Poveži se s nama

HOTNEWS

Poruka kandidata za gradonačelnike Velike Gorice Ive Jelušića povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom

Dan Europe prilika je da se zapitamo gdje smo i koliko Europe ima u Velikoj Gorici, a koliko Velike Gorice u Europi

Objavljeno

U svim se zemljama našega kontinenta 9. svibnja obilježava kao Dan Europe i pobjede, u sjećanje na dan kada je 1945. godine Antifašistička koalicija porazila snage fašističkih i nacističkih sila Osovine i njihovih kvislinških sljedbenika. Taj dan je uzet kao temelj današnje Europe i na tim temeljima je sazdana naša Europska unija čiji smo član već 8 godina.

-Pobjeda nad silama zla osigurala je slobodu i mir kao temeljne uvjete prosperiteta i osnovu na kojoj je izrasla europska zajednica slobodnih naroda. U toj su pobjedi sudjelovali i brojni antifašisti Velike Gorice i Turopolja i zahvalni smo im što su našu domovinu Hrvatsku svojom časnom borbom svrstali na stranu pobjednika. I 50 godina kasnije, 1995g. ponovno smo bili pobjednici, opet nad jednim zlom koje koje je zahvatilo doduše ne cijeli svijet i Europu ali je nanijelo velike štete nama ali i susjednim državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Već dugo baštinimo ideje europskoga zajedništva, demokracije i slobode kao svoje a Republika Hrvatska je od svoga osamostaljenja živjela san o članstvu u Europskoj uniji kao demokratskoj zajednici slobodnih naroda. Taj se cilj i ostvario 1. srpnja 2013. godine kad smo postali punopravna članica Europske unije i od tada punopravno sudjelujemo u tom važnom projektu. Sada, kada se suočavamo s iznimno teškim ekonomskim posljedicama covid krize koje suzbijamo prije svega zahvaljujući bespovratnim sredstvima pomoći EU, ali i razvojnim sredstvima koja ćemo tek moći koristiti u godinama koje dolaze, vidimo koliko je važno što smo članica EU.

I ovaj Dan Europe je prilika da se zapitamo gdje smo i koliko Europe ima u Velikoj Gorici, a koliko Velike Gorice u Europi. Jesmo li iskoristili ili propustili svoje šanse i što možemo učiniti u budućnosti?

Na žalost, Velika Gorica se pokazala slabom i nedovoljno pripremljenom za iskorištavanje danih mogućnosti prije i nakon učlanjenja u EU. Sredstva povučena iz EU fondova do danas su smiješna i svjedoče o neodgovornosti, inertnosti, nekreativnosti, ali i bahatosti i bezobrazluku HDZ-ove gradske vlasti i administracije. Prvi veliki projekt koji je Velika Gorica uspjela pripremiti za EU fondove, projekt Aglomeracije, najveći razvojni projekt u povijesti grada, doveden je u pitanje zbog sumnji na lopovluk i korupciju, namještanja natječaja i gramzivosti pojedinaca iz vladajućeg HDZ-a. Još uvijek ne znamo što nas zbog toga čeka i koje ćemo posljedice imati za naš grad jer se novi natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda iz posve nerazumljivih razloga ne raspisuje već više od pola godine.

Baština HDZ-ove vlasti u proteklih 12 godina sve je samo ne ono što nazivamo europskim vrijednostima. Nedemokratska praksa u upravljanju, smanjivanje participacije građana u odlučivanju, bujanje javne uprave, politička kontrola medija, nestručnost i nepotizam, korupcija i pogodovanje, primitivizacija i osiromašenje kulturnoga života, nebriga za baštinu i prirodu, zatvaranje grada u provincijske okvire – ništa od toga nismo priželjkivali, očekivali niti zaslužili kao građani jedne europske zemlje. Možemo li se tim negativnostima oduprijeti i promijeniti svoj pravac kretanja u pozitivnom smjeru?

Naravno da možemo jer nikada nije kasno za bolju budućnost. Moramo stvoriti demokratsko ozračje u kojemu će se osloboditi i razviti naša kreativnost, suzbiti kontrola politike tamo gdje nje ne smije biti, odmaknuti lopove od izvora javnoga novca, uvesti transparentno poslovanje i gospodarenje, pojačati brigu za okoliš, otvoriti svoj grad Europi i svijetu i učiniti sve da Velika Gorica bude europski moderan grad koji poštuje i čuva svoje tradicije i posebnosti, ali koji svoja vrata i prozore otvara suvremenim i progresivnim idejama.

Svaka ideja koja vodi europskoj afirmaciji Velike Gorice i Hrvatske dobro je došla kao što su u Veliku Goricu dobro došli i svi oni koji će donijeti ideje europskog zajedništva i slobode, demokratsku kulturu, nova znanja i poslovne ideje, kulturne projekte i umjetnička ostvarenja. Gradska uprava treba komunicirati sa svojim europskim okruženjem i svoje djelovanje temeljiti na europskim, a ne despotskim, nedemokratskim i nazadnjačkim vrijednostima, politici podobnosti i neradu. Ne samo javna uprava nego i naši poduzetnici, kulturne ustanove, umjetnička udruženja, škole i Veleučilište mogu i trebaju biti medij razmjene i suradnje s europskim okruženjem.  To je moja slika grada Velike Gorice. – stoji u priopćenju kandidata za gradonačelnika Ive Jelušića povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.

HOTNEWS

Goričko Veleučilište suorganizator utrke o podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji

Plućna hipertenzija rijetka je i teška bolest povišenog tlaka u plućnim žilama, od koje u zemlji boluje nešto manje od 200 osoba…

Objavljeno

on

Veleučilište Velika Gorica i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” suorganizatori su i ovogodišnje utrke Maksimirski Minus Zwei cener koju organizira Atletski klub Maksimir. Kros utrka duga je 8 km s ciljem promocije zdravog načina života i uživanja u prirodi. Uz glavnu kros utrku, bit će organizirana i kraća utrka građana na 2 km.

– Veleučilište kao odgovoran partner u svojoj lokalnoj zajednici sudjeluje na brojnim humanitarnim i javno zdravstvenim akcijama. Organiziramo tako Dan mimoza, a i razne javnozdravstvene aktivnosti zajedno sa Domom zdravlja. Ovom akcijom sa Nastavnim zavodom „Dr.Andraija Štampar“ već pet godina pružamo svaku podršku Maraton klubu Maksimir i udruzi „Plava krila“ u organizaciji ove utrke. Na način da naši djelatnici i nastavnici trče u toj utrci i da pripremamo poklone za najuspješnije i dajemo svaku drugu logističku pomoć – rekla nam je voditeljica odjela za komunikacije goričkog Veleučilišta, Ana Mirenić.

Inače, glavna tema ovogodišnje utrke je podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji, tako da su glavni partneri utrke Udruga oboljelih od plućne hipertenzije „Plava krila“ i Crveni križ grada Zagreba. Dakle, trči se do posljednjeg daha za one kojima taj dah život znači, i to pod geslom “Ostani bez daha za PH“.

Plućna hipertenzija rijetka je i teška bolest povišenog tlaka u plućnim žilama, od koje u zemlji boluje nešto manje od 200 osoba, a pogađa sve dobne skupine.

Start i cilj utrke je u subotu 10 sati na livadi kod Mogile, gdje će se održavati cjelokupni program. Prijave traju do sutra do ponoći ili do popunjenja startnih mjesta.

Nastavi čitati

Crna kronika

Gorio automobil kod goričkog vodotornja

Do zapaljenja je najvjerojatnije došlo zbog kratkog spoja na električnim instalacijama…

Objavljeno

on

Oko 11 sati, kod goričkog Vodotornja, gorio je osobni automobil. Kako doznajemo riječ je o odjavljenom vozilu bez registarskih oznaka koji je stajao na parkiralištu. Do zapaljenja je najvjerojatnije došlo zbog kratkog spoja na električnim instalacijama. na teren, s jednim vozilo, izašlo je šest vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe koji su ugasili požar. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Završeno je snimanje filma “U potrazi za Turopoljskim blagom”

Scene filma snimane su na atraktivnim, turističko i povijesno zanimljivim i prepoznatljivim lokacijama u Velikoj Gorici, Donjoj Lomnici, Lukavcu i Buševcu…

Objavljeno

on

Završeno je snimanje filma „U potrazi za Turopoljskim blagom“, filmske redateljice Romane Rožić. Riječ je o prvom dijelu filma „Učimo Turopoljski“, a koji je zamišljen kao lekcija za učenike osnovnih škola kako bi im na zabavan i edukativan način prezentirali turopoljski dijalekt. Scene filma snimane su na atraktivnim, turističko i povijesno zanimljivim i prepoznatljivim lokacijama u Velikoj Gorici, Donjoj Lomnici, Lukavcu i Buševcu.

– To je mala duhovita krimi priča na turopoljskom dijalektu. U filmu ima vještica, lopova, moguta, nadnaravnih bića, dvorova, krinolina, frakova i lokalnih nošnji, glazbe, prve ljubavi. Scenarij sam pisala po abecedi, krećemo od „ambrele“ do „zameriti“ s ukupno tridesetak drugih turopoljskih riječi i izraza – ispričala nam je redateljica Romana Rožić koja je ujedno zahvalila svima koji su sudjelovali u filmu.

– Većinski su to volonteri, među njima članovi udruga i gradskih organizacija i ustanova, škola, folklorna društva, etno udruge…ali u filmu se pojavljuje i jedan mladi profesionalni glumac, nada hrvatske komedije, Denis Bosak – rekla nam je Rožić te dodala kako film sada ide u montažu.

Inače, turopoljski dijalekt je pod utjecajem štokavskog i standardnog jezika dugo bio stigmatiziran kao ”seljački govor ”, te je došlo do opasnosti od njegovog izumiranja, a 2017.godine je postao i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u Hrvatskoj te je uvršteno u Registar kulturnih dobara.

Spomenimo i kako je film osmišljen kao prikrivena lekcija nekog stranog jezika.

– Namjerno je upotrijebljen reducirani i manji broj turopoljskih riječi kako bi mladi, posebno oni koji nisu izvorno s turopoljskog područja zapamtili i s nastavnicima o njima razgovarali – kažu organizatori.

Premijeru filma očekujemo na jesen u sklopu Dana europske kulturne baštine u Velikoj Gorici .

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno