Povežite se s nama

Vijesti

Porezna uprava objavila listu dužnika, na njoj su i tvrtke i osobe iz Velike Gorice

Na ‘listi srama’ pri vrhu se našao Željko Žužić

Objavljeno

na

Porezna uprava objavila je godišnju listu dužnika na kojoj su fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, a dužne su više od 100.000 kuna, pravne osobe koje duguju više od 300.000 te ostali građani koji su dužni više od 15.000 kuna poreza. Uz napomenu da se građanima smatraju i fizičke osobe koje su prestale obavljati djelatnost.

Prvi na listi fizičkih osoba s poreznim dugom s područja Velike Gorice je 56-godišnji Ivica Božurić koji ima dug od 2,4 milijuna kuna. Na ljestvici svih dužnika u Hrvatskoj s tim je iznosom zauzeo 42. mjesto. Dug veći od milijun kuna, točnije 1,4 milijuna, ima i 47-godišnja Mirjana Gršetić iz Šiljakovine te 51-godišnji Slavko Rimac iz Selnice Šćitarjevske.

Velikogorička tvrtka s najvećim poreznim dugom je Jahić reciklaža d.o.o. sa 6,5 milijuna kuna duga. U ukupnom poretku poreznih dužnika ova velikogorička tvrtka je na 71. mjestu u Hrvatskoj. Nakon nje, na ljestvici se nalaze Flash trans d.o.o. s 5,4 milijuna te Idea-promet s 4,4 milijuna kuna. Od tvrtki s našeg područja koje imaju dug veći od milijun kuna još su: Blic-Promet j.d.o.o., Urus trans j.d.o.o., Rogić d.o.o., Auto Solutions d.o.o., Hicon Trade d.o.o., VEGA MIL d.o.o. i Matičević d.o.o. Ukupno je na ovom popisu dužnika 25 tvrtki s goričkog područja.

Na listi građana četvrto mjesto u Hrvatskoj pripalo je kontroverznom goričkom poduzetniku Željku Žužiću s ukupnim dugom od 42 milijuna kuna. Od toga je 30 milijuna kuna dug za neplaćeni porez na promet nekretninama. Na listi je Žužić naveden kao Zagrepčanin, no dio problema zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s ovim poduzetnikom osjećaju i Goričani. Na toj listi je i Goran Merdanović (60) iz Okuja s dugom od 2,6 milijuna kuna.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Kultura

Dominik Vuković izložit će svoje ilustracije u Galeriji Galženica

Izložba nosi naziv ‘U ritmu meandra s Julijem Kniferom’, a u sklopu koje će se održati i promocija istoimene slikovnice za djecu književnice Sanje Lovrenčić.

Objavljeno

na

U Galeriji Galženica sutra će biti otvorena izložba ilustratora Dominika Vukovića ‘U ritmu meandra s Julijem Kniferom’. Također, u sklopu izložbe održat će se i promocija istoimene slikovnice za djecu književnice Sanje Lovrenčić.

Vuković i Lovrenčić dosad su realizirali četiri zapažena naslova u seriji Hrvatski likovni umjetnici: „Šest šetnji Slave Raškaj“, „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“, „Marija u gradovima“ i ”U pariškom ateljeu Jurja Plančića”. U 2024. seriju su nastavili novom zajedničkom slikovnicom posvećenom jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Juliju Kniferu.

U slikovnici je kroz tekst i dvadesetak ilustracija, na djeci prilagođen način ispričana priča o nastanku osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferove umjetnosti – meandra, a na temelju autorovih bilježaka približena im je i ideja o „anti-slici“. Također, uspostavljen je i svojevrsni dijalog između Knifera i umjetnika koji su utjecali na njega ili mu bili bliski tijekom stvaralačkog vijeka (grupa Gorgona).

– Prije dvije godine, Galerija Galženica postavila je izložbu Prema praznini / Towards Emptiness. Praznina kao ishodište, ili kao krajnji rezultat, bila je osnovna točka spajanja umjetnika Julija Knifera, Gorana Petercola i Tome Savića-Gecana, u kustoskoj koncepciji Ane Knifer. Slijedom tih događanja, dvije godine kasnije imamo priliku predstaviti prvu slikovnicu posvećenu jednom od najradikalnijih hrvatskih slikara. Slikovnica donosi priču o nastanku meandra, osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferovih slika, do kojeg je došao metodom radikalne redukcije sredstava. Brojne ilustracije za slikovnicu nastale su na temelju slikarevih dnevnika, autoreferencijalnih Zapisa u koje je bilježio svoje misli. Sliku je sveo na vizualnu činjenicu, odnosno skup činjenica, smatrajući bijelu plohu primarnom činjenicom, početkom nastanka likovnog djela – meandra – navodi voditeljica galerije i kustosica izložbe Antonia Vodanović u uvodniku kataloga izložbe.

Otvorenje izložbe i promocija slikovnice je sutra u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja.

Nastavite čitati

Vijesti

‘Djeluj sada!’ i besplatno pregledaj madeže u idiličnom okruženju jezera Bundek

U akciji sudjeluju stručnjaci iz Klinike za kožne i spolne bolesti, Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva i Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb! Detalji u članku.

Objavljeno

na

Objavio/la

Javnozdravstveno-preventivna akcija besplatnih pregleda madeža pod nazivom ‘Djeluj sada!’ održat će se ove subote, 15. lipnja, od 10 do 17 sati, na prostoru uz jezera Bundek s jugozapadne strane, doznajemo iz Sektora za zdravstvo Grada Zagreba.

To je jedna od najposjećenijih akcija te vrste, jer vam ne treba ni uputnica, a čak se ne morate ni predbilježiti! Samo dođete i uoči sezone godišnjih odmora i brčkanja u moru (ili lavoru, kako kome ‘padne grah’) provjerite kakva je situacija po pitanju madeža i kože.

– U akciji sudjeluje 20 stručnjaka iz Klinike za kožne i spolne bolesti i Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva i Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb. Osim pregleda madeža, građani će imati priliku saznati i korisne savjete o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu, a za najmlađe će i ovoga puta biti organizirane radionice – ističu iz Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba.

Znači, ponovimo gradivo, besplatni pregledi kože i madeža na Bundeku ove subote, 15. lipnja od 10 do 17 sati.

Naslovna i fotografija u članku: Ilustrativna/ Anna Nekrashevich/pexels.com 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Stigao zlatni status i priznanje za Dječji vrtić Lojtrica

Vrtić već deset godina ekološkim aktivnostima i projektima usmjerava djecu u odrastanju

Objavljeno

na

Objavio/la

Na susretu međunarodnih Eko-škola održanog 7. lipnja u OŠ Donji Kraljevec s temom klimatskih promjena, ravnateljici velikogoričkog Dječjeg vrtića Lojtrica Ljubi Brnadić uručen je prestižni certifikat i zelena zastava – zlatni status Eko-škola.

Ravnateljica je sretna i ponosna donijela certifikat u vrtić koji već deset godina ekološkim aktivnostima i projektima usmjerava djecu u odrastanju.

Gospođa Brnadić zahvalila je djeci, roditeljima, vrijednim odgojiteljima i djelatnicima Vrtića na kontinuiranom, aktivnom sudjelovanju u ekološkim projektima uz nadu da ćemo i dalje živjeti i raditi u skladu s načelima održivog razvoja te tako zaslužiti dijamantni status.

Nastavite čitati

Moja županija

20 godina uspjeha rugvičkih rukometaša

Ključni trenutak bila 2019. godina i osnivanje Zajednice sportskih udruga, te izgradnja sportske dvorane uz pomoć Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Rukometni klub Rugvica obilježio je 20. godišnjicu osnutka i uspješnoga sportskog djelovanja, čija je kruna, uz uspješne rezultate mlađih selekcija, natjecanje seniora u 2. Hrvatskoj rukometnoj ligi – sjever. Za rezultatski procvat zaslužni su treneri Miroslav Vicić i Hrvoje Džigumović. – Puno je to uspjeha u 20 godina do kojih smo došli kroz treninge, kroz natjecanja, kojih ne bi bilo bez naših suradnika, sponzora, roditelja, Općine, zajednice…bez svih njih ova rugvička rukometna priča ne bi se mogla nastavljati. – zahvalila je predsjednica kluba Kristinka Purma.

Foto: Zagrebačka županija/autor: Dražen Kopač

Rukometašima je na jubileju i sportskim uspjesima u ime Zagrebačke županije čestitao zamjenik župana Damir Tomljenović. – Ovo je dokaz da kad se ima pravi motiv i prava ideja da se mogu postići veliki rezultati. Ovdje je grupa entuzijasta s ciljem uvođenja djece u sport dovela sportaše do statusa velikog rukometnog kluba, sa velikim rezultatima i kao što smo vidjeli i kroz video filmove na svečanosti, sa puno talentiranih reprezentativaca. – rekao je Tomljenović.

Foto: Zagrebačka županija/autor: Dražen Kopač

– Ovaj rukometni klub je sjajna priča ove općine, naglasio je načelnik općine Rugvica i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak. – S čudom gledam na sve ove pehare koji su došli u posljednjih desetak godina, na sve one završnice prvenstva mlađih selekcija koje su osvajale i druga i treća mjesta, iznjedrili smo i 11 reprezentativaca. Mislim da je ključni trenutak bila 2019. godina i osnivanje Zajednice sportskih udruga, te izgradnja ove dvorane uz pomoć Zagrebačke županije. Ono što će svakako potaknuti razvoj sporta ovdje u Rugvici je izgradnja budućeg sportskog kompleksa, odnosno sportskog centra, jer naši sportaši zaslužuju kvalitetne trenažne uvjete. – najavio je Čičak. Spomenimo da će Rugvički sportski centar u prvoj fazi imati dva nogometna terena, u drugoj i trećoj tribine te sportsku dvoranu za sve dvoranske sportove.

Foto: Hrvatski rukometni savez

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Vijesti

U subotu licitacija rabljenih vozila u Cepelinu

Već za 50 eura možete kupiti VW Golf 1,6 CL iz 1997. godine…

Objavljeno

na

Objavio/la

U subotu 15. lipnja od 9 sati kreće Javna dražba rashodovanih vozila u vlasništvu Hrvatske pošte i MUP-a te raznih državnih ureda i ministarstava. U ponudi je čak 169 vozila, a razgledati ih možete dan ranije od 9 do 13 sati na skladištu vozila Cepelin, Velikopoljska 15a. Tada ćete moći uplatiti i jamčevinu za određeno vozilo.

Već za 50 eura možete kupiti VW Golf 1,6 CL iz 1997. godine, dok je početna cijena za BMW 330 D XDRIVE iz 2009. godine tisuću eura.

Detaljnu ponudu pogledajte na:

Licitacija rabljenih vozila

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno