Poveži se s nama

Moja županija

Polaganjem vijenaca na mostu na rijeci Kupi obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Budući da ove godine neće biti tradicionalnog programa i centralnog okupljanja branitelja u nekom od gradova s područja Zagrebačke županije, ovom je prigodom obilježena i 30. obljetnica od početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Objavljeno

Dan je hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Na današnji dan 1991. uz rijeku Kupu u Pokupskom raspoređena je 2. brigada Zbora narodne garde, a 2013. Županijske skupština proglasila je ovaj dan Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Budući da, sukladno epidemiološkim preporukama, ove godine neće biti tradicionalnog programa i centralnog okupljanja branitelja u nekom od gradova s područja Zagrebačke županije, ovom je prigodom obilježena i 30. obljetnica od početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

U spomen na sve poginule branitelje, ispred spomen-obilježja na mostu preko Kupe u Pokupskom položeni su jutros vijenci te su zapaljeni lampaši. Vijenac je položio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, ispred Sabora Republike Hrvatske izaslanik predsjednika Sabora Krešimir Ačkar, ispred Vlade Republike Hrvatske izaslanik predsjednika Vlade, ujedno i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Darko Nekić zajedno s Markom Rašićem, načelnikom Policijske uprave zagrebačke.

27.6.2021. Pokupsko – Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

Ispred Zagrebačke županije i Općine Pokupsko vijenac je položila delegacija na čelu sa županom Stjepanom Kožićem, dok je u ime braniteljskih udruga s područja Zagrebačke županije vijenac položila delegacija braniteljskih udruga na čelu s umirovljenim generalom Josipom Lucićem. Molitvu je predvodio vlč. Silvio Eljuga.

27.6.2021. Pokupsko – Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

– Hrvatski branitelji su ti koji su snove generacija o vlastitoj državi pretvorili u stvarnost. Ostavljajući svoja ognjišta, obitelji i sigurnost krenuli su u rat u kojem su za Hrvatsku bili spremni dati i ono najdragocjenije, vlastiti život. Ovim putem svim hrvatskim braniteljima Zagrebačke županije čestitam njihov Dan, sa željom da ih prati dobro zdravlje i vedri duh. Iskreno se nadam da će nam epidemiološka situacija ići na ruku da nagodinu ovaj važan dan ponovno možemo proslaviti u zajedništvu sa svim braniteljima u jednom od naših gradova – poručio je župan Stjepan Kožić.

Čestitku braniteljima uputio je general Josip Lucić istaknuvši kako su branitelji s područja “zagrebačkog prstena” pružili otpor neprijatelju i time onemogućili prodor na Zagreb.

– Ovim činom odali smo počast svim tragično preminulim braniteljima i njihovim obiteljima, prisjećajući se njihove žrtve za mir i slobodu koju živimo – istaknuo je general Lucić.

Nakon što su položeni vijenci na spomen-obilježju, župan Stjepan Kožić i zamjenik župana Ervin Kolarec susreli su se s braniteljima, sudionicima Županijskih igara udruga dragovoljaca Domovinskog rata, također u Pokupskom.

27.6.2021. Pokupsko – Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

27.6.2021. Pokupsko – Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

HOTNEWS

Zagrebačka županija osigurala šest milijuna kuna za javne potrebe u sportu

Prijedlozi programa zaprimaju se do 22. listopada 2021. godine.

Objavljeno

on

Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije objavila je Javni poziv za podnošenje prijava programa za uvrštenje u Program javnih potreba u sportu Zagrebačke županije u 2022. godini za što je u projekciji proračuna predviđeno 6.125.000,00 kuna.

Sredstva će se dodjeljivati za organizaciju međunarodnih, tradicionalnih i prigodnih priredbi, stipendije vrhunskih sportaša, skrb o perspektivnim sportašima, školovanje kadrova za rad u sportu, međunarodna natjecanja, treninge i natjecanja sportaša (županijski savezi), ali i funkcioniranje županijskog sustava sporta.

Pravo podnošenja programa imaju pravne osobe sa sjedištem/ prebivalištem u Zagrebačkoj županiji, a koje temeljem Zakon o sportu mogu obavljati djelatnost sporta i članice su Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije.

Prijedlozi programa zaprimaju se do 22. listopada 2021. godine, a detalje potražite OVDJE.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Vatrogasci iz Kosnice proslavili 70 godina rada i djelovanja

Sve je krenulo 19.ožujka 1951.godine kada se u podrumskim prostorijama Franje Pukala okupilo nekoliko entuzijasta i osnovalo mjesni DVD…

Objavljeno

on

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kosnica svečanom je sjednicom proslavilo 70 godina postojanja i rada. Sve je krenulo 19.ožujka 1951.godine kada se u podrumskim prostorijama Franje Pukala okupilo nekoliko entuzijasta i osnovalo mjesni DVD. Tada je za prvog predsjednika društva izabran Ivan Bedeković, za zapovjednika Stjepan Klarić, za tajnika Ivan Meštrović, te za blagajnika Stjepan Horvat.

– Bila su to oskudna poslijeratna vremena, kada se žurno moralo ići u nabavu vatrogasne štrcaljke, financijska pomoć bila je gotovo zanemariva, pa se išlo na organizirano prikupljanje graha, kukuruza, jaja i svega što se moglo prodati u Zagrebu, ali i organizacijom zabava kako bi prikupili novčana sredstva za kupnju štrcaljke – prisjećaju se iz DVD-a Kosnica.

Kako društvo ne bi bilo u podstanarstvu, pokazala se potreba za izgradnjom doma. Tako je 1953. godine kupljena drvena kuća koju su članovi DVD-a rastavili i nanovo složili na današnjoj lokaciji, a današnji vatrogasni dom izgrađen je 1964. godine. Početkom 60-ih godina zbog zastarjelosti stare pumpe te novih mogućnosti išlo se u nabavu motorne pumpe “TMZ” što je bio veliki skok u opremljenosti društva.

18.09.2021. – DVD Kosnica proslavio 70.rođendan – foto: Filip Margić

Nakon kratkog izlaganja o prvim aktivnostima društva, predsjednik DVD-a Kosnica Željko Horvat osvrnuo se i na noviju povijest društva te je istaknuo kako je 2004. godine osnovana ženska sekcija društva, a priključuju se i djeca koja sudjeluju na vatrogasnim natjecanjima goričke Vatrogasne zajednice. Osim toga, vatrogasci iz Kosnice i sami su organizatori natjecanja.

– Uz veliku pomoć Vatrogasne zajednice i rezultatima rada koje je društvo ostvarilo tijekom ovog perioda, a s obzirom na nužne potrebe nabavljeno je Pick Up vozilo te je u istog uz pomoć Zajednice instaliran visokorlačni modul sa 300. litara vode i pjenilom – ističu iz DVD-a.

Nakon kratkog izlaganja o povijesti društva, blagoslovljena je i nova zastava kojoj je kum bio zamjenik župana Zagrebačke Županije Ervin Kolarec. Na samom kraju ove velike obljetnice DVD-a Kosnica, predsjednik Horvat dodijelio je priznanja.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Gorički pčelar Miroslav Antolčić ima najbolji med u županiji

Kestenov med Miroslava Antolčića, člana Pčelarske udruge “Turopolje” iz Velike Gorice, šampion je 11. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije,..

Objavljeno

on

Kestenov med Miroslava Antolčića, člana Pčelarske udruge “Turopolje” iz Velike Gorice, šampion je 11. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije, održanog u Samoboru. Obitelj Antolčić ima dugu tradiciju bavljenja pčelarstvom, a Miroslav je četvrta generacija na koju se prenijelo to bogato znanje i iskustvo, kao i ljubav prema pčelarstvu. Trenutno ima oko 400 pčelinjih zajednica, o kojima brine cijela obitelj.

– Godina je iznimno loše počela i to je već treća godina u nizu kako mi pčelari imamo problema sa smrzavanjem bagrema i kišnim razdobljima. Ipak, druga polovica godine bila je nešto bolja. Zamedilo je, bile su visoke temperature pa su biljke uspjele i nešto dati. Godina je prošla prosječno dobro – ocijenio je Miroslav Antolčić.

No, kada su u pitanju različite sorte meda, njih je moguće dobiti kada imate pčele u naponu snaga, kad prilagodite tehnologiju, ali i bitno je i da se poklope vremenske prilike te da je čista paša – priča Antolčić te dodaje kako je takve medove poprilično teško dobiti stoga to utječe i na samu njihovu cijenu.

– Na kraju, treba imat strast i ljubav prema tom poslu inače bez toga nema ništa. Kroz ovaj se posao može ostvariti dodatni prihod, ali i on daje čovjeku neku dodatnu vrijednost, sreću i zadovoljstvo – dodaje Antolčić.

Foto: Dražen Kopač/Zagrebačka županija

Inače, ove godine ocijenjena su 83 uzorka meda, najviše je bilo cvjetnoga i kestenova.

– Meda nema previše, godina je za pčelare bila loša. No, kakvoća je izvrsna! Ni jedan uzorak, dostavljen na ocjenjivanje, nije odbačen – komentirao je Željko Vukić, predsjednik Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Dvodnevni festival organizirala je Pčelarska udruga Samobor i Sveta Nedelja, a otvorio ga je zamjenik župana Damir Tomljenović.

– Zagrebačka županija je ruralni, zeleni prsten oko grada Zagreba. Želimo da ona i ostane takva. Tu smo da pomognemo pčelarima. Svjesni smo da su godine za njih teške i zato im maksimalno stojimo na raspolaganju – poručio je zamjenik župana, dodavši da je prijedlogom rebalansa proračuna predviđeno dodatnih 200 tisuća kuna za prihranu pčela.

Foto: Dražen Kopač/Zagrebačka županija

Na ovogodišnjemu Festivalu najviše zlatnih priznanja za kakvoću meda – njih šest – dobili su članovi Pčelarske udruge “Lipa” iz Jastrebarskoga. Pet zlata osvojili su pčelari zaprešićkoga kraja iz Udruge “Ban Josip Jelačić”, po četiri članovi Pčelarske udruge “Turopolje” i Udruge pčelara “Matica” iz Svetog Ivana Zeline, tri zlata otišlo je Udruzi pčelara Vrbovec, po dva Udruzi pčelara “Maslačak” i Pčelarskom društvu “Moslavina Otok Ivanić”, dok su po jedno zlatno priznanje dobili pčelari pčelarskih udruga “Kupska dolina”, “Lijeska” te Samobor i Sveta Nedelja.

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno