Povežite se s nama

Kultura

Počeo je Prosinac u Gorici, evo kako će izgledati ove godine

Većina događanja bit će online, a manji dio u gradu bez posjetitelja

Objavljeno

na

Prosinca u Gorici ipak će biti, no u nešto drugačijem obliku. Ove godine održava se pod sloganom “Držimo se običaja, držimo se mjera!”, a veći dio programa manifestacije bit će online, budući da su na snazi zabrana okupljanja i održavanja svih gospodarskih i turističkih sajmova i manifestacija.

U nastavku donosimo program manifestacije Prosinac u Gorici:

ONLINE DOGAĐANJA:
1. – 21. 12. Natječaj “Zimsko doba u mom zavičaju” / facebook.com/muzejturopoljavg
Likovni natječaj za djecu od 5 do 14 godina na temu zime i predstojećih blagdana. Radove možete dostaviti u Muzej Turopolja, a najbolji će biti prigodno nagrađeni.

1. – 24. 12. Adventski kalendar / facebook.com/muzejturopoljavg
Na Facebook i Instagram stranici Muzeja Turopolja možete pratiti online adventski kalendar. Upoznajte se sa sadržajima iz našeg Muzeja i zavičaja – od objava o predmetima iz muzejskih zbirki, fotografija, recepata, zagonetki, pitanja pa sve do pjesama.

1. – 15. 1. Izložba “Izbor iz fundusa – 40. obljetnica Galerije Galženica” / www.pouvg.hr
Izložbom u Galeriji Galženica i u virtualnom obliku na internetskoj stranici POUVG-a obilježava se ovaj značajan jubilej prve i jedine velikogoričke galerije koja prati, promiče i producira suvremenu umjetnost.

4. 12. 20:00 Koncert “Beethoven u Velikoj Gorici” – Klavir & puhači / facebook.com/pou.velikagorica
Koncertnim ciklusom odajemo počast velikom njemačkom skladatelju Ludwigu van Beethovenu povodom 250. obljetnice njegova rođenja.

4. – 8. 12. Nagradni natječaj “Ja i sveti Nikola” / facebook.com/tzvelikagorica
Pošaljite svoj crtež ili fotografije na temu “Ja i sveti Nikola” na Facebook stranicu TZ Velika Gorica. Natječaj traje do 8. prosinca u podne. Deset radova s najviše lajkova osvojit će slatki paket.

4. – 20. 12. Nagradni natječaj za mjesne odbore i gradske četvrti: “Najljepši vanjski adventski vijenac” / facebook.com/ProsinacuGorici

9. – 14. 12. Natječaj “Čestitka Gradu” / facebook.com/tzvelikagorica
Pošaljite nam čestitku s prigodnom porukom, crtežom ili pjesmom. Čestitajte svom gradu rođendan!

11. – 20. 12. Kviz “Znanje o Turopolju” / facebook.com/muzejturopoljavg
Testirajte svoje znanje o našem zavičaju u online kvizu Muzeja Turopolja. Za pobjednika je osigurana nagrada.

12. 12. Edukativni film “Sijanje pšenice” / facebook.com/ProsinacuGorici

13. – 27. 12. Nagradni natječaj “Osvijetlimo dvorišta i balkone” / facebook.com/ProsinacuGorici
Osvijetlite svoja dvorišta i balkone! Pošaljite nam fotografiju i osvojite prigodnu nagradu.

15. – 27. 12. Natječaj “Moj bor” / facebook.com/tzvelikagorica
Stiglo je najljepše doba u godini – Božić! Podijelite s nama blagdanski ugođaj svog doma. Pošaljite nam fotografiju svog bora!

18. 12. 19:30 Koncert “U blagdanskom ozračju”, Trio Maršrutke / facebook.com/pou.velikagorica
Karakterističnim zvukom klavira, gitare i nježnih višeglasja u Dvorani Galženica tri će mlade dame izvesti najljepše božićne pjesme.

20. 12. 17:00 Predstava za djecu “Božićna priča” / facebook.com/pou.velikagorica
Prekrasne blagdanske slike i poznate melodije, nježne i simpatične lutke te vesela glumačka igra vodit će kroz ovu predstavu sve posjetitelje Dvorane Gorica, ali i gledatelje koji će uživati u prijenos uživo.

23. 12. Film “Božićni običaji u Turopolju” / facebook.com/ProsinacuGorici

DOGAĐANJA U GRADU:
1. 12. – 6. 1. Božićna akcija knjiga Biblioteke Albatros / Pučko otvoreno učilište Velika Gorica

6. 12. 10:00 i 17:00 Sveti Nikola u Velikoj Gorici, obilazak grada

11. 12. Svečana sjednica Gradskog vijeća za Dan grada Velike Gorice

13. 12. Uprizorenje: Sveta Lucija nosi svjetlo kroz grad / Gradski park kod Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije

13. 12. Božićna glazba ulicama moga grada

13. 12. 18:00 Vatromet

23. 12. Izložba radova “Zimsko doba u mom zavičaju” / Muzej Turopolja
Izložba pristiglih dječjih radova s likovnog natječaja “Zimsko doba u mom zavičaju”. Izložba će biti ispred Muzeja Turopolja, a bit će postavljena i u virtualnom obliku na društvenim mrežama.

24. 12. Božićna glazba ulicama moga grada

31. 12. Novogodišnja glazba ulicama moga grada / Vatromet u ponoć

Kultura

Zvuci tradicijske glazbe i ove godine u Buševcu

Glazbenici iz Švicarske, Kostarike, Sjeverne Makedonije, Senegala, ali iz Hrvatske stižu na 21. Međunarodni festival tradicijskih glazbala.

Objavljeno

na

Objavio/la

Glazbenici iz Švicarske, Kostarike, Sjeverne Makedonije, Senegala, ali iz Hrvatske stižu na 21. Međunarodni festival tradicijskih glazbala u Buševcu.

Iako sam festival traje četiri dana, svečani koncert je u subotu u Domu kulture od 19 sati.

– I ove godine smo pripremili niz iznenađenja, a ljubitelji tradicijske glazbe moći će čuti i upoznati instrumente popu marimbe, alpohorna, švicarske harmonike, okarina, gajdi, rababa, tara, tarabuka i mnoge druge. Moći će uživo čuti i dva načina švicarskog jodlanja i vjerujem da će svima cijeli program biti vrlo interesantan – govori Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec organizator ove već tradicionalne manifestacije.

Za početak festivala, glazbenici iz Švicarske i Kostarike sutra će od 20 sati održati prezentaciju glazbala u Područnoj školi Buševec. U petak, će uz svirače iz Sjeverne Makedonije zasvirati Velikogoričanima kod Tržnog centra u 11 sati. Bit će to svojevrsna najava velikog subotnjeg koncerta.

– Prije samog svečanog koncerta od 16 sati u šatoru iz Doma kulture pripremat će se tradicionalna internacionalna jela. Jela koja ćete moći degustirati skuhat će predstavnici Kostarike, Švicarske, Afrike, bit će tu i albanskih specijaliteta – ističe predsjednik Rožić.

Oni koji neće stići do Buševca, grupe iz Kostarike i Švicarske nastupit će u nedjelju u Dugom Selu na županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara. Koncert je u 17 sati u dvorani KUD-a Preporod.

Nastavite čitati

Kultura

Što je zajedničko književnosti i farmaciji, ispričat će Nada Mihoković-Kumrić na Matičinom četvrtku

U četvrtak u Područnoj knjižnici Galženica od 19:30 sati.

Objavljeno

na

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici nastavlja obogaćivati gradska događanja s kulturno-edukativnim programom Matičin četvrtak.

Na 289. izdanju ovog događanja gostovat će poznata književnica i magistra farmacije Nada Mihoković-Kumrić, a koja će vam između ostalog reči što je zajedničko farmaciji i književnosti. O njenom radu govoriti će, poznati književnik, Božidar Prosenjak.

Inače, ova književnica piše od rane mladosti, a objavljuje od 1984. god. Uslijedile su nagrade za priče i igrokaze. Njena prva knjiga „Lastin rep“ je najbolji dječji roman u 1995. god., nagrađen nagradom „Mato Lovrak“. Napisala je 19 knjiga, romana, zbirki priča za djecu i odrasle, osvrta i zapisa.

Ovo kulturno događanje je u četvrtak u prostoru velikogoričke Područne knjižnice Galženica u 19,30.

Nastavite čitati

Kultura

Filip Detelić uoči premijere u Kerempuhu: ‘Volio bi igrati u Buševcu, mom rodnom mjestu’

Večeras se na daskama ovog zagrebačkog satiričkog kazališta prikazuje premijera predstave ‘Subota, nedjelja i ponedjeljak’ u kojoj će Detelić utjeloviti lik Rocca.

Objavljeno

na

Naš sugrađanin, poznati hrvatski glumac, ali i redatelj Filip Detelić uplovit će u novu kazališnu sezonu sa svojim matičnim teatrom Kerempuh. Večeras se na daskama ovog zagrebačkog satiričkog kazališta prikazuje premijera predstave ‘Subota, nedjelja i ponedjeljak’ u kojoj će Detelić utjeloviti lik Rocca.

Riječ je o remek-djelu Eduarda de Filippa, talijanskog dramatičara, glumca i redatelja, koji istražuje dinamiku obiteljskih odnosa i društvenih normi. U nizu komičnih situacija koje se događaju tijekom jednoga vikenda, predstava nam otkriva različite poglede na partnerske odnose, brak, karijeru i život sam.

Predstavu je za Kerempuh režirao Paolo Magelli, dok dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

Premijera je danas i jedva čekamo publiku da dođe i da osjetimo njihovu reakciju. Riječ je o jednoj obiteljskoj satiri, o obitelji u kojoj se, zapravo, ne događa ništa naročito. Tri generacije obitelji za stolom. Kao i u svakoj, izbijaju tu nekakve nedoumice i svađe – rekao je Detelić uoči današnje premijere za Novi list.

Foto: Kazalište Kerempuh/Luka Dubroja

Dodajmo i kako su glazbu za ovu predstavu radili Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

A Filip se po prvi puta ove godine okušao i u ulozi redatelja. Debitirao je kao režiser predstave ‘Kako druga polovica voli’, a u kojoj je i sam igrao glavnu ulogu.

Deset godina mi je to bila želja, i ravnateljica Sonja Kovačić mi je dala šansu i svaka joj čast. Mislim da smo imali odlične predstave, to se vidi i po publici. Nadam se da se ljudima i moja predstava svidjela, zasad je rasprodana i u ovoj sezoni – pohvalio se Detelić za Novi list i pohvalio kako u njegovoj Velikoj Gorici u kojoj je odrastao kazališna scena je sve živopisnija.

– Scena napreduje i razvija se i zbog toga mi je jako drago. Inače, ja sam iz Buševca, mjesta blizu Gorice, koje ove godine obilježava sto godina od igranja prve kazališne predstave. Imaju dobre amatere. Zvali su nas da dođemo i volio bih, jer je to moje rodno mjesto – zaključio je ovaj glumac buševskih korijena.

Cijeli intervju s Filipom Detelićem pronađite ovdje. 

 

Nastavite čitati

Kultura

Gorički pijanist Krešimir Starčević zasvirao na 48. Samoborskoj glazbenoj jeseni

Na repertoaru su bile popijevke, romance i klavirske skladbe Sergeja Rahmanjinova i omiljenog im skladatelja Blagoja Berse.

Objavljeno

na

Nakon subotnjeg svečanog otvorenja, koncertno putovanje kroz 48. Samoborsku glazbenu jesen nastavila su dan kasnije u Župnoj crkvi Svete Anastazije dvojica Krešimira; bas-bariton međunarodnog ugleda Krešimir Stražanac i pijanist Krešimir Starčević, koji na popisu svojih priznanja ima i Nagradu Ferdo Livadić. Izveli su koncert u povodu 150. obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova i njima omiljenog skladatelja Blagoja Berse, s njihovim popijevkama, romancama i klavirskim skladbama. Nagrađeni dugačkim i glasnim pljeskom, Stražanac i Starčević su publiku odlučili počastiti i posebnom glazbenom poslasticom – izvedbama skladbi prve hrvatske skladateljice i pijanistice Dore Pejačević, povodom 100. obljetnice njene smrti.

Foto: Šime Modrić

Obljetnica koja je ujedno i okosnica 48. Samoborske glazbene jeseni je 20. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, namijenjeno glazbenicima svih izvođačkih struka do dobne granice od 28 godina. Tijekom zadnjih 20 godina, Natjecanje je iznjedrilo mnogo izvrsnih mladih umjetnika od kojih mnogi već imaju međunarodne karijere. Čak trinaestero njih nastupit će u sklopu ovogodišnjeg Festivala, a priliku za stvaranjem svog zvjezdanog puta danas i sutra u Galeriji Prica ima šest odabranih glazbenika; pijanisti Fabijan Košćak i Jan Niković, klarinetistica Diana Marković, harmonikaš Marin Bilić, sopranistica Marija Salečić i flautistica Ivana Vukojević.

Foto: Šime Modrić

Za pobjednike Natjecanja organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade te koncerte na partnerskim festivalima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima kao i koncert uz Zagrebačke soliste. U prosudbenoj komisiji su umjetnički ravnatelj Festivala i skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Sreten Krstić i oboist Branko Mihanović. Ulaz na programe Natjecanja je slobodan te svi možete podržati mlade glazbenike.

48. Samoborska glazbena jesen traje do 1. listopada i donosi ukupno 14 vrhunskih koncerata. Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Kultura

Osobna iskustva bosanskih izbjeglica utkana u predstavu ‘Da sam ptica’

Ulaznica za predstavu koja je u srijedu u Dvorani Gorica još uvijek ima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Novu kazališnu sezonu u Velikoj Gorici u srijedu 27. rujna, otvorit će predstava ‘Da sam ptica’ s Dariom Lorenci Flatz i Tarikom Filipovićem pod redateljskom palicom mlade kazališne redateljice Arije Rizvić.

Predstava govori o mladom bračnom paru koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina bježi iz opkoljenog Sarajeva. Predstava govori o dvije ljubavi: ljubavi jednog para koja se pod utjecajem okolnosti i vremena mijenja i osipa te ljubavi čovjeka prema njegovom zavičaju, odnosno mjestu iz kojeg je potekao, u kojem zna svaki “ćošak i haustor”.

Važno je istaknuti kako se tekst temelji na osobnim iskustvima bosanskih izbjeglica prikupljenih kroz intervjue, a proširen je i obogaćen osobnim iskustvima autorskog tima čije su vlastite životne priče tijesno povezane s temom i motivima predstave.

Predstava na kazališnim daskama Dvorane Gorica počinje u 20 sati.

 

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno