Poveži se s nama

Kultura

Počeo je Prosinac u Gorici, evo kako će izgledati ove godine

Većina događanja bit će online, a manji dio u gradu bez posjetitelja

Objavljeno

Prosinca u Gorici ipak će biti, no u nešto drugačijem obliku. Ove godine održava se pod sloganom “Držimo se običaja, držimo se mjera!”, a veći dio programa manifestacije bit će online, budući da su na snazi zabrana okupljanja i održavanja svih gospodarskih i turističkih sajmova i manifestacija.

U nastavku donosimo program manifestacije Prosinac u Gorici:

ONLINE DOGAĐANJA:
1. – 21. 12. Natječaj “Zimsko doba u mom zavičaju” / facebook.com/muzejturopoljavg
Likovni natječaj za djecu od 5 do 14 godina na temu zime i predstojećih blagdana. Radove možete dostaviti u Muzej Turopolja, a najbolji će biti prigodno nagrađeni.

1. – 24. 12. Adventski kalendar / facebook.com/muzejturopoljavg
Na Facebook i Instagram stranici Muzeja Turopolja možete pratiti online adventski kalendar. Upoznajte se sa sadržajima iz našeg Muzeja i zavičaja – od objava o predmetima iz muzejskih zbirki, fotografija, recepata, zagonetki, pitanja pa sve do pjesama.

1. – 15. 1. Izložba “Izbor iz fundusa – 40. obljetnica Galerije Galženica” / www.pouvg.hr
Izložbom u Galeriji Galženica i u virtualnom obliku na internetskoj stranici POUVG-a obilježava se ovaj značajan jubilej prve i jedine velikogoričke galerije koja prati, promiče i producira suvremenu umjetnost.

4. 12. 20:00 Koncert “Beethoven u Velikoj Gorici” – Klavir & puhači / facebook.com/pou.velikagorica
Koncertnim ciklusom odajemo počast velikom njemačkom skladatelju Ludwigu van Beethovenu povodom 250. obljetnice njegova rođenja.

4. – 8. 12. Nagradni natječaj “Ja i sveti Nikola” / facebook.com/tzvelikagorica
Pošaljite svoj crtež ili fotografije na temu “Ja i sveti Nikola” na Facebook stranicu TZ Velika Gorica. Natječaj traje do 8. prosinca u podne. Deset radova s najviše lajkova osvojit će slatki paket.

4. – 20. 12. Nagradni natječaj za mjesne odbore i gradske četvrti: “Najljepši vanjski adventski vijenac” / facebook.com/ProsinacuGorici

9. – 14. 12. Natječaj “Čestitka Gradu” / facebook.com/tzvelikagorica
Pošaljite nam čestitku s prigodnom porukom, crtežom ili pjesmom. Čestitajte svom gradu rođendan!

11. – 20. 12. Kviz “Znanje o Turopolju” / facebook.com/muzejturopoljavg
Testirajte svoje znanje o našem zavičaju u online kvizu Muzeja Turopolja. Za pobjednika je osigurana nagrada.

12. 12. Edukativni film “Sijanje pšenice” / facebook.com/ProsinacuGorici

13. – 27. 12. Nagradni natječaj “Osvijetlimo dvorišta i balkone” / facebook.com/ProsinacuGorici
Osvijetlite svoja dvorišta i balkone! Pošaljite nam fotografiju i osvojite prigodnu nagradu.

15. – 27. 12. Natječaj “Moj bor” / facebook.com/tzvelikagorica
Stiglo je najljepše doba u godini – Božić! Podijelite s nama blagdanski ugođaj svog doma. Pošaljite nam fotografiju svog bora!

18. 12. 19:30 Koncert “U blagdanskom ozračju”, Trio Maršrutke / facebook.com/pou.velikagorica
Karakterističnim zvukom klavira, gitare i nježnih višeglasja u Dvorani Galženica tri će mlade dame izvesti najljepše božićne pjesme.

20. 12. 17:00 Predstava za djecu “Božićna priča” / facebook.com/pou.velikagorica
Prekrasne blagdanske slike i poznate melodije, nježne i simpatične lutke te vesela glumačka igra vodit će kroz ovu predstavu sve posjetitelje Dvorane Gorica, ali i gledatelje koji će uživati u prijenos uživo.

23. 12. Film “Božićni običaji u Turopolju” / facebook.com/ProsinacuGorici

DOGAĐANJA U GRADU:
1. 12. – 6. 1. Božićna akcija knjiga Biblioteke Albatros / Pučko otvoreno učilište Velika Gorica

6. 12. 10:00 i 17:00 Sveti Nikola u Velikoj Gorici, obilazak grada

11. 12. Svečana sjednica Gradskog vijeća za Dan grada Velike Gorice

13. 12. Uprizorenje: Sveta Lucija nosi svjetlo kroz grad / Gradski park kod Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije

13. 12. Božićna glazba ulicama moga grada

13. 12. 18:00 Vatromet

23. 12. Izložba radova “Zimsko doba u mom zavičaju” / Muzej Turopolja
Izložba pristiglih dječjih radova s likovnog natječaja “Zimsko doba u mom zavičaju”. Izložba će biti ispred Muzeja Turopolja, a bit će postavljena i u virtualnom obliku na društvenim mrežama.

24. 12. Božićna glazba ulicama moga grada

31. 12. Novogodišnja glazba ulicama moga grada / Vatromet u ponoć

Kultura

FOTO: HUMT-ove edukacije za trenerice mažoretkinja i sutkinje

Objavljeno

on

Autor

Lipanj 2021. Velika Gorica. HUMT-ove edukacije za trenerice i sutkinje. Foto: HUMT

Ublažavanje aktualnih epidemioloških mjera pružilo je konačno mogućnost da krenu s aktivnostima i neki od sportova, koje je pandemija korona virusa doslovce paralizirala. Mažoret sport ubraja se u one sportove koji su najviše pogođeni mjerama za zauzdavanje zarazne bolesti covid-19. Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) spremno je dočekalo situaciju da može aktivno djelovati i pokušati bar djelomično sanirati štetu nastalu u proteklih petnaest mjeseci.

Lipanj 2021. Velika Gorica. HUMT-ove edukacije za trenerice i sutkinje. Foto: HUMT

Krajem prošlog tjedna održane su edukacije za trenerice i sutkinje. Edukaciju ”Psihološka priprema” za trenerice održala je profesorica kineziologije i psihologije Renata Barić. U interaktivnom predavanju naglasak je bio ‘kako bolje iskoristiti trening’ te ‘priprema i praćenje sportaša’. Drugi dio edukacije, radionica, uključivao je sudionice aktivno u diskusiju i kreaciju ‘kohezije tima’.

Lipanj 2021. Velika Gorica. HUMT-ove edukacije za trenerice i sutkinje. Foto: HUMT

Zajedničku edukaciju trenerica i sutkinja održale su čelne osobe HUMT-a, a teme su bile: izvođenje koreografija i suđenje u mažoretu. Kod suđenja je posebno naglašeno: suđenje gimnastike (prezenterice Vodičke mažoretkinje), prikaz elemenata 5. i 6. stupnja štapa (prezenterice Vodičke mažoretkinje), suđenje batonflaga (prezenterice mažoretkinje Plesne udruge Ritmokracija i Plesnog kluba Barbara).

Lipanj 2021. Velika Gorica. HUMT-ove edukacije za trenerice i sutkinje. Foto: HUMT

Govorilo se i o pripremama u predstojećoj natjecateljskoj sezoni, detekciji problema iz proteklog perioda (prikaz liste za suđenje gimnastike), suđenje koreografija (video prikaz).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Učenici pjevanja Umjetničke škole pripremaju Koncert sakralne glazbe

Ulaz na koncert je slobodan

Objavljeno

on

Učenici pjevanja Umjetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice održat će Koncert sakralne glazbe u Crkvi blaženog Alojzija Stepinca u nedjelju, 13. lipnja, u 19.30 sati. Ulaz na koncert je slobodan, a na programu su skladbe G. F. Händela, J. Bacha, F. Durantea, G. B. Pergolesija, G. Rossinija, A. Dvořáka i G. Fauréa.

Nastupaju Amalija Ćehulić, Emma Konjević, Magdalena Kovač, Anita Martinović, Ema Ea Martinović, Lucija Plehan, Sabina Špoljar, Karla Tomičak, Josephine Ida Zec, Marko Štuban i Marijan Tomić, uz klavirsku pratnju profesora Krešimira Starčevića. Program su pripremile profesorice Vesna Kovačić, Adrijana Pintar Madić i Zrinka Posavec.

Nastavi čitati

Kultura

Putujuća izložba najboljih fotografija vezanih uz čitanje stigla je i u Veliku Goricu

Foto natječaj Hrvatskog čitateljskog društva traje već 13 godina, a i ove će godine izabrati tri najbolje fotografije o čitanju

Objavljeno

on

U Područnoj knjižnici Galeženica od danas je postavljena putujuća fotografska izložba “Smiješak… čitajte!”. Tisuću riječi, jedna fotografija bila je misao vodilja pri pokretanju fotografskog natječaja “Smiješak… čitajte!” Hrvatskoga čitateljskog društva čiji je osnovni cilj putem fotografije promovirati knjigu, čitanje i sve vrste pismenosti na pozitivan, zabavan, pa čak i humorističan način. Brojni fotografi amateri, članovi HČD-a, ali i oni koji su osjetili potrebu fotoaparatom zabilježiti trenutak uz knjigu i s knjigom, slali su svoje radove tijekom trinaest godina. U mrežnoj galeriji pohranjene su neke pobjedničke fotografije od kojih svaka ima neku lijepu i posebnu priču o čitanju.

– Prve radove za Smiješak… čitajte! primili smo u ljeto 2005. i od tada redovito tijekom ljetnih mjeseci primamo fotografije koje sugeriraju da je čitanje još uvijek popularna aktivnost koja se rado prakticira, od roditeljskog krila do ležaljke. Budući da natječaj traje od srpnja do kraja kolovoza, većina fotografija je, osim samih čitatelja, u vremenu zauvijek zaustavila i dio ljetne bezbrižnosti, opuštenosti i optimizma. Upotrijebimo li maštu, kao što to pravi ljubitelji čitanja rade, možemo čuti i šum mora, šapat povjetarca ili šuškanje pokrivača te vječno pitanje A što je bilo dalje? – kažu iz Hrvatskog čitateljskog društva.

Kao i proteklih godina i ove godine proglasit će tri najuspješnije fotografije i tako doprinijeti proslavi Međunarodnog dana pismenosti.

Najbolje fotografije natječaja Velikogoričani mogu pogledati u izlogu knjižnice do kraja ovog mjeseca, odnosno do 30. lipnja.

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno