Povežite se s nama

Vijesti

PapaMo: Gourmet pizza i vina idealno se slažu!

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina.

Objavljeno

na

Duže planirano druženje ljubitelja vrhunske pizze i vina u velikogoričkom restoranu PapaMó, u organizaciji Kasandre Draganić (Blog Vilicom kroz Hrvatsku) i Domagoja Jakopovića Ribafisha, održalo se u ponedjeljak 19.10. u poslijepodnevnim satima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, limitirao se broj uzvanika, što je događaju dao jednu intimniju atmosferu.

Tradicionalno sljubljivanje pizze uvijek se nekako veže uz Coca Colu ili pivo i tu svi znamo da nema greške. Provjerena kombinacija za sve generacije.

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina. Ideji se na prvu bez puno razmišljanja pridružila Iuris vinarija, koja je sa svojim logističkim centrom smještena u Hrašću u neposrednoj blizini Velike Gorice.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Vratimo se malo na tijesto, kao najbitniju osnovnu notu svake pizze. Scrocchieralla je tradicionalna vrsta tijesta za pizzu izuzetno popularna u Italiji, točnije u Rimu. PapaMo se autorskom recepturom, tehnikom i pristupom izrade tijesta, izdigao stepenicu više od tradicionalne scrocchieralle i time dao novu dodanu vrijednost ovoj deliciji. Hrskavo i krhko tijesto izvana, prozračno, rahlo i meko iznutra, odlike su ovog fantastičnog tijesta od četiri vrste brašna, koje nastaje u dvije etape miješanja, fermentacije i dvostrukog pečenja.

Harmonija svake osnovne note, su vrhunske namirnice poput rajčice San Marzano i mozzarelle Fior di latte, riccote i dozrijeli grana padano, kad su bazni sirevi u pitanju. Domaća šunka, špek, kulen, pršut i sve više tražena bresaola (odležani i na zraku sušeni goveđi pršut). Kad se sve zbroji, dobije se ta divna harmonija okusa i boja u kojoj pizza kao najpopularnije jelo, poprima zasluženi gourmet status.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Kad imamo ovako preciznu priču na tanjuru, puno je lakše sljubiti i vina. Tako smo imali prilike kušati 5 vrsta PapaMó gourmet pizza i Iuris vina slijedećim redom, koje su pomno sljubili i davali opravdane komentare, sommelieri Tomislav Taritaš ispred branda Iuris i Tomo Jakopović, poznati sommelier, vinoljubac i prijatelj kuće PapaMó  .

BASIC, odnosno tradicionalna Margherita sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte, svježim bosiljkom i kalamate maslinama. Uz ovu vjernu klasiku, sljubljena je Iuris graševina.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

VEGE DVA, kao druga po izboru vegeterijanska pizza, bijela pizza bez rajčice, sa mozzarellom Fior di latte i ricotta sirom, svježim mladim špinatom, bosiljkom, mljevenim orasima i kalamate maslinama. Uz ovu nježnu, okusom blagu ali fino balansiranu pizzu sljubljen je Iuris Sauvignon Blanc Saltwater.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

PAPAMÓ , treća po redu na degustaciji, ujedno i simbol kuće u sastavu sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim šampinjonima, mini rajčicama i bosiljkom, pršutom, pečenom pancetom i kalamate maslinama. Uz ovu, karakterom snažnu pizzu sljubljen je Iuris Plavac Mali Jenaro.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

BRESAOLA sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim mini rajčicama i bosiljkom, bresaolom (goveđim pršutom) i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju sljubljena je Iuris Tempera, slavna kupaža 4 moćne sorte : cabernet sauvignon, merlot, vranac i plavac mali.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

GURMAN ili danas popularni naziv GOURMET sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte, aromatičnom šunkom, špekom i kulenom, ljutkastim pepperoni paprikama i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju, na iznenađenje svih, sljubljen je Iuris Sweet Muscat. Na prvu neobična kombinacija, ali izuzetno kompatibilna na relaciji ljuto i slatko.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Dok smo još bili u slatkom muškatnom raspoloženju, stigao je fino balansirani mali pozdrav iz kuhinje, Semifreddo sa orašastim voćem, umakom od karamele i coulisom od šumskog voća, također već prepoznatljiv simbol slatke strane PapaMo kuhinje.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Drago nam je da smo bili gosti ove vrlo interesantne gastro-enološke prezentacije i druženja u dobrom društvu i ugodnom ambijentu!

Na kraju zasluženo zaključujemo, uz ovakve gastro entuzijaste, Velika Gorica postaje  sve više poznata kao gastronomska destinacija!

 

Galerija fotografija:

 

Najave

Božićni koncert u Donjoj Lomnici: Na pozornici KUD “Nova zora” i mali gosti iz DV Medveščak

Objavljeno

na

Objavio/la

KUD “Nova zora” iz Donje Lomnice organizira božićni koncert 15. prosinca u društvenom domu Donja Lomnica, s početkom u 19 sati. Na pozornici će im se pridružiti i djeca iz DV Medveščak, skupina Pčelice, koja će biti posebni gosti večeri.

Organizatori najavljuju večer ispunjenu tradicionalnim pjesmama i običajima. Program je koncipiran kao zajedničko slavljenje božićnog vremena, u kojem će posjetitelji imati priliku vidjeti i čuti presjek pjesama, plesova i običaja koje društvo njeguje.

Sumještani, ali i svi ostali zainteresirani, pozvani su da se pridruže.

Foto: KUD Nova Zora/FB

Nastavite čitati

Vijesti

Sveti Nikola prvi put stigao u Bukovčak! Djeca pripremila priredbu i družila se s omiljenim svetcem

U Društvenom domu Bukovčak održan je prvi službeni program povodom blagdana Svetog Nikole, uz dječju predstavu, kreativnu radionicu i podjelu darova.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Društvenom domu Bukovčak, u organizaciji Mjesnog odbora i mještana, u subotu 6. prosinca, po prvi je put obilježen blagdan Svetog Nikole. Tim povodom, djeca i roditelji okupili su se na priredbi i druženju sa svetim Nikolom koji je tom prilikom darivao najmlađe.

Za ovaj premijerni blagdanski program djeca su pripremila priredbu za svoje vršnjake, a uz nju je organizirana i kreativna radionica. Program je vodila Ana Kosjak, dok je kreativnu radionicu vodila Jelena Cerovski.

Dolazak Svetog Nikole izazvao je veliko uzbuđenje među najmlađima, koji su ga dočekali u prepunom Društvenom domu. Nakon predstave, djeca su se fotografirala i razgovarala s njim o svojim željama i zahvalila mu na poklonima.

“U ime Mjesnog odbora zahvaljujem svim mještanima koji su se uključili i pomogli u organizaciji, pripremama i realizaciji cijelog događaja, bila je to večer koja će se dugo pamtiti”, rekla je Ivančica Kovaček, predsjednica Mjesnog odbora. Dodaje kako je cijeli događaj bio rezultat zajedničkog truda mještana i djece koji su se uključili u pripremu i organizaciju.

Nastavite čitati

Vijesti

U tri dana 33 prekršaja – pogledajte koliko je napuhao rekorder vikenda

Alkohol, brzina i prometne nesreće…

Objavljeno

na

Objavio/la

Tijekom proteklog vikenda, od 5. do 7. prosinca, policija je na području Velike Gorice provela akciju “Pojačan nadzor vozila i vozača u dane vikenda” i pritom otkrila 33 prekršaja. Najveći incident zabilježen je u nedjelju navečer kada je 60-godišnji vozač zaustavljen s 1,48 promila alkohola u krvi te odmah isključen iz prometa.

Vikend nadzor bio je usmjeren na najkritičnije prekršaje, alkohol, brzinu i sigurnosni pojas. Policija je tako ulovila deset vozača koji su jurili brže nego što smiju, sedam ih se vozilo bez vezanog pojasa, a jedan se kretao u krivom smjeru. Uz to, još 12 vozača počinilo je različite druge prekršaje.

Tri vozača zatečena su pod utjecajem alkohola. Svima je privremeno oduzeta vozačka dozvola na 12 sati i nisu smjeli dalje nastaviti vožnju. Najozbiljniji slučaj dogodio se u nedjelju oko 22:10 u Zagrebačkoj ulici. Tamo su policajci zaustavili automobil zagrebačkih registracija kojim je upravljao 60-godišnjak. Alkotest je pokazao 1,48 g/kg alkohola, nakon čega je dobio prekršajni nalog i odmah je isključen iz prometa.

Osim prekršaja, vikend je obilježen i s ukupno šest prometnih nesreća. Srećom, sve su završile samo s materijalnom štetom.

Nastavite čitati

Vijesti

Velikogorički županijski sud danas u zoni visokog rizika

Objavljeno

na

Specijalna vozila - županijski sud

Iako su nedjeljna prijepodneva obično mirnija i opuštenija, prostor oko “Rojca” od ranih prijepodnevnih sati bio je pod budnim policijskim okom, a promet je povremeno bio ograničen. Pred zgradom županijskog suda u Velikoj Gorici uočena su polocijska vozila te specijalno vozilo za prijevoz osoba koji su pod najvišim stupnjem pratnje, odnosno jednostavnim riječnikom predstavljaju opasnost za okolinu prilikom transporta i privođenja na saslušanje. Sve je trajalo nešto više od dva sata, a za to vrijeme su pripadnici specijalnih hrvatskih postrojbi bili u pripravnosti na ključnim točkama ispred županijskog suda u Velikoj Gorici. Javnosti nije poznato tko je osoba koja je privedena u svrhu provođenja istražnih radnji ali u kuloarima se spominjalo ime Srđana Mlađana, iako je obzirom na dosašnju praksu sličnih sigurnosnih mjera moguće da se ovdje radilo o osobama sa međunarodnih tjeralica.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Rogla u prosincu, Sljeme u veljači – počinju upisi u dječju školu skijanja

Objavljeno

na

Objavio/la

Klokan sport i ove zime organizira školu skijanja za djecu, a programi će se održati na Rogla i Sljeme. Termin na Rogli je od 26. do 30. prosinca, dok je Sljeme rezervirano za razdoblje od 2. do 6. veljače. Školica je namijenjena djeci od 5 do 14 godina, a prijave su već otvorene.

Roditelji koji žele upisati dijete mogu se javiti putem e-maila [email protected] ili direktno kontaktirati organizatore, Tomislava na 095 316 2776 i Filipa na 091 769 3145. Osim glavnih termina, najavljeni su i vikend programi tijekom siječnja i veljače, kao i individualni treninzi za djecu koja žele dodatnu pažnju instruktora.

Polasci su organizirani iz Velika Gorica, Sesvete i Novog Zagreba.

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno