Povežite se s nama

Vijesti

PapaMo: Gourmet pizza i vina idealno se slažu!

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina.

Objavljeno

na

Duže planirano druženje ljubitelja vrhunske pizze i vina u velikogoričkom restoranu PapaMó, u organizaciji Kasandre Draganić (Blog Vilicom kroz Hrvatsku) i Domagoja Jakopovića Ribafisha, održalo se u ponedjeljak 19.10. u poslijepodnevnim satima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, limitirao se broj uzvanika, što je događaju dao jednu intimniju atmosferu.

Tradicionalno sljubljivanje pizze uvijek se nekako veže uz Coca Colu ili pivo i tu svi znamo da nema greške. Provjerena kombinacija za sve generacije.

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina. Ideji se na prvu bez puno razmišljanja pridružila Iuris vinarija, koja je sa svojim logističkim centrom smještena u Hrašću u neposrednoj blizini Velike Gorice.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Vratimo se malo na tijesto, kao najbitniju osnovnu notu svake pizze. Scrocchieralla je tradicionalna vrsta tijesta za pizzu izuzetno popularna u Italiji, točnije u Rimu. PapaMo se autorskom recepturom, tehnikom i pristupom izrade tijesta, izdigao stepenicu više od tradicionalne scrocchieralle i time dao novu dodanu vrijednost ovoj deliciji. Hrskavo i krhko tijesto izvana, prozračno, rahlo i meko iznutra, odlike su ovog fantastičnog tijesta od četiri vrste brašna, koje nastaje u dvije etape miješanja, fermentacije i dvostrukog pečenja.

Harmonija svake osnovne note, su vrhunske namirnice poput rajčice San Marzano i mozzarelle Fior di latte, riccote i dozrijeli grana padano, kad su bazni sirevi u pitanju. Domaća šunka, špek, kulen, pršut i sve više tražena bresaola (odležani i na zraku sušeni goveđi pršut). Kad se sve zbroji, dobije se ta divna harmonija okusa i boja u kojoj pizza kao najpopularnije jelo, poprima zasluženi gourmet status.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Kad imamo ovako preciznu priču na tanjuru, puno je lakše sljubiti i vina. Tako smo imali prilike kušati 5 vrsta PapaMó gourmet pizza i Iuris vina slijedećim redom, koje su pomno sljubili i davali opravdane komentare, sommelieri Tomislav Taritaš ispred branda Iuris i Tomo Jakopović, poznati sommelier, vinoljubac i prijatelj kuće PapaMó  .

BASIC, odnosno tradicionalna Margherita sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte, svježim bosiljkom i kalamate maslinama. Uz ovu vjernu klasiku, sljubljena je Iuris graševina.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

VEGE DVA, kao druga po izboru vegeterijanska pizza, bijela pizza bez rajčice, sa mozzarellom Fior di latte i ricotta sirom, svježim mladim špinatom, bosiljkom, mljevenim orasima i kalamate maslinama. Uz ovu nježnu, okusom blagu ali fino balansiranu pizzu sljubljen je Iuris Sauvignon Blanc Saltwater.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

PAPAMÓ , treća po redu na degustaciji, ujedno i simbol kuće u sastavu sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim šampinjonima, mini rajčicama i bosiljkom, pršutom, pečenom pancetom i kalamate maslinama. Uz ovu, karakterom snažnu pizzu sljubljen je Iuris Plavac Mali Jenaro.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

BRESAOLA sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim mini rajčicama i bosiljkom, bresaolom (goveđim pršutom) i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju sljubljena je Iuris Tempera, slavna kupaža 4 moćne sorte : cabernet sauvignon, merlot, vranac i plavac mali.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

GURMAN ili danas popularni naziv GOURMET sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte, aromatičnom šunkom, špekom i kulenom, ljutkastim pepperoni paprikama i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju, na iznenađenje svih, sljubljen je Iuris Sweet Muscat. Na prvu neobična kombinacija, ali izuzetno kompatibilna na relaciji ljuto i slatko.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Dok smo još bili u slatkom muškatnom raspoloženju, stigao je fino balansirani mali pozdrav iz kuhinje, Semifreddo sa orašastim voćem, umakom od karamele i coulisom od šumskog voća, također već prepoznatljiv simbol slatke strane PapaMo kuhinje.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Drago nam je da smo bili gosti ove vrlo interesantne gastro-enološke prezentacije i druženja u dobrom društvu i ugodnom ambijentu!

Na kraju zasluženo zaključujemo, uz ovakve gastro entuzijaste, Velika Gorica postaje  sve više poznata kao gastronomska destinacija!

 

Galerija fotografija:

 

Vijesti

Svako treće dijete u Hrvatskoj ima problem s težinom! „Djeca s masnom jetrom već s tri godine”

Pretilost kod djece u Hrvatskoj doseže zabrinjavajuće razmjere, a stručnjaci pozivaju na hitnu edukaciju, prevenciju i promjenu društvene percepcije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Pretilost među djecom postaje jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice, upozoravaju stručnjaci. Kako bi potaknula javnost na bolje razumijevanje slojevitosti ovog problema, Poliklinika Salvea pokrenula je kampanju „Ljubav je poljubac, ne hrana” koja kroz niz edukativnih aktivnosti i javnih nastupa, naglašava važnost emocionalnog zdravlja i podrške u prevenciji debljine, a posebno se ističe suradnja s Drugim programom hrvatskog radija gdje se kroz emisije i razgovore okupljaju stručnjaci iz medicine, psihologije, nutricionizma i kineziologije.

U jednoj od emisija, pedijatar dr. Natko Beck iznio je potresno iskustvo iz prakse koje ga je motiviralo na javno djelovanje. Radi se o slučaju trogodišnje djevojčice s masnom jetrom i bez ijednog zdravog zuba. „Ono što je iznenađujuće, majka joj je radila u sektoru zdrave prehrane”, izjavio je dr. Beck, dodajući kako su pogrešne prehrambene navike u obitelji dovele do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Podaci pokazuju da se čak svako treće dijete u Hrvatskoj suočava s pretilošću, a kod mnogih su već prisutne komplikacije upravo poput masne jetre, bolesti koja je ranije bila gotovo isključivo povezana s alkoholizmom. „Masna jetra je postala jedan od glavnih razloga za transplantaciju u SAD-u. Ne zbog alkohola, nego zbog pretilosti”, upozorava dr. Beck.

Jedan od problema, prema Becku, leži i u iskrivljenoj društvenoj percepciji tijela. „Danas se više ne zna jasno imamo li višak kilograma ili ne. Postali smo previše tolerantni na ono što bi trebali nazvati kroničnom bolešću što je postala debljina”, tvrdi Beck. Kampanja poziva na sustavno bilježenje i klasificiranje pretilosti unutar zdravstvenog sustava, jer se mali broj slučajeva evidentira u medicinskoj dokumentaciji.

Također se ističe važnost educiranja roditelja o načinima komunikacije s djecom bez stigmatizacije. „Roditelji često ne znaju kako reći djetetu da ima problem, a da ga ne povrijede. Moramo učiti kako komunicirati, jednako pažljivo kao kad govorimo o težim dijagnozama”, poručuje Beck.

Suvremeni način života i okruženje dodatno otežavaju situaciju. Visokokalorična hrana je dostupna i jeftina, a društvo favorizira trenutačno zadovoljstvo. „Tako nas danas mozak programira da umjesto salate najčešće odaberemo hamburger. Jer je hamburger finiji i dostupniji. I nitko nije imun”, dodaje Beck.

U sklopu kampanje organizira se i Back Together Summit na zagrebačkom Zrinjevcu, koji se svake godine početkom lipnja bavi temama zdravlja. Prvi dan posvećen je odraslima, dok je drugi rezerviran za djecu, s naglaskom na mentalno i fizičko zdravlje te prehranu u školama. Ova kampanja naglašava da pretilost nije samo osobni, već društveni problem. Promjene su moguće, no kako ističe dr. Beck, moraju doći „i odozdo i odozgo”.

„Ako želimo sustavne promjene, moramo ih tražiti. Politika reagira na pritisak građana. A prvi korak je osvijestiti problem”, zaključuje Beck.

Edukativne emisije emitiraju se svakog ponedjeljka u 9 sati na Drugom programu Hrvatskog radija, a dodatni sadržaji dostupni su putem društvenih mreža Poliklinike Salvea.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Tevenovela s turopoljskim snagama! Filip i Gianna zajedno u sceni vjenčanja

Goričke glumačke snage – poznati kazališni, televizijski i filmski glumac i televizijski voditelj Filip Detelić rodom iz Buševca i gorička radijska voditeljica City radija i glumica Gianna Kotroman, snimili zajedničku scenu u popularnoj seriji Nove TV ‘”U dobru i zlu”.

Objavljeno

na

Naša Gianna Kotroman, koja vas radnim danom budi u programu City radija Velika Gorica, našla se u novoj TV ulozi. Ovoga puta ulozi matičarke.

Pridružila se velikom setu na snimanju hrvatske serije, koja svake večeri gledatelje “priljubi” uz male ekrane.

Odglumila je dio scene vjenčanja koju su gledatelji s nestrpljenjem i napetošću iščekivali jer se do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li Toma Benčić (Filip) oženiti Niku Sriću, svoju ljubav u seriji “U dobru i zlu”, koja je nedavno prikazana na Novoj TV, a gledatelji su u utorak mogli pogledati posljednju epizodu ove serije prije ljetne stanke.

Snimanje je bilo interesantno i izazovno sa puno glumaca i statista tzv. masovka. Da bi scena nakon ton/kamera/akcija bila snimljena, osim teksta i uživljavanja u ulogu, treba znati svoju poziciju ispred kamera, naučiti tekst svih koji glume, budući da nema ubacivanja “preko reda ” i na kraju odraditi posao najbolje moguće opisala je Gianna.

Očito joj ova uloga leži, budući da je već jednom utjelovila matičarku.

U “Larinom izboru” vjenčala sam Dinka i Lejlu a glumila sam i serijama “Ljubav u zaleđu”, “Kumovi”, “Sjene prošlosti”, “Blago nama”, a u seriji “Drugo ime ljubavi” pojavila sam se u ulozi medicinske sestre Mirjana Šikić, gdje sam morala savladati naglasak. Svaka uloga nosi svoje, nova ekipa, tekst, drugačiji karakter u koji se moraš uživiti, ali bez obriza na to, snimanje na setu je vrlo interesantno i dinamično, malo remek djelo u nastajanju – dodala je.

Spomenimo kako je upravo ulogom medicinske sestre Mirjane Šikić bila dio glumačke ekipe koja je osvojila nagradu za najbolju regionalnu seriju.

Kaže da se i dalje veseli novim projektima i novim ulogama, jer je to neprocjenjivo iskustvo, a mi se pitamo, nakon matičarke i medicinske sestre, u koju će sljedeću ulogu uskočiti?

Nastavite čitati

Vijesti

Otvorene prijave za dječji ljetni kamp KULiram u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta

Prijave su otvorene od 15. svibnja 2025., isključivo putem online obrasca dostupnog na službenoj stranici Učilišta.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: POUVG

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i ovog ljeta organizira svoj poznati dječji ljetni kamp KULiram. Kamp će se održati u dva termina. Od 30. lipnja do 4. srpnja te od 7. do 11. srpnja 2025. godine, svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 sati. Namijenjen je djeci uzrasta od 7 do 10 godina, a aktivnosti će se odvijati u prostorima Učilišta i na otvorenom.

Program je osmišljen kao kulturno-sportsko-edukativno-zabavni sadržaj kroz koji djeca stječu nova znanja, razvijaju vještine, upoznaju kulturnu baštinu i, najvažnije, druže se i zabavljaju. Kroz tjedan dana, pod stručnim vodstvom profesora, pedagoga i animatora Učilišta te u suradnji s Udrugom Turko, djecu očekuju brojni sadržaji.

Neki od planiranih sadržaja uključuju:

  • Posjet Muzeju Turopolja
  • Sudjelovanje u Aninoj Glazbaonici
  • Radionice kuhanja u Maloj Kuhinjici
  • Likovne i dramske radionice
  • Znanstvene i jezične radionice
  • Filmske projekcije i kazališne igre

Kamp uključuje užinu i ručak, sve potrebne materijale, ulaznice za kino i muzej, stručno vodstvo i osiguranje, bez dodatnih troškova. Cijena po terminu (5 dana) iznosi 140 eura.

Prijave su otvorene od 15. svibnja 2025., isključivo putem online obrasca dostupnog na službenoj stranici Učilišta.

Prilikom prijave potrebno je odmah uplatiti akontaciju od 60 eura putem uplatnice poslane na e-mail. Ostatak iznosa (80 eura) potrebno je uplatiti do 20. lipnja za prvi, odnosno do 27. lipnja za drugi termin. Obitelji s više djece ostvaruju popuste: drugo dijete 10 %, treće 20 %, četvrto 30 %, a svako sljedeće 40 % popusta.

Kamp KULiram nudi djeci priliku da provedu ljeto korisno, kreativno i veselo. Broj mjesta je ograničen, stoga iz Pučkog otvorenog učilišta poručuju roditeljima da požure s prijavama.

Nastavite čitati

Vijesti

Popunjena sva mjesta za edukaciju o fiskalizaciji 2.0! Saznajte kada će se održati sljedeća

Nakon što su popunjena sva mjesta za edukaciju 9. lipnja, Udruženje obrtnika Velika Gorica najavilo je novi termin radionice o fiskalizaciji 2.0 za 16. lipnja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Iz udruženja obrtnika Velike Gorice javljaju kako su sva mjesta za edukaciju „Pripremimo se za fiskalizaciju 2.0” popunjena.

Zbog velikog interesa za edukaciju o nadolazećim promjenama u sustavu fiskalizacije organizira dodatnu radionicu koja će se održati u ponedjeljak, 16. lipnja 2025. godine, od 15 do 17 sati.

Podsjećamo, novi Zakon o fiskalizaciji odnosi se na sve pravne osobe, bilo da se radi o obrtu, d.o.o.-u, j.d.o.o.-u, samostalnom zanimanju, udruzi, OPG-u, ustanovi i tako dalje. Od 1. siječnja 2026. svi računi će morati biti fiskalizirani, bez obzira na način plaćanja. Stoga, važno se informirati na vrijeme kako bi se izbjegle moguće komplikacije prilikom poslovanja.

S obzirom na to da je broj mjesta ograničen, potrebno je popuniti te poslati prijavnicu u što kraćem roku na [email protected].

Nastavite čitati

Najave

Društvo žena Pešćenica poziva na 6. Festival bakinih kolača

Ocijenit će se i najbolja turopoljska pita!

Objavljeno

na

Objavio/la

Vrijedne članice Udruge žena Pešćenica iz općine Lekenik pozivaju ove nedjelje, 08. lipnja na manifestaciju koja kolačima daje posebno gastro mjesto.

Izložba domaćih kolača koji su izrađeni po starinskim receptima bit će na betonskom igralištu, a okupljanje počinje u 14.30 sati.

Manifestaciju posvećenu slasticama pratit će i kulturno-umjetnički program od 15 sati, dok je otvaranje i degustacija kolača u 16 sati.

U sklopu događanja ocijenit će se i najbolja turopoljska pita, a nakon proglašenja najbolje pripremljenih kolača slijedi i zabava uz Luna band u velikom šatoru. Pridružite se!

Nastavite čitati

Reporter 448 - 14.05.2025.

Facebook

Izdvojeno