Povežite se s nama

Kultura

Otvorenje izložbe „Od rata do potresa: pokupska župna crkva 1991. – 2021.“ u Muzeju Turopolja

Fokus je na prikazu povijesti župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pokupskom, njezinom stradavanju u Domovinskom ratu 1991. godine, evakuaciji umjetnina, obnovi, ali i oštećenjima nastalima u petrinjskom potresu 29. prosinca 2020. godine.

Objavljeno

na

CRKVA POKUPSKO

Danas, 8. prosinca, u 18 sati, u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici otvara se izložba „Od rata do potresa: pokupska župna crkva 1991. – 2021.“. Autorica izložbe je Valentina Radoš, povjesničarka umjetnosti i kustosica likovne zbirke Muzeja Turopolja. Fokus je na prikazu povijesti župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (sv. Ladislava) u Pokupskom, njezinom stradavanju u Domovinskom ratu 1991. godine, evakuaciji umjetnina, obnovi, ali i oštećenjima nastalima u petrinjskom potresu 29. prosinca 2020. godine. U sklopu izložbe prikazat će se deset predmeta iz župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (sv. Ladislava) u Pokupskom, slike iz likovne zbirke Muzeja Turopolja, dokumentarni film „Podvizi i sudbine – ratna sudbina crkve sv. Ladislava u Pokupskom“ urednice Maje Gregl (HRT, 1992.) te brojne fotografije iz fotodokumentacije Muzeja i institucija poput Schneiderovog fotografijskog arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Instituta za povijest umjetnosti.

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije (sv. Ladislava) u Pokupskom jedna je od najznačajnijih cjelina barokne umjetnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj, predstavlja pravo umjetničko djelo gdje su sve vrste umjetnosti poput arhitekture, slikarstva i kiparstva ujedinjene i povezane, a sve to zbog temeljito osmišljenog programa izgradnje i opremanja. Ne samo da je prva crkva četverolisnog tlocrta, a time i uzor za cijeli korpus takvih crkava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nego je i jedina crkva u kojoj je cjelovito sačuvan oltarni ansambl majstora iz Branjugove drvorezbarske radionice.

1638794809228 scaled

Predstavlja i primjer ciljanog uništavanja kulturne baštine u Domovinskom ratu, ali i snažne povezanosti ljudi s vlastitim identitetom te zajedništva koje je probudila u lokalnom stanovništvu, vojsci, djelatnicima muzeja, novinarima, djelatnicima zavoda i službi, koji su se samoorganizirali u spašavanju sakralnoga blaga. U teškom životu ove crkve istaknuta je uloga Muzeja Turopolja u očuvanju baštine i identiteta. Osim sudjelovanja u evakuaciji umjetnina za vrijeme rata, Muzej se snažno trudio prezentirati i komunicirati javnosti povijest i aktualnu situaciju u Pokupskom putem izložbi, kataloga, aukcije, člancima u monografiji i zborniku radova.

Sada, 30 godina nakon prvih napada na Pokupsko u Domovinskom ratu, prve izložbe posvećene ovoj crkvi i brojnih tekstova koji su nam pričali priču njezine prošlosti i sadašnjosti, Muzej Turopolja vraća se ovoj pokupskoj ljepotici. Inicijalna zamisao i ideja ove izložbe bila je sjetiti se događaja iz ne tako daleke prošlosti i proslaviti predivnu obnovu crkve i inventara. Ali, nit te zamisli i ideje prekinuta je 29. prosinca 2020. godine petrinjskim potresom. Pokupska crkva još jednom je ozbiljno stradala, crvena oznaka na njezinim je vratima, a umjetnine su još jednom napustile prostor za koji su istinski namijenjene.

S nadom u što bržu i kvalitetniju obnovu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (sv. Ladislava), Muzej Turopolja u suradnji s župom Pokupsko i župnikom mons. Franjom Ćukom još jednom izlaže njezina bogatstva koja su temelj identiteta jednog kraja, s ciljem podizanja svijesti o baštini koja nas okružuje i potrebom za njezinim očuvanjem.

Izložba se može razgledati do 18. ožujka 2022. godine.

Kultura

I Šćitarjevo svoje proštenje ima – 15.srpanjski susreti uz 250 folkloraša

Ove nedjelje, 3.srpnja, Šćitarjevo slavi Dan mjesnog odbora uz proštenje, sajam OPG-ova, ringišpil, te nastup folkloraša od 16 sati..svi ste pozvani!

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0112

Svakog vikenda, nova veselica! Ove nedjelje, 3. srpnja, svi ste pozvani u Šćitarjevo na 15. srpanjske susrete, proslavu Dana mjesnog odbora, uz tradicionalno bogati kulturno-umjetnički program, proštenje i susrete folkloraša koji dolaze iz čitave Hrvatske i susjednih zemalja.

DSC 0147

07.07.2019. Šćitarjevo. 14. Srpanjski susreti kulturno-umjetničkih društava. Foto: David Jolić/cityportal.hr

– Nastupi počinje od 16 sati, dolazi nam 13 folklornih društava iz Hrvatske, BiH i Slovenije, a osim nastupa imamo tijekom dana brojna popratna događanja. Dolaze nam OPG-ovi također iz čitave Hrvatske, proštenje s puno štandova I raznom ponudom i obavezni ringišpil, u blizini je i Andautonija, a navečer ćemo se zabavljati uz grupu Sjaj. Pozivamo  sve ljude dobre volje koji vole društvo i veselje da nam se pridruže i  da se družimo do dugo u noć, ima zbilja za svakoga ponešto – kaže u ime organizatora i domaćina susreta, Branka Tretinjak, predsjednica KUD-a Ščitarjevo.

Pozornicom će toga dana proći oko 250 folkloraša, a nastupit će KUD Ščitarjevo s odraslim i dječjom skupinom, KUD Banova Jaruga, KUD Mijo Stuparić (Velika Ludina), KUD Lukavica (Bosna i Hercegovina), KUD Dika (Slatina), KUD Sv. Ana (Odranski Obrež), KUD Mičevec, MKD Ohridski Biseri (Nova Gorica, Slovenija), KUD Magdalena (Donja Kupčina), Udruga žena Dinjevac, KUD Mladost Odra, Plesni klub Barbara.

scitarjevo srpanjski susreti

Foto: program 15.srpanjskih susreta u Šćitarjevu

 

Nastavite čitati

Kultura

Koncert Metaklape u završnici manifestacije Goričke večeri

Posljednji dan manifestacije donosi kino na otvorenom…

Objavljeno

na

Metaklapa

Još samo danas i sutra traju Goričke večeri, a posljednji koncert u sklopu manifestacije će biti večeras kada će na pozornici u Parku dr.Franje Tuđmana zapjevati Metaklapa i gosti.

Klapsku pjesmu u malo drugačijem aranžmanu donosi Metaklapa koja spaja tradicionalnu klapsku pjesmu i heavy metal glazbu. Biti će to zanimljiva večer, u kojoj ćete moći čuti pjesme popularne grupe Iron Maiden bez instrumenata.

Na koncertu će nastupiti i klapa Leggero i Vokalisti svetog Josipa, a koncert počinje u 20 sati.

Sutrašnji dan donosi nam posljednje kino projekcije na otvorenom. Od 18 sati klinci i roditelji mogu pogledati animirani sinkronizirani film Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, a u 20 sati počinje projekcija glazbene drame Divlja Ruža. Ne zaboravite pritom sa sobom ponijeti grickalice i dekicu.

Foto: FB Metaklapa

Nastavite čitati

Vijesti

Do kraja kolovoza gorička Gradska knjižnica ima ljetno radno vrijeme

Knjižnica će raditi dvokratno sve do 31.kolovoza…

Objavljeno

na

Gradska knjiznica Velika Gorica

Gradska knjižnica Velika Gorica od petka ima ljetno radno vrijeme, a radit će dvokratno.

Središnji i Dječji odjel, ponedjeljkom, srijedom i petkom radit će u jutarnjim satima od 8 do 14, a utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati. S obzirom da Dječji odjel subotom ne radi, knjige iz tog odjela možete vratiti u Središnji odjel za odrasle od 8 do 12 sati.

Kada je u pitanju Područna knjižnica Galženica ona će ponedjeljkom, srijedom i petkom raditi od 14 do 20 sati, a utorkom i četvrtkom od 8 do 14 sati. Subotom će biti otvorena od 8 do 12 sati.

Ovakvo radno vrijeme knjižnice potrajat će do kraja kolovoza.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Žiri odlučio: Ogranak Seljačke sloge Buševec ide na državnu smotru

Grad Veliku Goricu na smotri su predstavljala čak dva kulturno-umjetnička društva. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca.

Objavljeno

na

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 19

Ogranak Seljačke sloge Buševec predstavljat će Turopolje, Veliku Goricu i Zagrebačku županiju na državnim susretima.

Odlučio je tako, tročlani žiri Županijske smotre koreografiranog folklora, održanoj večeras u Domu kulture u Buševcu. U konkurenciji je bilo pet kulturno-umjetničkih društava od čega su dva s područja Velike Gorice. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca, a koji su se predstavili pjesmama i plesovima Livanjskog kraja.

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 10

26.06.2022. – Buševec – Županijska smotra koreografiranog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz društvo iz Buševca i Lukavca, iz Zagrebačke županije nastupili su još i KUD “Oštrc” iz Ruda, KUD “Preporod” iz Dugog Sela i KUD “Sveta Jana” iz Gorice Svetojanske.

Ogrankaši će pobjedničku koreografiju “Lepi Ivo krešu kreše”, pjesme i plesovi Hrvata koji žive u mađarskom dijelu Podravine, pokazati publici u Županji gdje će se krajem kolovoza održati državna smotra.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Sjajne izvedbe mažoretkinja na Europskom prvenstvu u Novigradu-Cittanova

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0283
DSC 0541 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja – otvorenje (četvrtak, 23.06.2022.). Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0544 2

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Marta Pavelkova, Anteo Milos i Vlado Palac. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo mažoretkinja u organizaciji Međunarodne federacije mažoret sporta (IFMS) i Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) održano je u Novigradu-Cittanova (Istra), u Gradskoj sportskoj dvorani, od 22. do 25. lipnja 2022. godine. Prvog dana održan je 2. Europski kup, a u sljedeća tri dana više od 1500 mažoretkinja izvelo je preko 550 koreografija na 15. izdanju Europskog prvenstva.

DSC 0039 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – seniorke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0176

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – kadetkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvedbe mladih sportašica ocjenjivao je sudački žiri od 6 sudaca u kojem su svoje mjesto imali međunarodni suci Milosava Katić i Vlado Palac, predsjednik HUMT-a. Na otvorenju četverodnevne manifestacije mažoretkinje i posjetitelje kratkim govorom pozdravili su Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova, Marta Pavelkova, predsjednica IFMS-a (Prag, Češka), a prvenstvo je otvorio Vlado Palac.

DSC 0067

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Gradska sportska dvorana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0146

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Sudački žiri. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0234 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – 1.mjesto. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Plesni klub Barbara (Velika Mlaka, Velika Gorica) i Mažoretkinje Dubrovčan (Općina Veliko Trgovišće) bili su vrlo uspješni u Europskom kupu: Barbarice su uzele zlatne medalje u konkurenciji seniorki i kadetkinja, a Dubrovčan je bio još uspješniji osvojivši cijelu paletu medalja (zlatne, srebrne i brončane) s nizom koreografija u nekoliko kategorija.

DSC 0584

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – najveće ugodno iznenađenje prvenstva. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0646

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – pozdrav zastavi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Češki timovi koji dominiraju na europskoj mažoret sceni ponovo su, nakon dvije ”pandemijske” godine, demonstrirali svoju perfektnu uvježbanost i svekoliku talentiranost, a koreografije velikih formacija posljednjeg dana prvenstva bile su poslastice za oko svih poklonika mažoret sporta. Kada na otvorenoj sceni doživite tu silinu tempa, vrhunsku izvedbu i reprezentativne odore, tek vam onda bude jasno zašto je mažoret sport u Češkoj uvijek u tri najpopularnija nacionalna sporta (druga dva su hokej na ledu i nogomet).

DSC 0599

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0678 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0502

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mažoretkinje su bile aktivne i na otvorenom, sudjelovale su u defileu ulicama u staroj gradskoj jezgri (praćene Puhačkim orkestrom ”Naša sloga” Babići), plesale su na koncertu na prostoru kod zvonika i bile su ‘glavne’ prigodom kreiranja milenijske fotografije meštra Šime Strikomana. Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos i Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Novigrada priredili su večeru za vodeće osobe 15. Europskog prvenstva i predstavnike zemalja učesnica te predstavnike medija.

DSC 0995 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Kreacija za milenijsku fotografiju ‘Novigrad-Cittanova’ Šime Strikomana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0899

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0159

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Flekica i Riči. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo nakon podjele medalja za posljednje izvedene koreografije i završnog pozdrava Marte Pavelkove, kratkim govorom zatvorio je Vlado Palac. Kompletan program prvenstva vodio je moderator Richard Riči Wagner (Češka). Ton majstori bili su Flekica i Leon (Croatia). Odlični domaćini Europskog prvenstva bili su Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 416 - 30.06.2022.

Facebook

Izdvojeno