Povežite se s nama

HOTNEWS

Okusi fašnika: Nije sve u krafnama, ovo su najbolji pokladni recepti…

Većina slastica koje pripremamo u fašničko vrijeme uopće nisu hrvatskog porijekla. Osim popularnih krafni, ove godine isprobajte i neke druge poslastice, a mi vam donosimo recepte za najuskusniji pokladni stol…

Objavljeno

na

Svake narodne običaje i događaje, prati nezaobilazna hrana. Kad je Fašnik u pitanju, naglasak nije na glavnom jelu već na desertu kojeg možemo jesti u svako doba dana – ujutro uz kavu ili tijekom sitnih noćnih sati, kad nam se jede nešto slatko. Naravno, riječ je pokladnicama, odnosno krafnama koje su u fašničko vrijeme najzastupljenije u Turopolju. Makar u posljednje vrijeme mnoge domaćice osim njih pripremaju i druge slastice specifične za neke druge krajeve Hrvatske – fritule, kroštule, rožatu…

Krafne su omljena pokladna slastica u Hrvatskoj… Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pokladnice, krafne ili krofne, a možda i Berliner

Vjerojatno se rijetko tko od nas, dok je uživao u zalogajima krafni, zapitao tko je i kada izmislio ovaj pokladni kolač. Naime, mnoga jela za koje smatramo da su naša, zapravo nisu. U tisućljetnoj povijesti Hrvatska je u svim sferama pala pod utjecaje drugih država, pa se tako i danas u našim jelima, koje smatramo tradicionalnim i autohtonima, osjeti dašak austro-ugarske, talijanske i turske gastronomije.

Postoji nekoliko legendi o tome kako su nastale krafne. Jedna od njih kaže kako ih je u 18. stoljeću napravio berlinski slastičar. Isprva su se zvale Berlinske kugle, a danas u Njemačkoj ima nekoliko naziva – Berliner Pfannkuchen, Krapfen ili samo Berliner.

Druga teorija nastanka kaže da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, inače poznata po proizvodnji mandolata, koja je krajem sedamnaestog stoljeća u svojoj pekarnici proizvodila u cijelom Beču poznate „Cillikugeln“, koje je u pokladno vrijeme punila ukuhanim voćem.

Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 80 g šećera
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– 20 g svježeg kvasca
– 4 žutanjaka
– 350 ml mlijeka
– 80 ml ulja
– 2 žlice ruma
– naribana korica limuna

Priprema:
U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s jednom žlicom brašna, žlicom šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu koricu te rum, mlijeko i ulje.
U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Mikserom umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste razvaljajte ga na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu.

Fritule su u naše krajeve došle iz Italije… Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Fritule ili Fritelle veneziane

Dok je Sjeverna Hrvatska bila pod utjecajem Austro-Ugarske, južni dio bio je, pogađate, pod utjecajem Mlečana, stoga ne čudi da su fritule specifične za Kvarner, Istru i Dalmaciju jer se njihovom domovinom smatra Venecija.

Sastojci:
– 4 dcl jogurta
– 2 jaja
– 2 paketića vanil šećera
– malo soli
– 2 žličice šećera
– 20 žlica glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 žlica rakije ili ruma

Priprema:
Umiješati sve sastojke da se dobije glatka smjesa. Ukoliko je smjesa rijetka, odnosno ako se razlijeva iz žlice, svakako dodati još nekoliko žlica brašna. Žličicom vaditi smjesu i pržiti je u vrućem ulju.
Čim porumene s jedne strane, okrenuti na drugu i pustiti da se isprži do kraja. Gotove fritule potrebno je staviti na salvetu ili papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće. Na kraju posipati ih šećerom u prahu.

Talijanske kroštule postale su dio naših običaja… Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Kroštule ili chiacchiere

Kroštule su, isto kao i fritule, tradicionalna poslastica Kvarnera i Dalmacije, a svaki kraj ima svoju varijantu recepta. U istarske kroštule stavlja se bijelo vino, dok se u dalmatinske stavlja liker od limuna, no ono što im je zajedničko – moraju biti hrskave i prhke.

Sastojci:
– 200 grama brašna
– 3 žumanjka
– 1 žlica šećera
– 1 žlica kiselog vrhnja
– 2 žlice ruma
– malo soli

Priprema:
Pjenasto umiješati žumanjke i šećer te dodati vrhnje i rum i sve zajedno dodati u brašno i umijesiti čvrsto tijesto. Ostaviti pokriveno tijesto najmanje pola sata.
Zatim tijesto tanko razvaljati i izrezati na tanke trake i svezati ih u lagani čvor, no možete ih oblikovati na neki drugi način ili jednostavno ostaviti kao trake.
Pržiti ih u dubokom ulju, ali na srednje jakoj vatri. Pržene kroštule posipati sa šećerom u prahu.

Rožata je idealan desert za pokladno vrijeme… Foto:Ivo Čagalj/PIXSELL

Rožata, flan ili crème caramel

Kao što je bio slučaj i s prethodnim slasticama, tako je i rožata zapravo ostavština nekih prošlih vremena i naroda. Flan, odnosno kremasti desert od jaja potječe iz Rimskog carstva, doradili su ga Francuzi dodavši u kalup karamelu.

Sastojci:
– 2 šalice slatkog vrhnja
– 1 šalica mlijeka
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 1 šalica šećera
– 3 žumanjka
– 2 cijela jaja
– malo soli

Za karamel:
– pola šalice šećera
– 2 žlice vode

Priprema:
U posudu na vatri napraviti karamel – staviti pola šalice šećera i dvije žlice vode, te bez miješanja pustiti da se otopi i dobije zlatno-smeđa boja. Karamel razdijeliti u posudica koje se prethodno namazali s maslacem te ostaviti da se malo ohladi.
Slatko vrhnje i mlijeko zagrijati na srednje jakoj vatri dok se uz rub posude ne pojave mjehurići.
U posebnoj posudi mikserom istucite šećer i jaja te smjesi polako miješajući dodajte vruće mlijeko i vrhnje. Smjesu potom procijedite te joj dodajte žličicu ekstrakta od vanilije.
U keramičke posudice izlijte smjesu jaja i mlijeka, te ih položite u dublji protvan u koju će te do polovine posudica uliti vodu. Protvan i posudice prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici dok krema ne postane.
Nakon što je rožata gotova, izvadite je iz pećnice te ostavite da se ohladi najmanje dva sata.

HOTNEWS

Stigao asfalt u Pašinec, Velika Kosnica dobiva nogostup

Vukovina uskoro dobiva i novi teren s umjetnom travom

Objavljeno

na

Objavio/la

Stanovnici ulice Pašinec u Vukovini dočekali su asfalt. 150 metara dugom ulicom donedavno se prometovalo uz poteškoće, posebice u kišnim razdobljima u godini. Završetak radova danas je obišao gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Zahvaljujem stanovnicima na velikom strpljenju, jer znam da su dugo čekali kvalitetu i standard kakvu zaslužuje šire gradsko područje. Pašinec je preasfaltiran, dobio je nove bankine a radovi su iziskivali i prilagođavanje komunalnih instalacija, tako da je vrijednost ovih radova oko 22 tisuće eura. Unazad dvije godine asfaltirane su ulice u Lazini Čičkoj, Čičkoj Poljani i Lukavcu i ovakve radove, u skorije vrijeme, očekuju i ostala naselja velikogoričke okolice.

Također, gradonačelnik je najavio i nove projekte u Vukovini.

– Društveni dom u Vukovini smo lani u potpunosti uredili a u dogovoru s Mjesnim odborom i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom planiramo obnoviti fasadu na vatrogasnom domu i urediti igrališni teren s umjetnom travom na mjestu gdje se sada nalazi „betonac“ – najavio je Ačkar.

Ovo naselje iz godine u godini sve više širi, a upravo je Pašinec novi dio naselja – pojasnio je predsjednik Mjesnog odbora Vukovina Mario Karapandžić.

–Trudimo se ukazivati na poboljšavanje sigurnosti u prometu u našem selu, tako da smo lani ishodili postavljanje uspornika prometa i dodatnu prometnu signalizaciju – dodao je Karapandžić, dok je na dobru suradnju s Gradom ukazao predsjednik DVD-a Vukovina Dalibor Mrakovčić.

–Veselimo se novoj fasadi na vatrogasnom domu i garaži jer je ova dotrajala i nije energetski efikasna, budući da je dom star preko 100 godina, a kako naše društvo ove godine obilježava jubilej – 130 godina postojanja, to će nam biti odličan poklon – podsjetio je Mrakovčić.

A jedan od prioriteta, osim Vukovine, bile su i dvije ulice u Velikoj Kosnici – Plitvička koja je asfaltirana u duljini 310 metara i Slavonska, koja je dobila produženje asfalta u duljini 80 metara. Vrijednost radova iznosi gotovo 70 tisuća eura.

–Kako bi povećali razinu sigurnosti u prometu ove godine kreće gradnja nogostupa u Domovinskoj ulici. Projektna dokumentacija za taj projekt je gotova, a nogostup u Zagrebačkoj krenut će s projektnom dokumentacijom ove godine, tako da njegova gradnja započinje nagodinu – najavio je Ačkar.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Počeli upisi u prvi razred

Pravo upisa imaju djeca rođena u razdoblju od 1. travnja 2018. godine do 31. ožujka 2019. godine.

Objavljeno

na

Objavio/la

S prvim danom veljače, putem Nacionalnog informacijskog sustava kojem se pristupa preko portala e-Građani, krenuli su upisi djece u osnovne škole u Zagrebačkoj županiji za školsku godinu 2025./2026.

Prijave za upis u prvi razred za redovan upis djece s utvrđenim teškoćama u razvoju otvorene su od 1. veljače do 15. travnja, a od 15. veljače do 15. ožujka trajat će prijave za redovan upis djece, dok je period od 15. veljače do 31. ožujka namijenjen za prijevremeni upis djece te za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Tko ima pravo upisa?

U prvi razred osnovne škole, u narednoj školskoj godini upisuju se djeca rođena u razdoblju od 1. travnja 2018. godine do 31. ožujka 2019. godine i djeca kojoj je u ovoj školskoj godini odgođen upis. Iznimno, u prvi razred osnovne škole mogu se upisati i djeca rođena od 1. travnja 2019. godine do 31. prosinca 2019. godine, odnosno djeca koja će šest godina života navršiti do 31. prosinca ove godine.

Kakva je procedura?

Prijave za upis roditelji mogu izvršiti preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/, gdje su vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati izborne predmete, produženi boravak te izraziti želju za upis u školu različitu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal e-Građani, moraju se javiti osnovnoj školi kojoj pripadaju prema upisnom području, koja će proces prijave odraditi umjesto njih.

Što nakon prijave?

Nakon prijave, roditelji će kroz nekoliko dana preko aplikacije kvačica.hr sami moći odabrati termin pregleda kod školskog liječnika, a u periodu od 31. ožujka do 15. lipnja buduće školarce očekuje i utvrđivanje psihofizičkog stanja pri Stručnom povjerenstvu škole kojoj pripada prema upisnom području.

Plan upisa te raspored utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta za područje Zagrebačke županije pročitajte ovdje.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Poletovi klinci na turniru u Njemačkoj: ‘Ovo je bilo nezaboravno iskustvo!’

Mladi nogometaši buševečkog Poleta vikend su proveli u njemačkom Stuttgartu, na turniru na kojem su ih pratili i roditelji. Svi skupa odlično su se zabavili, uživali u nogometu i stvarali nova prijateljstva…

Objavljeno

na

Prvi dani veljače ostat će trajno urezani u sjećanje malih nogometaša iz buševečkog Poleta, koji su vikend proveli na turniru u Njemačkoj, a po povratku su vrijedni ljudi iz kluba objavili i poduži tekst na klupskoj Facebook stranici, s naslovom “Nezaboravna nogometna avantura mlađih pionira NK Polet Buševec u Stuttgartu”. U njemu je lijepo opisano što su sve Buševčani radili, vidjeli i doživjeli ovog vikenda, pa tekst prenosimo u cjelosti…

“Protekli vikend naši su mlađi pioniri uz podršku roditelja krenuli u jednu sasvim novu avanturu – put u Njemačku, u grad Stuttgart, na prvo izdanje malonogometnog turnira Tridias Cup u organizaciji nogometnog kluba Croatia Stuttgart.

Putovanje je započelo u petak u ranojutarnjim satima, a prva stanica u Njemačkoj bio nam je restoran Gasthaus Schlössle u mjestu Syrgenstein, u kojem nas je ugostio prijatelj i nekadašnji igrač NK Poleta Nedeljko Hajduk sa suprugom Anom i obitelji. Nakon odličnog ručka i druženja nastavili smo put prema hotelu u kojem smo smješteni.

U popodnevnim satima dolazimo u hotel Mercure Airport Messe, gdje odsjedamo sljedeća dva dana. Vrijeme do spavanja neki su iskoristili odlaskom do centra grada podzemnom željeznicom i u opuštenoj atmosferi razgledavali i upoznavali Stuttgart.

U subotu nakon doručka krenuli smo prema dvorani Schickhardthalle, gdje nas je čekala nova nogometna avantura. Pred nama je bilo pet utakmica s momčadima iz savezne države Baden-Württemberg, a krenuli smo odlično, pobjedom 6-2 protiv momčadi PSV Stuttgart. Nakon toga, u očekivano teškoj utakmici protiv momčadi SG Stuttgart West (kasniji osvajači turnira) gubimo utakmicu 2-1 pred kraj utakmice.

Sljedeće dvije utakmice pobjeđujemo 2-0 protiv TSV Rohr i 4-0 protiv domaćina, Croatije Stuttgart. Nažalost, u utakmici za prolaz skupine, odnosno za polufinale, gdje nam je trebala pobjeda ili neriješen rezultat, pritisak je bio prevelik i gubimo utakmicu 3-0, iako smo u početku stvarali i imali šanse da utakmicu odvedemo u povoljnu situaciju za nas. Međutim, nakon primljenog gola padamo i ne uspijevamo se više vratiti na pravi put. Šteta, jer domaćini i ostali gledatelji na tribinama su nas po prikazanoj igri vidjeli u završnici turnira.

Nakon utakmica po skupinama predsjednik nogometnog kluba Polet Buševec Goran Rožić zahvalio se predsjedniku nogometnog kluba Croatia Stuttgart Berislavu Nikiću na pozivu na turnir i gostoprimstvu, te uručio prigodne suvenire koje je pripremila Turistička Zajednica Velike Gorice, među kojima je bila i poznata turopoljska podgutnica.

U nedjelju nakon doručka odlazimo u muzej Mercedes-Benz, gdje smo mogli vidjeti kompletnu povijest ovog zaštitnog znaka Stuttgarta i mnogobrojne izložbene primjerke automobila i razvoja automobila Mercedes te njegov značaj kroz svjetsku povijest.

Ovim putem željeli bismo se zahvaliti našim sponzorima koji su nas podržali u ovom putovanju – veliko hvala Reactor Studio i Ivan Vukovic, Teximp Retro, Teximp Automation i Teximp Croatia, Pfeifer-TTI i svim ostalima koji su pomogli u ostvarenju ovog putovanja. Posebno hvala gospodinu Ivanu Noršiću i prijevozničkoj agenciji Autoturist te vozačima Dragi Grbiniceku i Josipu Barukčiću na ugodnoj vožnji. Hvala i našim nekadašnjim sumještanima koji sada žive u Njemačkoj i koji su nas došli podržati i posjetiti tokom turnira – Tom Ko i Jess Roz.

Hvala još jednom domaćinima iz Croatia Stuttgart. Bilo je ovo jedno nezaboravno iskustvo i nadamo se da ćemo se uskoro moći i odužiti te da se vidimo i dogodine ponovno u Stuttgartu.”

Nastavite čitati

HOTNEWS

Tko nije došao po svoju smeđu kanticu?

VG Čistoća apelira na veći angažman u odvajanju biootpada u stambenim zgradama.

Objavljeno

na

Objavio/la

Grad Velika Gorica lani je dosegao 35 posto odvojeno prikupljenog otpada, a kako bi došli do 65 posto do 2035. godine, koliko je zadala Europska unija, VG Čistoća poziva građane na pomoć u smanjivanju količina miješanog komunalnog otpada.

Apeliraju na veći angažman u odvajanju biootpada u stambenim zgradama te obavještavaju sve korisnike koji do sada nisu preuzeli svoju kanticu i vrećice za biootpad za 2024. i 2025. godinu, da se jave u Korisničku službu VG Čistoće radnim danom od 08 do 15 sati te podignu svoju kanticu.

Uz kanticu će dobiti i 52 biorazgradive vrećice koje se, nakon što se napune, odlažu u zajedničku posudu za biootpad. Također, dostupne su i nove količine besplatnih biorazgradivih vrećica za 2025. godinu – pozivaju iz VG Čistoće.

Prilikom podizanja kantice i vrećica ponesite posljednji račun VG Čistoće u fizičkom ili digitalnom obliku!

  • Podsjetnik – u smeđe spremnike treba odlagati:

-kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja …)

-vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća …)

-male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

Nastavite čitati

HOTNEWS

HNS: Kustiću novi mandat, Črnko u IO-u, radovi na kampu kreću u travnju!

Na Skupštini HNS-a novi mandat dobio je dosadašnji predsjednik Marijan Kustić, a Nenad Črnko više mu neće biti jedan od dopredsjednika. Predsjednik HNK Gorice i županijskog saveza i dalje je član Izvršnog odbora

Objavljeno

na

Marijan Kustić, aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, zaslužio je novi četverogodišnji mandat na čelu krovne organizacije hrvatskog nogometa jednoglasnom podrškom na Izbornoj skupštini, održanoj u zagrebačkom hotelu Westin.

Na Skupštini je jednoglasno izabran i novi Izvršni odbor HNS-a, u kojem je novi član Kristijan Antolović, koji je zamijenio Matu Kljajića, a dio IO-a i dalje čine Đuro Bukvić, Nenad Horvatić, Davor Ivić, Ante Kulušić, Josip Kuterovac, Drago Lucić, Robert Markulin, Damir Mišković, Slavko Prišćan, Božidar Šikić, Ile Topuzović, Ante Vučemilović-Šimunović, Darko Raić Sudar, Mario Smodlaka i – Nenad Črnko.

Predsjednik HNK Gorice i Nogometnog saveza Zagrebačke županije u prošlom je mandatu bio i jedan od dopredsjednika HNS-a, no u ovom će ga mandatu mijenjati predstavnik Sisačko-moslavačkog nogometnog saveza. Prvi dopredsjednik HNS-a ostaje Ante Vučemilović-Šimunović, a novi dopredsjednici su Nenad Horvatić, Davor Ivić i Ile Topuzović, dok Damir Mišković ostaje dopredsjednik kao i u prošlom sazivu.

– Čast mi je i ponos biti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Napraviti ovakve rezultate, pokrenuti ovoliko projekata u infrastrukturi, to je nešto sjajno. Zahvalio bih predsjednicima Čeferinu i Infantinu na velikoj podršci koju imamo od Uefe i Fife. Naravno da me veseli projekt izgradnje nogometnog kampa, oko kojeg možda u startu nije bilo puno optimizma. Rekao sam da nećemo stavljati kamene temeljce nego biti konkretni. Zahvaljujem Vladi RH koja je dala veliku podršku, kao i gradu Velikoj Gorici koji je bio jedinstven u potpori ovog projekta – rekao je prvi čovjek HNS-a i dodao:

– Vjerujem da ćemo početkom travnja krenuti s radovima i to je nešto uistinu posebno. Kad sam dobio vaše povjerenje prije tri i pol godine, to sam najavio, i drago mi je da ispunjavamo to obećanje. Jedinstvo koje pokazujemo u ove četiri godine je meni veliko zadovoljstvo i oni dovode do ovakvih rezultata. Zajedništvo je svima nama na ponos – rekao je Marijan Kustić, čiji cijeli govor možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Skupštinu su svojim prisustvom uveličali predstavnica Fife Marion Gavat, regionalna koordinatorica u odjelu za nacionalne saveze, voditelj odjela za nacionalne saveze Uefe Mario Georgiou, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, počasni predsjednici HNS-a Branko Mikša i Mladen Vedriš, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić i predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Nikola Rukavina.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nastavite čitati

Reporter 444 - 19.12.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.