Povežite se s nama

HOTNEWS

Okusi fašnika: Nije sve u krafnama, ovo su najbolji pokladni recepti…

Većina slastica koje pripremamo u fašničko vrijeme uopće nisu hrvatskog porijekla. Osim popularnih krafni, ove godine isprobajte i neke druge poslastice, a mi vam donosimo recepte za najuskusniji pokladni stol…

Objavljeno

na

Svake narodne običaje i događaje, prati nezaobilazna hrana. Kad je Fašnik u pitanju, naglasak nije na glavnom jelu već na desertu kojeg možemo jesti u svako doba dana – ujutro uz kavu ili tijekom sitnih noćnih sati, kad nam se jede nešto slatko. Naravno, riječ je pokladnicama, odnosno krafnama koje su u fašničko vrijeme najzastupljenije u Turopolju. Makar u posljednje vrijeme mnoge domaćice osim njih pripremaju i druge slastice specifične za neke druge krajeve Hrvatske – fritule, kroštule, rožatu…

Krafne su omljena pokladna slastica u Hrvatskoj… Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pokladnice, krafne ili krofne, a možda i Berliner

Vjerojatno se rijetko tko od nas, dok je uživao u zalogajima krafni, zapitao tko je i kada izmislio ovaj pokladni kolač. Naime, mnoga jela za koje smatramo da su naša, zapravo nisu. U tisućljetnoj povijesti Hrvatska je u svim sferama pala pod utjecaje drugih država, pa se tako i danas u našim jelima, koje smatramo tradicionalnim i autohtonima, osjeti dašak austro-ugarske, talijanske i turske gastronomije.

Postoji nekoliko legendi o tome kako su nastale krafne. Jedna od njih kaže kako ih je u 18. stoljeću napravio berlinski slastičar. Isprva su se zvale Berlinske kugle, a danas u Njemačkoj ima nekoliko naziva – Berliner Pfannkuchen, Krapfen ili samo Berliner.

Druga teorija nastanka kaže da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, inače poznata po proizvodnji mandolata, koja je krajem sedamnaestog stoljeća u svojoj pekarnici proizvodila u cijelom Beču poznate „Cillikugeln“, koje je u pokladno vrijeme punila ukuhanim voćem.

Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 80 g šećera
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– 20 g svježeg kvasca
– 4 žutanjaka
– 350 ml mlijeka
– 80 ml ulja
– 2 žlice ruma
– naribana korica limuna

Priprema:
U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s jednom žlicom brašna, žlicom šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu koricu te rum, mlijeko i ulje.
U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Mikserom umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste razvaljajte ga na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu.

Fritule su u naše krajeve došle iz Italije… Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Fritule ili Fritelle veneziane

Dok je Sjeverna Hrvatska bila pod utjecajem Austro-Ugarske, južni dio bio je, pogađate, pod utjecajem Mlečana, stoga ne čudi da su fritule specifične za Kvarner, Istru i Dalmaciju jer se njihovom domovinom smatra Venecija.

Sastojci:
– 4 dcl jogurta
– 2 jaja
– 2 paketića vanil šećera
– malo soli
– 2 žličice šećera
– 20 žlica glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 žlica rakije ili ruma

Priprema:
Umiješati sve sastojke da se dobije glatka smjesa. Ukoliko je smjesa rijetka, odnosno ako se razlijeva iz žlice, svakako dodati još nekoliko žlica brašna. Žličicom vaditi smjesu i pržiti je u vrućem ulju.
Čim porumene s jedne strane, okrenuti na drugu i pustiti da se isprži do kraja. Gotove fritule potrebno je staviti na salvetu ili papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće. Na kraju posipati ih šećerom u prahu.

Talijanske kroštule postale su dio naših običaja… Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Kroštule ili chiacchiere

Kroštule su, isto kao i fritule, tradicionalna poslastica Kvarnera i Dalmacije, a svaki kraj ima svoju varijantu recepta. U istarske kroštule stavlja se bijelo vino, dok se u dalmatinske stavlja liker od limuna, no ono što im je zajedničko – moraju biti hrskave i prhke.

Sastojci:
– 200 grama brašna
– 3 žumanjka
– 1 žlica šećera
– 1 žlica kiselog vrhnja
– 2 žlice ruma
– malo soli

Priprema:
Pjenasto umiješati žumanjke i šećer te dodati vrhnje i rum i sve zajedno dodati u brašno i umijesiti čvrsto tijesto. Ostaviti pokriveno tijesto najmanje pola sata.
Zatim tijesto tanko razvaljati i izrezati na tanke trake i svezati ih u lagani čvor, no možete ih oblikovati na neki drugi način ili jednostavno ostaviti kao trake.
Pržiti ih u dubokom ulju, ali na srednje jakoj vatri. Pržene kroštule posipati sa šećerom u prahu.

Rožata je idealan desert za pokladno vrijeme… Foto:Ivo Čagalj/PIXSELL

Rožata, flan ili crème caramel

Kao što je bio slučaj i s prethodnim slasticama, tako je i rožata zapravo ostavština nekih prošlih vremena i naroda. Flan, odnosno kremasti desert od jaja potječe iz Rimskog carstva, doradili su ga Francuzi dodavši u kalup karamelu.

Sastojci:
– 2 šalice slatkog vrhnja
– 1 šalica mlijeka
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 1 šalica šećera
– 3 žumanjka
– 2 cijela jaja
– malo soli

Za karamel:
– pola šalice šećera
– 2 žlice vode

Priprema:
U posudu na vatri napraviti karamel – staviti pola šalice šećera i dvije žlice vode, te bez miješanja pustiti da se otopi i dobije zlatno-smeđa boja. Karamel razdijeliti u posudica koje se prethodno namazali s maslacem te ostaviti da se malo ohladi.
Slatko vrhnje i mlijeko zagrijati na srednje jakoj vatri dok se uz rub posude ne pojave mjehurići.
U posebnoj posudi mikserom istucite šećer i jaja te smjesi polako miješajući dodajte vruće mlijeko i vrhnje. Smjesu potom procijedite te joj dodajte žličicu ekstrakta od vanilije.
U keramičke posudice izlijte smjesu jaja i mlijeka, te ih položite u dublji protvan u koju će te do polovine posudica uliti vodu. Protvan i posudice prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici dok krema ne postane.
Nakon što je rožata gotova, izvadite je iz pećnice te ostavite da se ohladi najmanje dva sata.

HOTNEWS

Poraz od susjeda u debiju: ‘Murphyjev zakon za početak, ali nož ostaje u zubima…’

Hrvoje Šiptar, novi trener Jelačića iz Vukovine, u nastavak prvenstva krenuo je porazom od susjeda iz Kuča, ali ističe kako je zadovoljan početkom treće svoje epizode u turopoljskom nogometu. Doznali smo i koga gleda, od koga “krade”…

Objavljeno

na

Objavio/la

Krenulo je u vikendu za nama proljetno niželigaško nogometno ludilo, u akciji su sad i klubovi iz šestog i sedmog ranga, a to u prijevodu na turopoljski nogometni rječnik znači da su krenule Premier liga Zagrebačke županije i 1. ŽNL. Imali smo odmah i nekoliko lokalnih derbija, što je i logično s obzirom na to da u svakom od ovih rangova imamo po sedam klubova, a posebnu pozornost privukao je jedan susjedski derbi.

Društvo iz Turopoljca prošetalo se tako do igrališta u Vukovini i – pošteno se zasladilo. Kučani su slavili 2-0 i pokvarili trenerski debi Hrvoja Šiptara, koji je ove zime preuzeo klupu Jelačića. Tražilo se rješenje nakon odlaska Damira Milanovića u Široki Brijeg, gdje sjajno gura u kombinaciji s glavnim trenerom Deanom Klafurićem, a u Vukovini su to rješenje pronašli u 35-godišnjaku koji je ranije vodio mičevečki Klas i Mladost i Obrezine.

– Da, bio sam u Mičevcu, kratko i u Obrezini, a pred Božić me nazvao Saša Matejčić iz Jelačića. Našli smo se, ljudi su mi iznijeli nekakav svoj plan, ideju, smjer u kojem klub ide, kako to funkcionira… Znao sam o kakvom se klubu radi, znam i ligu, i na kraju tu ponudu nisam mogao odbiti – prepričava dečko s Trešnjevke kako je počela njegova treća turopoljska trenerska epizoda.

Uskočio je u cipele trenera koji je brzo i intenzivno osvojio kompletno okruženje u nogometnoj Vukovini.

– Iako nisam imao priliku osobno ga upoznati, čuo sam se s Milkom nakon što sam preuzeo momčad. I je, ostavio je dubok trag, i rezultatski i u svakom drugom smislu, letvicu je postavljena visoko i sad treba uloviti te visine – sa smiješkom kaže Šiptar gostujući u emisiji “Prva liga” na City radiju.

Zadovoljan je onim što je zatekao na igralištu uz groblje.

– Uvijek kažem, momčad koju vodim za mene je najbolja koja postoji. U ovom slučaju vidio sam i tijekom priprema da imamo dobru momčad, jer dobili smo sve tri prijateljske utakmice, dvije i protiv momčadi iz viših liga, pobijedili smo i u kupu… Jako me veseli što na svom popisu imam 23 igrača, među njima i neke mlađe, četiri priključena juniora, koji participiraju i u utakmicama. To je velika stvar za klub, nije lako dobiti toliko juniora u rangu koji je prilično zahtjevan. Na njih treba računati, u njima se može dobiti jako dobre igrače, koji uz ove koji su tu, koji su također mladi, u budućnosti mogu činiti jako dobru momčad. Jako sam zadovoljan onim što je Milka ostavio, onim što sam zatekao, ali moramo raditi – jasan je Hrvoje.

Na treninzima tijekom priprema baš i nije bila gužva, ali tako to ide na ovim razinama.

– Odaziv je takav kakav je, ovo je ipak amaterski nogomet, ljudi i rade, studiraju, imaju djecu… Tome se moramo prilagoditi, to su stvari koje mogu i razumjeti, jer bio sam i ja igrač, znam da nije lako trenirati zimi, po svakakvim terenima, po blatu, pa vjerujem da će se odaziv popraviti i s dolaskom ljepšeg vremena. Moraš se prilagoditi, boriti se i nastaviti dalje.

Poraz u prvenstvenom debiju i dalje ne može prežaliti, svjestan da se u Vukovini dogodio iznenađujući ishod.

– Nema onoga tko nije bio iznenađen… Kako je to izgledalo? Ha, kao po Murphyjevom zakonu, sve što je moglo otići krivo, otišlo je krivo. Nismo dobro ušli u utakmicu, kao da smo očekivali da će to ići samo od sebe, pa te ne krene, nemaš ni sreće u nekim situacijama, a onda primiš eurogol, iskosa pod prečku… Ne prođe ni 15 minuta, dobijemo crveni karton, naš desni bek mora izaći. Iako, mi smo i s igračem manje izgledali dobro, ali tu moram pohvaliti i kolegu Vraneša, trenera Turopoljca, koji je dobro pripremio momčad. Bili su borbeni, pokazivali želju, a to im se i vratilo – vrti film Šiptar i nastavlja:

– U drugom poluvremenu morali smo se otvoriti, imali smo i čisti zicer Harambašića, da je to ušlo možda bismo i okrenuli, ali nije ušlo… I onda moraš još napasti, primiš i drugi gol, pa pred kraj još i promašiš penal! Kad te neće, jednostavno te neće… Nogomet je takav, ali zato je uvijek tu sljedeći vikend, kad možeš ispraviti pogrešku.

Jelačić će propušteno pokušati ispraviti Šiptarovim stilom, a o čemu se tu točno radi reći će odgovor na pitanje o trenerskim uzorima s najviše razine.

– Kad sam prije 15-ak godina počinjao raditi s klincima, volio sam Werder Thomasa Schaafa, a sad mi se najviše sviđa ono što radi Diego Simeone. Slikovito bih to opisao kao “nogomet sa nožem u zubima”. U zadnjoj liniji to mora biti čvrsto, jako i žestoko, a prema naprijed ćeš uvijek pronaći dva-tri kreativca koja će donijeti nogometnu ljepotu. Uvijek kažem da su moje prve dvije trećine terena, a u onoj trećoj je prostor za kreativnost, za uživanje… – govori Hrvoje.

Sve je danas, dodat će, dostupno na internetu, do najsitnijih detalja, puno se toga može “ukrasti” od velikih trenera, ali tu je veći problem kako to prenijeti na razinu na kojoj je šesti rang hrvatskog nogometa.

– To ovisi o kapacitetima igrača, o tome koliko su školovani, koliko brzo mogu učiti nove stvari. Najlakše je reći da se to ne može, ali korak po korak se može doći do napretka. Lopata u ruke i u rov… Ionako kažem da je volja sve! Uzalud i talent i sve ostalo ako nemaš volju. Pa i pokojni Kuže govorio je da se obrana igra na volju. Naravno da tu postoje i zahtjevi, ali to je ključno. Trener je tu da igraču pokaže vrata, on mora kroz njih proći – govori Šiptar, svjestan da je pred nama klasično niželigaško proljeće.

– Liga je izuzetno zahtjevna i kompetitivna, tu ima i gostovanja po 50 kilometara, tu je 17 utakmica plus kup, a sve to jako je puno za amaterski rang. Ovi rangovi nose i svoje posebne čari, sad kad krene proljeće, krenut će i svadbe, kumstva, nikad ne znaš u kakvom će tko sastavu biti, pa su i rezultati šaroliki… Teško je tu bilo što prognozirati, često ovisiš i o tome tko je imao kakvu feštu večer prije, ha, ha.

U svemu tome, Hrvoje Šiptar i njegov Jelačić pokušat će biti, najjednostavnije rečeno, što bolji.

– Kad smo ljudi iz kluba i ja prvi put razgovarali, postavljeni su ciljevi da se što kvalitetnije radi, ali i da se pokuša zadržati drugo mjesto. Naravno da se neće ništa dramatično dogoditi i ako budemo i treći ili četvrti, ali važno je da se dobro i kvalitetno radi. Dok god je momčad zadovoljna, dok god se radi kako treba, dok to na terenu izgleda dobro, sve će biti OK – završio je Šiptar.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Najavljen 48. međunarodni atletski supermaraton „Od Kaptola do Kaptola“

Ove godine suorganizator najdulje i najstarije cestovne trkačke utrke je županijska Zajednica športskih udruga i saveza.

Objavljeno

na

Ovogodišnji 48. Međunarodni atletski supermaraton Zagreb-Čazma “Od Kaptola do Kaptola” održat će se 23. ožujka – najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije. Zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuo je kako ovogodišnja utrka ima novitete.

– Zagrebačka županija dugi niz godina ima odličnu suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom kao i Gradom Čazmom, a osim što je Županija pokrovitelj utrke s 5.300 eura, ove godine suorganozator utrke je Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije – najavio je Kolarec naglasivši kako Zagrebačka županija ima više od 20.000 registriranih sportaša čije je aktivnosti ove godine Županija podržala s nikad izdašnijim sredstvima – više od 1,6 milijuna eura.

Start najdulje i najstarije cestovne trkačke utrke je u Zagrebu, na Trgu Josipa bana Jelačića, zatim najvećim dijelom prolazi Zagrebačkom županijom, a cilj je u Čazmi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Prijave su počele, a i ove godine očekujemo stotinjak maratonaca iz Hrvatske i susjednih zemalja. Za sve trkače osigurane su stanice za predah te dodatan zabavni sportski program na cilju u Čazmi – rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Supermaraton je dužine 61 kilometar i 350 metara, a trkači startaju u 8 sati, dok je vremenski limit utrke 7 sati – istaknula je pročelnica za društvene djelatnosti, obrazovanje i odnose s javnošću Grada Čazme, Elvira Babić Marković.

– Za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji osigurane su novčane nagrade a ukupan nagradni fond iznosi 2.400 eura, dok smo dodatno pripremili poklon pakete za pobjednike u dobnim kategorijama – naglasila je Babić Marković.

Tradicionalno, grad Čazma svake godine nagradi i svoje Čazmance koji u vremenskom limitu dođu do cilja.

Prijave na maraton otvorene su do 17. ožujka.

Dodajmo kako je na lanjskoj utrci najbrža žena bila Velikogoričanka Mirjana Šimek Bilić koja je utrku istrčala za 4 sata, 29 minuta i 9 sekundi.

Foto: Mirjana Šimek Bilić /Superportal

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Knjižnica slavi rođendan, Grad osigurao besplatno članstvo

Besplatan upis vrijedi u Dječjem odjelu te u Područnoj knjižnici Galženica za djecu do 8 godina.

Objavljeno

na

Objavio/la

Povodom obilježavanja Dana Gradske knjižnice Velika Gorica 8. ožujka, mali Velikogoričani do navršenih 8 godina života imaju pravo besplatnog upisa uz pomoć Grada Velike Gorice.

–Ponosni smo na svoju knjižnicu i ovu inicijativu kojom pokazujemo da je ulaganje u obrazovanje i kulturu naših najmlađih jedan od naših prioriteta. Želimo da svako dijete u našem gradu odrasta uz knjige, uz priče koje ih nadahnjuju, uče i otvaraju im nove horizonte. Pozivam roditelje da iskoriste ovu priliku i upišu svoju djecu u knjižnicu, je čitanje s djecom, posjećivanje knjižnice i stvaranje navike druženja s knjigama, najbolji su dar koji im možemo dati – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Vještine koje se usvajaju u razdoblju prije formalnog obrazovanja, poput rane pismenosti, utječu na mnoge životne aspekte tijekom života pojedinca.

–Ovo je najljepši način na koji Knjižnica može proslaviti svoj rođendan. Ulaganje u pismenost i načitanost naše djece je ulaganje u njihovo zdravo promišljanje svijeta i ljudi oko sebe – istaknula je Pamela Sever, ravnateljica Knjižnice.

Važno je znati da se besplatna članarina odnosi na nove članove, ali i na one dosadašnje kojima će se omogućiti besplatna obnova članstva, a mali korisnici će dobiti nove posebne članske iskaznice koje vrijede isključivo za Dječji odjel te Područnu knjižnicu Galženica.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Tijekom vikend akcije uhićena tri vozača

Vozili pod utjecajem alkohola, bez položenog vozačkog ispita i unatoč mjeri zabrane.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na području Policijske postaje Velika Gorica tijekom proteklog vikenda policija je evidentirala 33 prekršaja tijekom akcije nadzora vozača pod utjecajem alkohola ili droga. 

Pod utjecajem alkohola vozilo je 13 osoba, dva vozača sjela su za volan unatoč mjeri zabrane, dok je jedan vozač zatečen u vožnji bez položenog vozačkog ispita. 

Tri vozača “zaradila” su uhićenje i to zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola tijekom vožnje, zatim zbog upravljanja vozilom pod izrečenom mjerom zabrane i uz dokazan alkohol u  krvi, te upravljanja vozilom pod izrečenom mjerom zabrane. 

Najveću koncentraciju alkohola u krvi imao je 29.-godišnjak kojeg je u noći sa subote na nedjelju u 02.50 sati policija zaustavila u Ulici Ivana Šabana u  Šiljakovini. Izmjereno mu je 1,43 promila alkohola u krvi te je isključen iz prometa, a na rok od 12 sati mu je oduzeta vozačka dozvola – stoji u izvješću Policijske postaje Velika Gorica. 

Osim njih, 12 vozača nije poštivalo ograničenje brzine, 4 ih nije bilo vezano sigurnosnim pojasom tijekom vožnje, dok je svega 1 telefonirao za volanom. 

Uz ciljane, policija je zabilježila i 12 ostalih prekršaja te se ukupan broj prekršaja 45 prometnih prekršaja.  

Također, tijekom vikenda su se dogodile i 3  prometne nesreće, sve s materijalnom štetom. 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Bruno Škrinjarić postavio novi rekord 8 kilometara duge staze na Ključiću

Pobjednici druge sezone Turopoljske lige trail trčanja na Ključić brdu su Bruno Škrinjarić, Jasna Mikulić, Matej Janjić i Vedrana Janjić!

Objavljeno

na

Jedanaesto kolo lige održano je na dvije staze, od 4 i 8 kilometara, a lijep sunčan dan na Ključić brdo je privukao rekordan broj natjecatelja po kolu – njih 65.

Na dugoj stazi bilo je 32 trkača i trkačica, a za zatvaranje sezone Bruno Škrinjarić ponovo je potvrdio trkački talent postavljanjem novog rekorda staze s vremenom od 30 minuta i 27 sekundi čime je zasluženo osvojio titulu ukupnog pobjednika lige.

Drugo mjesto osvojio je Slavko Parlov dok je Vedran Planinšek trećeplasirani u ligi.

Foto:Turopoljska trail liga trčanja

U ženskoj konkurenciji dominantno je na dugoj stazi pobijedila Jasna Mikulić, ispred Jasminke Zvonar i Luce Žagar.

Na kratkoj stazi najbrža je bila Vedrana Janjić, druga je bila Pia Teskera dok je treće mjesto u ligi osvojila Emili Čučuković.

Na kratkoj stazi od muškaraca najbrži je bio Matej Janjić, drugo mjesto osigurao je Ivan Zvonar, a treći je Danijel Dikšić.

Kako je kolo održano na Međunarodni dan žena, sve trkačice na poklon su dobile – ruže!

Foto:Turopoljska trail liga trčanja

Osim toga, trkači su se uključili u fundraising kampanju za Studentsku udrugu Fiking, u kojoj je i mladi trkač Luka Čučuković, a koja pomaže mladim fizičarima da kao predstavnici Hrvatske odu na međunarodni turnir fizičara u Poljskoj.

Tako je dio startnina otišao upravu u tu svrhu, a uključiti se možete i vi uplatom donatorske svote na linku.

Nastavite čitati

Reporter 445 - 27.02.2025.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.