Povežite se s nama

HOTNEWS

Okusi fašnika: Nije sve u krafnama, ovo su najbolji pokladni recepti…

Većina slastica koje pripremamo u fašničko vrijeme uopće nisu hrvatskog porijekla. Osim popularnih krafni, ove godine isprobajte i neke druge poslastice, a mi vam donosimo recepte za najuskusniji pokladni stol…

Objavljeno

na

Svake narodne običaje i događaje, prati nezaobilazna hrana. Kad je Fašnik u pitanju, naglasak nije na glavnom jelu već na desertu kojeg možemo jesti u svako doba dana – ujutro uz kavu ili tijekom sitnih noćnih sati, kad nam se jede nešto slatko. Naravno, riječ je pokladnicama, odnosno krafnama koje su u fašničko vrijeme najzastupljenije u Turopolju. Makar u posljednje vrijeme mnoge domaćice osim njih pripremaju i druge slastice specifične za neke druge krajeve Hrvatske – fritule, kroštule, rožatu…

Krafne su omljena pokladna slastica u Hrvatskoj… Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pokladnice, krafne ili krofne, a možda i Berliner

Vjerojatno se rijetko tko od nas, dok je uživao u zalogajima krafni, zapitao tko je i kada izmislio ovaj pokladni kolač. Naime, mnoga jela za koje smatramo da su naša, zapravo nisu. U tisućljetnoj povijesti Hrvatska je u svim sferama pala pod utjecaje drugih država, pa se tako i danas u našim jelima, koje smatramo tradicionalnim i autohtonima, osjeti dašak austro-ugarske, talijanske i turske gastronomije.

Postoji nekoliko legendi o tome kako su nastale krafne. Jedna od njih kaže kako ih je u 18. stoljeću napravio berlinski slastičar. Isprva su se zvale Berlinske kugle, a danas u Njemačkoj ima nekoliko naziva – Berliner Pfannkuchen, Krapfen ili samo Berliner.

Druga teorija nastanka kaže da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, inače poznata po proizvodnji mandolata, koja je krajem sedamnaestog stoljeća u svojoj pekarnici proizvodila u cijelom Beču poznate „Cillikugeln“, koje je u pokladno vrijeme punila ukuhanim voćem.

Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 80 g šećera
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– 20 g svježeg kvasca
– 4 žutanjaka
– 350 ml mlijeka
– 80 ml ulja
– 2 žlice ruma
– naribana korica limuna

Priprema:
U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s jednom žlicom brašna, žlicom šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu koricu te rum, mlijeko i ulje.
U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Mikserom umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste razvaljajte ga na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu.

Fritule su u naše krajeve došle iz Italije… Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Fritule ili Fritelle veneziane

Dok je Sjeverna Hrvatska bila pod utjecajem Austro-Ugarske, južni dio bio je, pogađate, pod utjecajem Mlečana, stoga ne čudi da su fritule specifične za Kvarner, Istru i Dalmaciju jer se njihovom domovinom smatra Venecija.

Sastojci:
– 4 dcl jogurta
– 2 jaja
– 2 paketića vanil šećera
– malo soli
– 2 žličice šećera
– 20 žlica glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 žlica rakije ili ruma

Priprema:
Umiješati sve sastojke da se dobije glatka smjesa. Ukoliko je smjesa rijetka, odnosno ako se razlijeva iz žlice, svakako dodati još nekoliko žlica brašna. Žličicom vaditi smjesu i pržiti je u vrućem ulju.
Čim porumene s jedne strane, okrenuti na drugu i pustiti da se isprži do kraja. Gotove fritule potrebno je staviti na salvetu ili papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće. Na kraju posipati ih šećerom u prahu.

Talijanske kroštule postale su dio naših običaja… Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Kroštule ili chiacchiere

Kroštule su, isto kao i fritule, tradicionalna poslastica Kvarnera i Dalmacije, a svaki kraj ima svoju varijantu recepta. U istarske kroštule stavlja se bijelo vino, dok se u dalmatinske stavlja liker od limuna, no ono što im je zajedničko – moraju biti hrskave i prhke.

Sastojci:
– 200 grama brašna
– 3 žumanjka
– 1 žlica šećera
– 1 žlica kiselog vrhnja
– 2 žlice ruma
– malo soli

Priprema:
Pjenasto umiješati žumanjke i šećer te dodati vrhnje i rum i sve zajedno dodati u brašno i umijesiti čvrsto tijesto. Ostaviti pokriveno tijesto najmanje pola sata.
Zatim tijesto tanko razvaljati i izrezati na tanke trake i svezati ih u lagani čvor, no možete ih oblikovati na neki drugi način ili jednostavno ostaviti kao trake.
Pržiti ih u dubokom ulju, ali na srednje jakoj vatri. Pržene kroštule posipati sa šećerom u prahu.

Rožata je idealan desert za pokladno vrijeme… Foto:Ivo Čagalj/PIXSELL

Rožata, flan ili crème caramel

Kao što je bio slučaj i s prethodnim slasticama, tako je i rožata zapravo ostavština nekih prošlih vremena i naroda. Flan, odnosno kremasti desert od jaja potječe iz Rimskog carstva, doradili su ga Francuzi dodavši u kalup karamelu.

Sastojci:
– 2 šalice slatkog vrhnja
– 1 šalica mlijeka
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 1 šalica šećera
– 3 žumanjka
– 2 cijela jaja
– malo soli

Za karamel:
– pola šalice šećera
– 2 žlice vode

Priprema:
U posudu na vatri napraviti karamel – staviti pola šalice šećera i dvije žlice vode, te bez miješanja pustiti da se otopi i dobije zlatno-smeđa boja. Karamel razdijeliti u posudica koje se prethodno namazali s maslacem te ostaviti da se malo ohladi.
Slatko vrhnje i mlijeko zagrijati na srednje jakoj vatri dok se uz rub posude ne pojave mjehurići.
U posebnoj posudi mikserom istucite šećer i jaja te smjesi polako miješajući dodajte vruće mlijeko i vrhnje. Smjesu potom procijedite te joj dodajte žličicu ekstrakta od vanilije.
U keramičke posudice izlijte smjesu jaja i mlijeka, te ih položite u dublji protvan u koju će te do polovine posudica uliti vodu. Protvan i posudice prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici dok krema ne postane.
Nakon što je rožata gotova, izvadite je iz pećnice te ostavite da se ohladi najmanje dva sata.

HOTNEWS

Crometeo: Ušli smo u klimatološku jesen – početak je miran, ugodan i pitom

Iza nas je (pre)vruće ljeto, rujan iznad prosjeka

Objavljeno

na

Objavio/la

Iako kalendarska jesen dolazi 23. rujna, ona klimatološka računa se od prvog dana rujna, podsjetio je prognostičar s portala Kad će kiša Kristijan Božarov.

Tako je i ljeto iza nas klimatološki počelo 01. lipnja.

–Iza nas su tri ljetna mjeseca koje smo pošteno odradili, obzirom na sušu i temperature zraka. Možda se neki od vas više ni ne sjećaju koliko je šesti mjesec bio vruć. I ne samo to, nego i suh. Tijekom lipnja u većini Hrvatske nije uopće bilo neke spomena vrijedne kiše, a kad se to spoji s najdužim danima u godini i ekstremnim vrućinama rezultat je da su već tada krenuli prvi problemi sa sušom, osobito za poljoprivrednike – kaže Božarov što potkrepljuje i tablicom izmjerenih temperatura.

Najtopliji dan lipnja bio je zadnji dan u mjesecu kada je izmjereno 38 Celzijevih stupnjeva.

Srpanj je također bio vruć, no odstupanja od normalnih temperatura za taj mjesec bio je samo jedan stupanj.

–Povremena kiša i pljuskovi malo su popravili bilancu i možemo reći da je taj period bio primjeren našem podneblju. Kolovoz je krenuo s osvježenjem, no brzo smo se ugrijali do sredine mjeseca kada su temperature skočile na 35 Celzijevih stupnjeva. Iako je druga polovica mjeseca bila promjenjivija, temperature se ostale visoke, tako da je ukupna kolovoška temperatura ipak bila iznad prosjeka, dodaje Božarov.

Time je ljeto iznad nas dobilo opet etiketu ekstremno vrućeg i spada u Top 10 vrućih ljeta od kada postoje mjerenja.

–Prve prognoze za rujan pokazuju da će i on biti topliji od prosjeka osobito do sredine mjeseca kada očekujemo dosta lijepih i toplih dana, unatoč pokojem pljusku sredinom ovoga tjedna – najavio je prognostičar.

Foto: Marija Vrbanus

Nastavite čitati

HOTNEWS

Drama u Mraclinu, Stupnik preokreće i odnosi pobjedu

Objavljeno

na

Objavio/la

U susretu koji je označio početak novog prvenstva, domaći Mraclin doživio je razočaranje, jer su gosti iz Stupnika, unatoč slabijem prvom poluvremenu, na kraju odnijeli sva tri boda.
Domaćini su poveli u 35. minuti nakon lijepo izvedene akcije. David Marjanović je s desne strane uposlio Igora Hajduka, koji je uputio loptu prema golu. Na tu loptu utrčao je Bruno Dandić i zakucao je u mrežu s nekoliko metara – 1:0 za Mraclin.
Međutim, Stupnik se brzo vratio u drugom dijelu. U 57. minuti, nakon snažnog udarca gostiju, lopta je pogodila prečku, odbila se u glavu domaćeg braniča Marjanovića i završila u mreži za izjednačenje. Samo tri minute kasnije, Marijan Matija, koji je ušao u igru tek nekoliko minuta prije, svladao je domaćeg golmana briljantnim pogotkom iz daljine. S gotovo 25 metara, pogodio je desne rašlje domaćeg gola – 1:2 za Stupnik.
Iako je na utakmici bilo još uzbuđenja, rezultat se više nije mijenjao. Mraclin je pokušao doći do izjednačenja, ali Stupnik je držao stečenu prednost i na kraju slavio pobjedu začinjenu s tri boda.

 

IV. NL SREDIŠTE ZAGREB – B , 1. kolo

MRACLIN – STUPNIK 1:2

SRC Nova graba. Gledatelja 100. Sudac: Šoufek (Novska). Pomoćnici: Krnic i Križe.

STRIJELCI: 1:0 – B. Dandić (35), 1:1 – Marjanović (57 -AG), 1:2 – Marijan (60).

MRACLIN: Zagorac, Marjanović, Strunje (od 75. M. Paradžik), Matić (od 61. J. Domitrović), Rajić, B. Dandić (od 75. Smajić), Borovac, Đurašić (od 71. Jančić), Perić (od 71. Sudar), Tokić, Hajduk (od 61. Ivanković). Trener: Milan Marinić.

STUPNIK: Madžar, Balen, Andrašec, Plantak, Piškor, Ante Gudelj (od 82. Grgetić), Pernar, Vrbnjak (od 90. Hodak), Čondrić (od 54. Kufrin), Andrija Gudelj (od 54. Marijan), Jozić (od 54. Pršlja). Trener: Renato Jurčec.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Završena 4. besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara

Objavljeno

na

Objavio/la

Jednotjedna 4. plesna radionica i igraonica za školarke Velike Gorice (od 25. do 29.08.2025., od 09:30 do 13 sati) u organizaciji Plesnog kluba Barbara (Velika Mlaka – Velika Gorica), uz potporu Srednje strukovne škole Velika Gorica i Gradskog bazena, završena je jučer (petak, 29. kolovoza 2025.).

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Besplatnu zabavu, druženje i učenje plesnih vještina za djevojčice od 7 do 12 godina vodile su tri trenerice. Polaznice radionice i njihove trenerice dobile su diplome za sudjelovanje.

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Diplome su im uručene u maloj sportskoj dvorani Srednje strukovne škole (11:30), a onda je uslijedila vodena fešta u  Gradskom bazenu i uživanje u kupanju do 13 sati.

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zadnjeg dana radionice zbog obveza nije bilo Štefice Krilčić, predsjednice PK Barbara. Roditelje je pozdravio Vlado Palac, predsjednik Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) i Europske asocijacije mažoret timova (EMTA).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO „The Flying Dish“ doveo novu energiju u grad! Trdelnik, Spud Bud krumpiri, Jellyfish zalogaj – i pljesak Cveku

Food and music festival traje do 7. rujna.

Objavljeno

na

Objavio/la

Jučer je velikogorički Park dr. Franje Tuđmana postao gastro magnet za ljubitelje dobre hrane, koju ne možemo okusiti baš na svakom uglu, inovativnih slastica i dobre glazbe.

Brojni Velikogoričani ali i gosti iz Zagreba, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, nikako nisu propustili otvorenje food and music festivala u našem gradu.

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

“The Flying Dish” već od 18 sati je bio zaslužan za podugačke redove ispred 10-tak kućica u kojima nastaju prefini burgeri, kokteli, palačinke, „pufasti“ kroasani, spiralno pecivo Trdelnik… no, sve s dozom raskoša, zanimljivih namirnica, šarenih ukrasa, royal punjenja…ukratko, na jednome mjestu ponuda koju inače možete vidjeti u svjetskim metropolama.

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Najduže se čekalo na Spud Bud krumpire s raznim nadjevima, zbog popularnosti, ali i bogatstva okusa, za sve one koji do sada nisu uspjeli doći do njihove lokacije na zagrebačkom Dolcu.

Lokacija u Tuđmancu sljedećih deset dana trajanja festivala bit će „must go“, jer osim gastro užitka, nudi i odličan ambijent s raznim instalacijama, osvjetljenjem i naravno, koncerte urbane glazbe.

Foto: Renato Glogovčan

Foto: Renato Glogovčan

Foto: Renato Glogovčan

Otvorenje festivala sinoć je začinio Matija Cvek & The Funkensteins, a u najavi je Miach i Baks, kao i „stara škola“ – Stoka i Edo Majka.

Turistička zajednica Grada Velike Gorice osigurala je besplatne ulaznice za sve Velikogoričane, koje se preuzimaju u njihovom sjedištu.

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Pobjeda Klasa na startu nove sezone

Objavljeno

na

Objavio/la

Klas je u odgođenoj utakmici prvog kola Premier lige pobijedio Slogu iz Križa rezultatom 2:1 golovima Leonarda Mikića, pogodak za Slogu postigao je kapetan Lovro Krivec.

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na startu nove sezone obje momčadi prezentirale su dobar nogomet i pokazale dobru pripremljenost. Domaći su nakon uvodne faze došli u vodstvo pogotkom Mikića i to je dovelo do obostrano otvorene odnosno napadačke igre.

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gosti su izjednačili u 35.minuti kada je Krivec izbjegao zaleđe i pored vratara prizemno pogodio za 1:1. Osim toga u prvom poluvremenu nisu realizirane po dvije zrele prigode na obje strane.

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pojačani napadi domaćih u završnici rezultirali su drugim golom Mikića za zasluženu pobjedu Klasa.

Galerija fotografija

Premier liga NSZŽ-e 2025./2026., 01. kolo

NK Klas – NK Sloga (Križ) 2:1 (1:1)

Mičevec. Stadion: ŠC Mičevec. Gledatelja: 70. Srijeda, 27.08.2025., 17:30 sati. Sudac: Mario Stanić. Pomoćni suci: Jurica Šarić i Štefo Bićanić (svi iz Dugog Sela). Delegat: Mario Fabečić (Gradići). Strijelci: 1:0 – Mikić (12), 1:1 – Krivec (35), 2:1 – Mikić (89).

KLAS: Petrović, Kovačić (od 64. Gredelj, od 86. Kulušić), Perša, Petir, Županić (od 64. Janić), Mikić, Matić (od 46. Hadaš), Jambrišak (od 74. Matić), M.Tadić (od 74. Orlović), Maričević, Celčić. Trener: Josip Tadić.

SLOGA: Leš, Matković, Tomić, Supan, Anić, Krivec (od 82. Mihaljević), Gršić, Oković (od 90. Janeković), Dragić, Ćosić, Korečić. Trener: –

Nastavite čitati

Reporter 451 - 31.07.2025.

Facebook

Izdvojeno