Povežite se s nama

Kultura

Oko 300 knjiga i slikovnica razveselit će djecu u čekaonicama Doma zdravlja

Akcija “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!”

Objavljeno

na

Oko 300 knjiga i slikovnica razveselit će djecu u čekaonicama Doma zdravlja Velika Gorica. Knjige će im pomoći da čekanje na pregled brže prođe, a sve zahvaljujući građanima koji su se odazvali akciji Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica koja je pokrenula akciju “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!”. Knjige je voditeljici Doma zdravlja Ljubici Zrno uručila ravnateljica knjižnice Pamela Sever.

– Zahvaljujući vama i vašim donacijama skupili smo oko 300 knjiga i slikovnica. Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj akciji darivanja knjiga koje će zasigurno razveseliti brojne mališane u čekaonicama Doma zdravlja – kazali su iz Gradske knjižnice.

Foto: Facebook.com/Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica

Kultura

Zagrebačka učiteljica Zdenka Jozić Matijaš dobitnica književne nagrade Albatros

Zbirku pjesama ‘Pjesme iz moga zavičaja’ prosudbeno Povjerenstvo odabralo je kao najbolju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zdenka Jozić Matijaš iz Zagreba ovogodišnja je dobitnica Književne nagrade Albatros za 2023. godinu. Njezinu zbirku pjesama ‘Pjesme iz moga zavičaja’ prosudbeno Povjerenstvo odabralo je kao najbolju.

Inače, ove je godine na natječaj pristiglo 14 radova.

Poezija, koju autorica donosi, je duboko ukorijenjena u svakodnevicu, prepuna izričaja povezanosti čovjeka i njegovog zavičaja. A što je zavičaj? Je li to mjesto rođenja ili sve ono što nas okružuje i što nas dopunjuje? – istaknuli su članovi povjerenstva.

Autorica Jozić Matijaš je 1968. godine u Kaleniću kraj Požege. U Zagrebu je završila Studij predškolskog odgoja te studij filozofije i religijske kulture na Filozofskom fakultetu DI. Radi trenutno u Osnovnoj školi Bartol Kašić u Zagrebu, a pjesme su joj objavljivane u dječjim časopisima Radost, Smib, Prvi izbor i Mak, kao i drugim časopisima i udžbenicima za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Nagrađena knjiga će izaći iz tiska u prosincu ove godine, a autoricu očekuje i novčana nagrada. Sama dodjela bit će početkom prosinca u sklopu proslave Dana grada.

 

Nastavite čitati

Kultura

Bukevje u znaku dječjeg folklora i susreta ”Lepi naš posavski k(r)aj”

Uz male folkloraše iz Bukevja, nastupit će i djeca iz Buševca, Novog Čiča, Mraclina, Šćitarjeva i Gline.

Objavljeno

na

Objavio/la

Mali čuvari tradicije predstavit će se u subotu u Bukevju na Dječjim susretima folklora ”Lepi naš posavski k(r)aj”.

Osim domaćina i organizatora, malih folkloraša iz KUD-a Slavuj Bukevje, publici će se predstaviti djeca iz pet kulturno umjetničkih društava. To su mali plesači iz Buševca, Novog Čiča, Mraclina, Šćitarjeva i Gline.

Pjesme, igre, ples i svirku najmlađih možete pogledati u Društvenom domu Bukevje s počekom u 16 sati.

Naslovna fotografja: KUD Slavuj Bukevje

Nastavite čitati

Kultura

Trodnevni velikogorički festival ‘Oglede’ oživjet će umjetnost u prostoru

Tema prvog izdanja festivala koji će se održati od 5. do 7. listopada je tema „zamjene“.

Objavljeno

na

Pred nama je prvi velikogorički festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi. „Oglede“ festival potrajat će od 5. do 7. listopada na nekoliko atraktivnih lokacija Trga kralja Tomislava u Velikoj Gorici, a ponudit će performanse, predstave, ali i radove vizualnih umjetnika, instalacije i skulpture.

– Cilj nam je oživjeti umjetnost u prostoru, uklopiti je u grad. Velik dio programa su hodajuće točke i performansi u pokretu koji ne mogu funkcionirati u zatvorenim prostorima – govori umjetnička ravnateljica festivala, glumica i izvođačica Ana Katulić.

Festival želi senzibilizirati publiku za suvremene umjetničke prakse, ali i otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjivanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone. Tema prvog izdanja festivala je tema „zamjene“, pa tako i umjetnički radovi komuniciraju zadanu temu i perspektivu.

Foto: Oglede

Program će otvoriti rad Siniše Labrovića i Ismaila Balde Kouyate „Drago mi je da se razumijemo“, u četvrtak, 5.listopada u 18:30 sati, na lokaciji Trg kralja Tomislava 8.

Hrvatska, kao dio EU i bogatog Zapada, postala je privlačna destinacija za mnoge ljude kojima je život težak ili nemoguć u njihovim zemljama. S druge strane, prema popisu iz 2021. Hrvatska je i sama u zadnjih 10 godina izgubila skoro 10 posto stanovništva. U Velikoj Gorici pokušat će se vidjeti, čuti i razumjeti jedan Senegalac koji živi u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan Hrvat koji je pobjegao iz Hrvatske 2018. godine – stoji, među ostalim, u opisu rada.

– Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj EU, pa i cijelom svijetu, jedna od glavnih tema jesu izbjeglice i azilanti. Odnos prema njima izvor je i međudržavnih sporova i sukoba unutar samih država. Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti, a odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti, simboličko ubojstvo – poručio je Labrović uoči performansa.

Trodnevni festival predvodi velikogorički umjetnik, kipar, Matej Vuković, te studentica Akademije likovnih umjetnosti, Velikogoričanka Paulina Vukoja, a stižu i splitski performer Gildo Bavčević, Osječanka Mia Štark, pulski umjetnički kolektiv „Zoolektiv“, kao i Nikolina Majdak (Zagreb), AMV Kolektiv (Ana Marija Maravić i Vita Jončić), Teatar Cirkus Punkt, te KFS Propuh/ Triko cirkus teatar.

 

Nastavite čitati

Kultura

Snovi su inspiracija mlade umjetnice Tare Stanić, a njenu diplomsku izložbu pogledajte u Galeriji Galženica

Izložba ‘Znaš li da postoje dimenzije s različitim ishodima’ bit će postavljena do 13. listopada.

Objavljeno

na

Objavio/la

Mlada 25-godišnja umjetnica Tara Stanić iz Velike Mlake u petak 22. rujna predstavit će se u Galeriji Galženica svojom diplomskom izložbom ‘ Znaš li da postoje dimenzije s različitim ishodima’.

Izložba je inspirirana snovima umjetnice jer ju fascinira način na koji se snovi isprepliću međusobno te koliko su detaljni i živi u svojoj nestvarnosti. Emocije koje vladaju u određenim trenucima, poput tuge, straha i gnjeva, utječu na nju kroz san i kada se probudi.

U velikom formatu pronalazi slobodu umjetničkog izražaja i istražuje načine na koje bi mogla prenijeti atmosferu snova. Slikajući direktno na papir, bez prethodne skice, pokušava zadržati spontanost crteža i instinktivno prenijeti situacije i scene iz snova.

– Sposobnošću da intimnu temu snova samouvjereno prenese u radove različitih medija, Tara Stanić nameće se kao izuzetno kvalitetna i zanimljiva autorica. Plejadom čudnovatih bića koji obitavaju u mističnom univerzumu snova, gotovo na granici noćnih mora, poigrava se ponekad labavom granicom svjesnog i nesvjesnog – ističe povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar.

Otvorenje je u 19 sati u Galeriji Galženica, a izložbu ćete moći razgledati do 13. listopada.

Nastavite čitati

Kultura

Velikogoričanka Marita Burić Teskera izložbom u Muzeju Turopolje obilježit će deset godina rada s glinom

Kroz izložbu „Preplitanje krajolika/ Trenutak prirode“ bit će predstavljeno 19 skulptura u keramici nastalih posljednjih četiri godine.

Objavljeno

na

Objavio/la

„Nastojim kroz taktilnu memoriju prenijeti ljepotu prirode, zabilježiti pojavu, doživljaj trenutka, sjećanje i osjećaj…“ – tim riječima keramičarka Marita Burić Teskera opisuje svoj dugogodišnji umjetnički rad, a time i esenciju izložbe „Preplitanje krajolika/ Trenutak prirode“ koja će od utorka 19. rujna biti postavljena u Muzeju Turopolja.

Izložbom će autorica obilježiti deset godina rada s glinom, a svojim će sugrađanima predstaviti 19 skulptura u keramici nastalih u rasponu od 2019. do 2023. godine. Radovi nude isprepletene doživljaje dvaju različitih krajolika utjelovljena u sjevernim i južnim podnebljima Hrvatske – sjever je predstavljen šumom, konkretnije Turopoljskim lugom, a jug dolinom Neretve.

Marita Burić Teskera-Kapica, foto-Renata Škrinar

Njezin pristup umjetnosti je iznimno osoban, identitetski i taktilan, ali i na svojstven način ekološki. Simbolikom i porukom koju prenose njezini radovi, želi prirodi dati dio sebe te doprinijeti svijetu za bolje sutra, osvijestiti i potaknuti ljude na promjene.

Otvorenje izložbe je u utorak 19. rujna u 18 sati, a moći ćete ju razgledati do 31. listopada

 

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno