Povežite se s nama

Kultura

Održana praizvedba “Duginih boja” povodom Dana Umjetničke škole Franje Lučića

Dugine boje zapravo prikazuju simboliku ljudskog života, otkrio je autor Saša Bastalec.

Objavljeno

na

IMG 20220330 204040 scaled e1648714356365

Na današnji dan davne 1889. godine rođen je prvi župan Plemenite općine Turopoljske Franjo pl.Lučić po kojemu Umjetnička škola u Velikoj Gorici nosi ime, a samim time danas slavi svoj dan.

Tim povodom nastavnici i učenici pripremili su niz prigodnih koncerata, o čemu smo više pisali OVDJE, a sinoć je u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održan autorski koncert “Dugine boje” kojega se ne bi posramile ni najveće svjetske pozornice čiji je autor Saša Bastalec.

IMG 20220331 073520 scaled e1648714496556

30.03.2022,, Pučo otvoreno učilište Velika Gorica, Autorski koncert povodom dana UŠFL, foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Kako to tradicionalno čini, koncert je prigodnim riječima otvorio ravnatelj Borut Vidošević iskazavši zadovoljstvo što se nakon dugog perioda napokon svi vidimo na ovakav način, u velikom broju.

-Profesor Bastalec pružio nam je čast da izvedemo praizvedbu njegove baletne suite “Dugine boje”, a moram reći da je na početku svog pedagoškog rada jedan kratki period radio i u našoj školi-rekao je Vidošević.

IMG 20220330 194108 scaled e1648714557104

30.03.2022,, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Autorski koncert povodom dana UŠFL, foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Na pozornicu su tada redom stizali Petra Juriša i Juraj Panić, zatim Tonka Pavić iz Glazbenog učilišta Elly Bašić, Petar Kubin iz Glazbene škole Zlatka Grgoševića Sesvete, Dora Smolković iz Umjetničke škole Franje Lučića Velika Gorica, Martin Kreber iz Glazbene škole Zlatka Grgoševića Sesvete, Ivan Smolković iz Umjetničke škole Franje Lučića Velika Gorica, potom ponovno Petra Juriša, a zatim su poznatu skladbu “Ave Maria” izvele Sofija Cingula i Biljana Bastalec. Prvi dio koncerta kraju su priveli supružnici Saša i Biljana Bastalec, te parafrazom na popularne teme za dvije harmonike oduševili publiku.

IMG 20220330 204830 scaled e1648714610758

30.03.2022,, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Autorski koncert povodom dana UŠFL, foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

A onda, vrhunac večeri po kojemu je koncert i dobio ime “Dugine boje”. Snage su udružili plesni ansambl srednje škole i mali simfonijski orkestar Umjetničke škole Franje Lučića kojim je ravnao dirigent Igor Jugec.

-Dugine boje skladba je prije svega nastala 2012. godine u obliku suite za harmoniku u šest stavaka koliko je duginih boja. Ideja za priču da se to proširi došla je kasnije. Zamišljeno je kao plesna suita, ideja vodilja je bila ta duga koja svima nedostaje u današnje vrijeme, prije svega kao simbol mira što je glavna poveznica ovih boja. U ovoj priči u potrazi za tim bojama postoji jedna skrivena poruka, odnosno simbolika boja-pojasnio je autor Saša Bastalec.

IMG 20220330 201705 scaled e1648714693238

30.03.2022,, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Autorski koncert povodom dana UŠFL, foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Doznali smo tako sinoć da boje zapravo prikazuju simboliku ljudskog života.

-Žuta bi bila rođenje, djetinjstvo. Narančasta, boja prijateljstva sunca, to su ovi mladi ljudi iza mene, adolescenti, puni energije i snage. Crvenu ne moram posebno izdvajati, a ljubičasta je ono što će također naši svirači i plesači pokušati pronaći – kreativnost, boja umjetnika, naša duhovnost. Plava kao beskrajnost, a zelenu kao zadnju duginu boju zamislio sam kao zadnji ciklus u životu jednog čovjeka, a to je zrelost, i mudrost. I na kraju ove cijele priče tu je duga koja označava nadu u neko bolje sutra-zaključio je Bastalec.

IMG 20220330 204633 scaled e1648714802111

30.03.2022,, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Autorski koncert povodom dana  UŠFL, foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Reakcije na još jedan projekt Umjetničke škole Franje Lučića izuzetno su pozitivne.

-Čestitke! Bilo je prekrasno, na momente sam mislila da svira profesionalni orkestar, kapa do poda i veliko bravo svima-jedan je od komentara.

I da, doista je ove mlade, talentirane ljude, ali i njihove nastavnike sinoć bio pravi užitak gledati i slušati te vjerujemo da će izvedbu “Duginih boja” uskoro imati priliku vidjeti i šira publika.

Galerija fotografija:

 

 

Kultura

Koncert Metaklape u završnici manifestacije Goričke večeri

Posljednji dan manifestacije donosi kino na otvorenom…

Objavljeno

na

Metaklapa

Još samo danas i sutra traju Goričke večeri, a posljednji koncert u sklopu manifestacije će biti večeras kada će na pozornici u Parku dr.Franje Tuđmana zapjevati Metaklapa i gosti.

Klapsku pjesmu u malo drugačijem aranžmanu donosi Metaklapa koja spaja tradicionalnu klapsku pjesmu i heavy metal glazbu. Biti će to zanimljiva večer, u kojoj ćete moći čuti pjesme popularne grupe Iron Maiden bez instrumenata.

Na koncertu će nastupiti i klapa Leggero i Vokalisti svetog Josipa, a koncert počinje u 20 sati.

Sutrašnji dan donosi nam posljednje kino projekcije na otvorenom. Od 18 sati klinci i roditelji mogu pogledati animirani sinkronizirani film Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, a u 20 sati počinje projekcija glazbene drame Divlja Ruža. Ne zaboravite pritom sa sobom ponijeti grickalice i dekicu.

Foto: FB Metaklapa

Nastavite čitati

Vijesti

Do kraja kolovoza gorička Gradska knjižnica ima ljetno radno vrijeme

Knjižnica će raditi dvokratno sve do 31.kolovoza…

Objavljeno

na

Gradska knjiznica Velika Gorica

Gradska knjižnica Velika Gorica od petka ima ljetno radno vrijeme, a radit će dvokratno.

Središnji i Dječji odjel, ponedjeljkom, srijedom i petkom radit će u jutarnjim satima od 8 do 14, a utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati. S obzirom da Dječji odjel subotom ne radi, knjige iz tog odjela možete vratiti u Središnji odjel za odrasle od 8 do 12 sati.

Kada je u pitanju Područna knjižnica Galženica ona će ponedjeljkom, srijedom i petkom raditi od 14 do 20 sati, a utorkom i četvrtkom od 8 do 14 sati. Subotom će biti otvorena od 8 do 12 sati.

Ovakvo radno vrijeme knjižnice potrajat će do kraja kolovoza.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Žiri odlučio: Ogranak Seljačke sloge Buševec ide na državnu smotru

Grad Veliku Goricu na smotri su predstavljala čak dva kulturno-umjetnička društva. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca.

Objavljeno

na

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 19

Ogranak Seljačke sloge Buševec predstavljat će Turopolje, Veliku Goricu i Zagrebačku županiju na državnim susretima.

Odlučio je tako, tročlani žiri Županijske smotre koreografiranog folklora, održanoj večeras u Domu kulture u Buševcu. U konkurenciji je bilo pet kulturno-umjetničkih društava od čega su dva s područja Velike Gorice. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca, a koji su se predstavili pjesmama i plesovima Livanjskog kraja.

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 10

26.06.2022. – Buševec – Županijska smotra koreografiranog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz društvo iz Buševca i Lukavca, iz Zagrebačke županije nastupili su još i KUD “Oštrc” iz Ruda, KUD “Preporod” iz Dugog Sela i KUD “Sveta Jana” iz Gorice Svetojanske.

Ogrankaši će pobjedničku koreografiju “Lepi Ivo krešu kreše”, pjesme i plesovi Hrvata koji žive u mađarskom dijelu Podravine, pokazati publici u Županji gdje će se krajem kolovoza održati državna smotra.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Sjajne izvedbe mažoretkinja na Europskom prvenstvu u Novigradu-Cittanova

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0283
DSC 0541 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja – otvorenje (četvrtak, 23.06.2022.). Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0544 2

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Marta Pavelkova, Anteo Milos i Vlado Palac. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo mažoretkinja u organizaciji Međunarodne federacije mažoret sporta (IFMS) i Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) održano je u Novigradu-Cittanova (Istra), u Gradskoj sportskoj dvorani, od 22. do 25. lipnja 2022. godine. Prvog dana održan je 2. Europski kup, a u sljedeća tri dana više od 1500 mažoretkinja izvelo je preko 550 koreografija na 15. izdanju Europskog prvenstva.

DSC 0039 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – seniorke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0176

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – kadetkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvedbe mladih sportašica ocjenjivao je sudački žiri od 6 sudaca u kojem su svoje mjesto imali međunarodni suci Milosava Katić i Vlado Palac, predsjednik HUMT-a. Na otvorenju četverodnevne manifestacije mažoretkinje i posjetitelje kratkim govorom pozdravili su Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova, Marta Pavelkova, predsjednica IFMS-a (Prag, Češka), a prvenstvo je otvorio Vlado Palac.

DSC 0067

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Gradska sportska dvorana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0146

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Sudački žiri. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0234 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – 1.mjesto. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Plesni klub Barbara (Velika Mlaka, Velika Gorica) i Mažoretkinje Dubrovčan (Općina Veliko Trgovišće) bili su vrlo uspješni u Europskom kupu: Barbarice su uzele zlatne medalje u konkurenciji seniorki i kadetkinja, a Dubrovčan je bio još uspješniji osvojivši cijelu paletu medalja (zlatne, srebrne i brončane) s nizom koreografija u nekoliko kategorija.

DSC 0584

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – najveće ugodno iznenađenje prvenstva. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0646

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – pozdrav zastavi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Češki timovi koji dominiraju na europskoj mažoret sceni ponovo su, nakon dvije ”pandemijske” godine, demonstrirali svoju perfektnu uvježbanost i svekoliku talentiranost, a koreografije velikih formacija posljednjeg dana prvenstva bile su poslastice za oko svih poklonika mažoret sporta. Kada na otvorenoj sceni doživite tu silinu tempa, vrhunsku izvedbu i reprezentativne odore, tek vam onda bude jasno zašto je mažoret sport u Češkoj uvijek u tri najpopularnija nacionalna sporta (druga dva su hokej na ledu i nogomet).

DSC 0599

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0678 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0502

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mažoretkinje su bile aktivne i na otvorenom, sudjelovale su u defileu ulicama u staroj gradskoj jezgri (praćene Puhačkim orkestrom ”Naša sloga” Babići), plesale su na koncertu na prostoru kod zvonika i bile su ‘glavne’ prigodom kreiranja milenijske fotografije meštra Šime Strikomana. Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos i Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Novigrada priredili su večeru za vodeće osobe 15. Europskog prvenstva i predstavnike zemalja učesnica te predstavnike medija.

DSC 0995 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Kreacija za milenijsku fotografiju ‘Novigrad-Cittanova’ Šime Strikomana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0899

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0159

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Flekica i Riči. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo nakon podjele medalja za posljednje izvedene koreografije i završnog pozdrava Marte Pavelkove, kratkim govorom zatvorio je Vlado Palac. Kompletan program prvenstva vodio je moderator Richard Riči Wagner (Češka). Ton majstori bili su Flekica i Leon (Croatia). Odlični domaćini Europskog prvenstva bili su Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

FOTO: Stotine folkloraša na ‘Ivanju u Novom Čiču’, pogledajte dio atmosfere!

‘Jedno veliko hvala svim volonterima, mještanima, članovima društva, roditeljima, naša nagrada su zadovoljni gosti i brojna publika’, rekao je predsjednik KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak

Objavljeno

na

Objavio/la

ivanje cice svi

Folkloraši su jučer zavladali Novim Čičem, koje su povodom 17. Međunarodne smotre folklore i istoimene manifestacije ‘Ivanje u Novom Čiču’ došli posjetiti brojni gosti.

ivanje cice ljudi e1656233590841

Posjetitelji su cijeli mogli razgledati Etno naselje Novo Čiče, izložbe, radionice, degustirati turopoljske delicije i proizvode, a selom je prošao I tradicionalni mimohod svih sudionika. Smotra folklora je okupila nekoliko stotina folokloraša iz Hrvatske, Slovenije, BIH i Mađarske.

ivanje cice dolazak scaled e1656233724207

– Sve možeš osmisliti, isplanirati, ali provesti bez velikog broja volontera i prijatelja, sumještana, članova društva , roditelja teško je. Zato svim jedno veliko hvala !!!!! Naša nagrada su zadovoljni gosti i mnogobrojna publika – rekao je predsjednik KUD-a Čiče Novo Čiče, Stipo Duvnjak. 

ivanje cice tamburasi scaled e1656233808827

ivanje cice mladi

ivanje cice plesu scaled e1656233987868

ivanje cice kotlovina scaled e1656234182928

ivanje cice ljudi1 scaled e1656234084552

ivanje cice kuca scaled e1656234320651

ivanje cice saran scaled e1656234381740

Foto: KUD Čiče – Novo Čiče

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno