Povežite se s nama

Vijesti

Odlična suradnja s Gradom rezultirala je time da Gornja Lomnica postane jedno od najpoželjnijih naselja za život

U tijeku je prikupljanje ponuda za izradu i postavu ograde oko dječjeg igrališta u Ulici Ljudevita Gaja, planira se izgraditi javna rasvjeta na sportskom terenu u svrhu omogućavanja odvijanja sportskih aktivnosti u noćnim uvjetima…

Objavljeno

na

Gornja Lomnica, jedno od najpoželjnih naselja za život na području Grada Velike Gorice danas slavi svog zaštitnika svetog Mihovila, samim time danas je tamo i Dan mjesta, te je sve to odlična prilika da s predsjednikom Mjesnog odbora Draganom Perićem prođemo kroz teme važne za ovo naselje u kojem stanuje 600 stanovnika, odnosno sastoji se od 150 kućanstava te se unutar zajednice nalaze tri udruge – NK Meštrica, Udruga umirovljenika i Udruga branitelja Domovinskog rata.

U skladu s planiranim sredstvima i izvorima financiranja, programom održavanja komunalne infrastrukture na području Mjesnog odbora Gornja Lomnica određuju se poslovi i radovi održavanja iste, a sve kako bi se osiguralo što kvalitetnije obavljanje komunalnih djelatnosti što podrazumijeva održavanje svih objekata i uređaja na javnim površinama i od javnog značaja.

-Ulaganjem u sanaciju/obnovu i rekonstrukciju mreža cesta istima se produljuje vijek trajanja te se istovremeno smanjuju svi budući troškovi ulaganja u rekonstrukciju. Također, povećava se sigurnost prometovanja svih sudionika u prometu (pješaci, vozila, biciklisti), a sukladno tome smanjuje se i broj prometnih nesreća-kaže Perić.

GORNJA LOMNICA

Na području Mjesnog odbora Gornja Lomnica u planu je izvođenje uređenja ulice Stanka Vraza čija je vrijednost radova i usluga uređenja 250 tisuća kuna.

-U navedenoj ulici obavljali su se radovi na rušenju i obnovi asfaltnih površina što podrazumijeva zasijecanje, razbijanje, raskopavanje i skidanje postojećeg asfaltnog kolnika dužine 470 m i širine 4 m. Nakon toga slijedila nabava i doprema materijala te izrada, odnosno obnova 1900 m² asfaltnog zastora, također u planu su radovi uređenja prometnice u Ulici Petra Preradovića, a na dijelu od Hrašća do Lomnice-Arbanasova ulica izgradili smo pješački hodnik – nogostup dužine 910 m i širine 2 m vrijednosti cca. 1,25 milijun kuna. U sklopu izgradnje nogostupa izgradili smo nove nadzemne instalacije javne rasvjete. Na dužini trase postavilo se 27 betonskih stupova sa ekološkom uličnom rasvjetom koja u usporedbi s drugim tehnologijama rasvjete ima najnižu potrošnju energije.Naručena je i izrada projektne dokumentacije za hortikulturno uređenje zemljišta na ulazu u naselje Gornja Lomnica površine 13 000 m² u vlasništvu župe za koje je mjesni odbor potpisao sporazum o korištenju.
-U sklopu projekta će se definirati oblik i način budućeg izgleda takozvanog parka Gornja Lomnica na kojem će se projektirati košarkaško igralište sa vježbalištem za odrasle, te ćemo u narednom razdoblju u fazama i realizirati cjelokupni projekt-ističe Perić.GORNJA LOMNICA-Također, uskoro će se krenuti u realizaciju radova postave opločnika kod raspela na križanju Ulice Vatroslava Lisinskog i Ivana Kukuljevića .Vrijednost navedenih radova je 15 tisuća kuna te podrazumijevaju postavu betonskih opločnika unutar ograđene površine kod raspela.

Sigurnost pješaka, a prije svega djece bitna je u svakom naselju, pa tako i u Gornjoj Lomnici.
-U 2020. godini smo postavili tri uzdignute plohe za smirivanje prometa u ulici Ljudevita Gaja kako bi povećali sigurnost svih sudionika u prometu s obzirom da na tome dijelu nema nogostupa, a kreće se veliki broj pješaka i djece.Na području Mjesnog odbora Gornja Lomnica u izgradnji je i kabliranje 2100 metara distribucijske mreže i ugradnja visokonaponskog podzemnog kabela kako bi se osigurala stabilnost napona u naselju. U tu svrhu obavljen je otkup zemljišta za izgradnju dvije nadzemne trafostanice čija svrha je neutraliziranje i smanjenje elektromagnetskog zračenja.
U sklopu navedenih radova obavit će se i izmjena svih drvenih stupova te njihova zamjena betonsko – armiranim stupovima. Vrijednost svih radova je preko milijun kuna.

 

 

Aktualan je ovdje i projekt izgradnje rasvjete na NK Meštrica.
-Navedenim projektom planira se izgraditi javna rasvjeta na sportskom terenu u svrhu omogućavanja odvijanja sportskih aktivnosti u noćnim uvjetima-kaže Perić.

Unutar naselja Gornja Lomnica u planu je i projekt izgradnje novog kombiniranog igrališta s umjetnom travom.
-U tijeku je prikupljanje ponuda za izradu i postavu ograde oko dječjeg igrališta u Ulici Ljudevita Gaja u naselju Gornja Lomnica. Radovi bi podrazumijevali iskolčenje lokacije ograde, iskop rupa, betoniranje, postavu čeličnih stupova te izradu dvokrilnih željeznih vrata. Također, po završetku radova, izvršila bi se sanacija okolnih zelenih površina.

Cijeli intervju s Draganom Perićem koji je dao za City radio poslušajte OVDJE.

 

Obrazovanje

Upisna groznica: Osmaši u lovu na naj školu, objavljene prve ogledne ljestvice poretka

Prijave traju do 7.srpnja u podne, objava konačnih ljestvica poretka je 9.srpnja također u podne i tada će osmaši znati u koju su školu ostvarili pravo upisa.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sinoć su objavljene prve ogledne ljestvice poretka kandidata za upis u prve razrede srednjih škola, a prijave su započele u subotu u podne putem mrežne stranice srednje.e-upisi.hr.

– Ljestvice poretka se osvježavaju svaki puni sat i na njima kandidati mogu vidjeti u koji program i u koju školu kandidat trenutno ostvaruje pravo upisa. Možete ih pronaći na kartici “Moji rezultati”. Pravo upisa ostvarujete na onaj program pored kojeg u stupcu “Najbolji odabir” stoji zelena kvačica. Podsjećamo kako je objava konačnih ljestvica poretka 9. 7. 2022. u 12 sati i tada će kandidati znati u koju su školu i koji program ostvarili pravo upisa – javljaju iz CARNET-a, koji vodi čitav postupak e-upisa u srednje škole.

Prijave za upis u srednje škole trajat će do 7. srpnja u 12 sati, a učenici imaju pravo na izbor najviše šest obrazovnih programa. Planirano je 46.377 mjesta u 2133 razreda, a osnovnoškolaca koji se prijavljuju malo je više od 39 tisuća.

Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 9. srpnja i tada će  osmaši znati u koje škole i na koje programe su ostvarili pravo upisa. Od 11. do 13. srpnja rok je za dostavu upisnice za srednju školu u koju se učenik upisao, a obzirom kako u tom period škole same određuju datume, potrebno je pratiti i web stranice željenih srednjih škola.

Očekuje se kako će i ove godine najveći interes biti za gimnazijske programe i četverogodišnje strukovne programe.

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Sjajne izvedbe mažoretkinja na Europskom prvenstvu u Novigradu-Cittanova

Objavljeno

na

Objavio/la

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja – otvorenje (četvrtak, 23.06.2022.). Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Marta Pavelkova, Anteo Milos i Vlado Palac. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo mažoretkinja u organizaciji Međunarodne federacije mažoret sporta (IFMS) i Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) održano je u Novigradu-Cittanova (Istra), u Gradskoj sportskoj dvorani, od 22. do 25. lipnja 2022. godine. Prvog dana održan je 2. Europski kup, a u sljedeća tri dana više od 1500 mažoretkinja izvelo je preko 550 koreografija na 15. izdanju Europskog prvenstva.

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – seniorke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – kadetkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvedbe mladih sportašica ocjenjivao je sudački žiri od 6 sudaca u kojem su svoje mjesto imali međunarodni suci Milosava Katić i Vlado Palac, predsjednik HUMT-a. Na otvorenju četverodnevne manifestacije mažoretkinje i posjetitelje kratkim govorom pozdravili su Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova, Marta Pavelkova, predsjednica IFMS-a (Prag, Češka), a prvenstvo je otvorio Vlado Palac.

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Gradska sportska dvorana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Sudački žiri. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – 1.mjesto. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Plesni klub Barbara (Velika Mlaka, Velika Gorica) i Mažoretkinje Dubrovčan (Općina Veliko Trgovišće) bili su vrlo uspješni u Europskom kupu: Barbarice su uzele zlatne medalje u konkurenciji seniorki i kadetkinja, a Dubrovčan je bio još uspješniji osvojivši cijelu paletu medalja (zlatne, srebrne i brončane) s nizom koreografija u nekoliko kategorija.

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – najveće ugodno iznenađenje prvenstva. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – pozdrav zastavi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Češki timovi koji dominiraju na europskoj mažoret sceni ponovo su, nakon dvije ”pandemijske” godine, demonstrirali svoju perfektnu uvježbanost i svekoliku talentiranost, a koreografije velikih formacija posljednjeg dana prvenstva bile su poslastice za oko svih poklonika mažoret sporta. Kada na otvorenoj sceni doživite tu silinu tempa, vrhunsku izvedbu i reprezentativne odore, tek vam onda bude jasno zašto je mažoret sport u Češkoj uvijek u tri najpopularnija nacionalna sporta (druga dva su hokej na ledu i nogomet).

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mažoretkinje su bile aktivne i na otvorenom, sudjelovale su u defileu ulicama u staroj gradskoj jezgri (praćene Puhačkim orkestrom ”Naša sloga” Babići), plesale su na koncertu na prostoru kod zvonika i bile su ‘glavne’ prigodom kreiranja milenijske fotografije meštra Šime Strikomana. Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos i Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Novigrada priredili su večeru za vodeće osobe 15. Europskog prvenstva i predstavnike zemalja učesnica te predstavnike medija.

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Kreacija za milenijsku fotografiju ‘Novigrad-Cittanova’ Šime Strikomana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Flekica i Riči. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo nakon podjele medalja za posljednje izvedene koreografije i završnog pozdrava Marte Pavelkove, kratkim govorom zatvorio je Vlado Palac. Kompletan program prvenstva vodio je moderator Richard Riči Wagner (Češka). Ton majstori bili su Flekica i Leon (Croatia). Odlični domaćini Europskog prvenstva bili su Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na Međunarodnu lokalnu paraatletsku ligu stižu brojni europski prvaci

U 16 sati na atletskom poligonu ŠRC Gorica održava se druga Međunarodna lokalna liga paraatletskog kluba Uspon, u suradnji s Udrugom KOP Tur i Sportsko rekreativnim savezom Grada Velike Gorice.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nedjeljno poslijepodne na atletskom poligonu ŠRC Gorica rezervirano je za natjecatelje 2.Međunarodne lokalne lige paraatletskog kluba Uspon, među kojima će biti i neki od najboljih hrvatskih paraatletičara.

Usponovci su natjecanje organizirali u suradnji s Udrugom KOP Tur i Sportsko rekreativnim savezom Grada Velike Gorice.

– Dolaze nam primjerice Ivan Katanušić, srebrni paraolimpijac iz Tokija, Matija Sloup, europski prvak iz Berlina 2018 i brončani sa Svjetskog prvenstva 2019. godine u Dubaiju. Bit će tu i Erik Fabijan Kaurin, finalist prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, Marijan Presečan, finalist Paraolimpijskih igara u Tokiju. Natupaju i naši članovi, Miljenko Vučić, europski prvak i svjetski doprvak i Ana Gradečak, aktualna europska prvakinja i rekorderka.

Svoju formu testirat će i državni prvaci, Usponovci Renata Celjak, Stjepan Dereta, Dominik Počekal, Tvrtko Matanović. Bit će tu i naši najmlađu članovi, ovo im je prilika da se počnu natjecati i stjecati to iskustvo – kaže nam Nataša Sobočan, predsjednica Paraatletskog kluba Uspon.

22.09.2019., Zagreb, SRC Mladost – Zagreb Open 2019 – Medjunarodni Para Atletski Miting. Bacanje kugle, Matija Sloup. Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Oko pedesetak sudionika natjecat će se u sjedećim i stajaćim disciplinama kao što su bacanje diska, koplja i kugle, skok u dalje i 60 metara, te bacanje čunja, za one s najtežim oblikom invaliditeta.

– Cilj ovog natjecanja je da malo osnažimo taj natjecateljski dio, jer na godišnjoj razini imamo jedno državno I jedno ekipno prvenstvo I to su sva natjecanja, tako da je cilj da svaki klub organizira I jedno ovakvo natjecanje – kaže Sobočan.

Usponovci su natjecanje organizirali u suradnji s Udrugom KOP Tur i Sportsko rekreativnim savezom Grada Velike Gorice, a početak je u 16 sati  na atletskom poligonu ŠRC Gorica.

 

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO: Stotine folkloraša na ‘Ivanju u Novom Čiču’, pogledajte dio atmosfere!

‘Jedno veliko hvala svim volonterima, mještanima, članovima društva, roditeljima, naša nagrada su zadovoljni gosti i brojna publika’, rekao je predsjednik KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak

Objavljeno

na

Objavio/la

Folkloraši su jučer zavladali Novim Čičem, koje su povodom 17. Međunarodne smotre folklore i istoimene manifestacije ‘Ivanje u Novom Čiču’ došli posjetiti brojni gosti.

Posjetitelji su cijeli mogli razgledati Etno naselje Novo Čiče, izložbe, radionice, degustirati turopoljske delicije i proizvode, a selom je prošao I tradicionalni mimohod svih sudionika. Smotra folklora je okupila nekoliko stotina folokloraša iz Hrvatske, Slovenije, BIH i Mađarske.

– Sve možeš osmisliti, isplanirati, ali provesti bez velikog broja volontera i prijatelja, sumještana, članova društva , roditelja teško je. Zato svim jedno veliko hvala !!!!! Naša nagrada su zadovoljni gosti i mnogobrojna publika – rekao je predsjednik KUD-a Čiče Novo Čiče, Stipo Duvnjak. 

Foto: KUD Čiče – Novo Čiče

Nastavite čitati

promet

Policija iz Lučkog u noćnoj akciji na ilegalne ulične utrke –iz prometa isključeno 10 motocikala i osam automobila

U noći s petka na subotu zagrebačka policija provela preventivno-represivnu akciju prema vozačima koji upravljaju tehnički neispravnim vozilima i sudjeluju u ilegalnim uličnim utrkama, a provjerom su obuhvatili čak 40 vozila.

Objavljeno

na

Objavio/la

U noćnoj akciji, s petka na subotu, policijski službenici II. postaje prometne policije Lučko pojačano su postupali prema vozačima koji u dane vikenda krše prometne propise upravljajući tehnički neispravnim vozilima, te narušavaju javni red i mir vozilom u zoni stambenih zgrada i sudjeluju u uličnim ‘utrkama’.

U sklopu akcije, policijski službenici su pojačano postupali prema vozačima koji se neorganizirano okupljaju u zoni trgovačkog centra na području Novog Zagreba koji tijekom dolaska i odlaska s lokacije narušavaju mir građana stvaranjem buke ispušnim sustavima automobila i motocikala te proklizavanjem pogonskih kotača.

Postupanjem je obuhvaćeno 40 vozila od kojih je 21 zbog sumnje u tehničku ispravnost upućeno na izvanredni tehnički pregled u Stanicu za tehnički pregled, kako bi se utvrdile nadogradnje i preinake koje nisu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i Pravilnikom o homologaciji vozila.

Od 21 vozila upućenog na izvanredni tehnički pregled, 11 je osobnih automobila, te deset motocikala. Obavljenim tehničkim pregledima osam osobnih automobila je isključeno iz prometa zbog tehničke neispravnosti, a vozači su sankcionirani sukladno utvrđenim prekršajima. Kod jednog osobnog automobila utvrđena je neispravnost za koju je naplaćena novčana kazna, te vozilo nije isključeno iz prometa. Dva osobna automobila su bila tehnički ispravna.

Čak deset motocikala isključeno je iz prometa radi tehničke neispravnosti, a vozači su sankcionirani sukladno utvrđenim prekršajima. Sedam motocikala, između ostalih, imali su neispravne ispušne sustave odnosno stvarali su prekomjernu buku.

– Povodom svega navedenog i ovom prilikom želimo skrenuti pažnju za sve ljubitelje „brzina“ i „utrka“ da ceste nisu površine namijenjene za takvu vrstu dokazivanja svojih vozačkih sposobnosti i vještina, kao i tehničkih mogućnosti te karakteristika njihovih vozila već za to postoje posebno namijenjene površine uz posebne sigurnosne mjere te uz kontrolirane uvjete na kojima se takve utrke mogu održavati, a da se ne dovodi u rizik njihova sigurnost niti sigurnost drugih sudionika u prometu –  poručuju iz Policijske uprave zagrebačke.

 

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno