turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

HOTNEWS

Novi Kolarevi junaci, Brežan i Brežanka, predstavljeni na završnoj svečanosti projekta u Kravarskom

Voditeljice projekta, Iva Kovačević i Renata Kolarec iz OŠ Slavka Kolara, nadaju se daljnjem brendiranju Kravarskog i čitavog područja kroz izgradnju spomen kuće književniku u Gornjem Hruševcu, čiji su ga stanovnici inspirirali na njegova najpoznatija djela, ‘Brezu’ i ‘Svoga tela gospodar’.

Objavljeno

na

Jedan od omiljenijih pisaca hrvatske književnosti, Slavko Kolar, mjesecima je bio u fokusu učenika osnovne škole iz Kravarskog, koja nosi upravo njegovo ime, kroz njihovo sudjelovanje u čitavom nizu edukativnih i kreativnih radionica i akcija ostvarenih u sklopu projekta Novi Kolarevi junaci.

Foto: završna svečanost projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Proteklog je tjedna u Osnovnoj školi Slavka Kolara u Kravarskom bilo i posebno svečano, jer održana je završna književna tribina i izložba likovnih radova koji su nastali upravo u sklopu tih radionica, projekt Novi Kolarevi junaci je ostvaren suradnjom škole, Općine Kravarsko i Udruge PET PLUS iz Zagreba, te sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu 13.714,69 eura.

– Ideja je bila da se Kravarsko kao područje malo brendira, pa smo došli do zajedničkog zaključka kako je upravo Slavko Kolar najprepoznatljiviji simbol ovog kraja. I škola se zove njegovim imenom, pa su sve aktivnosti bile usmjerene prema njegovim djelima, provedene su brojne radionice, izrađene su posebne lutkice, posađena je breza u dvorištu škole, postavljena je spomen ploča Kolaru na školu. Organizirali smo i posjet učenika školi u Hercegovcu, koja također nosi njegovo ime, gdje je ostvarena suradnja, pa se očekuje i uzvratni susret, a na ovoj završnoj svečanosti pokazujemo dio toga što je ostvareno. Vjerujem kako ćemo i dalje surađivati, jer ovaj je projekt proveden više nego uspješno i zahvaljujem se i voditeljicama radionica, kao i Općini Kravarsko na doista sjajnoj suradnji – rekla nam je Andreja Radinger, tajnica udruge PET PLUS.

Foto: knjižničarka Anastazija Komljenović na tribini Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Kako nam otkrivaju voditeljice brojnih kreativnih radionica i aktivnosti koje su se u sklopu projekta tijekom proteklih mjeseci odvijale u njihovoj školi, pedagoginja Iva Kovačević i učiteljica razredne nastave Renata Kolarec, sve najbolje ideje kreću od – zajedničke kave!

– Jedna od osnovnih ideja, ali i naša velika želja je bila kako trebamo nešto učiniti za djecu ovoga kraja. Imale smo veliku sreću da se tijekom protekle dvije godine ovdje provodio veliki EU projekt Pokrenimo KOK! (Kultura Općine Kravarsko), tu nam je ponuđena podrška i suradnja s udrugom PET PLUS iz Zagreba, koja je provodila taj projekt,da prijavimo projekt Novi Kolarevi junaci na natječaj ministarstva, gdje je i prihvaćen. Htjele smo dodatno istaknuti i na neki način brendirati ime Slavka Kolara, pisca čije ime nosi i naša škola i koji je, inspiriran dijelom svog života koji je proveo i u ovom kraju, napisao neka od najpopularnijih djela, poput ‘Breze’ i ‘Svoga tela gospodar’- ispričala nam je Iva Kovačević.

Foto: Tajnica udruge PET PLUS, Andreja Radinger i Iva Kovačević, OŠ S.Kolara/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: ravnatelj OŠ Slavka Kolara iz Kravarskog, Nikola Tonković/G.Kiš, cityportal.hr

U okviru projekta provedeno je čak 21 kreativno-edukativna radionica po uzoru na pripovjetke za djecu koje je pisao Slavko Kolar, a svaka je pripovjetka obrađena kroz tri radionice.

– Jedna radionica je bila čitanja same pripovjetke i pripovijedanja, druga je bila posvećena stvaralačkom izražavanju, a jedna je, učenicima i najdraža, bila na temu likovnog izražavanja i iz nje je nastala upravo ova izložba, koju ćemo predstaviti i u Velikoj Gorici, na dječjem odjelu Gradske knjižnice, od ovog ponedjeljka, 12.lipnja – otkrila je pedagoginja Iva.

Foto: završna izložba projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Osim likovnih radova inspiriranih Kolarevim pripovjetkama za djecu, u sklopu radionica djeca su tehnikom kaširanja izradila i lutkice Brežana i Brežanke, za koje voditeljice vjeruju kako bi mogle postati i pravi turistički proizvod ovog kraja.

Foto: Na završnici projekta Novi Kolarevi junaci predstavljene lutkice Brežana i Brežanke/G.Kiš, cityportal.hr

No, ono čega nisu bile ni svjesne kada su osmišljavale projekt je jedna dodana vrijednost koja je ostvarena kroz provedbu projekta Novi Kolarevi junaci.

– Mentalno zdravlje djece i njegovo očuvanje je izuzetno bitna tena danas o kojoj mora brinuti čitava zajednica, jer situacija je prilično alarmantna. U ovom našem kraju, osim pandemije, zadesili su nas i potresi i djeca nisu imala prilike razvijati ni emocionalne ni socijalne vještine, koje su vrlo važne za njihovo odrastanje. Mi svi, pogotovo mi odgojno-obrazovni djelatnici i stručnjaci, moramo voditi brigu o cjelovitom razvoju djetetetove ličnosti i jačanju psihološke otpornosti djece na svakodnevne izazove. Mislimo kako su kroz ove radionice ti njihovi vršnjački odnosi, prijateljstva, zajedničko stvaralaštvo i kreativnost i sve što smo kroz te radionice poticali je ustvari dodana vrijednost ovoga projekta, čime smo posebno zadovoljni – istaknula je Renata Kolarec.

Foto: Voditeljice projekta Novi Kolarevi junaci, Iva Kovačević i Renata Kolarec, uručile su poklone u znak zahvalnosti na podršci, Vinki Jelić-Balta, ravnateljici Gradske knjižnice S.Kolara iz Čazme /G.Kiš, cityportal.hr

Upravo je i opći cilj projekta bio povećati dostupnost vannastavnih aktivnosti djece i mladih iz ruralnog područja kroz provođenje kulturnih i edukativnih radionica kako bi usvojili nova znanja i vještine te poboljšali kvalitetu života, a u skladu sa svojim interesima i sposobnostima.

Foto: Voditeljica projekta, Novi Kolarevi junaci, Iva Kovačević, uručila je poklone u znak zahvalnosti na podršci župniku Siniši Blatariću/G.Kiš, cityportal.hr

Tijekom provedbe ovog projekta, dinamični duo iz Osnovne škole Kravarsko odlučio se na još jedan iskorak.

-Kroz uspješnu suradnju s udrugom PET PLUS dobile smo veliki vjetar u leđa da i u Kravarskom osnujemo udrugu koja će se baviti djecom i mladima, pa smo pokrenule Zajednicu za kreativni razvoj ‘Zvirek’ i ona je najmlađa udruga s ovog područja. Kroz nju smo provele i volonterske akcije u okviru projekta Novi Kolarevi junaci, a imamo i brojne ideje za budućnost – kaže Iva Kovačević.

Jednu od njih su nam i otkrile.

-Imamo ideju i vjerujemo kako bi za cijeli ovaj kraj bilo dobro da se to realizira, da napravimo spomen-kuću Slavku Kolaru. Trenutačno je na mjestu gdje je nekad živio prazno zemljište, jer je naša područna škola u Gornjem Hruševcu nastradala u potresu i to je jedan krasan proplanak i mali brežuljak, gdje bi bilo lijepo vidjeti spomen-park i spomen-kuću u čast Slavka Kolara – rekle su nam.

Foto: Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko na završnoj svečanosti projekta Novi Kolarevi junaci/G.Kiš, cityportal.hr

Čini se kako će i u provedbi ove ideje imati podršku Općine Kravarsko.

-Prvo se zahvaljujem svim koji su sudjelovali u provedbi projekta Novi Kolarevi junaci, takvi projekti doprinose i ukupnom društvenom životu naših stanovnika, što nam je jako bitno. Postoji ideja da se u Gornjem Hruševcu gdje je Slavko Kolar živio napravi jedno selo s drvenim kućama i pozornicom, gdje bi se izvodila njegova djela ‘Breza’ i ‘Svoga tela gospodar’, koja su inspirirana njegovim životom na ovom području – otkrio je načelnik Općine Kravarsko, Vlado Kolarec. Dodajmo i kako je i Općina Kravarsko dodatno financijski poduprla projekt Novi Kolarevi junaci s oko tisuću eura iz proračuna.

Foto: završna izložba projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Na završno svečanosti učenicima su podijeljeni i poklon paketi, a kao zahvalu na suradnji i podršci jedinstvene lutkice Brežana i Brežanke poklonjeni su i udruzi PET PLUS, načelniku Općine Vladi Kolarcu, ravnateljici Gradske knjižnice Slavka Kolara iz Čazme Vinki Jelić-Balta, ravnatelju OŠ Slavka Kolara Nikoli Tonkoviću, školskoj knjižničarki Anastaziji Komljenović, te župniku Siniši Blatariću.

Na kraju vas svi sudionici ovog hvale vrijednog projekta pozivaju da svakako navratite do dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica i upoznate Nove Kolareve junake – Brežanku i Brežana!

Foto: završna izložba projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: Novi Kolarevi junaci u OŠ Slavka Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: Kaširane lutkice nastale na radionicama projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara u Kravarskom/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: završna izložba projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

 

HOTNEWS

FOTO Na Galženici upaljena svijeća nade, a kiša odgodila otvorenje Adventa na nedjelju

Simboličnom paljenju prethodila je molitva koju je vodio velečasni Dragutin Kujavec iz Župe sv. Petra i Pavla.

Objavljeno

na

Objavio/la

Gradonačelnik Krešimir Ačkar uz pomoć malih sugrađana upalio je na Trgu Stjepana Radića prvu adventsku svijeću.

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Simboličnom paljenju prethodila je molitva koju je vodio velečasni Dragutin Kujavec iz Župe sv. Petra i Pavla, a pjesmom su nas uveli u adventsko doba članovi zbora istoimene župe pod vodstvom Snježane Špehar. Uz Velikogoričane, paljenju svijeće nade prisustvovali su i članovi Folklornog ansambla Turopolje.

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svijeća je upaljena unatoč kiši, a koja je ujedno organizatore ‘Adventa u Gorici’ primorala da svečano otvorenje prebace na nedjelju 3. prosinca u 17 sati. Uskoro više o samom programu.

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Crna kronika

Črnkovec: 38-godišnji vozač zbog brojnih prometnih prekršaja završio u zatvoru

Sud mu odredio zatvorsku kaznu, novčanu kaznu i zaštitnu mjeru, ali mu je i trajno oduzeto vozilo kojim je upravljao.

Objavljeno

na

Objavio/la

Tijekom kontrole vozila i vozača, policija je u četvrtak 30. studenog oko 12:20 sati u Črnkovcu zaustavila 38-godišnjeg vozača koji je vozio kombi osječkih tablica.

Provedenom kontrolom utvrđeno je da je muškarac recidivista, odnosno već ranije je kažnjavan unazad tri godine.

Naime, ispostavilo se da nema položen vozački ispit, također kod sebe nije imao prometnu dozvolu za vozilo kojim je vozio, a ima i zabranu upravljanja motornim vozilima zbog prikupljenih negativnih bodova.

Policija mu je privremeno oduzela vozilo do donošenje odluke o prekršaju te je isti uhićen. Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici dobio je ukupnu kaznu zatvora od 15 dana te je odveden u Zatvor Zagreb na odsluženje zatvorske kazne.

Ujedno, određena mu je i novčana kazna jer kod sebe nije imao prometnu dozvolu za vozilo kojim upravlja u iznosu od 28 eura. Uz to izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od šest mjeseci, ako u međuvremenu položi vozački ispit dok mu je presudom trajno i bez naknade oduzet teretni automobil osječkih registarskih oznaka.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Veliko otvorenje Adventa u Gorici: Paljenje lampica, adventske svijeće i koncert Gelato Sisters

Evo i programa…

Objavljeno

na

Prvi adventski vikend je pred nama. Božićne lampice i ukrasi već svijetle na ulicama grada, a večeras nas očekuje otvorenje mnogima naljepše manifestacije ‘Advent u Gorici’. No, prije velikog uzbudljivog otvorenja u 18 sati, kada će gradonačelnik Krešimir Ačkar i službeno upaliti blagdansku rasvjetu u Parku Plemenite općine turopljske te kada će prvi na led stati umjetnici na klizaljkama, čeka vas zanimljvi program od jutra.

U uredu Bake Božićnjak do 17 sati čekaju vas gorički vrijedni mali obrtnici, OPG-ovci, društva žena sa svojom uvijek zanimljivom ponudom na subotnjem izdanju ‘Peteka na Gorice’. Uz to tu je i Školski božićni sajam u sklopu kojeg će Učenička zadruga Eugen sugrađanima ponuditi zanimljive blagdanske rukotvorine sve do 14 sati. Pripremljen je i foto kutak gdje se možete fotografirati.

Otvara se i Obrtnički adventski sajam gdje ćete imati prilike pronaći savršene poklone i domaće proizvode za blagdanski stol. U Božićnom selu od 16 sati, vilenjaci čekaju mališane s radionicama, pričama i zabavom.

Prvu adventsku svijeću zapalit ćemo u 17 sati na Trgu Stjepana Radića, prije samog službenog otvorenja manifestacije. U 20 sati uz vesele božićne hitove zagrijat će vas Gelato Sisters.

No, ne brinite. Nećete ostati niti žedni niti gladni. Na ugostiteljskom trgu možete isprobati specijalitete možete u kućicama Cheese ‘n’ go, Meat4Meet, Slavonska kuća, Kod Dore, Mini Cabaῆa.

Sutra, uz Obrtnički adventski sajam, na program je u 17:30 koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica, a nakon njih u adventskoj kupoli nastupit će FA Turopolje. Zabavno i glazbeno putovanje nastavlja se koncertom Mungos blues i Mungos mladi od 19:30 sati.

Foto: Josip Škof

Nastavite čitati

HOTNEWS

Blagdansko druženje uz paljenje svijeće nade u goričkoj okolici

U Donjoj Lomnici, Turopolju i Vukovini…

Objavljeno

na

Pred nama je vrijeme došašća u kojem se pripremamo za dolazak Božića, a u nedjelju 3. prosinca upalit ćemo i prvu adventsku svijeću koja simbolizira nadu i vjeru. U Velikoj Gorici paljenje prve adventske svijeće bit će večeras na Trgu Stjepana Radića od 17 sati.

A to će u svojoj zajednici učiniti i mještani brojnih goričkih naselja. Večeras će svoju svijeću zapaliti u Donjoj Lomnici od 17:30 sati. Pozivaju sve mještane i prijatelje da svojim dolaskom svi zajedno uđu u blagdansko rasploženje.

Tradicionalno, svijeću će u nedjelju zapaliti u 18 sati i u Turopolju u Parku Turopoljskih branitelja. Na druženje, dječju radionicu, čaj, kuhano vino i kolače pozivaju iz Društva žena Turopolje.

Sve ljude dobre volje pozivaju i mještani Vukovine koji će uz pjesmu i molitvu adventsku svijeću zapaliti kod križnog dreva u Vukovini. Tom prilikom, svojom pjesmom ovog blagdasnko druženje uljepšat će vokalna grupa iz KUD-a Dučec iz Mraclina, zatim ženski vokalni sastav iz KUD-a Slavuj iz Bukevja, HPD Kučani i župni zbor Svete Cecilije iz Vukovine. Druženja će biti svaku nedjelju od 18:30 sati, osim na Badnjak kada će biti u jutranjim satima od 8:30 sati.

–  Za zajednički stol i druženje možete donijeti plodove svojeg rada i Božjeg dara; kolače, peciva, kobasice, likere, rakije, vina i sve drugo što možete i želite dijeliti. Vidimo se na molitvi, pjesmi i druženju – pozivaju iz Vukovine.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zabio se u stup semafora i pobjegao s mjesta nesreće: Policija traži očevice

Promenta nesreća dogodila se noćas oko 2:30 sati u Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Policija moli građane za pomoć. Naime, traže se svjedoci promente nesreće koja se dogodila noćas oko 2:30 sati u Velikoj Gorici.

– Nesreća se dogodila na raskrižju Zagrebačke ulice, Ulice Slavka Kolara i Ulice kralja Dmitra Zvonimira kada je zasad nepoznati vozač s nepoznatim vozilom naletio na metalni stup sa semaforskim uređajem. Nakon prometne nesreće vozač se udaljio s mjesta događaja bez da je o prometnoj nesreći izvijestio i pričekao dolazak policijskih službenika – ističu iz Policijske uprave zagrebačke.

Kako bi se utvrdile točne okolnosti prometne nesreće iz policije pozivaju svjedoke da se jave na broj telefona 01/6221 144 ili 192.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno