Povežite se s nama

HOTNEWS

Novi Kolarevi junaci, Brežan i Brežanka, predstavljeni na završnoj svečanosti projekta u Kravarskom

Voditeljice projekta, Iva Kovačević i Renata Kolarec iz OŠ Slavka Kolara, nadaju se daljnjem brendiranju Kravarskog i čitavog područja kroz izgradnju spomen kuće književniku u Gornjem Hruševcu, čiji su ga stanovnici inspirirali na njegova najpoznatija djela, ‘Brezu’ i ‘Svoga tela gospodar’.

Objavljeno

na

Jedan od omiljenijih pisaca hrvatske književnosti, Slavko Kolar, mjesecima je bio u fokusu učenika osnovne škole iz Kravarskog, koja nosi upravo njegovo ime, kroz njihovo sudjelovanje u čitavom nizu edukativnih i kreativnih radionica i akcija ostvarenih u sklopu projekta Novi Kolarevi junaci.

Foto: završna svečanost projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Proteklog je tjedna u Osnovnoj školi Slavka Kolara u Kravarskom bilo i posebno svečano, jer održana je završna književna tribina i izložba likovnih radova koji su nastali upravo u sklopu tih radionica, projekt Novi Kolarevi junaci je ostvaren suradnjom škole, Općine Kravarsko i Udruge PET PLUS iz Zagreba, te sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu 13.714,69 eura.

– Ideja je bila da se Kravarsko kao područje malo brendira, pa smo došli do zajedničkog zaključka kako je upravo Slavko Kolar najprepoznatljiviji simbol ovog kraja. I škola se zove njegovim imenom, pa su sve aktivnosti bile usmjerene prema njegovim djelima, provedene su brojne radionice, izrađene su posebne lutkice, posađena je breza u dvorištu škole, postavljena je spomen ploča Kolaru na školu. Organizirali smo i posjet učenika školi u Hercegovcu, koja također nosi njegovo ime, gdje je ostvarena suradnja, pa se očekuje i uzvratni susret, a na ovoj završnoj svečanosti pokazujemo dio toga što je ostvareno. Vjerujem kako ćemo i dalje surađivati, jer ovaj je projekt proveden više nego uspješno i zahvaljujem se i voditeljicama radionica, kao i Općini Kravarsko na doista sjajnoj suradnji – rekla nam je Andreja Radinger, tajnica udruge PET PLUS.

Foto: knjižničarka Anastazija Komljenović na tribini Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Kako nam otkrivaju voditeljice brojnih kreativnih radionica i aktivnosti koje su se u sklopu projekta tijekom proteklih mjeseci odvijale u njihovoj školi, pedagoginja Iva Kovačević i učiteljica razredne nastave Renata Kolarec, sve najbolje ideje kreću od – zajedničke kave!

– Jedna od osnovnih ideja, ali i naša velika želja je bila kako trebamo nešto učiniti za djecu ovoga kraja. Imale smo veliku sreću da se tijekom protekle dvije godine ovdje provodio veliki EU projekt Pokrenimo KOK! (Kultura Općine Kravarsko), tu nam je ponuđena podrška i suradnja s udrugom PET PLUS iz Zagreba, koja je provodila taj projekt,da prijavimo projekt Novi Kolarevi junaci na natječaj ministarstva, gdje je i prihvaćen. Htjele smo dodatno istaknuti i na neki način brendirati ime Slavka Kolara, pisca čije ime nosi i naša škola i koji je, inspiriran dijelom svog života koji je proveo i u ovom kraju, napisao neka od najpopularnijih djela, poput ‘Breze’ i ‘Svoga tela gospodar’- ispričala nam je Iva Kovačević.

Foto: Tajnica udruge PET PLUS, Andreja Radinger i Iva Kovačević, OŠ S.Kolara/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: ravnatelj OŠ Slavka Kolara iz Kravarskog, Nikola Tonković/G.Kiš, cityportal.hr

U okviru projekta provedeno je čak 21 kreativno-edukativna radionica po uzoru na pripovjetke za djecu koje je pisao Slavko Kolar, a svaka je pripovjetka obrađena kroz tri radionice.

– Jedna radionica je bila čitanja same pripovjetke i pripovijedanja, druga je bila posvećena stvaralačkom izražavanju, a jedna je, učenicima i najdraža, bila na temu likovnog izražavanja i iz nje je nastala upravo ova izložba, koju ćemo predstaviti i u Velikoj Gorici, na dječjem odjelu Gradske knjižnice, od ovog ponedjeljka, 12.lipnja – otkrila je pedagoginja Iva.

Foto: završna izložba projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Osim likovnih radova inspiriranih Kolarevim pripovjetkama za djecu, u sklopu radionica djeca su tehnikom kaširanja izradila i lutkice Brežana i Brežanke, za koje voditeljice vjeruju kako bi mogle postati i pravi turistički proizvod ovog kraja.

Foto: Na završnici projekta Novi Kolarevi junaci predstavljene lutkice Brežana i Brežanke/G.Kiš, cityportal.hr

No, ono čega nisu bile ni svjesne kada su osmišljavale projekt je jedna dodana vrijednost koja je ostvarena kroz provedbu projekta Novi Kolarevi junaci.

– Mentalno zdravlje djece i njegovo očuvanje je izuzetno bitna tena danas o kojoj mora brinuti čitava zajednica, jer situacija je prilično alarmantna. U ovom našem kraju, osim pandemije, zadesili su nas i potresi i djeca nisu imala prilike razvijati ni emocionalne ni socijalne vještine, koje su vrlo važne za njihovo odrastanje. Mi svi, pogotovo mi odgojno-obrazovni djelatnici i stručnjaci, moramo voditi brigu o cjelovitom razvoju djetetetove ličnosti i jačanju psihološke otpornosti djece na svakodnevne izazove. Mislimo kako su kroz ove radionice ti njihovi vršnjački odnosi, prijateljstva, zajedničko stvaralaštvo i kreativnost i sve što smo kroz te radionice poticali je ustvari dodana vrijednost ovoga projekta, čime smo posebno zadovoljni – istaknula je Renata Kolarec.

Foto: Voditeljice projekta Novi Kolarevi junaci, Iva Kovačević i Renata Kolarec, uručile su poklone u znak zahvalnosti na podršci, Vinki Jelić-Balta, ravnateljici Gradske knjižnice S.Kolara iz Čazme /G.Kiš, cityportal.hr

Upravo je i opći cilj projekta bio povećati dostupnost vannastavnih aktivnosti djece i mladih iz ruralnog područja kroz provođenje kulturnih i edukativnih radionica kako bi usvojili nova znanja i vještine te poboljšali kvalitetu života, a u skladu sa svojim interesima i sposobnostima.

Foto: Voditeljica projekta, Novi Kolarevi junaci, Iva Kovačević, uručila je poklone u znak zahvalnosti na podršci župniku Siniši Blatariću/G.Kiš, cityportal.hr

Tijekom provedbe ovog projekta, dinamični duo iz Osnovne škole Kravarsko odlučio se na još jedan iskorak.

-Kroz uspješnu suradnju s udrugom PET PLUS dobile smo veliki vjetar u leđa da i u Kravarskom osnujemo udrugu koja će se baviti djecom i mladima, pa smo pokrenule Zajednicu za kreativni razvoj ‘Zvirek’ i ona je najmlađa udruga s ovog područja. Kroz nju smo provele i volonterske akcije u okviru projekta Novi Kolarevi junaci, a imamo i brojne ideje za budućnost – kaže Iva Kovačević.

Jednu od njih su nam i otkrile.

-Imamo ideju i vjerujemo kako bi za cijeli ovaj kraj bilo dobro da se to realizira, da napravimo spomen-kuću Slavku Kolaru. Trenutačno je na mjestu gdje je nekad živio prazno zemljište, jer je naša područna škola u Gornjem Hruševcu nastradala u potresu i to je jedan krasan proplanak i mali brežuljak, gdje bi bilo lijepo vidjeti spomen-park i spomen-kuću u čast Slavka Kolara – rekle su nam.

Foto: Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko na završnoj svečanosti projekta Novi Kolarevi junaci/G.Kiš, cityportal.hr

Čini se kako će i u provedbi ove ideje imati podršku Općine Kravarsko.

-Prvo se zahvaljujem svim koji su sudjelovali u provedbi projekta Novi Kolarevi junaci, takvi projekti doprinose i ukupnom društvenom životu naših stanovnika, što nam je jako bitno. Postoji ideja da se u Gornjem Hruševcu gdje je Slavko Kolar živio napravi jedno selo s drvenim kućama i pozornicom, gdje bi se izvodila njegova djela ‘Breza’ i ‘Svoga tela gospodar’, koja su inspirirana njegovim životom na ovom području – otkrio je načelnik Općine Kravarsko, Vlado Kolarec. Dodajmo i kako je i Općina Kravarsko dodatno financijski poduprla projekt Novi Kolarevi junaci s oko tisuću eura iz proračuna.

Foto: završna izložba projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Na završno svečanosti učenicima su podijeljeni i poklon paketi, a kao zahvalu na suradnji i podršci jedinstvene lutkice Brežana i Brežanke poklonjeni su i udruzi PET PLUS, načelniku Općine Vladi Kolarcu, ravnateljici Gradske knjižnice Slavka Kolara iz Čazme Vinki Jelić-Balta, ravnatelju OŠ Slavka Kolara Nikoli Tonkoviću, školskoj knjižničarki Anastaziji Komljenović, te župniku Siniši Blatariću.

Na kraju vas svi sudionici ovog hvale vrijednog projekta pozivaju da svakako navratite do dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica i upoznate Nove Kolareve junake – Brežanku i Brežana!

Foto: završna izložba projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: Novi Kolarevi junaci u OŠ Slavka Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: Kaširane lutkice nastale na radionicama projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara u Kravarskom/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: završna izložba projekta Novi Kolarevi junaci u OŠ S.Kolara, Kravarsko/G.Kiš, cityportal.hr

 

HOTNEWS

U zoni Hrašće od 15 sati: Na proslavu 80.godina DVD-a Hrašće stiže tisuće ljudi, na snazi posebna regulacija prometa!

Zbog slavlja vatrogastva u Hrašću, te istovremeno dvije proslave VZ Grada Zagreba, očekivanog dolaska na tisuće ljudi, na snazi će biti posebna privremena regulacija prometa, te obustava prometa. Evo detalja!

Objavljeno

na

Objavio/la

Kao što smo već najavili, naselje Hrašće danas će biti centar vatrogasnog svijeta turopoljskog i zagrebačkog područja.

Jer, od 16 sati kreće trostruko slavlje kod Vatrogasnog doma na Trgu Jurja Muliha – 80.god. postojanja DVD-a Hrašće, proslava Dana Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i obilježavanje 10 godina postojanja Počasne postrojbe VZ Grada Zagreba.

Službeni dio kreće s dočekom gostiju od 16 sati, no već od 15 sati na snagu stupa POSEBNA PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA/OBUSTAVA PROMETA. 

Naime, očekuje se kako će se na događaju okupiti na tisuće ljudi, stižu i brojni uglednici, predstavnici DVD-ova iz čitave Europe, Zagreba i turopoljskog područja.

Od 15 sati u subotu, 25. svibnja, do 4 sata u nedjelju, 26. svibnja, promet se zatvara na Velikoj cesti nakon nadvožnjaka u smjeru Hrašća, Odranskoj ulici, na završetku kod Đačke, Arbanasovoj (kod raskrižja s Mirnom).

Također i na raskrižjima Hrašćanska – Pinturska, Pinturska – Odranska, Đačka – Nova cesta, Novozagrebačka – Kolarićeva i Novozagrebačka – Velika cesta. U tom će periodu biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na Trgu Jurja Muliha.

Promet će se odvijati obilazno Đačkom i Mirnom ulicom.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vikend prognoza: Malo ‘pržiona’, malo pljuskova i grmljavine, u nedjelju svježije

Stiže nam idućeg tjedna i Dan državnosti, ove godine ‘pada’ u četvrtak, pa ako planirate ‘mini godišnji’ donosimo i najavu vremenskih (ne)prilika.

Objavljeno

na

I vikend se nastavlja u sličnom ritmu kao i tjedan za nama, bar što se vremenskih (ne) prilika tiče.
– Danas će biti djelomično sunčano, a uz ponegdje više oblaka može biti prolazne kiše ili lokalnog pljuska s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 24 do 26°C.
U nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimično će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 11 do 14°C, a najviša dnevna između 20 i 23 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov s FB stranice ‘Kad će kiša?‘.
Stiže nam idućeg tjedna i Dan državnosti, ove godine ‘pada’ u četvrtak, pa ako planirate ‘mini godišnji’ donosimo i najavu vremenskih (ne)prilika.

U ponedjeljak većinom sunčano, osobito na Jadranu. Poneki je pljusak ili malo kiše moguće uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U utorak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje kiša i grmljavina, najviše sunca na istoku.

U srijedu djelomice sunčano, mjestimice kiša te grmljavina, a vjerojatnost za oborinu najmanja na sjevernom dijelu Jadrana. U jutarnjim satima u pojedine dane na kopnu moguća magla. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u ponedjeljak i srijedu u jutarnjim satima mjestimice uz obalu bura, uglavnom na sjevernom Jadranu. U unutrašnjosti toplije nego u nedjelju, a na Jadranu će se zadržati podjednaka temperatura – prognoziraju meteorolozi DHMZ-a.

Naslovna fotografija: Ilustrativna, promjenjivo vrijeme/pixabay.com

Nastavite čitati

HOTNEWS

‘Vatru gasi, brata spasi’! U DVD-u Hrašće tako je već 80 godina, a na veliko slavlje stižu posebni gosti sa svih strana!

Zlatko Križanić, predsjednik DVD Hrašće, otkrio nam je program velike proslave, te zašto je upravo to naselje autentični dom obiteljskog vatrogastva. Zabilježite datum – subota, 25. svibnja, od 16 sati, svi ostali detalji u članku! Vidimo se u Hrašću!

Objavljeno

na

Objavio/la

Ove subote, 25. svibnja, bit će veliki, veliki dan za čitavo Hrašće, ali i za zagrebačke vatrogasce! Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrašće slavi svoju vrlo značajnu obljetnicu djelovanja – 80 godina im je već (tek)! No, sutra će s njima slaviti i njihovi kolege iz Zagreba, jer upravo će se na lokaciji velike rođendanske proslave obilježiti i Dan vatrogasaca Grada Zagreba. Ni to nije sve! Bit će to čak trostruko slavlje, jer u subotu poslijepodne svojih će prvih 1o godina postojanja proslaviti i Počasna postrojba Vatrogasne zajednice Grada Zagreba! 

Naime, Hrašće ili Hrašće Turopoljsko, kao mjesto koje vatrogastvo živi generacijama, nalazi se na samoj ‘međi’ Velike Gorice i susjedne nam hrvatske metropole i županije, Grada Zagreba, te je od samog osnutka neraskidivo povezano sa svojom zagrebačkom braćom po životnom pozivu.   

Foto: Zlatko Križanić, predsjednik DVD-a Hrašće

Na proslavu u dom obiteljskog vatrogastva, što Hrašće bez ikakve sumnje jest, već danima pristižu gosti sa svih strana, a na središnjoj proslavi očekuje se njih nekoliko tisuća! Brojke ne čude, jer sama bit dobrovoljnog, kao i profesionalnog, vatrogastva su zajedništvo i humanost. Pa kako se ne bi odazvali ovoj najvećoj ikad proslavi vatrogastva na ovom području!

Foto: Vatrogasna zajednica Grada Zagreba/Počasna postrojba

Foto: Vatrogasna zajednica Grada Zagreba

Stoga nam je bilo izuzetno drago da je upravo Zlatko Križanić, predsjednik DVD-a Hrašće, te počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, odvojio malo svog dragocjenog vremena za razgovor o tradiciji obiteljskog vatrogastva u Hrašću, programu proslave, povijesti jednog od najboljih DVD-ova u Hrvatskoj, ali i o budućim planovima.

Križanić je čelni čovjek DVD-a Hrašće već 35 godina, no članstvo u društvu je puno, puno duže. Naime, njegov djed, Vinko Križanić, bio je jedan od osnivača i prvih članova ovog 80 godina mladog društva, pa su i dan danas Križanićevi prava obitelj vatrogasaca! Baš kao i brojne druge hrašćanske obitelji.

– To je naša velika obljetnica u Hrašću, jako se tome veselimo i pozivamo sve da nam se pridruže ove subote na 80. rođendanu našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva. Uz to imamo i još dvije proslave naših dragih prijatelja i dobrovoljnih vatrogasaca iz Zagreba. Program počinje oko 16 sati, dočekom gostiju svih vatrogasnih postrojbi, uz našu nezaobilaznu limenu glazbu. S nama će slaviti i brojne međunarodne delegacije, stižu nam vatrogasci iz Francuske, Njemačke, Slovenije, Češke, Slovačke, BiH, a ujedno i brojna naša domaća društva s područja Turopolja. Svemu tome se jako veselimo – priča nam Križanić.

U nastavku svečanog programa od 17 sati slijedi nastup KUD-a Mladost iz Odre, prelet Krila Turopolja, nakon čega kreće svečani mimohod vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba. U njemu će sudjelovati oko 500-tinjak vatrogasaca postrojenih u 10 do 12 ešalona, a uz njih će prolaziti i vozila, oprema i tehnika zagrebačkog vatrogastva. Slijede službeni govori i pozdravi, a Križanić nam otkriva kako se očekuje i veliki broj uvaženih gostiju i dužnosnika.

– Zvali smo sve, do premijera i predsjednika, pa tko dođe i stigne – dobro nam je došao! To je naša velika proslava i želimo da nam se što više ljudi u njoj pridruži, jer posebno smo ponosni što je naše dobrovoljno vatrogasno društvo jedno od najboljih na području čitave Republike Hrvatske – ističe.

U nastavku proslave slijedi zabavno-glazbeni program, oko 21 sat nastupa Tamburaški sastav ‘Gazde’, koji sviraju do ponoći, a proslava 80. rođendana DVD-a Hrašće nastavlja se sve do 3 ujutro uz klasičnu vatrogasnu zabavu! No, tada vatrogasci kreću u čišćenje čitavog prostora proslave, jer, kako kaže naš sugovornik  – sve mora biti ‘kak’ se spada’ do prvog jutarnjeg autobusa.

– Pripremili smo oko dvije tisuće besplatnih porcija hrane, i pića su besplatna, želimo sve počastiti! Ak’ bu i više gostiju, bumo podijelili kol’ko imamo, solidarno, a ak’ kaj ostane i to ćemo sigurno znati iskoristiti – poziva uz smijeh predsjednik DVD-a Hrašće.

Iako ćemo ove subote slaviti 80 godina ovog društva, prema predajama, povijest im seže još u 1645., kada je izbio veliki požar u Zagrebu. U arhivama se tako spominje kako su ‘odlukom Gradskog senata, kmetovi i podanici obližnjeg imanja Hrašća pristupili raščišćavanju zgarišta i odvoženju pogorjelih ruševnih kuća’.

Foto: DVD Hrašće/arhiva CZK NZG

Službeno, DVD Hrašće je osnovano je 1944. godine, u vrijeme vihora Drugog svjetskog rata, koje su osnovali, kako se navodi u arhivskoj dokumentaciji Juraj Vodopivec (predsjednik), Mirko Kolarić (potpredsjednik), Imbro Kos, (tajnik), Vinko Križanić, zapovjednik, te Bartol Kos ml., (blagajnik).

– U početku je društvo brojalo 12 članova, a razvijalo se u neke tri etape. Prva je bila do 60-tih godina prošlog stoljeća, gdje su svi DVD-ovi s ovog zagrebačkog i turopoljskog područja ‘vegetirali’. No, ‘70tih godina 20. stoljeća dolazi do naglog razvoja vatrogasnog društva, kad su stanovnici naselje vlastitim sredstvima kupili prvo navalno vozilo, 1974.godine, i od tada je stalni napredak. Danas imamo oko 450 članova, 120 djece, 80 žena, oko 160 operativnih članova. Veliko smo dobrovoljno vatrogasno društvo, u svakom trenutku smo spremni, mobilni i operativni, a i svake smo godine na dislokaciji na priobalju u vrijeme sezonskih požara. Baš kao što smo bili zadnjih godina na lokacijama svih velikih poplava, požara i potresa – priča nam prvi među jednakima DVD-a Hrašće.

Što se statistike tiče, dobrovoljni vatrogasci Hrašća su unazad 15-tak godina bili na terenu oko 750 puta, ili prosječno 50 puta godišnje u gašenjima požara i protupožarnim osiguranjima. Koliko je stalna edukacija bitna pokazale su njihovi operativci prilikom zagrebačkog i petrinjskog potresa 2021.godine, gdje su na području Zagreba,Siska, Petrinje i okolnih područja obavili više od 200 intervencija.

Samo Hrašće kao naselje organizirano je kao jedna jedinstvena zajednica, ‘srce’ mjesta je upravo Vatrogasni dom, a sve tradicionalne manifestacije uvijek se održavaju s istim ciljem – prikupiti pomoć za one kojima je tom trenutku najpotrebnija.

I za kraj, planovi za idućih (bar) 80 godina, te poziv na veliku proslavu ove subote u Hrašću.

– Ono što nam je već dugo želja je da se napravi jedan novi Operativni centar, to su naše želje, pa vjerujemo kako ćemo to isto ostvariti. A naši mladi su nam garancija budućnosti, jer gajimo obiteljsko vatrogastvo koje je sam temelj dobrovoljnog vatrogastva. Pozivam i ovom prilikom sve koji još nisu da nam se pridruže i nastave tu lijepu tradiciju – rekao nam je Križanić, te uputio još jedan poziv na njihov ‘okrugli’ rođendan.

– Dođite, pridružite se našem veselju, proslavi 80 godina uspješnog rada DVD-a Hrašće, imamo dobar grah i gulaš, osvježavajuća pića, zahvaljujemo se i svim sponzorima, dobro nam došli svi! – završno poručuje predsjednik DVD-a Hrašće, Zlatko Križanić.

Zbog velikog broja gostiju i cjelodnevne proslave na snazi će biti i posebna privremena regulacija prometa, a u poslijepodnevnim satima će doći i do obustave prometa.

Od 15 sati u subotu, 25. svibnja, do 4 sata u nedjelju, 26. svibnja, promet se zatvara na Velikoj cesti nakon nadvožnjaka u smjeru Hrašća, Odranskoj ulici, na završetku kod Đačke, Arbanasovoj (kod raskrižja s Mirnom).

Također i na raskrižjima Hrašćanska – Pinturska, Pinturska – Odranska, Đačka – Nova cesta, Novozagrebačka – Kolarićeva i Novozagrebačka – Velika cesta. U tom će periodu biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na Trgu Jurja Muliha. Promet će se odvijati obilazno Đačkom i Mirnom ulicom.

I za kraj, dovoljni je da si zapišete/zabilježite u svoje mobilne uređaje ono osnovno:

Trg Jurja Muliha 8, Hrašće Turopoljsko, subota 25. svibnja, od 16 sati- vidimo se na 80. rođendanu DVD-a Hrašće, jer takva fešta se ne propušta! 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Raspjevani vikend Goričkih večeri: Stižu Pavel, Jole i Zdenka Kovačićek

Prvi će na pozornicu u Tuđmancu stati popularni pop i rock sastav Pavel. Koncert počinje večeras u 20 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Pred nama je rasplesani vikend Goričkih večeri. Nakon što su dobru atmosferu u Tuđmancu do sada napravili Magazin, Metaklapa, Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica, a Velikogoričane su rasplesali i Robert Mareković i Swingersi slijedi još dva dana dobre zabave.

Večeras od 20 sati nastupit će zagrebački pop i rock sastav Pavel, predvođen autorom Aljošem Šerićem koji već deset godina svojim pjesmama osvajaju eter domaćih radiopostaja.

Pjevaju o životnim i ljubavnim temama, a njihova skladba „Poslije nas“ osvajala je vrhove glazbenih ljestvica i bila nominirana za nagradu Porin, dok su za pjesmu „Čuvaj me“ osvojili Porina za aranžman godine. Sudjelovali su i prvi put na ovogodišnjoj Dori s pjesmom „Do mjeseca“. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Na veliku pozornicu „Tuđmanca“ dolazi još jedan, iznimno uspješan i poznat pjevač zabavne glazbe – Joško Čagalj poznatiji pod nadimkom Jole. Ovaj popularni pjevač u glazbenoj je karijeri ostvario gotovo sve – brojne nagrade, pobjede na festivalima i velika priznanja publike među kojom je postao jedan od omiljenih ‘zabavnjaka’. A jedan od energičnih i nezaboravnih koncerata priredit će i u Velikoj Gorici i to u subotu 25. svibnja od 20 sati.

Svima znani hitovi ‘Duša od papira’, ‘Nosi mi se bijela boja’, ‘Kada žene tulumare’ te brojni drugi garantiraju vrhunsku zabavu!

Nedjelja je rezervirana za VG Blues, Rock & Country festival na kojem će istaknuti velikogorički glazbenici već tradicionalno publiku zabaviti nekim malo drugačijim glazbenim pravcima i omogućiti joj da ponovno uživa u live svirci. Gošća ovogodišnjeg Festivala je ‘kraljica bluesa i jazza’ Zdenka Kovačiček.

Na koncertu koji počinje u 18 sati u Parku dr. Franje Tuđmana nastupiti će još i Tomislav Goluban, Trio Quatro, Sky Groove, The Changes.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika vatrogasna vježba: Šest lokacija, 140 goričkih vatrogasaca i 40 vozila

Vježba počinje u 10 sati i to kod mosta u Čičkoj Poljani, a gorički vatrogasci pozivaju građane da im dođu pružiti podršku i vidjeti iz prve ruke kako oni to rade na terenu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Više od 140 vatrogasca s 40 vozila sudjelovat će u nedjelju 26. svibnja u velikoj pokaznoj gradskoj vatrogasnoj vježbi pod nazivom VG 24. Organizator vježbe je Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice, a sve će se odvijati kako doznajemo od zapovjednika Ivice Macekovića na šest različitih lokacija s isto toliko scenarija.

– Po prvi puta u vježbi će sudjelovati svih 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava okupljenih u Zajednicu. Kako je vježba podijeljena u šest zona, svako od vatrogasnih društava koje se nalazi na određenom području djelovanja sami su osmislili vježbu. Bit će to prilika da se pokažu i da odrade vježbu s opremom i ljudstvom s kojim raspolažu – govori nam zapovjednik gradske Vatrogasne zajednice Ivica Maceković.

Velika vatrogasna vježba počinje u 10 sati i to kod mosta u Čičkoj Poljani gdje će se moći vidjeti vježba dostave pomoći preko rijeke Odre. Vatrogasci će tu morati dopremiti čamac i spustiti se u samu rijeku, potom se voziti na lijevu obalu rijeke radi pružanja pomoći stanovništvu, a morat će i dopremiti vodu preko rijeke za napajanje stoke.

Foto: Operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije na zajedničkoj vježbi ‘Velika Gorica 2023.’ na jezeru Čiče/P.Škrinjarić, Cityportal.hr

Vježba se nastavlja u Ščitarjevu gdje će se gasiti požar u osnovnoj školi, zatim u Gradićima gdje će se gasiti požar botaničke opreme. U Markuševcu Turopoljskom vatrogasci će spašavati unesrećenu osobu iz vozila te gašenje požara vozila. U Šiljakovini će se gasiti požar kotlovnice u osnovnoj školi dok će posljednja vježba biti u Starom Čiču, a vatrogasci će pokazati kako se gasi požar odlagališta mješovitog glomaznog otpada.

– Naš cilj je pokazati tu veliku brojnost snage s kojom raspolažemo, ali i opremu koju imamo za gašenje manjih početnih požara. Veće i teže aktivnosti preuzima Javna vatrogasna postrojba, ali veliku ispomoć i podršku pružaju naša dobrovoljna vatrogasna društva. Krajem prošle godine Gradsko vijeće donijelo je novu procjenu koja nas je podijelila u ta područja djelovanja i odgovornosti stoga želimo da se naša društva s time malo bolje upoznaju jer ako domicilno društvo ne može riješiti pojedini problem na svom području, a JVP je u tom trenutku na drugom zadatku aktiviraju se ostala vatrogasna društva s tog istog područja – dodaje Maceković.

Foto: Vježba operativnih snaga civilne zaštite „Samobor 2022“/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

S obzirom na to da je riječ o pokaznoj vježbi, ovo je prilika da se građani upoznaju s radom dobrovoljnih vatrogasaca, kako to oni rade na terenu.

– Pozivam sve zainteresirane sugrađane da nam se pridruže u svojim mjestima gdje će se odvijati vježbe i tako daju svojevrsnu podršku nama vatrogascima. Ujedno će dobiti uvid u to kako mi funkcioniramo, kako se požari ili neke druge intervencije odrađuju – poziva zapovjednik Maceković.

Po završetku vježbe sve vatrogasne snage imat će veliko postrojavanje na platou kod ZTC-a.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno