Poveži se s nama

Moja županija

‘Ništa ne ide preko noći, uspješni smo jer već dva desetljeća idemo u pravom smjeru’

Stjepan Kožić, dugovječni župan Zagrebačke županije, u velikom intervjuu analizira godinu iza nas i otkriva želje i planove za 2022. godinu

Objavljeno

Na čelu ste županije koja bilježi konstantan gospodarski rast, FINA je prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2020. godini županiju svrstala na drugo mjesto u državi, a i u periodu pandemije uspjela je održati rast zaposlenosti i neto plaća. Što je ključno za ovakve dobre rezultate?

Dobri rezultati ne dolaze preko noći već su rezultat strategije i sinergije s investitorima poduzetnicima. S obzirom da županiju vodim više od 20 godina, dobro se sjećam razdoblja kada je Zagrebačke županija bila predgrađe Zagreba, a mnogi na strategiju razvoja poduzetničkih zona nisu gledali s odobravanjem. Danas, 20-tak godina poslije, pokazalo se da je to bio pravi put. Na vrijeme smo spoznali svoje komparativne prednosti kao što je blizina metropole, činjenica da je zračna luka na našem području, cestovna infrastruktura. Trebale su godine i godine ulaganja županije, gradova i općina i države. Danas je ta brojka premašila iznos od 50 milijuna kuna samo županijskog novca, ali svaka se kuna isplatila i multiplicirala. U Zagrebačkoj županiji investicije su kontinuitet, a s tim dolaze gospodarski rezultati, rast zaposlenosti i liderska pozicija naše županije na mnogim rang listama. Uistinu smo ponosni jer nas tvrtke prepoznaju, dolaze na naše područje, a mi se trudimo biti zajedno s gradovima i općinama učinkovita i proaktivna uprava.

Breme pandemije palo je na naš zdravstveni sustav. Na koji je način Županija pomogla zdravstvenim ustanovama?

Iskoristit ću i ovu priliku i zahvaliti se svim djelatnicima u zdravstvu koji svaki dan nose teret pandemije na svojim leđima i brinu o svojim sugrađanima. Najmanje što smo mogli napraviti jest pokriti dugove koji su nastali u našim zdravstvenim ustanovama radi koronavirusa. Za tu je namjenu Županija osigurala rebalansom proračuna 12 milijuna kuna. Zaštitne opreme troši se više nego ikad, organizirali smo više puta masovna cijepljenja, covid ambulante, punktove za cijepljenje. Sve to iziskuje sredstva. Mi uvijek možemo računati na zdravstvene djelatnike, a i oni mogu na svog osnivača, Zagrebačku županiju.

Župan Stjepan Kožić čest je gost u Velikoj Gorici, najvećem gradu Županije kojoj je na čelu… Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Činjenica je da Zagrebačka županija jedina u Hrvatskoj nema Opću bolnicu, da li taj nedostatak utječe na kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite?

Mnogo je toga po čemu smo specifični, pa tako i da smo jedina županija bez opće bolnice, ali i da jedini nemamo središte u svojoj županiji već u Zagrebu. Tome je razlog specifični položaj prstena oko Zagreba. Kada govorimo o zdravstvenoj zaštiti, s jedne strane je dobro da imamo na raspolaganju i u blizini bolnice Zagreba koje nude najbolju uslugu u RH. S druge strane, problem je što nam je teško zadržati liječnike, posebice specijaliste, na našem području. Kako bi tome doskočili sufinanciramo specijalizacije i pokušavamo atraktivnim paketima koje uključuju korištenje automobila, sufinanciranje kamate na stambeni krediti i sl. privući specijaliste u svim našim gradovima. Znatna sredstva ulažemo u obnovu i opremanje naših domova zdravlja, sufinanciramo mrežu hitne medicine, rad ambulanta u ruralnim područjima, a krećemo s izradom projektne dokumentacije za izgradnju poliklinika u Samoboru i Velikoj Gorici. Želimo bolju i dostupniju zdravstvenu uslugu, trenutno izdvajamo veći dio proračuna upravo za tu namjenu, ali da bi ona bila onakva kako naši stanovnici zaslužuju, treba će još novca i vremena. Ja sam optimist i siguran sam da ćemo gradnjom ove dvije poliklinike i završetkom školovanja 25 specijalizanata osjetiti znatniju promjenu.

Osim udara na zdravstvo, period iza nas posljedično je imao utjecaj i na gospodarstvo. Što ste učinili kako bi poduzetnicima olakšali funkcioniranje i opstanak? Jesu li poduzetničke zone ostvarile planirane rezultate?

Vlada RH kroz potpore za očuvanje radnih mjesta odigrala je ključnu ulogu, a mi smo kao regionalna samouprava također dali svoj doprinos rekordnim iznosom bespovratnih potpora poduzetnicima u dvije pandemijske godine u iznosu od 24 milijuna kuna. Ono što me posebice veseli što u našim poslovnim zonama trenutno se odvija pravi investicijski boom. Svakako najzvučniji brend je Rimac Automobili koji najbrži električni automobil proizvodi upravo u Zagrebačkoj županiji, a trenutno grade 200 milijuna eura vrijedan kampus. U Klinča Selima Spar gradi 750 milijuna kuna vrijedan logistički centar, Lidlov u Križu se procjenjuje na 600 milijuna kuna, a onaj u Jaski na 230 milijuna kuna, Lagermax u Zaprešiću realizira 160 milijuna kuna vrijednu investiciju itd. Naravno, svi s nestrpljenjem čekamo kada će se u Jakovlju početi proizvoditi dijelovi za Airbus, Boeing, Bombardier i Rolls-Royce za što će trebati oko 450 novozaposlenih.

Kožić je župan već duže od dva desetljeća, pobijedio je na šest izbora uzastopno… Foto: Emica ElvedjiPIXSELL

Izazovno vrijeme dodatno su otežali potresi. Tijekom dva potresa stradale su i obiteljske kuće ali i javna dobra. U kojoj je fazi obnova?

Šteta od potresa na našem području procjenjuje se na više od milijardu kuna. S obzirom da je za područje županije proglašena katastrofa, obnovu će u cijelosti financirati država. Mi smo kao županija promptno reagirali kako bismo osposobili škole za rad. Oformili smo odsjek koji će se baviti isključivo sanacijom od potresa i na dnevnoj bazi surađujemo s resornim ministarstvom i Fondom. Donijeli smo i 40 milijuna kuna vrijedan program mjera za obnovu oštećenih objekata javne namjene i početkom iduće godine naši gradovi i općine mogu očekivati raspisivanje natječaja.

Nedavno je donesen županijski Proračun za iduću godinu. Na što će se utrošiti njegov najveći dio i što će se od ove godine financirati po prvi puta?

Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2022. godinu iznosi nešto više od pola milijarde kuna i veći je za 4,26 posto u odnosu na Rebalans. Kao i prethodnih godina, najveći iznos Izvornog proračuna, gotovo 148 milijuna kn, namijenjen je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u kojem je za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurano 53,6 milijuna kn. Dovršavaju se radovi na izgradnji osnovne škole u Luki, sportskih dvorana u Bedenici, Klinča Selima i Graberju Ivanićkom, školi i dvorani u Pušći, u tijeku su radovi na dogradnji radionica i praktikuma SŠ Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini, a s 15 milijuna kuna sufinancirat će se izgradnja nove škole u Strmcu.

Čekaju nas nove energetske obnove, poduzetnici i poljoprivrednici i dalje mogu računati na izdašne bespovratne potpore, djeca na stipendije, roditelji na potpore za bebe. Ono što predstavlja veliku novost jest sufinanciranje javnog linijskog prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije. Početkom prosinca potpisao sam sa šest prijevoznika gotovo 90 milijuna kuna vrijedne dvogodišnje ugovore. Na 60 definiranih linija u 6 zona naši će prijevoznici godišnje prelaziti gotovo 3,4 milijuna kilometara.

Građani mogu računati na veći broj linija i polazaka, bolju povezanost ruralnih područja, bolju usklađenost s ostalim oblicima prijevoza, prvenstveno s međužupanijskim linijama i vlakom te ujednačeniju cijena kartu u svakoj od šest definiranih zona. Ono što me veseli je da se upravo radi ovakve organizacije prijevoza nakon pet godina autobusom se može i na Žumberak. Koristim priliku da se zahvalim Vladi RH koja će osigurati 75 posto sredstava za ovu namjenu.

Jedan od dvojice Kožićevih zamjenika je Velikogoričanin Ervin Kolarec… Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Strukovna zanimanja uskoro očekuju veliku promjenu nakon gradnje Centra kompetentnosti u tri županijska grada. Što će on omogućiti i u kojoj je fazi?

Proračun za 2022. godinu u sebi sadrži i planiranih 21,2 milijuna kn za Centar za kompetentnost. Radi se o 110 milijuna kuna vrijednom europskom projektu Regionalni centar kompetentnosti s 3 lokacije, a upravo je Srednja strukovna školi Velika Gorica nositeljica cjelokupnog projekta. Tu su još i škole u Dugom Selu i Samoboru. Iz dva europska fonda osigurat će se 80 milijuna kuna, dok će se za preostalih 30 milijuna kuna pobrinuti Zagrebačka županija. Uspostavom regionalnog centra kompetentnosti učenici će po završetku srednje škole biti sposobni odgovoriti suvremenim zahtjevima na tržištu rada. ‘Učiti radeći’ najbolje su riječi koje opisuju što to centri kompetencija donose, a kad se tome doda da će učenici raditi odnosno učiti na najsuvremenijim strojevima, uvjeren sam da će se uvelike i promijeniti stav prema strukovnim zanimanjima kao poželjnima i vrijednima. Pitali ste me za investicije, a ovaj centar je kvalitetan odgovor na radnu snagu u mnogim o tih investicija.

Energetskom obnovom uz pomoć EU sredstava i naše škole i zdravstvene ustanove dobile su i estetsku i energetsku dodanu vrijednost. Što je po tom pitanju u planu za iduću godinu?

Tako je, a jedna od većih investicija upravo je i zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici vrijedna 31 milijuna kuna. U protekle četiri godine Zagrebačka županija je provela sedam projekata energetske obnove javnih zgrada ukupne vrijednosni oko 71 milijun kuna za što je gotovo 50% sredstava povučeno iz fondova EU. Obnovili smo 3 zgrade domova zdravlja u Jastrebarskom, Vrbovcu i Zaprešiću te srednje škole u Velikoj Gorici i Vrbovcu, Područnu školu Rakov potok i Osnovna škola Stjepana Basaričeka. Naravno, tu nećemo stati. Već je spremna projektna dokumentacija za provedbu devet novih projekata i to tri doma zdravlja (Ivanić-Grad, Velika Gorica i Samobor) i šest škola (Osnovna škola Đure Deželića, Srednja škola Dragutin Stražimir, Osnovna škola Dragutin Domjanić, Osnovna škola Jakovlje, Osnovna škola Posavski bregi i Područna škola Petrovina).

Župan Kožić u neformalnom druženju… Foto: Filip Kos/PIXSELL

Suradnja s gradovima i općinama omogućila je napredak u ruralnim dijelovima županije. Ako bi danas usporedili standard u našim selima i gradovima, da li je razlika osjetno manja nego li recimo prije pet ili deset godina. Koje bi zajedničke projekte istaknuli?

Kada sam 2001. godine preuzeo funkciju župana odlučio sam glavni fokus staviti na tri stvari. Zadržavanje stanovnika u Županiji, gradnju poduzetničkih zona radi gospodarskog razvoja i pitka voda za sve stanovnike. Za sva tri cilja bila je potrebna suradnja svih razina od općine do države. Gospodarske zone sam već pojasnio, a što se tiče zadržavanje stanovnika stava smo bili da je za to ključ gradnja škola. Volim spomenuti Gradec, malu općinu koja ima 30 milijuna kuna vrijednu školu i dvoranu. Danas mogu reći s velikim ponosom da sam stavio potpis na gradnju, rekonstrukciju više od 50-tak objekata u školstvu. Možda se neki čude cilju pitka voda svima jer je teško za povjerovati da u 21. stoljeću, svega 45 minuta vožnje od hrvatske metropole postoje mjesta, točnije 10 općina i 4 grada čija brojna kućanstva nemaju priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu, a među njima je i općina koja nema ni metra javnog vodovoda. Ovoj nepravdi bliži se kraj te se intenzivno provode radovi na 800 milijuna kuna vrijednom europskom projektu.

Mehanizam oporavka i otpornosti Europske unije omogućit će nam realizaciju mnogih projekata. Zašto je važno iskoristiti ovaj trenutak i aplicirati?

Sredstava iz Europske unije što kroz nacionalni plan oporavka, što kroz financijsku omotnicu jedinstvena su prilika za Hrvatsku, a na svakome od nas je da damo maksimalne napore u pripremi i realizaciji projekata. Ono na što smo posebno ponosni jest činjenica da je milijardu i pol kuna iz nacionalnog plana oporavka odobreno upravo za investiciju u Zagrebačkoj županiji i to Mati Rimcu za istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture. Mi kao županija itekako smo spremni i pripremili smo čitav niz projekata. Vodeća smo županija po mnogočemu, vjerujem da ćemo biti i po povlačenju sredstava koje nam stoje na raspolaganju.

Moja županija

U europski projekt Pokupsko u srcu uključio se 61 volonter, a održano je 637 radionica

Preko Udruge Kupe – rijeke života lokalnim organizacijama civilnog društva je omogućen pristup raznim sadržajima kroz projektne aktivnosti…

Objavljeno

on

Udruga Kupa – rijeka života kao nositelj projekta sa partnerima Likovna akademija Sveučilišta u Zagrebu, Klub žena Pokupsko, Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“, LAG Valis Colapis i Općina Pokupsko provodi projekt “Pokupsko u srcu”. Projekt je ukupne vrijednosti 1.918.790,10 kn, te traje 18 mjeseci. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Preko udruge Kupe – rijeke života lokalnim organizacijama civilnog društva je omogućen pristup raznim sadržajima kroz projektne aktivnosti koje se provode u društvenom centru Opatija sa ciljem osnaživanja javno-civilnog partnerstva organizacija civilnog društva iz ruralnih zajednica.

U dosadašnjih 14 mjeseci (03.11.2020. – 31.12.2021.) provedbe projekta održana je početna konferencija projekta, press konferencija, uređen je prostor društvenog centra Opatija, nabavljeno je novo vozilo, održani su sastanci partnera i organizacija civilnog društva, te sastanci partnera sa projektnim timom. Do 31.12.2021.godine, održano je 637 radionica na kojima su sudjelovali članovi OCD-a (Nogometni klub Kupa, Kulturno umjetničko društvo Pokuplje, Skijaški klub Pokupsko, Klub žena Pokupsko, Lag Vallis Colapis, Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“, ogranak Matice Hrvatska Pokupsko, Dobrovoljno vatrogasno društvo Pokupsko, Udruga umirovljenika Općine Pokupsko, Športski ribolovni klub „Šilj“ Pokupsko, Lovačka društva Sokol i Šljuka), te zainteresirano stanovništvo.

Foto: FB Pokupsko u srcu

Kroz provedbene aktivnosti uključilo se 61 volonter koji su volontirali 2299 sati.

Likovne akademija sveučilišta u Zagrebu je održala radionice izrade strašila i crtanje. Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“ odrađuje radionice programa pisanja EU projekata. Općina Pokupsko i Lag Vallis Colapis zajednički su organizirali radionice edukacije za prijave na ERASMUS+, radionice o proračunu, radionice o savjetu mladih, sastanke mreže udruga i sastanke istaknutih građana Općine Pokupsko, javne rasprave o lokalnoj razvojnoj strategiji kroz koju se provela aktivnost istraživanja i mapiranja potreba, te potencijala zajednice.

Dana, 25. lipnja 2021. godine održan je 13. Sabor udruge Kupa – rijeka života na kojem su podnijeta izvješća predsjednika, blagajnika i Nadzornog odbora, te je prihvaćen program rada, operativni i strateški plan, te financijski plan za 2022. godinu.

U organizaciji udruge Kupa – rijeka života provodi se radionica „Kuham – pomažem“ kroz koju se tri puta tjedno kuha i dostavlja topli obrok za obitelji koje su stradale u potresu i koje žive u zamjenskim stambenim jedinicama, uz suradnju sa Centrom za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica održavaju se interaktivna predavanja “Nisi sam”.

U narednom periodu provedbe projekta nastaviti će se sa navedenim provedbenim aktivnostima kroz radionice i sastanke.

Aktivnosti koje se provode u društvenom centru Opatija su usmjerene na uspostavu prostora dugoročnog zajedničkog djelovanja organizacija civilnog društva, pružanju inovativnih usluga građanima, zadržavanje mladih u ruralnom prostoru, te unapređenju ljudskih i tehničkih kapaciteta OCD-a za tripartitno djelovanje u stvaranju zamašnjaka lokalnog razvoja Općine Pokupsko.

Nastavi čitati

Moja županija

Turopoljska podgutnica kao suvenir predstavljena na Svjetskoj izložbi u Dubaiju

S obzirom na povijesnu predaju o načinu nastanka podgutnice smatra se i pretečom kravate…

Objavljeno

on

U sklopu nastupa Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, u hrvatskom paviljonu za cijelo vrijeme trajanja Svjetske izložbe izloženi su suveniri turističkih zajednica županija. Turistička zajednica Zagrebačke županije izložila je suvenir, turopoljsku podgutnicu i na taj način predstavila našu destinaciju te poveznicu podgutnice i kravate.

Crveni rubac ili ukrašena vrpca koji su turopoljske djevojke vezivale mladićima pod vratom (gutom) prije odlaska u vojnu službu – odakle i naziv „podgutnica“, a s obzirom na povijesnu predaju o načinu nastanka smatra se i pretečom kravate.

– Predstavljanjem turopoljske podgutnice na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai željeli smo prezentirati tradiciju naše destinacije te dodatno ojačati brand sada već prepoznatljivog suvenira ne samo Turopolja nego i Zagrebačke županije… Naše, a svjetsko – rekla je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velika Gorica našla se među najposjećenijim destinacijama u županiji

Najviše stranih turista u prošloj godini bilo je iz Njemačke, Poljske, Nizozemske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, SAD, Francuske i Bosne i Hercegovine….

Objavljeno

on

Prema podacima iz sustava eVisitor u Zagrebačkoj županiji je u 2021. godini ostvareno 87,5 posto više turističkih dolazaka i 49 posto više noćenja u odnosu na 2020. godinu.

Domaći turisti su u 2021. godini ostvarili 59 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja. Strani turisti ostvarili su 110 posto više dolazaka i 91 posto više noćenja u odnosu na 2020. godinu. Najviše stranih turista u prošloj godini bilo je iz Njemačke, Poljske, Nizozemske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, SAD, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Gosti su u našoj županiji najviše noćili u hotelima (40 posto), zatim u objektima u domaćinstvu (25 posto), ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj (19 posto) i kampovima (10 posto). Najposjećenije destinacije su bile Velika Gorica, Sveta Nedelja, Samobor, Jastrebarsko i Ivanić-Grad.

– S obzirom da je i 2021. godinu obilježila pandemija koronavirusa smatram da itekako možemo biti zadovoljni ostvarenim turističkim rezultatima. Turistički djelatnici uložili su veliki trud kako bi domaći i strani gosti mogli uživati u raznolikoj ponudi naše destinacije osjećajući se pri tom sigurno, a Turistička zajednica ZŽ kroz različite kampanje sustavno radi na promociji i privlačenju turista u zeleni zagrebački prsten – izjavila je direktorica Turističke zajednice ZŽ Ivana Alilović nadodavši kako je turistički sektor ponovno pokazao da je prilagodljiv i inovativan i da se sinergijom postižu najbolji rezultati. Nadodala je i kako je prošlu godinu u županiji porastao interes za kućama za odmor koje nude sigurnost, vrhunsku uslugu i autentičan doživljaj.

Inače, prošle godine Zagrebačka županija dodijelila je milijun kuna bespovratnih potpora poduzetnicima u turizmu kako bi povećali standard i kvalitetu usluge u svojim objektima i to kroz obnovu i opremanje smještajnih jedinica te razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja poput bazena, wellnessa i drugih rekreacijskih, sportskih i zabavnih sadržaja.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Velikoj Gorici te Općinama Kravarsko i Orle sredstva Vlade za ublažavanje posljedica od prirodnih nepogoda

Gradovi i općine dužni su doznačena sredstva isplatiti oštećenicima, a sredstva su strogo namjenska….

Objavljeno

on

Vlada Republike Hrvatske dodijelila je 14,26 milijuna kuna općinama i gradovima kako bi im pomogla ublažiti posljedice prirodnih nepogoda u prošloj godini. Od spomenutog iznosa, za Zagrebačku županiju, odnosno njenih 14 gradova i općina, osigurano je gotovo 640 tisuća kuna. Sredstva će biti raspoređena u pet gradova i 9 općina. Tako će Grad Velika Gorica dobiti 77 912,68 tisuća kuna, Općina Kravarsko 19 977,75 i Općina Orle 14 1717, 74 tisuće kuna.

Prirodne nepogode na području Zagrebačke županije u 2021. godini proglašene su u travnju i srpnju kada su mraz i tuča nanijeli velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Inače, područje RH u prošloj godini pogodile su različite vrste nepogoda od tuče, kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom, mraza, do suše i olujnih i orkanskih vjetrova. Pogodile su velik broj jedinica, što potvrđuje činjenica da je Vladina pomoć raspoređena na čak 154 grada i općine u 14 županija.

Od ukupno 14,26 milijuna kuna, najveći dio sredstava, 13,9 milijuna kuna, namijenjeno je za štetu potvrđenu u poljoprivredi, a samo manji iznos, 357 tisuća kuna, za štetu na građevinama.

Gradovi i općine dužni su doznačena sredstva isplatiti oštećenicima, a sredstva su strogo namjenska.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Projektom “Zaželi za Pokupsko” zaposleno 15 žena koje su brinule o 90 starijih osoba s područja općine

Vrijednost projekta je 1.392 425,00 kuna, a čime su osigurane plaće zaposlenih žena te paketi koji su jednom mjesečno pristizali krajnjim korisnicima. Osigurana je i edukacija žena za zanimanje gerontodomaćica…

Objavljeno

on

Udruga Kupa – rijeka života na području Općine Pokupsko privela je kraju projekt „Zaželi za Pokupsko“. S provedbom se krenulo u rujnu 2020.godine te je trajao 18 mjeseci, a zahvaljujući projektu posao je dobilo 15 žena koje su bile prijavljene na Zavodu za zapošljavanje.

– Žene su počele raditi 4.prosinca 2020, a zaposlene su bile na 12 mjeseci. U tom periodu žene su skrbile o 90 osoba starije životne dobi kojima je bila prijeko potrebna pomoć. Vjerujem da smo ovim projektom uljepšali život osobama treće životne dobi na našem području, ali i da su žene dobile i stekle neka nova iskustva – ispričao nam je voditelj projekta, Josip Mareković.

Projekt je realiziran uz pomoć dva projektna partnera, a to su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Zagreb i Centar za socijalnu skrb Velika Gorica.

– Oni su nam pomogli kako bi smo došli do onih kojima je ta pomoć bila najpotrebnija i da im poboljšamo njihov životni standard – kazao je Mareković.

Vrijednost projekta je 1.392 425,00 kuna, a čime su osigurane plaće zaposlenih žena te paketi koji su jednom mjesečno pristizali krajnjim korisnicima. Osigurana je i edukacija žena za zanimanje gerontodomaćica.

Još jedan projekt je za Udrugom, no svakako želja im je nastaviti dalje jer, kako kažu, otvoreni su za projekte koji koriste lokalnoj zajednici i stanovništvu kojim doprinose povećanju standarda života svih građana.

– Pratimo i dalje sve natječaje kako bi nastavili s ovom pričom i olakšalo našim korisnicima životni put, ali isto tako i da nastavimo zapošljavati žene, koje su ciljana skupina ovog projekta te usavršavati njihovo znanje kako bi bile što poželjnija skupina na tržištu rada – zaključio je Mareković.

Udruga će u petak 14.siječnja, održati i završnu konferenciju projekta gdje će se podsjetiti kako je sve krenulo, što su učinili te kakva su bila iskustva na terenu.

Nastavi čitati

Reporter 411 - 16.12.2021.

Facebook

Izdvojeno