Povežite se s nama

Moja županija

‘Ništa ne ide preko noći, uspješni smo jer već dva desetljeća idemo u pravom smjeru’

Stjepan Kožić, dugovječni župan Zagrebačke županije, u velikom intervjuu analizira godinu iza nas i otkriva želje i planove za 2022. godinu

Objavljeno

na

PXL 131218 23000363 scaled

Na čelu ste županije koja bilježi konstantan gospodarski rast, FINA je prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2020. godini županiju svrstala na drugo mjesto u državi, a i u periodu pandemije uspjela je održati rast zaposlenosti i neto plaća. Što je ključno za ovakve dobre rezultate?

Dobri rezultati ne dolaze preko noći već su rezultat strategije i sinergije s investitorima poduzetnicima. S obzirom da županiju vodim više od 20 godina, dobro se sjećam razdoblja kada je Zagrebačke županija bila predgrađe Zagreba, a mnogi na strategiju razvoja poduzetničkih zona nisu gledali s odobravanjem. Danas, 20-tak godina poslije, pokazalo se da je to bio pravi put. Na vrijeme smo spoznali svoje komparativne prednosti kao što je blizina metropole, činjenica da je zračna luka na našem području, cestovna infrastruktura. Trebale su godine i godine ulaganja županije, gradova i općina i države. Danas je ta brojka premašila iznos od 50 milijuna kuna samo županijskog novca, ali svaka se kuna isplatila i multiplicirala. U Zagrebačkoj županiji investicije su kontinuitet, a s tim dolaze gospodarski rezultati, rast zaposlenosti i liderska pozicija naše županije na mnogim rang listama. Uistinu smo ponosni jer nas tvrtke prepoznaju, dolaze na naše područje, a mi se trudimo biti zajedno s gradovima i općinama učinkovita i proaktivna uprava.

Breme pandemije palo je na naš zdravstveni sustav. Na koji je način Županija pomogla zdravstvenim ustanovama?

Iskoristit ću i ovu priliku i zahvaliti se svim djelatnicima u zdravstvu koji svaki dan nose teret pandemije na svojim leđima i brinu o svojim sugrađanima. Najmanje što smo mogli napraviti jest pokriti dugove koji su nastali u našim zdravstvenim ustanovama radi koronavirusa. Za tu je namjenu Županija osigurala rebalansom proračuna 12 milijuna kuna. Zaštitne opreme troši se više nego ikad, organizirali smo više puta masovna cijepljenja, covid ambulante, punktove za cijepljenje. Sve to iziskuje sredstva. Mi uvijek možemo računati na zdravstvene djelatnike, a i oni mogu na svog osnivača, Zagrebačku županiju.

PXL 131218 23000363 scaled

Župan Stjepan Kožić čest je gost u Velikoj Gorici, najvećem gradu Županije kojoj je na čelu… Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Činjenica je da Zagrebačka županija jedina u Hrvatskoj nema Opću bolnicu, da li taj nedostatak utječe na kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite?

Mnogo je toga po čemu smo specifični, pa tako i da smo jedina županija bez opće bolnice, ali i da jedini nemamo središte u svojoj županiji već u Zagrebu. Tome je razlog specifični položaj prstena oko Zagreba. Kada govorimo o zdravstvenoj zaštiti, s jedne strane je dobro da imamo na raspolaganju i u blizini bolnice Zagreba koje nude najbolju uslugu u RH. S druge strane, problem je što nam je teško zadržati liječnike, posebice specijaliste, na našem području. Kako bi tome doskočili sufinanciramo specijalizacije i pokušavamo atraktivnim paketima koje uključuju korištenje automobila, sufinanciranje kamate na stambeni krediti i sl. privući specijaliste u svim našim gradovima. Znatna sredstva ulažemo u obnovu i opremanje naših domova zdravlja, sufinanciramo mrežu hitne medicine, rad ambulanta u ruralnim područjima, a krećemo s izradom projektne dokumentacije za izgradnju poliklinika u Samoboru i Velikoj Gorici. Želimo bolju i dostupniju zdravstvenu uslugu, trenutno izdvajamo veći dio proračuna upravo za tu namjenu, ali da bi ona bila onakva kako naši stanovnici zaslužuju, treba će još novca i vremena. Ja sam optimist i siguran sam da ćemo gradnjom ove dvije poliklinike i završetkom školovanja 25 specijalizanata osjetiti znatniju promjenu.

Osim udara na zdravstvo, period iza nas posljedično je imao utjecaj i na gospodarstvo. Što ste učinili kako bi poduzetnicima olakšali funkcioniranje i opstanak? Jesu li poduzetničke zone ostvarile planirane rezultate?

Vlada RH kroz potpore za očuvanje radnih mjesta odigrala je ključnu ulogu, a mi smo kao regionalna samouprava također dali svoj doprinos rekordnim iznosom bespovratnih potpora poduzetnicima u dvije pandemijske godine u iznosu od 24 milijuna kuna. Ono što me posebice veseli što u našim poslovnim zonama trenutno se odvija pravi investicijski boom. Svakako najzvučniji brend je Rimac Automobili koji najbrži električni automobil proizvodi upravo u Zagrebačkoj županiji, a trenutno grade 200 milijuna eura vrijedan kampus. U Klinča Selima Spar gradi 750 milijuna kuna vrijedan logistički centar, Lidlov u Križu se procjenjuje na 600 milijuna kuna, a onaj u Jaski na 230 milijuna kuna, Lagermax u Zaprešiću realizira 160 milijuna kuna vrijednu investiciju itd. Naravno, svi s nestrpljenjem čekamo kada će se u Jakovlju početi proizvoditi dijelovi za Airbus, Boeing, Bombardier i Rolls-Royce za što će trebati oko 450 novozaposlenih.

PXL 160521 32899961 scaled

Kožić je župan već duže od dva desetljeća, pobijedio je na šest izbora uzastopno… Foto: Emica ElvedjiPIXSELL

Izazovno vrijeme dodatno su otežali potresi. Tijekom dva potresa stradale su i obiteljske kuće ali i javna dobra. U kojoj je fazi obnova?

Šteta od potresa na našem području procjenjuje se na više od milijardu kuna. S obzirom da je za područje županije proglašena katastrofa, obnovu će u cijelosti financirati država. Mi smo kao županija promptno reagirali kako bismo osposobili škole za rad. Oformili smo odsjek koji će se baviti isključivo sanacijom od potresa i na dnevnoj bazi surađujemo s resornim ministarstvom i Fondom. Donijeli smo i 40 milijuna kuna vrijedan program mjera za obnovu oštećenih objekata javne namjene i početkom iduće godine naši gradovi i općine mogu očekivati raspisivanje natječaja.

Nedavno je donesen županijski Proračun za iduću godinu. Na što će se utrošiti njegov najveći dio i što će se od ove godine financirati po prvi puta?

Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2022. godinu iznosi nešto više od pola milijarde kuna i veći je za 4,26 posto u odnosu na Rebalans. Kao i prethodnih godina, najveći iznos Izvornog proračuna, gotovo 148 milijuna kn, namijenjen je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u kojem je za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurano 53,6 milijuna kn. Dovršavaju se radovi na izgradnji osnovne škole u Luki, sportskih dvorana u Bedenici, Klinča Selima i Graberju Ivanićkom, školi i dvorani u Pušći, u tijeku su radovi na dogradnji radionica i praktikuma SŠ Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini, a s 15 milijuna kuna sufinancirat će se izgradnja nove škole u Strmcu.

Čekaju nas nove energetske obnove, poduzetnici i poljoprivrednici i dalje mogu računati na izdašne bespovratne potpore, djeca na stipendije, roditelji na potpore za bebe. Ono što predstavlja veliku novost jest sufinanciranje javnog linijskog prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije. Početkom prosinca potpisao sam sa šest prijevoznika gotovo 90 milijuna kuna vrijedne dvogodišnje ugovore. Na 60 definiranih linija u 6 zona naši će prijevoznici godišnje prelaziti gotovo 3,4 milijuna kilometara.

Građani mogu računati na veći broj linija i polazaka, bolju povezanost ruralnih područja, bolju usklađenost s ostalim oblicima prijevoza, prvenstveno s međužupanijskim linijama i vlakom te ujednačeniju cijena kartu u svakoj od šest definiranih zona. Ono što me veseli je da se upravo radi ovakve organizacije prijevoza nakon pet godina autobusom se može i na Žumberak. Koristim priliku da se zahvalim Vladi RH koja će osigurati 75 posto sredstava za ovu namjenu.

PXL 170621 33287236 scaled

Jedan od dvojice Kožićevih zamjenika je Velikogoričanin Ervin Kolarec… Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Strukovna zanimanja uskoro očekuju veliku promjenu nakon gradnje Centra kompetentnosti u tri županijska grada. Što će on omogućiti i u kojoj je fazi?

Proračun za 2022. godinu u sebi sadrži i planiranih 21,2 milijuna kn za Centar za kompetentnost. Radi se o 110 milijuna kuna vrijednom europskom projektu Regionalni centar kompetentnosti s 3 lokacije, a upravo je Srednja strukovna školi Velika Gorica nositeljica cjelokupnog projekta. Tu su još i škole u Dugom Selu i Samoboru. Iz dva europska fonda osigurat će se 80 milijuna kuna, dok će se za preostalih 30 milijuna kuna pobrinuti Zagrebačka županija. Uspostavom regionalnog centra kompetentnosti učenici će po završetku srednje škole biti sposobni odgovoriti suvremenim zahtjevima na tržištu rada. ‘Učiti radeći’ najbolje su riječi koje opisuju što to centri kompetencija donose, a kad se tome doda da će učenici raditi odnosno učiti na najsuvremenijim strojevima, uvjeren sam da će se uvelike i promijeniti stav prema strukovnim zanimanjima kao poželjnima i vrijednima. Pitali ste me za investicije, a ovaj centar je kvalitetan odgovor na radnu snagu u mnogim o tih investicija.

Energetskom obnovom uz pomoć EU sredstava i naše škole i zdravstvene ustanove dobile su i estetsku i energetsku dodanu vrijednost. Što je po tom pitanju u planu za iduću godinu?

Tako je, a jedna od većih investicija upravo je i zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici vrijedna 31 milijuna kuna. U protekle četiri godine Zagrebačka županija je provela sedam projekata energetske obnove javnih zgrada ukupne vrijednosni oko 71 milijun kuna za što je gotovo 50% sredstava povučeno iz fondova EU. Obnovili smo 3 zgrade domova zdravlja u Jastrebarskom, Vrbovcu i Zaprešiću te srednje škole u Velikoj Gorici i Vrbovcu, Područnu školu Rakov potok i Osnovna škola Stjepana Basaričeka. Naravno, tu nećemo stati. Već je spremna projektna dokumentacija za provedbu devet novih projekata i to tri doma zdravlja (Ivanić-Grad, Velika Gorica i Samobor) i šest škola (Osnovna škola Đure Deželića, Srednja škola Dragutin Stražimir, Osnovna škola Dragutin Domjanić, Osnovna škola Jakovlje, Osnovna škola Posavski bregi i Područna škola Petrovina).

PXL 060719 25295098 scaled

Župan Kožić u neformalnom druženju… Foto: Filip Kos/PIXSELL

Suradnja s gradovima i općinama omogućila je napredak u ruralnim dijelovima županije. Ako bi danas usporedili standard u našim selima i gradovima, da li je razlika osjetno manja nego li recimo prije pet ili deset godina. Koje bi zajedničke projekte istaknuli?

Kada sam 2001. godine preuzeo funkciju župana odlučio sam glavni fokus staviti na tri stvari. Zadržavanje stanovnika u Županiji, gradnju poduzetničkih zona radi gospodarskog razvoja i pitka voda za sve stanovnike. Za sva tri cilja bila je potrebna suradnja svih razina od općine do države. Gospodarske zone sam već pojasnio, a što se tiče zadržavanje stanovnika stava smo bili da je za to ključ gradnja škola. Volim spomenuti Gradec, malu općinu koja ima 30 milijuna kuna vrijednu školu i dvoranu. Danas mogu reći s velikim ponosom da sam stavio potpis na gradnju, rekonstrukciju više od 50-tak objekata u školstvu. Možda se neki čude cilju pitka voda svima jer je teško za povjerovati da u 21. stoljeću, svega 45 minuta vožnje od hrvatske metropole postoje mjesta, točnije 10 općina i 4 grada čija brojna kućanstva nemaju priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu, a među njima je i općina koja nema ni metra javnog vodovoda. Ovoj nepravdi bliži se kraj te se intenzivno provode radovi na 800 milijuna kuna vrijednom europskom projektu.

Mehanizam oporavka i otpornosti Europske unije omogućit će nam realizaciju mnogih projekata. Zašto je važno iskoristiti ovaj trenutak i aplicirati?

Sredstava iz Europske unije što kroz nacionalni plan oporavka, što kroz financijsku omotnicu jedinstvena su prilika za Hrvatsku, a na svakome od nas je da damo maksimalne napore u pripremi i realizaciji projekata. Ono na što smo posebno ponosni jest činjenica da je milijardu i pol kuna iz nacionalnog plana oporavka odobreno upravo za investiciju u Zagrebačkoj županiji i to Mati Rimcu za istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture. Mi kao županija itekako smo spremni i pripremili smo čitav niz projekata. Vodeća smo županija po mnogočemu, vjerujem da ćemo biti i po povlačenju sredstava koje nam stoje na raspolaganju.

Gospodarstvo

U Rugvici kreće izgradnja tvornice Imunološkog zavoda

Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za 2 godine…

Objavljeno

na

Rugvica Imunoloski 1

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica, donesena je odluka kojom Općina Rugvica daruje zemlju Imunološkom zavodu za izgradnju nove tvornice. Riječ je o prostoru koji se nalazi u Radnoj zoni Rugvica-sjever, točnije u Ulici Grada Vukovara, a investicija je vrijedna gotovo 120 milijuna kuna.

– Ovo je povijesna odluka za Općinu Rugvica! Riječ je o investiciji koja je od strateškog značenja za cijelu Hrvatsku, jer znamo koje sve benefite i dobrobiti za zdravstvo donosi revitalizacija Imunološkog zavoda. U samo mjesec dana došli smo do zajedničkog rješenja koje je prihvatljivo svima, a ponajprije za dobrobit naših građana – poručio je Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica.

Rugvica Imunoloski 3

Nacionalno blago, kako mnogi zovu javno-zdravstvenu ustanovu Imunološki zavod, ubrzo bi trebao započeti s revitalizacijom. Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za 2 godine dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti 9 mjeseci od pozitivnog završetka javnog natječaja, tj. odabira izvođača po provedenom natječaju.

Imunološki zavod godinama je u Hrvatskoj proizvodio najkvalitetnija cjepiva protiv dječjih bolesti, krvne pripravke, kao i antitoksin protiv ugriza zmija otrovnica.

Godinama se čeka revitalizacija i obnova Imunološkog zavoda, koji je zbog nedovoljnog ulaganja, na žalost propao. Ovim potezom – darovanjem zemlje, početak je nove, svijetle budućnosti ove zdravstvene, istraživačke i obrazovne ustanove, koja nije samo poznata u Hrvatskoj po svojoj dosadašnjoj kvaliteti proizvoda, nego u cijelom svijetu.

Nastavite čitati

Moja županija

Biraju se imena za malene rode, svoj prijedlog šaljite Javnoj ustanovi Zeleni prsten

Vaše prijedloge s kratkim obrazloženjima napišite u komentare do 5. srpnja…

Objavljeno

na

Male rode Large

Javna ustanova Zeleni prsten već tjednima svakodnevno prati što se događa u gnijezdu roda u Zagrebačkoj županiji. Naime, postavljena je kamera koja prenosi u život što se događa u gnijezdu rode 24 sata na dan u jednom od sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini.

–  Od samog početka u gnijezdu je bilo vrlo zanimljivo. Prvo su rode uređivale i dograđivale gnijezdo, potom je snimljeno kako se rode pare. s nestrpljenjem se iščekivalo kada će roda snijeti prvo jaje, ove godine ih bilo čak 5! Trenutno možete pratiti kako rode brinu o svojim ptićima, kako ih hrane, a uskoro će ih učiti kako letjeti  – istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Tatjana Masten Milek.

tAJANSTVENI ZIVOT RODA 4 Large

Foto: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije

Mala tri pića su sve veća i veća i stiglo je vrijeme da dobiju imena. Stoga iz Javne ustanove pozivaju sve da pomognu odabrati imena za malene rode.

– Vaše prijedloge s kratkim obrazloženjima napišite u komentare do 5. srpnja na Facebook stranici Javne ustanove Zeleni Prsten Zagrebačke županije. Djelatnici JU Zeleni prsten će potom suziti izbor na pet najboljih prijedloga. Konačna imena odabrat će pratitelji stranice Javne ustanove Zeleni prsten – istaknuli su iz ustanove.

Zanima li i Vas tajanstveni život roda, pratite što se događa u gnijezdu roda na linku https://zeleni-prsten.hr/portal/tajanstveni-zivot-roda/.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Prsten potpore učenicima s teškoćama u razvoju osigurao 217 pomoćnika u nastavi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je novi, 150 milijuna kuna vrijedan natječaj…

Objavljeno

na

prsten potpore

U zaprešićkoj Vršilnici održana je završna konferencija projekta „Prsten potpore“. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, ukupna mu je vrijednost 8,24 milijuna kuna, a omogućio je da 206 učenika s teškoćama u razvoju ima ove školske godine pomoćnika u nastavi.

Sredstva za 217 pomoćnika i 1 stručnog komunikacijskog posrednika, koji rade u 39 osnovnih i srednjih škola kojima je Županija osnivač, osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 7 milijuna kuna, dok je preostalih 1,24 milijuna kuna osigurala Zagrebačka županija.

– Pomoćnicima u nastavi nema alternative i Zagrebačka županija će učiniti sve da zatvori financijsku konstrukciju kako bi svako dijete kojem je pomoć potrebna dobilo pomoćnika u nastavi“, rekao je Tomljenović, naglasivši kako svako dijete treba imati mogućnost da bude integrirano u redoviti obrazovni sustav – istaknuo je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Prsten potpore1

Foto: Zagrebačka županija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je novi, 150 milijuna kuna vrijedan natječaj, a prema riječima Momira Karina, ravnatelja uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja ono na čemu se intenzivno radi jest osmišljavanje modela kako riješiti radno-pravni status i integrirati pomoćnike u nastavi u obrazovni sustav dugoročno.

Rezultate ovog jednogodišnjeg projekta predstavila je Ivančica Prugovečki iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije, dok su ravnatelj OŠ Bistra Eduard Kovačević i Renata Kolarec, učiteljica savjetnica iz OŠ Slavka Kolara iz Kravarskog, iz vlastitog iskustva govorili o poteškoćama u sustavu na koje nailaze djeca s poteškoćama, njihovi roditelji, pomoćnici u nastavi, ali i učitelji i cijeli radni kolektiv.

Nastavite čitati

Moja županija

Škola plivanja za djecu, vježbe u vodi, pilates… Sve to ima Naftalan u Ivaniću

Provedite ljeto na bazenima u Naftalanu koji su otvoreni za građanstvo od 7 do 21 sat….

Objavljeno

na

Naftalan bazen

Jeste li znali kako se jedini izvor ljekovitog ulja naftalana u Europi, nalazi u Ivanić-Gradu u Zagrebačkoj županiji?

Naftalan je zemno mineralno ulje i već je davno prepoznat kao prirodni ljekoviti saveznik u očuvanju zdravlja i sprječavanju bolesti, a kao ljekovito sredstvo prvi puta se pojavio u istočnjačkoj medicini.  Naftalan je neprocjenjivo blago koje nam je ostavilo Panonsko more, a naftalanska terapija izuzetno je blagotvorna u liječenju kožnih, upalnih reumatskih bolesti, te bolesti zglobova i kralježnice, ali i u liječenju opeklina i rehabilitaciji nakon raznih operativnih zahvata.

Zbog otkrića naftalana i termomineralne vode u Ivanić-gradu, još 1989. godine otvoreno je lječilište Specijalna bolnica Naftalan, koja je danas vrlo poznata u Europi, pa i šire. Naftalan broji preko 20 tisuća liječenih pacijenata, a brojni su znanstveni radovi dokazali ljekovitost naftalana, ali i termomineralne vode, zbog čega je Ivanić-Grad jedinstvena destinacija zdravstvenog turizma.

Kompleks s tri unutarnja i jednim vanjskim bazenom, novom kuhinjom i restoranom, teretanom te multifunkcionalnom dvoranom obogatio je ponudu Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić-Gradu. Škola plivanja za djecu, rekreativno plivanje, hidromasaža, vježbe u vodi, pilates i ostali fitnes programi na raspola-ganju su kako pacijentima Naftalana tako i građanstvu. Bazeni su otvoreni za građanstvo od 7 do 21 sat.

– Zdravstveni turizam važna je karika u turizmu naše županije, a Naftalan zasigurno prejanica s obzirom na kapacitete, značajna ulaganja i tradiciju koju lječilište ima. Ključni društveni izazovi za razvoj zdravstvenog turizma su rast troškova EU zdravstvenog sustava, prevencija i novi oblici liječenja odnosno personalizirana medicina, demografske promjene kroz konstantno starenje sta-novništva te potreba za zdravijim načinom života. Zagrebačka županija prepoznata je i kao destinacija zdravstvenog turizma koji u Europskoj uniji najbrže raste i smatra se visoko dohodovnom gospodarskom granom koja onda vertikalno veže i osnažuje i brojne druge segmente važne za ubrzani razvoj cijele regije –  ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Foto: FB Naftalan Croatia

Nastavite čitati

Moja županija

“Grof mačak od Lukavca” oduševio žiri foto natječaja „Volim svoju županiju“

Najbolju fotografiju koja predstavlja Zagrebačku županiju snimio je Velikogoričan Robert Klarić…

Objavljeno

na

Grof macak od Lukavca autor Robert Klaric

Foto natječaj „Volim svoju županiju“ 2022. je završio, a stručni žiri je odabrao najbolje fotografije koje su amaterski i profesionalni fotografi slali sedmu godinu zaredom kako bi pomogli ispričati priču o ljepotama hrvatskih krajeva. Pobjedu među fotografijama pristiglima iz Zagrebačke županije odnio je Velikogoričan Robert Klarić s fotografijom pod nazivom „Grof mačak od Lukavca“.

Predsjednica stručnog žirija i ove je godine bila proslavljena fotografkinja Mare Milin. Uz Mare, o najboljim su fotografijama odlučivali Franca Moscarda iz Istarske, Petra Vadlja iz Međimurske i Davor Pavić iz Splitsko-dalmatinske županije.

Žiri je odabrano 21 fotografiju – po jednu iz svake županije, a osim te kategorije, sudionici su se mogli natjecati u još dvije: fotografija s najvećim brojem glasova prikupljenih putem Facebooka unutar aplikacije te najbolja fotografija snimljena dronom.

Prva tri mjesta prema mišljenju stručnog žirija zauzele su fotografije „Zamagljen“ Mary Crnković Pilaš iz Grada Zagreba, „Čuvar stada“ Antonia Oršulića iz Dubrovačko-neretvanske županije i „Snježna kapelica“ Gorana Lončara iz Vukovarsko-srijemske županije.

Najviše glasova, gotovo 2000, osvojila je fotografija „Zamišljena sjenica“ autora Dorijana Delosta iz Primorsko-goranske županije, dok je najbolja dronska fotografija također snimljena na području Primorsko-goranske županije, a radi se o Marini Punat autora Vladimira Bogovčića.

Otvorenje izložbe „Volim svoju županiju“ održat će se 6. srpnja u Slavonskom Brodu, a ovdje pogledajte galeriju najboljih ovogodišnjih fotografija i uživajte u virtualnom putovanju Lijepom Našom!

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno