Povežite se s nama

Vijesti

‘Nekad smo se bavili stokom, danas kućnim ljubimcima’

Cijeli svoj radni vijek proveo je u Veterinarskoj stanici Velika Gorica, koja je već 70 godina u samom vrhu  hrvatskog veterinarstva

Objavljeno

na

Veterinarska stanica Velika Gorica ove godine slavi veliki jubilej. Već 70 godina pomažu životinjama na području Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica. Osnovana je davne 1949. godine i imala je šest područnih ambulanti. Ambulanta u Pokupskom pripojena joj je 1962. godine. U to doba ambulantu su imala naselja Mraclin, Vrbovo Posavsko, Šćitarjevo, Dubranec, Pokupsko, Kravarsko i Velika Gorica.

– Turopolje je u to vrijeme bilo poznato kao stočarski kraj. Prvo simentalsko govedo koje je došlo u bivšu Jugoslaviju, došlo je upravo na ovaj teren. Križalo se s našim domaćim autohtonim govedom i tako smo dobili križanog simentalca. S umjetnim osjemenjivanjem stoke počeli smo već 1952. godine. Velika Gorica je tada imala vrlo jak stručni kadar. Vodila se briga o educiranju kadrova različitih profila: farmakologija, peradarstvo, svinjogojstvo…. Ja sam magistar znanosti iz područja higijene tehnologije živežnih namirnica. Mladi ljudi su se tada redovito educirali. Nismo zaostajali u europskim trendovima što se tiče dijagnostike, preventive, kurative, dijagnostike i kirurgije – rekao nam je Josip Kozačinski, umirovljeni veterinar. Većinu svog radnog vijeka proveo je upravo u ovoj veterinarskoj stanici.

Danas se profil pacijenata uvelike promijenio, stoku su zamijenili kućni ljubimci. U goričkoj Veterinarskoj stanici i dalje se trude zadržati kvalitetu usluge pa se tako uložilo u infrastrukturu, a konstantno se potiče educiranje djelatnika.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– U protekle tri godine uložena su velika sredstva u rekonstrukciju zgrade i interijera, a nabavili smo i novu opremu. Pružamo gotovo sve zdravstvene usluge za male i velike životinje. Veterinarska stanica Velika Gorica danas je u samom vrhu veterine u Hrvatskoj. Osim u opremu, ulažemo i edukacije naših djelatnika. Imamo zaposleno 15 doktora veterinarske medicine, od kojih je pet magistara znanosti, šest tehničara i pomoćno osoblje, sve ukupno 31 zaposlenika. Cilj nam je i u idućim godinama zadržati nivo usluga koje pružamo – istaknuo je Marko Morić,  direktor Veterinarske stanice.

NESTALE AMBULANTE U SELIMA

Od nekadašnjih sedam ambulanti opstale su samo četiri: Velika Gorica, Kravarsko, Pokupsko i Vrbovo Posavsko. Ambulanta Dubranec ugašena je 1994. godine, Šćitarjevo 2000., a Mraclin 2008. godine. Sve mu tome kumovalo je snaženje uvoznog lobija, koji je 80-tih godina počeo uzimati maha. Kraj 60-tih, 70-te i do početka osamdesetih godina bilo je zlatno doba stočarstva u Turopolju.

– 1975. godine Veterinarska stanica u vlastitom tovu imala je između 15 i 17 tisuća komada junaca te tri tisuće komada svinja. Vodili smo nadzor o zdravlju junadi i svinja na farmama na našem području. Od 1963. godine nadgledali smo mliječne farme u Vukovini i Petrovini, riječ je bila o farmama s nekoliko stotina komada istočnog frizijskog goveda. U Kušancu, Okujama i Buševcu  uzgajali su svinje. Čitav ovaj teren bio je pokriven s tovom junadi i svinja. Posavina je bila poznata po uzgoju konja. U jesen bi dolazili Talijani s kamionima i otkupljivali ždrjebad i konje. Sve se promijenilo otvaranjem prvih trgovačkih lanaca, to je označilo početak enormnog uvoza junetine, svinjetine, govedine i mlijeka što je osiromašilo ovaj kraj i dovelo do propadanja sela. Mlađi ljudi su odlazili u Veliku Goricu ili Zagreb, stariji ljudi koliko su još mogli raditi radili su. Uglavnom, stoke više nije bilo – objasnio je Kozačinski.

NIŠTA BEZ ŽIGA ILI PLOMBE

Veterinarska stanica nekada je vršila nadzor nad klanjem stoke, prometom mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i jaja na području Velike Gorice i susjednih općina. Krajem 80-tih ukinuta je veterinarska inspekcija te se više nije moglo kontrolirati promet mesa u trgovačkim lancima i mesnicama. Sve to bilo je prepušteno sanitarnoj inspekciji ili samim potrošačima, koji su mogli sami odlučiti hoće li prijaviti nepravilnost.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– Mi smo mjesečno vršili kontrolu jaja, krvi, fecesa i hrane na farmi pilića. Nije se moglo dogoditi da bi jaja iz farme otišla, a da nisu imala veterinarsku potvrdu. Isto tako, nije se moglo dogoditi da meso ili mesne prerađevine iz klaonice otiđu bez veterinarske potvrde. Na svakom komadu mesa morao je biti žig, na kobasicama markica ili plomba, bila je rigorozna kontrola – naglasio je naš sugovornik.

Sve to dovelo je do novog problema. Meso koje se može pronaći na policama trgovačkih lanaca uglavnom je iz uvoza. Često je teško pratiti njegovo porijeklo, a nerijetko meso u frižiderima stoji i više od godine dana. To u konačnici loše utječe kako na njegove nutritivne vrijednosti, tako i na ukus.

– Jednom sam naišao na meso peradi koja je bila uvezena i duboko smrznuta godinu dana. Vjerujem da je ona u trenutku smrzavanja bila bakteriološki ispravna, ali to meso je tijekom stajanja sigurno izgubilo svoje nutritivne vrijednosti. Meso svinjske pasmine pietren zna biti vodenasto. Stavite šnicl peći, a ono vam se digne kao đon. To se događa kada je meso puno vode, a kad ona izađe ono postane tvrdo i suho. Problem je u tome što to meso nije zrelo, a životinje su bile držane u zatvorenom prostoru s minimalno slobode kretanja. To meso zato nema kvalitetu – priča nam Josip, pa objašnjava o kavim se tu razlikama radi.

BEZ MASNOĆE NEMA FINOĆE

– Perad vam se sada kolje s napunjeni 42 do 46 dana, a nekada se pile na selu tovilo pet do šest mjeseci i bilo pušteno da vani hoda. Kad se peklo meso domaće svinje, ne samo da je mirisalo dvorište kuće u kojoj se peklo, nego deseti susjed osjetio je miomirise pečenja.  Prva Gavrilovićeva zimska salama pravljena je od turopoljske svinje. Ona je bila ukusna zbog mesa koje ima sitne miofibrile protkane s masnoćom. Vi kad pečete to meso ili radite suhomesnate proizvode ono je ukusno jer uz mišić ima i masnoću – istaknuo je umirovljeni veterinar.

Dodao je kako naša teletina završava u Italiji. Šunka i šnicl ostaju u ostaju kod njih, dok nam vračaju lopaticu i flam, a to naši sugrađani kupuju po trgovačkim lancima. Naš ‘baby beef’ se ne može kupiti kod nas, sve što se proizvede ide u inozemstvo. Još 1988. godine bjelovarsko i turopoljsko područje, proglašeno je regijom s najboljim baby beef-om u Europi. Osim mesa loše kvalitete, građani sve češće , a da ni ne znaju, konzumiraju supstance koje ostavljaju neizbrisiv trag na njihovom zdravlju.

Foto: Facebook/Cow Lovers

– Pogledajte koliko djece danas ima probleme s raznim vrstama alergija. Zabrinjavajuć je i broj mladih žena koje boluju od karcinoma dojke, jajnika i uterusa. Od kuda sve to? Hormoni. Sedamdesetih godina u Europi su se masovno primjenjivali hormoni rasta u tovu junadi i peradi. Prvi takvi slučajevi otkriveni su u Sloveniji, a poslije i u Hrvatskoj. Ne smijem imenovati proizvođače, ali iznenadio sam se kad sam vidio koja je velika farmaceutska tvrtka proizvodila te hormone. Od tog trenutka, gdje sam god mogao izbjegavao sam upotrebu njihovih proizvoda – otkrio nam je Kozačinski.

TELETOM SE PLAĆAO POREZ ILI KUPOVALA DRVA ZA OGRJEV

Dok je selo još bilo selo, a domaćini su ponosno uzgajali svoje blago i od toga živjeli, veterinar je uvijek bio drag gost. Uz liječnika i župnika, veterinar je bio jedan od najvažnijih aktera u životu sela. On je vodio brigu o blagu svake obitelji, a tako i o njihovoj egzistenciji. Ljudi su bili siromašni i njihova kravica bila im je sve. Seljak je unaprijed znao kamo će s teletom. Njegovom prodajom moglo se platiti porez ili kupiti drva. Odnos između veterinara i seljaka bio je blizak, a radilo se i na kredit. Usluga liječenja naplaćivala se kad bi se prodalo tele, odojak ili ždrijebe. Često je bilo i komičnih situacija.

– Kako sam visokog rasta i imam duge ruke često sam išao na ždrijebljenje kobila. Do glave ili noge ždrijebeta nije bilo lako doći, trebalo je imati jako dugu ruku i biti visok. Kolega me je tako jedanput zamolio da umjesto njega odem na ždrijebljenje. Poznavao sam gazdu i gazdaricu. Kad sam došao kobila je bila zbilja visoka, jahača kobila. Ustanovio sam da je ždrijebe krivo okrenuto i trebalo ga je izvući van. Stao sam na prste i gurnuo ruku najdublje što sam mogao u kobilu. Lice mi se nalazilo blizu vagine, a gazdarica me je upitala: – Buš joj pusu dal?-. Prvo mi je bilo malo nelagodno, a onda sam joj odgovorio kao iz topa: ‘Čuj bolje njoj nego tebi’. Svi koji su se tu našli pukli su od smijeha, a zgodna gazdarica, nakon što me je pošpotala, i sama se nasmijala mojoj dosjetci – otkrio nam je Josip.

Vijesti

Vatrogaskinja Lea iz Ribnice obožava seosku kuhinju, a evo što će spremiti ekipi za večeru

Za svoju večeru Lea odabrala sljedeće sastojke: koprive, gljive, kruške, mascarponea, pljukanaca, teletine i crnog vina.

Objavljeno

na

Ekonomistica Lea Hader (28) ugostit će ekipu ovotjedne ‘Večere za 5’ u svojoj kući u Ribnici pored Velike Gorice. Voli kuhati i družiti se, udana je i majka je djevojčice. Jednog dana voljela bi imati svoju slastičarnicu. Bavi se vatrogastvom i vrtom, a prije toga bavila se i folklorom. Omiljeno jelo joj je sarma te obožava tradicionalnu seosku kuhinju.

– Moju malu obitelj sačinjavaju suprug i kći, muž mi je velika podrška u svim segmentima. Držim se tog da mi je obitelj na prvom mjestu. Svakodnevno kuham, održavam dvorište i okućnicu, čistim kuću, svakodnevni dan jedne mame – rekla je Lea.

Foto: RTL.hr

– Ljudi me doživljavaju zločestom i drže distancu od mene, a kad me upoznaju kažu da nisam takva! Smatraju me strogom – ispričala je o sebi Lea.

– Natjecateljski sam tip, volim pobjedu i mislim da laže onaj koji to kaže – dodala je i otkrila da bi, ako pobijedi, odvela supruga na odmor.

Večeru je Lea odlučila spraviti od zanimljivih sastojaka – koprive, gljive, kruške, mascarponea, pljukanaca, teletine i crnog vina.

– Gljive obožavam u gulašu, u kajgani – ispričao je Zvonko!

– Neke stvari uopće ne znam što su, primjerice pljukanci, ne znam što je to – komentirala je Branka.

– Znamo napraviti salatu od koprive – dodao je Ivan.

Ekipa očekuje ukusnu hranu od Lee, a Branka je dodala i da smatra da ih očekuje luda atmosfera.

Foto/izvor: RTL

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Županijski vatrogasci studeni iskoristili za osposobljavanje i školovanje

Prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije, stoga županijski vatrogasci moraju biti spremni na sve.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijski vatrogasci studeni su posvetili učenju i osposobljavanju. Iako se vatrogastvo često percipira kroz gašenje požara, prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije kao što su prometne nesreće, spašavanje iz ruševina, intervencije s opasnima tvarima ili spašavana s visina i dubina. Upravo kako bi vatrogasci bili spremni na sve i pomogli stanovništvu u nevolji, svakodnevno prolaze obuke, uvježbavaju različite scenarije te se školuju.

Tako je nedavno održano osposobljavanje županijskih vatrogasaca za 12 pripadnika iz šest Vatrogasnih zajecica, od kojih su Velika Gorica, Dugo Selo, Vrbovec, Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko. Na lokaciji Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica vatrogasci su prolazili obuku za Spašavanje iz dubina i visina 2. stupanj. Osposobljavanje je provodio Marijo Paluh, inače pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ujedno na ovom osposobljavanju g. Josip Vađić polaže za instruktora za spašavanje iz dubina i visina. Osposobljavanje je organizirala županijska Vatrogasna zajednica s Državnom vatrogasnom školom.

A od 4. do 8. studenog u prostorijama DVD Sveti Ivan Zelina održano je osposobljavanje Vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama 2. razine.

– Predavanja je održao Tihomir Varga. Osposobljavanju je pristupilo 11 vatrogasca iz: VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Vrbovec, VZG Jastrebarsko, JVP Nova Gradiška, JVP Grada Daruvara, JVP Grubišno Polje. Hvala Vatrogasnoj zajedici Grada Sveti Ivan Zelina i DVD Sveti Ivan Zelina na dobroj organizaciji – istaknuli su iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Županijski vatrogasci također su odradili četverodnevno osposobljavanje za ‘Požare otvorenih prostora’ prema francuskom modelu. Domaćin je bio DVD Samobor gdje je i održana obuka za 23 vatrogaca iz Vatrogasne zajednice Samobor, Zagrebačke županije te samog dobrovoljnog vatrogasnog društva, a priključili su im se i vatrogasci iz DVD-a Komiža s Visa i susjedi iz PGD-a Obrežje.

Osposobljavanje je otvorio Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj koji je tom prilikom naglasio koliko je velika suradnja hitnih službi Republike Francuske i Republike Hrvatske a započela je gotovo od same suverenosti Hrvatske te se sustavno nastavlja i nadograđuje a ovo osposobljavanje je samo jedna suradnja u nizu između naših republika.

Predsjednik DVD Samobor Tomislav Gregorić se zahvalio veleposlaniku i svim djelatnicima veleposlanstva na pruženoj prilici za organizaciju navedenog osposobljavanja.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Podršku i uspjeh u radu poželjeli su pomoćnik za operativno rukovođenje Županijskog vatrogasnog zapovjednika Zagrebačke Županije  Željko Barun, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i Predsjednik VZG Samobor Zdenko Jednar.

Osposobljavanje su provodili vatrogasci Francois Querrou i Jean-Francois Nardini, djelatnici vojne vatrogasne postrojbe Francuske vojske na Korzici, jedne od tri takve ustrojene jedinice u Francuskoj, a trenutno se ustrojava četvrta takva postrojba na jugo-zapadu Francuske.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

U četiri dana koliko traje osposobljavanje nadamo se stjecanju novih znanja i razmjeni iskustva što smo već prvi dan dobrim dijelom uradili. Slijede vježbe na otvorenom prostoru koje će zasigurno biti najznačajniji dio ovog osposobljava.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorička poduzeća na meti lopova, provaljeno u Velikoj Kosnici i Novom Čiču

Ukraden alat, električni mopedi i kablovi.

Objavljeno

na

Iste večeri provljeno je u prostore poduzeća na području Velike Gorice. Provale su bile između 19. i 20. studenoga. Jedna je bila u Velikoj Kosnici, gdje je nepoznati počinitelj provalio u prostore poduzeća koje se nalazi u Zagrebačkoj ulici. Ukrao je električne mopede i alat. U tijeku je kriminalističko istraživanje te za sada visina materijalne štete nije utvrđena.

Nedaleko Kosnice, provaljeno je u prostor poduzeća u Novom Čiču. Ukradeni su naponski kablovi, a šteta je više tisuća eura.

Podsjetimo i kako je nedavno provaljeno na gradilište u poslovnoj zoni Meridian 16 gdje su ukradeni elektro materijali i kablovi. Oštetili su tvrtku za više desetaka tisuća eura.

Nastavite čitati

Najave

Vani je novi Reporter! Oproštaj od župnika, povratak kući i put za Kuče…

Na dobro poznatim lokacijama po gradu i okolici potražite svoj besplatan primjerak Reportera

Objavljeno

na

Zakoračili smo već u drugu polovicu studenog, jesen se sve ozbiljnije pretvara u zimu, ali to ne znači da se život u gradu uklopio u to sivilo, maglu, sad i kišu… Sve što je događalo u tjednima iza nas skupili smo na 32 stranice novog broja vašeg omiljenog lokalnog mjesečnika, ukupno već 443. broja Reportera.

Na gradskim stranicama donosimo izvještaje o učinjenom, ali i planove i najave onoga što će se događati. Prvi tako donosimo što nas sve čeka na ovogodišnjem Adventu, a donosimo i plan za dječji park u Cvjetnom naselju, koji ide u veliku obnovu.

Oprostili smo se još jedanput od velečasnog Stjepana Tenšeka, župnika župe u Šćitarjevu, koji je preminuo u 52. godini. Doznali smo kakav je bio župnik, čovjek, što je sve ostavio iza sebe, kako je otišao…

Donosimo i priču o zatvaranju lanca trgovina Modiana, predstavljamo novi projekt u našem gradu, nazvan “Kuća kreativnosti”, a otkrivamo i tko od naših sugrađana najlošije stoji na famoznoj “listi srama” Porezne uprave.

U sklopu serijala reportaža “Reporter u gostima” zaputili smo se u Kuče, jedno od najvećih sela u našem kraju, a sve o prošlosti i sadašnjosti sela ispričao nam je Branko Berković, 79-godišnji mještanin, predsjednik pjevačkog društva… Ima u toj priči svega, i velikana, i nadmorskih visina, i dresiranih gusaka, i došljaka s vlastitim kvartom…

Nakon pregleda aktualnosti iz gradskih tvrtki i savjeta iz naših ljekarni, na sportske stranice smjestio se veliki razgovor s Ivanom Prelecom, 37-godišnjim nogometnim trenerom, domaćim dečkom i stručnjakom koji sve bolje kotira. I samo je privremeno doma, sa svojim curama, jer novi projekti već su u pripremi.

Tu je i priča o nekadašnjim golmanima HNK Gorice, o uzletu karijera Kristijana Kahline i Dominika Kotarskog, tu je i pregled zbivanja u nižim ligama, tu je i malo rukometa, ali i malo upoznavanja sa sportom u Ivanić Gradu.

Ukratko, za svakoga po nešto. Potraži svoj primjerak…

Nastavite čitati

Vijesti

Predstavnici VG Čistoće na međunarodnom sajmu ECOMONDO u Italiji

Upoznali su se s najnovijim tehnološkim rješenjima koja omogućuju učinkovitije i održivije gospodarenje otpadom.

Objavljeno

na

Sajam ECOMONDO u Riminiju jedan je od vodećih europskih događaja posvećenih ekološkim inovacijama i održivom upravljanju resursima. Ovaj prestižni sajam, koji se tradicionalno održava u studenom, okuplja stručnjake, donositelje odluka, istraživače i poduzetnike iz cijelog svijeta.

Na ovogodišnjem sajmu, održanom u Rimini Expo Centru, sudjelovalo je 1622 izlagača iz čak 65 zemalja, koji su predstavili najnovije tehnologije na području kružnog gospodarstva, gospodarenja otpadom, obnovljivih izvora energije, zaštite tla i vode te prilagodbe na klimatske promjene. Sajam je posjetilo više od stotinu industrijskih i institucionalnih delegacija, a naglasak je bio na inovacijama i tehnologijama temeljenim na umjetnoj inteligenciji i velikim skupovima podataka, s ciljem prilagodbe na klimatske promjene i ublažavanja klimatskih promjena.

Predstavnici VG Čistoće bili su među sudionicima ovog značajnog događaja. Tijekom posjeta imali su priliku upoznati se s najnovijim tehnološkim rješenjima koja omogućuju učinkovitije i održivije gospodarenje otpadom. Poseban fokus posjeta stavljen je na primjenu IoT tehnologija, automatizaciju i digitalne alate koji olakšavaju prijelaz prema kružnom gospodarstvu.

ECOMONDO je pružio priliku za razmjenu iskustava i uvida u najbolje europske prakse, što će dodatno pridonijeti razvoju VG Čistoće. Sudjelovanje na ovom sajmu posebno je važno zbog prilagodbe poslovanja najnovijim EU direktivama te osiguravanja visoke kvalitete usluga za korisnike.

Osim obilaska izložbenih prostora, predstavnici VG Čistoće prisustvovali su na velikoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Next Generation EU and Circular Economy“, organiziranoj u suradnji s talijanskim Institutom za zaštitu okoliša i Ministarstvom okoliša i energetske sigurnosti Republike Italije. Konferencija je pružila uvid u ključne strategije Europske unije za tranziciju prema održivom gospodarstvu.

Sudjelovanje na sajmu ECOMONDO potvrđuje predanost VG Čistoće inovacijama i kontinuiranom razvoju u sektoru održivog gospodarenja otpadom, čime se osigurava zelenija budućnost za postojeće i nove generacije

Nastavite čitati

Reporter 442 - 24.10.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.