turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Gospodarstvo

Najjači prirodni lijek ikad!

Objavljeno

na

Foto: Radovan Petrović

Obiteljska manufaktura Radovan Petrović od davne 1955. proizvodi dodatke prehrani na bazi pčelinjih proizvoda i prirodnu kozmetiku. Sve je počelo u Velikoj Gorici kada je Radovan Petrović, strastveni pčelar, krenuo u izradu pripravaka na bazi pčelinjih proizvoda u svrhu poboljšanja različitih zdravstvenih tegoba koje je pripremao po narudžbi. Postao je začetnikom apiterapije na ovim prostorima i zaslužan je za većinu receptura današnjih proizvoda. Razvojem proizvodnje proizvodi su postali dostupni u ljekarnama diljem zemlje, a njihove su recepture obogaćene. Spajanjem pčelinjih proizvoda i njihovim miješanjem s ljekovitim biljem i eteričnim uljima koristeći najnovije spoznaje fitoterapije i aromaterapije kreirana je paleta proizvoda u kojima su darovi prirode spojeni u proizvode za zdravlje i vitalnost modernog čovjeka.

Foto: Radovan Petrović

Što je to apiterapija?
Apiterapija je priznata kao grana prirodne medicine, a odnosi se na primjenu pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju bolesti. Vrijednost i značaj apiterapije je u tome što je ona potpuno prirodan način liječenja, nema štetnih utjecaja, organizam se ne može naviknuti na pčelinje proizvode, pa da oni prestanu djelovati, a kontraindikacije se javljaju vrlo rijetko. Proizvodi pčelinje košnice od davnina su poznati po svom pozitivnom učinku na zdravlje. Najčešće se koriste: med, cvjetni prah, propolis, matična mliječ i pčelinji vosak koje lako možemo uključiti u svakodnevnu prehranu i njegu kože.

 

Mnogo je sličnih proizvoda na tržištu, po čemu su Vaši proizvodi posebni?
Prije svega želimo naglasiti našu 60 godina staru tradiciju i iskustvo u proizvodnji apiterapijskih pripravaka te provjerene recepture proizvoda. U proizvodnji se koriste isključivo hrvatski med, propolis, cvjetni prah i pčelinji vosak, a svi naši proizvodi ostaju 100% prirodni, bez aditiva, konzervansa i sličnih sintetskih dodataka. Kontrolom proizvodnje osigurava se maksimalno očuvanje aktivnih komponenti, a time i kvaliteta proizvoda što 3 generacije naših kupaca potvrđuju.

 

Foto: Radovan Petrović

Od koje dobi se mogu primjenjivati pčelinji proizvodi?
Prema preporuci pedijatara med se uvodi u prehranu djeteta od navršene 1. godine. Za djecu stariju od godine dana i odrasle med je sigurna namirnica jer je njihov probavni i imunološki sustav dovoljno razvijen. Upravo su prirodne namirnice ono što trebamo ponuditi djeci kako bi osigurali čvrste ‘temelje’ za njihov pravilan razvoj i održavanje dobrog zdravlja tijekom cijelog života. Med i ostali pčelinji proizvodi bogati su prirodnim vitaminima i mineralima koji su neophodni za normalan napredak djeteta u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Med također daje održivu energiju dječjem organizmu tokom dužeg perioda što povoljno utječe na učenje i koncentraciju. Za razliku od ‘bijelog’ šečera koji predstavlja prazne kalorije te ima negativan učinak u organizmu kada se konzumira u većim količinama, med sadrži jednostavne šećere koji ne opterećuju probavu te mnogo druge esencijalne tvari potrebne našem organizmu svakodnevno kako bi normalno funkcionirao.

 

Gdje se Vaši proizvodi mogu naći u Hrvatskoj?
Naši se proizvodi mogu pronaći u ljekarnama, bio&bio dućanima te u DM prodavaonicama diljem Hrvatske ili se direktno mogu naručiti putem našeg web shopa shop.radovanpetrovic.com

 

Koji su vaši najtraženiji proizvodi?
Među najprodavanijim proizvodima ističu se Apicomplex Petrović za podizanje prirodnog imuniteta, Melbrosan ( Bronhomed) za dišne putove, Api Dodatak s propolisom, superfood za dječji imunitet Smart Bee For Kids, Tinktura za urološki trakt, Tinktura od propolisa i Apisan žuta krema na bazi prirodnog pčelinjeg voska.

 

Foto: Radovan Petrović

Kod kojih tegoba se najčešće preporučaju pčelinji proizvodi?
Pčelinji proizvodi se najviše koriste kod tegoba dišnih puteva, za jačanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kod problema sa probavom, kod svih vrsta upala te kao zaštita od sezonskih infekcija. Učinkoviti su za jačanje organizma i oporavak kod kroničnih bolesti i nakon operacija. Svojim hranjivim svojstvima pčelinji proizvodi potiču vitalne procese i jačaju prirodne obrambene sposobnosti našeg organizma. Također potiču apetit, potpomažu održavanju čvrstoće kostiju, izlučivanju toksičnih tvari iz tijela, reguliraju pravilnu apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva u krv te pomažu kod slabokrvnosti jer stimuliraju produkciju hemoglobina.

 

Kakav je sastav Vaše kozmetike Sache?
Kozmetika koju proizvodimo se bazira na prirodnom pčelinjem vosku koji nije rafiniran te tako zadržava sve svoje aktivne komponente koje imaju poseban učinak na kožu. Koristimo najkvalitetniji pčelinji vosak ‘capping wax’ po čemu je naša kozmetika jedinstvena. Sastav proizvoda ostaje 100% prirodan, bez parabena, mineralnih ulja, konzervansa i emulgatora te je siguran za osjetljivu kožu. U ponudi su Apisan žuta i smeđa krema koje se koriste kod problema na koži te kozmetička linija Sache cosmetics.

 

Kod kojih problema se koriste Apisan žuta i smeđa krema?
Naše kreme se koriste kod suhe i ispucale kože, dermatitisa, dekubitusa, opeklina,… Kada treba potaknuti regeneraciju kože i smiriti nadražaje na koži. Koriste se za djecu i odrasle te nemaju vremenskog ograničenja za primjenu budući da im je sastav potpuno prirodan.

 

Foto: Radovan Petrović

Smiju li dijabetičari koristiti Vaše proizvode?
Dijabetičari smiju uzimati naše tinkture, a za primjenu drugih preparata potrebno se konzultirati u našem besplatnom savjetovalištu na broj 099/6216744. Tinktura od propolisa djeluje pozitivno kod dijabetičara na regulaciju šećera te podiže imunitet i opće stanje organizma. Uro tinktura se koristi kod svih problema urogenitalnog trakta i također je sigurna za primjenu kod dijabetičara. Danas je poznato da žličica meda uz pravilnu prehranu kod dijabetičara ne stvara probleme već pomaže održavanju zdravlja.

 

Što biste savjetovali našim čitateljima?
Primjenom meda u svakodnevnoj prehrani koristimo svom organizmu, opskrbljujemo ga korisnim hranjivim tvarima, jačamo organizam i preveniramo brojne bolesti. Zbog toga je naša preporuka svakako uključiti pčelinje proizvode u svakodnevnu primjenu kako kod odraslih tako i kod djece. Krenite već danas i uzmite svoju žličicu zdravlja!

Foto: Radovan Petrović

Gospodarstvo

Projekt REGREEN: Zeleni krov na vrtiću Žirek, revitalizacija potoka Želin i razvoj zelene infrastrukture Grada

Projekt je potaknuo izmjenu prostorno-planske dokumentaciju, što je rezultiralo uvrštenjem 35 posto zelenila na novoizgrađene površine grada, čime se može pohvaliti malo koji grad u Europskoj uniji.

Objavljeno

na

Objavio/la

Grad Velika Gorica i Zelena energetska zadruga (ZEZ) predstavili su ovog petka rezultate višegodišnjeg EU projekta Regreen na konferenciji ‘Financiranje zelenih projekata i predstavljanje tvrtki koje razvijaju zelenu infrastrukturu u gradovima‘. U goričkom Centru za posjetitelje  okupili su se predstavnici gradova, civilnog društva i tvrtki, gdje su organizatori predstavili razvoj zelenih projekata u gradovima i razvoj zelene infrastrukture kroz suradnju s lokalnom zajednicom, a sva su rješenja temeljena na prirodi, tzv. nature based solutions (NBS).

-Svjesni smo zahtjeva koje pred nas stavljaju klimatske promjene tako da već dugo provodimo mjere ublažavanja klimatskih promjena, a vjetar u leđa dao nam je ovaj EU projekt Regreen u kojem sudjelujemo s hrvatskim partnerom Zelenom energetskom zadrugom i 22 partnera iz Europe i Kine. To su mahom znanstvene institucije koje su na našem području radila razna istraživanja i s djecom i odraslima tako da smo dosta toga dobili kroz projekte i njihova istraživanja. Ono što je sam Grad dobio je Idejno rješenje koje smo trebali napraviti kroz provedbu aktivnosti, a to su rješenja za revitalizaciju potoka Želin, drugo je bilo rješenje za izradu zelenog krova na dječjem vrtiću Žirek u Svačićevoj s fotonaponskom elektranom, ujedno smo izradili i Idejna rješenja permakulturnih uređenja četiri školskih dvorišta, te ono čime se možemo najviše pohvaliti je izrada Strategije razvoja zelene infrastrukture Grada koja je u ovom trenutku u fazi savjetovanja s javnošću, a značaj tog dokumenta je da želimo da se ti zeleni projekti i idejna rješenja uvrste u naše prostorne planove što je konačni cilj. Iz projekta smo dobili i toplinsku mapu Velike Gorice, što nas je dodatno potaknulo da izmijenimo prostorno-plansku dokumentaciju i Urbanistički plan naselja Velike Gorice, što je rezultiralo uvrštenjem 35 posto zelenila na novoizgrađene površine grada, čime se može pohvaliti malo koji grad u Europskoj uniji – istaknula je Gordana Mikulčić-Krnjaja, viša savjetnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša.

Pojedine tvrtke predstavile su tako svoja iskustva u razvoju od startup faze do stabilnog poslovanja, razmjenili su iskustva i prakse, a na konferenciji su informacije prikupljali i neki budući zeleno orijentirani studenti.

-Danas smo se okupili kako bi predstavili projektne rezultate od pokretanja projekta 2019.godine, a razgovarali smo o tome kako financirati te zelene projekte, parkove, šume, obnovu potoka, biciklističke staze i povezati to sa startupom Green Fusion (Zelena burza) koja nudi financijska rješenja za takve projekte. Zelena burza okuplja tvrtke koje imaju svoje okolišne i društvene ciljeve. Ovdje su prisutni i studenti koji će slušati iskustva tvrtki koja uređuju parkove i permakulturne vrtove, doznat će kako stupiti na burzu rada,koji su problemi i slično, a sve ćemo zaokružiti s najnovijim projektima iz susjednog Zagreba kako bi Velika Gorica postala jedna točka okupljanja za znanje i iskustva o ovoj temi- rekao je Josip Beber iz Zelene energetske zadruge, voditelj projekta Regreen.

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Premijer najavio: ‘Podižemo minimalnu plaću za 112 eura neto’

Prema podacima Ministarstva rada, trenutno minimalac prima oko 21.000 radnika, a plaću do 800 eura bruto prima čak 96.650 radnika. 

Objavljeno

na

Početkom iduće godine novi iznos minimalne plaće iznosit će 672 eura neto, najavio je premijer Andrej Plenković uoči današnje sjednice Vlade.

– U srijedu na sjednici Vlade podižemo minimalnu plaću sa 700 na 840 eura bruto, odnosno sa 560 na 672 eura neto! Dakle, za čak 112 eura neto – rekao je premijer u utorak u Saboru.

Uredba bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine.

Prema podacima Ministarstva rada, trenutno minimalac prima oko 21.000 radnika, a plaću do 800 eura bruto prima čak 96.650 radnika.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Projekt Cities2030 uključio se u program Gastra: Cilj je smanjiti i spriječiti bacanje hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci više od 280 tisuća tona hrane, odnosno 71 kilogram po stanovniku.

Objavljeno

na

Projekt Cities2030 je na ovogodišnjem 22. Gastro Turopolja organizirao Okrugli stol s temom “Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine“ kojeg su prezentirale Melita Došen, Voditeljica Odjela za sprječavanje otpada od hrane i Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane iz Ministarstva poljoprivrede. Kao dio Plana se razgovaralo o Dobrovoljnom sporazumu čiji je potpisnik i Grad Zagreb, ispred kojeg je Emil Tuk, viši stručni savjetnik za urbanu prehranu, prezentirao aktivnosti koje se provode, koji su njegovi ciljevi i obveze po potpisivanju.

– Drago nam je da su sudionici iskazali interes za ovaj event na kojem se upravo htjela povećati zainteresiranost za potpisivanje ovog sporazuma čiji je osnovni cilj smanjiti otpad od hrane jer prema zadnjim procjenama u Hrvatskoj se godišnje baci više od 280 tisuća tona hrane, ili čak 71 kilogram po stanovniku ističu iz Vegore.

O tome kako smanjiti i kako provoditi aktivnosti usmjerene ostvarenju cilja, a to je smanjenje spomenutih količina za 30% do kraja 2028, uz prezentere su na Okruglom stolu sudjelovali predstavnici Grada Velika Gorica, općina Rugvica i Kravarsko, ali i predstavnici gospodarstva, Lidl i Inventivna rješenja te se pridružila i Udruga VG Legacy koja je otvorila prvu socijalnu trgovinu u Velikoj Gorici.

– Niti jedan Plan ne može biti uspješan bez uključenosti, povezivanja i sudjelovanja svih sudionika potrebnih u provedbi tako da ovim putem pozivamo sve predstavnike proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja i tvrtki na sudjelovanje u ovoj prijeko potrebnoj inicijativi i potpisivanje Sporazuma s Ministarstvom poljoprivrede – pozivaju iz goričke Razvojne agencije.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Vlada odlučila: Specijalizirani trgovci mogu raditi na blagdan Svih svetih

Cvijeće, cvjetni aranžmani, vijenci, svijeće, lampaši te povezani prigodni proizvodi tako će se moći kupiti i na sam blagdan Svih svetih.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ususret blagdana Svih svetih, Vlada na redovitoj sjednici planira donijeti odluku koja će razveseliti brojne cvjećare i prodavače svijeća, koji upravo tog dana imaju ‘špicu sezone’. Iako je Zakonom o trgovini, koji je na snazi od srpnja, zabranjen rad nedjeljom i blagdanima, tijekom ljetne sezone brojni su gradovi donosili pojedinačne odluke kojima su te dane proglašavali sajmenim danom, kako bi trgovcima omogućili prodaju.

Sada će za blagdan Svih svetih to učiniti Vlada i to donošenjem Odluke o prodajnim objektima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo za određene proizvode na dan blagdana 1. studenoga – Svi sveti, kojom će takvim objektima biti omogućen rad na blagdan.

– Donijet ćemo odluku na Vladi da bi taj dan iznimno mogle raditi specijalizirane prodavaonice, prodavati se cvijeće i svijeće,  kako bi ono što je naša tradicija i poštovanje prema onima kojih nema bili sasvim normalni – rekao je premijer Andrej Plenković uoči današnje sjednice.

 

Naslovna fotografija: arhiva/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Pekari zaradili oko 6 milijardi kuna, a njihovi zaposlenici imaju gotovo 30 posto NIŽE plaće od prosječnih

Prihode su povećali za 23,2 posto, a plaće za 7,3 posto.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ukupni prihodi poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kruha, proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača u 2022. godini iznosili su 5,9 milijardi kuna, što je povećanje za 23,2 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, a s dobitkom je poslovalo njih 68,1 posto. U ovoj je djelatnosti ukupno poslovalo 930 poduzetnika, a najveći broj ima sjedište u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji. Broj zaposlenih se također povećao i to za 2,6 posto, te je registrirano 14.901 zaposlenika. Iako je i njihova plaća bilježila porast od 7,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, zaposleni kod pekarskih poduzetnika imaju i dalje neto plaće niže za čak 27,8 posto ( 5.034 kune/668,12 eur) od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (6.973 kune/925,47 eur).

Najviše ukupne prihode ostvario je Mlinar iz Zagreba (908,5 milijuna kuna), a najveću dobit Pekara Dubravica iz Zagreba (26,5 milijuna kuna), izvijestila je Fina.

 

 

 

 

 

Naslovna fotografija: Ilustrativna/FB Mlinar

 

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno