Zdrav imunološki sustav ključan je za obranu organizma od infekcija, virusa i drugih štetnih utjecaja iz okoliša. Iako genetika, san i razina stresa imaju veliku ulogu, ono što svakodnevno unosimo u organizam kroz prehranu ima jednako snažan, ako ne i presudan utjecaj.
1. Borovnice
Snaga borovnica krije se u bogatstvu bioflavonoida, moćnih antioksidansa koji štite dišne puteve od infekcija. Ove tvari pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala i jačanju obrambenih mehanizama organizma.
Osim što su idealne za doručak ili međuobrok, borovnice se odlično slažu i s kvinojom u osvježavajućoj salati koja je pravi energetski booster.
2. Agrumi
Naranče, limuni, mandarine i grejp već su godinama poznati kao „prva pomoć“ pri pojavi prehlade. Njihova najveća prednost? Ogromne količine vitamina C koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica ključnih u borbi protiv infekcija.
Budući da naše tijelo ne može samostalno proizvoditi ni skladištiti vitamin C, redovita konzumacija agruma izvrstan je način za održavanje stabilnog imuniteta.
3. Kivi
Jedan kivi dnevno i vaš imunološki sustav reći će vam – hvala. Kivi je prava riznica vitamina C, ali i vitamina K, folata i kalija. Samo jedna čaša narezanog kivija može sadržavati i do trostruko više vitamina C od preporučenog dnevnog unosa.
Ubacite ga u smoothie, voćnu salatu ili ga jedite samog i vaše će tijelo imati sve što mu je potrebno za borbu protiv virusa.
4. Crvena paprika
Vjerovali ili ne, crvena paprika sadrži gotovo tri puta više vitamina C nego naranča iste mase. Osim toga, bogata je betakarotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A, još jedan ključan nutrijent za zdravi imunološki odgovor.
Najbolje ju je konzumirati sirovu, ali ako preferirate termički obrađenu, birajte brzo prženje ili pečenje kako bi sačuvala svoju nutritivnu vrijednost.
5. Češnjak
Već tisućama godina češnjak se koristi kao prirodni lijek protiv raznih infekcija. Njegova antivirusna, antibakterijska i protugljivična svojstva čine ga jednim od najučinkovitijih prirodnih sredstava za jačanje imuniteta.
Aktivna tvar alicin posebno se ističe po svojoj sposobnosti borbe protiv mikroba, a brojna istraživanja ukazuju i na njegovu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Najveću korist donosi konzumacija sirovog češnjaka, no i kratko kuhanje ne umanjuje njegovu učinkovitost.
6. Brokula
Brokula je često podcijenjena, ali nutricionisti je smatraju jednom od najzdravijih namirnica na tanjuru. Osim što obiluje vitaminima A, C i E, sadrži i snažne antioksidanse i vlakna, što je čini idealnom za detoksikaciju organizma i jačanje imunološkog odgovora.
Parenje je najbolji način pripreme jer tako čuva svoje nutritivne vrijednosti. A ako ste ljubitelj sirovog povrća, još bolje jer brokula je tada najdjelotvornija!
7. Špinat
Ne morate biti Popaj da biste osjetili snagu špinata. Ova lisnata biljka puna je esencijalnih nutrijenata, vitamina A, C, folata i magnezija, koji svi igraju važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava.
Najbolje djeluje kada se jede sirov, npr. u salatama ili sendvičima, ali ako ga kuhate, učinite to vrlo kratko kako biste sačuvali što više njegovih vrijednih sastojaka.
Imunološki sustav nije nešto što se uključi samo kad se razbolimo, on neprekidno radi, danju i noću. Zato je ključno redovito ga podržavati zdravim navikama, a pravilna prehrana je na prvom mjestu.
Uključivanjem ovih sastojaka u svakodnevne obroke, ne samo da ćete poboljšati rad imunološkog sustava, već ćete i doprinijeti svojem općem zdravlju i dobrobiti. Zdravlje počinje iznutra, a najlakše ga je izgraditi zalogaj po zalogaj.