Poveži se s nama

Crna kronika

Naivni umirovljenik predao prevarantici svoju životnu ušteđevinu

Nazvala ga i predstavila se kao djelatnica HZMO-a

Objavljeno

Priče o prevarama naših starijih sugrađana u zadnje vrijeme često pune stranice crne kronike. Moglo bi se reći kako se u potpunosti isprofilirao jedan kriminalni pravac koji se specijalizirao upravo za ovu vrstu kaznenih djela. Ovaj posao rade sistematski. Naprave spisak potencijalnih žrtava i tada kreće telefonska obrada. Prevaranti se lažno predstavljaju kao djelatnici banke, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a ponekad i kao policajci. Kroz razgovor pokušavaju doznati imaju li žrtve ušteđevinu banci ili je čuvaju u svom domu. Nakon toga, pokušavaju ih uvjeriti kako moraju promijeniti pojedine novčanice zbog toga što su izašle iz opticaja. Među žrtvama prevaranata ovog utorka našao se i naš 82-godišnji sugrađanin.

– Oko 12 sati nazvala ga je ženska osoba koja se lažno predstavila kao djelatnica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U razgovoru sa svojom žrtvom doznala je kako u svom domu drži životnu ušteđevinu. Nakon toga nagovorila ga je da joj preda ušteđevinu, što je ovaj i učinio – doznali smo iz Policijske postaje Velika Gorica.

Teško je objasniti što se događalo našem sugrađaninu u glavi kada je nepoznatoj osobi povjerio više od 70 tisuća kuna.

Što se tiče kriminalca stvar je sasvim jasna, oni se drže logike velikih brojeva. Na 100 potencijalnih žrtava koje nazovu, zagrist će njih desetak, a od njih desetak barem dvoje će imati neku vrstu ušteđevine. Nažalost, ova priča se nastavlja iz godine u godinu i prevaranti uvijek uspijevaju pronaći nove žrtve među ovom osjetljivom populacijom.

Inspektor Nikica Ljubanović apelirao je na naše starije sugrađane da budu oprezni i ne otkrivaju informacije o sebi te ne daju novac nepoznatim osobama.

– Nikao ne vjerujte osobama koje vam nude usluge razmjene starih novčanica. Novac možete položiti isključivo u poslovnicama banka, gdje ćete za sve transakcije dobiti pismene potvrde. Novci se ne predaju nepoznatim osobama u parku, na ulici ili autu – upozorio je Ljubanović.

Crna kronika

Naslonio se na ogradu koja je označavala građevinske radove, pa pao u kanal dubok 1.5 metara

62-godišnjak je bio pod utjecajem alkohola

Objavljeno

on

Muškarac (62) teško je ozlijeđen nakon što je u nedjelju u 18.20 sati pao u kanal u Ulici dr. Jurja Dobrile. Naime, policija javlja kako je 62-godišnjak bio pod utjecajem alkohola te je hodao nogostupom. U jednom trenutku naslonio se na metalnu ogradu koja je označavala i osiguravala građevinske radove. Jedan segment ograde se prevrnuo te je muškarac pao u kanal širine oko 1 metar i dubine oko 1,5 metara. Liječnička pomoć pružena mu je u KBC Zagreb gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pao s 2.6 metara i teško se ozlijedio

19-godišnjak je radio u skladištu

Objavljeno

on

U skladištu trgovačkog društva u Vukomeričkoj ulici jučer oko 11.50 sati došlo je do nesreće na radu.

–  19-godišnji je zaposlenik najvjerojatnije pao s visine od oko 2.6 metara i teško se ozlijedio – javlja policija.

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju Zagreb.

Nastavi čitati

Crna kronika

Policija pronašla lopova koji je provalio u Veterinarsku ambulantu i samoposlužni aparat za tople napitke

Objavljeno

on

Gorička poliicja završila je kriminalističko istraživanje i utvrdila tko je ukrao novac iz Veterinarske ambulante Velika Gorica, samoposlužnog aparata za tople napitke u prostoru autopraone u Zagrebačkoj ulici te počinio nekoliko provala u kuće na goričkom području. Prikupili su dokaze i ustanovili kako se radi o hrvatskom državljaninu s područja Zagreba.

– Protiv muškarca će biti podneseno posebno izvješće kao nadopuna kaznenih prijava koje su ranije dostavljeni Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici – dodali su iz Policijske postaje Velika Gorica.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno