Povežite se s nama

Vijesti

Na području grada i okolice sadi se 500 novih stabala

U izradi je Strategija razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica započeo je projekt ozelenjivanja gradskih i prigradskih područja. Sredstva za njega Grad je osigurao putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama. S 80% sufinanciranim sredstvima posadit će se 500 novih stabala na području Velike Gorice, kao i nabaviti cisterna za zalijevanje stabala. Dio je to planiranih ulaganja u zelenu infrastrukturu u ovoj godini.

Lokacije koje će se dodatno ozeleniti su Park Plemenite općine turopoljske, park na Trgu kralja Tomislava i u Teslinoj ulici, Park dr. Franje Tuđmana, park za pse u Dobrilinoj ulici, dječja igrališta u Kolarevoj, Selnici, Cvjetnom naselju i Bratstvu, dok će najviše stabala stići u sportsko i dječje igralište u ulici Seljine Brigade u Starom Čiču – njih čak 145. Zasaditi će se i novi drvoredi i to u dijelu Pleške ulice te Ulice kardinala Alojzija Stepinca, kao i u ulici dr. Jurja Dobrile.

– Jedan od glavnih ciljeva sadnje stabala je periodično povećati broj zelenih površina u urbanom području koje predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata održivog razvoja u urbanom okruženju. Osim što apsorbira ugljični dioksid i proizvodi kisik, stablo također hladi i pročišćuje zrak, smanjuje buku i apsorbira značajne količine prašine, a u novim naseljima dobra je zaštita od vjetra. Planiranom sadnjom drvoreda uz prometnice želi se stvoriti ambijent ugodan za boravak na otvorenom, usmjeravanjem pješačkog prometa i prometa motornih vozila te podizanje kvalitete življenja stanovnika grada na estetskoj i zaštitnoj razini (zaštita od buke, zagađenja) – objasnili su iz Grada Velike Gorice.

Povećanjem i uređenjem zelenih površina u uređene ekosustave pridonosi se zaštiti prirode i biološke raznolikosti, a sadnjom stabala na igralištima i u parkovima želi se omogućiti kvalitetniji boravak i rekreaciju na otvorenom. U svrhu promoviranja pozitivnih učinaka ozelenjivanja javnih površina proveden je javni upitnik o postojećem stanju zelene infrastrukture u Velikoj Gorici te o budućim potrebama, a na temelju kojeg je u izradi Strategija razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice.

Vijesti

Kraj sezone omraženih krvopija! Kako smo ‘preživjeli’, zašto će nas ‘zaprašivači’ zapamtiti i koliko je to sve uopće koštalo?

Gorica je zbilja po mnogočemu specifična, pa i u obračunu s komarcima!

Objavljeno

na

Objavio/la

Osim po nešto većem broju toplinskih valova koji su obilježili ovo ljeto i jakom olujnom nevremenu koje nas je pogodilo sredinom srpnja, brojni će stanovnici goričkog kraja ovu ljetnu sezonu zasigurno pamtiti i po ‘teškoj’ borbi s omraženim krvopijama – komarcima. Ili bolje reći, komaricama, jer samo ženke tog letećeg stvora ljudima sišu krv koja im je potrebna kako bi proizvele jajašca. Muški su sretni i s cvjetnim nektarom.

A borilo se doslovno i rukama i nogama, uz rekordne prodaje raznih sprejeva, najčešće nedostojnih obračuna s rojevima napadača iz zraka, i ponovnim otkrivanjem prirodnih zaštitnika – od aloe vere, bosiljka, limuna, pa sve do unutrašnje kore banane, luka, češnjaka i sirovih krumpira!

Kritike su uglavnom ciljale one koji su zaduženi za zaprašivanje letećih krvopija, pa bi se društvene mreže svako malo ‘zapalile’ od prozivanja odgovornih  – ‘nigdje ih nema, zašto ne dođu više k nama, nikakve koristi od njih, treba to češće raditi, ne zaprašuju komarce samo se bezveze voze imamo dokaze!’, tek su neki od stotine komentara.

Stoga smo na kraju sezone tih predosadnih zujalica, koje mogu biti i itekako opasne kao prijenosnici brojnih zaraznih bolesti, odgovore na najčešća pitanja i nedoumice potražili upravo na toj adresi. A i Grad smo upitali koliko je sve to koštalo i što je napravljeno.

– U proračunu Grada Velike Gorice za 2023. godinu osigurano je 75.653,25 EUR za provedbu mjera dezinsekcije i deratizacije.

Nakon provedbe postupka javne nabave za provedbu mjera dezinsekcije, Grad je sklopio Ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem – trgovačkim društvom EKO – Deratizacija d.o.o. iz Zagreba. Vrijednost ugovorene usluge iznosio je 10.722,00 EUR, a usluge uključuju tri akcije zamagljivanja (naselja V. Gorica, Velika Mlaka i Gradići), četiri LARVICIDNA tretiranje na području Grada, te dvije Izvanredne dezinsekcije letećih oblika za šire područje Grada Velika Gorica (ruralna naselja).

Uslijed učestalih poziva i izvanrednih vremenskih prilika Grad je potpisao i aneks Ugovora za jednu dodatnu izvanrednu akciju na širem području Grada Velika Gorica, za dodatni iznos od 3.700,00 EUR – odgovorili su nam iz Grada.

Foto: arhiva/Vozilo Eko-Deratizacije, zaprašivanje komaraca/G.Kotroman/Cityportal.hr

I kako je naša Gorica specifična po mnogočemu, tako će ovu sezonu komaraca pamtiti i djelatnici zagrebačke tvrtke EKO-Deratizacija. Jer nisu se užarile samo telefonske linije goričke gradske uprave.  Naime, kako su nam ispričali u telefonskom razgovoru, u svih 27 godina poslovanja samo su u Gorici doživjeli takve reakcije građana. Reklo bi se, lagani ‘šok & nevjerica’ zbog učestalih poziva s našeg područja… No, svakome su pojašnjavali i odgovarali.

Posebno su im bili interesantni zaključci stanovnika Šćitarjeva, Jagodnog i Novog Čiča, koji su tvrdili kako specijalna vozila prolaze kroz mjesto bez obavljenog posla, jer da vozilo prolazil ulicom, a iz njega ne izlazi tzv. ‘magla’. No, iz tvrtke pojašnjavaju, kako je kontrola takva da kad se uključi stroj za zamagljivanje, uključuje se i GPS, tretiraju se određene pozicije a ne ‘šprica’ se gore-dole ulicama, a vozilo kad dođe u slijepu ulicu naravno da se treba i okrenuti.

– Tu je prikazano naše vozilo, snimljeno na povratku s već istretirane lokacije te odlazak istog na sljedeću lokaciju – službeni je odogovor Eko-Deratizacije.

Građani su se žalili i kako vozilo EKO-Deratizacije prolazi mjestom bez tretiranja komaraca, iz tvrtke demantiraju i pojašnjavaju/ Screenshot

Pojedini građani smatraju kako se loše radi jer ‘sredstva koja se koriste nisu učinkovita’. Zanimalo nas je i koliko se puta ove godine tretiralo komarce na goričkom području, te koliko je učinkovito tretiranje ako se isto ne provodi istovremeno u susjednim selima (npr. tretira se na području Gradića, ali taj dan ili tjedan uopće ne na području susjedne Petrovine gdje su šuma i kanal?). Evo što su odgvorili.

– Ugovorom je dogovorena dezinsekcije letećih oblika komaraca (adultcidne metode) na javnim površinama, uz dužinu prometnica, u naseljima te javnim građevinama kao što su sportske, kulturne, odgojno-obrazovne, upravne i druge u gradu Velika Gorica, Velika Mlaka i Gradićima. Ugovorene su tri akcije, koje su se provodile 29.06.2023., 18.07.2023. te 22.08.2023. Izvanredna dezinsekcija letećih oblika komaraca (adulticidne metode) ugovorene su dvije akcije, koje su i izvršene 29.06.2023. te 18.07.2023. S obzirom na pojavnost tigrastog komarca, Aneksom ugovora, ugovorena je jedna dodatna dezinsekcija, koja je obavljena u razdoblju od 05. do 07.09.2023. Dezinsekcija komaraca u stadiju ličinke (larvicidni tretman), provodi se na 12 lokacija te su ugovorene četiri akcije.

Foto: arhiva/ G.Kotroman/Cityportal.hr

Za suzbijanje komaraca u stadiju ličinke, koriste se larvicidi, registrirani od strane Ministarstva zdravstva RH te su prikladni za primjenu u leglima koja se tretiraju. Za dezinsekciju letećih oblika komaraca, koriste se djelatne tvari na bazi sintetskih piretroida niske toksičnosti, namijenjene za ULV primjenu preporućeni od Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim sredinama s dozvolom Ministarstva zdravstva RH. Radi zaštite okoliša, kao sredstvo za razrjeđivanje, koristi se voda – odgovor je EKO-Deratizacije.

Također su poručili kako i sami stanovnici mogu puno toga učiniti, primjerice maknuti iz dvorišta, s balkona i otvorenog nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda, bar jednom prazniti ili mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu, poklopcem ili folijom zatvoriti spremnike za vodu u dvorištima i vrtovima.

 

Naslovnica: fotomontaža/Dubravka Petric Pixsell/pixabay.com

Nastavite čitati

Moja županija

Županija raspisala natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija

Za 75 novih te za ‘stare’ stipendiste koji su zadovoljili uvjete za nastavak financiranja osigurano je iz proračuna 271 tisuća eura.

Objavljeno

na

Učenici i studenti koji žive na području Zagrebačke županije i ove školske/akademske godine mogu ostvariti županijsku stipendiju. Natječaj je raspisan, a u ovoj godini županija će dodijeliti 75 novih stipendija i to 45 za učenike te 30 za studente.

Za 75 novih te za ‘stare’ stipendiste koji su zadovoljili uvjete za nastavak financiranja osigurano je iz proračuna 271 tisuća eura. Stipendija se dodjeljuje za svih 12 mjeseci, a mjesečno iznose gotovo 80 eura za učenike i gotovo 160 eura za studente. Što bi značilo na godišnjoj razini studenti će ostvariti stipendiju od gotovo 1920 eura, a učenici 960 eura godišnje.

Natječaj je otvoren do 18. listopada, a više o prijavama pronađite ovdje.

Nastavite čitati

Sport

Dobri duh nogometa: “Zakačili” se na utakmici, pomirili se – na Instagramu!

Tijekom utakmice između Gorice i Varaždina došlo je do “koškanja” između Merveila Ndockyta i Igora Postonjskog, no strasti su se neobično brzo smirile na terenu, a dodatak je stigao i dan poslije na društvenim mrežama

Objavljeno

na

Objavio/la

Na gostovanju u Varaždinu nogometaši Gorice doživjeli su prekid fenomenalne pobjedničke serije pod vodstvom novog trenera Dinka Jeličića, doživjeli minimalan poraz 1-0 nakon četiri vezane pobjede, a ključan trenutak utakmice dogodio se u 26. minuti, kad je Igor Postonjski s bijele točke postavio konačan rezultat. Mogli su žaliti Goričani za propuštenim, odigrali su utakmicu u kojoj baš i nisu zaslužili poraz, ali i sam trener Jeličić to je objasnio “niveliranjem situacije”. U kolu ranije Gorica je u Puli bila u podređenom položaju pa pobijedila, ovoga puta ispalo je obrnuto…

I već dan poslije ta je utakmica iz goričke perspektive otišla u povijest, a u redovima našeg prvoligaša okrenuli su se sljedećim izazovima. Međutim, jedan detalj s varaždinskog ogleda ipak je ostao zapamćen. Zato što je drukčiji od onoga što često viđamo na nogometnim terenima, zato što su glavni akteri očito malo drukčiji nogometaši, zato što je ova sličica pokazatelj što bi nogomet trebao biti.

Upravo je kretala 76. minuta utakmice, lopta je došla do centra, a na nju su krenuli varaždinski junak Igor Postonjski, Zabočanin koji je dvije i pol godine nosio i dres Gorice, još tamo u drugoligaškim danima, od 2014. do 2017. godine, te aktualni prvotimac Gorice Merveil Ndockyt. Veznjak iz Brazavillea, glavnoga grada daleke i prijateljske Republike Kongo, nervozno je reagirao nakon prekršaja Postonjskog, koji je i uzvratio nervoznom reakcijom.

Došlo je i do kratkog naguravanja, ali sva nervoza nestala je neuobičajno brzo. Zaraćene strane su nakon svega nekoliko sekundi završile u zagrljaju, a komentator MaxSporta ovako je ispratio cijelu situaciju:

– A evo i korektnog zagrljaja, što i nije previše čudno, jer tko se može posvađati s tipom kao što je Igor Postonjski…

I to je, kažu upućeni, prilično točan opis čovjeka koji u CV-ju ima 42 nastupa u goričkom dresu. Istovremeno, nešto slično moglo bi vrijediti i za Merveila Ndockyta. Znaju to svi koji poznaju ovog 25-godišnjeg veznjaka Gorice, a potvrda je stigla dan poslije incidenta na društvenim mrežama. Video ove situacije, naime, objavljen je na Instragram stranici HRnogomet, a u komentarima su se javila oba aktera.

“Prvo, želim se ispričati svima koji će gledati ovaj video, pogotovo onima najmlađima, kojima ovo nije dobar primjer. Najvažnije od svega je užitak i ljubav prema igri koju komuniciramo prema ljudima, to je puno važnije od adrenalina koji nas nosi tijekom utakmice. Veliko hvala kapetanu Varaždina, čija je reakcija za primjer svima. Peace brate moj”, napisao je Ndockyt ispod objave, što je dovelo do reakcije Postonjskog:

“Peace bro!”

I tako je završena jedna na prvu gledano neugodna i neprimjerena situacija s terena. Uz više nego primjerene reakcije obojice, uz korektne i sportske isprike, uz pomirenje na terenu i izvan njega.

Bravo Igore, bravo Merveil!

Nastavite čitati

Sport

Uspješan nastup goričkih paraatletskih bacača: Velimir Šandor postavio novi državni rekord

Na Mitingu u Vinkovcima ostvarili su pet prvih mjesta, dva druga i jedno treće mjesto.

Objavljeno

na

Velimir Šandor postavio je novi državni rekord na Paraatletskom bacačkom mitingu u Vinkovcima. Šandor je u svojoj kasi F53 bacio disk 18.08 metara i osvojio drugo mjesto.

Nakon ljetne stanke ekipa Paraatletskog kluba Uspon na bacačkom mitingu te ujedno i četvrtom kolu paraatletske lige imala je uspješan nastup. Miting je bi samo za bacače pa su nastupili s 11 članova.

Osim obaranja državnih i osobnih rekorda, ostvarili su pet prvih mjesta, dva druga i jedno treće mjesto.

Prva mjesta svako u svojoj klasi, ostvarili su Stjepan Dereta i Miljenko Vučić u bacanju kugli, zatim prvo mjesto u bacanju diska osvojila je Renata Celjak i Mirnes Omerhođić koji je ujedno oborio i osobni rekord, ali osvojio i prvo mjesto u čunju. Nataša Sobočan u bacanju kugle ostvarila je drugo mjesto, a Ani Jelenić treće. U ukupnom poretku 5 najboljih rezultata Miljenko Vučić osvojio je 3 mjesto.

Na Mitingu su nastupili i Nikola Nestorović, Tvrtko Matanović i Milena Vujević.

 

 

 

Nastavite čitati

Vijesti

Preminuo Mladen Šutej, prvi Hrvat koji je sam u jedrilici preplovio Atlantik

Šutej je šest puta prejedrio Atlantik, tri puta Labradorsko more, dva puta Pacifik i jednom Indijski ocean. Bio je na svim svjetskim kontinentima uključujući i Antarktiku.

Objavljeno

na

Sve zaljubljenike u more rastužila je vijest kako je u svom rodnom Zagrebu, u 78. godini, preminuo jedan od najpoznatijih hrvatskih moreplovaca i jedriličara, Mladen Šutej.

Brojni će ga pamtiti i kao prvog Hrvata koji je sam jedrilici preplovio Atlantik, te dva puta obišao Rt Horn. Ujedno je bio i autor brojnih knjiga i dokumentarnih serijala, brojni zasigurno pamte ‘Beskrajem svijeta’ i ‘Čigrom oko svijeta’.

S prijateljem Ozrenom Bakračem oplovio je i čitav svijet, a na tom su putovanju postali i prvi hrvatski jedriličari kojima je uspjelo oploviti Rt Horne. Mladen Šutej u suradnji s prijateljima osnovao je i Hrvatski oceanski jedriličarski klub, te sagradio legendarnu jedrilicu Hrvatska Čigra.

Foto: Mladen Šutej i Ozren Bakrač, jedrilicom HIR 3 objedrili Rt Horn/FB Mladen Šutej

Mladen Šutej je u svojoj jedriličarskoj karijeri šest puta prejedrio Atlantik, tri puta Labradorsko more, dva puta Pacifik i jednom Indijski ocean. Dva puta je bio na Rtu Horn, jednom prošao Rt Dobre Nade i bio na svim svjetskim kontinentima uključujući i Antarktiku.

O svojim plovidbama napisao je osam knjiga i stotinjak reportaža, a u suradnji s televizijama snimio i realizirao 35 dokumentarnih emisija o jedrenju i zanimljivim krajevima svijeta.

 

Naslovna fotografija: Mladen Šutej/privatna arhiva Screenshot

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno