Poveži se s nama

Vijesti

Na goričkom području u sat vremena dva požara na otvorenom prostoru

Objavljeno

Županijski vatrogasni operativni centar Zagrebačke županije jučer je zaprimio dojavu o požaru na otvorenome prostoru u Velikoj Gorici, na adresi Kolodvorska 19.

-Požarom je bila zahvaćena trava na površini od 0,25 ha. U gašenju požara sudjelovala su tri vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Velika Gorica. U požaru je jedna civilna osoba zadobila opeklina te je zbrinuta od strane hitne medicinske pomoći.- kažu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.
Požar je ugašen je u 15:50 sati.

Nekoliko minuta kasnije zaprimljena je dojava o požaru na otvorenome prostoru na području Čičke Poljane.

-Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 30 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Velika Gorica i DVD-a: Čička Poljana i Kuče.  – kažu iz HVZ-a.

Kultura

Vlatka Bauer predstavit će svoje umjetničke radove na temu bezuvjetne ljubavi majke i djeteta

Izložba će se moći razgledati od 24.rujna do 7.listopada…

Objavljeno

on

Velikogorički ljubitelji umjetnosti, od petka u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica mogu vidjeti radove Vlatke Bauer, rođene Vukovarke. Riječ je o izložbi „Bezuvjetna ljubav – majke svijeta“ čija je tematska okosnica ovog ciklusa propitivanje ljubavi dvoje bliskih bića, majke i djeteta.

– Radovi su maštoviti, univerzalni, nadahnuti simbolikom i mistikom, a na nekim radovima vidimo strahote razaranja autoričinog rodnoga grada, dramatičnim odnosom crvenih i crnih mrlja kao naznaka tragedije, nevolje koja je zadesila čovjeka. U ovom slučaju crvena boja koja simbolizira krv, stradanje, patnju, ujedno simbolizira i ljubav te ne osjećamo depresiju, tugu i mržnju, već naprotiv, prikazana majka s djetetom simbol je nade, ljubavi i vjere u bolje sutra – ističe mr. sc. Ante Živković Fošar koji će ujedno u petak i službeno otvoriti ovu izložbu u 19 sati.

Izložba će se moć razgledati od 24.rujna do 7.listopada.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Na Vukomeričkim goricama berba pri kraju, do 70 posto manje ubranog grožđa nego prethodnih godina

Iduće godine pit će se manje, ali vina će biti vrlo dobra i kvalitetna.

Objavljeno

on

Ovogodišnja berba grožđa bliži se kraju, a vremenske prilike zasada su poslužile vrijedne vinogradare. No usprkos toga vinogradari Vukomeričkih gorica ostali su pomalo razočarani nažalost kao i većina vinogradara iz vinogradarskih regija Središnja bregovita Hrvatska te Slavonija i hrvatsko Podunavlje, budući je urod odnosno količina ubranog grožđa manja za oko 50 pa čak i 70 % nego proteklih godina.

Razlog toga su prije svega jaki proljetni mrazevi, a ponegdje i tuča. S obzirom na ranije spomenuto ove godine trsovi nisu bili jako opterećeni, nije bilo previše padalina stoga nije bilo ni značajnijih prisutnosti bolesti grožđa te je ono ubrano zdravo i u fazi pune zrelosti.

 

Sve to ukazuje da su omjeri sladora i kiselina vrlo dobri, mošt se neće morati puno doslađivati pa će se iduće godine piti puno manje, ali zato zasigurno vrlo dobra i kvalitetna vina.

Galerija fotografija:

 

Nastavi čitati

Vijesti

Europski dan bez automobila sutra privremeno obustavlja promet u užem središtu Zagreba

Zabranjen promet motornim vozilima biti će od 8 do 20 sati…

Objavljeno

on

U sklopu obilježavanja Europskog dana bez automobila, sutra od 8 do 20 sati biti će zabranjen promet motornih vozila u užem središtu grada Zagreba.

Grad Zagreb tim je povodom donio Rješenje o zatvaranju prometa u središnjoj zoni grada omeđenoj sljedećim ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva –Palmotićeva (zapadni rub) – Boškovićeva (sjeverni rub) – Hebrangova (sjeverni rub) – Gundulićeva (istočni rub) – Ilica (sjeverni rub) – Mesnička (istočni rub do Streljačke) – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

– Preporučamo svim vozačima da na Europski dan bez automobila umjesto svojeg vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar grada te isto tako vozačima dostavnih vozila napominjemo da dostavu u centru grada obave do 7 sati – ističu iz PUZ-a i mole sve sudionike u prometu da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju te da postupaju u skladu s uputama policijskih službenika i redarske službe.

Zonom zabrane prometa smiju prometovati interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija i vozila pod pratnjom), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi vozila te vozila osoba s invaliditetom.

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno