Poveži se s nama

Vijesti

MOST: Izaberite promjenu, vidjet ćete da će to donijeti dobro Gorici

Do sada su se MOST-ovci osvrnuli na brojne teme i probleme koje žele riješiti, a tema zadnjeg predizbornog obraćanja javnosti bila je poticajna stanogradnja

Objavljeno

Temom poticajne stanogradnje velikogorički MOST zaključio je svoja obraćanja javnosti uoči nedjeljnih lokalnih izbora. Kandidat za gradonačelnika dr. Ivan Bekavac istaknuo je kako je Grad Gorica propustio priliku sudjelovati u takvim projektima te se tako upisao na listu rijetkih hrvatskih gradova, i jedinih velikih gradova, koji ni na koji način nisu sudjelovali u projektima poticajne stanogradnje.

– Grad nije učinio ništa po tom pitanju u proteklih dvadeset godina, a mogao je učiniti puno. Gradu je Agencija za posjedovanje i promet nekretninama više puta nudila mogućnost sudjelovanja u ovakvim projektima, a on se uvijek na takve prijedloge oglušivao. Nedavno je u Podbrežnici privatni investitor htio, u okviru Zakona o poticajnoj stanogradnji, započeti takav projekt, prvi u Velikoj Gorici, međutim Grad je uz obrazloženje kako nema dovoljno financijskih sredstava za izgradnju lokalne infrastrukture i lokalne prometnice, propustio priliku sudjelovati – naveo je Ivan Bekavac te objasnio kako je poticajna stanogradnja odlična prilika da građani dođu do vlastitog doma bez da moraju dizati velike kredite s nepovoljnim kamatama.

– Grad Velika Gorica zanemaruje tu mogućnost, a ja pitam odgovorne zašto je to tako? – kazao je Bekavac te obećao kako će on, ako postane gradonačelnik, pokrenuti poticajnu stanogradnju u našem gradu.

Osim toga, Bekavac je dao i potporu stanarima zgrade u Zagrebačkoj 96 koji su pokrenuli pravni spor protiv investitora koji na susjednom gradilištu gradi tri stambene zgrade.

– Rečeno je kako se obavijest nije mogla dostaviti zbog velikog broja stanara, a znam da je riječ od četiri susjeda. Ovo je grozan presedan, gdje se pokazuje kako se na nezakonit način može utjecati na životne prilike nas koji zakone i propise slijedimo. Osobno ću na dužnosti gradonačelnika tražiti odgovornost osoba koje su potpisale obrazloženje i sve potrebne dozvole, i provesti postupak protiv tih osoba koje su ih oštetile zakonski – kazao je Ivan Bekavac i za kraj nabrojao probleme koje želi riješiti kao gradonačelnik Velike Gorice, od prometnih problema i izgradnje kompostane do zdravstvene zaštite.

Završno se građanima obratila i MOST-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Barbara Županić.

– U ovu političku bitku sam ušla nevino, dječje, čisto i bez ikakvih skrivenih namjera, osobnih grebanja i interesa. Mnogi su si uzeli za pravo reći kako sam neiskusna, no moje mišljenje je suprotno. Smatram i apsolutni fokus svog djelovanja ću usmjeriti na mlade i na mlade obitelji kako bi svako dijete i svaka mlada osoba živjela u svom gradu onako kako želi živjeti. Bez straha i bez nametanja. Mlade želimo slušati i kroz dijalog rješavati sve probleme da živimo zajednički – rekla je Županić.

14.5.2021. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nikola Grmoja: Gorici je potrebna promjena

Još jednom je goričke MOST-ovce došao podržati i saborski zastupnik Nikola Grmoja te poručio kako je važno da građani izađu na izbore 16. svibnja jer ono što se događa na lokalnim izborima ima utjecaj i na nacionalnu razinu.

– I ako ne mijenjate političare, ako ne kažnjavate one koji su na vlasti, oni neće biti bolji. Treba im nekada dati ‘po prstima’. A treba i nama, ako mi budemo na vlasti. Političare je potrebno što češće mijenjati kako bi bili bolji. Izaberite promjenu. Vidjet ćete da će to donijeti dobro Gorici. Nudi nam se ista garnitura, malo promijenjenog lica, ali isti ljudi, iste strukture stoje iza toga. Jedina promjena je dr. Ivan Bekavac i Barbara Županić te stručni tim oko njih. Uvjeren sam da će građani to prepoznati – zaključio je Nikola Grmoja.

Politika

Izglasan rebalans, prihodi veći za 27, rashodi za 9,5 milijuna kuna

Više od sat vremena raspravljalo se o izvršenju proračuna za prošlu godinu, a zatim se prešlo na raspravu o rebalansu proračuna za 2021. godinu, koji je prošao s 15 glasova “za”

Objavljeno

on

Nakon nekoliko sati rasprave, prijedloga, pitanja, objašnjavanja i pojašnjavanja, konačno je na sjednici Gradskog vijeća usvojen rebalans gradskog proračuna za 2021. godinu, koji su prihodi povećani za gotovo 27 milijuna kuna, a rashodi za 9,5 milijuna. Najveće korekcije u proračunu odnose se na saniranje posljedica potresa, odnosno na nabavku kućica i pomoć građanima, budući da je šteta od potresa na području našega grada u konačnici premašuje 100 milijuna kuna, no puno je tu bilo tema za raspravu.

– Prihodi od porezani uvećani su za 14,6 milijuna kuna, s obzirom na to da je realizacija u prvih šest mjeseci ove godine šest posto viša u odnosu na polugodišnje izvršenje, a uspoređujući s prošlom godinom, riječ je o porastu od 35 posto – kazala je Žaneta Štefanić, pročelnica za financije, dodavši kako se 5,9 milijuna kuna očekuje iz ugovora pomoći, 3,2 milijuna trebalo bi doći od Ministarstva kulture i medija, za izgradnju interpretacijskog dijela Muzeja Turopolja i dvorac Lukavec, a 1,6 milijuna kuna doznačila je Županija štetu od potresa.

S druge strane, gledajući rashode, puno je više stavki bilo za istaknuti. Za radne bilježnica za školarce izdvojeno je 2,2 milijuna kuna, budući da Županija tu stavku nije preuzela na sebe, kao što se očekivalo. Smanjena su i sredstva za energetsku obnovu zgrade u Šetalištu Franje Lučića, kao i za poduzetnički inkubator, dok su ugovorena sredstva za sufinanciranje biciklističke staze od Velike Gorice do Novog Čiča.

Najznačajnije promjene u proračunu odnose se na komunalne djelatnosti, jer tu se radi o povećanju na gotovo 20 milijuna kuna, od čega će osam milijuna stići iz Fondova, a nešto više od šest dodatnih milijuna kuna određeno je za sanaciju cesta oštećenih radovima na Aglomeraciji. Gotovo pet milijuna kuna otići će i na troškove javnog prijevoza. Što se tiče kredita koji je grad podigao na iznos od 47,5 milijuna kuna, iskorišteno je tek 11,8 milijuna, dok će preostalih 35,7 milijuna biti utrošeno u sljedećem razdoblju.

Uvećana su i sredstva za predškolski odgoj, budući da se potrebni kapaciteti povećavaju, pa se traže nova rješenja za to pitanje, uključujući i planiranu gradnju novih vrtića.

I dok su iz vladajuće garniture vijećnici očekivano hvalili rebalans, iz oporbe su ga očekivano osporavali. Nazivali su ga i nedovoljno transparentnim, i previše optimističnim, i premalo konzervativnim… Zbog svih tih razloga, kako su isticali, oporbeni vijećnici nisu željeli podržati rebalans, pa je on prošao s 15 glasova za i deset oporbenih protiv.

Ivo Jelušić iz SDP-a smatrao je spornim povećanje ulaganja u promociju, a smanjivanje sredstava za projekte, a spornom je vidio i stavku po kojoj se za dovršetak rekonstrukcije Tomaševićeve ulice izdvaja samo 8600 kuna.

– Ljudi, uozbiljite se, ovdje se radi o ozbiljnim stvarima – pozvao je vladajuće Jelušić.

Još jednoga kandidata za gradonačelnika na izborima, Ivana Bekavca iz MOST-a, zasmetalo je, između ostaloga, i što je u tekstu rebalansa našao čak i pravopisne pogreške, pa je tako orezivanje drveća postalo obrezivanje…

– Već godinama govori se o domu za starije i nemoćne, postojalo je i zemljište, no sad je dio tog zemljišta prodano. Izbačen je vanjski bazen, izbačeno je uređenje Stare općine, nigdje se ne spominje ni Solarni grad, a to su sve kapitalni projekti – kazao je Bekavac.

U odgovaranju na kritike upućene rebalansu najžustrije je odgovarala HDZ-ova Marijana Kuliš.

– Čujemo sad da gospodin Jelušić tvrdi kako je proračun nedovoljno konzervativan, a onda gospodin Bekavac prigovara jer su neki projekti morali biti izbačeni. Ispada da ne valja niti jedna opcija, što god da smo napravili – rekla je Kuliš.

Nastavljeno je nakon toga s replikama, s novim kritikama na rebalans, s puno spominjanja Aglomeracija i posljedica radova, ali i s dobrim željama.

– Dokažite da ste drugačiji, da želite promijeniti način vođenja grada. Ovo nije dovoljno. Očekujem da prijedlog proračuna za 2022. godine bude puno transparentniji i bolji – rekao je Marijo Zdelar iz SDP-a.

Rebalans je, nakon svega, ipak izglasan.

Nastavi čitati

Vijesti

Matineja za umirovljenike ovoga petka donosi “Tajnu Azurne obale”

Ulaz za umirovljenike je besplatan.

Objavljeno

on

Tradicionalno, posljednjeg petka u mjesecu Kino Gorica organizira Matineju za umirovljenike kada naši sugrađani potpuno besplatno mogu pogledati film koji se nalazi na repertoaru. Tako ih ovoga petka u 11 sati očekuje “Tajna azurne obale” s početkom u 11 sati.

Riječ je o francuskoj krimi komediji koja nas vraća u kolovoz 1970. godine. Kao i svake godine, milijarder Claude Tranchant i njegova supruga Eliane borave u raskošnoj vili u Saint-Tropezu. Čini se da im ništa ne može pokvariti dobro raspoloženje, no uskoro milijarder počinje dobivati prijeteća pisma. Uvjeren da je žrtva pokušaja ubojstva, pokuša angažirati usluge najboljeg pariškog inspektora. No, ljeto je i dostupan je samo inspektor Boulin…

-Na ovaj način želi se i ovom dijelu građana koji zbog malih mjesečnih primanja rijetko odvajaju novac za kino ulaznicu, a zakinuti su i za mnoge druge kulturne programe, omogućiti da besplatno pogledaju poneki zanimljiv film. Osim što ovim programom obogaćuje njihov kulturni život, umirovljenike se potiče na socijalizaciju i druženje sa sugrađanima, prijateljima i bivšim kolegama. – kažu iz POUVG.

 

 

 

Nastavi čitati

Sport

Bruno Škrinjarić iz Maraton kluba Velika Gorica osvojio prvo mjesto na Ozalj i Vrhovac trailu

Tri trail utrke u tri vikenda i tri postolja za goričkog atletičara.

Objavljeno

on

Član Maraton kluba Velika Gorica Bruno Škrinjarić u subotu je nastupio na utrci “Ozalj i Vrhovac trail” i to na dionici od 16 kilometara s oko 800 m ukupne visinske razlike, te je na cilj stigao kao prvoplasirani natjecatelj.

-Moram priznati da sam stvarno uživao, staza je bila baš po mojoj mjeri – uzbrdice su bile kratke i užasno strme dok su nizbrdice bile duge i blage. Inače nisam “trailaš” tako da nemam naviku niti kužim ekipu koja se “razbija” na nizbrdicama, tako da sam se uglavnom fokusirao što brže odraditi uzbrdice, a polagano i oprezno nizbrdice. Od ostatka utrke sam se odvojio nakon nekih 2 kilometra te od tada zapravo sve išao svojim tempom. Ukupno sam završio sa zlatnom medaljom u ukupnom poretku za nešto manje od sat i pol. Hvala organizatoru na odlično odrađenoj utrci i super poklon paketima i nagradama!- kaže Škrinjarić.

Ovim je trailom Bruno zaokružio jedan lijepi niz – tri trail utrke u tri vikenda i tri podija. Sada slijedi kratki odmor, nakon čega se opet fokus stavlja na nastavak sezone cestovnih utrka i triatlona.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno