Povežite se s nama

Kultura

Mlinarica u Knjižnici Galženica predstavila “Mlinaricu”

Sve pjesme u knjizi napisane su u formi akrostiha…

Objavljeno

na

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, u Područnoj knjižnici Galženica, organizirao je 270.izdanje Matičinog četvrtka. Gorička književnica Zdenka Mlinar tom je prilikom predstavila svoju sedmu poetsku zbirku pod nazivom “Mlinarica”.

Posebnost ove zbirke je to što su sve pjesme u knjizi napisane u formi akrostiha, a recenziju je napisala naša nagrađivana i uspješna književnica Darija Žilić, dok su tematske ilustracije u knjizi autorski rad međunarodno poznate slikarice Azre Arapović.

O knjizi je govorila Nevenka Lang, predsjednica Udruge umjetnika “Spark” Velika Gorica, koja je i nakladnik ovog Naslova, ali i sama autorica Zdenka Mlinar.

U glazbenim točkama, nastupio je maestro Siniša Belošević s dvije autorske skladbe, “Beli angel” i “Zemla, turopolska”, za koje je tekst napisala Zdenka Mlinar.

HOTNEWS

Prvo mjesto za djecu iz FA Šiljakovine na dječjoj smotri folkora

Evo i ostalih rezultata…

Objavljeno

na

Djeca iz Folklornog ansambla Šiljakovina s koreografijom “Devojčica kolo vodi” – pjesme i plesovi Turopolja, osvojila su prvo mjesto na Gradskoj smotri dječjeg folklora. Prema selektoru Goranu Kneževiću, koji je pomno pratio sve dječje izvedbe na prošlotjenoj smotri, a na kojoj je sudjelovalo 14 društava s 21 skupinom, odnosno izvedbom.

– Ovakav koncert je kulturološki, umjetnički i scenski vrijedan jer smo vidjeli ljepotu, znanje, umješnost, razigranost i radost. To je univerzalna vrijednost. Dječje stvaralaštvo i postignuća nisu, dječja – manje vrijedna ili samo za djecu i roditelje, već svojom kvalitetom staju uz bok „odraslima“i vjerujem da ću dočekati trenutak kad će to biti shvaćeno i društveno prihvaćeno – istaknuo je u svom izvješću, selektor Knežević.

Drugo mjesto na ovoj smotri pripalo je djeci iz KUD-a Kravarsko s koreografijom “Ajde doma dekle mile” – pjesme i plesovi Podravine, a djeca iz OSS Buševec s koreografijom “Prvo leto služim”, igrama, pjesmama i plesovima iz Međimurja bila su treća. Četvrta su bila djeca iz KUD-a Ščitarjevo s pjesmama i plesovima iz Moslavine “Stara stupa stalno lupa”, a peta su djeca iz KUD-a Čiče s koreografijom “Zginula je pikuša”.

Čestitamo svima na uspjehu i sretno na predstavljanju Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

Naslovna foto: FB FA Šiljakovina

Nastavite čitati

Kultura

Čuvari tradicije pokazat će raskoš plesova, pjesmi i nošnji na Smotri folklora

Tko je najbolji i tko će naš grad predstavljati na Županijskoj smotri folklora odlučit će tročlano povjerenstvo

Objavljeno

na

Nakon što su ljubitelji kulturno-umjetničkih društava prošlog vikenda uživali u nastupima djece, svojevrsni turopoljski festival folkora se nastavlja i ovog vikenda. U Pučkom otvorenom učilištu u nedjelju, 26. ožujka, od 17 sati nastupit će odrasle sekcije gradskih kulturno-umjetničkih društava na 23. Smotri izvornog i koreografiranog folklora. Posjetitelji će vidjeti 11 koreografija i četiri izvorne točke, a sve će izvesti 338 izvođača.

– Zna se da je Velika Gorica grad folkora, grad mladosti i sretni smo i ponosni da Velika Gorica ima toliko KUD-ova u svojoj zajednici i da oni funkcioniraju jako dobro, a gdje god da se pojave, i na državnim i na međunarodnim festivalima, uvijek su pohvaljeni i uvijek su prepoznatljivi – kazala je Zlatica Krznarić, tajnica Zajednice.

Tko je najbolji i tko će naš grad predstavljati na Županijskoj smotri folklora odlučit će tročlano povjerenstvo.

 

Nastavite čitati

Kultura

Putopisna i radionica o kajkavskom narječju za 100 godina škole u Mraclinu

Kako bi obilježili veliki jubilej u Mraclinu planiraju razne radionice, a glavno događanje trebalo bi biti u lipnju

Objavljeno

na

Objavio/la

Povodom obilježavanja 100 godina izrgradnje zgrade mraclinske škole, Mraclinci su u proteklih tjedan dana održali dvije radionice. Prvo je na redu bila radionica i putopisno predavanje koje je održao putopisac, avanturist i fotograf Damir Vujnovac u petak u prostorijama Dučeca. Gost je autor dviju putopisnih knjiga za djecu (Djeca Sahare i Djeca Kurdistana) te autor mnogih putopisnih tekstova objavljenih u časopisima i na internetskim portalima.

Foto: Josip Kos/Mraclin.hr

– Mraclinski školarci mogli su čuti brojne priče o mjestima, ljudima i običajima iz nama udaljenih krajeva, od Irana i Iraka, Turske, Jordana pa do Meksika. Cilj ove radionice je donijeti djeci informacije o životu njihovih vršnjaka u dalekim dijelovima svijeta, koji odrastaju u različitim kulturama. Time širimo horizonte naših mladih mještana i učimo ih toleranciji i prihvaćanju različitosti. Radionici su prisustvovale i učiteljice – Vlasta Šunko i Galja Trbić Vašić – pišu iz KUD-a Dučec za Mraclin.hr.

U četvrtak, 23.ožujka, održana je i druga po redu radionica u sklopu stote obljetnice škole u Mraclinu. Ovoga puta tema je bila kajkavsko narječje, a radionicu je vodila Marija Kos. Cilj radionice bio je poticanje navike čitanja kod djece, a uz to približavanje kajkavskog narječja, koje se pomalo zaboravlja. Kroz čitanje zabavnih priča, igru i kvizove, djeca su imala priliku upoznati raznolikost narječja.

Foto: Josip Kos, Tomislav Krešimir Hubak/Mraclin.hr

– Možemo reći da je radionica bila uspješna, djeca su pozorno slušala priču, a i sama su kroz kviz i igru pokazala svoje znanje mraclinskog govora. Dobro smo se zabavili i nešto novo naučili, na kraju se počastili sokom i kiflicama – kažu iz Dučeca.

Iduća radionica je u petak, 31. ožujka, kada će Maja Ergović iz Muzeja Turopolja održati radionicu tradicijskog ukrašavanja jaja voskom.

Nastavite čitati

Kultura

Ansambl Jane koncertom će Goričane podsjetiti na bogatstvo hrvatskih folklornih pjesama

Ostalo je još jako malo ulaznica

Objavljeno

na

Ansambl Jane pripremio je veliki cjelovečernji koncert pod nazivom “Drag je dragoj”, po istoimenoj pjesmi za koju su Jane nedavno snimile i video-spot.

Ansambl izvodi pjesme koje obuhvaćaju područje cijele Hrvatske, a načinom izvedbe iznimno je naglašena raznolikost i bogatstvo folklornoga glazbenog izričaja. U istom stilu pripremile su i repertoar za koncert, koji će se u subotu, 25. ožujka, 19 sati održati u Dvorani Gorica. Ulaznice su besplatne, a ostalo ih je još jako malo. Kako bi nabavili svoju, potrebno je javiti se Ansamblu Jane na njihovoj Facebook stranici.

Nastavite čitati

Kultura

Ljubitelji poezije, knjižnica vas poziva u svoj Poetski književni klub

Na internetskim stranicama Gradske knjižnice objavljivat će se neobjavljeni radovi poezije

Objavljeno

na

Objavio/la

Gradska knjižnica Velika Gorica pokreće Poetski književni klub. Simbolično, knjižničari su klub odlučili osnovati upravo u mjesecu početka proljeća i Svjetskog dana poezije (21. ožujka).

– Pridružite se našoj pjesničkoj zajednici i otkrijte svijet poezije. Poezija ima moć transformirati živote, uzdići i nadahnuti. Uživajte u čitanju promišljenih knjiga poezije koje potiču na razmišljanje, a pripremaju ih stručnjaci. Podijelite svoje radove s članovima kluba – poručili su iz knjižnice.

Sastanci ljubitelja poezije odvijat će se u Područnoj knjižnici Galženica, a na internetskim stranicama Gradske knjižnice objavljivat će se neobjavljeni radovi.

– Neka ovo bude vaša godina poezije: prilika da duboko čitate i vidite svijet iznova – za kraj su poručili iz knjižnice i pozvali zainteresirane za klub da se prijave na galzenica@knjiznica-vg.hr.

Nastavite čitati

Reporter 423 - 23.02.2023.

Facebook

Izdvojeno