Povežite se s nama

HOTNEWS

Mlin na kraju grada: Priča o ratu, kreditima, znoju, žuljevima i tjestenini…

Mlin Pukanić, pogon koji još od 1942. hrani Goričane, počeo je kao mali obiteljski biznis, dugo je to i ostao, no braća Ivan i Franjo, praunuci, mijenjaju trendove

Objavljeno

na

Priča o Mlinu Pukaniću, obiteljskoj firmi koja se pretvorila u jedan od goričkih brendova, zapravo je priča o goričkoj povijesti. Franjo Pukanić udario je temelje ovog biznisa još 1942. godine, naslijedili su ga sin Ivan i unuci Franjo i Jure, a danas su glavni praunuci Ivan i Franjo. Otkrivamo kakve veze sa svim tim imaju njemački vojnici, neobično povoljni krediti i sasvim posebne tjestenine…

Prohladno jutro, sasvim prikladno jeseni koja se nemilosrdno spustila nad grad, jednog sasvim običnog utorka, poslužilo je kao dekor za priču zbog koje je trebalo nakupiti solidan broj koraka. Kreneš Sisačkom, pa skreneš u Kurilovečku, grabiš prema onom dijelu za kojeg će mnogi reći “tamo, na kraju grada”, pa dođeš do cilja. Do mjesta koje je na svoj način pisalo povijest ovoga kraja. Do Mlina Pukanić.

Mjesto je to neke sasvim posebne energije, zdanje kroz koje na ovaj ili onaj način prođe valjda cijela Gorica, točka na kojoj se nekako osjetiš živim. Mirisi tek prerađenog brašna miješaju se s oporim šmekom benzina iz kamiona koji dolaze i odlaze, zvuk nabrijanog viličara sudara se s grajom kakvu stvara jedan ovakav, prosječan radni dan. Ljudi dolaze i odlaze, jedni s tonama brašna, drugi s vrećicama tjestenine, treći s papirima na kojima su ispisane narudžbe za sljedeće dane… I sve je nekako zaokruženo teškom pozitivom, koliko god vidiš da se ljudi muče, da krvavo i naporno rade, jer ovo je takav posao. Krvav i težak.

– Je, nego kaj, uvek je tak bilo. Još od kad je moj deda krenul s ovim poslom – dočekuje nas Franjo Pukanić.

Mlin kao mali gradski trg

A odmah do njega – Franjo Pukanić. Sin starog Franje, ali i praunuk još starijeg Franje, čovjeka koji je ovu priču i započeo još tamo prije više od sedam i pol desetljeća. Odnekud u taj čas izlazi i Ivan, drugi sin Franje starijeg, brat Franje mlađeg, unuk dede Ivana, koji je Franjin tata…

– Sve kaj vas zanima pitajte mladog gazdu. Sve nas taj tjera! I ni’ko mu ništa ne smije reći. On je boss… Ali dobro, zna malo i popustiti. Pokaže zube, ali onda popusti – za*ebava se tata Franjo pokazujući prema sinu Franji prije nego počne nešto ozbiljnija priča.

Malo je, jako malo Goričana koji barem jednom nisu navratili u Mlin Pukanić. Kad se tu malo duže zadržiš, shvatiš da to njihovo dvorište mlina dođe kao nekakav mali gradski trg. Tu ćeš sresti i one koje mjesecima nisi vidio, tu ćeš se dobro nasmijati, doznati gradske novosti… I vidjeti kako se radi ozbiljan posao s ozbiljnom tradicijom.

– Sve ovo pokrenuo je moj pradjed Franjo, to ti je bilo 1942. godine. Nakon njega posao je nastavio moj deda Ivan, pa tata Franjo i stric Jura, a sad smo tu brat Ivan i ja. A stari pomaže koliko može, stalno je i on tu – priča nam Franjo zvani Buco, 35-godišnji mlađi sin koji odavno nije buco, ali nadimak je morao ostati u ovoj specifičnoj obiteljskoj nomenklaturi.

Jedan u pogon, drugi u papire

Brat Ivan je dvije godine stariji, a njih dvojica kombinacija su koja dozvoljava tati da mirno može u mirovinu. Iako, mlin je njemu odavno u krvi, teško mu je maknuti se iz njega, svaki dan obavezno navrati, provjeri treba li što, pomogne…

– Evo, već pet meseci sam u penziji, sad mi dečki daju džeparac, da imam za gablec – opet se smije tata Franjo dok sin Buco vrti glavom i prebire po papirima.

I to je njegov dio posla, iako će Pukanići odmah objasniti da nema tu prave podjele posla.

– Znaš kako ti to ide… Ko kaj prvi primi, to radi. Ajde, okvirno je Ivan više u proizvodnji, s radnicima, a ja u ovome ostalome. Do nedavno sam radio i knjigovodstvo, pa kupci, dobavljači, svi problemi… Sve prođe kroz tebe. Od krivo napisanog računa, do loše pšenice, do banke, općine, države, radnika… I do utovara. Pa s pekarima, s ratarima. Uvijek je sezona nečega, ili je berba, ili je žetva… Više ni sam ne znam što sve radim, ali tako to ide, mali smo i moramo se krpati tako da radimo sve – priča Buco.

U vrijeme opće digitalizacije, modernizacije, gotovo je raritetno vidjeti ovakav pogon. Nema megalomanije, samo upornosti, žuljavih ruku i bratske sloge. I to je vjerojatno tajna uspjeha u poslu u kojem su mnogi mlinovi ovakvog tipa odavno potonuli. I nestali.

– Uvijek smo bili smo relativno mali, barem u svijetu mlinova, jer mi smo i danas među najmanjim mlinovima u Hrvatskoj, sve su to veliki sistemi. Radili smo sve i svašta, i stočnu hranu, i za velike pekare… Radilo se. Dobra je okolnost i to što smo blizu Zagreba, jer to nam je jako puno značilo. Da smo bili stotinjak kilometara dalje, tamo prema Slavoniji, danas vjerojatno više ni mi ne bismo postojali – govori stariji brat Ivan prije nego se ispriča i vrati se poslu koji ne staje.

– Tržište je veliko, a mi pokušavamo držati kvalitetu, trudimo se maksimalno, ulažemo stalno u nove pogone, nove proizvode… I to je to, ne mogu reći da postoji neki univerzalni recept zbog kojeg smo mi uspjeli, a neki drugi nisu – nadovezuje se Buco.

Prva zarada je bila – postotak

Iza njih je, dakle, tradicija duga 76 godina. Četiri generacije, gomila problema i stalni rast. Malo po malo, postepeno, bez preskakanja stepenica.

– Kad je moj deda s tim krenuo, još ni struja nije došla u Kurilovec. Nije bilo baš ni mlinova po selu, tako da je posla od početka bilo. Iako, krvav je to posao… – prepričava tata Franjo, pa dodaje anegdotu vezanu uz same početke.

– Znam da je deda taman htio početi graditi prvi dio mlina, dovezel je cigle da počne zidati, ali baš je počeo drugi svjetski rat i došle Švabe k njemu! Kažu mu: ‘E, te cigle ćemo mi sebi uzeti’. I kaj će deda, kaj buš im rekel osim ‘samo si vi to zemite’… Pravili su bunkere tu kod željezničke stanice, pa im je trebalo, a na odlasku taj njihov glavni kaže mom dedi da buju mu to vratili. A deda si misli ‘ma kaj bute vi vratili…’ I pomirio se s tim da više neće vidjeti cigle.

Međutim, ova priča dobila je neočekivani obrat.

– Kad ono, jebate, za par mjeseci evo njih, dopeljali cigle! I to su dopeljali duplo više nego kaj su odnesli. I deda napravi mlin i krene delati…

U početku se tu nije vrtio novac nego roba.

– To je bio mali, kameni mlin. Ljudi bi imali svoju pšenicu i tijekom godine donosili do mlina i radili brašno. Mi bi uzimali ušur, dio koji nama ostaje od usluge mljevenja. Ljudi bi, recimo, donijeli 100 kila pšenice, a mi bi se naplaćivali tako da bi uzimali određeni postotak te pšenice. I namiriš se iz toga, to ti je zarada – zna i Buco za priče iz davnina.

‘Policijski’ kredit za uspjeh

Desetljećima je to bio isključivo obiteljski biznis, težak i mukotrpan.

– Je, moglo se živjeti od toga u ta vremena, ali bilo je teško. Nije bilo ni kredita ni ničega, bilo je puno teže nešto stvoriti – govori Franjo, prisjećajući se još jednog važnog trenutka u razvoju mlina.

– Kad smo delali ovu drugu zgradu, vi’š tu – pokazuje rukom u stražnji dio objekta.

– To ti je bilo osamdesete, baš sam se ja ženil. To je prije toga bila velika drvarna i unutra vršilica. Ljudi su na polju vezali ječam i pšenicu u snoplje, to dopeljali tu s kolima, pa se odvajala košenica od slame… A osamdesete je tata odlučil to srušiti i napraviti zgradu – kaže nastavak njegove priče.

Onoga čega nije bilo ranije, kredita, sad je bilo. Iako deda Ivo nije previše znao o tome.

– Sjećam se, došel je tu jedan policajac, naš sused Ilija, i veli mom starom: ‘Ivo, ti radiš zgradu, pa odi si u banku, sad su ti povoljni krediti, nikad više ti ne budu takvi’. Stari se bojal toga, ali zdigel je 30 hiljada marki, nije se usudil uzeti više. Sve je zazidal, napravil, kad za par meseci evo inflacije! Da je znal, digel bi sto hiljada, jer sve je to inflacija požderala – kaže tata Franjo.

Polako je i deda Ivo posustajao, pa je posao odlučio ostaviti sinovima Franji i Juri.

– Deda je to mudro napravio, jedan brat je napravio podjelu imovine na dva dijela, a drugi je prvi birao koji će dio uzeti. Na taj način niti jedan ne može reći da je zakinut – ubacio se Buco, a njegov otac nastavio:

– Ovak ti je to bilo… Imali smo dva mlina. Kad je stari videl da više ne može, rekel je ovak: ‘Dečki, ja bum vam to podelil. Ti imaš jednu stranu, ti drugu’. I tak je Jura, moj brat, prvi biral. Tam naprijed je sve bilo već uhodano i on je uzeo taj dio, a ja ovaj drugi.

Kako je Bosanac sredio stvar

I tu u priču upada jedan novi lik. Nazvat ćemo ga Bosanac.

– To ti je bila ’94., kad je u Gorici bilo dosta izbjeglica iz Bosne. Jedan dan mi je došao taj jedan Bosanac, sterali su ga iz Bosanske Dubice, i pita jel bi mogel on tu delat kao fizički radnik. Rekoh, bi, kaj ne bi mogel… I kad je videl kaj se tu događa, kaže: ‘Ja sam to delal tam u firmi, mogu vam ja vodit i papire, i fizički delat…’ Došel nam je ko bog. I malo po malo smo sve to počeli slagat, ali trebalo je par godina dok sve nije selo na svoje mesto – sjeća se Franjo.

Nije prošlo dugo, a već je došlo vrijeme za mlađe. Dvojica Franjinih sinova, Ivan i Buco, ubacili su se u posao čim su završili školovanje.

– Da, čim sam završio srednju školu, počeo sam raditi. Naravno da ti prolazi kroz glavu da probaš nešto drugo, pogotovo jer znaš da će te mlin čekati, prije ili kasnije. Upisao sam faks, ali vanredno, tako da sam većinu vremena bio u mlinu. I nije mi žao što sam tu završio. Što prije počneš to raditi, to bolje. I brat je počeo odmah raditi, čim je završio školu. To je najbolje rješenje, najlogičnije – vjeruje Buco, koji nije bio jedini s dvojbama o nastavku obiteljske tradicije.

– Kad je bio mojih godina, ni moj stari nije radio u mlinu nego je bio autoprijevoznik. Imao je kamion i vozio je šoder, zemlju, sve i svašta. Evo, to je taj kamion, iz ’74… – pokazuje Buco na narančasti kamion koji ne odustaje.

– I dan danas ga koristimo kad pšenicu vozimo iz silosa u mlin. Desetak godina se stari time bavio, ali došao je trenutak kad je netko morao preuzeti mlin…

Naravno da tu više dvojbe nije bilo, veza s mlinom ipak je prejaka.

– Ja sam od djetinjstva stalno u mlinu. Kako su deda i baka živjeli u kući koja je u sklopu mlina, a to je i rodna kuća mog tate, ja sam tamo bio po cijele dane. Pogotovo prije nego što sam krenuo u školu, tamo sam i spavao, jer sve to mi je bilo zanimljivo, u mlinu se uvijek nešto događalo – objašnjava Buco.

Tjestenine kakve bi sam poželio

U mlinu se i zadnjih godina uvijek nešto događa. Pogotovo zadnjih godina. Nove, mlade snage donijele su i nove ideje.

– Ha, gledaj, širimo se… Do prije desetak godina smo mljeli samo pšenicu, a sad meljemo i raž, i kukuruz, imamo i heljdino brašno, i pirovo… Zapravo sve vrste brašna koje se mogu raditi. Prije tri godine smo počeli raditi i vlastitu tjesteninu, a sad pripremamo i pekaru… Uvijek nešto novo. Svi radimo, i tata, i brat, i ja, u mlinu smo po 10-12 sati dnevno i malo po malo smo došli do toga da smo zadovoljni – govori Buco.

Poseban hit je tjestenina, jer Pukanići to rade drukčije nego drugi.

– Meni su i prije toga 70 posto prehrane bile tjestenine. Obožavam ih i htjeli smo napraviti nešto što bi nas same zadovoljilo, uz pretpostavku da bi automatski to i ljudima bilo zanimljivo – otvara Buco ovo poglavlje razgovora.

– Prijavili smo projekt za poticaje iz EU fondova, ali na kraju nam nisu odobrili sredstva. Kako je sve već bilo gotovo i spremno, odlučili smo u to krenuti sami, vlastitim sredstvima.

Ideja je bila, kaže, puno više od pukog posla.

– Željeli smo napraviti nešto domaće, tjesteninu koja nije od uvoznog brašna, od duruma, od kojeg se radi 99 posto tjestenina koje ljudi jedu. Durum je vrsta pšenice, Talijani sve svoje tjestenine rade od toga, kao i svi naši najveći proizvođači. To je čak i skuplja varijanta, ali jednostavnija je proizvodnja, jer tu nisu potrebna jaja. A mi smo odlučili napraviti tjesteninu isključivo od domaće pšenice, koja uspijeva u Hrvatskoj, nešto čega nema na tržištu, a znamo da je i fino, i triput zdravije nego strane tjestenine – objašnjava Buco.

Živimo zdravo zajedno

Reakcije ljudi su, kaže, isključivo pozitivne.

– Ljudi su oduševljeni. Recimo pir, divlja sorta pšenice koja se ekološki uzgaja, jako je zdrava, a tjestenina od nje je ekstremno fina, ali i zdrava. Moje načelo i je da čovjek mora živjeti zdravo, stremiti zdravlju i ispravnom načinu življenja, što je također imalo utjecaja na odluku da radimo nešto takvo – govori Buco gotovo sa sjajem u očima.

– Znaš što, da mi je netko prije pet godina rekao da ću raditi tjesteninu i imati pekaru, rekao bih da je lud. Već je tad bilo dovoljno briga, problema i odgovornosti, ali sve to ide jedno za drugim. Prilike i okolnosti su takve, počneš se baviti stvarima koje su zahtjevne, ali i logične. Ipak imaš glavnu sirovinu, imaš tržište na kojem te ljudi znaju, pa zašto ne proširiti ponudu.

Nema zasad njihove tjestenine u velikim trgovačkim centrima, ali ima u 15-ak prodavaonica u Zagrebu, desetak u Splitu… Posao se širi, raste.

– Mi najviše živimo od maloprodaje. Najveći kupci su nam pekare, ali imamo i dućan u dvorištu, kroz koji prolazi gotov novac, a to je spas. Da ovisimo o pekarima, već bi davno zatvorili. Plaćanja su kod nas katastrofa, od kašnjenja, muljanja… Kad je o tome riječ, nema jačih od nas Hrvata – s kiselim smiješkom govori Buco.

Tu se opet ubacuje tata Franjo. Ne skriva zadovoljstvo načinom na koji su sinovi nastavili obiteljski posao.

– Oni smišljaju stalno nešto novo, a ja im velim: ‘Dečki, samo bute imali više brige, manje bu vremena za ženu, za decu…’ Ali dobro, oni znaju najbolje. Ugodno sam se iznenadil kako to sve vode. Kad vidim tu tjesteninu, pa pekaru koju rade… Rekel sam im: ‘Dečki, svaka čast, ali samo se vas dvojica slažite’. To je tak, ak se budu slagali, sve će to ići. Ja se, evo, sa svojim bratom nisam tako dobro slagao, nije to baš lako. I zato kažem, samo nek se drže skupa – savjetuje tata.

Pekara krenula, a sad – na Mars

I trajalo je to naše druženje u mlinu, trajalo i trajalo, jer svako malo netko naiđe, telefoni zvone, nije lako tijekom radnog dana odrađivati još i taj nekakav razgovor za novine. Pogotovo jer su u tijeku i zadnji radovi na otvaranju pekare u sklopu mlina. Krenut će uskoro, samo što nije.

– To je već uhodan posao, mi smo samo preuzeli, ali još treba vidjeti kako će to sve funkcionirati. Zasad je dobro, u ovih prvih mjesec dana, samo što je posla još puno, puno više – govori Buco.

Mali obiteljski mlin tako se polako pretvara u ozbiljnu firmu s više od 20 zaposlenih.

– Postepeno smo rasli. Kako smislimo nešto novo, tako to iziskuje dodatnog čovjeka. Sad nas je 14, uz deset novih, koji će raditi u pekari. Pa ćemo vidjeti kako će to ići – završava Buco naše druženje.

Obaveze zovu, mušterije čekaju, telefoni opet zvone. Radni dan još nije ni blizu kraju, treba ići i do silosa vagati utovarenu robu, pa se vratiti natrag, naručivati, dopremati, otpremati… A u međuvremenu navrate i prijatelji, evo baš su tu, u prolazu, pa zašto ne stati malo kod Buce i Ivana. Koji već smišljaju što je sljedeće na redu.

– Što nakon pekare? A nemam pojma, mislili smo osnovati koloniju na Marsu, pa možda gore posaditi pšenicu – za*ebava se sad i Buco.

Iako, s tim Pukanićima nikad ne znaš, možda i nije za*ebancija, tko će ih znati…

HOTNEWS

Vegora zove: Naučite trikove uspješnog oglašavanja na Facebooku i Instragramu na besplatnoj radionici

Radionica ‘Oglašavanje na društvenim mrežama’ održat će se 14. lipnja, a vodit će ju Krešimir Koružnjak, stručnjak za digitalni marketing s višegodišnjim iskustvom u vođenju online marketinških kampanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Za sve koji planiraju ili su već počeli s marketingom i komunikacijom na digitalnim platformama, gradska razvojna agencija Vegora organizira besplatnu radionicu ‘Oglašavanje na društvenim mrežama’, koju će voditi Krešimir Koružnjak, stručnjak je za digitalni marketing  s višegodišnjim iskustvom u vođenju online marketinških kampanja.

– Radionica ‘Oglašavanje na društvenim mrežama’ nužna je za poduzetnike koji žele doseći svoju ciljnu skupinu na društvenim mrežama s obzirom na veću količinu sadržaja koji im je kao korisnicima upućen. U sklopu ove radionice fokusirat ćemo se na društvene mreže Facebook i Instagram, te tips & tricks njihova korištenja prilikom kreiranja oglasnih kampanja. Važan dio strategije kreiranja je poznavanje svog krajnjeg klijenta, te prema tome izraditi i prilagoditi komunikaciju, kako bi iste potaknule na angažman. Isto tako je važno prilagoditi strategiju s obzirom na kontinuirane promjene u trendovima koji se čini sve brže mijenjaju. Vaši su klijenti sigurno na društvenim mrežama, ali se u mnoštvu ponuda trebaju istaknuti i povezati s vama važnim potencijalnim klijentima – najavljuju iz Vegora-e.

Radionica će biti održana 14. lipnja u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10 sati, a prijaviti se možete  OVDJE.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija sutra provodi pojačani nadzor motociklista, mopedista i biciklista

Prometni policajci na prometnicama će motriti od 8 do 20 sati.

Objavljeno

na

Prometna policija sutra 7. lipnja, na područj do u Policijske uprave zagrebačke, provest će preventivno-represivnu akciju „Nadzora vozača motocikala, mopeda, bicikala i osobnih prijevoznih sredstava “ 8 od 20 sati.

– Cilj akcije je povećanje razine sigurnosti u prometu i sprječavanje najtežih prometnih prekršaja, a posebna pozornost obratit će se na prekršaje nepropisne brzine motocikala, nekorištenja zaštitne kacige vozača i putnika na motociklima i mopedima, istek važenja prometne dozvole, neregistrirana vozila, upravljanja prije stjecanja prava na vožnju. Osim toga, pozornost će biti i na povratnicima-recidivistima u cestovnom prometu – ističu iz policije.

Za vrijeme akcije, policija će mjeriti i razinu buke.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na Humanitarki prikupljeno gotovo 10.000 eura za teško bolesnog Nou iz Kuča, njegova se mama zahvalila emotivnom porukom

Na Facebook stranici ‘Noa i borba s dijagnozama’, možete pratiti svakodnevicu i napredak ovog hrabrog dvogodišnjaka iz Kuča.  

Objavljeno

na

Objavio/la

Ovogodišnje, deveto po redu, izdanje Humanitarke, popularnog malonogometnog turnira, bilo je posvećeno teško bolesnom dvogodišnjaku iz Kuča, Noi Kokanoviću. Kroz izravne donacije i prodaju prigodnih majica prikupljen je rekordan iznos, gotovo 10.000 eura, koji će itekako pomoći teško bolesnom dječaku, koji od rođenja živi sa sedam dijagnoza i svaka mu je pomoć dobrodošla, kako bi nastavio s individualnim terapijama. Svima koji su u tome sudjelovali emotivnom porukom se zahvalila Noina mama.
– Koliko emocija i koliko ponosa osjećamo ne možemo riječima opisati. Goričani moji za Nou je prikupljen rekordan iznos Humanitarke, zakucali ste tu 9.po redu, naši junaci. Hvala  apsolutno svima koji su na bilo koji način sudjelovali. Zamislite što bi vam sve Noa rekao da može.
I koliko vi vas sve grlio da zna što ste za njega napravili.  Volonteri, organizatori, nogometne ekipe, posjetitelji, Buvljakuše, animatori za dječicu, donatori, apsolutno svima redom hvala, omogućili ste Noi potrebna pomagala i terapije.  Ovo je san.. SINE, ti si dobio bitku za život boreći se poput tigra, više puta, a mama će se za tebe istom snagom boriti da skupiš za terapije i da prohodaš. Vjeruj mi. Goričani Humanitarka vi ste čudo od ljudi. Voli vas sve vaš Noa – Na Facebook stranici ‘Noa i borba s dijagnozama’, možete pratiti borbu i napredak ovog hrabrog dvogodišnjaka, a tamo ćete naći i podatke za donacije.

Foto: Noa Kokanović, teško bolesni dječak iz Kuča/FB Noa i borba s dijagnozama

– Kao i svaka Humanitarka do sada, nakon odmora te nakon što su se slegli dojmovi s ponosom možemo objaviti da smo za Nou skupili do sada rekordni iznos. Iako smo nekako i slutili da bi ova deveta godina mogla biti “jaka” još da nas napokon malo i vremenske prilike poštede kišnih perioda gdje smo se i sami počeli u šali pitati “jel’ znamo mi sve ovo kad je i suho vrijeme?”. Ma znamo, itekako znamo. Za malenog Nou Kokanovića zahvaljujući svima Vama prikupili smo rekordnih 9.949,54 eura! ( 74.965 kn ) Da ne nabrajamo svakoga ponaosob, HVALA SVIMA koji ste podržali, učestvovali ili na bilo koji način pomogli prikupiti ovaj iznos za Nou, svih Vas koji nas podržavate sve ove godine, na kraju priče svi možemo ali i moramo biti ponosni. Patetiku ostavljamo iza sebe i nema potrebe ponavljati uvijek iste stvari, ali Goričanke i Goričani najbolji ste kad treba i to dokazujete iz godine u godinu. Hvala Vam! Mi možemo samo obećati jubilarnu 10. Humanitarku u svibnju 2024. i da, biti će top! – objavili su organizatori na FB stranici Goričani Humanitarka.
Naslovna fotografija: FB Goričani Humanitarka

Nastavite čitati

HOTNEWS

Nakon dugih 20 godina u župi Navještenja slavi se mlada misa. Zaredio se Velikogoričanin Matej Zakanj

Mladić je pošao ujakovim stopama.

Objavljeno

na

Nakon 20 godina, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije, slavit će se mlada misa. Naime, Velikogoričan Matej Zakanj, 27. svibnja primio je red prezbiterata po rukama zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše i postao svećenik u službi Kristovoj. Ono što sada slijedi je njegova prva – mlada misa koja će biti već ove nedjelje, javljaju iz župe Navještenja.

– Posljednji puta mlada misa je u župi Navještenja slavljena pred dvadeset godina i mladomisnik je tada bio Matejev ujak vlč. Duje Kurtović. Ovo je važan događaj za život naše župe Navještenja, čitavog grada Velike Gorice i našeg Turopoljskog kraja – ističe velečasni Ivan Norbert Koprivec.

Uoči mlade mise, u župi Navještenja, pripremat će se trodnevnicom. Prvu misu, na svetkovinu Tijelova u 11 sati, predslavit će velečasni Luka Brešić iz župe Blaženog Alojzija Stepinca.

U petak 9. svibnja, u 18:30 sati, svetu misu predslavit će Matejev ujak, Duje Kurtović, inače župnik župe Svetog Franje Ksaverskog u Karlovcu. Treća misa, je u subotu 10. lipsnja u 19:30 sati, a služit će ju velečasni Ivan Vučak, inače rodom iz Vukovine, a trenutno je župnik župe Presvetog Trojstva u Krašiću.

Mladomisnik vlč. Matej Zakanj svoju će mladu misu služiti u nedjelju 11. lipnja u 10 sati u župnoj crkvi Navještenja, a na njoj će propovijedati vicekancelar pri Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu, Dario Kral.

Slavlje će u nedjelju započeti roditeljskim blagoslovom ispred obiteljske kuće u 9 sati

– Inače, Matej je sin Željka i Zore, rođene Kurtović. Još kao dječak Matej je radosno ministrirao kod oltara i pomagao svećenicima, a kasnije se pridružio zboru mladih „Navještenje“ i vokalistima svetog Josipa, koji djeluju u župi Navještenja – ističe velečasni Koprivec te poziva sve Velikogoričane da se odazovu na ovo euharistijsko slavlje u što većem broju i time podrže Mateja na početku njegovog svećeničkog života.

Naslovna foto: Zgrebačka nadbiskupija/Snježana Kirinić Grubić

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Uhvaćen serijski pljačkaš ljekarni, zaposlenicima prijetio nožem i skalpelom

Muškarac je u razbojničkom pohodu u deset ljekarni počinio materijalnu šteta u iznosi oko 7390 eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zagrebačka policija izvijestila je o dovršetku krim-obrade nad 36-godišnjim muškarcem koji je u zadnja tri mjeseca počinio deset kaznenih djela razbojništva u ljekarnama diljem Zagreba.

– Muškarac je od 21. ožujka do 29. svibnja u ljekarnama na području Črnomerca, Dubrave, Maksimira, Medveščaka i Trešnjevke, tijekom popodnevnih i večernjih sati, sumnja se, dolazio do ljekarni u kojima bi najčešće zaposlenicima zaprijetio nožem, u jednom slučaju zaprijetio je skalpelom i u jednom slučaju verbalno, nakon čega bi od zaposlenika zatražio da mu predaju novac, što su oni iz straha dijelom i činili dok u nekoliko slučajeva nakon upućenih im prijetnji bi sam otuđio novac. Odmah potom osumnjičeni bi pobjegao iz ljekarni – izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

Materijalna šteta nastala počinjenjem ovih kaznenih djela iznosi oko 7390 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su posebno izvješće dostavili Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok su 36-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku.

Nastavite čitati

Reporter 426 - 25.05.2023.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.