Povežite se s nama

HOTNEWS

Mlin na kraju grada: Priča o ratu, kreditima, znoju, žuljevima i tjestenini…

Mlin Pukanić, pogon koji još od 1942. hrani Goričane, počeo je kao mali obiteljski biznis, dugo je to i ostao, no braća Ivan i Franjo, praunuci, mijenjaju trendove

Objavljeno

na

Priča o Mlinu Pukaniću, obiteljskoj firmi koja se pretvorila u jedan od goričkih brendova, zapravo je priča o goričkoj povijesti. Franjo Pukanić udario je temelje ovog biznisa još 1942. godine, naslijedili su ga sin Ivan i unuci Franjo i Jure, a danas su glavni praunuci Ivan i Franjo. Otkrivamo kakve veze sa svim tim imaju njemački vojnici, neobično povoljni krediti i sasvim posebne tjestenine…

Prohladno jutro, sasvim prikladno jeseni koja se nemilosrdno spustila nad grad, jednog sasvim običnog utorka, poslužilo je kao dekor za priču zbog koje je trebalo nakupiti solidan broj koraka. Kreneš Sisačkom, pa skreneš u Kurilovečku, grabiš prema onom dijelu za kojeg će mnogi reći “tamo, na kraju grada”, pa dođeš do cilja. Do mjesta koje je na svoj način pisalo povijest ovoga kraja. Do Mlina Pukanić.

Mjesto je to neke sasvim posebne energije, zdanje kroz koje na ovaj ili onaj način prođe valjda cijela Gorica, točka na kojoj se nekako osjetiš živim. Mirisi tek prerađenog brašna miješaju se s oporim šmekom benzina iz kamiona koji dolaze i odlaze, zvuk nabrijanog viličara sudara se s grajom kakvu stvara jedan ovakav, prosječan radni dan. Ljudi dolaze i odlaze, jedni s tonama brašna, drugi s vrećicama tjestenine, treći s papirima na kojima su ispisane narudžbe za sljedeće dane… I sve je nekako zaokruženo teškom pozitivom, koliko god vidiš da se ljudi muče, da krvavo i naporno rade, jer ovo je takav posao. Krvav i težak.

– Je, nego kaj, uvek je tak bilo. Još od kad je moj deda krenul s ovim poslom – dočekuje nas Franjo Pukanić.

Mlin kao mali gradski trg

A odmah do njega – Franjo Pukanić. Sin starog Franje, ali i praunuk još starijeg Franje, čovjeka koji je ovu priču i započeo još tamo prije više od sedam i pol desetljeća. Odnekud u taj čas izlazi i Ivan, drugi sin Franje starijeg, brat Franje mlađeg, unuk dede Ivana, koji je Franjin tata…

– Sve kaj vas zanima pitajte mladog gazdu. Sve nas taj tjera! I ni’ko mu ništa ne smije reći. On je boss… Ali dobro, zna malo i popustiti. Pokaže zube, ali onda popusti – za*ebava se tata Franjo pokazujući prema sinu Franji prije nego počne nešto ozbiljnija priča.

Malo je, jako malo Goričana koji barem jednom nisu navratili u Mlin Pukanić. Kad se tu malo duže zadržiš, shvatiš da to njihovo dvorište mlina dođe kao nekakav mali gradski trg. Tu ćeš sresti i one koje mjesecima nisi vidio, tu ćeš se dobro nasmijati, doznati gradske novosti… I vidjeti kako se radi ozbiljan posao s ozbiljnom tradicijom.

– Sve ovo pokrenuo je moj pradjed Franjo, to ti je bilo 1942. godine. Nakon njega posao je nastavio moj deda Ivan, pa tata Franjo i stric Jura, a sad smo tu brat Ivan i ja. A stari pomaže koliko može, stalno je i on tu – priča nam Franjo zvani Buco, 35-godišnji mlađi sin koji odavno nije buco, ali nadimak je morao ostati u ovoj specifičnoj obiteljskoj nomenklaturi.

Jedan u pogon, drugi u papire

Brat Ivan je dvije godine stariji, a njih dvojica kombinacija su koja dozvoljava tati da mirno može u mirovinu. Iako, mlin je njemu odavno u krvi, teško mu je maknuti se iz njega, svaki dan obavezno navrati, provjeri treba li što, pomogne…

– Evo, već pet meseci sam u penziji, sad mi dečki daju džeparac, da imam za gablec – opet se smije tata Franjo dok sin Buco vrti glavom i prebire po papirima.

I to je njegov dio posla, iako će Pukanići odmah objasniti da nema tu prave podjele posla.

– Znaš kako ti to ide… Ko kaj prvi primi, to radi. Ajde, okvirno je Ivan više u proizvodnji, s radnicima, a ja u ovome ostalome. Do nedavno sam radio i knjigovodstvo, pa kupci, dobavljači, svi problemi… Sve prođe kroz tebe. Od krivo napisanog računa, do loše pšenice, do banke, općine, države, radnika… I do utovara. Pa s pekarima, s ratarima. Uvijek je sezona nečega, ili je berba, ili je žetva… Više ni sam ne znam što sve radim, ali tako to ide, mali smo i moramo se krpati tako da radimo sve – priča Buco.

U vrijeme opće digitalizacije, modernizacije, gotovo je raritetno vidjeti ovakav pogon. Nema megalomanije, samo upornosti, žuljavih ruku i bratske sloge. I to je vjerojatno tajna uspjeha u poslu u kojem su mnogi mlinovi ovakvog tipa odavno potonuli. I nestali.

– Uvijek smo bili smo relativno mali, barem u svijetu mlinova, jer mi smo i danas među najmanjim mlinovima u Hrvatskoj, sve su to veliki sistemi. Radili smo sve i svašta, i stočnu hranu, i za velike pekare… Radilo se. Dobra je okolnost i to što smo blizu Zagreba, jer to nam je jako puno značilo. Da smo bili stotinjak kilometara dalje, tamo prema Slavoniji, danas vjerojatno više ni mi ne bismo postojali – govori stariji brat Ivan prije nego se ispriča i vrati se poslu koji ne staje.

– Tržište je veliko, a mi pokušavamo držati kvalitetu, trudimo se maksimalno, ulažemo stalno u nove pogone, nove proizvode… I to je to, ne mogu reći da postoji neki univerzalni recept zbog kojeg smo mi uspjeli, a neki drugi nisu – nadovezuje se Buco.

Prva zarada je bila – postotak

Iza njih je, dakle, tradicija duga 76 godina. Četiri generacije, gomila problema i stalni rast. Malo po malo, postepeno, bez preskakanja stepenica.

– Kad je moj deda s tim krenuo, još ni struja nije došla u Kurilovec. Nije bilo baš ni mlinova po selu, tako da je posla od početka bilo. Iako, krvav je to posao… – prepričava tata Franjo, pa dodaje anegdotu vezanu uz same početke.

– Znam da je deda taman htio početi graditi prvi dio mlina, dovezel je cigle da počne zidati, ali baš je počeo drugi svjetski rat i došle Švabe k njemu! Kažu mu: ‘E, te cigle ćemo mi sebi uzeti’. I kaj će deda, kaj buš im rekel osim ‘samo si vi to zemite’… Pravili su bunkere tu kod željezničke stanice, pa im je trebalo, a na odlasku taj njihov glavni kaže mom dedi da buju mu to vratili. A deda si misli ‘ma kaj bute vi vratili…’ I pomirio se s tim da više neće vidjeti cigle.

Međutim, ova priča dobila je neočekivani obrat.

– Kad ono, jebate, za par mjeseci evo njih, dopeljali cigle! I to su dopeljali duplo više nego kaj su odnesli. I deda napravi mlin i krene delati…

U početku se tu nije vrtio novac nego roba.

– To je bio mali, kameni mlin. Ljudi bi imali svoju pšenicu i tijekom godine donosili do mlina i radili brašno. Mi bi uzimali ušur, dio koji nama ostaje od usluge mljevenja. Ljudi bi, recimo, donijeli 100 kila pšenice, a mi bi se naplaćivali tako da bi uzimali određeni postotak te pšenice. I namiriš se iz toga, to ti je zarada – zna i Buco za priče iz davnina.

‘Policijski’ kredit za uspjeh

Desetljećima je to bio isključivo obiteljski biznis, težak i mukotrpan.

– Je, moglo se živjeti od toga u ta vremena, ali bilo je teško. Nije bilo ni kredita ni ničega, bilo je puno teže nešto stvoriti – govori Franjo, prisjećajući se još jednog važnog trenutka u razvoju mlina.

– Kad smo delali ovu drugu zgradu, vi’š tu – pokazuje rukom u stražnji dio objekta.

– To ti je bilo osamdesete, baš sam se ja ženil. To je prije toga bila velika drvarna i unutra vršilica. Ljudi su na polju vezali ječam i pšenicu u snoplje, to dopeljali tu s kolima, pa se odvajala košenica od slame… A osamdesete je tata odlučil to srušiti i napraviti zgradu – kaže nastavak njegove priče.

Onoga čega nije bilo ranije, kredita, sad je bilo. Iako deda Ivo nije previše znao o tome.

– Sjećam se, došel je tu jedan policajac, naš sused Ilija, i veli mom starom: ‘Ivo, ti radiš zgradu, pa odi si u banku, sad su ti povoljni krediti, nikad više ti ne budu takvi’. Stari se bojal toga, ali zdigel je 30 hiljada marki, nije se usudil uzeti više. Sve je zazidal, napravil, kad za par meseci evo inflacije! Da je znal, digel bi sto hiljada, jer sve je to inflacija požderala – kaže tata Franjo.

Polako je i deda Ivo posustajao, pa je posao odlučio ostaviti sinovima Franji i Juri.

– Deda je to mudro napravio, jedan brat je napravio podjelu imovine na dva dijela, a drugi je prvi birao koji će dio uzeti. Na taj način niti jedan ne može reći da je zakinut – ubacio se Buco, a njegov otac nastavio:

– Ovak ti je to bilo… Imali smo dva mlina. Kad je stari videl da više ne može, rekel je ovak: ‘Dečki, ja bum vam to podelil. Ti imaš jednu stranu, ti drugu’. I tak je Jura, moj brat, prvi biral. Tam naprijed je sve bilo već uhodano i on je uzeo taj dio, a ja ovaj drugi.

Kako je Bosanac sredio stvar

I tu u priču upada jedan novi lik. Nazvat ćemo ga Bosanac.

– To ti je bila ’94., kad je u Gorici bilo dosta izbjeglica iz Bosne. Jedan dan mi je došao taj jedan Bosanac, sterali su ga iz Bosanske Dubice, i pita jel bi mogel on tu delat kao fizički radnik. Rekoh, bi, kaj ne bi mogel… I kad je videl kaj se tu događa, kaže: ‘Ja sam to delal tam u firmi, mogu vam ja vodit i papire, i fizički delat…’ Došel nam je ko bog. I malo po malo smo sve to počeli slagat, ali trebalo je par godina dok sve nije selo na svoje mesto – sjeća se Franjo.

Nije prošlo dugo, a već je došlo vrijeme za mlađe. Dvojica Franjinih sinova, Ivan i Buco, ubacili su se u posao čim su završili školovanje.

– Da, čim sam završio srednju školu, počeo sam raditi. Naravno da ti prolazi kroz glavu da probaš nešto drugo, pogotovo jer znaš da će te mlin čekati, prije ili kasnije. Upisao sam faks, ali vanredno, tako da sam većinu vremena bio u mlinu. I nije mi žao što sam tu završio. Što prije počneš to raditi, to bolje. I brat je počeo odmah raditi, čim je završio školu. To je najbolje rješenje, najlogičnije – vjeruje Buco, koji nije bio jedini s dvojbama o nastavku obiteljske tradicije.

– Kad je bio mojih godina, ni moj stari nije radio u mlinu nego je bio autoprijevoznik. Imao je kamion i vozio je šoder, zemlju, sve i svašta. Evo, to je taj kamion, iz ’74… – pokazuje Buco na narančasti kamion koji ne odustaje.

– I dan danas ga koristimo kad pšenicu vozimo iz silosa u mlin. Desetak godina se stari time bavio, ali došao je trenutak kad je netko morao preuzeti mlin…

Naravno da tu više dvojbe nije bilo, veza s mlinom ipak je prejaka.

– Ja sam od djetinjstva stalno u mlinu. Kako su deda i baka živjeli u kući koja je u sklopu mlina, a to je i rodna kuća mog tate, ja sam tamo bio po cijele dane. Pogotovo prije nego što sam krenuo u školu, tamo sam i spavao, jer sve to mi je bilo zanimljivo, u mlinu se uvijek nešto događalo – objašnjava Buco.

Tjestenine kakve bi sam poželio

U mlinu se i zadnjih godina uvijek nešto događa. Pogotovo zadnjih godina. Nove, mlade snage donijele su i nove ideje.

– Ha, gledaj, širimo se… Do prije desetak godina smo mljeli samo pšenicu, a sad meljemo i raž, i kukuruz, imamo i heljdino brašno, i pirovo… Zapravo sve vrste brašna koje se mogu raditi. Prije tri godine smo počeli raditi i vlastitu tjesteninu, a sad pripremamo i pekaru… Uvijek nešto novo. Svi radimo, i tata, i brat, i ja, u mlinu smo po 10-12 sati dnevno i malo po malo smo došli do toga da smo zadovoljni – govori Buco.

Poseban hit je tjestenina, jer Pukanići to rade drukčije nego drugi.

– Meni su i prije toga 70 posto prehrane bile tjestenine. Obožavam ih i htjeli smo napraviti nešto što bi nas same zadovoljilo, uz pretpostavku da bi automatski to i ljudima bilo zanimljivo – otvara Buco ovo poglavlje razgovora.

– Prijavili smo projekt za poticaje iz EU fondova, ali na kraju nam nisu odobrili sredstva. Kako je sve već bilo gotovo i spremno, odlučili smo u to krenuti sami, vlastitim sredstvima.

Ideja je bila, kaže, puno više od pukog posla.

– Željeli smo napraviti nešto domaće, tjesteninu koja nije od uvoznog brašna, od duruma, od kojeg se radi 99 posto tjestenina koje ljudi jedu. Durum je vrsta pšenice, Talijani sve svoje tjestenine rade od toga, kao i svi naši najveći proizvođači. To je čak i skuplja varijanta, ali jednostavnija je proizvodnja, jer tu nisu potrebna jaja. A mi smo odlučili napraviti tjesteninu isključivo od domaće pšenice, koja uspijeva u Hrvatskoj, nešto čega nema na tržištu, a znamo da je i fino, i triput zdravije nego strane tjestenine – objašnjava Buco.

Živimo zdravo zajedno

Reakcije ljudi su, kaže, isključivo pozitivne.

– Ljudi su oduševljeni. Recimo pir, divlja sorta pšenice koja se ekološki uzgaja, jako je zdrava, a tjestenina od nje je ekstremno fina, ali i zdrava. Moje načelo i je da čovjek mora živjeti zdravo, stremiti zdravlju i ispravnom načinu življenja, što je također imalo utjecaja na odluku da radimo nešto takvo – govori Buco gotovo sa sjajem u očima.

– Znaš što, da mi je netko prije pet godina rekao da ću raditi tjesteninu i imati pekaru, rekao bih da je lud. Već je tad bilo dovoljno briga, problema i odgovornosti, ali sve to ide jedno za drugim. Prilike i okolnosti su takve, počneš se baviti stvarima koje su zahtjevne, ali i logične. Ipak imaš glavnu sirovinu, imaš tržište na kojem te ljudi znaju, pa zašto ne proširiti ponudu.

Nema zasad njihove tjestenine u velikim trgovačkim centrima, ali ima u 15-ak prodavaonica u Zagrebu, desetak u Splitu… Posao se širi, raste.

– Mi najviše živimo od maloprodaje. Najveći kupci su nam pekare, ali imamo i dućan u dvorištu, kroz koji prolazi gotov novac, a to je spas. Da ovisimo o pekarima, već bi davno zatvorili. Plaćanja su kod nas katastrofa, od kašnjenja, muljanja… Kad je o tome riječ, nema jačih od nas Hrvata – s kiselim smiješkom govori Buco.

Tu se opet ubacuje tata Franjo. Ne skriva zadovoljstvo načinom na koji su sinovi nastavili obiteljski posao.

– Oni smišljaju stalno nešto novo, a ja im velim: ‘Dečki, samo bute imali više brige, manje bu vremena za ženu, za decu…’ Ali dobro, oni znaju najbolje. Ugodno sam se iznenadil kako to sve vode. Kad vidim tu tjesteninu, pa pekaru koju rade… Rekel sam im: ‘Dečki, svaka čast, ali samo se vas dvojica slažite’. To je tak, ak se budu slagali, sve će to ići. Ja se, evo, sa svojim bratom nisam tako dobro slagao, nije to baš lako. I zato kažem, samo nek se drže skupa – savjetuje tata.

Pekara krenula, a sad – na Mars

I trajalo je to naše druženje u mlinu, trajalo i trajalo, jer svako malo netko naiđe, telefoni zvone, nije lako tijekom radnog dana odrađivati još i taj nekakav razgovor za novine. Pogotovo jer su u tijeku i zadnji radovi na otvaranju pekare u sklopu mlina. Krenut će uskoro, samo što nije.

– To je već uhodan posao, mi smo samo preuzeli, ali još treba vidjeti kako će to sve funkcionirati. Zasad je dobro, u ovih prvih mjesec dana, samo što je posla još puno, puno više – govori Buco.

Mali obiteljski mlin tako se polako pretvara u ozbiljnu firmu s više od 20 zaposlenih.

– Postepeno smo rasli. Kako smislimo nešto novo, tako to iziskuje dodatnog čovjeka. Sad nas je 14, uz deset novih, koji će raditi u pekari. Pa ćemo vidjeti kako će to ići – završava Buco naše druženje.

Obaveze zovu, mušterije čekaju, telefoni opet zvone. Radni dan još nije ni blizu kraju, treba ići i do silosa vagati utovarenu robu, pa se vratiti natrag, naručivati, dopremati, otpremati… A u međuvremenu navrate i prijatelji, evo baš su tu, u prolazu, pa zašto ne stati malo kod Buce i Ivana. Koji već smišljaju što je sljedeće na redu.

– Što nakon pekare? A nemam pojma, mislili smo osnovati koloniju na Marsu, pa možda gore posaditi pšenicu – za*ebava se sad i Buco.

Iako, s tim Pukanićima nikad ne znaš, možda i nije za*ebancija, tko će ih znati…

HOTNEWS

‘Najslađi Advent u Gorici’ donosi panoramski kotač, ledeni tobogan, winter pub…

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica ove godine postaje prava oaza blagdanske čarolije! Pod sloganom ‘Najslađi je Advent u Gorici’, grad otvara svoja vrata jedinstvenom zimskom doživljaju ispunjenom mirisima blagdanskih delicija, svjetlucavim ukrasima i raznolikim sadržajem za sve generacije. Od čarobnih foto-kutaka i ledenih atrakcija do bogatog glazbenog programa i toplih druženja uz zimske napitke, radosti i veselja neće nedostajati. Advent započinje 30. studenog, donoseći atmosferu koju ne smijete propustiti! Program su danas najavili gradonačelnik Krešimir Ačkar i direktorica Turističke zajednice Grada Velika Gorica, Maja Toth.

– Prošle smo godine ponijeli laskavu titulu drugog najljepšeg adventa u Hrvatskoj prema mišljenju čitatelja Jutarnjeg lista. Ove smo godine napravili smo korak dalje te nam je cilj napraviti čaroliju koja neće oduševiti samo naše sugrađane već i posjetitelje iz cijele Hrvatske. Želimo da naš Advent postane sinonim za zajedništvo, toplinu i blagdansku radost.  Posebno smo ponosni na našu novu atrakciju, a to je  panoramski kotač iz kojeg će posjetitelji imati prilike vidjeti grad u blagdanskom ruhu iz ‘ptičje perspektive’. Panoramski pogled sigurno će biti urezan svima – kazao je gradonačelnik Ačkar te dodao kako Advent neće biti samo mjesto zabave već i prostor za zajedništvo i solidarnost.

– Čeka nas dječji doček Nove godine sa svjetlima nade u suradnji s Hrvatskom udrugom za bolesti štitnjače. Pozivamo sve da nam se pridruže – dodao je gradonačelnik.

Bajkovito uređen Parku Plemenite općine turopoljske, posebno će oduševiti najmlađe posjetitelje. Sve će biti ukrašeno prepoznatljivim blagdanskim slatkišima poput velikih crveno-bijelih lizalica ili šarenim čovječuljcima napravljenima od medenjaka.

Koncept ovogodišnjeg Adventa doživio je osvježavajuće promjene. Klizalište je smješteno iza zgrade Turističke zajednice, a dok će se u prednjem dijelu parka nalaziti pet ugostiteljskih kućica i pozornica. Neposredno uz njih prostirat će se obrtnički trg s osam kućica, gdje vas očekuje raznolika ponuda suvenira i prigodnih poklona.

Po prvi puta, Velika Gorica donosi i ledeni tobogan, uz već dobro poznato klizalište na 400 četvornih metara. Središnja atrakcija bit će panoramski kotač ispred Muzeja Turopolja, visok čak 21 metar, koji pruža očaravajući pogled na osvijetljeni adventski park. Kako je najbliži panoramski kotač tek u Varaždinu, vjerujemo da će ova novost privući posjetitelje i iz okolnih gradova.

Gastro ponuda oduševit će sve gurmane! Očekuje vas savršen spoj tradicije i modernih trendova: od mirisnih domaćih specijaliteta do kreativnih kulinarskih iznenađenja koja će razveseliti vaše nepce. Uz to, zimske večeri uljepšat će Winter pub, grijani prostor idealan za druženja uz tople napitke.

Program započinje 30. studenog paljenjem prve adventske svijeće, uz bogat program za sve uzraste. Na sam dan otvorenja građani će uživati u prigodnom programu na ledu, besplatnom klizanju te spektakularnoj adventskoj rasvjeti.

Najmlađi će uživati u Božićnom selu, koje zadržava svoju prošlogodišnju lokaciju. Očekuju ih razne radionice, pričanje priča, kazališne predstave te nove slamnate instalacije. Naravno, dočekat ćemo i svetog Nikolu koji će slatkišima darivati mališane.

Subotom će se održavati koncerti, dok su petak i nedjelja rezervirani za popodnevne i večernje nastupe na pozornici. Advent će biti ispunjen raznovrsnim glazbenim sadržajem, od lokalnih izvođača do poznatih imena. Već prvog vikenda nastupit će mladi rock bend Reformatori, dok će na otvorenju atmosferu zagrijati A strana i Buđenje. Tijekom blagdanskih vikenda posjetitelji će moći uživati u izvedbama brojnih bendova.

Kroz tjedan će se organizirati radionice poput izrade blagdanskih vjenčića te pripreme toplih napitaka i koktela, idealne za opuštanje uz prijatelje ili obitelj.

Ulaz i izlaz iz Velike Gorice krasit će svjetleće digitalne podgutnice, koje su prošle godine izazvale pravo oduševljenje. One koji sve vole zabilježiti fotoaparatom posebno će oduševiti zanimljive blagdanske dekoracije od elegantno ukrašenih saonica do tematskih kutaka s čarobnim svjetlosnim instalacijama, a svaki detalj osmišljen je kako bi se na fotografijama zabilježila prava blagdanska čarolija i uspomene.

Advent završava na Badnjak, 24. prosinca, kada počinju Novogodišnji dani, a cjelokupni program završava na Sveta tri kralja, 6. siječnja 2025.

Pridružite se najčarobnijem Adventu u Velikoj Gorici i uživajte u blagdanskom ozračju, bogatoj ponudi i nezaboravnim trenucima s obitelji i prijateljima! Više informacija o samom programu Adventa moći ćete pratiti putem društvenih mreža i službene stranice goričke Turističke zajednice.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zaustavljen u Hrašću Turopoljskom: Napuhao 2,16 promila pa završio na triježnjenju

Najviše kazni ponovno je ispisano zbog prebrze vožnje.

Objavljeno

na

Ukupno 33 prometnih prekršaja gorička prometna policija zabilježila je tijekom vikenda u pojačanoj kontroli vozila i vozača od 22. do 25. studenog. Najviše kazni ponovno je ispisano zbog nedopuštene brzine, a kažnjeno je 11 vozača.

Uhićen je jedan vozač i to 42-godišnjak koji je bio pod utjecajem alkohola. On je ujedno imao i najveću koncentraciju alkohola u krvi od zaustavljenih vozača koji su kontrolirani.
Policija ga je zaustavila u nedjelju 25. studenog iza ponoći. Vozio se ulicom Antuna Arbanasa u Hrašću Turopoljskom.

Nadzorom je utvrđeno da je vozio s 2,16 promila alkohola u krvi. Muškarac je je uhićen i smješten na triježnjenje. Danas će biti prepraćen na Općinski sud.

Također za vikend se dogodilo šest prometnih nesreća u kojoj je jedna osoba lakše stradala.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Grad želi potaknuti građane na brigu o gradskim stablima, kreće ciklus edukacija o njihovoj sadnji

Edukacije se provode u sklopu projekta ‘Zeleni laboratorij’, a do kraja godine provest će se osam zanimljivih predavanja.

Objavljeno

na

U Knjižnici Galženica sutra kreće ciklus edukacija Velikogoričana o sadnji stabala u sklopu gradskog projekta ‘Zeleni laboratorij’. Do kraja godine održat će se osam predavanja, a na kojima će građani moći saznati o ekološkim koristima stabala i njihovoj vrijednosti u urbanom ekosustavu s naglaskom na ublažvanje efekta klimatskih promjena.

Edukacije će sadržavati brojne korisne i zanimljive teme kao što su pravilan izbor gradskih stabala prilikom palniranja sadnje, kako ih pravilno posaditi, pravovremeno i dostatno navodnjavanje, dojava eventualnih promjena zdravstvenog stanja na temelju edukacije o relevatnim bolestima i štetnicima, građanska participacija u sadnji i održavanju mladih stabala, vrijednost očuvanja starih gradskih stabala i drugo.

– Cilj edukacije je osvijestiti građane o klimatskih promjenama i potaknuti ih za brigu o gradskim stablima koja predstavljaju vrijedan, jeftin i održiv način ublažavanja efekta klimatskih promjena – poručuju iz Grada.

Prva edukacija je sutra, 25. studenog u 18 sati, svi ste dobrodošli, a evo i rasporeda do kraja godine.

25.11. – 18 sati – Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5
26.11. – 19 i 30 sati –  Dvorana Gradske četvrti, Vinkovačka ul. 2
28.11.  – 18 sati – Vijećnica Grada, Trg kralja Tomislava 34
3.12. – 18 i 30 sati – NK Kurilovec, Sportska ul. 2
5.12. – 18 sati – Društveni dom, Ul. Šandora Brešćenskog 18
10.12. – 18 sati – Društveni dom, Rakarska ul. 55
17.12. – 18 sati – Atomsko sklonište, Cvjetno naselje 18 a
19.12. – 18 sati – Pučko otvoreno učilište, Zagrebačka 37

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Priveden 29-godišnji djelatnik i ravnateljica OŠ Novo Čiče

Tri kaznena djela iz domene kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta stavljaju se na teret 29-godišnjaku.

Objavljeno

na

Vijest koja je danas šokirala i zgrozila cijelu zajednicu, povećala zabrinutost roditelja za djecu, stigla je iz Policijske uprave zagrebačke. Djelatniku škole stavlja se na teret kazneno djelo zlostavljanja djeteta, a ravnateljicu zbog neprovođenja odluke zaštite djece i postupanju protiv pravilima struke.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim zaposlenikom odgojno obrazovne ustanove, zbog sumnje u počinjenje ukupno tri kaznena djela iz domene kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Iz policije su nam potvrdili kako se radi o Osnovnoj školi Novo Čiče.

Također kriminalističko istraživanje je provedeno i nad 48-godišnjakinjom, kao odgovornom osobom u istoj ustanovi, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina ili postupanje protivno pravilima struke.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, policijski službenici su osumnjičene u zakonskom roku predali pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija savjetuje djecu, mlade, roditelje i stručnjake koji rade s djecom, da za više informacija o samozaštitom ponašanju posjete Red Button, gdje mogu i anonimno prijaviti svoja saznanja o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece, ali i svim drugim oblicima nasilja ili povrede prava djece.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zvonko odlučio! Branka je pobjednica turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’

Branka: ‘Nisam iznenađena, ja sve osjetim’

Objavljeno

na

Farmer iz ‘Ljubav je na selu’ Zvonko Šantalab, ugostio je jučer Branku, Leu, Karla i Ivana u Buzinu posljednji dan turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’. Za svoju večeru osvojio je 33 boda, a kako su svi ostali imali po 37 bodova na Zvonku je bilo da odluči tko će odnijeti pobjedu, a on je brzo odlučio da će to biti Branka!

Zvonko je za glavno jelo pripremao patku s mlincima nazvanu ‘Posljednji let prema jugu’. Slijedila je priprema kokošje juhe za predjelo ‘Zajedno smo jači’, a na kraju je pripremio štrudlu od jabuke za desert, koju je nazvao ‘Zahvala iz voćnjaka’.

Domaćin je koristio domaće namirnice u pripremi i, iako se cijeli tjedan šalio kako ne zna kuhati, nije zavarao svoje protukandidate.

„Juha definitivno nije predjelo i ne klasificira se kao predjelo. Kao takvu ju neću ni prihvatiti“, najavio je Ivan.

Zvonko je postavio stol u vrtu i dočekao svoje goste u formalnom izdanju te ih ponudio prigodnim aperitivima, koji su se svima baš svidjeli.

„Zvonko mi se nije činio kao da ima tremu nego kao da je umoran. Nekako mi se činio kao da nije baš zadovoljan“, komentirala je Branka.

Foto: RTL.hr

Juha se Karlu najviše svidjela te je on komentirao kako mu je baš drago da je danas predjelo ‘na žlicu’, Branka je pohvalila domaćina: „Zvonko, mogu vam reći da vam je juha jako fina i baš mi paše“, a Ivan i Lea komentirali su kako juha nije predjelo te kako je u juhi nedostajalo povrća-

Kao i juhu, domaćin je i glavno jelo poslužio na sredinu stola kako bi si svaki gost izvadio koliko mu paše.

Karlo je i s glavnim jelom bio najzadovoljniji i čak je vadio još na tanjur. Branki je sve bilo u redu, ali nije bila impresionirana jer nije neka ljubiteljica pačjeg mesa, a Ivanu i Lei je nedostajalo soli.

Ipak, Ivan je priznao kako su mu mlinci, koje je ovom prigodom prvi puta kušao, bili baš fini.

Kao predjelo i glavno jelo, štrudla je najviše kritika dobila od Ivana i Lee, koji su smatrali da je presuha i pretjerano pečena. Branka je ponovno bila zadovoljna, ali ne baš impresionirana i rekla: „Štrudla k’o štrudla.“

Gosti su se slagali oko toga da su očekivali bolju atmosferu. „Očekivala sam malo življe, malo drugačije, a mislim da je i Zvonko očekivao drugačije i cijelo vrijeme imam osjećaj kao da mu nije išlo kako je zamislio“, rekla je Branka.

Nakon večere domaćin je gostima podijelio po deset domaćih jaja i maslinovo ulje iz svog maslinika u Biogradu, a zatim je kao iznenađenje pripremio gramofon kako bi gostima puštao ploče, ali je naišao na poteškoće – ploča je prvo svirala presporo, a zatim prebrzo, što je uzrujalo domaćina.

Zvonko je od Karla dobio deset bodova, od Branke i Ivana po osam bodova, a od Lee sedam bodova pa je s 33 boda na njemu bilo da odluči tko će odnijeti pobjedu – Branka!

– Osjećam se super, ali iskreno ne osjećam se iznenađeno jer ja sve osjetim. Nisam najbolje kuhala, ali je tako ispalo – možda zbog atmosfera, možda tako zračim – zadovoljno je komentirala pobjednica.

 

Nastavite čitati

Reporter 443 - 21.11.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.