Povežite se s nama

HOTNEWS

Mlin na kraju grada: Priča o ratu, kreditima, znoju, žuljevima i tjestenini…

Mlin Pukanić, pogon koji još od 1942. hrani Goričane, počeo je kao mali obiteljski biznis, dugo je to i ostao, no braća Ivan i Franjo, praunuci, mijenjaju trendove

Objavljeno

na

Priča o Mlinu Pukaniću, obiteljskoj firmi koja se pretvorila u jedan od goričkih brendova, zapravo je priča o goričkoj povijesti. Franjo Pukanić udario je temelje ovog biznisa još 1942. godine, naslijedili su ga sin Ivan i unuci Franjo i Jure, a danas su glavni praunuci Ivan i Franjo. Otkrivamo kakve veze sa svim tim imaju njemački vojnici, neobično povoljni krediti i sasvim posebne tjestenine…

Prohladno jutro, sasvim prikladno jeseni koja se nemilosrdno spustila nad grad, jednog sasvim običnog utorka, poslužilo je kao dekor za priču zbog koje je trebalo nakupiti solidan broj koraka. Kreneš Sisačkom, pa skreneš u Kurilovečku, grabiš prema onom dijelu za kojeg će mnogi reći “tamo, na kraju grada”, pa dođeš do cilja. Do mjesta koje je na svoj način pisalo povijest ovoga kraja. Do Mlina Pukanić.

Mjesto je to neke sasvim posebne energije, zdanje kroz koje na ovaj ili onaj način prođe valjda cijela Gorica, točka na kojoj se nekako osjetiš živim. Mirisi tek prerađenog brašna miješaju se s oporim šmekom benzina iz kamiona koji dolaze i odlaze, zvuk nabrijanog viličara sudara se s grajom kakvu stvara jedan ovakav, prosječan radni dan. Ljudi dolaze i odlaze, jedni s tonama brašna, drugi s vrećicama tjestenine, treći s papirima na kojima su ispisane narudžbe za sljedeće dane… I sve je nekako zaokruženo teškom pozitivom, koliko god vidiš da se ljudi muče, da krvavo i naporno rade, jer ovo je takav posao. Krvav i težak.

– Je, nego kaj, uvek je tak bilo. Još od kad je moj deda krenul s ovim poslom – dočekuje nas Franjo Pukanić.

Mlin kao mali gradski trg

A odmah do njega – Franjo Pukanić. Sin starog Franje, ali i praunuk još starijeg Franje, čovjeka koji je ovu priču i započeo još tamo prije više od sedam i pol desetljeća. Odnekud u taj čas izlazi i Ivan, drugi sin Franje starijeg, brat Franje mlađeg, unuk dede Ivana, koji je Franjin tata…

– Sve kaj vas zanima pitajte mladog gazdu. Sve nas taj tjera! I ni’ko mu ništa ne smije reći. On je boss… Ali dobro, zna malo i popustiti. Pokaže zube, ali onda popusti – za*ebava se tata Franjo pokazujući prema sinu Franji prije nego počne nešto ozbiljnija priča.

Malo je, jako malo Goričana koji barem jednom nisu navratili u Mlin Pukanić. Kad se tu malo duže zadržiš, shvatiš da to njihovo dvorište mlina dođe kao nekakav mali gradski trg. Tu ćeš sresti i one koje mjesecima nisi vidio, tu ćeš se dobro nasmijati, doznati gradske novosti… I vidjeti kako se radi ozbiljan posao s ozbiljnom tradicijom.

– Sve ovo pokrenuo je moj pradjed Franjo, to ti je bilo 1942. godine. Nakon njega posao je nastavio moj deda Ivan, pa tata Franjo i stric Jura, a sad smo tu brat Ivan i ja. A stari pomaže koliko može, stalno je i on tu – priča nam Franjo zvani Buco, 35-godišnji mlađi sin koji odavno nije buco, ali nadimak je morao ostati u ovoj specifičnoj obiteljskoj nomenklaturi.

Jedan u pogon, drugi u papire

Brat Ivan je dvije godine stariji, a njih dvojica kombinacija su koja dozvoljava tati da mirno može u mirovinu. Iako, mlin je njemu odavno u krvi, teško mu je maknuti se iz njega, svaki dan obavezno navrati, provjeri treba li što, pomogne…

– Evo, već pet meseci sam u penziji, sad mi dečki daju džeparac, da imam za gablec – opet se smije tata Franjo dok sin Buco vrti glavom i prebire po papirima.

I to je njegov dio posla, iako će Pukanići odmah objasniti da nema tu prave podjele posla.

– Znaš kako ti to ide… Ko kaj prvi primi, to radi. Ajde, okvirno je Ivan više u proizvodnji, s radnicima, a ja u ovome ostalome. Do nedavno sam radio i knjigovodstvo, pa kupci, dobavljači, svi problemi… Sve prođe kroz tebe. Od krivo napisanog računa, do loše pšenice, do banke, općine, države, radnika… I do utovara. Pa s pekarima, s ratarima. Uvijek je sezona nečega, ili je berba, ili je žetva… Više ni sam ne znam što sve radim, ali tako to ide, mali smo i moramo se krpati tako da radimo sve – priča Buco.

U vrijeme opće digitalizacije, modernizacije, gotovo je raritetno vidjeti ovakav pogon. Nema megalomanije, samo upornosti, žuljavih ruku i bratske sloge. I to je vjerojatno tajna uspjeha u poslu u kojem su mnogi mlinovi ovakvog tipa odavno potonuli. I nestali.

– Uvijek smo bili smo relativno mali, barem u svijetu mlinova, jer mi smo i danas među najmanjim mlinovima u Hrvatskoj, sve su to veliki sistemi. Radili smo sve i svašta, i stočnu hranu, i za velike pekare… Radilo se. Dobra je okolnost i to što smo blizu Zagreba, jer to nam je jako puno značilo. Da smo bili stotinjak kilometara dalje, tamo prema Slavoniji, danas vjerojatno više ni mi ne bismo postojali – govori stariji brat Ivan prije nego se ispriča i vrati se poslu koji ne staje.

– Tržište je veliko, a mi pokušavamo držati kvalitetu, trudimo se maksimalno, ulažemo stalno u nove pogone, nove proizvode… I to je to, ne mogu reći da postoji neki univerzalni recept zbog kojeg smo mi uspjeli, a neki drugi nisu – nadovezuje se Buco.

Prva zarada je bila – postotak

Iza njih je, dakle, tradicija duga 76 godina. Četiri generacije, gomila problema i stalni rast. Malo po malo, postepeno, bez preskakanja stepenica.

– Kad je moj deda s tim krenuo, još ni struja nije došla u Kurilovec. Nije bilo baš ni mlinova po selu, tako da je posla od početka bilo. Iako, krvav je to posao… – prepričava tata Franjo, pa dodaje anegdotu vezanu uz same početke.

– Znam da je deda taman htio početi graditi prvi dio mlina, dovezel je cigle da počne zidati, ali baš je počeo drugi svjetski rat i došle Švabe k njemu! Kažu mu: ‘E, te cigle ćemo mi sebi uzeti’. I kaj će deda, kaj buš im rekel osim ‘samo si vi to zemite’… Pravili su bunkere tu kod željezničke stanice, pa im je trebalo, a na odlasku taj njihov glavni kaže mom dedi da buju mu to vratili. A deda si misli ‘ma kaj bute vi vratili…’ I pomirio se s tim da više neće vidjeti cigle.

Međutim, ova priča dobila je neočekivani obrat.

– Kad ono, jebate, za par mjeseci evo njih, dopeljali cigle! I to su dopeljali duplo više nego kaj su odnesli. I deda napravi mlin i krene delati…

U početku se tu nije vrtio novac nego roba.

– To je bio mali, kameni mlin. Ljudi bi imali svoju pšenicu i tijekom godine donosili do mlina i radili brašno. Mi bi uzimali ušur, dio koji nama ostaje od usluge mljevenja. Ljudi bi, recimo, donijeli 100 kila pšenice, a mi bi se naplaćivali tako da bi uzimali određeni postotak te pšenice. I namiriš se iz toga, to ti je zarada – zna i Buco za priče iz davnina.

‘Policijski’ kredit za uspjeh

Desetljećima je to bio isključivo obiteljski biznis, težak i mukotrpan.

– Je, moglo se živjeti od toga u ta vremena, ali bilo je teško. Nije bilo ni kredita ni ničega, bilo je puno teže nešto stvoriti – govori Franjo, prisjećajući se još jednog važnog trenutka u razvoju mlina.

– Kad smo delali ovu drugu zgradu, vi’š tu – pokazuje rukom u stražnji dio objekta.

– To ti je bilo osamdesete, baš sam se ja ženil. To je prije toga bila velika drvarna i unutra vršilica. Ljudi su na polju vezali ječam i pšenicu u snoplje, to dopeljali tu s kolima, pa se odvajala košenica od slame… A osamdesete je tata odlučil to srušiti i napraviti zgradu – kaže nastavak njegove priče.

Onoga čega nije bilo ranije, kredita, sad je bilo. Iako deda Ivo nije previše znao o tome.

– Sjećam se, došel je tu jedan policajac, naš sused Ilija, i veli mom starom: ‘Ivo, ti radiš zgradu, pa odi si u banku, sad su ti povoljni krediti, nikad više ti ne budu takvi’. Stari se bojal toga, ali zdigel je 30 hiljada marki, nije se usudil uzeti više. Sve je zazidal, napravil, kad za par meseci evo inflacije! Da je znal, digel bi sto hiljada, jer sve je to inflacija požderala – kaže tata Franjo.

Polako je i deda Ivo posustajao, pa je posao odlučio ostaviti sinovima Franji i Juri.

– Deda je to mudro napravio, jedan brat je napravio podjelu imovine na dva dijela, a drugi je prvi birao koji će dio uzeti. Na taj način niti jedan ne može reći da je zakinut – ubacio se Buco, a njegov otac nastavio:

– Ovak ti je to bilo… Imali smo dva mlina. Kad je stari videl da više ne može, rekel je ovak: ‘Dečki, ja bum vam to podelil. Ti imaš jednu stranu, ti drugu’. I tak je Jura, moj brat, prvi biral. Tam naprijed je sve bilo već uhodano i on je uzeo taj dio, a ja ovaj drugi.

Kako je Bosanac sredio stvar

I tu u priču upada jedan novi lik. Nazvat ćemo ga Bosanac.

– To ti je bila ’94., kad je u Gorici bilo dosta izbjeglica iz Bosne. Jedan dan mi je došao taj jedan Bosanac, sterali su ga iz Bosanske Dubice, i pita jel bi mogel on tu delat kao fizički radnik. Rekoh, bi, kaj ne bi mogel… I kad je videl kaj se tu događa, kaže: ‘Ja sam to delal tam u firmi, mogu vam ja vodit i papire, i fizički delat…’ Došel nam je ko bog. I malo po malo smo sve to počeli slagat, ali trebalo je par godina dok sve nije selo na svoje mesto – sjeća se Franjo.

Nije prošlo dugo, a već je došlo vrijeme za mlađe. Dvojica Franjinih sinova, Ivan i Buco, ubacili su se u posao čim su završili školovanje.

– Da, čim sam završio srednju školu, počeo sam raditi. Naravno da ti prolazi kroz glavu da probaš nešto drugo, pogotovo jer znaš da će te mlin čekati, prije ili kasnije. Upisao sam faks, ali vanredno, tako da sam većinu vremena bio u mlinu. I nije mi žao što sam tu završio. Što prije počneš to raditi, to bolje. I brat je počeo odmah raditi, čim je završio školu. To je najbolje rješenje, najlogičnije – vjeruje Buco, koji nije bio jedini s dvojbama o nastavku obiteljske tradicije.

– Kad je bio mojih godina, ni moj stari nije radio u mlinu nego je bio autoprijevoznik. Imao je kamion i vozio je šoder, zemlju, sve i svašta. Evo, to je taj kamion, iz ’74… – pokazuje Buco na narančasti kamion koji ne odustaje.

– I dan danas ga koristimo kad pšenicu vozimo iz silosa u mlin. Desetak godina se stari time bavio, ali došao je trenutak kad je netko morao preuzeti mlin…

Naravno da tu više dvojbe nije bilo, veza s mlinom ipak je prejaka.

– Ja sam od djetinjstva stalno u mlinu. Kako su deda i baka živjeli u kući koja je u sklopu mlina, a to je i rodna kuća mog tate, ja sam tamo bio po cijele dane. Pogotovo prije nego što sam krenuo u školu, tamo sam i spavao, jer sve to mi je bilo zanimljivo, u mlinu se uvijek nešto događalo – objašnjava Buco.

Tjestenine kakve bi sam poželio

U mlinu se i zadnjih godina uvijek nešto događa. Pogotovo zadnjih godina. Nove, mlade snage donijele su i nove ideje.

– Ha, gledaj, širimo se… Do prije desetak godina smo mljeli samo pšenicu, a sad meljemo i raž, i kukuruz, imamo i heljdino brašno, i pirovo… Zapravo sve vrste brašna koje se mogu raditi. Prije tri godine smo počeli raditi i vlastitu tjesteninu, a sad pripremamo i pekaru… Uvijek nešto novo. Svi radimo, i tata, i brat, i ja, u mlinu smo po 10-12 sati dnevno i malo po malo smo došli do toga da smo zadovoljni – govori Buco.

Poseban hit je tjestenina, jer Pukanići to rade drukčije nego drugi.

– Meni su i prije toga 70 posto prehrane bile tjestenine. Obožavam ih i htjeli smo napraviti nešto što bi nas same zadovoljilo, uz pretpostavku da bi automatski to i ljudima bilo zanimljivo – otvara Buco ovo poglavlje razgovora.

– Prijavili smo projekt za poticaje iz EU fondova, ali na kraju nam nisu odobrili sredstva. Kako je sve već bilo gotovo i spremno, odlučili smo u to krenuti sami, vlastitim sredstvima.

Ideja je bila, kaže, puno više od pukog posla.

– Željeli smo napraviti nešto domaće, tjesteninu koja nije od uvoznog brašna, od duruma, od kojeg se radi 99 posto tjestenina koje ljudi jedu. Durum je vrsta pšenice, Talijani sve svoje tjestenine rade od toga, kao i svi naši najveći proizvođači. To je čak i skuplja varijanta, ali jednostavnija je proizvodnja, jer tu nisu potrebna jaja. A mi smo odlučili napraviti tjesteninu isključivo od domaće pšenice, koja uspijeva u Hrvatskoj, nešto čega nema na tržištu, a znamo da je i fino, i triput zdravije nego strane tjestenine – objašnjava Buco.

Živimo zdravo zajedno

Reakcije ljudi su, kaže, isključivo pozitivne.

– Ljudi su oduševljeni. Recimo pir, divlja sorta pšenice koja se ekološki uzgaja, jako je zdrava, a tjestenina od nje je ekstremno fina, ali i zdrava. Moje načelo i je da čovjek mora živjeti zdravo, stremiti zdravlju i ispravnom načinu življenja, što je također imalo utjecaja na odluku da radimo nešto takvo – govori Buco gotovo sa sjajem u očima.

– Znaš što, da mi je netko prije pet godina rekao da ću raditi tjesteninu i imati pekaru, rekao bih da je lud. Već je tad bilo dovoljno briga, problema i odgovornosti, ali sve to ide jedno za drugim. Prilike i okolnosti su takve, počneš se baviti stvarima koje su zahtjevne, ali i logične. Ipak imaš glavnu sirovinu, imaš tržište na kojem te ljudi znaju, pa zašto ne proširiti ponudu.

Nema zasad njihove tjestenine u velikim trgovačkim centrima, ali ima u 15-ak prodavaonica u Zagrebu, desetak u Splitu… Posao se širi, raste.

– Mi najviše živimo od maloprodaje. Najveći kupci su nam pekare, ali imamo i dućan u dvorištu, kroz koji prolazi gotov novac, a to je spas. Da ovisimo o pekarima, već bi davno zatvorili. Plaćanja su kod nas katastrofa, od kašnjenja, muljanja… Kad je o tome riječ, nema jačih od nas Hrvata – s kiselim smiješkom govori Buco.

Tu se opet ubacuje tata Franjo. Ne skriva zadovoljstvo načinom na koji su sinovi nastavili obiteljski posao.

– Oni smišljaju stalno nešto novo, a ja im velim: ‘Dečki, samo bute imali više brige, manje bu vremena za ženu, za decu…’ Ali dobro, oni znaju najbolje. Ugodno sam se iznenadil kako to sve vode. Kad vidim tu tjesteninu, pa pekaru koju rade… Rekel sam im: ‘Dečki, svaka čast, ali samo se vas dvojica slažite’. To je tak, ak se budu slagali, sve će to ići. Ja se, evo, sa svojim bratom nisam tako dobro slagao, nije to baš lako. I zato kažem, samo nek se drže skupa – savjetuje tata.

Pekara krenula, a sad – na Mars

I trajalo je to naše druženje u mlinu, trajalo i trajalo, jer svako malo netko naiđe, telefoni zvone, nije lako tijekom radnog dana odrađivati još i taj nekakav razgovor za novine. Pogotovo jer su u tijeku i zadnji radovi na otvaranju pekare u sklopu mlina. Krenut će uskoro, samo što nije.

– To je već uhodan posao, mi smo samo preuzeli, ali još treba vidjeti kako će to sve funkcionirati. Zasad je dobro, u ovih prvih mjesec dana, samo što je posla još puno, puno više – govori Buco.

Mali obiteljski mlin tako se polako pretvara u ozbiljnu firmu s više od 20 zaposlenih.

– Postepeno smo rasli. Kako smislimo nešto novo, tako to iziskuje dodatnog čovjeka. Sad nas je 14, uz deset novih, koji će raditi u pekari. Pa ćemo vidjeti kako će to ići – završava Buco naše druženje.

Obaveze zovu, mušterije čekaju, telefoni opet zvone. Radni dan još nije ni blizu kraju, treba ići i do silosa vagati utovarenu robu, pa se vratiti natrag, naručivati, dopremati, otpremati… A u međuvremenu navrate i prijatelji, evo baš su tu, u prolazu, pa zašto ne stati malo kod Buce i Ivana. Koji već smišljaju što je sljedeće na redu.

– Što nakon pekare? A nemam pojma, mislili smo osnovati koloniju na Marsu, pa možda gore posaditi pšenicu – za*ebava se sad i Buco.

Iako, s tim Pukanićima nikad ne znaš, možda i nije za*ebancija, tko će ih znati…

HOTNEWS

FOTO Veleučilište Velika Gorica domaćin regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje

Objavljeno

na

Objavio/la

U okviru djelovanja Međunarodne federacije za okolišno zdravlje (IFEH – International Federation for Environmental Health), koja okuplja više od 40.000 članova diljem svijeta, od 13. (petak) do 15. lipnja (nedjelja) 2025. godine u Velikoj Gorici održava se regionalni sastanak Europske federacije – punopravne članice IFEH-a. Trenutačni predsjednik IFEH-a je dr.sc.Bruno Cvetković s Nastavnog zavoda ”Dr. Andrija Štampar”.

Velika Gorica, 14.06.2025. VVG domaćin Regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 14.06.2025. VVG domaćin Regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 14.06.2025. VVG domaćin Regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Obavijest smo dobili od prof.dr.sc. Sanje Kalambure, prodekanice VVG-a, koja je članica Federacije i organizatorica sastanka: – Veleučilište Velika Gorica ugostilo je 14 stručnjaka iz Belgije, Portugala, Danske, Nizozemske, Walesa, Škotske, Malte i Estonije. Prvi dan susreta bio je posvećen predstavljanju Veleučilišta i njegovih studijskih programa, posjetu Muzeju Turopolja uz radionicu izrade tradicijskih drvenih kuća, te Centru za posjetitelje gdje je održana radionica pripreme štrukli. Održana su i stručna predavanja predavača s Veleučilišta, kao i Marka Ružića iz VG Čistoće.

Velika Gorica, 14.06.2025. VVG domaćin Regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 14.06.2025. VVG domaćin Regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 14.06.2025. VVG domaćin Regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Subota je rezervirana za radni dio – sastanak odbora, na kojemu se raspravlja o brojnim temama, uključujući organizaciju Svjetskog kongresa IFEH-a koji će se 2026. godine održati u Dubrovniku.

Velika Gorica, 14.06.2025. VVG domaćin Regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

 

Velika Gorica, 14.06.2025. VVG domaćin Regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 14.06.2025. VVG domaćin Regionalnog sastanka Europske federacije za okolišno zdravlje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Inače, IFEH aktivno podupire Veleučilište Velika Gorica kroz razmjenu nastavnika te sudjelovanje u organizaciji znanstveno-stručne konferencije ”Dani kriznog upravljanja”.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

OD IZVORA DO MORA Naš grad u misiji smanjenja CO2 – uklanjanje smeća i sadnja stabala

Na jezeru Čiče Grad Velika Gorica projekt provodi uz pomoć volontera na čelu s predsjednikom KUD-a Novo Čiče Stipom Duvnjakom.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha i osvajanja nagrade u ovoj nacionalnoj akciji ‘Od izvora do mora’, Velika Gorica i ove godine s ponosom sudjeluje u globalnom ekološkom projektu “Od izvora do mora”, a ove godine volontere je okupio Stipo Duvnjak koji na čelu KUD-a Čiče, čini pravi primjer djelovanja i rada jedne udruge za cijelu zajednicu.  

Osim iznimnog doprinosa kulturi, očuvanju baštine i manifestacijama, Duvnjak je dao svoj doprinos i današnjoj eko-akciji kako bi Gradu pomogao u očuvanju prirodnog bogatstva, a kao i prošle godine rado su se uključili i naši ribiči, članovi Športsko ribolovne udruge “Odra” Velika Gorica. 

Podsjetimo, prošle godine, zahvaljujući zajedničkom trudu više od 100 volontera, naš grad je iz okoliša uklonio više od 19 tona otpada, čime je postao najuspješniji veliki grad ove akcije i osvojio je prvo mjesto.

Osvojena nagrada uložena je u daljnju brigu za okoliš – sadnju novih stabala – formiran je drvored u ulici Andrije Kačića Miošića, a dio sadnica posađen je i na prostoru edukativnog centra u Novom Čiču. 

Zahvaljujem svim volonterima, udrugama i građanima koji su jutros došli na jezero Čiče i pridružili nam se uklanjanju otpada, jer vaš entuzijazam i predanost pokazatelji su koliko nam svima zajednički znači čist, zdrav i zelen grad. Posebice me veseli veliki broj djece koja sudjeluju u ovoj akciji, jer upravo njima dugujemo budućnost koju gradimo. Kroz ovakve inicijative djeca ne samo da doprinose ljepšem i čišćem okolišu, već uče o važnosti brige za prirodu i zajednicu – to je vrijednost koja nadilazi ovu akciju i ostaje za cijeli život – poručio je gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar, koji danas i sam aktivno sudjeluje s volonterima u akciji. 

Grad nisu samo zgrade i prometnice, već ljudi i priroda koja nas okružuje 

Predanost očuvanju okoliša i održivom razvoju nije trenutačna inicijativa, već trajno usmjerenje Grada Velike Gorice koji uspješno balansira urbani prostor sa zelenom infrastrukturom, lider je u smanjenju komunalnog otpada i inovativnim načinima gospodarenja otpadom, kao i u trajnoj brizi za zeleni dio bogatstva grada. 

Ovogodišnji čuvari prirode 

Ove godine u akciji u kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) sudjeluju: Pakrac, Korčula, Benkovac, Otočac, Vrgorac, Varaždinske Toplice, Beli Manastir, Vodnjan, Valpovo, Lipik, Crikvenica, Vrlika, Pag, Prelog i Rab.  U kategoriji srednjih gradova (od 10 do 35 tisuća stanovnika) sudjeluju: Našice, Sveta Nedelja, Jastrebarsko, Virovitica, Koprivnica, Zaprešić, Daruvar, Poreč, Vinkovci i Solin. U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) ove godine sudjeluju: Velika Gorica, Varaždin, Rijeka, Pula, Osijek, Dubrovnik i Zadar. 

CILJ: Očuvati jedini dom koji imamo 

Projekt “Od izvora do mora” promiče zaštitu vodnih resursa, odgovorno gospodarenje otpadom i pošumljavanje urbanih sredina kako bi doprinijeli smanjenju ugljičnog otiska i snižavanju temperature zraka, a obveza gradova je organizirati jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i volonterima od 14. travnja do 23. lipnja.  

Povezani krug za prirodu koju ostavljamo našoj djeci 

Gradovi će se bodovati prema broju okupljenih volontera i količini prikupljenog otpada, a za tri najuspješnija osiguran je nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje.  

U prošlogodišnjem projektu sudjelovalo je 30 gradova koji su s 2.200 volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 420 tona ambalažnoga otpada i primjereno ga odložili, a najuspješniji od svih velikih gradova bila je upravo naša – Velika Gorica!  

O projektu: 

    • Projekt Od izvora do mora pokrenula je Coca-Cola u Hrvatskoj 2018. godine, a do sada je organizirano ukupno 107 akcija prikupljanja ambalažnog otpada. U njima je sudjelovalo više od 9700 volontera, koji su prikupili 644 tone otpada – što je gotovo 74 kamiona punih otpada. Prije četiri godine projektu se kao partner pridružio Jutarnji list, 2022. godine priključio se Konzum, a potom i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Projekt podržavaju Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Maratonci trčali obiteljsku štafetu! Bosonogi i krvavih laktova – sve za klupski pehar

Obiteljski sportski dan za pamćenje, prvo prvenstvo Maraton kluba u štafetnom trčanju roditelja i djece

Objavljeno

na

Sportski duh, zajedništvo i borba do zadnje sekunde – obilježila je jučerašnje obiteljsko štafetno trčanje na atletskoj stazi Gradskog stadiona u Velikoj Gorici.  Uz pomoć Maraton kluba Velika Gorica “štafeta” je spojila roditelje i djecu.

Naime, posebnost ovog događaja je zajedničko natjecanje roditelja i djece, članova kluba, te njihova velika želja za prestižem na stazi u štafetnom trčanju 2×60 metara, koja će sigurno postati tradicija kluba.

Prvo klupsko prvenstvo bilo podijeljeno u četiri kategorije: „Tata i sin“, “Tata i kćer“, „Mama i sin“ i „Mama i kćer“, a okupilo je dvadesetak parova kojima su koordinirali predsjednik kluba i trener Darko Mišerić uz pomoć klupskog trenera Ivan Barišića.

Uspomene s utrke, čiji cilj nije samo brzina i osvajanje pehara, već druženje, povezivanje te puno smijeha i zabave, djeca će pamtiti zauvijek! A zapamtit će utrku i roditelji koji su morali upregnuti svoje “gicepse”…

Tome u prilog idu i štafete koje su roditelji otrčali bosonogi, pojedinci su u prevrtanju, poput pravih kaskadera kući ponijeli i krvave laktove, drugi su pak dali zadnji atom snage jer im je ovo bilo prvo tračanje u životu, dok su neki uspjeli srušili i osobne rekorde.

Najvažnija stvar je bila ta, da su djeca bila – oduševljena i po završetku štafetnog dijela, potaknuti limačima, samoinicijativno se složila profi muško-ženska mix ekipa od limača do juniora, koja je otrčala svoju revijalnu trku na 60 metara.

–Na stazi se moglo vidjeti mnogo smijeha, zagrljaja i uzbuđenja – jer nije mala stvar trčati rame uz rame sa svojim najdražima. Čini se da ćemo ovo sve morati ponoviti, jer je atmosfera bila odlična, roditelji su nam dali punu podršku, klinci se maksimalno dali u natjecanje, stvarno top! Na kraju smo se počastili tortama, kao velika sportska obitelj. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji i mogu reći da svi s nestrpljenjem iščekujemo iduće izdanje ove posebne utrke!– ispričao je predsjednik kluba Darko Mišerić.

FOTO/ Maraton klub Velika Gorica:

Nastavite čitati

HOTNEWS

U Velikoj Gorici održana primopredaja novih vozila za hitnu medicinsku pomoć

Po jedno vozilo ide u ispostave Zavoda u Ivanić-Gradu, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon što je prije dva tjedna u Samoboru održana primopredaja 5 vozila za potrebe njege u kući i patronažne službe Doma zdravlja, danas je u velikogoričkoj Ispostavi županijskog Doma zdravlja zamjenik župana Ervin Kolarec uručio ključeve 4 vozila hitne medicinske pomoći Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije, čime će se dodatno unaprijediti kvaliteta rada i udobnost pacijenata.

Foto: Marija Vrbanus

– Vjerujem da će naši djelatnici zahvaljujući novim vozilima biti još efikasniji na intervencijama, a naši pacijenti imati veću ugodnost prilikom prijevoza do bolnice. Također, kroz nekoliko dana imat ćemo primopredaju još četiri vozila čime želimo osigurati najbolji mogući standard našeg Zavoda za hitnu medicinu – poručio je Kolarec.

Ukupna vrijednost vozila je 360 tisuća eura, a po jedno vozilo ide u ispostave Zavoda u Ivanić-Gradu, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću, najavio je ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

Foto: Marija Vrbanus

– U ovom trenutku naš vozni park čini stotinjak vozila čija je prosječna starost do 5 godina, što je optimalno za obavljanje medicinske usluge hitne pomoći na terenu. Godišnje naša vozila hitne pomoći i sanitetskog prijevoza prelaze ukupno 5,5 milijuna kilometara, stoga je zanavljanje nužno kako nam se ne bi događali kvarovi zbog kojih bi intervencije dovodili u pitanje, a tada i ljudske živote – rekao je Gajnik.

Foto: Marija Vrbanus

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar pozdravio je napore Županije da vozni park Hitne pomoći uvijek bude pouzdan.

Nije ovdje riječ samo o novom ruhu vozila, već se radi o sigurnosti naših sugrađana koji, kada im je najpotrebnije, mogu računati na kvalitetu hitne pomoći – izjavio je Ačkar.

Tako će prijevoz pacijenata od sada biti ugodniji zahvaljujući vozilima u koja je ugrađena suvremena oprema.

Foto: Marija Vrbanus

–Pacijenti se u trenutku kada ih preuzme hitna pomoć žele osjećati sigurno i na to se mogu osloniti. Najvažniji u ovoj priči su naši pacijenti, tako da su nova vozila opremljena modernijim ležajem za što veću ugodnost prilikom tranzicije do bolnice – naglasio je voditelj velikogoričke Hitne medicinske pomoći Siniša Golub.

Osim toga svako vozilo se naknadno oprema dodatnim pomagalima i nosačima kako bi tijekom vožnje medicinsko osoblje nesmetano moglo stabilizirati pacijenta, objasnio je Ivan Tiban, voditelj voznog parka.

Foto: Marija Vrbanus

– Ugrađuju se dodatni nosači prilagođeni opremi i to uvijek rješavamo u hodu. No, unutrašnjost vozila je zaista moderna i to će najviše osjetiti naši pacijenti, ali i medicinsko osoblje koje pomoć pruža i tijekom vožnje do bolnice, tako da je sve prilagođeno maksimalnoj sigurnosti svih u vozili – rekao je Tiban.

Dodajmo da je Županija iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dobila sredstva za energetsku obnovu Domova zdravlja, među ostalim i za zgradu velikogoričke Ispostave.

Foto: Marija Vrbanus

– Projekt je vrijedan 2.9 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva 2,2 milijuna, a ostatak sredstava će se isplatiti iz županijskog proračuna. Tako smo nakon zgrada Domova zdravlja u Jastrebarskom, Vrbovcu i Zaprešiću pridružili i Veliku Goricu za koju postupak javne nabave kreće na jesen, a energetske obnove već su u tijeku u Samoboru i Ivanić Gradu – podsjetila je pročelnica za zdravstvo Ksenija Čuljak.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

FOTO galerija:

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Profa na Otoku! Vratila se jedna rečenica iz švedskog autobusa…

Sergej Jakirović, trener HNK Gorice s prvoligaških početaka, dogurao je do impresivne razine: nakon Dinama i turskog Kayserispora vodit će engleski Hull City! Drugim riječima, događa se ono što je davno najavljeno, predviđeno…

Objavljeno

na

Objavio/la

Bilo je to u ljeto 2019. godine, tijekom jednog neobičnog, nikad ponovljenog iskustva. Nogometaši Gorice otputovali su u švedski Malmö kako bi odigrali prijateljsku pripremnu utakmicu s uglednim domaćinom, bila je to dijelom i odgojna metoda, jer tadašnji sportski direktor Nikoličius želio je “da igrači osjete kako je to ići na europsko gostovanje”, računajući da će to iskustvo dobro doći u godinama koje će slijediti, ali nije ispalo baš tako. Gorica sve do danas nije uspjela izboriti iskorak u Europu, pa je to iskustvo ostalo raritet…

Momčad je u to vrijeme vodio Sergej Jakirović, a njegov vjerni suradnik bio je kondicijski trener Marin Ivančić, koji je u autobusu na putu do stadiona izgovorio rečenicu koja je ostala tu negdje svih ovih godina.

– Zapamti što sam ti rekao, ovaj čovjek će napraviti vrhunsku trenersku karijeru. Nema šanse da ne bude tako! – rekao je Marin diskretno pokazujući u smjeru svoga šefa i prijatelja Jakira.

Dalo se to, doduše, naslutiti u tim trenucima, jer Sergej je s Goricom odradio fantastičnu prvu sezonu u najvišem rangu hrvatskog nogometa, ponos grada bio je hit HNL-a, ali naravno da je bilo teško tvrditi takvo nešto s tolikom sigurnošću. Jakir je bio mlad trener, s puno prostora za napredak, ali Marin Ivančić nije ni najmanje dvojio…

Nekoliko mjeseci poslije Sergej Jakirović morao je otići, ostavivši iza sebe više od sezone i pol za pamćenje, pa je i poneka suzama na svim razinama kluba došla kao logičan slijed u cijeloj priči. Nakon što smo se pozdravili s trenerom koji je obilježio tu važnu eru klupske povijesti, ostalo je samo pratiti što će se događati dalje s njegovom karijerom. Pri čemu su Marinove riječi sve češće znale zazvoniti, pojaviti se kao svojevrsni “lajtmotiv” onoga što je slijedilo.

U Mariboru nije ispalo idealno, daleko od toga, ali ubrzo je stigla prilika u mostarskom Zrinjskom. Prilika koju su Jakir i Marin zajedno pretvorili u čudesnu nogometnu priču. Dupla kruna u BiH dovela je do toga da i puno šira nogometna javnost dozna ono što je suradnik i prijatelj odavno znao. Segej Jakirović postao je ozbiljno trenersko ime, počelo ga se dovoditi i u kontekst klupe Dinama, ali na kraju se dogodila – Rijeka!

Nered na Rujevici došao je počistiti u prvim danima 2023. godine, a posao je odradio besprijekorno. Stvorio je sjajnu mladu momčad koja je igrala nogomet za sladokusce, a sve to uspio je nakon ere Sersea Cosmija, koja je bila potpuni kaos. I tu je negdje, u tim riječkim danima, razuvjerio i posljednje skeptike. Uključujući i one koji su odlučivali u Dinamu. Ovoga puta u Maksimiru su odlučili okrenuti njegov broj i “ukrasti” ga rivalu s Kvarnera…

Maksimirska era Sergeja Jakirovića bila je njegov vrhunac u tom trenutku. Ujedno je bila i nevjerojatno teška, zahtjevna, komplicirana, no Jakirov Dinamo na kraju je napravio ono što će se pamtiti prije svega ostaloga. Dinamo je uzeo duplu krunu, Dinamo je feštao sa svojim navijačima po cijelom gradu. Dinamo kojeg je vodio čovjek podvrgnut salvi kritika, trener kojeg modri puk kao da nikad nije do kraja prihvatio. Iz ovih ili onih razloga. A on je iz toga izašao kao veliki pobjednik.

Idila nije potrajala, nakon plasmana u Ligu prvaka na početku ove sezone sve se zakompliciralo, a kriza koju Jakir ipak nije mogao preživjeti dogodila se nakon onih ružnih 2-9 u Münchenu. U Dinamu su odabrali drugi put, a Jakir je krenuo svojim putem…

Otvarale su se opcije na Bliskom istoku, zvali su i iz HNL-a, ali Jakir je čekao pravu ponudu za sljedeći korak. Odabrao je jaku tursku ligu, prihvatio je poziv utopljenika Kayserispora i – napravio čudo! Pobjede su se nizale, bodova je bilo sve više i od borbe za ostanak klub je za čas došao u mir sredine tablice. A Jakir u društvo Josea Mourinha, Olea Gunnara Solskjaera i takvih tipova, s kojima se borio za titule trenera kola, mjeseca i sezone.

Kad je sve bilo gotovo, kad je ta priča okončana, došlo je vrijeme za novo poglavlje. Turski vlasnici Hull Cityja, kluba iz engleskog Championshipa, prepoznali su u njemu rješenje za klupu svoga kluba, a Sergej je, naravno, pristao. I otišao još korak dalje. Došao je u jednu od najgledanijih i najpraćenijih liga na svijetu, u glamurozno okruženje engleskog nogometa, na razinu koja je ipak nešto drugo od svega dosad.

– Moje nogometno putovanje nastavlja se drugdje. To je život trenera, nikada ne znaš gdje ćeš sutra biti. Ali najvažnije je da mi Kayseri ostaje prekrasna uspomena i posebno poglavlje u životu. Ono kojeg ćemo se ponosno sjećati do kraja naših života – stajalo je u Jakirovoj oproštajnom poruci navijačima Kayserispora.

Malo potom i službeno je objavljeno kako će klupu Hull Cityja preuzeti upravo bivši trener Gorice. Bit će to veliki iskorak u svakom smislu, pa tako i financijskom, jer izvori kažu kako će na Otoku zarađivati 2,4 milijuna eura godišnje! Strašan novac, vrhunska razina, ogroman izazov…

Hull City u netom završenoj sezoni jedva se spasio od ispadanja, završio je na 21. mjestu u ligi koju igraju čak 24 kluba, što će reći da Jakira čeka iscrpljujućih 46 kola. Naravno, pod uvjetom da sve bude po planu, što je u njegovoj karijeri dosad najčešće bilo slučaj.

U karijeri koja je, eto, šest godina nakon malog nogometnog razgovora u Malmöu, i definitivno došla do onoga o čemu je Marin Ivančić toga dana govorio. Jer, koliko god su kriteriji tu različiti, koliko god će netko imati i drukčiji pogled, trenerska karijera u kojoj je dupla kruna sa Zrinjskim i Dinamo, kao i briljantne epizode u Kayserisporu i Rijeci, u kojoj je sad i posao u Championshipu, može se bez problema nazvati vrhunskom!

A možda će biti i veća, tko će znati s njim… U svakom slučaju, gdje god završio, Jakir će zauvijek ostati naš. Čovjek koji je obilježio jednu eru našega kluba, koji je upravo iz Velike Gorice krenuo na svoj put prema vrhu.

Profa, sretno! I, navrati ponekad…

Nastavite čitati

Reporter 448 - 14.05.2025.

Facebook

Izdvojeno