Povežite se s nama

Gospodarstvo

Miroslav Drljača dobitnik Povelje za životno djelo HDK-a

Naš sugrađanin dr. sc. Miroslav Drljača, dobitnik najvišeg priznanja za doprinos razvoju sustava upravljanja kvalitetom

Objavljeno

na

Mjesec studeni mjesec je kvalitete. Početkom studenoga svake se godine obilježava Svjetski dan kvalitete, Europski tjedan kvalitete i Hrvatski dan kvalitete. Tako je bilo i ove godine. Tim povodom dana 22. studenoga, u prostorijama Hrvatskog društva za kvalitetu (HDK), u Zagrebu, Berislavićeva 6, u dvorani oštećenoj od potresa, održana je, po dvadeseti put, prigodna svečanost u okviru koje su dodijeljena priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima, za doprinos razvoju sustava upravljanja kvalitetom.

HDK tradicionalno dodjeljuje Povelju u tri kategorije; 1) Povelju za poticanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu (za organizacije i pojedince), 2) Povelju za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete (za organizacije i pojedince) i 3) Povelju za životno djelo (za pojedince). Ove godine dobitnik Povelje za životno djelo je Velikogoričanin dr. sc. Miroslav Drljača.

Povelja za životno djelo dodjeljuje se na temelju slijedećih kriterija: Društveni doprinos u promociji kvalitete kroz životni i radni vijek, Priznanja i članstvo u organizacijama vezanim za kvalitete, Poseban doprinos u radu HDK i Poučavanje vezano za razvoj i unaprjeđenje kvalitete. Dodjelom Povelje za životno djelo, dr. sc. Miroslav Drljača postao je prvi i jedini dobitnik sve tri Povelje koje dodjeljuje HDK.

Dr. sc. Miroslav Drljača ne samo da ispunjava sve navedene kriterije, već je njegov doprinos promociji kvalitete kroz životni vijek izniman, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Kroz svoje školovanje i djelovanje u području sustava upravljana i upravljanja kvalitetom stekao je osam certifikata EOQ – Europske organizacije za kvalitetu, što je za sada jedinstven primjer u Hrvatskoj, ali i šire. Sudjelovao je na 117 međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova u Hrvatskoj i širom svijeta (od Lisabona do Šangaja, Tokija i Los Angelesa), od kojih je na 115 javno izlagao svoje znanstvene radove.

Foto: Nedjeljko Đurić

Sa svojim radovima sudjelovao je na pet kongresa o kvalitete Europske organizacije za kvalitetu i sva tri do sad održana Svjetska foruma o kvaliteti. Kao savjetnik, nastavnik ili auditor sudjelovao je na više od stotinu projekata implementacije auditiranja sustava upravljanja kvalitetom i okolišem sukladno sa zahtjevima svjetskih ISO normi. Član je eminentnih domaćih i svjetskih organizacija za kvalitetu, od kojih ovom prigodom navodimo samo neke:

– Hrvatskog društva za kvalitetu,
– Hrvatskog društva menadžera kvalitete (obnaša dužnost predsjednika u četvrtom mandatu),
– ASQ – Američkog društva za kvalitetu,
– EOQ – Europske organizacije za kvalitetu,
– IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu,
– Znanstvenog vijeća za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2013.-2019),
– MSEECQI – Inicijative za kvalitetu zemalja srednje i jugoistočne Europe, koja broji 16 članica iz 10 zemalja, a čiji je osnivač i predsjednik od 2014. godine,
– The Managers of Quality and Production, Czestochowa, Poljska (počasni član od 2016.)

Dobitnik je svih najviših priznanja za kvalitetu u Hrvatskoj: Povelje Hrvatskog društva za kvalitetu, za promicanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu, (Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2005.), Plaketa Hrvatskog društva menadžera kvalitete 2009., Nagrade za životno djelo Hrvatskog društva menadžera kvalitete 2016., Povelje Hrvatskog društva za kvalitetu za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete 2016., Nagrade grada Velike Gorice s likom Nikole Škrleca Lomničkog, za svekoliki doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj i znanstvenoj karijeri, kao i za nesebičan i volonterski rad u lokalnoj zajednici 2018., i na kraju Povelje za životno djelo (Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2022.).

Foto: Nedjeljko Đurić

Povelja za životno djelo HDK nije prva nagrada za životno djelo koju je dobio dr. sc. Miroslav Drljača. Prvu je dobio 2016. od Hrvatskog društva menadžera kvalitete, u 56. godini života.

Istovremeno, objavio je više od 180 znanstvenih i stručnih radova o sustavima upravljanja i tehnologiji prometa i transporta i jednu knjigu. Kao gostujući profesor održao je predavanja o kvaliteti na šest hrvatskih sveučilišta i dva veleučilišta, te više javnih predavanja u zemlji i svijetu.

Od brojnih projekata uvođenja sustava upravljanja kvalitetom u organizacije u Hrvatskoj i inozemstvu, ovom prigodom ističemo samo dva projekta, budući da su povezana s Velikom Goricom. Jedan je projekt uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u Zračnu luku Zagreb d.o.o., koji je započeo 1999. godine, a Miroslav Drljača vodio ga je kao Menadžer kvalitete Zračne luke Zagreb d.o.o., koja je, nakon uspješne certifikacije sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001, godine 2003., bila tada jedina zračna luka u ovom dijelu Europe koja je imala certificirane sve poslovne procese i poslovne funkcije. Godine 2004. certificiran je i sustav upravljanja okolišem ISO 14001.

Drugi zanimljiv projekt je uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u Turističku zajednicu Velike Gorice (TZVG). Taj je projekt uspješno završen 2006. godine i TZVG bila je tada i još niz godina, prva i jedina TZ koja je imala implementiran i certificiran sustav upravljanja kvalitetom sukladno zahtjevima norme ISO 9001. Miroslav Drljača bio je savjetnik na ovom projektu. Trebalo je deset godina da bi neka druga TZ u Hrvatskoj dobila certifikat ISO 9001, a to je 2016. uspjelo Turističkoj zajednici grada Rijeke.

Dr. sc. Miroslav Drljača prije mjesec dana boravio je u Japanu, sudjelujući na General Meetingu IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu, kojom prigodom je razgovarao s vodećim japanskim znanstvenicima u JUSE – Japanskom savezu znanstvenika i inženjera, te s vodećim stručnjacima za kvalitetu prigodom posjete tvornici Toyota i Centru za izučavanje kvalitete Toyote u Nagoyi.

Foto: Nedjeljko Đurić

Od 1994. radi na Zračnoj luci Zagreb d.o.o., trenutačno na poziciji Direktora sektora za integrirani sustav upravljanja i Voditelja Airport Aviation Academy. Zajedno s kolegama radi na nekoliko projekata za hrvatske zračne luke. Također, sudjeluje u osnivanju Instituta za zračni promet koji će uskoro biti registriran. U okviru IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu vodi Think Tank – Kvaliteta u logistici, čiji je inicijator i osnivač i koji ima 15 članova iz 13 zemalja svijeta. Radi na knjizi – sveučilišnom udžbeniku za svoje studente na Sveučilištu Sjever.

U svojstvu Predsjednika Hrvatskog društva menadžera kvalitete radi na organizaciji 24. međunarodnog simpozija o kvaliteti koji će se u ožujku 2023. održati u Opatiji i bit će petnaesti po redu kojeg dr. sc. Miroslav Drljača organizira u svojstvu predsjednika Organizacijskog odbora i Urednika Zbornika radova.

Gospodarstvo

Počeli radovi u Teslinoj ulici, gradonačelnik Ačkar najavio rješavanje problema poplavljenih ulica

Idućih 70 dana u Ulici Nikole Tesle u potpunosti će se izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa i novi asfalt. Vrijednost radova je 335 tisuća eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Kurilovcu je danas radno, započela je dugoočekivana rekonstrukcija Ulice Nikole Tesle, koja će za nešto više od dva mjeseca dobiti sasvim novi izgled u dužini 270 metara, ali i riješiti problematiku oborinskih voda. Početku radova nazočio je i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji se tom prilikom osvrnuo i na učestale probleme s kojima se građani suočavaju zbog lošeg stanja komunalne infrastrukture, pa se bore s poplavljenim ulicama.

– Želim se sugrađanima koji ovdje žive zahvaliti na strpljivosti pogotovo za vrijeme velikih oborina, u okolnostima koje definitivno ne zaslužuje jedan grad i njegovi građani. Takvih žarišnih točaka imamo puno, jer su se gomilale desetljećima i to smo naslijedili u našem mandatu. Rješavamo jednu po jednu situaciju i trudit ćemo se u iduće dvije godine što više toga napraviti – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

U Teslinoj će se tako u potpunosti izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa, a ulica će dobiti i novi asfalt. Radove u vrijednosti 335 tisuća eura financiraju Grad i VG Vodoopskrba, izvođač radova je VG Komunalac izvođač radova, a planirani rok završetka je 70 dana.

Istaknuo je kako ova Gradska uprava u svojoj drugoj godini mandata nastavlja s brojnim projektima po pitanju poboljšanja problematike oborniskih voda i komunalne infrastrukture. Također je izrazio nezadovoljstvom projektom Aglomeracije i još jednom naglasio kako Grad neće preuzeti loše izvedene radove. Najavio je i kako će ove godine biti završena kompletna projektna dokumentaciju za obnovu Jelačićeve ulice, gdje bi radovi trebali započeti iduće godine. Projekt biciklističkih i pješačkih staza također ide dalje, ona uz staro jezero Čiče je pred završetkom, a ove godine bi trebali krenuti radovi prema Čiču uz glavnu cestu, dok su za staze prema groblju Kušanec osigurana sredstva.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

– U naseljima Jagodno i Lazina Čička iduće godine će se graditi pješačke staze, tu je i projektna dokumentacija za naselje Bratstvo, sada nalazimo i adekvatna rješenja za oborinske vode i komunalnu infrastrukturu za Chromosovo naselje. Imamo u vidu još niz projekata koje ćemo pokušati riješiti u što kraćem roku – završno je najavio velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Kako Velika Gorica troši i zarađuje provjerite uz Vodič kroz Proračun za građane

Proračun Grada Velike Gorice u 2023. u visini 93,2 milijuna eura prvi je proračun iskazan u eurima, te prvi koji je pripremljen prema novom ustroju Gradske uprave.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kako bi svim stanovnicima na što jednostavniji način prikazali gradske prihode i rashode u Gradskoj upravi su i ove godine pripremili Vodič za građane kroz Proračun za 2023. godinu

Ovogodišnji gradski proračun u visini 93,2 milijuna eura prvi je proračun iskazan u eurima, te prvi koji je pripremljen prema novom ustroju Gradske uprave. Iz Grada ističu kako su najveća proračunska izdvajanja ona za školstvo, predškolski odgoj i komunalna ulaganj (prometna infrastruktura i drugo).

Za proučavanje gradskih prihoda i rashoda kliknite OVDJE.

 

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Upoznajte se s potporama za samozapošljavanje

Radionica će se održati 27. siječnja.

Objavljeno

na

Osobe koje razmišljaju o osnivanju vlastite tvrtke ili obrta te žele iskoristiti potpore za samozapošljavanje mogu se prijaviti na radionicu “Kako postati poduzetik”.

Riječ je o prvoj takvoj radionici koju organizira gorička Razvojna agencija, a svi zainteresirani imat će prilike dobiti sve ključne informacije o poticajima za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, osnivanju vlastite tvrtke, ali i koje su obazvene nakon ostvarene potpore.

– Prisutne ćemo upoznati i s uvjetima navedenih potpora te što je sve potrebno prikupiti i pripremiti od dokumentacije kako bi njihova prijava bila kompletna i prihvatljiva, uz maksimalan broj bodova. Osim potrebne dokumentacije i popunjavanja poslovnog plana upoznat će se i s važnim obvezama tijekom provedbe korištenja dodijeljene potpore – ističu iz Razvojne agencije.

Radionica će se održati 27. siječnja u učionici 101 na prvom katu Pučkog učilišta od 10 do 12:30 sati. Prijaviti se možete na mail josipa.matic@vegora.hr.

 

 

 

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

FINA: Više od 1000 eura iznosi prosječna plaća zaposlenika kod goričkih poduzetnika

Fina je objavila nove financijske rezultate poduzetnika koji imaju sjedište u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Fina je objavila nove financijske rezultate poduzetnika koji imaju sjedište u Velikoj Gorici. Prema podacima 1 916 goričkih poduzetnika u 2021. godini imali su 13 188 zaposlenih, što je za 310 zaposlenih više u odnosu na godinu ranije.

Osim toga za 14,3 posto imali su veće prihode u odnosu na 2020. godinu, a pozitivan konsolidirani financijski rezulat u 2021. je iznosio 602 milijuna kuna što je 218,9% više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2020. godini. Od ukupnog broja poduzetnika u Zagrebačkoj županiji, gorički poduzetnici čine dio od 19,5%.

Velika Gorica, kao sjedište Zagrebačke županije, među sjedištima je po broju poduzetnika na 8. mjestu, a na razini Hrvatske na 9. Po broju zaposlenih i ukupnim prihodima na razini države je na 7. mjestu, a prema neto dobiti na 10. mjestu.

– Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Velikoj Gorici, u 2021. godini, iznosila je 7.895 kuna i bila je 21,7% viša u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunatu zaposlenima kod poduzetnika na području Zagrebačke županije (6.485 kuna) te 24,3% viša od prosječne neto plaće zaposlenih kod svih poduzetnika Republike Hrvatske (6.350 kuna) – ističu iz Fine.

Kada su u pitanju ostvareni ukupni prihodi u 2021. godini među poduzetnicima sa sjedištem u Velikoj Gorici tu prednjači LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. sa 6,6 milijardi kuna. Društvo je ostvarilo i najveću dobit razdoblja u iznosu od 380,3 milijuna kuna te imalo najviše zaposlenih 2.537. Druga po visini ostvarenih ukupnih prihoda je ZUBAK GRUPA d.o.o. s 789,6 milijuna kuna ukupnih prihoda.

Izvor: Fina – foto: Pixabay/Gerd Altmann

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Besplatno predavanje o biodinamičkoj proizvodnji za poljoprivrednike

Predavanje je u četvrtak 19. siječnja u POU Velika Gorica

Objavljeno

na

Centar dr. Rudolfa Steinera u četvrtak 19. siječnja, poziva sve zainteresirane poljoprivrednike na predavanje o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji koje će se održati u vijećnici goričkog Pučkog učilišta.

Edukacija je besplatna, a predavačica Dijana Posavec održat će dva predavanja. Prvo će biti riječi o biodinamičkoj agrikulturi u funkciji održive poljoprivredne prakse, a drugo će se bazirat na osnovnim postulatima, metodama i tehnikama uzgoja.

Predavanje organizira Grad u suradnji sa Zagrebačkom županijom, a počinje u četvrtak u 18 sati.

Foto: Ilustracija/Pixabay/Pexels

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno