turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

promet

Maturanti u petak preuzimaju Metropolu! Imamo program norijade na Bundeku i važnu obavijest ZET-a

U petak 26. svibnja, od 11:20 do 13 sati, povremeno će se zaustavljati promet, busevi u smjeru Glavnog kolodvora će voziti obilazno, a ukidaju se i pojedina autobusna stajališta. Detalji u članku.

Objavljeno

na

Za maturante je već ovog petka posljednji dan nastave, koji se već desetljećima u Zagrebu obilježava njihovim ‘norenjem’ i masovnim okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića s kojeg kreću prema novozagrebačkom Bundeku. Upravo tamo Grad Zagreb zadnjih 15 godina priprema središnju proslavu pod nazivom Dan zagrebačkih maturanata, u narodu znan kao norijada, koji se tradicionalno obilježava i u većini ostalih krajeva Hrvatske, u petak, 26. svibnja.

Iako je službeno okupljanje maturanata na Bundeku, za sve koji će ipak kreću sa sjeverne na južnu stranu Save, formirat će se povorka koju će pratiti policija, hitna služba i zaštitari. Stoga su iz ZET-a za taj dan najavili i posebnu regulaciju tramvajskog i autobusnog prometa, u periodu od 11:20 do 13 sati.

25.05.2022., Zagreb -Maturanti u koloni krenuli pješice prema Bundeku/Maria Dianezevic Basic/PIXSELL

– Kolona maturanata sa središnjeg gradskog trga prema Bundeku krenut će u 12 sati te će, ovisno o situaciji na terenu, dolaziti do povremenih zaustavljanja i preusmjeravanja linija. U prvoj fazi bit će obustavljen tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića i Praškom ulicom. Linije 1, 6, 11, 13, 14 i 17 prometovat će preko Glavnog kolodvora, a linija 12 Ulicom grada Vukovara.

Oko 12:20 sati slijedi kratkotrajni prekid prometa Mihanovićevom i Vodnikovom ulicom, a oko 12.35 sati očekuje se i kratkotrajni prekid tramvajskog prometa Ulicom grada Vukovara, kod Miramarske (oko 15 minuta, dok kolona ne skrene u Aveniju Hrvatske bratske zajednice).

Istovremeno se očekuje i preusmjeravanje autobusnih linija koje pripadaju terminalu Glavni kolodvor. Autobusi će voziti prohodnim dionicama, odnosno Ulicom grada Vukovara, Držićevom i Avenijom Dubrovnik do svojih uobičajenih trasa. Za to vrijeme bit će ukinuta autobusna stajališta Lisinski, NSK, Kruge, Bundek, Muzej suvremene umjetnosti i Sopot – izvijestili su iz ZET-a.

25.05.2022., Zagreb – Maturanti se okupili uz jezero Bundek gdje nastavljaju s proslavom/ Sanjin Strukić/PIXSELL

Obzirom kako će i brojni velikogorički maturanti krenuti put Zagreba, donosimo i detalje programa koji će u parku Bundek trajati od 13 do 20 sati.

– Voditelj programa je animator Marko Petar Orešković, a sudjelovat će Zembo Latifa, DJ Danijel Turk, band Kings, Jakša Jordes & DJ Robbie, Turk The DJ i DJ Vermont.

25.05.2022. Velika Gorica, norijada 2022./Foto: David Jolić/cityportal.hr

S ciljem sigurnog i primjerenog obilježavanja Dana zagrebačkih maturanata, tijekom održavanja programa, u parku Bundek će dežurati zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba. Nakon završetka programa, organizirane su pojačane linije javnog gradskog prijevoza – priopćili su iz Grada Zagreba.

Naslovna fotografija: 25.05.2022., Zagreb – Maturanti u koloni krenuli pješice prema Bundeku /Sanjin Strukić/PIXSELL

promet

Apel zabrinutog tate Novosela potaknuo predstavnike gradske četvrti na akciju, nazire se rješenje za opasno raskrižje kod Kvaternika?

Ipak se (po)kreće!

Objavljeno

na

Nakon objave priče o apelu našeg sugrađana, Tomislava Novosela, za hitno rješavanje situacije na raskrižju Kurilovečke i Ul.Matice hrvatske, gdje se događaju brojne prometne nesreće, pa vozila najčešće završavaju na nogostupu ili u ogradi obližnjeg školskog dvorišta, naš je sugovornik dobio brojne pozive i poruke podrške, kako od drugih, također za sigurnost svoje djece zabrinutih roditelja, tako i od predstavnika gradskih četvrti Stari Grad i Kurilovec. Kako nam je tata Novosel otkrio, predstavnici navedenih gradskih četvrti, među kojima su i gradski vijećnici, najavili su kako će rješenje ove problematike zatražiti i na sjednici Gradskog vijeća.

– Već ovog tjedna će se članovi Vijeća naše gradske četvrti sastati na sjednici kako bismo raspravljali o ovom problemu na području Gradske četvrti Stari Grad. Kolege su već upoznate s problemom na tom za djecu doista opasnom raskrižju, tu su ipak dvije osnovne škole, djeca idu tim putem na razne aktivnosti, igraju se u tom školskom dvorištu, koje nema ni adekvatnu ogradu, nogostup s jedne strane Matice hrvatske gotovo i ne postoji, stoga ćemo pokrenuti i službenu inicijativu prema Gradu da se što prije pokrene rješavanje ovog problema- rekao nam je Zlatko Rovišan, potpredsjednik Vijeća GČ Stari Grad.

Foto: Tomislav Novosel, otac troje školske djece, uputio je javni apel za povećanje sigurnosti na spornom raskrižju/G.Kiš, Cityportal.hr

Podsjećamo, gorička policija nas je prije dva tjedna izvijestila kako su uputili dopis Gradu u kojem su zatražili da se organizira očevid na terenu s projektantom, da se napravi prometni elaborat i nađe najbolje rješenje za navedeno raskrižje kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, a ujedno su predložili i postavljanje umjetnih barijera na Ul. Matice hrvatske.

– U suradnji s Gradskim uredom za komunalne djelatnosti i promet grada Velike Gorice ćemo obaviti očevid na terenu u cilju postavljanja umjetnih barijera, kojom bi se prilikom onemogućilo nepropisno skretanje i prestrojavanje koje je jedan od najvećih uzročnika nastanka prometnih nesreća. Tim rješenjem bi se drastično smanjio broj prometnih nesreća po našem mišljenju. Inicirali smo postavljanje kamera s mogućnošću video zapisa kako bi sankcionirali najteže prekršaje koje dovode do nastanka prometnih nesreća – rekli su nam tada iz goričke policije.

Koliko je našim sugrađanima ova tema bitna pokazuju i danas objavljeni rezultati provedene ankete o proračunu Grada Velike Gorice za 2024. godinu, gdje su Velikogoričani kao najvažnije područje proračunskog financiranja izdvojili upravo prometnu sigurnost i izgradnju nogostupa.

 

 

Naslovni fotokolaž: Ilustracija mogućih rješenja za povećanje sigurnosti na raskrižju Kurilovečke i Ul.Matice hrvatske.

Nastavite čitati

promet

Idući tjedan besplatan tehnički pregled vozila, ali postoje i izuzeci

Akcija pod nazivom Dani tehničke ispravnosti vozila provodi se od 20. do 25. studenog u svim stanicama za tehnički pregled.

Objavljeno

na

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, u razdoblju od 20. do 25. studenog u svim stanicama za tehnički pregled vozila u Hrvatskoj provest će se preventivno – sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom Dani tehničke ispravnosti vozila.

Tijekom akcije vozači dobrovoljno mogu dovesti svoja vozila u bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila gdje će se na vozilu, bilo koje marke i tipa, besplatno pregledati osnovni sklopovi bitni za sigurnost prometa na cestama, s ciljem uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć od strane stručnog osoblja ukazivati će se na značaj uklanjanja neispravnosti na vozilu. Od akcije će biti izuzeta vozila koja u navedenom razdoblju imaju zakonsku obavezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.

Cilj akcije je povećanje stupnja tehničke ispravnosti vozila i poticanje što većeg broja vozača da vlastito vozilo preventivno podvrgnu kontroli tehničke ispravnosti, te na taj način otklone mogućnost događanja prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć od strane stručnog osoblja stanice za tehnički pregled vozila ukazivati će se na značaj uklanjanja neispravnosti na vozilu – priopćili su iz policije.

Foto: Stanica za tehnički pregled vozia

 

Nastavite čitati

promet

HAC uvodi novu prometnu regulaciju na čvoru Zagreb-zapad

Novi režim stupa na snagu od ponedjeljka, 13. studenog, a ovim rješenjem rasteretit će se promet iz smjera čvora Lučko za smjer čvora Zagreb-zapad, te dalje prema Gradu Zagrebu, poručili su iz Hrvatskih autocesta.

Objavljeno

na

Zbog svakodnevne velike migracije korisnika u zoni čvora Zagreb zapad, Hrvatske autoceste (HAC) uspostavit će privremeno prometno rješenje koje se već pokazalo kao protočnije. Ponovna uspostava ove regulacije rezultat je svakodnevnog praćenja prometa i migracija korisnika, ali i komunikacije s korisnicima. Ovakvim rješenjem na čvoru Zagreb zapad rasteretit će se promet iz smjera čvora Lučko za smjer čvora Zagreb-zapad te dalje prema Gradu Zagrebu, poručili su iz HAC-a.
Prometna regulacija bit će postavljena od ponedjeljka, 13. studenog, u okviru postojeće infrastrukture. Promet iz smjera GP Bregane i iz smjera GP Macelj u smjeru Grada Zagreba vodit će se jednom prometnom trakom prema Jankomirskom mostu, a za promet iz smjera čvora Lučko također u smjeru Grada Zagreba osigurat će se vozna prometna traka kao spoj na Jankomirski most.
– Ovakvom regulacijom postići će se bolja harmonizacija prometa, smanjit će se zastoji i kolone vozila u ovom dijelu čvora, a u konačnici postiže se očuvanje sigurnosti prometa. Međutim, zbog velikog priljeva vozila na čvoru Zagreb-zapad, posebice u vrijeme vršnih sati i nadalje su mogući kraći zastoji i kolona vozila s toga molimo korisnike da prate prometne prognoze te planiraju svoje putovanje unaprijed, uz obvezno poštivanje prometne signalizacije.
Naslovna fotografija: Ilustrativna/ Marko Prpic/PIXSELL

Nastavite čitati

promet

U prometnoj nesreći na nadvožnjaku Gradići sudarila se dva vozila

Obzirom kako su kolnici mokri i skliski vozačima savjetujemo dodatni oprez, a onima koji preveselo obilježavaju Martinje samo jedan savjet – ako piješ, ne vozi!  

Objavljeno

na

U ovo kišno subotnje prijepodne samo se nižu vijesti o prometnim nesrećama. Novu nam je dojavila čitateljica, koja se na nadvožnjaku Gradići zatekla koji trenutak nakon sudara.

Gorička policija potvrdila nam je informaciju.

– Jutros oko 10 sati na navedenoj je lokaciji došlo do prometne nesreće u kojoj su sudjelovala dva osobna vozila. Nema

ozlijeđenih osoba, a promet je normaliziran – rekli su nam.

Obzirom kako su kolnici mokri i skliski vozačima savjetujemo dodatni oprez, a onima koji preveselo obilježavaju Martinje samo jedan savjet – ako piješ, ne vozi!

Foto. Sudar dva osobna vozila na nadvožnjaku Gradići/čitateljica

Nastavite čitati

promet

Vikend akcija: Kažnjeno 48 vozača, a rekorder je s 2 promila u krvi uzrokovao i prometnu nesreću

Najviše su kazni ispisali zbog prebrze ili vožnje u pijanom stanju.

Objavljeno

na

Gorička policija provela je tijekom proteklog vikenda akciju pojačanog nadzora prometa, a rezultat akcije je ukupno utvrđenih 48 prometnih prekršaja. Najviše su kazni ispisali zbog prebrze vožnje (17), te vožnje pod utjecajem alkohola (8), a od ostalih prometnih prekršaja evidentirali su nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepravilno korištenje mobitela za vrijeme vožnje i vožnja u neregistriranom autu.

Vikend rekorder po pitanju promila u krvi ovog puta je 60-godišnjak iz Velike Gorice.

– U subotu, 4. studenog, pet minuta iza ponoći,  upravljao je osobnim automobilom krećući se kolnikom Ulice kneza Ljudevita Posavskog u Velikoj Gorici. Kod kbr.225 sudjelovao je u prometnoj nesreći, sudar dva vozila, s materijalnom štetom. Nadzorom je utvrđeno da je upravljao vozilom za vrijeme dok je u organizmu imao prisutnost alkohola u koncentraciji od 1,98 g/kg., umanjeno za dopuštenu pogrešku od 0,10/kg.  Isti je uhićen, smješten u prostorije za zadržavanje ove PP do prestanka djelovanja opojnog sredstva, te istog dana uz Optužni prijedlog prepraćen na Općinski sud – prekršajni odjel u Velikoj Gorici – priopćili su iz goričke policije.

 

 

 

 

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno