Povežite se s nama

HOTNEWS

Loš izbor i zašto je potreban…

U životu se često nalazimo u prilikama da donosimo odluke. Nisu sve odluke od životnog značenja, dapače, ima ih i onih svakodnevnih jednostavnih, no i njih nerijetko krivo izaberemo.

Objavljeno

na

Pixabay Tumisu

Koliko ste puta u životu sami sebi rekli: „E baš si pametna/pametan! Baš ti je to trebalo!“?

Bezbroj, jel’ tako? Da, znam. I ja isto.

Međutim, danas kad sagledam sve izbore koji su se utjecali na moj život s ovim iskustvom, moram priznati da gledam drugačije na njih.

Evo, recimo dok sam bila klinka koja je stalno bila na meti drugih klinaca zbog ovih i onih razloga, moj otac je zaključio da bi bilo najpametnije da se bavim nekim borilačkim sportom. Pa sam tako ja krenula na Taekwondo. Vi koji me poznajete, vjerujem da se smješkate, ali bez brige, nije to sve, tek sam krenula. I tako sam ja s mojom prijateljicom Anitom krenula istraživati čari borilačkih sportova, no ne zadugo. Jednog dana moja baka koja nas je sve ispraćala u školu gledajući nas s prozora svog stana, zaključila je da taj sport nije za mene. Zašto, pitate se?

E pa baka je primijetila da njezina princeza hoda kao harambaša. Naime, direktni udarci koje smo trenirali, moj hod su časkom pretvorili u nešto nalik „šestaru sa federima“. Dovoljno slikovito? Tako, da.

Nakon kratkog bakinog pojašnjenja mojim roditeljima da je promjena sportskih aktivnosti nužna, moji roditelji napravili su još veću pogrešku. Mene, koja sam uvijek imala rumene i popunjene obraščiće (i ne samo to), upisali su na ritmičku gimnastiku. Da, da. Sad se možete smijati. I to kod profesorice Drvodelić. Dakle, strah i trepet svih djevojaka na školi. Cure koje su se bavile tim sportom, naravno da nisu ni imale obraščiće, jer gimnastika bilo koje vrsta ne dozvoljava višak kose, a kamo li kilograma. Dakle, fijasko. Probali smo i s čunjevima (ili kako se već zovu) i s trakicom i hula-hopom (koji bi mi btw danas bio taman), ali uzalud. Baka mi je čak isplela „polovinke“ (plesne papučice) i našila na njih neku kožu da mi se ne kliže dok vježbam na parketu, ali uzalud. Moj hod sad se pretvorio u depresivno klaćenje još više zadirkivanje djevojčice kojoj odlazak u školu više nije bio zabavan. A imala sam tek 10, 11 godina. Jep, to je prva greška koja je utjecala na moj život, a da je se ja sjećam. Danas ju rado prepričavam majkama koje tlače svoju djecu viškom izvanškolskih aktivnosti, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Pixabay TobiasGrahl

Foto: Pixabay-TobiasGrahl

No, nisam vam rekla kako mi je to pomoglo.

Nakon što sam sama sebe vidjela u staklenoj stijeni jednog dućana kako izgledam hodajući tako pogrbljena pokraj djevojčica koje su hodale uspravno s osmjehom, odlučila sam sama sebe natjerati da pazim na svoj hod. Baš da pazim. Da se ne klatim, da su mi leđa uvijek ravna unatoč super teškoj školskoj torbi i obavezno svaki put kad sam imala priliku vidjeti se kako hodam, da to i učinim. Nakon što sam to izvježbala, osjećala sam se bolje, a i izgledala sam bolje. Danas hodam kao patka, kažu neki, ali kad se natjeram prošetam ja i štiklu, a da pri tome ne izgledam kao rahitični dinosaur.

U životu se često nalazimo u prilikama da donosimo odluke. Nisu sve odluke od životnog značenja, dapače, ima ih i onih svakodnevnih jednostavnih, no i njih nerijetko krivo izaberemo. Evo recimo, jutros sam obukla tenisice, haljinu i traper jaknu jer mi je kroz prozor to izgledalo jako mudro. Izlaskom iz stubišta shvatila sam da mora da sam još uvijek sanjala dok sam donosila tu odluku jer vani je debela magla sakrivala zgradu preko puta, a sunce se ne bi moglo probit ni da se približilo planeti. Dakle, ipak sam trebala popiti tu kavu prije izlaska iz kuće, a ne ostati 10 minuta duže u toplom krevetu, jer danas ima da se smrznem samo tražeći auto na parkiralištu.

Pixabay RayanMcGuiver

Foto: Pixabay-RayanMcGuiver

Međutim, nesporna je činjenica da za ništa u životu nemamo garanciju, osim da će život koji smo dobili na korištenje – jednog dana završiti. Na ovaj ili onaj način. To je jedina garancija. Sve ostalo, učimo sami, odlučujemo sami i zahvaljujući odlukama koje donosimo rastemo ili stagniramo. Ne vjerujem da na ovoj planeti postoji čovjek nije naučio iz svojih pogrešaka ili loših odluka. Sasvim druga je stvar to što većina nas krivi druge za vlastite pogrešne odluke, ali tako je valjda lakše. Kad je netko drugi kriv. Iako, kad se pogledamo u ogledalo, pravi krivac nas gleda.

Ovo se može primijeniti na sve u životu. Od odabira namirnica za objed, preko odabira odjeće, prijatelja, partnera, posla, hobija, putovanja, kupovine bilo čega i odlazaka bilo gdje.

Budući da su ove kolumne uglavnom bazirane na odnosima žena i muškaraca, loš izbor je nešto što smo zasigurno svi bar jednom u životu napravili.

Činjenica da smo odgajani tako da imamo samo jednog partnera kroz život, jer inače si promiskuitetna (kako mrzim ovu riječ), najveća je glupost koju su nas mogli naučiti. Baš zbog tog glupog stava i odgoja, postoji previše loših brakova oko nas. Baš zbog toga, zbog tog lošeg odabira kojeg su nas učili da ne možemo ispraviti, mnogi od nas trpe uz sebe partnere s kojima nakon nekog vremena nemaju ništa zajedničkog. Nije nužno da veze postaju nasilničke ili kobne, ali kad se jedno jutro probudite pokraj partnera prema kojem nemate niti jednu pozitivnu emociju, što to govori o vašem životu? Ovom jednom životu koji ste dobili? Zapitajte se.

Pixabay ICSilviu

Foto: Pixabay-ICSilviu

Osobno vjerujem da svako od nas u životu sretne srodnu dušu, pa ako ne prije onda u staračkom domu. Isto tako vjerujem da svako od nas zaslužuje provesti život uz onoga tko mu paše, a ne uz onoga uz koga mora. Obično su to dvije različite osobe. Samo rijetki sretnici nađu svoju srodnu dušu rano u životu. Neki se prepoznaju tada, a neki tek nakon što provedu godine i godine u lošem braku. Koliko ste puta čuli da se neka žena razvela i nakon razvoda susrela čovjeka s kojim je išla u školu i „rodila se ljubav“? Prečesto… Bar ja jesam.

Da zaključimo. Molim vas nemojte učiti svoju djecu da je promjena loša i da će ih loše odluke u životu skupo koštati. Neke hoće, ali većina neće, no naučit će ih kako ubuduće prepoznati što je dobra odluka u toj situaciji. Posljedica svake loše odluke je bolja škola od posljedice dobre odluke. Dobre odluke nam spuštaju oprez i postajemo ranjiviji. Loše odluke nas tjeraju da razmišljamo više nego inače.

Osim ako ste baksuz. E onda vam nema pomoći.

Šalim se..možda…

I ovu srijedu, voli vas vaša N.

HOTNEWS

FOTO Mališani će u vrtić u Goričanki useliti u siječnju

Radovi vrijedni 3,8 milijuna kuna trebali bi biti gotovi do sredine siječnja

Objavljeno

na

Objavio/la

Vrtic u VG Goricanki

U VG Goričanki u tijeku su radovi na uređenju prostora za novi dječji vrtić, a jutros ih je obišao gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima.

– Ovo je prostor koji je prvotno trebao imati drugu svrhu, no s obzirom na deficit kapaciteta odlučili smo ga prenamijeniti u vrtić. Ovdje će od siječnja iduće godine svoje mjesto pronaći oko 60 djece raspoređenih u dvije jasličke skupine i jednu mješovitu dječju skupinu. Na nama je da osiguramo mjesto u vrtiću za svako dijete – naglasio je gradonačelnik Ačkar prilikom obilaska radova te dodao kako je ovo samo nastavak proširenja vrtićkih kapaciteta kako u ruralnim sredinama tako i u samom centru grada.

Obilazak vrtica u VG Goricanki 4

09.12.2022. – Obilazak radova na uređenju dječjeg vrtića u VG Goričanki – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz prostore za tri odgojne skupine i sanitarne čvorove, bit će tu i soba za izolaciju bolesne djece.

– Radovi čija je vrijednost oko 3,8 milijuna kuna napreduju jako dobro, a vjerujem i da će izvođač poštivati ugovoreni zadani rok koji je sredina siječnja. Jednu četvrtinu iznosa radova financiramo sami, dok ćemo za drugi dio podići kredit. Osim samog unutarnjeg prostora, osigurali smo i 600 metara kvadratnih travnate površine koja gleda na ulicu A. K. Miošića na kojoj će biti smješten dječji park sa spravama. Bit će to u konačnici jedan moderan i kvalitetan vrtić – govori nam direktor VG Goričanke, Tomislav Lukšić koji je pritom zamolio sve djelatnike tvrtke i korisnike usluga na strpljenje dok traju radovi.

Obilazak vrtica u VG Goricanki 6

09.12.2022. – Obilazak radova na uređenju dječjeg vrtića u VG Goričanki – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, na području Velike Gorice ima oko 3,5 tisuće djece predškolske dobi, a prema riječima savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Arijane Matage Tintor, Grad Velika Gorica ima jednu zavidnu razinu uključenosti djece i kvalitetu predškolskog odgoja.

– Prije deset godina obuhvat djece nije dosezao niti 50 posto. Iako se broj novorođene djece iz godine u godinu ne mijenja, ali se promijenila svijest roditelja o potrebi uključivanja djece u predškolski sustav. Tako da ta svijest, novi kapaciteti, raznolikost programa, sve to utječe na to da djeca doista ulaze u predškolski sustav što je izuzetno važno i dobro jer istraživanja pokazuju da ta djeca imaju bolji kognitivna postignuća, bolji nastavak školovanja, to utječe i na razvoj njihovih socijalni vještina, a imaju i bolju emocionalnu zrelost – naglasila je savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Arijana Mataga Tintor.

Obilazak vrtica u VG Goricanki 7

09.12.2022. – Obilazak radova na uređenju dječjeg vrtića u VG Goričanki – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Gradonačelnik Ačkar ovom je prilikom podsjetio i na plan izgradnje vrtića u Kurilovcu u Pokupskoj ulici i u samom centru grada u Kolarevoj ulici, kao i vrtić u Dubrancu u sklopu novoizgrađene škole.

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Pitali smo Velikogoričane što očekuju od utakmice Hrvatska – Brazil

Rekviziti su spremni, a glasnice zagrijane za dvoboj koji nas čeka u 16 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Anketa Hrvatska Brazil 2 1

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija, izvođenjem jedanaesteraca, izbacila reprezentaciju Japana sa Svjetskog prvenstva, slijedi novi okršaj. U utakmici četvrtfinala Hrvatska će na Education City stadionu u Kataru odmjeriti snage s reprezentacijom Brazila. Dvoboj počinje danas u 16 sati. Navijačka groznica vlada na sve strane. Rekviziti su spremni, a glasnice zagrijane. Prošetali smo ulicama našeg grada i pitali Velikogoričane hoće li se Vatreni vratiti kući ili ćemo proći u daljnju fazu natjecanja. U anketi pogledajte što su odgovorili.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Podučavali su i odgojili generacije Goričana, za svoj rad sada su i nagrađeni

Nagrađeno je 34 goričkih profesora, učitelja, nastavnika i školskih djelatnika…

Objavljeno

na

Objavio/la

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije

Oni su nadareni skromnošću, jednostavnošću, čuđenjem i čašću, a odgojili su generacije mladih ljudi izvrsnih osobina. To su učitelji, profesori i nastavnici koji su gotovo cijeli radni vijek proveli u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, prenoseći svoje znanje i iskustvo na mlade ljude.

Svi oni, koji su u posljednje tri godine otišli u zasluženu mirovinu, njih ukupno 127, okupilo se danas u goričkom hotelu Garden Hill kako bi ih Županija prigodno nagradila i zahvalila im na radu i trudu.

– Nastavljamo tradiciju da se svim našim nastavnicima koji odu u mirovinu zahvalimo na radu i na svemu onome što su napravili za djecu Zagrebačke županije. Za svakog od njih smo pripremili i simboličan poklon, darovnu karticu u iznosu od 1 500 kuna. Svi znamo koliko je poziv nastavnika važan, koliko je to bitno za djecu i sve nas jer oni su nas izveli u život i pokazali nam pravi put – istaknuo je na zajedničkom druženju zamjenik župana, Damir Tomljenović.

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 6

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon 44 godine i 9 mjeseci rada kao profesorica tehničke kulture u Osnovnoj škole Eugena Kumičića, Evica Šajgo otišla je u zasluženu mirovinu. Osim toga, Evica je deset godina bila i županijski voditelj učitelja tehničke kulture.

– Radosna sam što sam dočekala kraj radnog vijeka, nisam nesretna i nisam umirovljenik, nego penzioner. Razlika je u tome što mi ne mirujemo već smo i dalje aktivni. Čini mi se da smo sada puno aktivniji nego kada smo radili – rekla nam je Evica te se s ponosom sjeća generacije i generacije učenika koje je podučavala.

– Kada sretnete bivše učenike, lijepo ih je vidjeti i znati da su uspjeli u svom životu. Tako da uvijek imate nekakve svoje hodajuće eksponate. Ponosna sam na sve silne generacije koje su postigle velike uspjehe u tehnici, a neki su čak otišli u diplomaciju, a imamo i sportaše. Svi ti zreli ljudi, uvijek se sjete svojih učitelja, a to nam je jedno zadovoljstvo koje nam nitko ne može oduzeti – ističe Šajgo te poručuje svojim mladim kolegama neka budu strpljivi i ustrajni.

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 10

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Među nagrađenima je i 34 goričkih profesora, učitelja i nastavnika, školskih djelatnika, a evo i koji su to:

Iz Gimnazije Velika Gorica to je Vesna Lastrić, a iz OŠ Ščitarjevo Sanja Prodanović i Damir Međeri. Iz OŠ Slavka Kolara u Kravarskom nagrađene su Nevenka Cvitaš i Anka Bašić te knjižničarka Slava Kvitek . Uz njih su još i Marija Bačurin, Danica Išek, Manda Burić i Vesna Mirenić iz Osnovne škole Jurja Habdelića. Šestero učitelja iz Osnovne škole Nikole Hribara također je nagrađeno za rad i entuzijazam, a o su Vera Žilec, Snježana Pavić, Đurđa Oljača, Jasna Gadzić,  Dragica Antolović i stručna suradnica pedagoginja Milka Dobrić. Iz Osnovne škole Velika Mlaka nagrađeni su Ljubica Spajić, Nevenka Šoštarić i Vesna Lokner Kralj, a iz goričke Osnovne škole Eugena Kumičića to su Evica Šajgo, Nevenka Tomec i Zumbulka Beštak Kadić. Nagrađeni iz Ekonomske škole Velika Gorica su Vesna Ban, Tanja Pavlić i Dragica Čolić. Uz njih je nagrađeno i još šest nastavnika i učitelja iz Srednje strukovne škole Velika Gorica, a to su Ivan Đankić, Dragan Bulatović, Ana Orešković, Jagodica Andreić, Ivan Karapandžić i Boris Zgurić. Tu su još i dvije učiteljice iz Osnovne škole Vukovina, Vesna Jurjević i Branka Puškarić te pedagoginja Dušanka Katić.

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 8

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 9

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 1

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uspješnih 30 godina Kuehne+Nagel grupe u Hrvatskoj

Kuehne+Nagel 1992. godine ušao je na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kuehne Nagel

Pored velikih uspjeha koje Kuehne+Nagel bilježi i ove godine u svim područjima svoje djelatnosti diljem svijeta, u Hrvatskoj ima još jedan razlog za zadovoljstvo. Naime, ove je godine Grupa Kuehne+Nagel proslavila trideset godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj te tokom tog zavidnog „radnog staža“ zabilježila brojne uspjehe na hrvatskome i okolnim tržištima u području pružanja cjelovitih logističkih usluga u području cestovne, pomorske i zračne logistike.

Ova obljetnica ima poseban značaj jer je upravo Kuehne+Nagel, 1992. godine, ušao na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

– Ponosni smo na naših 30 godina, smatramo to velikim uspjehom svih naših zaposlenika, partnera i klijenata zahvaljujući kojima smo tako dugi niz godina sve uspješniji na tržištu. Zajedno gradimo i živimo kulturu tvrtke koja stavlja ljude u središte svega što radi te nas upravo ljudi – radnici, klijenti i partneri, potiču da rastemo, budemo još bolji i da nastavimo razvijati vrhunska logistička rješenja prilagođavajući se pritom svjetskim trendovima iz područja učinkovitog poslovanja, ekologije i održivih rješenja za cjelokupni opskrbni lanac – izjavila je Vlatka Jukić, direktorica Kuehne+Nagel za Hrvatsku.

Kuehne Nagel Zgrada big

Foto: Kuehne & Nagel

Unatoč izazovnim godinama iza nas, prvenstveno uslijed epidemije korona virusa zbog koje je na svjetskoj razini bio uvelike otežan rad logističkih tvrtki, Kuehne+Nagel se može pohvaliti održavanjem i ubrzavanjem momentuma te proaktivnim uključivanjem u opskrbne lance farmaceutika, cjepiva i zaštitne opreme, čime potvrđuje status pouzdanog partnera s poslovnim modelom koji je usredotočen na odgovaranje potrebama klijenata na fleksibilan način, uz osiguravanje visoke kvalitete usluge.

Poslovnih ideja za budućnost unutar Kuehne+Nagel Grupe ne nedostaje te, uz fokus na svoju misiju usmjerenu održivom poslovanju, kontinuirano širi svoj poslovni portfelj i razvija disruptivne inovacije s ciljem daljnjeg rasta i razvoja u novozadanim okvirima nepredvidivih logističkih oscilacija.

– Čitav Kuehne+Nagel Adriatic klaster, a pogotovo Hrvatska odlično su geostrateški pozicionirani te nam je želja takav izniman položaj iskoristiti na najbolji mogući način i oblikovati logističko-distribucijski centar izvrsnosti preko kojega smo već počeli povezivati prekomorske destinacije i zapadnu Europu s Balkanom. Upravo u tome vidimo velike mogućnosti za daljnji razvoj te smo i zbog toga investirali u novo suvremeno skladište koje već danas služi kao poveznica između naših partnera i ostatka svijeta – izjavio je Borut Vrviščar, Generalni direktor Kuehne+Nagel za Adriatic klaster (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina)

Nastavite čitati

Vijesti

Sada je i službeno, Velika Gorica bit će Europski grad sporta 2023. godine

Goričkim predstavnicima priznanje je uručeno jučer u Bruxellesu.

Objavljeno

na

zajednica sportskih udruga grad sporta

Velikoj Gorici jučer je u Bruxellesu i službeno dodijeljen naslov Europskog grada sporta 2023. godine. Predstavnici neprofitne organizacije ACES Europe priznanje su uručili zamjeniku gradonačelnika Nevenu Karasu, predsjedniku Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice Goranu Kovačiću i tajniku zajednice Darku Blažinčiću.

– Ovo priznanje znači mnogo za grad, ali prije svega za sportaše i sportske djelatnike koji su ponajviše zaslužni što je Velika Gorica dobila ovu nagradu – istaknuo je zamjenik Neven Karas.

Prošlo je punih dvije godine od kandidature i pripremanja opsežne dokumentacije koja se sastojala od 14 poglavlja, a koja je obuhvatila cjelokupno stanje sporta i rekreacije u našem gradu, infrastrukturu, financiranje, organizaciju, brojčane pokazatelje u natjecateljskom i rekreativnom sportu i razvojne planove. Kompletnu tehničku pripremu osigurala je Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice.

– Posebno moram zahvaliti Darku Blažinčiću i svi koji su mu pomagali i sudjelovali u pripremi materijala za prijavu, a koje nije bilo jednostavno za pripremiti. Ovo nam je poticaj da nastavimo dalje putem koji smo krenuli kada su u pitanju izdvajanja za sportske udruge kao i izdvajanja za sportsku infrastrukturu koje nikad dovoljno – dodao je Karas i istaknuo kako su u novom proračunu predviđena sredstva za izgradnju montažne dvorane.

Inače, naslov europskog grada sporta dodjeljuje se u nekoliko kategorija, a Gorica pripada onoj srednjih gradova koji imaju od 25.000 do 500.000 stanovnika.

kovacic bazincic karas

 

Nastavite čitati

Reporter 421 - 17.11.2022.

Facebook

Izdvojeno