Povežite se s nama

CityLIGHTS

Kuhala je pivo u loncima, a sada u maloj obiteljskoj pivovari u Starom Čiču, majstorica Ivana proizvodi turopoljsko craft pivo

Dekli’ca, O’Tur i Mogut nazivi su piva kojima će osvajati hrvatsku craft scenu.

Objavljeno

na

Kada brat i sestra spoje znanje i ljubav prema pivu, tada dugogodišnji hobi preraste u pravi mali obiteljski posao. Aleksandar Horvat i Ivana Perić, u garaži obiteljske kuće u Starom Čiču otvorili su prvu craft pivovaru u Turopolju, a u vođenju posla im pomažu i Aleksandrova supruga Tamara te Ivanin suprug Kristian.  Turopoljska pivovara trenutno u ponudi ima tri vrste piva, a to su premium, crni stout i lager pivo.

– Ta ideja kuha se i osmišljava već duže vrijeme. Aktualna je zadnjih 5 godina u našim pričama. Miješali smo, isprobavali, kuhali pivo u loncima, kadama, ćoškovima kuće za koje nismo znali ni da postoje pa smo se tako prošle godine okuražili i krenuli u veću proizvodnju – započinje nam Aleksandar priču o svom pivarskom putu.

Bio je to zapravo logičan slijed događaja s obzirom na to da je Ivana, Aleksandrova sestra, završila fakultet prehrambene tehnologije i stekla titulu majstor pivar. Jedna je od rijetkih žena u Hrvatskoj, koja se time može pohvaliti.

– Ona je mozak cijele operacije, a mi svi smo joj podrška, zaduženi za marketing, administraciju i logistiku. Ideje, recepture i primjere dobre prakse prikupljala je na studijskim putovanjima u Sloveniji i Belgiji, a sada to znanje pokušava ukomponirati u novootvoreni pogon kako bi stvorila naš prepoznatljiv okus i miris. Mislim da je u tome i uspjela – ponosno će Aleksandar te dodaje kako je njihov trenutni kapacitet proizvodnje 3 tisuće litara piva mjesečno, ali i da za sada ne planiraju ići u masovniju proizvodnju.

Iako svaki početak zna biti težak, tako je i ovoj maloj, ali vrijednoj turopoljskoj obitelji. Iako su neki članovi u obitelji bili pomalo i skeptični oko cijele priče, danas na sve gledaju drugačije.

– Prve reakcije obitelj su bile „Pa jeste vi normalni?“, „Kam ‘oćete?“, bili su skeptični jer ovo je nešto što nije uobičajeno. No, nakon nekog vremena svi su prionuli poslu. Sada svi nešto radimo, neki začepljuju boce, drugi peru ili lijepe naljepnice. Trenutno guštamo u tome, ugodno nam je, svi se družimo i vlada jedan pozitivan duh oko svega toga – sa smiješkom nam priča naš sugovornik.

Osim što su se otvaranjem svoje pivovare upisali na kartu hrvatske craft scene, njihovo pivo svakako će obogatiti gastro i turističku ponudu grada. Etiketa u obliku hrastovog lista, ali i sami nazivi Dekli’ca, O’Tur i Mogut svakako su prepoznatljivi turopoljski nazivi i motivi.

– Prilikom biranja imena i naziva piva, to je bilo kopanje po starim knjigama, turopoljskim arhivima, pa čak i nekim knjigama koje smo posuđivali od velečasnog. Jako puno nam je pomogao i Nikola Pejak, koji se bavi sakupljanjem starih narodnih priča i legendi. Imena su lako pamtljiva i išli smo na to da se može lako izgovoriti. Malo smo možda zakomplicirali s nazivom Dekli’ca, što će nekom Kinezu biti teže izgovorljivo prilikom naručivanja, ali našim Turopoljcima će biti to sasvim uredu – kaže Aleksandar.

Kada su u pitanju okusi, svoje pivo rade po recepturi na bazi nekoliko poznatih prirodnih sastojaka, a to su hmelj, voda, slad, kvasac i puno ljubavi. S obzirom na to da hmelj i kvasac nitko u Hrvatskoj ne proizvodi, primorani su uvoziti iz Slovenije, Njemačke pa čak i Amerike.

– Okusima se želimo približiti tom nekom dijelu pravog lager piva i premium pilsner piva koje će biti pitko. U nekoj budućnosti ćemo sigurno ići i s ponudom jakog aromatiziranog piva, no to će vjerojatno biti posebne serije. Ivana voli to što radi i ima volju osmišljavati i isprobavati nove recepture. Nešto se već polako kuha, još neću otkriti točno što, samo mogu reći da će se na tržištu naći iduće godine – otkriva nam i dodaje kako će svi u turopoljskom pivu napravljenom prema recepturi majstorice Ivane, moći u njem uživati i kušati ga krajem lipnja po cijeni primjerenoj hrvatskoj craft sceni.

– Želimo da ovo bude lokalna priča jer smatram da je Velika Gorica dorasla tome i kao grad to zaslužuje. Ljudi su ovdje željni nečeg drugačijeg, a mi im upravo nudimo nešto novo, ukusno i inovativno – zaključuje ovaj turopoljski pivar.

CityLIGHTS

‘Onkraj potoka osovio se lijepi turopoljski grad’- Lukavec slavi svoj dan, svi ste pozvani!

Zajedništvo, očuvanje tradicije, seoske dječje igre, uz puno plesa, pjesme i smijeha, a naravno i dobre klope, sve vas to čeka ovog vikenda u Lukavcu! Program počinje od 13 sati, vidimo se tamo!

Objavljeno

na

Objavio/la

Još početkom 20.stoljeća, poznati hrvatski povjesničar, arhivist, kulturni i javni djelatnik, Emilij Laszowski, pisao je (i) o Lukavcu, u monografiji u tri dijela ‘Povijest plemenite općine Turopolja’ (1910., 1911. i 1924.g). Među ostalim je zapisao..‘Onkraj potoka Lukavca, u polju, osovio se lijepo sačuvani turopoljski grad, djelomice zastrt jablanovima i voćkama’.

Naselje Lukavec i dalje ponosito stoji i razvija se u neposrednoj blizini Velike Gorice, a Stari grad i dvorac, po čemu je to mjesto najpoznatije široj javnosti, uskoro će biti i potpuno obnovljeno nakon velikih oštećenja zadobivenih prilikom potresa prije tri godine.

Foto: Obnova dvorca Lukavec/G.Kiš, Cityportal.hr

Najavio nam je to nedavno župan Plemenite opčine turopoljske, kada smo uživali u manifestaciji Turopoljsko Jurjevo i gledali kako krijes tjera zimu i pravi mjesta proljeću.

– Vjerujem da će se sljedeće godine, kada slavimo i 800 godina Plemenite opčine turopoljske, proslave vratiti u Stari grad Lukavec, čija je obnova pri kraju – otkrio nam je prije tri tjedna Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

Foto: KUD Stari grad Lukavec – Jurjevski krijes 2024.g.

Foto: Stari grad Lukavec prije obnove/lukavec.hr

No, usprkos ili baš zbog svih nedaća koje su ih malo ‘ranile’ tijekom duge povijesti, ono što je bilo tada, nastavlja se i u suvremenoj povijesti – zajedništvo, spremnost na pomoć u svakom trenutku, ali i očuvanje tradicije i prenošenje onog najboljeg na nove generacije. Uz puno plesa, pjesme i smijeha, a naravno i dobre klope i cuge!

Foto: KUD Stari grad Lukavec

Foto: KUD Stari grad Lukavec

Upravo ćete na dvodnevnoj manifestaciji koja je pred nama ovog vikenda, svojevrsnom velikom finalu tjednih događanja povodom Dana mjesta Lukavec, doživjeti sve to, a vjerujemo i puno, puno više! Pa, evo što vas očekuje ove subote, 18.svibnja i u nedjelju, 19. svibnja u tom posebnom mjestu.

Današnji program počinje oko 13 sati, na lokaciji kod igrališta NK Lukavec, Dječjim seoskim igrama-Folklorijadom 2024., u organizaciji KUD-a Stari grad Lukavec.

Klinci će okušati vještine u tradicionalnim igrama, poput nošenja jajeta u žlici, skakanja u vreći, hodanju u paru sa zavezanim nogama i sličnima, dođite, pogledajte, pridružite se, isprobajte nešto novo!

Proglašenje pobjednika i podjela pehara predviđena je u 17 sati, nakon čega slijedi nogometna utakmica, besplatan gulaš u organizaciji mjesnog odbora i druženje uz glazbu – najavili su iz KUD-a koji je u mjestu osnovan prije gotovo 25 godina.

U sklopu bogatog subotnjeg programa bit će i izložba malih životinja u organizaciji Udruge uzgajatelja malih životinja Lukavec.

Foto: arhivska Cityportal/ Iva Radić

Nedjelja je rezervirana za godišnji koncert KUD-a Stari grad Lukavec s početkom u 18 sati u tamošnjem Društvenom domu, a moći ćete vidjeti nastupe svih generacija i sekcija. U sklopu programa bit će predstavljeni i radovi etno radionice.

Vidimo se ovog vikenda u Lukavcu!

Foto: KUD Stari grad

Foto: Lukavec.hr

Nastavite čitati

CityLIGHTS

‘Buševec 2024.’: Združena vatrogasna vježba DVD-ova Donjeg Turopolja

Vježba je dio programa ‘Svibanj – Mjesec zaštite od požara’, a cilj je provjeriti koordiniranost rada i testirati učinkovitost dobrovoljaca u slučaju velikih vatrogasnih intervencija.

Objavljeno

na

Združena vatrogasna vježba dobrovoljnih vatrogasnih društava Donjeg Turopolja, pod nazivom ‘Buševec 2024.’ održat će se večeras u tamošnjem Etno selu s početkom u 19:30 sati.

Vježba je dio programa ‘Svibanj – Mjesec zaštite od požara’, a za cilj ima provjeriti koordinirani rad DVD-ova s područja Donjeg Turopolja u slučaju velikih vatrogasnih intervencija i ujedno testirati učinkovitost standardnih operativnih postupaka. Ovogodišnja tema vježbe je požar na drvenoj kući, koji prijeti proširenjem na susjedne objekte.

 

 

 

Naslovna fotografija: Združena vatrogasna vježba 2022/G.Kiš, Cityportal.hr/arhiva

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Svečanim proglašenjem najboljih završeno 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svečanim proglašenjem najboljih u prostoru Garden Hill hotela završena je trodnevna manifestacija 33. Državno natjecanje iz kemije 2024., čiji je domaćin bila Gimnazija Velika Gorica, jučer (petak, 10. svibnja 2024. godine).

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prije proglašenja najboljih Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, pozdravila je sudionike natjecanja, mentore i članove Državnog povjerenstva, čestitala učenicima na sudjelovanju i postignutim rezultatima. Ceremonijal proglašenja najboljih odlično je vodila Olgica Martinis, doktorica znanosti, viša savjetnica iz kemije i predsjednica Državnoga povjerenstva natjecanja iz kemije.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovna škola, 7. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1. Tena Stastny, mentorica Marina Rajnović (Osnovna škola Julija Kempfa, Požega) 67.50 bodova, 2. Veronika Krnetić, mentorica Marija Sokolović (Osnovna škola braće Radić Zagreb) 65, 3. Karlo Babić, mentorica Vlatka Miličević (Osnovna škola Ivana Kozarca) 64, 3. Damian Knez, mentorica Karmen Holenda ( VI. osnovna škola Varaždin) 64.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovna škola, 8. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1. Ana Piroš, mentor Monika Pavić (Osnovna škola Vladimir Nazor, Čepin) 75 bodova, 2. Adrian Gansel, mentorica Iva Krajačić Sokol (Osnovna škola Ivana Cankara Zagreb) 73, 3. Nataša Drakulić, mentorica Renata Najman (I. osnovna škola Čakovec) 70.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 1. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1. Emanuel Vidović, mentorica Dubravka Ivić-Bišćan (XV. gimnazija Zagreb) 77.50 bodova, 2. Luka Cerutti, mentorica Vanja Novaković (XV. gimnazija Zagreb) 76.50, 3. Ivan Udovičić, mentorica Vanja Novaković (XV. gimnazija Zagreb) 76, 3. Petar Brajković, mentorica Danijela Leko (Srednja škola Mate Balote) 76, 3. Manuela Pondeljak, mentorica Dubravka Ivić-Bišćan (XV. gimnazija Zagreb) 76.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 2. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1.Benjamin Bojan Vojković, mentorica Marina Kristek (III. gimnazija Osijek) 73 boda, 2. Lana Perić, mentorica Nina Mihoci (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb) 72.50, 3. Teo Milisavljević, mentor Revik Nuss (XV. gimnazija Zagreb) 72.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 3. razred – Pokus i Zadaća: 1. Kim Radešić, mentorica Daniela Litra Perković (Gimnazija Pula 75.50 bodova, 2. Jana Salajec, mentorica Kristina Bukvić (Gimnazija ”Fran Galović” Koprivnica) 67, 3. Ante Matković, mentorica Helena Habčić Novšak (Gimnazija Velika Gorica) 63.50.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 4. razred – Pokus i Zadaća: 1. Ema Novak, mentor Krešimir Trojko (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec) 77.50 bodova, 2. Slaven Alfirević, mentorica Marina Luetić (III. gimnazija Split) 74.50, 3. Franjo Krešimir Jalšovec, mentorica Marijana Žgela Putniković (V. gimnazija Zagreb) 65.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Samostalni istraživački radovi: 1. Tena Henec (2. razred), mentor Ranko Klaneček (Graditeljska, prirodoslovna, rudarska škola Varaždin) 70.50 bodova, 2. Ana Kuča (2. razred), mentor Ranko Klaneček (Graditeljska, prirodoslovna, rudarska škola Varaždin) 69, 3. Tia Hranić (3. razred), mentor Aleksandar Meštrić (Prva gimnazija Varaždin) 66.50.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Prvi natjecateljski dan na 33. Državnom natjecanju iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon što je jučer u prostoru Garden Hill hotela svečano otvoreno 33. Državno natjecanje iz kemije 2024., čiji je domaćin Gimnazija Velika Gorica, danas (četvrtak, 09. svibnja 2024.) na programu je bio prvi natjecateljski dan.

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prije početka natjecanja (9 sati) svi sudionici skupno su fotografirani na prostoru ispred zgrade Srednjih škola Grada Velike Gorice.

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

8:15 – 11:30 Natjecanje u kategoriji samostalni istraživački radovi sudjelovali su: Tena Henec, Ana Kuča (obje Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin), Mia Horvatiček, Tino Zimić (oboje Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb), Tia Hranić (Prva gimnazija Varaždin) i Ana Vondraček (Gimnazija ”Fran Galović”, Koprivnica).

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

9:00 – 11:00 Natjecanje u znanju za učenike osnovne i srednje škole – I. dio;

Osnovne škole – praktični dio – zadani pokus 1: 8. razred (učionica br.1), 7. razred (učionica br. 3).  Srednje škole – praktični dio – zadani pokus: 1.razred SŠ (učionica br.4), 2.razred SŠ (učionica br.5), 3.razred SŠ (učionica br.6), 4.razred (učionica br.7).

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14:00 – 16:00 Natjecanje u znanju za učenike osnovne i srednje škole – II. dio

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovne škole – praktični dio – zadani pokus 2.  Srednje škole – pisani dio natjecanja – rješavanje zadaće.

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

16:15 – 17:15 Pokusi za natjecatelje – Toplina, Antonio Magnabosco, Ivan Raič (na otvorenom, na platou ispred školske zgrade).

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za natjecatelje i mentore na kraju dana (od 17:15 do 19:30) pripremljen je program Turističke zajednice Grada Velike Gorice (posjeta Muzeju Turopolja i obilazak grada).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Svečano otvoreno 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gimnazija Velika Gorica je domaćin 33. Državnog natjecanja iz kemije 2024., koje je svečano otvoreno danas (srijeda, 08. svibnja 2024. godine) u prostoru Garden Hill hotela. Svečanu uređenu dvoranu ispunili su učenici natjecatelji, njihovi mentori, ravnateljice i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, profesori i nastavnici, stručni suradnici, predstavnici izdavačkih kuća i mediji.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nazočne su redom pozdravili i kratko govorili: Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, Neven Karas, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, Ivica Radanović, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije, Olgica Martinis, doktorica znanosti, viša savjetnica iz kemije i predsjednica Državnoga povjerenstva natjecanja iz kemije.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uslijedile su zahvale na potpori Zagrebačkoj županiji i Gradu Velikoj Gorici, Turističkoj zajednici Grada Velike Gorice, svim izdavačima i medijima.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenik 3.e razreda Ante Matković, sudionik državnih natjecanja iz kemije, fizike i latinskogjezika, imao je čast da otvori 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kulturno glazbeni dio ispunili su Zbor Gimnazije Velika Gorica (GVG) uz vodstvo profesorice Ene Hadžiomerović i Lorena Štancl – violina, učenica 2.c razreda GVG-a i polaznica Srednje glazbene škole Franje Lučića.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon što je natjecanje otvoreno članovi Državnog povjerenstva održali su sastanak s mentorima, a nakon večere Državno povjerenstvo je nastavilo s pripremanjem za sutrašnje natjecanje u prostoru škole domaćina natjecanja.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno