Poveži se s nama

Kultura

KUD Čiče i od recikliranja napravi zabavu

U sklopu projekta “Etno naselje Novo Čiče u svrhu edukacije djece i mladih o zaštiti prirode i okoliša” u KUD-u su imali radionicu za najmlađe

Objavljeno

Kulturno umjetničko društvo Čiče iz Novog Čiča posljednjih nekoliko godina sve više radi na različitim projektima po pitanju mladih, starijih osoba, volontiranja i zaštite okoliša. Osim toga, Društvo je sudionik i organizator mnogobrojnih ekoloških akcija, a dio akcija dobio je nagrade i na državnoj razini.

Jedan takav, najnoviji, projekt nosi naziv ‘Etno naselje Novo Čiče, u svrhu edukacije djece i mladih o zaštiti prirode i okoliša’, i provodi se u partnerstvu s OŠ Novo Čiče.

Cilj ovog projekta je stvoriti novi sadržaj unutar prostora Etno naselja u kojem će djeca moći naučiti način na koji čovjek utječe na prirodu, kako se može smanjiti negativan utjecaj na prirodu (recikliranjem i odvajanjem otpada, naučiti ponešto o održivom načinu konzumacije proizvoda iz staklenki i sl.) te način na koji su starije generacije uspjevale živjeti u većem skladu s prirodom te su zato imale i manji negativan utjecaj nego današnje generacije. Svrha projekta je povećati razinu znanja korisnika projekta o vrstama otpada i važnosti zašite okoliša, a što će biti mjereno pomoću ankete prije i nakon prolaska kroz počnu stazu.

Kroz dva dana edukacije svi učenici OŠ Novo Čiče, od prvog do četvrtog razreda prošli su edukaciju i na kraju zasluženo dobili diplome da su postali čuvari prirode. Osim diplome svaki učenik dobio je i sok koji je u svrhu edukacije bio u raznim ambalažama (staklena boca, limenka, tetrapak…).

Red učenja, red zabave…

Dječji usklici bili su dovoljan dokaz koliko je projekt zabavan, a jedna od učiteljica, gospođa Branka Hemen, koja je sudjelovala sa svojim razredom, slaže se da je ovakav način prezentiranja edukativnog sadržaja djeci od prvog do četvrtog razreda, učinkovit jer djeci kroz zabavu prikazuje edukativne teme.

– Proljetni dan i prekrasno okruženje savršeni su za boravak u prirodi. Naročito, ako se uz igru može i naučiti kako očuvati prirodne ljepote. Naši marljivi učenici brzo su usvojili nova znanja koja će primjenjivati i u školi i kod kuće. Posebno oduševljenje nastalo je kad su spoznali da su prilikom uručenja diplome postali ‘Čuvari prirode’ – kaže učiteljica.

Ono što je osobito zanimljivo je da su djeca sudjelovala u procesu upotrebe nečega (sokova) od čega je došlo do otpada, kojeg su onda odložila u za to predviđene kante, kako bi se taj otpad reciklirao.

– Cijela edukacije traje oko 60 minuta, edukacije počinju popunjavanjem ulaznog upitnika gdje mi možemo vidjeti početno znanje učenika, nakon toga učenicima ponudimo sok kako bismo prikupili ambalaže različite vrste otpada, te odlazimo do poučnog poligona. Kroz deset poučnih tabli tada djeci nastojim dati osnovne informacije o prikupljanju i razvrstavanju otpada. Po prolasku poligona podijelimo im rukavice te kroz praktični rad možemo uvidjeti koliko su pratila i slušala ‘predavanje’. U sklopu projekta stvoren je i mali poučni deponij na kojem se nalazi razni otpad te ga djeca razvrstavaju u ponuđene kante.

Kultura

NENAD ROŽIĆ za Matičin četvrtak: “Čim se u Buševcu dijete rodi, roditelji ga učlane u Ogranak”

OSS djeluje više od sto godina.

Objavljeno

on

Više od sto godina aktivnog postojanja, više od četiristo članova, cjelovečernji koncerti, plesni nastupi, susreti pučkih kazališta, festival tradicijskih glazbala – to su neke od aktivnosti najstarije turopoljske kulturne udruge. Riječ je naravno o Ogranku Seljačke sloge Buševec koji će na 255.Matičinu četvrtku  predstaviti Nenad Rožić, predsjednik Ogranka.

Čim se u Buševcu dijete rodi, roditelji ga učlane u Ogranak, jer se tu uvijek nađe za svakoga neka djelatnost koja će ga zaokupiti.- kaže predsjednik Rožić.

Ovotjedno izdanje Matičinog četvrtka pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Kultura

Goričko kino donosi animirane filmove u sklopu programa “Ljeto u Mreži”

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati…

Objavljeno

on

Kino Gorica sudjeluje u zajedničkom programu nezavisnih kina „Ljeto u Mreži“, a čiji je fokus na animiranim i igranim obiteljskim filmovima koji će i odrasle, barem nakratko vratiti u djetinjstvo.

– U programu „Ljeto u Mreži“ tako su animirani obiteljski film „Dumbo“ o avanturama malog dugouhog letećeg slonića, jedna od najljepših Disneyjevih ljubavnih priča – animirani film „Ljepotica i zvijer“ i iskrena komedija „Moj tata kobasica“. Svi filmovi imaju zajedničku premisu, baš onu pravu ljetnu, avanturističku: pusti sve probleme i kreni u ostvarivanje svojih snova i naravno – na tom putu ne zaboravi na prijatelje i obitelj – ističu iz Kina Gorica.

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati.

Inače, Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se, osim u goričkom, u još 22 neovisna kina diljem Hrvatske, sve do 15. rujna.

Nastavi čitati

Kultura

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje pripremili izložbu “I tu je moj dom”

Izložene radove na Dječjem odjelu Gradske knjižnice moći ćete vidjeti do kraja kolovoza…

Objavljeno

on

Mali kreativci iz Centra za odgoj i obrazovanje, pripremili su izložbu pod nazivom „I tu je moj dom“. Riječ je o radovima učenika od 5. do 8.razreda, a koji su tematski pokrili dijelove grada i okolice, odnosno ono što su učenici posebno uočili. Na radovima koji su inače izloženi na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, tako možete prepoznati poznate građevine poput Muzeja Turopolja, kapelicu na Plesu, jezero Čiče…

– Ima još puno tema koje nisu obrađene, pa nastavljamo na jesen sa širenjem izložbe. Svakako prošećite do knjižnice, pogledajte izložbu i posudite koju knjigu. Čitanje je IN – pozivaju iz Centra.

Izložene radove na Dječjem odjelu moći ćete vidjeti do kraja kolovoza.

Foto Facebook: Centar za odgoj i obrazovanje

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno