Poveži se s nama

CityLIGHTS

Kroz sportske aktivnosti obilježen Hrvatski olimpijski dan u Velikoj Gorici

Svoj rad prezentirali su Atletska škola Maraton kluba Velika Gorica, Hrvački klub Velika Gorica 1991. te Cheerleading klub Vegasice…

Objavljeno

Kako bi obilježili Hrvatski olimpijski dan, Zajednica sportskih udruga Velika Gorica, na sportskom igralištu kod Osnovne škole Juraj Habdeli organizirala je prezentaciju rada nekoliko goričkih sportskih klubova.

– Okupili smo se povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana. To je dan koji je posvećen utemeljenju Hrvatskog olimpijskog odbora, a cilj je promicanje sporta svih dobnih skupina, pogotovo djece i mladih, ali i onih najstarije dobi. On promiče vrijednosti olimpizma. Sport, prijateljstvo, zdravlje, druženje. Bitno je da čovjek ima volju i da u sebi ima elana koji će ga vući ka zdravom načinu života. Vanjska poveznica ove proslave olimpizma je bijela majica “zastava prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira – priča nam tajnik Zajednice Darko Blažinčić dodajući kako su za današnji dan odabrali tri udruge koje nisu toliko promovirane kao ostale članice.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Učenici Osnovne škole Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika, vidjeli su kako rade Atletska škola Maraton kluba Velika Gorica, Hrvački klub Velika Gorica 1991. i Cheerleading klub Vegasice.

– Prezentirali smo rad Atletske škole Maraton kluba Velika Gorica i što sve atletika sadrži. Od načina zagrijavanja, razgibavanja, skipova do vježbe ubzranja, tempo trčanje, promjena ritma i vježbe snage na različitim postajama. U ovoj cijeloj priči bitno je da se djeca kreću i bave bilo kojim sportom jer naše tijelo je rođeno da se kreće – ispričao nam je trener Franjo Gavranović iz goričkog Maraton kluba koji danas broji oko 80 članova svih uzrasnih kategorija. Treniraju pet puta tjedno, a ova godina za njih je bila veoma uspješna.

– Imamo dvostruku kadetsku prvakinju Tenu Martinec, zatim dvostruku juniorsku prvakinju Ninu Vuković. Sutra imamo Kup kadeta gdje nam je cilj da dvije naše najbolje kadetkinje Tena Martinec I Tena Petračić osvoje jedno od prva dva mjesta jer ona ulaze u reprezentaciju i idu na petoboj Mađarska, Slovačka, Češka, Slovenija i Hrvatska – dodao je Gavranović.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svakako najveće oduševljenje djece izvala je promocija hrvanja, najstarijeg borilačkog sporta u svijetu.

– Prije se koristio u ratne svrhe u obučavanje vojske, a kako se oružje moderniziralo, hrvanje je ostalo samo kao trening u vojsci za održavanje pshio-fizičke spreme – priča nam Anri Targuš, predsjednik i osnivač Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991., kroz čiju je školu hrvanja prošlo više od sto djece, a trenutno ih broje njih 50.

– Danas smo kroz desetak minuta prikazali osnove hrvanja i našeg treninga. Moramo naglasiti kako je hrvanje olimpijski sport. To je sport u kojem nema ozlijeda jer su hrvači od malena pripremljeni za to, no iako je kontaktni sport u njemu nema udaraca. Također, ujedno je i dobra baza za ostale sportove jer se razvija kompletno tijelo – naglašava Targuš.

I ovaj klub poziva sve zainteresirane na upise, a osim u Velikoj Gorici otvorili su još jedan prostor za treniranje u Gradićima.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A od ove godine, kao punopravni član goričke Zajednice sportskih udruga, priključio se Cheerleading klub Vegasice.

– Cheerleading je sport koji je sve više prihvaćen u Hrvatskoj posljednjih godina te će na sljedećoj olimpijadi u Parizu biti će prikazan kao pokazni sport, a samim time uči će i kao natjecateljski sport. Mi smo ujedno i članica Hrvatskog olimpijskog odbora pa nam je drago da možemo prezentirati naš sport jer se sve više i više djevojčica bavi ovim sportom. Ovo je kombinacija gimnastike, ritmike i plesa – pojašnjava nam Radmila Đuračić, licencirana trenerica cheerleadinga, Kluba koji je osnovan još 2017.godine, a danas broji 43 članice u 3 uzrasne skupine.

– Trenutno su u tijeku upisi pa ovom prilikom pozivam sve djevojčice od 4 do 24 godine da nam se pridruže. Treninge održavamo u Gradskoj sportskoj dvorani utorkom, petkom i subotom – dodje Radmila.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, Zajednica trenutno ima 49 stalnih članica i dvije pridružene.

– Još imamo 6 zahtjeva za učlanjenje, što je na kraju kada se sve zbroji velika brojka za samo područje Grada Velika Gorica. Obuhvaćeno je više od 20 različitih sportova. A rezultati naši velikoričkih sportaša su svima poznati i oni su zaista naša najveća vrijednost – naglasio je Blažinčić.

Istaknimo kako je Hrvatski olimpijski odbor prepoznao obilježavanje ovog dana u Velikoj Gorici te je zahvaljujući doniranim sredstvima, po 10 tisuća kuna za svaki od danas predstavljenih klubova, kupljena sportska oprema za njihov daljnji rad.

 

 

CityLIGHTS

Počeo Europski tjedan mobilnosti: “Krećimo se održivo!Ostanimo zdravi!”

U skladu s ovogodišnjom temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ četiri ključna pitanja su mentalno i tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19.

Objavljeno

on

„Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ ovogodišnji je slogan Europskog tjedna mobilnosti koji se, već 20 godina, obilježava u razdoblju od 16. do 22.rujna. Cilj je potaknuti pojedinca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja uz smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlja te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

U skladu s ovogodišnjom temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ četiri ključna pitanja su mentalno i tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19.

Brojne studije ukazuju na to kako aktivna mobilnost smanjuje depresiju, tjeskobu i druge probleme u vezi s mentalnim zdravljem, a poziva se i na veću usmjerenost na odnos između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti. Pokazalo se kako kraća putovanja poboljšavaju dobrobit jer omogućavaju osobama mobilnost u gradu i obavljanje svakodnevnih obaveza i socijalizaciju. Svakodnevno putovanje na posao koje traje između 60 i 90 minuta ima najnegativniji učinak na mentalno zdravlje.

Druga prioritetna tema je tjelesno zdravlje, koje uključuje utjecaj onečišćenja zraka i buke, kao i koristi od aktivne mobilnosti. Aktivna mobilnost primijenjena na osobna vozila može imati dva pozitivna učinka: može povećati tjelesno zdravlje i smanjiti emisije iz ispušnih cijevi. Osim bicikala, novi trend alternativnog prijevoza čine električni bicikli i električni romobili u središtima gradova diljem Europe – što je poznato kao mikromobilno rješenje.

Pitanje sigurnosti usmjereno je na najnovija dostignuća u pogledu sigurnosti prijevoza, uključenosti osoba smanjene pokretljivosti i opsežne mjere sigurnosti na cestama u gradskom okruženju kojima se suzbijaju prometne nesreće i smrtnost.

Diljem Europe i svijeta COVID-19 donio je promjene u korištenju prijevoza – pozitivne promjene u smanjenju emisije štetnih plinova i smanjenju prometnih nesreća, ali i smanjeno korištenje javnog prijevoza koje bitno utječe na kvalitetu života. Samo 0.2% do 1.2% slučaja zaraze COVIDOM-19 se može dovesti u vezu s korištenjem javnog prijevoza pa strah od zaraza ne bi trebao biti prepreka.

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Intervju tjedna: Djelatnici Ljekarni Zagrebačke županije sudjelovali u utrci Mliječna staza

Prikupljenim sredstvima, UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje stručnih usluga za djecu s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja…

Objavljeno

on

Više od 6 tisuća sudionika iz cijele Hrvatske priključilo se ovogodišnjem izdanju, jubilarne, pete UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza. Virtualna utrka završila je 12.rujna, a kroz kotizacije sudionika utrke, donacije građana i podršku tvrtki, u tri mjeseca je prikupljeno 1,1 milijun kuna. Prikupljenim sredstvima, UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje stručnih usluga za djecu s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja.

Foto: Ljekarne Zagrebačke županije u utrci Mliječna staza_FOTO by Tomislav Klaric

Inače, Mliječna staza je humanitarni projekt koji uvijek generira pozitivnu energiju i osjećaj zajedništva. Ove godine, među sudionicima, bilo je i 815 djece koja su sudjelovala ili uz svoje roditelje ili u sklopu 27 prijavljenih škola i vrtića iz svih krajeva Hrvatske. Sudionici su se povezali kroz mobilnu aplikaciju u više od 550 timova, a čak 26 udruga koje rade s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom aktivnim je sudjelovanjem u utrci doprinijelo ostvarenju cilja.

Spomenimo i kako su se u utrku uključili i naši Velikogoričani, a među njima su djelatnici Ljekarni Zagrebačke županije. Kako je utrka prošla doznali smo od mag. pharm Mirande Kokotović i Marina Ileja iz UNICEF-a. Više poslušajte u našoj emisiji Intervju tjedna.

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Ogranak Seljačke sloge Buševec već 100 godina odgaja generacije u duhu kulture i tradicije

Tradicija, kultura, zajedništvo, sloga, ljubav…samo su neke od riječi kojima možemo opisati Ogranak Seljačke sloge iz Buševca…

Objavljeno

on

Tradicija, kultura, zajedništvo, sloga, ljubav…samo su neke od riječi kojima možemo opisati Ogranak Seljačke sloge iz Buševca koji je danas proslavio stotu obljetnicu svog djelovanja. Iako je proslava bila nešto skromnija nego što je prvotno planirano, zbog cijele situacije s pandemijom koronavirusa, sve je prošlo baš onako kako treba, svečano i s puno emocija. Brojni uzvanici, prijatelji društva i sami Ogrankaši, na svečanoj sjednici, kroz jednosatni igrano-dokumentarni film imali su prilike vidjeti kako je sve počelo, što se i kako se radilo kroz godine pa sve do danas.

– Ogranak je osnovan 18. travnja 1920.godine na inicijativu naprednih ljudi, koji su potekli iz vatrogastva. Zapravo tada je osnovano prvo Hrvatsko seljačko, prosvjetno i dobrotvorno društvo Seljačka sloga Buševec što se s godinama pokazalo kako udruga ima jako dobar utjecaj na mještane. Nastavili smo tu tradiciju, generacije se odgajaju, sada već punih 101.godinu. S naglaskom na očuvanju naše baštine i tradicije, odgajamo u tom smislu djecu i mlade – priča nam predsjednik Nenad Rožić.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Danas Ogranak broji nekoliko sekcija, od čega je najbrojnija folklorna(plesna i tamburaška), dok je dramska najstarija i najdugovječnija. Tu je etno sekcija i media grupa.

– Trenutno brojimo 400 članova od čega je 200 aktivnih. Da nema svih tih ljudi, ne bi bilo niti Ogranka – naglašava s ponosom Rožić dodajući kako bi u svakom društvu trebalo postojati ”sveto trojstvo“ – oni koji su zainteresirani da nešto rade i da to vole, zatim dobri voditelji koji će te ljude voditi i usmjeravati, ali i dobro rukovodstvo koje će sve to voditi, skupljati financijska sredstva i sve organizirati, da bi na kraju sve to moglo dobro funkcionirati.

Buševčani su posebno ponosni i na svoje dvije tiskane knjige Rodoslovlja buševskih obitelji i knjigu o Buševcu, a tu je i nakon 13 godina, konačno dovršena Etno zadruga. U mjestu su i povodom stote obljetnice Ogranka postavljene dvije skulpture „Turopoljski mladečki“ po čemu su Buševčani prepoznatljivi u zemlji i svijetu. Proputovali su Ogrankaši velik dio Lijepe naše, ali i svijeta, gdje su predstavljali kulturu i tradiciju svojeg kraja. Kruna svega bila je ovogodišnja Svjetska folkolrijada u Rusiji.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U Buševcu u svakoj obitelji možete pronaći osobu koja je član Ogranka. Kada se dijete rodi postane punopravnim članom ove velike obitelji. Sve je to ljubav prema društvu i kulturi koja se prenosi iz generacije u generaciju.

– Zadali smo si visoke kriterije te se uvijek trudimo i radimo da to uvijek bude što bolje i kvalitetnije, a poznati smo po tome i da uvijek napravimo nešto drugačije. No, uvijek sve s naglaskom na tradiciju i baštinu, zadržavamo se unutar tih okvira – dodaje Rožić.
Kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, povodom Ogrankovog rođendana, svečanosti je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ogrankaši su vrlo prepoznatljivi po svojim aktivnostima i djelovanju te im ovom prilikom čestitam i ponosan sam što promiču kako kulturu, tako kulturnu baštinu našeg Turopolja, Velike Gorice, Zagrebačke županije, ali i Hrvatske u cjelini. U godinama pred nama, Ogranak, zbog svojih aktivnosti i vrijednosti zaslužuju pomoć županije – naglasio je Kolarec, čestitavši Ogrankašima njihovu obljetnicu.

A da je Ogranak dobar primjer kulturnog rada na velikogoričkom području, smatra gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je također nazočio proslavi ovog velikog jubileja.

– Oni su čuvari baštine, nositelji društvenog života i svega onoga što može predstavljati u jednoj mikro sredini pored jednoga grada. Sto godina takve tradicije i ulaganja u baštinu te čuvanja svega onoga što su im njihovi preci ostavili. Bili su preteča mnogih kulturnih događanja u našem kraju kao što su i sada. Dobri su pokazatelji kako kultura može koristiti europske fondove. Ogranak kada dobije 1 kunu, oni stvore 3 kune od njih, a to sve dokazuje i ova infrastruktura i sve ono s čime se imaju podičiti – istaknuo je Ačkar poručivši kako će uvijek od Grada imati punu podršku.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Simbolično, kao rođendanski poklon, gradonačelnik Ačkar uručio je predsjedniku Rožiću, ručno rađenu tamburu.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja članovima za 10,20,30,40 i 50 godina aktivnog rada, a njih trinaestak je dobilo i status počasnog člana. Nakon sjednice, proslava se preselila u Etno zadrugu Buševec koja je i službeno otvorila svoja vrata, a u kojoj je postavljena  izložba “100 fotografija za 100.godina”. A kako su Buševčani uvijek dobri domaćini, svi gosti imali su prilike kušati domaće tradicionalne specijalitete. Program je nastavljen u večernjim satima uz kulturno umjetnički program prijateljskih društava te veselicom uz Zakon šutnje.

 

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno