Poveži se s nama

CityLIGHTS

Kroz sportske aktivnosti obilježen Hrvatski olimpijski dan u Velikoj Gorici

Svoj rad prezentirali su Atletska škola Maraton kluba Velika Gorica, Hrvački klub Velika Gorica 1991. te Cheerleading klub Vegasice…

Objavljeno

Kako bi obilježili Hrvatski olimpijski dan, Zajednica sportskih udruga Velika Gorica, na sportskom igralištu kod Osnovne škole Juraj Habdeli organizirala je prezentaciju rada nekoliko goričkih sportskih klubova.

– Okupili smo se povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana. To je dan koji je posvećen utemeljenju Hrvatskog olimpijskog odbora, a cilj je promicanje sporta svih dobnih skupina, pogotovo djece i mladih, ali i onih najstarije dobi. On promiče vrijednosti olimpizma. Sport, prijateljstvo, zdravlje, druženje. Bitno je da čovjek ima volju i da u sebi ima elana koji će ga vući ka zdravom načinu života. Vanjska poveznica ove proslave olimpizma je bijela majica “zastava prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira – priča nam tajnik Zajednice Darko Blažinčić dodajući kako su za današnji dan odabrali tri udruge koje nisu toliko promovirane kao ostale članice.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Učenici Osnovne škole Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika, vidjeli su kako rade Atletska škola Maraton kluba Velika Gorica, Hrvački klub Velika Gorica 1991. i Cheerleading klub Vegasice.

– Prezentirali smo rad Atletske škole Maraton kluba Velika Gorica i što sve atletika sadrži. Od načina zagrijavanja, razgibavanja, skipova do vježbe ubzranja, tempo trčanje, promjena ritma i vježbe snage na različitim postajama. U ovoj cijeloj priči bitno je da se djeca kreću i bave bilo kojim sportom jer naše tijelo je rođeno da se kreće – ispričao nam je trener Franjo Gavranović iz goričkog Maraton kluba koji danas broji oko 80 članova svih uzrasnih kategorija. Treniraju pet puta tjedno, a ova godina za njih je bila veoma uspješna.

– Imamo dvostruku kadetsku prvakinju Tenu Martinec, zatim dvostruku juniorsku prvakinju Ninu Vuković. Sutra imamo Kup kadeta gdje nam je cilj da dvije naše najbolje kadetkinje Tena Martinec I Tena Petračić osvoje jedno od prva dva mjesta jer ona ulaze u reprezentaciju i idu na petoboj Mađarska, Slovačka, Češka, Slovenija i Hrvatska – dodao je Gavranović.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svakako najveće oduševljenje djece izvala je promocija hrvanja, najstarijeg borilačkog sporta u svijetu.

– Prije se koristio u ratne svrhe u obučavanje vojske, a kako se oružje moderniziralo, hrvanje je ostalo samo kao trening u vojsci za održavanje pshio-fizičke spreme – priča nam Anri Targuš, predsjednik i osnivač Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991., kroz čiju je školu hrvanja prošlo više od sto djece, a trenutno ih broje njih 50.

– Danas smo kroz desetak minuta prikazali osnove hrvanja i našeg treninga. Moramo naglasiti kako je hrvanje olimpijski sport. To je sport u kojem nema ozlijeda jer su hrvači od malena pripremljeni za to, no iako je kontaktni sport u njemu nema udaraca. Također, ujedno je i dobra baza za ostale sportove jer se razvija kompletno tijelo – naglašava Targuš.

I ovaj klub poziva sve zainteresirane na upise, a osim u Velikoj Gorici otvorili su još jedan prostor za treniranje u Gradićima.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A od ove godine, kao punopravni član goričke Zajednice sportskih udruga, priključio se Cheerleading klub Vegasice.

– Cheerleading je sport koji je sve više prihvaćen u Hrvatskoj posljednjih godina te će na sljedećoj olimpijadi u Parizu biti će prikazan kao pokazni sport, a samim time uči će i kao natjecateljski sport. Mi smo ujedno i članica Hrvatskog olimpijskog odbora pa nam je drago da možemo prezentirati naš sport jer se sve više i više djevojčica bavi ovim sportom. Ovo je kombinacija gimnastike, ritmike i plesa – pojašnjava nam Radmila Đuračić, licencirana trenerica cheerleadinga, Kluba koji je osnovan još 2017.godine, a danas broji 43 članice u 3 uzrasne skupine.

– Trenutno su u tijeku upisi pa ovom prilikom pozivam sve djevojčice od 4 do 24 godine da nam se pridruže. Treninge održavamo u Gradskoj sportskoj dvorani utorkom, petkom i subotom – dodje Radmila.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, Zajednica trenutno ima 49 stalnih članica i dvije pridružene.

– Još imamo 6 zahtjeva za učlanjenje, što je na kraju kada se sve zbroji velika brojka za samo područje Grada Velika Gorica. Obuhvaćeno je više od 20 različitih sportova. A rezultati naši velikoričkih sportaša su svima poznati i oni su zaista naša najveća vrijednost – naglasio je Blažinčić.

Istaknimo kako je Hrvatski olimpijski odbor prepoznao obilježavanje ovog dana u Velikoj Gorici te je zahvaljujući doniranim sredstvima, po 10 tisuća kuna za svaki od danas predstavljenih klubova, kupljena sportska oprema za njihov daljnji rad.

 

 

CityLIGHTS

U Turopolju i Buševcu pale se lampioni za Vukovar

Tradicionalno će se paliti lampioni kako u Velikoj Gorici, tako i u okolici…

Objavljeno

on

Vijeće Mjesnog odbora Turopolje, poziva sve udruge koje djeluju u mjestu, kao i sve mještane Turopolja da sutra 17.studenog u 18 sati dođu do raspela u Park turopoljskih branitelja kod Društvenog doma.

– Pomolit ćemo se i zapaliti lampaše u znak sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradalih u Domovinskom ratu. Lampaši će se paliti kod raspela, a nakon toga i duž ulice Drage Lučana, od željeznice prema Rakitovcu. Da se nikad ne zaboravi! – poručili su iz Mjesnog odbora

Isto tako, tradicionalno će sutra u sjećanje na žrtve Vukovara lampione zapaliti i u Buševcu. Udruga Moj Buševec za ovu je prigodu pripremila 550 lampiona.

– Lampione besplatno možete preuzeti na našem štandu kod crkve gdje ćemo upaljene postaviti na predviđeno mjesto ispisivanjem riječi Grada heroja” VUKOVAR” kao i na 3,5 m visokog postolja u obliku Vukovarskog vodotornja. Početak je u 17 sati – ističu iz Udruge.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

“Grga traži obitelj” slikovnica je koja progovara o djeci u domovima za nezbrinutu djecu

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

Objavljeno

on

Nakon “Lukasove plesne pustolovine” poznati gorički trener Tomislav Odžić svima dobro znani Tomo Vega napisao je još jednu slikovnicu. I ovoga puta posegnuo je za temom o kojoj se malo priča, a izuzetno je važna. Riječ je o djeci u domovima za nezbrinutu djecu.

U programu City radija ispričao nam je kako je nastala slikovnica “Grga traži obitelj”.

-Nakon odličnih kritika na prvu slikovnicu, odlične prodaje i činjenice da se “Lukasova plesna pustolovina” nalazi u svim knjižnicama diljem Hrvatske odlučio sam ići dalje. “Grga traži obitelj” je nova priča, bilo ju je vrlo teško pisati, osjetljiva je to tematika-kaže Vega.

Kako ističe slikovnice nije lako pisati jer se njima autor obraća najmlađoj publici koja mora razumjeti o čemu je riječ, i mora im biti zanimljivo, a pogotovo kada je riječ o temama o kojima on piše, o kojima se inače šuti.

-Tko je Grga, kakve su njegove nade, snovi, strahovi i kroz kakva emotivna stanja prolazi ispisano je na stranicama ove slikovnice.

Tijekom pisanja najviše ga je brinulo što će biti ako napiše samo jednu pogrešnu riječ, pa se nakon što je napisao rukopis obratio udruzi za potporu posvajanju Adopta i Antoniji Skender i Marti Divjak iz Inicijative Moramo vam nešto reći. Na njegovo veliko olakšanje reakcije su bile odlične.

-To su ljudi koji su tamo i koji znaju sve o toj tematici. Bilo je intervencija u tekstu, ali ne na priču, nego, napisao bih kako je Grga doručkovao zobene pahuljice, ali onda su mi rekle, ne, najčešći doručak je palenta s mlijekom-prepričava Tomo.

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

-To je meni važno naglasiti, jer tek sad se počelo govoriti da je sve više djece s tim poteškoćama. Zadatak je roditelja i škole da se to prepozna. Takvoj djeci plešu slova dok čitaju. U ovoj slikovnici su posebni fontovi, određeni su tonovi podloge, ilustracije su na jednoj, a tekst na drugoj stranici. Pokušajte zamisliti radost djeteta kad uspije pročitati stranicu, pa još jednu, i još jednu…To dijete će dobiti daljnji poticaj za čitanje.

I ovoga puta Mirna Savić svojim je  ilustracijama udahnula vizualni život ovoj priči, Dorotea Šušak  je uredila rukopis i bila važan dio Tominom kreativnom zanosu.

Više o slikovnici potražite OVDJE.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO 20.Gastro Turopolja – ukusan, humanitaran i zabavan

Ovogodišnje izdanje najdugovječnije goričke manifestacije popratio je Gastro tjedan, 3.Gospodarski sajam i 5.Festival craft piva…

Objavljeno

on

Objektivom naše kamere zabilježili smo kako je prošao ovogodišnji 20.jubilarni Gastro Turopolja. Iako u nešto izmijenjenom izdanju, raznovrsne ponude nije nedostajalo..Kako je to bilo ove godine pisali smo ovdje, a više pogledajte u videu.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

20. Gastro Turopolja: Vjerni domaćim specijalitetima, uz craft festival, stižu Pips Chips&Videoclips

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana na koji stiže devet pivara…

Objavljeno

on

Domaća hrana, štrukli s tartufima, sirom ili višnjama, sarma to go, domaći sir, kolači, kesteni, kuhani gin i druge delicije domaćih proizvođača i obrtnika potražite za vikend 16. i 17. listopada u Velikoj Gorici! Gastro Turopoljaove godine obilježava 20 godina, i dalje jednako atraktivan i ukusan.

Na otvorenom, na platou oko Muzeja Turopolja predstavit će se 30-ak obrtnika i poduzetnika te domaćih proizvođača i OPG-ova s područja Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i šire koji će u sklopu Gospodarskog sajma ponuditi rukotvorine, suvenire, prehrambene domaće proizvode. Bit će tu domaćeg sira, ulja, prirodnih sokova, kruha, kolača i slastica, a u sklopu Dana meda i finog meda i mednih proizvoda. Čeka vas i Humanitarka, a sav prihod ide za malenog Nou kojem je potrebna hitna terapija desnog oka.

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana koji stiže devet pivara: Devetka craft – Zabok, Podrum pivovara – Karlovac, Lokalna craft pivovara – Zagreb, Crafters brewery – Dugo Selo, Mlinarica pivovara i pivnica – Zagreb, Walkow craft brewery – Vukovar, Beckers craft brewery – Osijek, Pivovara Hajsonberg – Hrvatski Leskovac i Pivovara Hrvačić – Sisak. A fino hladno pivo odlično paše u večernjim satima, od 20 sati koncert ima grupa Pips Chips&Videoclips, dok je nedjelja rezervirana za kulturno -zabavni program uz velikogoričke tamburaše i dječji zbor.

Pips Chips&Videoclips – (C) Sasa Huzjak

Do kraja tjedna i dalje traje Gastro tjedan po restoranima u koji je uključeno jedanaest restorana s područja Velike Gorice i okolice koji po pristupačnim cijenama nude specijalitete domaće turopoljske ili mediteranske kuhinje. Za više informacija posjetite web ili Facebook stranicu Turističke zajednice grada Velike Gorice kao i Facebook stranicu Gastro Turopolja.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Evo što donosi Studija nove organizacije javnog prijevoza na području grada

Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima…

Objavljeno

on

Stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti danas su prezentirali Studiju nove organizacije lokalnog prijevoza na području grada Velike Gorice. Prijedlozi Studije rezultirali su nekim poboljšanjima poput uvođenja četiri nove linije, povezivanja  željezničkog kolodvora s lokalnim linijskim prijevozom putnika te su usklađeni polasci sa željezničkim polascima prema Gradu Zagrebu. Izmijenjene su pojedine trase linija radi prilagođavanja putnicima te je povećan broj polazaka na pojedinim linijama. Osim toga, povezana su i naselja koja prije nisu imala javni prijevoz.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima. Kada govorimo o lokalnom prijevozu, on će biti jeftiniji od ZET-a, a cijena karata će biti ista. No, kada je u pitanju međužupanijski prijevoz, nadam se da ćemo se uspjet dogovoriti oko cijene međužupanijske linije sa ZET-om – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovo je idealan period da se napravi nova organizacija javnog prijevoza i da se linije prilagode građanima koliko je to moguće. Svrha je ovoga povezivanje prijevoza unutar grada, a gdje smo detektirali nova naselja koja bi ovim rješenjem se povezala i omogućila građanima da dođu u administrativno središte. Ključno je i to da se zadovoljstvo korisnika poveća. Mnogi su nezadovoljni s tim ZET-ovim autobusima, a današnji suvremeni trendovi idu k tome da vozila budu klimatizirana ili imaju aplikaciju putem koje će građani moći vidjeti gdje se u pojedinom trenutku nalazi – istaknuo je Marko Slavulj, voditelj katedre za tehnologije gradskog prometa FPZ-a, a koji je sudjelovao u izradi studije.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz studije se vidi kako je povećan broj linija s 13 na 16, kao i broj polazaka radnim danom s dosadašnjih 307 povećan je na 346, broj polazaka subotom s 141 povećan je na 176, a nedjeljom s 51 na 60.

– Realizacija ovakvog načina prijevoza uvelike ovisi o javnom savjetovanju i o pristiglim primjedbama/prijedlozima građana koje će se uzimati obzir te na kraju njihovo implementiranje u Studiju. Do tada, bez obzira na sve dosadašnji prijevoz će ostati isti kao i cijena – poručio je Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na prezentaciji je predstavljena i mogućnost osnivanja vlastite tvrtke lokalnog prijevoza putnika. Gruba cijena, bez pomnije analize, pokazuju da bi investicijski trošak bio do 30 milijuna kuna.

– Nova tvrtka iziskuje posebnu studiju i pristup, no iz neformalnih razgovora sa strukom to bi bilo moguće ukoliko bi se povezali s nekim većim gradom ili općinom te bi zajedničko autopoduzeće imalo smisla i bilo likvidno – dodao je gradonačelnik.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ova cijela prometna Studija biti će objavljena na službenoj stranici Grada te ide na javno savjetovanje sa svom zainteresiranom javnošću građana Velike Gorice da oni daju sve svoje prijedloge i primjedbe, jer ipak ljudi koji putuju svaki dan mogu meritornije iznijeti svoju problematiku, a koju ćemo mi svakako ukoliko bude moguće i prihvatiti – zaključio je gradonačelnik Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz Grada pozivaju sve građane da svoje prijedloge i komentare na studiju pošalju na e-mail adresu: javni.prijevoz@gorica.hr.

Pregled organizacije linija i broja polazaka možete pronaći u priloženom dokumentu: Studija javnog lokalnog linijskog prijevoza

 

 

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno