Poveži se s nama

Moja županija

Kožić i Zmajlović krenuli u žestoke okršaje uoči drugog kruga izbora

Drugi krug izbora je 30. svibnja

Objavljeno

Kandidati za župana Zagrebačke županije Stjepan Kožić i Mihael Zmajlović krenuli su u žestoke okršaje uoči drugog kruga izbora koji će se održati 30. svibnja. U utorak se priopćenjem za medije obratio kandidat koalicije SDP-HSS Mihael Zmajlović. Istaknuo je kako Stjepan Kožić prvi put u 20 godina nije izbore dobio u prvom krugu te kako to znači kraj njegove dugogodišnje vladavine.

– Na ove izbore Kožić je išao kao kandidat HDZ-a, a njihova suradnja je pravi primjer političke prijevare na štetu birača. Zbog toga pozivam sve stanovnike Zagrebačke županije da izađu na drugi krug, jer to nisu samo izbori već referendum protiv HDZ-a. Sada nije bitno tko je koje stranke i iz kojeg grada, jer imamo zajednički cilj – maknuti HDZ iz Zagrebačke županije – izjavio je Mihael Zmajlović, koji će se kao drugoplasirani kandidat suprotstaviti Kožiću na izborima za župana.

Zmajlović se osvrnuo i na Kožićevo priopćenje nakon prvog kruga za koje tvrdi da je ruganje građanima.

– Kožiću je u 20 godina kroz ruke prošlo 20 milijardi kuna, ali još uvijek ne funkcioniraju domovi zdravlja, javni prijevoz, škole i ceste. Ruga se građanima koji žele doktore u svojim domovima zdravlja, jednosmjensku nastavu, brzi internet i javni prijevoz te im poručuje da to nije realno. Ako se ne boji, pozivam ga na sučeljavanje da mu pokažem kako izgleda moderna županija – poručio je Zmajlović i istaknuo kako su neki gradovi u Zagrebačkoj županiji već sami uveli besplatni prijevoz.

Isti dan stigao je i odgovor koalicije HDZ-a, SKNL-a, stranke BM 365, HSU-a, HSLS-a i HNS-a koja podupire aktualnog župana Kožića, a referirali su se na Zmajlovićevu izjavu kako je bitno 30. svibnja “maknuti HDZ iz Zagrebačke županije”.

– Trebamo li gospodine Zmajloviću maknuti i sve stanovnike koji podržavaju ovu opciju? Nevjerojatna je količina objeda koje je Mihael Zmajlović izgovorio prema svojim protukandidatima, kao i neizvedivih predizbornih obećanja danih stanovnicima županije, a sve to kako se uskoro, po prvi puta, ne bi morao prijaviti na burzu rada – rekli su u Kožićevoj koaliciji.

Nije trebalo dugo čekati, ponovno je odgovor poslao SDP-ov kandidat za župana.

– Kožić se napokon otkrio kao glasnogovornik HDZ-a. To je jedina slamka za koju se hvata jer stranka pod njegovim imenom nije uspjela napravi ikakav rezultat u nijednom gradu Zagrebačke županije. Pozivam ga na sučeljavanje, bilo kad i bilo gdje – izjavio je Mihael Zmajlović.

HOTNEWS

Konstituirana Skupština Zagrebačke županije, Martina Glasnović izabrana za predsjednicu

Glasnović je najavila radnu jesen.

Objavljeno

on

Nakon dva neuspješna danas je, iz trećeg pokušaja konstituitana Skupština Zagrebačke županije.

Za predsjednicu je izabrana Martina Glasnović (HSS), za potpredsjednika  Mato Čičak (HDZ), dok za drugog potpredsjednika nije bilo prijedloga.Predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović zahvalila se članovima na ukazanom povjerenju, najavljujući radnu jesen kada će na dnevnom redu Županijske skupštine biti donošenje Rebalansa proračuna za 2021. godinu.

U novom sazivu Skupština Zagrebačke županije ima 47 članova i to 13 iz koalicije HDZ-HSU-HNS-HSLS, zatim osam iz koalicije SKNL- Bandić Milan 365, devet iz SDP-a, šest iz Fokusa, pet iz Domovinskog pokreta, četiri iz HSS-a i dva iz MOST-a.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako vjeruje da će suradnja u Skupštini biti usmjerena ka realizaciji projekata i programa na dobrobit svih žitelja Zagrebačke županije.

 

 

Nastavi čitati

Moja županija

HDZ i HSS dogovorili većinu u Zagrebačkoj županiji

Sjednica je sazvana za 3.kolovoza, a tada će biti poznat i službeni rasplet ove političke situacije.

Objavljeno

on

Nakon dva neuspješna pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije stigla je informacija kako je konačno došlo do dogovora među pojedinim strankama, te bi ovoga puta, u trećem pokušaju sve trebalo proći bez problema.

-HDZ i partnerske stranke dogovorile su s HSS-om većinu potrebnu za konstituiranje Skupštine Zagrebačke županije, potvrdio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk, istaknuvši da će HSS-u pripasti mjesto predsjednika Skupštine.

-Naš je stav da nam je HSS stranka kojoj možemo dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine i da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za nas prihvatljiva varijanta, rekao je Turk Hini, objasnivši da se ne radi o koalicijskoj suradnji nego samo o suradnji potrebnoj za prvu konstituirajuću sjednicu. Također je istaknuo da, HDZ kao ozbiljna stranka pokušava napraviti sve kako bi se izbjegli novi izbori.

Predsjednik SDP-a zagrebačke županije Mihael Zmajlović izjavio je, pak Hini da se od HSS-a koji je na lokalne izbore u svibnju izašao na zajedničkoj listi s SDP-om očekivalo da sudjeluje u formiranju većine od opozicijskih stranaka u Skupštini, ali da je HSS te pregovore ‘naprasno’ napustio i pretrčao HDZ-u.

Razgovori su se vodili s Fokusom, Domovinskim pokretnom i Mostom koje su, ističe Zmajlović, bile spremne formirati većinu.

-SDP je na ove izbore išao s jakom kampanjom protiv HDZ-a i njihovog dosadašnjeg štetnog i korumpiranog načina vođenja županije, a u tome nas je kao koalicijski partner na zajedničkoj listi podržao i HSS. U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada, kazao je Zmajlović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na Facebooku je objavio da “HSS ne mijenja stranu” te dodao da se on “nije dogovorio s HDZ-om”.

No, prema navedenom dogovoru  HDZ i koalicijski partner HSU, zajedno s nezavisnom listom Stjepana Kožića i Strankom Bandić Milan 365 dobili potrebne ‘ruke u zraku’ na sjednici koja je sazvana za 3. kolovoza, i s HSS-om imaju natpolovičnu većinu od 25 vijećnika.

 

 

 

 

Nastavi čitati

Moja županija

U 2020. godini u Zagrebačku županiju više ljudi doselilo, nego odselilo

Doselilo 1.315 osoba više nego što se odselilo.

Objavljeno

on

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku od ukupno dvadeset županija te Grada Zagreba, međužupanijski pozitivan migracijski saldo (više doseljenih nego odseljenih) imalo je pet županija i Grad Zagreb, a najviši je bio u Zagrebačkoj županiji u koju se doselilo 1.315 osoba više nego što se odselilo, dok su najveću međužupanijsku migraciju stanovništva imali Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Inače, u 2020. mjesto stanovanja unutar Republike Hrvatske promijenilo je 64.155 osoba. Kada je riječ o vanjskim migracijama u 2020. u Republiku Hrvatsku iz inozemstva se doselilo 33.414 osoba, a u inozemstvo se odselilo 34.046 osoba.

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno