Poveži se s nama

Kultura

Knjižnica ponavlja izložbu ‘Turopoljska oglavlja’, ovoga puta u izlogu Galženice

Autorica je Dina Kundih

Objavljeno

Mlada likovna umjetnica iz Starog Čiča, s adresom stanovanja u Zagrebu – Dina Kundih, nakon izložbe u predvorju Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica dobila je priliku predstaviti se široj publici i izložbom u izlogu još jednog odjela velikogoričke knjižnice – Knjižnici Galženici na Trgu Stjepana Radića.

Inspiraciju za radove napravljene akrilnim bojama, koji prikazuju razna ženska oglavlja (pokrivala za glavu), pronalazi u baštinskoj građi Turopolja.

– Ovo je još jedan dokaz kako i pripadnici mlađe generacije visoko vrednuju narodnu nošnju svog kraja, na ovaj način ju „pretaču“ u moderna likovna djela, čuvaju od zaborava i predstavljaju javnosti. Kontrastno ističući koloritna tradicijska pokrivala za glavu na akromatskim licima mladih žena, autorica podsjeća na odjevne elementi i odjevne prakse prošlih generacija – kažu iz knjižnice i dodaju kako se izložba može razgledati od 02. do 28 veljače.

U isto vrijeme (1. do 19. veljače) Dina izlaže i u galeriji Tekstilno tehnološkog fakulteta. Ta izložba se sastoji od sedam maski nastalih procesom kaširanja, pričvršćenih na slikarskom platnu i jednog kaširanog torza realiziranog kao eksperimentalni kostim. Kaširani torzo dodatno je modeliran trodimenzionalnim elementima od žice i papira kako bi se prostorno vizualiziralo žensko tijelo. Inspiracija za radove nastala je iz njezinih snova, zaintrigiranosti simbolikom i dugogodišnjeg proučavanja ezoterije. Protagonist izložbe je Pierrot, tužni klaun čija se maska proteže kroz svaki rad. U svakom radu su skriveni simboli kao što su srca, ruže, zlato i životinje.

Dina Kundih, magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, završila je Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, diplomski studij kostimografije. Uz slobodno umjetničko stvaralaštvo koje razvija kroz slikanje i grafiku, tijekom redovnog studiranja sudjelovala je na raznim skupnim likovnim i kazališnim projektima izrađujući eksperimentalne kostime i scenske elemente za koje je dobila dvije Rektorove nagrade. Svoj rad nastavlja kao kostimer u teatru &TD gdje primjenjuje stečeno znanje o kostimima, modnoj odjeći i dodacima.

Kultura

FOTO: Szeged Trombone Ensemble otvorio 15. Velikogorički Brass festival

Objavljeno

on

Autor

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mađarski ansambl Szeged Trombone Ensemble otvorio je 15. Velikogorički Brass festival  u Parku dr. Franje Tuđmana večeras (četvrtak, 24. lipnja 2021.) s početkom u 20 sati. Prije izlaska mađarskih glazbenika na pozornicu okupljenim posjetiteljima kratkim govorima obratili su se Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, Tomislav Špoljar, umjetnički direktor Brass festivala i Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, koji je i otvorio Festival.

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Među posjetiteljima su bili, između ostalih, predstavnik Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj, Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica i Dražen Kurilovčan, voditelj Odjela za kulturu POUVG-a.

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Moderatorica programa bila je Mirjana Marković.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Ivanje u Novom Čiču posvećeno najmlađima

Radionice, čitanje priča za djecu, šatorski kamp i još mnogo toga…

Objavljeno

on

Mještani Novog Čiča u subotu će proslaviti dan svog zaštitnika sv.Ivana Krstitelja. Na žalost, zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom COVID-19, Ivanje će se održati bez već naveliko poznate Međunarodne smotre folklora.

– S obzirom na to, ove godine smo ovu manifestaciju odlučili održati u skromnijem izdanju i posvetiti je najviše djeci – rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

Na prostoru Etno naselja Novo Čiče, održat će se različite radionice i čitanje priča za djecu, izvest će se predstava za djecu pod nazivom “Uzbuna u plastičnom carstvu “, a postavit će se i šatorski kamp i napuhanci kako bi se najmlađi što bolje zabavili.

– Naravno, pripremili smo i kraći tamburaški koncert članova tamburaške sekcije KUD ”ČIČE” Novo Čiče, a po prvi puta predstavit će se i sekcije osoba s invaliditetom, te će se predstaviti tamburaška i pjevačka sekcija – objašnjava Duvnjak.

Uz sve ove sadržaje, moći ćete uživati u domaćim gastro delicijama, a cijeli program počinje u 16:30 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Ogrankaši spremni za svjetsku folklorijadu u Rusiji! U nedjelju pozivaju na Ivanje

Na koncertu ćete imati prilike vidjeti program pripremljen za svjetsku folklorijadu u Rusiji….

Objavljeno

on

Na žalost, epidemija COVID-19 utjecala je na brojne manifestacije kao i rad kulturno-umjetničkih udruga, a među njima se našao i Ogranak Seljačke sloge Buševec koji je prošle godine trebao u punom sjaju proslaviti svoju stotu obljetnicu, kao i predstavljati Hrvatsku na svjetskoj folklorijadi u Rusiji.

No, ipak s poboljšanjem epidemiološke slike, na dug put kreću upravo idući tjedan. Sve ono što su pripremili i što će svijetu pokazati imat ćete priliku vidjeti u nedjelju na tradicionalnoj manifestaciji Ivanje u Buševcu, ali u nešto skromnijem izdanju.

– Željeli smo ipak razveseliti naše mještane i sve ljubitelje folklora te će ovaj puta na Ivanju nastupiti domaćini Ogranak Seljačke sloge Buševec i to sa programom kojim smo pripremili za folklorijadu u Rusiji. Predstavit ćemo se domaćoj publici sa koreografijama plesova iz Turopolja, Linđo (Dubrovačko kolo-poskočica), Draganića, Posavine i premijerno ćemo izvesti koreografiju Podravine, a tamburaši će izvesti dva intermezza – priča nam Nenad Rožić, predsjednik Ogranka.

Koncert će biti na ljetnoj pozornici iza mjesnog Društvenog doma s početkom u 20 sati.

– Dođite podržati našu folklornu reprezentaciju koja će nastupiti na najvećoj svjetskoj smotri folkloraša, a na kojoj će svoju kulturnu baštinu predstaviti 50-tak zemalja i koja će, sigurni smo, na dostojan način prezentirati svo bogatstvo hrvatske folklorne baštine – ističu iz Ogranka.

 

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno