Povežite se s nama

Vijesti

Klub vijećnika GLAS-a, HSS-a i SDP-a održali konferenciju za medije na temu: Vrijede li hrvatski zakoni i propisi i u Velikoj Gorici?

Povod za konferenciju bile su dvije odluke koje su po hitnoj proceduri na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća uvrštene kao zadnje točke, a riječ je o Odluci o lokalnim porezima i Izmjena Odluke o uvođenjima mjera za pomoć gospodarskim subjektima.

Objavljeno

na

Klub vijećnika GLAS-a, HSS-a i SDP-a, sazvali su konferenciju za medije na temu: Vrijede li hrvatski zakoni i propisi i u Velikoj Gorici? Povod za konferenciju bile su dvije odluke koje su po hitnoj proceduri na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća uvrštene kao zadnje točke, a riječ je o Odluci o lokalnim porezima i Izmjena Odluke o uvođenjima mjera za pomoć gospodarskim subjektima.

– Ovih par mjeseci aktualni gradonačelnik u svojstvu gradonačelnika, prije toga kao obnašatelj dužnosti dva puta je na Gradsko vijeće uputio nezakonitu odluku, a vijeće je s povjerenjem u gradonačelnika kao predlagatelja te odluke i usvojilo. Pri tome nije izvršavao naloge Ministarstva financija, a te naloge je upućivao ravnatelj Porezne uprave, da se te odluke isprave i promjene, odnosno ukinu. Sakrivao je od vijeća da je postojao nalog za izmjenom tih odluka, a to je sve trajalo još od travnja. Na zadnjoj sjednici je to predstavljeno kao da je to došlo jučer i da se mora ići po hitnoj proceduri na izmjenu odluke, a stvar je stara od proljeća. Gradonačelnik je doveo u poziciju i gradsko vijeće da nesvjesno, vjerujući gradonačelniku, krši zakon, donosi odluke koje nisu u skladu sa zakonom što je obmanjivanje vijeća. Na taj način se dovodi u opasnost da nadležno tijelo, Ministarstvo, raspusti gradsko vijeće jer Zakon o lokalnoj samoupravi u članku 44. je vrlo jasan koji kaže: „Ako predstavničko tijelo (Gradsko vijeće u ovom slučaju) učestalo donosi opće akte suprotne ustavu, zakonu ili drugom propisu, ili zbog učestalih težih povreda zakona i drugih propisa može biti raspušteno, odnosno treba biti raspušteno“ – ispričao je Ivo Jelušić.

Njegov stranački kolega i vijećnik Ozren Robić požalio se kako su materijali, za nadopunu dnevnog reda koji ide po žurnom postupku, stigli pred vijećnike tek 20 minuta prije izglasavanja same točke.

– Naglasio bih dvije stvari. Administracija gradonačelnika Ačkara izuzetno aljkavo radi svoj posao, a vrhunac je što u ovom dopisu od 15.travnja 2021.godine čak i Poreznu upravu uče da zapravo ne zna zakon RH. Ovaj prijedlog odluke iz 2020.godine, koji je SDP predlagao vijeću za vrijeme najveće pandemije i covid krize. Jedna od mjera, a bilo ih je osam, je da se Ugostitelji oslobađaju plaćanja poreza na potrošnju do kraja 2020.godine. Tek kada smo ušli u predizbornu kampanju, HDZ i njihov kandidat za gradonačelnika su se sjetili uvesti tu mjeru pod izgovorom zbog ugroze covida. Ugroza u smislu poslovanja ugostiteljskih objekata na prostoru našeg grada i svih drugih gradova i općina u RH bila je puno veća 2020.godine, nego što je to pred ljeto 2021.godine. Neokretno je da se u neformalnim razgovorima s ugostiteljima, kolege iz vladajuće koalicije, služe djelomičnim istinama jer se neformalno komunicira da je SDP bio protiv ove odluke. U zapisniku 21.sjednice Gradskog vijeća jasno stoji da je to bio naš prijedlog – rekao je Ozren Robić i istaknuo kako SDP, a i on osobno, neće podržati nezakonito sročene odluke ovoga Gradskog vijeća.

– Mi jesmo za to da se ugostitelji oslobode toga, jer smo i mi sami to predlagali i bili za to. Ali ta odluka se nije napravila u zakonskom roku i kada smo mi htjeli, već se napravila izvan zakonskog roka kada je to bilo nemoguće. Napravilo se to samo radi kampanje. Da se htjelo pomoći ugostiteljima, pomoglo bi im se i par mjeseci prije pa i godinu dana prije. Mi jesmo za tu odluku, ali da se ona donosi na zakonit način kako je to propisano – zaključio je Jelušić.

Cijelu konferenciju za medije možete poslušati ovdje…

Vijesti

Bolje spriječiti..: Nova aplikacija mjeri lokalne razine UV zračenja

Prekomjerno izlaganje UV zračenju glavni je uzrok raka kože, stoga su u svrhu prevencije Svjetska meteorološka i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule SunSmart Global UV aplikaciju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ljeto je i nije neka vijest kako temperature zraka rastu, a idućih dana idu i debelo iznad 30 Celzijusa. Ovaj sunčani i vrući vikend maksimalac ide i do 33 Celzijusa, a idućeg tjedna još i više, kažu da će nas pržiti i do 40..

Nije novost ni kako se trebamo zaštititi od štetnog UV zračenja, ali zato jest ona o tome kako je pokrenuta nova aplikacija za mobilne telefone, SunSmart Global UV,  kojom se mjere upravo te razine štetnog ultraljubičastog zračenja i to na lokalnoj razini. Aplikaciju su pokrenuli UN, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Aplikacija je dostupna besplatno u Apple App i Google Play trgovinama, a pruža petodnevnu UV i vremensku prognozu, upozorava o periodima kada je potrebna zaštita od sunca, a sve s ciljem smanjenja globalnog terete raka kože i oštećenja očiju povezanih s UV zračenjem.

– Prekomjereno izlaganje UV zračenju glavni je uzrok raka kože. Stoga je od vitalnog značaja da ljudi znaju kada i kako se zaštititi – rekla je dr. Maria Neira, direktorica Odjela za okoliš, klimatske promjene i zdravlje WHO-a.

Ova aplikacija kombinira meteorološku, ekološku i zdravstvenu stručnost, a jedinstvena je jer koristi podatke s vremenskih i UV mjernih postaja na razini zemlje kako bi pružila točna očitanja UV indeksa specifična za lokaciju.

Prekomjerna izloženost UV zračenju odgovorna za ozbiljne zdravstvene probleme, a svake godine se dijagnosticira novih 1,5 milijuna slučajeva raka kože. Trenutačno veliki dijelovi Europe mogu imati vrijednosti UV indeksa veće od 8, što je ocjena ‘vrlo visoka’ i znači da se posljedice mogu pojaviti za samo 15 minuta, ovisno o tipu kože.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Krao akumulatore iz radnih strojeva u Kirinčićevoj ulici

Ukradeno je ukupno četiri akumulatora, a šteta je oko 3 tisuće kuna…

Objavljeno

na

Sa Strabagovog gradilišta u Kirinčićevoj ulici od 15. do 20. lipnja, nepoznati počinitelj ukrao je akumulatore s radnih strojeva, izvijestili su iz goričke policije.

– S obzirom na blagdan radni strojevi su u tim danima bili bez nadzora pa su bili laka meta lopova. Tako je nepoznati počinitelj s bagera, gusjeničara i valjka ukrao četiri akumulatora. Osim toga, razbio je i staklo na građevinskom kontejneru – rekli su iz PP Velika Gorica.

Ovim kaznenim djelom nastala je materijalna šteta u vrijednosti 3 tisuće kuna.

Foto: Ilustracija

Nastavite čitati

Scena

Pripremite kokice, stiže finale ‘Večere za 5’! Hoće li pobijediti Ružica ili Silvio?

Večeras ćemo doznati tko će od kandidata iz Velike Gorice i okolice osvojiti glavnu nagradu RTL-ovog kulinarskog showa u iznosu pet tisuća kuna.

Objavljeno

na

Objavio/la

Stigao je i završni dan popularne RTL-ove emisije ‘Večera za 5 na selu’, koja se ovog tjedna s posebnom pozornošću pratila u našem kraju, jer predstavljali su se kandidati s područja Velike Gorice i okolice.

Današnja je domaćica krojačica Ružica iz Črnkovca, od koje kandidati očekuju puno obzirom kako je ‘imala čitav tjedan za pripremu i vidjela je kako se sve to snima, što se događa, na koji način’, rekao je Silvio.

Prvi ovotjedni domaćin bio je Goran koji je osvojio 34 boda, Jadranka je dočekivala goste u utorak i za svoju večeru dobila 32 boda, u srijedu je kuhao Silvio koji je zasad na vodećem mjestu na tablici sa 36 bodova, a jučer je domaćica bila Ines koja je osvojila 29 bodova. Hoće li pobjednik tjedna biti Silvio ili krojačica Ružica -pogledajte večeras od 20:15 sati na RTL-u u finalnoj novoj epizodi ‘Večere za 5 na selu’.

Nastavite čitati

Kultura

Ivanje u Buševcu uz smotru folklora, proštenje, zabavni park i paljenje krijesa

Cjelodnevna zabava ove nedjelje u Buševcu – stižu najbolji KUD-ovi Zagrebačke županije, a očekuju vas izuzetno bogat popratni program.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon izuzetno uspješne Štruklijade, nova veselica stiže u Buševec – ove nedjelje dođite na tradicionalno Ivanje uz smotru folklora i cjelodnevna popratna događanja. Proštenje, streličarstvo, zabavni park i radionice za klince, Muzej na otvorenom Etno zadruge Buševec, koncert, krijes..zabava je zagarantirana!

24.06.2018. Buševec – Ivanje u Buševcu. Foto: Ivana Kovačević/Cityportal.hr

– Na Smotru koreografiranog folklora Zagrebačke županij dolazi nam šest KUD-ova s područja Vrbovca, Samobora, Jastrebarskog, Velike Gorice, a program počinje u 18 sati u Domu kulture Buševec. Na vanjskom prostoru ispod šatora već od 16 sati počinje Ivanjski semen s OPG-ovima, tu su i dodatni sadržaji za djecu..Nakon smotre folklore, slijedi zabavni program uz Zakon šutnje, a kad se smrači, iza 21 sat, zapalit ćemo ivanjski krijes – kaže nam u ime organizatora manifestacije Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec.

Na smotri nastupaju KUD „Preporod“-Dugo Selo, KUD „Petar Zrinski“-Vrbovec, KUD „Stari Grad“-Lukavec, KUD „Oštrc“-Rude, KUD „Sveta Jana“-Gorica Svetojanska i Ogranak Seljačke sloge Buševec.

Nastavite čitati

Vijesti

Subota u Buševcu u znaku dva vatrogasna natjecanja

DVD Buševec organizira 10.memorijal Josipa Robića-Habe i 23. Kup Turopolja….

Objavljeno

na

Nakon duge dvije godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec, u subotu organizira tradicionalni 10.memorijal Josipa Robića-Habe u kojem će snage odmjeriti najmlađi vatrogasci, dok će oni stariji pokazati vatrogasne vještine na 23. Kupu Turopolja.

Natjecanje za djecu od 6 do 12 godina počinje u subotu u 9 sati, a odrasle muške i ženske ekipe startaju od 16 sati. Sve će se odvijati na školskom igralištu kod Vatrogasnog doma Buševec.

Na natjecanjima će se izvoditi dvije vježbe prema pravilniku Hrvatske vatrogasne zajednice bez štafetne utrke.

Organizatori su za prve tri ekipe osigurali pehare, dok će svi ostali sudionici natjecanja dobiti zahvalnice za sudjelovanje.

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno