turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

HOTNEWS

‘Kiša lije, izviđač se smije!’: Više od tisuću izviđača na 14.Zborovanju u Velikoj Gorici

Svim skautima želimo dobrodošlicu u naš grad i čestitamo Dan izviđača, a našim turopoljskim skautima čestitamo 30.obljetnicu!

Objavljeno

na

Iako su nestabilne vremenske prilike drastično smanjile broj događanja u gradu najavljenih za vikend pred nama, nikakve kiše ne mogu utjecati na planove izviđača. Jer, ipak je njihov slogan – ‘Budi pripravan!’. Stoga, bez ikakve odgode, Velika Gorica iduća dva dana postaje domaćin 14.Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske, godišnjeg nacionalnog okupljanja izviđača iz svih krajeva Lijepe naše.

Ove će se godine, od 19. do 21. svibnja, njih više od tisuću okupiti u središtu našeg grada i odmjeriti svoja znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama. U poslijepodnevnim satima stižu na prostore goričkih osnovnih škola, Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika, gdje će niknuti šatorsko naselje, a u subotu će čitav dan provesti u Parku dr.Franje Tuđmana i prostoru oko OŠ Eugena Kumičića, gdje je lokacija održavanja svih programskih aktivnosti.

– Mi se vodimo našom starom izrekom ‘Kiša lije, izviđač se smije’ ! Iako je vremenska prognoza promjenjiva, sve planirane aktivnosti održavamo. Dolaze svi sudionici, njih preko tisuću, od Osijeka, Varaždina, Pule, Rijeke, Koprivnice, Križevaca, Krapine, Zagreba, pa sve do Zadra i Splita i naravno naši domaćini, skauti iz Velike Gorice. Iskoristit ćemo sve što nam grad pruža i da bolje upoznamo Goricu i Turopolje – rekao nam je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Foto: Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta Tur i Boris Vujnović, gl.načelnik Saveza izviđača Hrvatske/G.Kiš, cityportal.hr

Zborovanje počinje i obilježavanjem Dana hrvatskih izviđača, koji je upravo 19.svibnja, te proslavom 111-te godišnjice neprekidne tradicije skautizma u Hrvatskoj.

– Zborovanje je mjesto gdje se družimo, upoznajemo, provodimo vrijeme skupa i tako slavimo Dan izviđača, ali isto tako to je i mjesto gdje se natječemo. Tu je Državna izviđačka olimpijada, a tu je i Izviđački-olimpijski višeboj, ekipna natjecanja, gdje se s jedne strane osnovnoškolci, s druge srednjoškolci natječu u brzinskom dizanju šatora, vezanju korisnih čvorova u primjeni, prenošenju  poruka na daljinu zastavicama i Morseovim kodom, paljenju vatre i orijentacijskom krosu – ističe Vujnović i posebno zahvaljuje velikogoričkim školama na suradnji.

Foto: Savez izviđača Hrvatske

Zahtjevnog posla organizacije boravka tolikog broja djece prvi put u našem gradu, te svih dodatnih aktivnosti za njih primila se velikogorička Turopoljska udruga skauta Tur, kao izvršni organizator 14. Zborovanja. I kao domaćini pripremili su im doista bogat program obilaska čitavog niza kulturno-povijesnih i lokalnih zanimljivosti Velike Gorice i Turopolja, koji je planiran za nedjelju.

-Čitav niz sudionika lokalne zajednice je trebalo dogovoriti za suradnju i hvala svima koji su nam se odazvali. Sa osnovnim školama smo dogovorili smještaj za prehranu i noćenje najmlađih sudionika. U nedjelju ćemo sa sudionicima obići  od Arheološkog muzeja u Šćitarjevu, na nalazištu Andautonija, koji će nam otvoriti vrata i pružiti stručnu pratnju, tu je Zrakoplovno-tehnički centar gdje će djeca vidjeti remont zrakoplova i sigurno će djeci biti zanimljivo vidjeti jedan ogromni kanader ili povijesne avio primjerke, ipak smo mi grad zrakoplovstva.  Želja nam je obići i Kuriju Modrić-Bedeković, Školu narodnog zdravlja u Mraclinu, gdje će nas dočekati mjesni odbor i KUD Dučec. U Novom Čiču ćemo posjetiti naš Etno centar, gdje će vidjeti povijest drvnog graditeljstva, a i najmlađi će sami moći složiti kućicu – ispričao nam je Alen Konjević, predsjednik velikogoričke Turopoljske udruge skauta Tur.

Foto: Savez izviđača Hrvatske

Čitava se manifestacija održava u suorganizaciji i s pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice Velike Gorice, te u suradnji s brojnim velikogoričkim institucijama, organizacijama i tvrtkama.

– Vjerujem da će biti zanimljivo, nadam se da će gosti našeg grada i 14. Zborovanja izviđača zaista imati prilike upoznati Veliku Goricu, da ćemo se pokazati kao dobar domaćin i da će se kasnije rado vraćati u naš grad, jer izviđačima je cilj i da upoznaju Hrvatsku – rekao nam je Konjević.

Foto: Turopoljska udruga skauta Tur

Svečano otvaranje 14. Zborovanja izviđača Hrvatske održava se u subotu, 20. svibnja, s
početkom u 9:30 sati, ispred Pučkog otvorenog učilišta, gdje će okupljene pozdraviti velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednica Saveza izviđača Hrvatske, Lidija Pozaić Frketić.

Uz izviđački pozdrav ‘Budi pripravan!’, vidimo se u Tuđmancu!

HOTNEWS

Sutra stiže sveti Nikola, a ne propustite i izložbu jaslica i mađioničara Jozu Bozu

Srednjoškolci se večeras od 19:30 sati mogu pridružiti Play station turniru.

Objavljeno

na

Prvi adventski tjedan u Velikoj Gorici donosi nam niz zabavnih, glazbenih, edukativnih i kreativnih događanja. Sav program odvija se u Parku Plemenite općine turopoljske na pozornici u kupoli, Božićnom selu i uredu Bake Božićnjak.

Danas od 16 sati čeka vas DJ Party uz popularne božićne i svjetske hitove, a u 17 sati na pozornicu će stati mališani iz Dječjeg vrtića Ciciban i Didi te izvesti svoj prigodan program. Srednjoškolci se pak, večeras od 19:30 sati mogu pridružiti Play station turniru u organizaciji Geek cluba, a odvijat će se u uredu Bake Božićnjak.

Uz klizalište tu je i program Božićnog sela, sa svojim programom vilenjačkih radionica, igraonice, a pisat će se i pisma Djedu Božićnjaku od 16 do 20 sati. U 18:30 sati teta pričalica ispričat će nam zanimljivu priču.

Sutra će biti poseban dan. Stiže nam sveti Nikola. Program će početi već u 16 sati uz DJ party, a pola sata nakon nastupit će Velikogoričke mažoretkinje. Učenici Osnovne škole Eugena Kvaternika zajedno sa svojim roditeljima i prijateljima pripremili su jednu posebnu izložbu ručno rađenih jaslica i božićnih sela. Program počinje već u 17 sati.

Prije dolaska svetog Nikole u 18:30 sati, najmlađe će zabaviti Jozo Bozo s mađioničarskom predstavom.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Jednake mogućnosti za sve: Novo kombi vozilo za sugrađane s invaliditetom, a rješava se i problem neadekvatne rampe kod policije

A gradonačelnik Ačkar naglasio je i kako je od nedavno dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sve do subote u Velikoj Gorici provode se programi u sklopu akcije “Volim život”, kojom se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom u našem gradu. Tako je danas u Pučkom otvorenom učilištu održan susret osoba s invaliditetom i gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom na kojem se razgovaralo o aktualnim problemima i provedenim mjerama iz Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Velika Gorica.

– Hvala svima koji nesebično dajete sebe te svojim djelovanjem, unatoč otežanim životnim okolnostima i invaliditetu, dajete svijetli primjer, optimizam i budućnost svima onima kojima je teško te budite vjeru i nadu koja može proizaći samo iz toploga srca i plemenitih osoba koje vi definitivno jeste – poručio im je gradonačelnik Ačkar te istaknuo kako je iduće godine u planu donošenje Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jedan od problema koje je mučio je naše sugrađane s invaliditetom je bio pristup goričkoj policijskoj postaji i neadekvatno postavljena rampa.

– Imamo od ministra obećanje da će se krenuti u javnu nabavu i da će se taj dio ubrzo riješiti – rekao je gradonačelnik.

A članove Udruge Suncokret uskoro će odahnuti, dugogodišnji problem oko prostora ubrzo će biti riješen.

– Malo smo zakasnili s prostorom, ali dogovor je konačno postignut. Imali smo malih zapreka, no to smo riješili i prostor kada bude adaptiran s tim danom će se ući u njega – dodao je Ačkar i naglasio još kako je od nedavno dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan, a povećan je i broj zaposlenih osoba s invaliditetom u gradskoj upravi, javnim ustanovama i poduzećima.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Još jedna dobra vijest je i nabavka novog kombi vozila u suradnji s Društvom Crvenog križa Velika Gorica.

– Uskoro ćemo nabaviti treće takvo vozilo. Odradili smo javnu nabavu i vozilo bi trebalo stići u siječnju iduće godine. Cijena mu je oko 70 tisuća eura, a mora još ići na doradu kako bi se prilagodilo osobama s invaliditetom. Nadamo se da će u ožujku biti u pogonu – rekla je Renata Deak iz Crvenog križa.

Neka od postavljenih pitanja gradonačelniku bila su i obnova Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebačkoj, uvođenje božićnica i uskrsnica osobama s invaliditetom, a istaknut je i problem pronalaska asistenta osobama s teškoćama.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A u Galeriji Trumbetaš prisutni su imali priliku razgledati izložbu radova članova Udruge Suncokret koju su nazvali ‘Kreativa s posebnim dodirom – to smo mi’. Radovi su nastali na radionicama koje su namijenjene članovima Udruge, njihovim roditeljima i skrbnicima kao i svim drugim članovima koji se žele uključiti u rad. Bit će tako izložene slike Eleonore i Ivice, skulpture Krešimira Habljaka i kreativni radovi Štefice Dianežević. Izložbu možete pogledati do 6. prosinca.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

VIDEO Novi odron na Jakuševcu, ima ozlijeđenih

Do aktiviranja klizišta došlo je jutros oko 6:40 sati.

Objavljeno

na

Ponovno novi odron smeća na odlagalištu otpada u Jakuševcu. Kako piše dnevnik.hr, do odrona je došlo jutros oko 6:40 sati, a pri čemu su dvije osobe ozlijeđene te im je pomoć pružena u KBC-u Rebro, navode.

Podsjetimo, prvi puta klizište se aktiviralo sredinom studenog i to na zapadnom dijelu odlagalištu. Građani javljaju kako se neopisiv smrad širi cijelim južnim Zagrebom.

U tijeku je policijski očevid, a zatvorena je i Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca.

Naslovna fotografija: FB Inicijativa za Jakuševec

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vozio pijan i u suprotnom smjeru Zagrebačkom ulicom

Imao je 2,66 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

U nedjelju 3. prosinca oko 22:25 sati, gorička policija zaustavila je muškarca koji se vozio u suprotnom smjeru i pod utjecajem alkohola.

– Muškarac starosti 53 godine upravljao je osobnim automobilom krećući se kolnikom Ul. Rudolfa Fizira IV u Velikoj Gorici. Prilikom nadzora utvrđeno da je upravljao vozilom krečući se u suprotnom smjeru. Na raskrižju sa Zagrebačkom ulicom ušao je u raskrižje na znak upaljenog crvenog svjetla na semaforu za svoj smjer  – istaknuli su iz policije i dodali kako je muškarac imao 2,66 promila alkohola u krvi.

Isti je uhićen, zadržan do otrežnjenja, te će danas uz Optužni prijedlog biti prepraćen na Općinski sud – prekršajni odjel u Velikoj Gorici.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Donja Lomnica: 42-godišnji muškarac kažnjen s više od tisuću eura, evo zašto

Dobio je pravomoćnu presudu

Objavljeno

na

Gorička policija pojačanom kontrolom vozača za vikend, zabilježila je ukupno 30 prometnih prekršaja. Ovoga puta ispisala je brojne kazne, a čak pet vozača je uhićeno. Jedan od vikend rekordera bio je 42-godišnjak. 

– U subotu 2. prosinca u 00,45 sati, prilikom nadzora zaustavljen je muškarac koji se vozo Odranskom ulicom u mjestu Donja Lomnica. 42-godišnjak je pritom odbio alkotestiranje, narušavao je javni red i mir te je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike – govore iz policije.

Muškarac je uhićen, zadržan je do otrežnjenja  te je istog dan uz Optužni prijedlog prepraćen na Općinski sud – prekršajni odjel u Velikoj Gorici. Pravomoćnom presudom proglašen je krivim te je kažnjen s 500 eura novače kazne po prometu i 700 eura kazne za narušavanje javnog reda i mira.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno