Povežite se s nama

HOTNEWS

‘Kiša lije, izviđač se smije!’: Više od tisuću izviđača na 14.Zborovanju u Velikoj Gorici

Svim skautima želimo dobrodošlicu u naš grad i čestitamo Dan izviđača, a našim turopoljskim skautima čestitamo 30.obljetnicu!

Objavljeno

na

Iako su nestabilne vremenske prilike drastično smanjile broj događanja u gradu najavljenih za vikend pred nama, nikakve kiše ne mogu utjecati na planove izviđača. Jer, ipak je njihov slogan – ‘Budi pripravan!’. Stoga, bez ikakve odgode, Velika Gorica iduća dva dana postaje domaćin 14.Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske, godišnjeg nacionalnog okupljanja izviđača iz svih krajeva Lijepe naše.

Ove će se godine, od 19. do 21. svibnja, njih više od tisuću okupiti u središtu našeg grada i odmjeriti svoja znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama. U poslijepodnevnim satima stižu na prostore goričkih osnovnih škola, Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika, gdje će niknuti šatorsko naselje, a u subotu će čitav dan provesti u Parku dr.Franje Tuđmana i prostoru oko OŠ Eugena Kumičića, gdje je lokacija održavanja svih programskih aktivnosti.

– Mi se vodimo našom starom izrekom ‘Kiša lije, izviđač se smije’ ! Iako je vremenska prognoza promjenjiva, sve planirane aktivnosti održavamo. Dolaze svi sudionici, njih preko tisuću, od Osijeka, Varaždina, Pule, Rijeke, Koprivnice, Križevaca, Krapine, Zagreba, pa sve do Zadra i Splita i naravno naši domaćini, skauti iz Velike Gorice. Iskoristit ćemo sve što nam grad pruža i da bolje upoznamo Goricu i Turopolje – rekao nam je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Foto: Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta Tur i Boris Vujnović, gl.načelnik Saveza izviđača Hrvatske/G.Kiš, cityportal.hr

Zborovanje počinje i obilježavanjem Dana hrvatskih izviđača, koji je upravo 19.svibnja, te proslavom 111-te godišnjice neprekidne tradicije skautizma u Hrvatskoj.

– Zborovanje je mjesto gdje se družimo, upoznajemo, provodimo vrijeme skupa i tako slavimo Dan izviđača, ali isto tako to je i mjesto gdje se natječemo. Tu je Državna izviđačka olimpijada, a tu je i Izviđački-olimpijski višeboj, ekipna natjecanja, gdje se s jedne strane osnovnoškolci, s druge srednjoškolci natječu u brzinskom dizanju šatora, vezanju korisnih čvorova u primjeni, prenošenju  poruka na daljinu zastavicama i Morseovim kodom, paljenju vatre i orijentacijskom krosu – ističe Vujnović i posebno zahvaljuje velikogoričkim školama na suradnji.

Foto: Savez izviđača Hrvatske

Zahtjevnog posla organizacije boravka tolikog broja djece prvi put u našem gradu, te svih dodatnih aktivnosti za njih primila se velikogorička Turopoljska udruga skauta Tur, kao izvršni organizator 14. Zborovanja. I kao domaćini pripremili su im doista bogat program obilaska čitavog niza kulturno-povijesnih i lokalnih zanimljivosti Velike Gorice i Turopolja, koji je planiran za nedjelju.

-Čitav niz sudionika lokalne zajednice je trebalo dogovoriti za suradnju i hvala svima koji su nam se odazvali. Sa osnovnim školama smo dogovorili smještaj za prehranu i noćenje najmlađih sudionika. U nedjelju ćemo sa sudionicima obići  od Arheološkog muzeja u Šćitarjevu, na nalazištu Andautonija, koji će nam otvoriti vrata i pružiti stručnu pratnju, tu je Zrakoplovno-tehnički centar gdje će djeca vidjeti remont zrakoplova i sigurno će djeci biti zanimljivo vidjeti jedan ogromni kanader ili povijesne avio primjerke, ipak smo mi grad zrakoplovstva.  Želja nam je obići i Kuriju Modrić-Bedeković, Školu narodnog zdravlja u Mraclinu, gdje će nas dočekati mjesni odbor i KUD Dučec. U Novom Čiču ćemo posjetiti naš Etno centar, gdje će vidjeti povijest drvnog graditeljstva, a i najmlađi će sami moći složiti kućicu – ispričao nam je Alen Konjević, predsjednik velikogoričke Turopoljske udruge skauta Tur.

Foto: Savez izviđača Hrvatske

Čitava se manifestacija održava u suorganizaciji i s pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice Velike Gorice, te u suradnji s brojnim velikogoričkim institucijama, organizacijama i tvrtkama.

– Vjerujem da će biti zanimljivo, nadam se da će gosti našeg grada i 14. Zborovanja izviđača zaista imati prilike upoznati Veliku Goricu, da ćemo se pokazati kao dobar domaćin i da će se kasnije rado vraćati u naš grad, jer izviđačima je cilj i da upoznaju Hrvatsku – rekao nam je Konjević.

Foto: Turopoljska udruga skauta Tur

Svečano otvaranje 14. Zborovanja izviđača Hrvatske održava se u subotu, 20. svibnja, s
početkom u 9:30 sati, ispred Pučkog otvorenog učilišta, gdje će okupljene pozdraviti velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednica Saveza izviđača Hrvatske, Lidija Pozaić Frketić.

Uz izviđački pozdrav ‘Budi pripravan!’, vidimo se u Tuđmancu!

Crna kronika

Policija objavila detalje strašne nesreće u Dugom Selu, vozač je uhićen

Iz Policijske uprave zagrebačke apeliraju na vozače i sudionike u prometu na povećani oprez.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka, nakon provedenog očevida, objavila je detalje prometne nesreće u kojoj je jučer u Dugom Selu smrtno stradala 8-godišnja djevojčica.

– Jučer, 21. svibnja oko 12.05 sati u Rugvičkoj ulici u Dugom Selu, 27-godišnjak je upravljao teretnim automobilom marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka te prilikom skretanja u desno na kolnik ulice II. savski odvojak, bez da se prije započinjanja navedene radnje uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili njihovu imovinu, ne vodeći pritom računa o smjeru i položaju svog vozila u odnosu na pješaka s njegove desne strane, kotačima vozila zahvatio je pješaka-dijete koje je pješice prelazilo kolnik navedenog odvojka u smjeru jugoistoka, pri tome dolazeći vozaču s njegove desne strane, krećući se prethodno nogostupom – ističu iz policije.

Zbog nesreće promet Rugvičkom ulicom od I. savskog odvojka do II. savskog odvojka bio je obustavljen od 12.15 do 15.35 sati. Vozač teretnog automobila je uhićen te će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava protiv istog biti dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

– Pozivamo vozače i sve ostale sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih pravila kako bi se povećala razina sigurnosti u cestovnom prometu – apelirali su iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dani kriznog upravljanja okupili stručnjake koji raspravljaju o klimatskim promjenama, sigurnosti, analizi kriznih situacija

Hrvatska godinama razvija različite sektore koji su zaduženi za upravljanje kriznim situacijama.

Objavljeno

na

Sve je sve više događaja izazvanih prirodnim katastrofama ili pak ljudskim djelovanjem koji zahtijevaju kvalitetno krizno upravljanje. Kako bi razmijenilo iskustva te što bolje odgovorilo na njih, Veleučilište Velika Gorica 17. godinu organizira međunarodnu konferenciju Dani kriznog upravljanja. Ministarstvo unutarnjih poslova partner je konferencije koju je u Termama Tuhelj otvorio ministar Davor Božinović.

– Brojne su situacije u kojima svjedočimo o ugrozama za ljudske živote. Nedavno smo svjedočili situaciji s olujnim vjetrovima koji su pogodili Sjever Hrvatske, imamo ljetne požare, poplave, ali i situaciju u svijetu koja nije stabilna pogotovo kad govorimo o europskom kontinentu. Sve sastavnice civilne zaštite i sustava domovinske sigurnosti traže odgovore na takvu vrstu rizika koristeći sve one alate koji nam stoje na raspolaganju – naglasio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te dodao:

– Tu je važna i međunarodna komponenta na kojoj smo itekako radili, uvećavajući se kroz sustave, prije svega Europske unije za zaštitu i spašavanje. Radi se o poslu koji treba stalno unaprjeđivati. Tu smo svi prije svega zbog zaštite života naših građana i gostiju te smanjenja materijalnih šteta. Ovo je jedna odgovorna pozicija za sve sastavnice koje sudjeluju u tome i naša je obveza stalno unapređivati protokole rada ali i opremati se te uvježbavati za sve krizne situacije – rekao je Božinović.

Ovaj važan događaj okuplja vodeće stručnjake iz područja kriznog upravljanja koji će raspravljati te predstaviti najnovija istraživanja i rješenja o gorućim temama kao što su klimatske promjene, održivost, sigurnost i zaštita, međunarodna i europska sigurnost, komunikacija i tehnologija te analize kriznih situacija.

– Teme konferencije su vrlo aktualne za vrijeme u kojem živimo. Na ovaj način doprinosimo razrješavanju nekih gorućih pitanja koja su na našem području u kojem živimo jako aktualna. Konferencija će odgovoriti na glavna pitanja kao što je rano upozoravanje, odnosno definiranje elemenata sigurnosti u nacionalnom i međunarodnom okruženju! – izjavila je prof.dr.sc. Sanja Kalambura, predsjednica organizacijskog odbora konferencije.

Svijet se suočava s klimatskim promjenama koje nas sve više pogađaju. Ekstremni vremenski uvjeti, poplave, požari i uragani postaju sve češći, ostavljajući iza sebe razaranje i ljudske tragedije. Održivost naše planete više nije samo pitanje izbora, već nužnost koju moramo hitno rješavati. Sigurnost i zaštita također su ključne teme ovogodišnje konferencije. Sve kompleksniji geopolitički odnosi, terorističke prijetnje i cyber napadi zahtijevaju brze i učinkovite odgovore.

– Civilizacija 21. stoljeća koja često proizvodi različite vrste kriza, koje ne proizvode samo države već i krize koje su posljedica ljudskog djelovanja i tehnologije koja se izrazito brzo razvija. U budućnosti ćemo se susresti s izazovima za koje u ovom trenutku ne možemo ni zamisliti kakvi će biti. Iz tog razloga konferencija je jako bitna jer se barem jednom godišnje susretnu važni dionici i raspravljaju o temama kriznog upravljanja te komuniciraju o ostalim aktivnostima u okviru kriznih situacija što je izrazito važno jer razmjenjujemo znanja i iskustva koja su nam svakodnevna. Ono što je dobro za Republiku Hrvatsku je da mi već godinama razvijamo različite sektore koji su zaduženi za upravljanje kriznim situacijama. Sada smo se zaista stabilizirali i postoji jasan sustav kriznog upravljanja, postoje različiti sektori za različite situacije. Dosadašnje iskustvo govori da imamo kapacitete, iskustvo i znanje te se možemo nositi s različitim vrstama kriza! – rekao je prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN.

Na konferenciji su prvog dana bili i ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, partnera projekta Neven Karas, v. d. dekana Veleučilišta Velika Gorica Tamara Čendo Metzinger, voditeljica odjela za komunikacije, partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Carmen Gruber te brojni stručnjaci iz ovog područja.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kad će (opet) kiša? Srijeda donosi više sunca, no nestabilno vrijeme sve do kraja tjedna

Do kraja dana još bi moglo biti pljuskova, pa i jače grmljavine, kažu prognostičari, te poručuju: ‘Ne treba se bojati ni blizu onakve oluje kao u srpnju prošle godine!’

Objavljeno

na

Objavio/la

Do kraja dana još će povremeno biti kiše ili pljuskova s grmljavinom koji mogu biti i izraženiji. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, koji uz jače pljuskove može prolazno biti i jak. Temperatura zraka oko 20°C, s pljuskovima osvježenje.
U srijedu više sunca, pretežno ili djelomično sunčano, ali od sredine dana ponegdje će opet biti kiše ili pljuska s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 10 do 15°C, a najviša dnevna između 21 i 25 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov s FB stranice ‘Kad će kiša?’.
A prognostičari DHMZ-a sa svoje popularne FB stranice poručuju:
– Ne treba se bojati ni blizu onakve oluje kao u srpnju prošle godine – pišu na stranici Vremenska prognoza by MeteoTeam. 
Od četvrtka djelomice, pa i pretežno sunčano, ponajprije na Jadranu, ali ne posve stabilno. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, češće u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Vjetar na kopnu uglavnom slab, na Jadranu slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Temperatura zraka bez veće promjene, dnevna maksimalna oko 25 Celzijusa, najavljuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Naslovna fotografija: Ilustrativna/ Stephen Andrews/ pexels.com

Nastavite čitati

Crna kronika

Tragedija u Dugom Selu: Kamionom usmrtio dijete

Nesreća se dogodila oko podneva u Rugvičkoj ulici.

Objavljeno

na

Velika tragedija dogodila se danas oko podneva u Dugom Selu, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka. Naime, vozač kamiona naletio je na dijete u Rugvičkoj ulici koje je na žalost smrtno stradalo. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o djevojčici koja je išla iz škole.

O ovom strašnom događaju koji je u crno zavio cijeli grad, oglasio se i gradonačelnik Nenad Panian.

– Ne postoje riječi koje mogu izraziti dubinu tuge koju osjećam zbog nenadoknadivog gubitka dječjeg života. U ovim teškim trenucima, želim roditeljima uputiti najdublju sućut i podršku. Želim da znate kako sam uz vas mislima i u molitvama. Neka vam ljubav i uspomene koje imate na vaše dijete pruže snagu i utjehu. Neka vaše dijete počiva u miru, a vi pronađite snagu u zajedništvu i podršci svih onih koji vas vole i brinu za vas – napisao je na svojoj društvenom mreži gradonačelnik Panian.

U tijeku je očevid.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na pješačkom prijelazu naletio na pješakinju, policija traži očevice

Prometna nesreća dogodila se u petak oko 14:45 kod kapele Ranjenog Isusa.

Objavljeno

na

Gorička policija u traži očevice prometne nesreće u Velikoj Gorici u kojoj je u petak 17. svibnja oko 14:45 sati stradala pješakinja.

Naime, nesreća se dogodila kod crkve Ranjenog Isusa na Aveniji pape Ivana Pavla II. Na pješakinju je na pješačkom prijelazu naletio vozač kombi vozila crvene boje.

– Molimo građane ukoliko imaju bilo kakve informacije o ovoj prometnoj nesreći u kojoj je ozlijeđena pješakinja da nam se jave osobno u Policijsku postaju Velika Gorica ili na broj telefona 6221 – 144 – pozivaju iz goričke policije.

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno