Povežite se s nama

Kultura

Kazališna predstava ”Audicija” otvorila Vidove dane u Mraclinu

Objavljeno

na

Sinoć su u Društvenom domu u Mraclinu kazališnom predstavom ”Audicija” Zelinskog amaterskog kazališta (ZAmKa) otvoreni Vidovi dani koji će raznovrsnim programom za sve uzraste, mlade i one malo manje mlade, trajati cijeli tjedan. Uvodnu riječ pred posve ispunjenom dvoranom imao je Vjekoslav Kovačić Kova, jedan od organizatora popularne mraclinske manifestacije.

 

Predstava ”Audicija” pobjednik je županijske smotre održane u Buševcu i predstavljala je Zagrebačku županiju na Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u Pazinu ove godine. Ovo je bila 12 izvedba ”Audicije” i primljena je odlično na svim pozornicama, prema riječima Štefice Fanjek, kompletne autorice (tekst, režija). Osnovna radnja predstave je audicija za glumce naturščike (amatere) koja je održana u seoskom kafiću i privukla je ”glumce” raznih profila željnih slave i pojavljivanja na filmu i televiziji. Scenarij komedije baziran je na svakodnevnom životu običnih ljudi i nudi mogućnost svih mogućih improvizacija.
Glumci ”ZAmKa” su sjajni i njihove parade na mraclinskoj sceni izazivale su buru oduševljenja i spontani pljesak, a najjače je odjekivao dječji smjeh iz gledališta. ”Audicija” je u svojoj iskrenosti toliko snažna i sugestivna da je možete smjestiti u bilo koji kafić i u bilo kojem mjestu.

 

Kompletna autorica ”Audicije” Štefica Fanjek voditeljica je glumačkog ansambla od 2007. godine, a prije toga je bila član Hrvatskog pjevačkog društva. Piše isključivo komedije, a počela je tako što je napisala tekst za Samoborski fašnik. O boravku u Mraclinu redateljica Fanjek govori sve najljepše: – Ovo je naš peti nastup u Mraclinu i uvijek smo lijepo primljeni i nadam se da ćemo i slijedećih godina imati prigodu da nastupimo pred ovom divnom publikom. Znate, mi svi imamo svoj redoviti posao (u glumačkoj trupi je samo jedan student) i ovo radimo u slobodno vrijeme. Naša nagrada nisu novci nego pljesak gledališta. Iako smo amateri, stvaranju predstave pristupamo odgovorno i uvježbavamo je od početka godine do kraja ožujka. Inspiracija za moje komedije su slike i detalji iz naše svakodnevnice.

 

galerija fotografija

Kultura

FOTO Boja u ovom kišnom danu nije nedostajalo u Gradićima! Likovnom kolonijom počeli Dani europske baštine

‘U ovim vremenima i više je nego potrebno brinuti o svojoj kulturi, tradiciji i baštini, jer sve uspješne civilizacije su se samo kroz njih održale, a rad s najmlađima je pravi put’, poručio je gradonačelnik Ačkar.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Društvenom domu Gradići održana je tradicionalna Likovna kolonija za djecu i mlade KUD-a Gradići, kojom je započeo i program 11. Dana europske baštine u našem kraju s temom –  Živuća baština. Turopoljski modni dodaci, poculica i podgutnica, bili su glavni motivi ovogodišnje likovne kolonije, koja je okupila 54 djece, te desetero likovnih umjetnika iz Velike Gorice i okolice.

– Sve pohvale našim udrugama i svima koji sudjeluju u ovim vremenima u kojima je to sve teže, i više je nego potrebno brinuti o svojoj kulturi, tradiciji i baštini, jer sve uspješne civilizacije su se samo kroz njih održale. I ovakav rad s najmlađima koji ovdje puni veselja izrađuju svoje kreacije je pravi put – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Djeca su izrađivala svoj doživljaj podgutnice u glini uz vodstvo ak.kipara Andrije Gašparuša

KUD Gradići osmu godinu zaredom organizira ovu Etno dječju likovnu koloniju, a treći put i u sklopu programa Dana europske baštine u goričkom kraju.

– Zahvaljujem gradu Velikoj Gorici i Odjelu za društvene djelatnosti koji je prepoznao našu likovnu koloniju kao bitan segment u dječjem stvaralaštvu. Uz ovaj naš redovni pjevni, plesni i folklorni program željeli smo malo proširiti i na likovni izričaj, što se pokazalo izuzetno  dobrom odlukom. Ove godine smo pripremili i malo iznenađenje, prvi put radimo i s glinom, pa smo kao voditelja doveli goričkog akadamskog kipara, Andriju Gašparuša – ispričala nam je predsjednica KUD-a Gradići, Gordana Kovačić.

Foto: Predsjednica KUD-a Gradići, Gordana Kovačić i gradonačelnik Krešimir Ačkar

Foto: Članice KUD-a Gradići

Spomenuti gorički kipar ujedno je i predsjednik udruge KulTur, koja se bavi promicanjem kulture i umjetnosti u društvu, a posebno kroz rad s mladima.

– Na ovoj likovnoj koloniji upoznajemo djecu s radom u glini, svatko radi podgutnicu kako ju zamišlja, svoj vlastiti dizajn, a kad se sve to posuši, onda će ih i oslikati – pojasnio je kipar, Andrija Gašparuš. 

Ujedno nam je otkrio kako udruga KulTur već od idućeg mjeseca kreće s nizom dječjih likovnih radionica, gdje će se baviti crtanjem, slikanjem i radom s glinom, u suradnji s KUD-om Novo Čiče, Muzejom Turopolja i Pučkim otvorenim učilištem, o čemu će sve zainteresirane uskoro obavijestiti i putem svojih društvenih stranica.

I tako je, kiši usprkos, ovaj dan u Gradićima protekao ispunjen smijehom i bojama.

Nastavite čitati

Kultura

Sto godina Disneya: Prisjetite se djetinjstva uz omiljene filmove u Kinu Gorica

Ove godine jedna najvećih i najpoznatijih produkcijskih kuća slavi 100 obljetnicu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Jedna najvećih i najpoznatijih produkcijskih kuća na svijetu The Walt Disney Company 16. listopada slavi veliku okruglu, stotu obljetnicu.

Stoga će Kino Gorica tijekom listopada prikazivati neke od najboljih Disneyjevih filmova uz koje su odrastale brojne generacije. To su Pepeljuga, Mala Sirena, Ljepotica i zvijer te Potraga za Nemom.

– Cilj programa je ponuditi najbolja novija animirana i igrana filmska ostvarenja na velikom platnu te upoznati nove generacije s klasičnim bajkama i predstaviti im starije filmove uz koje su odrasli njihovi roditelji. Prilika je to i za sve obožavatelje Disneyja da prvi put ili još jednom pogledaju svoje omiljene animirane filmove u kinu – ističu iz goričkog Kina.

Projekcije će se održavati svaku subotu u 16:00 sati, a cijena ulaznice je 3 eura. Prva će biti 7. listopada kada ćete moći pogledati animirani mjuzikl iz 1950. napravljen po uzoru na istoimenu bajku – Pepeljuga. Raspored ostalih projekcija pronađite ovdje. 

Nastavite čitati

Kultura

Zagrebačka učiteljica Zdenka Jozić Matijaš dobitnica književne nagrade Albatros

Zbirku pjesama ‘Pjesme iz moga zavičaja’ prosudbeno Povjerenstvo odabralo je kao najbolju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zdenka Jozić Matijaš iz Zagreba ovogodišnja je dobitnica Književne nagrade Albatros za 2023. godinu. Njezinu zbirku pjesama ‘Pjesme iz moga zavičaja’ prosudbeno Povjerenstvo odabralo je kao najbolju.

Inače, ove je godine na natječaj pristiglo 14 radova.

Poezija, koju autorica donosi, je duboko ukorijenjena u svakodnevicu, prepuna izričaja povezanosti čovjeka i njegovog zavičaja. A što je zavičaj? Je li to mjesto rođenja ili sve ono što nas okružuje i što nas dopunjuje? – istaknuli su članovi povjerenstva.

Autorica Jozić Matijaš je 1968. godine u Kaleniću kraj Požege. U Zagrebu je završila Studij predškolskog odgoja te studij filozofije i religijske kulture na Filozofskom fakultetu DI. Radi trenutno u Osnovnoj školi Bartol Kašić u Zagrebu, a pjesme su joj objavljivane u dječjim časopisima Radost, Smib, Prvi izbor i Mak, kao i drugim časopisima i udžbenicima za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Nagrađena knjiga će izaći iz tiska u prosincu ove godine, a autoricu očekuje i novčana nagrada. Sama dodjela bit će početkom prosinca u sklopu proslave Dana grada.

 

Nastavite čitati

Kultura

Bukevje u znaku dječjeg folklora i susreta ”Lepi naš posavski k(r)aj”

Uz male folkloraše iz Bukevja, nastupit će i djeca iz Buševca, Novog Čiča, Mraclina, Šćitarjeva i Gline.

Objavljeno

na

Objavio/la

Mali čuvari tradicije predstavit će se u subotu u Bukevju na Dječjim susretima folklora ”Lepi naš posavski k(r)aj”.

Osim domaćina i organizatora, malih folkloraša iz KUD-a Slavuj Bukevje, publici će se predstaviti djeca iz pet kulturno umjetničkih društava. To su mali plesači iz Buševca, Novog Čiča, Mraclina, Šćitarjeva i Gline.

Pjesme, igre, ples i svirku najmlađih možete pogledati u Društvenom domu Bukevje s počekom u 16 sati.

Naslovna fotografja: KUD Slavuj Bukevje

Nastavite čitati

Kultura

Trodnevni velikogorički festival ‘Oglede’ oživjet će umjetnost u prostoru

Tema prvog izdanja festivala koji će se održati od 5. do 7. listopada je tema „zamjene“.

Objavljeno

na

Pred nama je prvi velikogorički festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi. „Oglede“ festival potrajat će od 5. do 7. listopada na nekoliko atraktivnih lokacija Trga kralja Tomislava u Velikoj Gorici, a ponudit će performanse, predstave, ali i radove vizualnih umjetnika, instalacije i skulpture.

– Cilj nam je oživjeti umjetnost u prostoru, uklopiti je u grad. Velik dio programa su hodajuće točke i performansi u pokretu koji ne mogu funkcionirati u zatvorenim prostorima – govori umjetnička ravnateljica festivala, glumica i izvođačica Ana Katulić.

Festival želi senzibilizirati publiku za suvremene umjetničke prakse, ali i otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjivanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone. Tema prvog izdanja festivala je tema „zamjene“, pa tako i umjetnički radovi komuniciraju zadanu temu i perspektivu.

Foto: Oglede

Program će otvoriti rad Siniše Labrovića i Ismaila Balde Kouyate „Drago mi je da se razumijemo“, u četvrtak, 5.listopada u 18:30 sati, na lokaciji Trg kralja Tomislava 8.

Hrvatska, kao dio EU i bogatog Zapada, postala je privlačna destinacija za mnoge ljude kojima je život težak ili nemoguć u njihovim zemljama. S druge strane, prema popisu iz 2021. Hrvatska je i sama u zadnjih 10 godina izgubila skoro 10 posto stanovništva. U Velikoj Gorici pokušat će se vidjeti, čuti i razumjeti jedan Senegalac koji živi u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan Hrvat koji je pobjegao iz Hrvatske 2018. godine – stoji, među ostalim, u opisu rada.

– Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj EU, pa i cijelom svijetu, jedna od glavnih tema jesu izbjeglice i azilanti. Odnos prema njima izvor je i međudržavnih sporova i sukoba unutar samih država. Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti, a odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti, simboličko ubojstvo – poručio je Labrović uoči performansa.

Trodnevni festival predvodi velikogorički umjetnik, kipar, Matej Vuković, te studentica Akademije likovnih umjetnosti, Velikogoričanka Paulina Vukoja, a stižu i splitski performer Gildo Bavčević, Osječanka Mia Štark, pulski umjetnički kolektiv „Zoolektiv“, kao i Nikolina Majdak (Zagreb), AMV Kolektiv (Ana Marija Maravić i Vita Jončić), Teatar Cirkus Punkt, te KFS Propuh/ Triko cirkus teatar.

 

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno