Povežite se s nama

HOTNEWS

Kako su Goričani stvarali “vatrene”: Od Luke i Štefa, preko tate Bombe, do bake u Bosni…

U iščekivanju ogleda s Belgijom u Kataru, vraćamo se u prošlost i predstavljamo važnu ulogu velikogoričkih trenera u razvoju cijelog niza hrvatskih reprezentativac, od Luke Modrića pa nadalje…

Objavljeno

na

Dok ovih dana uživamo u svemu što hrvatski nogometaši rade u Kataru, dok s nestrpljenjem iščekujemo ključnu utakmicu protiv Belgije, s posebnim ponosom pratimo što na terenu izvodi Marcelo Brozović. Koji je, usput rečeno, protiv Kanade pretrčao 13,9 kilometara!

– To je zato što je za užinu jeo kolače. Da je bilo salame i sira, pretrčao bi 14 i pol – našalio se Dejan Lovren nakon objave ovog frapantnog podatka.

U međuvremenu, dok pratimo maratonca iz Okuja, čekamo i hoće li barem poneku minutu dobiti naš Ante Budimir, dečko s Cibljanice, a u svemu tome tražimo i neke druge poveznice Velike Gorice i Turopolja s ovom vatrenom generacijom. A njih ima koliko ti srce želi. Pa ajmo krenuti redom, od Broza i njegove udarničke priče.

– Bio je klinac, baš dijete, valjda 8-9 godina, kad ga je tata Bomba doveo na Udarniku. Bio je sitan, manji i puno mlađi od ostalih u toj generaciji, najmlađoj koju smo tad imali, ali odmah sam vidio da tu ne pripada. Onako vižljast, motoričan, prolazio je između ovih mojih, puno većih od njega, izluđivao ih je… I doslovno sam se bojao da ga netko ne udari, ne oplete po nogama – prisjeća se Senad Harambašić, aktualni trener Kurilovca i čovjek koji je povukao možda i ključni potez u toj najranijoj fazi Marcelove nogometne priče.

– Ne znam više točno koliko je točno bio kod nas, ali mislim da nije duže od dva tjedna. Kad sam vidio kako stoje stvari, pozvao sam njegovog tatu na stranu i rekao mu: ‘Bomba, ajde uzmi malog pod ruku i vodi ga dalje. Imaš Radnik, imaš Dragovoljac, oni imaju i mlađe kategorije, u koje on spada, jer ovdje nema što raditi. I Bomba me poslušao, odveo ga je u Siget, a meni i danas to zamjeraju na Udarniku – priznaje Senad, koji se ipak nekako nosi s tim zamjerkama.

I može mu biti, jer tko zna kako bi se cijela priča razvijala da ga je ostavio tu, da ga nije poslao dalje, koliko god je teško vjerovati da Marcelo ne bi “isplivao” prije ili kasnije.

A kad smo već kod Senada, idemo dalje. Prema Anti Budimiru, kojeg je trenirao u kadetima Radnika.

– Ajoj, koja je to ‘klempina’ bila… – smije se Senad, pa nastavlja:

– Sjećam se prvog treninga, mislio sam da me sprda. Što god kažem da se radi, njemu ne ide pa ne ide. Čak sam mu rekao da ode trčati krugove dok se svi ostali zagrijavaju, nije mi bilo jasno što se događa… A onda sam shvatio o čemu se radi, da je to dečko koji nema urođeni talent, ali je nevjerojatan radnik, klinac koji je odlučan da uspije.

 

Pamti još jednu sekvencu, epizodu koja je vjerojatno i Anti pomogla da još ozbiljnije shvati nogomet.

– Došao mi je jedan dan i rekao da ga neće biti sljedeća tri tjedna jer ide kod bake u Bosnu… Rekao sam mu: ‘Ante, jesi ti normalan?! Nisi više u pionirima, ovo su kadeti i nema toga. Imaš slobodno od četvrtka do nedjelje, u ponedjeljak da si bio na treningu!’ I bogme, pojavio se u ponedjeljak – pamti Harambašić.

S Budimirom u napadu kadeti Radnika ušli su u 1. HNL, i to u najvećoj mjeri zahvaljujući upravo toj “klempini”.

– Te sezone zabio je, ako se ne varam, 53 ili 54 gola! Čudo jedno. Iako, bio je specifičan, svi mi okolo nismo mogli vjerovati kako to sve izvodi. Znate, on ima neobično veliko stopalo, broj 45 ili 46, i kad god šlampavo, krivo zahvati loptu, zabije gol. A kad je pogodi kako treba, golmani mu obrane. Ali eto, zabijao je, trpao nemilice, bio zaista sjajan – govori Senad.

Veze su ostale snažne i godinama poslije, kad je Budimir već bio klasa od igrača.

– Kad sam polagao za PRO licencu, trebala mi je praksa u nekom od klubova iz liga petice. Nazvao sam Antu, rekao mu što mi treba i čovjek mi je sve riješio. Ali baš sve; avionsku kartu, smještan kod sebe u stanu, sve dogovorio u klubu… Ali to je samo potvrda onoga što svi koji ga poznaju jako dobro znaju, da je riječ o izuzetnom dečku, kvalitetnom i prekrasno odgojenom – hvali svog igrača i prijatelja Harambašić na kraju svog dijela ovog teksta.

Pa idemo dalje, nastavljamo s Budimirom, ali prebacujemo se na Ivana Preleca.

– Antu nisam nikad trenirao, ali igrao sam s njim u Radniku. Tad je još bio junior, tek je ulazio u prvu momčad, i mogu se složiti da možda nije bio najtalentiraniji, ali bio je nevjerojatan radnik, uporan i neumoran, s kvalitetom da se uvijek nađe u pravo vrijeme na pravome mjestu, da nekako ugura loptu u gol – govori Prelec, trenutačno trener danskog Vejlea, s dugogodišnjim iskustvom iz Dinamove škole nogometa.

A tamo su se rodile još neke poveznice s ovom generacijom hrvatske reprezentacije.

– Uh, ima ih koliko hoćeš… Prvo, s Lukom Modrićem sam trenirao u vrijeme dok smo bili klinci, u sklopu individualnog rada za najveće talente iz škole. Stariji je od mene dvije godine, ali svi smo mi taj dodatni rad imali u istim terminima, tu sam ga dobro upoznao i shvatio o kakvom je potencijalu riječ – počinje Prela, pa nastavlja:

– U Dinamu sam igrao i s Dejanom Lovrenom, koji je moja generacija, ali i s godinu starijim Vedranom Ćorlukom, danas pomoćnikom izbornika. A onda sam, kad sam se upustio u trenerske vode i došao u Dinamo, vodio još nekoliko igrača iz ove momčadi. Josipa Šutala trenirao sam najduže, pune dvije godine, a radio sam i s Bornom Sosom kroz generaciju ’98. Odmah se vidjelo da je ekstra potencijal, pravi moderni lijevi bek s nevjerojatnom moći ponavljanja, s izvrsnim centaršutem iz punog trka… U fizičkom smislu možda nije bio posebno impresivan, ali izuzetno je inteligentan igrač.

Bila je to vrlo zanimljiva generacija, u kojoj su bili i Josip Brekalo, Branimir Kalaica, Adrian Šemper, Karlo Goda, Vinko Soldo, a sa svim tim dečkima više i duže radio je još jedan Velikogoričanin, Dean Klafurić.

– Ja sam zapravo vodio generaciju ’99, a Klaf tu ’98, ali jedan drugome smo asistirali na treninzima, tako da smo ih obojica jako dobro upoznali. Kratko sam trenirao i Joška Gvardiola, počeo sezonu s njegovom generacijom, ali vrlo brzo je došao poziv da preuzmem Goricu, što sam i prihvatio te napustio Dinamovu akademiju. Sve u svemu, lijepo je vidjeti sve njih na SP-u, na ovom nivou, ali ‘moji’ klinci zapravo tek dolaze. Baš sam zbrajao tijekom posljednje utakmice U-21 reprezentacije, od 22 igrača u zapisniku, trenirao sam njih 18… – zaključio je Prela pa predao riječ Klafu.

– Da, Sosa i Šutalo su ‘naši’ igrači, ali nisu i jedini s kojima sam radio iz ove momčadi tijekom karijere. Kad sam 2013. bio pomoćnik izbornika U-17 reprezentacije Dinka Jeličića, u toj momčadi bili su i Dominik Livaković i Marko Livaja. Puno toga sam u to vrijeme doznao o njima kao igračima i dečkima, naravno da sam sretan što su svi nabrojeni danas na ovoj razini, da su napravili velike karijere – priča Klafurić, aktualni trener mađarskog Honveda.

Kao pomoćni trener prve momčadi Dinama vodio je Klaf i Bornu Barišića, još jednog člana ove vatrene momčadi, kroz Dinamovu akademiju upoznao Lovru Majera i Gvardiola, kroz Radnikovu školu spoznao što može mladi Budimir, s kojim je u jednom razdoblju radio i Andrej Panadić, još jedan velikogorički trener, danas u kosovskom Farizaju…

– Kad već nabrajamo, moram vam ispričati priču i o Daniju Olmu… – vraća se još malo unatrag Dean Klafurić.

– S Dinamovom generacijom ’98 bio sam na jednom turniru u mađarskom Györu i tamo smo u finalu izgubili na penale od Barcelone. Kapetan te momčadi bio je Olmo, pamtim i da je tijekom utakmice promašio penal, a onda u raspucavanju zabio. Bio je fantastičan i nisam mogao vjerovati kad sam godinu dana poslije čuo da je došao u Dinamo. I to baš u moju generaciju! Eto, mogu se pohvaliti da sam sudjelovao i u njegovu razvoju, da sam vodio jednog takvog igrača – kaže Klaf.

A kad smo već kod igrača najviše klase, idemo opet do Luke Modrića. I do Donje Lomnice, u kojoj danas stoluje Stjepan Deverić.

– Ako niste znali, Štef je jedini hrvatski nogometaš koji je nastupio na svjetskom i europskom prvenstvu, ali i na Olimpijskim igrama, na kojima je čak i uzeo broncu, u Los Angelesu 1984. – uveo nas je Klafurić u posljednji dio našeg nabrajanja.

Kao trener, Štef Deverić imao je iznimno važnu ulogu u razvoju čudesnog Luke. Dočekao ga je u Dinamovoj školi, vodio ga kao trener, a koju godinu poslije i poveo sa sobom u mostarski Zrinjski. Kažu mnogi da je ta sezona u “divljini” BiH lige puno pomogla Modriću da izraste u igrača kakav je postao.

– Tad je Dinamo usko surađivao sa Zrinjskim, pa se dogovorilo da tri mlada igrača Dinama, Ivica Džidić, Davor Landeka i Luka Modrić, odu na posudbu u Zrinjski. S obzirom na to da sam Luku trenirao u kadetima i juniorima, znao sam sve o njemu, sve napamet. Već u mlađim kategorijama pokazivao je sve znakove velike kvalitete. Kad sam došao kao trener u Zrnjski, samo sam nastavio priču s Lukom. Od samog starta naše suradnje u Mostaru Luka se ponašao kao i uvijek, maksimalno profesionalno. Na svakom treningu i utakmici težio je napretku. Radio je jako, predano, iz dana je u dan je napredovao, bilo je to oku vidljivo kao kad raste neka zgrada – opisivao je Deverić hrvatskog kapetana, uz nastavak:

– Bio je zaista jako talentiran i svojim igrama se stalno nametao. Neću baš reći da sam znao da će jednog dana biti proglašen najboljim igračem svijeta, ali vidjelo se da će biti pravi igrač, jer već u tim ranim godinama bio je maksimalni profesionalac, odskakao je svojim igrama, ali i radom i trudom. To što Luka ima, tu viziju, osjećaj za igru, taj pas, kvalitetu, mekoću… To je nešto posebno. Možda mu je Zrinjski bio prvi seniorski korak, ali nakon toga imao ih je on još puno i svaki je za njega bio važan jer je u svakom još dodatno napredovao. Već tad je puno koristio tu svoju desnu vanjsku… Naravno, sad kad me pitate jesam li mogao pretpostaviti da će Luka jednog dana biti izabran za najboljeg igrača svijeta, mogu kazati da nisam. Tko bi to mogao?! Ali tada se već vidjelo da će biti odličan igrač, jer razvijao se koracima o sedam milja.

I razvio se do neslućenih visina. Zahvaljujući, između ostaloga, i jednom našem treneru. Kao, uostalom, i svi drugi spomenuti u ovoj našoj priči s povodom. Ima Turopolja u ovoj našoj momčadi u Kataru, nema sumnje, treba biti ponosan na to…

– Još sam nešto da vam ispričam – javio se za kraj Senad Harambašić.

– Sjećam se utakmice na Udarniku, igrali smo protiv Dubrave i izgubili 4-1, a Josip Juranović zavaljao nam je nevjerojatan gol iz slobodnjaka s 30 metara. Tad je igrao veznog igrača, tek kasnije postao je bek… Sjećam se i Andreja Kramarić iz finala Kupa regije, Radnik je izgubio 1-0 od Dinama, on je zabio jedini gol.

Eto, još malo poveznica. I tu ćemo stati. Turopolje do Katara, drugi dio, prvi smo već ispričali

CityTV

VIDEO Krojačica Duškica šiva punom parom kako bi kreativci iz Vukovine bili spremni za fašnik

Turopoljski fašnik prilika je da istaknu i pokažu svu svoju originalnost i kreativnost.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ulicama našeg grada uskoro će zavladati fašničko veselje. Vrijeme je to u godini kada na kratko predahnemo od svakodnevice, uskočimo u šarene i vesele kostime, a brige ostavimo iza sebe. Nakon dvije godine stanke, ovogodišnje izdanje 114. Turopoljskog fašnika ponovno nam donosi najveseliju, najluđu i najšareniju povorku fašničkih grupa, udruga i pojedinaca. Biti će to prilika za istaknuti i pokazati svu svoju kreativnost, a iskoristit će ju i članovi i članice Udruge Vukovina u srcu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorjelo smeće na Tržnom centru

Policija će danas obaviti očevid.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o požaru smeća koji se dogodio jučer oko 20:20 sati na Trgu kralja Petra Krešimira u Velikoj Gorici.

– Iz zasad neutvrđenog razloga izbio je požar smeća te su izgorjela dva kontejnera i dvije kante. Uslijed djelovanja topline nastale su termičke destrukcije na plastičnom krovištu – rekli su iz policije.

Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Policija će danas obaviti očevid.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO “Rječnik buševskog govora” kao svojevrsni udžbenik za buduće naraštaje

U Turopolju postoji svega četiri rječnika ovakve vrste.

Objavljeno

na

Objavio/la

Dopovedati, dotepenec, drobec…samo su neke od 4 tisuće riječi koje su zapisane u “Rječniku buševskog govora”, autora Ivana Rožića čija je promocija održana jučer u Domu kulture u Buševcu. Riječ je zapravo o izgovornom rječniku kao dopuna kajkavskom “Rječniku turopoljskog dijalekta”, kapitalnom djelu koje obuhvaća govore Turopolja, a koji se priprema još od 2018. godine.

– Ovaj rječnik uz prijevod kajkavskih riječi i izraza na štokavski govor ima kao glavnu namjenu zabilježiti onakav izgovor kajkavskih riječi kakav je uobičajen na području Buševca. Prilikom izrade poslužio sam se načinom zapisivanja izgovora riječi u engleskom jeziku. Za glasove, za koje u hrvatskom jeziku ne postoje slova, izabrao sam slična prilagođena slova i u uvodu objasnio kako se izgovaraju. Vjerujem da su pravila za izgovor jednostavna – ispričao nam je buševski kreator rječnika, Ivan Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Ana Plehinger, koji je ujedno i izdavač ove posebne zbirke buševskih riječi, podsjetila je kako turopoljski dijalekt ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

– U svrhu daljnjeg proučavanja i zaštite Turopoljskog dijalekta preporučuje se skupljanje rječničkog blaga, a upravo s tim ciljem nastao je i ovaj rječnik. Nakon objave da je turopoljski dijalekt i službeno postao zaštićen, pojavili su se brojni autori, većinom pjesnici, nešto i pisci koji već duže vremena pišu na domaćem kajkavskom govoru. Stoga, možemo reći da naš dijalekt neće izumrijeti, barem dok nositelji zaštite brinu o njemu – rekla je Plehinger.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kao urednik Rožićeva djela potpisuje se Stjepan Rendulić koji naglašava kako u našem Turopolju postoji svega četiri rječnika, a ovaj je jedan od njih.

– On je posebno vrijedan zbog identiteta Buševca kao mjesta i samih stanovnika, ali i samog Turopolja. On povezuje Turopoljce s Buševcem i obrnuto. Devedeset posto su riječi iste s malim razlikama. Bilo bi lijepo kada bi svako selo imalo tako nešto, kako bi na osnovu tih rječnika  sačuvali kompletan fundus riječi turopoljskog dijalekta  – dodao je Rendulić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Rožića je oduvijek fascinirao njegov turopoljski kraj pa je ta ljubav prema prošlosti, običajima, kulturi i tradiciji urodila i brojnim drugim djelima, poput Rodoslovlja buševskih obitelji, monografije Buševca, Povijest Plemenite opčine turopoljske…

– Za svakoga koga zanimaju turopoljski govori ova je knjiga neizbježni udžbenik. Vjerujem da će rječnik ispuniti svoju svrhu, a to je da za buduće naraštaje sačuva buševski govor kao i da potakne ili olakša eventualno učenje buševskog govora u našem vrtiću i u školi – istaknuo je autor Rožić te otkrio kako radi na nekim novim projektima.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Radim trenutno na monografiji vatrogasnog društva, ali i jednoj velikoj knjizi “Zborniku turopoljskog plemstva” koji bi obuhvatio sve plemiće od 15., 16. stoljeća pa sve do danas. Posla ima hvala Bogu, a ima i vremena – s osmijehom zaključuje Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Počeli radovi u Teslinoj ulici, gradonačelnik Ačkar najavio rješavanje problema poplavljenih ulica

Idućih 70 dana u Ulici Nikole Tesle u potpunosti će se izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa i novi asfalt. Vrijednost radova je 335 tisuća eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Kurilovcu je danas radno, započela je dugoočekivana rekonstrukcija Ulice Nikole Tesle, koja će za nešto više od dva mjeseca dobiti sasvim novi izgled u dužini 270 metara, ali i riješiti problematiku oborinskih voda. Početku radova nazočio je i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji se tom prilikom osvrnuo i na učestale probleme s kojima se građani suočavaju zbog lošeg stanja komunalne infrastrukture, pa se bore s poplavljenim ulicama.

– Želim se sugrađanima koji ovdje žive zahvaliti na strpljivosti pogotovo za vrijeme velikih oborina, u okolnostima koje definitivno ne zaslužuje jedan grad i njegovi građani. Takvih žarišnih točaka imamo puno, jer su se gomilale desetljećima i to smo naslijedili u našem mandatu. Rješavamo jednu po jednu situaciju i trudit ćemo se u iduće dvije godine što više toga napraviti – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

U Teslinoj će se tako u potpunosti izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa, a ulica će dobiti i novi asfalt. Radove u vrijednosti 335 tisuća eura financiraju Grad i VG Vodoopskrba, izvođač radova je VG Komunalac izvođač radova, a planirani rok završetka je 70 dana.

Istaknuo je kako ova Gradska uprava u svojoj drugoj godini mandata nastavlja s brojnim projektima po pitanju poboljšanja problematike oborniskih voda i komunalne infrastrukture. Također je izrazio nezadovoljstvom projektom Aglomeracije i još jednom naglasio kako Grad neće preuzeti loše izvedene radove. Najavio je i kako će ove godine biti završena kompletna projektna dokumentaciju za obnovu Jelačićeve ulice, gdje bi radovi trebali započeti iduće godine. Projekt biciklističkih i pješačkih staza također ide dalje, ona uz staro jezero Čiče je pred završetkom, a ove godine bi trebali krenuti radovi prema Čiču uz glavnu cestu, dok su za staze prema groblju Kušanec osigurana sredstva.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

– U naseljima Jagodno i Lazina Čička iduće godine će se graditi pješačke staze, tu je i projektna dokumentacija za naselje Bratstvo, sada nalazimo i adekvatna rješenja za oborinske vode i komunalnu infrastrukturu za Chromosovo naselje. Imamo u vidu još niz projekata koje ćemo pokušati riješiti u što kraćem roku – završno je najavio velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od ponedjeljka ZET prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozi obilazno

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice

Objavljeno

na

Zbog izgradnje kanala i kućnih priključaka te asfaltiranja dijela Velikogoričke ulice u sklopu projekta Aglomeracije, ZET-ove linije 323 i 324 koje voze prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozit će od ponedjeljka 30. siječnja do subote 1. travnja obilaznim pravcima.

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice, od kućnog broja 1A do raskrižja Ščitarjevske i Vukovinske ulice.

  • terminal Velika Gorica – Sisačka – Velikogorička – Ulica Seljine brigade – Vukovinska i dalje redovnom trasom
  • Ribnica (Lazina) redovnom trasom do raskrižja Velikogoričke i Vukovinske ulice – Vukovinska – Ulica Seljine brigade – Velikogorička – Sisačka – terminal Velika Gorica

Privremeno se ukida obostrano stajalište Novo Čiče – Jezero u Velikogoričkoj ulici, a uspostavljaju se privremena stajališta u Vukovinskoj ulici kod kućnih brojeva 2 i 1B i u Ulici Seljine brigade kod kućnih brojeva 6, 72 i 75.

Prema kolodvoru u Velikoj Gorici autobusi će koristiti autobusno stajalište Vukovina u Velikogoričkoj ulici.

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno