Povežite se s nama

CityLIGHTS

Kako pronaći studentski posao? Dobar CV, “najbrži prst” i kolekcioniranje vještina!

Objavljeno

na

student servis

Pronaći dobar studentski posao nekada zna biti jednako izazovno kao i pronaći posao u struci poslije studija. Korona kriza utjecala je i na studente koji, u zadnje vrijeme, teško pronalaze poslove. Za sve brucoše ili one koji dosad nisu radili kao studenti – donosimo kratak vodič kako dobiti željeni studentski posao.

Spremite dobar CV! 

Ovo je prvo i najbitnije. Vaš curriculum vitae ili životopis prvi je kontakt vas i budućeg poslodavca. Zadnjih godina vlada mišljenje kako je Europass forma najpoželjnija kod poslodavaca no imajte na umu da inozemne korporacije preferiraju nestandardne oblike CV-a. Dosadan Europass CV rastavljen po točkama odličan je izbor za državne institucije, ali neke tvrtke žele vidjeti vašu kreativnost.

Nemojte se bojati pokazati svoju osobnost kroz CV, koristiti boje te nemojte izostaviti fotografiju. U današnje vrijeme kao slika u CV-u može proći i malo ozbiljniji selfie.

Prilagođavajte rubriku o željenoj poziciji i karijernim ciljevima ovisno o tome za koju se poziciju prijavljujete. Ne zaboravite nabrojati niti jednu svoju vještinu jer nikad ne znate što bi moglo presuditi da upravo vas izdvoje iz gomile.

Isto vrijedi i za prethodna radna iskustva, nemojte se sramiti uvrstiti sva prethodna relevantna radna iskustva. Ako ste majstor za stvaranje audiovizualnih sadržaja ili pak web stranica, nemojte stati na pisanom CV-ju.

Na kraju, nikako ne zaboravite uvrstiti svoje kontakt podatke. Neke tvrtke pohranjuju CV-je još dugo nakon što selekcijski proces završi. Nikad ne znate, možda će jednog dana isplivati vaš CV za neku poziciju te se pobrinite da vas uvijek mogu kontaktirati.

kompjutor laptop

Aktivno tražite posao i nemojte čekati s prijavama

Redovito pregledavajte ponudu poslova na stranicama Student Servisa i vodite računa o završetku prijavnog roka za određene pozicije jer, nažalost, na njihovim stranicama ponekad zaostaju oglasi za koje je prijavni rok završio. Oglasi za posao objavljuju se i na različitim portalima za studente i srednjoškolce pa bacite oko i na njih. 

Napravite profile i na MojPosao i Posao.hr, iako su ove stranice predviđene za “ozbiljne” poslove vezane ugovorom o radu, tu i tamo zna se pronaći i pokoji s opcijom rada na studentski ugovor. 

Izuzetno je bitno da prijavu i životopis pošaljete u što kraćem roku jer u svijetu poslova kao i u životu vrijedi ona “tko prvi – njegova djevojka”. Najbolje je da, ako je ponuđen kontakt broj nazovete isti, umjesto da prvo šaljete mail. Mnogi mladi prezaju od telefonskih razgovora no upravo posredna komunikacija često je ono što vam može povećati šanse.

Iako ih poslodavci rijetko koriste, uzmite u obzir i servise poput Poslovca i Dinga. Zapamtite, treba se staviti na raspolaganje. 

Učlanite se u grupe Tražim/nudim studentski posao na Facebooku

Iako većina oglasa na ovakvim stranicama treba uzeti s rezervom, upravo na ovakvim grupama najbrže se pronalazi brza studentska zarada. Također, ako tražite posao na ovaj način, na Facebook grupama, morat ćete biti “najbrži prst” jer upravo je na njima najbitnija ažurnost i brzina. Javite se što prije porukom oglašivaču!

Napravite LinkedIn

LinkedIn je društvena mreža čiji je primarni cilj traženje posla, ali i networking koji je izuzetno bitan za profesionalce i za početnike.

Popunite svoj LinkedIn profil, objavljujte redovno, označite se kao dostupni za rad i dodajte poznanike u svoju mrežu. Ako vam dođe poziv za umrežavanje od nepoznate osobe – prihvatite ga. Jedino tako možete stvoriti raznovrsnu i razgranatu mrežu potencijalnih poslovnih suradnika.

facebook corona virus

Plus LinkedIna je i što ova mreža ima dostupne i razne video upute za traženje posla. Tako na primjer, možete pronaći upute o tome kako na razgovoru za posao odgovoriti na neka od uobičajenih pitanja zaposlenika odjela za ljudske potencijale. Na ovoj društvenoj mreži možete položiti i ispite za razne vještine te se tako podići na ljestvici poželjnih zaposlenika.

Također, LinkedIn će vam otvoriti vrata raznih poslova koji se ne oglašavaju na stranicama Student Servisa već se selekcijski proces provodi putem platformi kao što je TalentLyft.

Raspitajte se kod poznanika

Naravno, možete pokušati pronaći posao i na stari dobar način. Raspitajte se kod obitelji, kolega i poznanika znaju li nekog tko uzima studente. 

Kada prvi put tražite posao, možda vam se čini ugodnije raditi s ljudima koje poznajete od prije no nemojte se iznenaditi ako se desi upravo suprotno.

Neplaćena studentska praksa?

Ako vam se nudi studentska praksa u vašoj struci, odvagnite koristi i nedostatke. Pregršt je neplaćenih praksi, neke od njih u utjecajnim tvrtkama, često mogu biti ulazne pozicije ili odlično mjesto za stvaranje korisne mreže poznanstava za buduće zaposlenje.

Korisne vještine za daljnji razvoj u poslovnom svijetu i životu su također kriterij za pristanak na neplaćenu praksu, ali dobro razmislite. Naučite još za studentskih dana cijeniti svoje vrijeme, sposobnosti i rad.

studenti optičari

Uložite vrijeme u učenje novih vještina

Novi jezik, programiranje, photoshop ili brzo čitanje… Sve ovo može se pokazati kao korisno ne samo pri traženju studentskog posla nego i u životu. Poslovni svijet traži konstantno usavršavanje. Danas postoje brojni resursi za besplatno online učenje. Nemojte biti lijeni, uložite barem sat vremena dnevno na savladavanje nečeg korisnog što ćete moći uvrstiti u CV.

Zapamtite, ako vas i uz odličan CV, gomilu radnog iskustva i korisnih vještina ipak ne izaberu – ne očajavajte. Broj prijavljenih može biti velik pa odgovor može kasniti. Neke tvrtke niti ne šalju povratnu informaciju o selekcijskom postupku. Ubuduće takve tvrtke izbjegavajte, a ostalima zahvalite na povratnoj informaciji. Nikad ne znate, možda vas iza ugla čeka neka, još bolja, poslovna prilika!

Sretno!

 

CityLIGHTS

Vraća se Festival vatrometa koji će nebo nad metropolom ukrasiti najljepšim bojama

Vatrometni spektakl od 16. do 19. lipnja priredit će pirotehničari iz Hrvatske, Slovačke i Italije…

Objavljeno

na

Festival vatrometa na Bundeku

Ljubitelji vatormeta, nakon dvije godine stanke, ponovno će doći na svoje jer se na Bundek vraća jedinstvena manifestacija u ovom dijelu Europe – Međunarodni festival vatrometa koji će se održati od 16. do 19.lipnja!

Organizatori najavljuju kako će i ovogodišnje jubilarno 20. izdanje festivala ugostiti najbolje i najmaštovitije svjetski priznate pirotehinčare, a osim hrvatske ekipe, predstavit će se pirotehničari iz Slovačke i Italije. Festival je postao odličan turistički događaj kojeg svake godine pogleda više od 30 tisuća ljudi.

– Jedna od najposjećenijih manifestacija i ove godine pripremila je čarobna svjetlosna iznenađenja, koja će zasigurno oduševiti publiku svih uzrasta – najavljuju organizatori koji su se pobrinuli i za brojne popratne sadržaje od koncerata popularnih izvođača, gdje će nastupiti Indira Forza, Ivan Zak, Mladen Grdović i Željko Bebek, do gastro ponude te zabavnog sadržaja za one najmlađe.

Manifestacija ima i humanitarni karakter. Kupnjom lampiona donira se 5 kuna za pomoć udrugama Krijesnica i Veliko srce malom srcu.

Vjerujemo kako će i ovogodišnje izdanje festivala biti za pamćenje, a detaljan program po danima možete pronaći ovdje. 

 

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Pobjednici vatrogasnog natjecanja Fire Combat i fešta za pamćenje

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0384
DSC 0432

04.06.2022. Velika Gorica. Vatrogasno natjecanje Fire Combat. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vatrogasno natjecanje Fire Combat u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica održano je jučer (subota, 04.06.2022.) na prostoru JVPVG-a. Natjecalo se ukupno 25 ekipa (2 člana) u 5 dobnih kategorija (4 muške i jedna ženska).

DSC 0417

04.06.2022. Velika Gorica. Vatrogasno natjecanje Fire Combat. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0404

04.06.2022. Velika Gorica. Vatrogasno natjecanje Fire Combat. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecatelji su osim svladavanja vrlo zahtjevnog poligona imali i vruće vrijeme za suparnika. Prema riječima organizatora, postignuti rezultati su odlični, a sva natjecateljska vremena ispod 2 minute mogu se jednako tako označiti visokom ocjenom.

DSC 0481

04.06.2022. Velika Gorica. Vatrogasno natjecanje Fire Combat. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0474

04.06.2022. Velika Gorica. Vatrogasno natjecanje Fire Combat. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0475

04.06.2022. Velika Gorica. Vatrogasno natjecanje Fire Combat. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon završetka natjecanja uslijedilo je druženje, koje je do termina za proglašenje službenih rezultata preraslo u ”feštu na najjače”! Harmonikaš je raspoloženje vatrogasaca, a posebice vatrogaskinja, držao na visokoj razini. Smjenjivali su se ples i pjesma, fotografiranje, poziranje, čestitanja i tako redom. Ipak, mora se istaći ‘ekstra fora’ vrlo zgodne cure iz Novske, koja pivske boce kao od šale otvara – zubima(!), i to u serijama!

DSC 0458

04.06.2022. Velika Gorica. Vatrogasno natjecanje Fire Combat. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0532

04.06.2022. Velika Gorica. Vatrogasno natjecanje Fire Combat. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0551

04.06.2022. Velika Gorica. Vatrogasno natjecanje Fire Combat. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pobjednici po skupinama  A – 1. DVD Zlatar Bistrica (Taj Team: Lovro Hajdek, Goran Mikulec (101.89 bodova), 2. JVP Velika Gorica 2 (Robert Radač, Zvonimir Beketić) 107.47, 3. DVD Zlatar Bistrica (Cintar Boys: Nikola Jantolek, Dario Hoić) 108.79, …;  B – 1. JVG Zagreb 2 (Anđelko Mihok, Antonio Antolković) 101.64, 2. JVP Velika Gorica 1 (Ivica Maceković, Daniel Jančić) 130.32, 3. DVD Žrnovnica (Branimir Roguljić, Milan Barbarić) 149.04, …;  C – 1. PGD Videž (Damijan Selinšek) 114.20, 2. JVP Grada Varaždina (Dream Team: Emanuel Lacković, Mladen Rogina), 3. DVD Hrašće (Bruno Šešljaga, Tomislav Cundeković) 180.00.  D – 1. JVP Zagreb 4 (Dražen Pavlić, Dražen Đurašin) 142.00;  E – 1. DVD Hrašće/Lipovljani (D&M team: Marija Šikić, Dijana Vanjek) 166.45, 2. DVD Resnik/Hrelić (Leteći medvjedići: Željka Brelić, Martina Gorupić) 185.65, 3. DVD Osijek Gornji grad/JVP Grada Osijeka (Ana Kapoši, Monika Aničić) 196.73, 4. DVD Zapad/Velika Gorica (Mateja Pavić, Snježana Mikša) 198.78.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Vijesti

Oprez vozačima: Radovi usporili promet u gradu

Vozačima preporučujemo da u svim pravcima koriste istočnu obilaznicu…

Objavljeno

na

Objavio/la

Radovi cesta Trzni centar 03 lipanj 2022

Dolaskom ljeta i uobičajenim aktivnostima na prometnicama uz dosadašnje radove na aglomeraciji u Velikoj Gorici se povećavaju gužve. Uz zatvoreno križanje iz pravca Zvonimirove prema Rakarskoj odnosno Pleškoj ulici i Šetalištu Franje Lučića odnedavno je zatvoren i dio Trga kralja Petra Krešimira od Matice Hrvatske prema Zagrebačkoj zbog radova na toplovodnoj mreži. Zatvaranjem te prometnice velik dio prometa usmjeren je na slijedeći semafor na križanju sa Sisačkom. Još uvijek ne znamo zbog čega je na tom semaforu od prije nekoliko dana blokiran cijeli prometni trak za lijevo skretanje, uslijed čega se stvaraju velike gužve, a sami vozači su prisiljeni na prometne prekršaje jer od križanja sa Kurilovečkom ne postoji niti jedna opcija za skretanje u Zagrebačku ulicu, što posljedično stvara velike čepove na ulazu u Veliku Goricu iz pravca juga.

Obzirom da imamo brojne upite na temu prometne regulacije u ponedjeljak donosimo nove informacije za naša čitatelje…

Radovi Velika Gorica lipanj 2022

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Veliko nevrijeme iz Zagorja zahvatilo Veliku Goricu

Oko 22 sata večeras je nevrijeme sa olujnim vjetrom i jakom kišom stiglo i do Velike Gorice. Zasad nema izvještaja o šteti, a prema prvim informacijama tuča je zaobišla Veliku Goricu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zagorje Tuca facebook 1

Kako javlja Jutarnji list veliko nevrijeme praćeno snažnom tučom u večernjim satima  je šire područje Hrvatskog zagorja. Procjenjuje se gotovo totalna šteta na usjevima i vinogradima, a pravi razmjeri znat će se tek sutra. Pretpostavlja se da je nevrijeme izazvalo i velike štete na objektima i automobilima, a na nekim mjestima visina ledenog pokrivača bila je i do 70 centimetara.

Negdje oko 22 sata večeras je nevrijeme sa olujnim vjetrom i jakom kišom stiglo i do Velike Gorice. Zasad nema izvještaja o šteti, a prema prvim informacijama tuča je zaobišla Veliku Goricu.

 

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Turopoljski chill&grill: Čak 34 ekipe spremat će roštilj i boriti se za titulu najboljeg

Vrijeme događanja je 14.svibnja od 14 sati u Etno naselju Novo Čiče…

Objavljeno

na

31949102 635734380113969 3624503603806339072 n

Bliži se 4. izdanje manifestacije Turopoljski chill&grill u organizaciji Goričkog kluba mladih i Kulturno umjetničkog društva “Čiče”. S današnjim danom organizatori zaključuju prijave ekipa koje će se nadmetati u pečenju najboljeg roštilja, a do sada je prijavljeno čak 34.

– Posebno nas veseli broj prijavljenih ekipa, a za sve posjetitelje osigurali smo dovoljne količine hrane, slastica i pića po pristupačnim cijenama – istaknuli su organizatori.

Etno naseljem Novo Čiče 14.svibnja širit će se miris roštilja i atmosfera dobre zabave, a u sklopu manifestacije svi posjetitelji moći će razgledati izložbu starodobnih povijesnih vozila Oldtimer kluba Turopolje. Početak druženja je u 14 sati.

278671350 985368325498473 5455742826834562523 n

 

 

Nastavite čitati

Reporter 417 - 28.07.2022.

Facebook

Izdvojeno