Povežite se s nama

Kultura

Kako je nekad bilo: Na Božić se jede ono što kopa, na Novu ono što ruje…

Kako je izgledao tradicionalni turopoljski božićni stol: donosimo vam nekoliko jednostavnih starinskih recepata kojima neće odoljeti ni najizbirljivija nepca…

Objavljeno

na

Božićni običaji, pa tako i hrana koju pripremamo za blagdane, u posljednjih dvadesetak godina pokleknuli su komercijalizaciji odmičući se od tradicije i onog istinskog smisla što Božić predstavlja – mir, ljubav i obitelj. No blagdani ne bi bili blagdani da nema obitelji i hrane koja nas okuplja oko zajedničkog stola. Za razliku od nekih prošlih vremena, danas je blagdanska trpeza daleko bogatija, pa od ponude koja se nađe na stolu ne znamo što bismo prije probali. Nekad davno u Turopolju, dok je većina ljudi živjela od poljoprivrede, jelo se ono što se imalo, a meso se pripremalo jednom tjedno. No za Božić je trebalo biti svega i sve se čuvalo za taj dan. Pa krenimo od Badnjaka…
Za razliku od danas, kad se na Badnjak jede riba, nekad se postilo na drugačiji način. Netko čak hranu nije okusio cijeli dan, no tog dana obično su se posluživala jaja, domaći kruh, krumpir ili posni grah na salatu. Naravno, ne sve odjednom… Tko je što imao. U obitelji moje bake za doručak se pripremala trena ili frkana kaša, a za ručak posni grah.

Trena kaša
Sastojci:
1 kg pšeničnog brašna (glat nuler)
Malo soli
Malo vode
Priprema: U malo vode umiješati (zruliti) brašno da se naprave grudice i kuhati u slanoj vodi. Kad je kuhano, prelijati s preprženim lukom.

Posni grah
Sastojci:
1 kg graha
Voda
Luk
Malo ulja ili rastopljene masti
Priprema: Grah se probere, očisti i opere. Pristavi se u hladnu vodu i kuha bez soli. Kad je mekan, ocijedi se i ohladi. Dodaje se malo ulja i soli, ako je bilo luka, i on se narezao i dodao. Obično se uz posni grah posluživao i domaći kukuruzni kruh.

Domaći kuruzni (kukuruzni) kruh
Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna (mela)
60 dkg raženog brašna
2-3 žličice soli
Mlaka voda po potrebi
Za kvas:
2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
2-3 žlice glatkog brašna
Za premaz:
Par žlica glat nulera (pšeničnog brašna)
Mlake vode za razmutiti melu
Priprema: Oko 80 dkg kukuruznog brašna staviti u posudu, preliti s litrom kipuće vode, promiješati i ostaviti da se ohladi. Potom napraviti kvas. Kvasac razmutiti sa šećerom i 1 dl mlake vode te pustiti da se digne. Kad se ohladilo kukuruzno brašno, staviti kvas i sve dobro promiješati. Nakon toga se stavi raženo brašno te se dodaje voda po potrebi i sve se dobro treba promiješati. Tijesto se mijesi i dodaje se još vode i kukuruznog brašna koliko treba. Sve se radi u posudi i tijesto se tuče rukama oko deset minuta. Kad je gotovo, ne smije se lijepiti za ruke. Nakon toga, tijesto se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Kruh treba premazati premazom da ne ispuca. Nakon toga stavi se peći u zagrijanu pećnicu. Prvih pola sata peče se na najvećoj temperaturi (250 stupnjeva), a onda još sat vremena na 200 stupnjeva.

Nakon doručka i ručka, više se nije jelo, već se prionulo na pripremu kuće za Božić. Sve se taj dan moralo urediti i počistiti, nacijepati drva, nahraniti blago i slično. Posljednja stavka je bila kićenje borovice, a nakon toga je slijedio unos Božića u kuću. Cijela obitelj se okupila u kuhinji, ugasila su se sva svjetla, a glava obitelji, najstariji muški član, otišao je u štalu po slamu. Nakon toga se sa slamom i svijećom vratio u kuću izgovarajući sljedeće: “Daj nam Bog picekov, racekov, telekov, pajcekov, puno zdrave dječice, mira i blagoslova ovoj kući”. Dio slame se potom položio ispod stola, a od preostalog dijela se napravio oblik križa i oko njega su se posipala zrna pšenice te se sve zajedno stavilo ispod stolnjaka. Tamo je stajalo sve do Ivanja, kad se slama iznosila van i stavljala na voćke, kako bi bolje rodile iduće godine.

Navečer se išlo na polnoćku nakon koje se moglo jesti meso, najčešće krvavice. Oni koju ne uzgajaju svinje i ne kolju, danas ih možete kupiti u bilo kojoj mesnici. Ako je u obitelji bilo kiselog zelja, onda se on dinstao i poslužio uz krvavice.

Na sam Božić uglavnom se nije doručkovalo jer se jedva čekalo ručak. Oni najgladniji ujutro su pojeli malo posnog graha, ako ga je ostalo od dana prije. Za božićni ručak u Turopolju se uvijek pripremala guska ili pura s mlincima. Stara narodna kaže da se perad jede na Božić jer nogama kopa unazad – dakle, da tim činom odguruje staru godinu iza sebe – a svinjetina za Novu godinu jer svinja ruje prema naprijed, pa da nadolazeća godina bude dobra.
Božićni ručak bio je u tri slijeda – juha, glavno jelo i desert. Juha se kuhala od iznutrica (pluća, srčeko) i nogica od pure ili patke. U juhu se obavezno stavljao grincek. Danas ga kupujemo na tržnici ili trgovačkom lancu, no prije pedesetak godina postupak je bio daleko drugačiji. Kao što znamo, svaka obitelj je imala vrt na kojoj su uzgajali razno povrće. Kako mi priča baka, mrkva se čuvala u trapu. Njen djed je napravio drvenu kutiju u kojoj se prvo stavio red pijeska, pa zatim red mrkve, pa opet red pijeska, mrkve… I tako sve dok kutija nije puna. Što se tiče ostale “zelenjave”, celera i peršina, prabaka je povrće stavljala u veliku staklenku, posolila i zatvorila, čime je povrće ostalo dugo vremena svježe. Naravno, juha ne bi bila juha bez domaćih rezanaca.

Domaći rezanci
Sastojci:
Pola kg brašna
2 jaja
Malo soli
Vode
Priprema: Sastojci se pomiješaju, tijesto se zamijesi rukama, dodavajući po potrebi malo brašna, dok tijesto ne postane glatko i čvrsto. Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova te svaki dio zasebno razvaljati i ostaviti neko vrijeme da se osuši. Ako imate mašinicu za rezance, posao će brzo biti gotov, no nemate li je, dobar nož će biti sasvim dovoljan. Razvaljano tijesto treba zarolati i rezati oštrim nožem na uske trakice. Narezane rezance dobro posušiti na stolnjaku.

Juha od purećih iznutrica
Sastojci:
Pureće iznutrice (srce, pluća, jetra)
Grincek
Rezanci
Sol, papar
Voda
Priprema: Za juhu je najbitnije da se kuha što dulje na laganoj vatri, da krčka. S obzirom da se radi o purećim iznutricama, bit će dovoljno oko sat i pol do dva sata.
U većini turopoljskih kuća, uz puricu ili gusku posluživali su se domaći mlinci.

Mlinci
Sastojci:
Oko 80 dkg brašna
Prstohvat soli
Malo vode
1 jaje (može i bez njega)
Priprema: Sve sastojke izmiješati i mijesti, ali da tijesto nije ni pretvrdo ni premekano. Tijesto treba pustiti da odstoji oko pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši. Nakon toga tijesto razdijeliti u nekoliko manjih komada. Svaki komad se treba razvaljati na jako tanko. Iako se tradicionalno mlinci peku na ploči peći na drva, danas postoje druge inačice, a mlinci ispadnu jednako ukusni. Možete ih peći na tavi ili možda jednostavnije, peći na limu (protvanju) u pećnici. Kad se mlinci ispeku, treba ih staviti na hrpu da se ohlade. Kad se ohlade, ako ih ne mislite odmah pripremati, treba ih pohraniti u neku posudu koja se može zatvoriti. Moja baka ih čak stavlja u jastučnicu. Jednako učinkovito. Što se tiče samog posluživanja, postupak je sljedeći: mlince natrgati na manje komade i pofuriti (preliti) ih vrućom vodom i ostaviti neko vrijeme da se natope i omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijediti i dodati u ulje/mast na kojem se pekla pura što će im dodati taj okus zbog kojih su neodoljivo ukusni. Dodati začina po potrebi.

Purica
Sastojci:
1 purica (cca 2-3 kg)
Ulje
sol
Malo vode
Puno ljubavi i vremena
Priprema: Puricu treba posoliti i popapriti iznutra i izvana, a u unutrašnjost pure možete čak staviti i jednu neoguljenu jabuku. U lim za pečenje staviti ulje i zatim puru staviti peći. Tijekom pečenja, koje traje nekoliko sati (ovisno o kilaži, 1kg = 1 sat), puricu povremeno politi vodom i uljem u kojem se peče.

Kad su juha, purica i mlinci gotovi, stol serviran, vrijeme je za obiteljski ručak. Doduše, danas se još poslužuje francuska salata i još mnogi dodaci. Nekad toga nije bilo. Obično se kao salata posluživala zimnica – kiseli krastavci, cikla ili kisela paprika punjena sa zeljem.

Nakon ručka, moralo se malo zasladiti. Ipak je bio Božić. Naravno, nije se pripremalo sto vrsta kolača, nego jedna ili eventualno dvije vrste, a najčešće je to bila gibanica (makovnjača ili orehnjača) i mramorni kolač.

Orehnjača
Sastojci za tijesto:
50 dkg brašna (oštro za dizana tijesta)
Dva i pol dl mlijeka
1 dl ulja
2 žumanjka
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Naribana korica od pola limuna
Malo soli
Jedna svježa germa
Nadjev:
40 dkg mljevenih oraha
15 dkg šećera
10 dkg grožđica
2 dl mlijeka
Korica limuna
Snijeg od dva bjelanjka
Kvas: Blago ugrijati pola dl mlijeka i dodati mu izmrvljenu germu, 2-3 žlice brašna i žličicu šećera. Sve se izmiješa, pokrije i ostavi dizati na toplom mjestu.
Priprema tijesta: U veću posudu prosijati brašno te dodati ostale sastojke (mlijeko, ulje, šećer, rum, žumanjci, limunova korica, sol i kvas). Sve se dobro izmiješa i lupa kuhačom tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače i posude. Potom se prekrije krpom i ostaviti da se diže. Kad se tijesto udvostruči, staviti ga na pobrašnjenu podlogu, razvaljati na prst debljine, premaže nadjevom, zarolati, staviti u protvan i ostaviti još neko vrijeme da se diže. Potom se premaže razmućenim jajetom i stavi se peči. Nakon pečenja ostaviti da se skroz ohladi jer se gibanica ne smije rezati dok je vruća.

Mramorni kolač
Sastojci:
300 g brašna
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
3 jaja (bjelanjak i žutanjak posebno)
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Kakao u prahu
Limunova korica
Priprema: Brašno se prosije s praškom za pecivo. Žumanjci i šećer se miješaju dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim se doda brašno s praškom, mlijeko, naribana limunova korica i snijeg od bjelanjaka. Smjesa se razdijeli u dva dijela. U jedan se stavi kakao u prahu, a drugi ostane bijel. Dno lima za pečenje se premaže s uljem i pospe brašnom. Zatim se naizmjence stavlja žlica bijele i žlica crne smjese (jedna do druge), dok se ne popuni cijeli lim. Stavi se peči na umjerenoj temperaturi.

Turopoljska jela su, prije svega, bila jako jednostavna, no jako ukusna. Nadamo se da ste dobili pokoju ideju za blagdanski ručak. Dobar vam tek!

Kultura

Komedija Rulet o četiri žene, četiri tajne i mnogo smijeha stiže u Dvoranu Gorica

Cijena ulaznice iznosi 12 eura, a dostupne su od 22. siječnja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Dvorana Gorica u srijedu 5. veljače u 20 sati ugostit će kazališnu predstavu “Rulet” u izvedbi B GLAD Produkcije. Glavne uloge nose poznati hrvatski glumci Nove TV, Jagodi Kumrić, Ani Uršuli Najev, Petri Kraljev i Niki Barišić, tekst je napisala Petra Kraljev.

Radnja predstave odvija se na djevojačkoj večeri koja otkriva kako se rulet života ponekad zaustavi baš ondje gdje najmanje želimo. Kroz dinamičnu komediju pratimo četiri žene koje, iako naizgled različite, dijele duhovit pogled na izazove koje im je život dodijelio. U samo jednoj večeri i unutar jednog prostora, isplivat će četiri tajne. Ovo nije priča o sukobima među prijateljicama, već o odlukama koje naizgled donosimo sami.

Cijena ulaznice iznosi 12 eura, a dostupne su od 22. siječnja online ili na blagajni Učilišta.

Nastavite čitati

Kultura

Galerija Galženica otvara vrata samostalnoj izložbi Glorije Lizde „Neustrašiva mladost“

Predstavlja obiteljske odnose, traume, sjećanja i genetska naslijeđa.

Objavljeno

na

Objavio/la

U petak, 31. siječnja, s početkom u 19 sati, u Galeriji Galženica održati će se samostalna izložba nagrađivane fotografkinje Glorije Lizde pod nazivom „Neustrašiva mladost“.

Autorica je inspirirana ratnim zapisima svog djeda Hasana iz Drugog svjetskog rata, bavi se obiteljskim odnosima, traumom, sjećanjem i genetskim naslijeđem. Kroz fotografije, dnevničke zapise i autoportrete, Lizde reinterpretira djedove opise i dokumentira prostore koje je opisivao – od Bosne i Hercegovine, preko Slovenije, do Hrvatske.

– Prošlost naših predaka nosimo kao neželjeno naslijeđe, čak i kad joj nikada nismo svjedočili. Moj rad spaja arhivske materijale, pejzaže i autoportrete, uspostavljajući dijalog između moje i djedove prošlosti – rekla je Glorija Lizde.

Glorija Lizde dobitnica je Nagrade Radoslav Putar 2022. za najboljeg mladog likovnog umjetnika/cu u Hrvatskoj, a ova je nagrada samo jedno od mnogih priznanja za njezin rad.

Izložba će biti otvorena za javnost do 28. veljače.

Nastavite čitati

Kultura

Obilježavamo Rođendan umjetnosti, dan posvećen kulturnoj baštini

Cilj je podsjetiti na važnost umjetnosti u društvu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Danas, 17. siječnja, obilježavamo Rođendan umjetnosti, dan posvećen kreativnosti, inspiraciji i bogatoj kulturnoj baštini koju umjetnici stvaraju.

Ideju je 1963. godine pokrenuo francuski umjetnik Robert Filliou koji je ovaj dan označio simbolom početka umjetnosti, a cilj je podsjetiti na važnost umjetnosti u društvu.

Brojni umjetnici iz našega grada svojim su radom ostavili značajan trag.

Ana Katulić je umjetnica iz Velike Gorice koja se bavi organizacijom kulturnih događanja, u listopadu 2023. godine donijela je u Veliku Goricu festival izvedbenih umjetnosti “Ogledi”, koji je uključivao izložbe i intervencije u javnom prostoru, obogaćujući lokalnu kulturnu scenu.

Siniša Labrović, poznati je hrvatski umjetnik, a njegovi radovi često istražuju društvene i političke teme te izazivaju publiku na promišljanje. 5. je listopada 2023. godine otvorio festival izvedbenih umjetnosti “Ogledi” u Velikoj Gorici izvedbom “Drago mi je da se razumijemo”, koji se bavio pitanjem jezika i razumijevanja u kontekstu migracija.

Goranka Vrus Murtić bila je istaknuta hrvatska slikarica. Njezini radovi, poput “Narančasto u trajanju” iz 2001. godine, odražavaju duboku povezanost s bojom i formom, doprinoseći hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

 

Nastavite čitati

Kultura

KUD Ščitarjevo prima nove članove

Dođite na probe, pogledajte i poslušajte njihov opus – i pridružite se!

Objavljeno

na

Objavio/la

KUD Ščitarjevo poziva vas u svoju veliku obitelj plesača i tamburaša, bez obzira na prethodno iskustvo! Nove članove prima tamburaška sekcija društva, a prijaviti se možete ponedjeljkom i srijedom od 21 do 22 sata tijekom njihovih proba u OŠ Ščitarjevo.

Također, “u svoje kolo“ zove i plesna sekcija koja nove članove u svim uzrastima očekuje na istom mjestu, u već spomenutim danima, od 21 do 23 sata.

-Ako voliš ples i glazbu, postani dio našeg dinamičnog i talentiranog tima, koji pjesmu i ples pronosi na putovanjima diljem Hrvatske, ali i na inozemnim nastupima – pozivaju iz KUD-a, a kontakte potražite na njihovoj facebook stranici.

Nastavite čitati

Kultura

Gradska knjižnica poziva na predstavljanje knjige Zlatka Majseca „Letenja jednog autsajdera“

Predstavljanje počinje u 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle, na adresi Zagrebačka 37.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velikogorički autor Zlatko Majsec u utorak će, 21. siječnja, predstaviti svoju pjesničku zbirku „Letenja jednog autsajdera“.

„Letenja jednog autsajdera“ zbirka je podijeljena u dva dijela – dulje pjesme i one kraće, koje sam naziva „kratkim potezima kistom“. Pjesma ima od onih lirskih do zaigranih, ali u svima progovara autentičan autorov glas kojeg smo upoznali kroz njegove dosadašnje radove.

Majsec je poznat po svojoj dugogodišnjoj kolumni „Frik iz kvarta“, a svoju prvu pjesničku zbirku objavio je 2015. za nezavisnog izdavača Zdenka Franjića.

Zbirku će, uz autora, predstaviti književnica i književna kritičarka Darija Žilić, koja je ujedno i autorica pogovora knjizi i urednica Zorka Jekić iz nakladničke kuće Biakova u čijem je izdanju knjiga objavljena.

Predstavljanje počinje u 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle, na adresi Zagrebačka 37.

Nastavite čitati

Reporter 444 - 19.12.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.