Povežite se s nama

Kultura

Kako je nekad bilo: Na Božić se jede ono što kopa, na Novu ono što ruje…

Kako je izgledao tradicionalni turopoljski božićni stol: donosimo vam nekoliko jednostavnih starinskih recepata kojima neće odoljeti ni najizbirljivija nepca…

Objavljeno

na

Božićni običaji, pa tako i hrana koju pripremamo za blagdane, u posljednjih dvadesetak godina pokleknuli su komercijalizaciji odmičući se od tradicije i onog istinskog smisla što Božić predstavlja – mir, ljubav i obitelj. No blagdani ne bi bili blagdani da nema obitelji i hrane koja nas okuplja oko zajedničkog stola. Za razliku od nekih prošlih vremena, danas je blagdanska trpeza daleko bogatija, pa od ponude koja se nađe na stolu ne znamo što bismo prije probali. Nekad davno u Turopolju, dok je većina ljudi živjela od poljoprivrede, jelo se ono što se imalo, a meso se pripremalo jednom tjedno. No za Božić je trebalo biti svega i sve se čuvalo za taj dan. Pa krenimo od Badnjaka…
Za razliku od danas, kad se na Badnjak jede riba, nekad se postilo na drugačiji način. Netko čak hranu nije okusio cijeli dan, no tog dana obično su se posluživala jaja, domaći kruh, krumpir ili posni grah na salatu. Naravno, ne sve odjednom… Tko je što imao. U obitelji moje bake za doručak se pripremala trena ili frkana kaša, a za ručak posni grah.

Trena kaša
Sastojci:
1 kg pšeničnog brašna (glat nuler)
Malo soli
Malo vode
Priprema: U malo vode umiješati (zruliti) brašno da se naprave grudice i kuhati u slanoj vodi. Kad je kuhano, prelijati s preprženim lukom.

Posni grah
Sastojci:
1 kg graha
Voda
Luk
Malo ulja ili rastopljene masti
Priprema: Grah se probere, očisti i opere. Pristavi se u hladnu vodu i kuha bez soli. Kad je mekan, ocijedi se i ohladi. Dodaje se malo ulja i soli, ako je bilo luka, i on se narezao i dodao. Obično se uz posni grah posluživao i domaći kukuruzni kruh.

Domaći kuruzni (kukuruzni) kruh
Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna (mela)
60 dkg raženog brašna
2-3 žličice soli
Mlaka voda po potrebi
Za kvas:
2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
2-3 žlice glatkog brašna
Za premaz:
Par žlica glat nulera (pšeničnog brašna)
Mlake vode za razmutiti melu
Priprema: Oko 80 dkg kukuruznog brašna staviti u posudu, preliti s litrom kipuće vode, promiješati i ostaviti da se ohladi. Potom napraviti kvas. Kvasac razmutiti sa šećerom i 1 dl mlake vode te pustiti da se digne. Kad se ohladilo kukuruzno brašno, staviti kvas i sve dobro promiješati. Nakon toga se stavi raženo brašno te se dodaje voda po potrebi i sve se dobro treba promiješati. Tijesto se mijesi i dodaje se još vode i kukuruznog brašna koliko treba. Sve se radi u posudi i tijesto se tuče rukama oko deset minuta. Kad je gotovo, ne smije se lijepiti za ruke. Nakon toga, tijesto se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Kruh treba premazati premazom da ne ispuca. Nakon toga stavi se peći u zagrijanu pećnicu. Prvih pola sata peče se na najvećoj temperaturi (250 stupnjeva), a onda još sat vremena na 200 stupnjeva.

Nakon doručka i ručka, više se nije jelo, već se prionulo na pripremu kuće za Božić. Sve se taj dan moralo urediti i počistiti, nacijepati drva, nahraniti blago i slično. Posljednja stavka je bila kićenje borovice, a nakon toga je slijedio unos Božića u kuću. Cijela obitelj se okupila u kuhinji, ugasila su se sva svjetla, a glava obitelji, najstariji muški član, otišao je u štalu po slamu. Nakon toga se sa slamom i svijećom vratio u kuću izgovarajući sljedeće: “Daj nam Bog picekov, racekov, telekov, pajcekov, puno zdrave dječice, mira i blagoslova ovoj kući”. Dio slame se potom položio ispod stola, a od preostalog dijela se napravio oblik križa i oko njega su se posipala zrna pšenice te se sve zajedno stavilo ispod stolnjaka. Tamo je stajalo sve do Ivanja, kad se slama iznosila van i stavljala na voćke, kako bi bolje rodile iduće godine.

Navečer se išlo na polnoćku nakon koje se moglo jesti meso, najčešće krvavice. Oni koju ne uzgajaju svinje i ne kolju, danas ih možete kupiti u bilo kojoj mesnici. Ako je u obitelji bilo kiselog zelja, onda se on dinstao i poslužio uz krvavice.

Na sam Božić uglavnom se nije doručkovalo jer se jedva čekalo ručak. Oni najgladniji ujutro su pojeli malo posnog graha, ako ga je ostalo od dana prije. Za božićni ručak u Turopolju se uvijek pripremala guska ili pura s mlincima. Stara narodna kaže da se perad jede na Božić jer nogama kopa unazad – dakle, da tim činom odguruje staru godinu iza sebe – a svinjetina za Novu godinu jer svinja ruje prema naprijed, pa da nadolazeća godina bude dobra.
Božićni ručak bio je u tri slijeda – juha, glavno jelo i desert. Juha se kuhala od iznutrica (pluća, srčeko) i nogica od pure ili patke. U juhu se obavezno stavljao grincek. Danas ga kupujemo na tržnici ili trgovačkom lancu, no prije pedesetak godina postupak je bio daleko drugačiji. Kao što znamo, svaka obitelj je imala vrt na kojoj su uzgajali razno povrće. Kako mi priča baka, mrkva se čuvala u trapu. Njen djed je napravio drvenu kutiju u kojoj se prvo stavio red pijeska, pa zatim red mrkve, pa opet red pijeska, mrkve… I tako sve dok kutija nije puna. Što se tiče ostale “zelenjave”, celera i peršina, prabaka je povrće stavljala u veliku staklenku, posolila i zatvorila, čime je povrće ostalo dugo vremena svježe. Naravno, juha ne bi bila juha bez domaćih rezanaca.

Domaći rezanci
Sastojci:
Pola kg brašna
2 jaja
Malo soli
Vode
Priprema: Sastojci se pomiješaju, tijesto se zamijesi rukama, dodavajući po potrebi malo brašna, dok tijesto ne postane glatko i čvrsto. Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova te svaki dio zasebno razvaljati i ostaviti neko vrijeme da se osuši. Ako imate mašinicu za rezance, posao će brzo biti gotov, no nemate li je, dobar nož će biti sasvim dovoljan. Razvaljano tijesto treba zarolati i rezati oštrim nožem na uske trakice. Narezane rezance dobro posušiti na stolnjaku.

Juha od purećih iznutrica
Sastojci:
Pureće iznutrice (srce, pluća, jetra)
Grincek
Rezanci
Sol, papar
Voda
Priprema: Za juhu je najbitnije da se kuha što dulje na laganoj vatri, da krčka. S obzirom da se radi o purećim iznutricama, bit će dovoljno oko sat i pol do dva sata.
U većini turopoljskih kuća, uz puricu ili gusku posluživali su se domaći mlinci.

Mlinci
Sastojci:
Oko 80 dkg brašna
Prstohvat soli
Malo vode
1 jaje (može i bez njega)
Priprema: Sve sastojke izmiješati i mijesti, ali da tijesto nije ni pretvrdo ni premekano. Tijesto treba pustiti da odstoji oko pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši. Nakon toga tijesto razdijeliti u nekoliko manjih komada. Svaki komad se treba razvaljati na jako tanko. Iako se tradicionalno mlinci peku na ploči peći na drva, danas postoje druge inačice, a mlinci ispadnu jednako ukusni. Možete ih peći na tavi ili možda jednostavnije, peći na limu (protvanju) u pećnici. Kad se mlinci ispeku, treba ih staviti na hrpu da se ohlade. Kad se ohlade, ako ih ne mislite odmah pripremati, treba ih pohraniti u neku posudu koja se može zatvoriti. Moja baka ih čak stavlja u jastučnicu. Jednako učinkovito. Što se tiče samog posluživanja, postupak je sljedeći: mlince natrgati na manje komade i pofuriti (preliti) ih vrućom vodom i ostaviti neko vrijeme da se natope i omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijediti i dodati u ulje/mast na kojem se pekla pura što će im dodati taj okus zbog kojih su neodoljivo ukusni. Dodati začina po potrebi.

Purica
Sastojci:
1 purica (cca 2-3 kg)
Ulje
sol
Malo vode
Puno ljubavi i vremena
Priprema: Puricu treba posoliti i popapriti iznutra i izvana, a u unutrašnjost pure možete čak staviti i jednu neoguljenu jabuku. U lim za pečenje staviti ulje i zatim puru staviti peći. Tijekom pečenja, koje traje nekoliko sati (ovisno o kilaži, 1kg = 1 sat), puricu povremeno politi vodom i uljem u kojem se peče.

Kad su juha, purica i mlinci gotovi, stol serviran, vrijeme je za obiteljski ručak. Doduše, danas se još poslužuje francuska salata i još mnogi dodaci. Nekad toga nije bilo. Obično se kao salata posluživala zimnica – kiseli krastavci, cikla ili kisela paprika punjena sa zeljem.

Nakon ručka, moralo se malo zasladiti. Ipak je bio Božić. Naravno, nije se pripremalo sto vrsta kolača, nego jedna ili eventualno dvije vrste, a najčešće je to bila gibanica (makovnjača ili orehnjača) i mramorni kolač.

Orehnjača
Sastojci za tijesto:
50 dkg brašna (oštro za dizana tijesta)
Dva i pol dl mlijeka
1 dl ulja
2 žumanjka
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Naribana korica od pola limuna
Malo soli
Jedna svježa germa
Nadjev:
40 dkg mljevenih oraha
15 dkg šećera
10 dkg grožđica
2 dl mlijeka
Korica limuna
Snijeg od dva bjelanjka
Kvas: Blago ugrijati pola dl mlijeka i dodati mu izmrvljenu germu, 2-3 žlice brašna i žličicu šećera. Sve se izmiješa, pokrije i ostavi dizati na toplom mjestu.
Priprema tijesta: U veću posudu prosijati brašno te dodati ostale sastojke (mlijeko, ulje, šećer, rum, žumanjci, limunova korica, sol i kvas). Sve se dobro izmiješa i lupa kuhačom tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače i posude. Potom se prekrije krpom i ostaviti da se diže. Kad se tijesto udvostruči, staviti ga na pobrašnjenu podlogu, razvaljati na prst debljine, premaže nadjevom, zarolati, staviti u protvan i ostaviti još neko vrijeme da se diže. Potom se premaže razmućenim jajetom i stavi se peči. Nakon pečenja ostaviti da se skroz ohladi jer se gibanica ne smije rezati dok je vruća.

Mramorni kolač
Sastojci:
300 g brašna
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
3 jaja (bjelanjak i žutanjak posebno)
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Kakao u prahu
Limunova korica
Priprema: Brašno se prosije s praškom za pecivo. Žumanjci i šećer se miješaju dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim se doda brašno s praškom, mlijeko, naribana limunova korica i snijeg od bjelanjaka. Smjesa se razdijeli u dva dijela. U jedan se stavi kakao u prahu, a drugi ostane bijel. Dno lima za pečenje se premaže s uljem i pospe brašnom. Zatim se naizmjence stavlja žlica bijele i žlica crne smjese (jedna do druge), dok se ne popuni cijeli lim. Stavi se peči na umjerenoj temperaturi.

Turopoljska jela su, prije svega, bila jako jednostavna, no jako ukusna. Nadamo se da ste dobili pokoju ideju za blagdanski ručak. Dobar vam tek!

CityLIGHTS

FOTO Plesni klub Barbara na Oldtimer show ‘Turopolje 2025’

Objavljeno

na

Objavio/la

Na manifestaciji Oldtimer show ‘Turopolje 2025’, koja je održana prošle subote (13.09.2025.) u Parku dr. Franje Tuđmana i na prostoru ispred Pučkog otvorenog učilišta (POU), Plesni klub Barbara (Velika Mlaka-Velika Gorica) imao je čast da otvori popularnu manifestaciju u 15 sati.

Velika Gorica,13.09.2025. Plesni klub Barbara otvorio manifestaciju Oldtimer show Turopolje 2025. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,13.09.2025. Plesni klub Barbara otvorio manifestaciju Oldtimer show Turopolje 2025. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,13.09.2025. Plesni klub Barbara otvorio manifestaciju Oldtimer show Turopolje 2025. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mažoretkinje PK Barbara (Velika Mlaka – Velika Gorica) imale su na raspolaganju jedan sat da predstave sve svoje selekcije te svoje goste: Plesnu udrugu Star Dance (Sisak) i Plesni studio Tena (Zagreb).

Velika Gorica,13.09.2025. Plesni klub Barbara otvorio manifestaciju Oldtimer show Turopolje 2025. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,13.09.2025. Plesni klub Barbara otvorio manifestaciju Oldtimer show Turopolje 2025. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,13.09.2025. Plesni klub Barbara otvorio manifestaciju Oldtimer show Turopolje 2025. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bila je to mažoret parada djece, mlađih i starijih kadetkinja te juniorki. Iako je ”plesni podij” bio posve neadekvatan za ovu vrstu plesa, mažoretkinje svih uzrasta su pokazale da i u takvim uvjetima mogu pokazati svoju uvježbanost. Moderator programa bio je Vlado Palac, predsjednik EMTA-e i HUMT-a.

Velika Gorica,13.09.2025. Plesni klub Barbara otvorio manifestaciju Oldtimer show Turopolje 2025. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,13.09.2025. Plesni klub Barbara otvorio manifestaciju Oldtimer show Turopolje 2025. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,13.09.2025. Plesni klub Barbara otvorio manifestaciju Oldtimer show Turopolje 2025. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon završetka jednosatnog programa mažoretkinje su iskoristile prigodu da se fotografiraju po uzrastu odnosno dobnim selekcijama.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Oldtimer show ‘Turopolje 2025’ – izložba povijesnih vozila, mažoretkinje, puhački orkestar

Objavljeno

na

Objavio/la

Manifestacija Oldtimer show ‘Turopolje 2025’ održana je jučer (subota, 13.09.2025., od 15 do 19 sati) u Parku dr. Franje Tuđmana i na prostoru ispred Pučkog otvorenog učilišta. Pripreme su krenule od jutra tako da je već u podne bila postavljena izložba posvećena Domovinskom ratu. Povijesna vozila su već popunjavala ”izložbeni prostor” i sve je bilo spremno za zvanični početak.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na upit da li će biti službenog otvorenja, glavni organizator Vlado Štarkelj kratko je odgovorio: – Neće, ovaj put sve će se odvijati spontano, bit će ležernije!

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Jednosatni program ispred POU-a otvorile su mažoretkinje Plesnog kluba Barbara (Velika Mlaka – Velika Gorica), Plesna udruga Star Dance (Sisak) i Plesni studio Tena (Zagreb). Bila je to mažoret parada djece, mlađih i starijih kadetkinja te juniorki. Moderator je bio Vlado Palac.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon njih nastupio je Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica, dirigent Miro Taradi. Njihove izvedbe na zadovoljstvo posjetitelja trajale su također jedan sat.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dobro posjećeni show obogatio je i ulični glazbeni festival s kompozicijama iz prošlih vremena. Prezentirane su i narodne nošnje koje su svjedočile o davno prošlim vremenima.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ponudio je svoje gastronomske proizvode.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Kreću Dani europske baštine! Evo što vas čeka u rujnu i listopadu

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: TZVG

Ovogodišnji Dani europske baštine održavaju se tijekom rujna i listopada, a lokalni program donosi izložbe, radionice, festivale i svečanosti koje povezuju tradiciju s modernim umjetničkim pristupima. Pod zajedničkom temom “Baština i arhitektura – Prozori u prošlost, vrata u budućnost” posjetitelji će moći istražiti bogatu povijest Turopolja kroz jezik, arhitekturu, glazbu i izvedbene umjetnosti.

Program započinje 15. rujna izložbom fotografija “Prozori starih turopoljskih čardaka” u Područnoj knjižnici Galženica, koja će biti otvorena do kraja mjeseca. Jezik i lokalna tradicija bit će u fokusu 20. rujna kroz radionicu turopoljskog dijalekta IŽA u Novom Čiču, a 30. rujna u knjižnici slijedi radionica o čardacima.

Nadalje, od 2. do 4. listopada na Trgu Stjepana Radića i u kvartu Galženica održava se festival izvedbenih umjetnosti Oglede. Galerija Galženica 3. listopada otvara izložbu “Galženica: urbana utopija na periferiji”.

Središnji događaj bit će svečani simpozij povodom 800. obljetnice Plemenite općine turopoljske, 16. listopada u Muzeju Turopolja i Umjetničkoj školi Franje Lučića. Na kraju, od 26. do 28. listopada održava se program Dobri Štros u kvartetu: Odysseus Odiseja, a 28. listopada u Gradskoj vijećnici izvedbom Javnih akorda Franje pl. Lučića.

Program je osmišljen tako da podsjeti na bogatstvo kulturnog identiteta Turopolja, ali i da ga poveže s današnjim vremenom.

Nastavite čitati

Kultura

Oldtimer Show Turopolje 2025 – Gala mažoret koncert PK Barbara & gosti

Objavljeno

na

Objavio/la

U sklopu Uličnog festivala glazbe i manifestacije Oldtimer show Turopolje 2025. u Parku dr. Franje Tuđmana u subotu, 13.09.2025, s početkom u 15 sati, mažoretkinje PK Barbara izvesti će jednosatni plesni program sa gostima: Plesni studio Tena iz Zagreba i Plesna udruga Star Dance iz Siska.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kako je vrijeme upisa novih članica u PK Barbara imate prigodu uzeti letak za vaše dijete, susjedu, prijateljice.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Županija osigurala novac za programe u kulturi – predložite ih do 3. listopada

Broj mogućih prijava razlikuje se po prijaviteljima.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2026. godinu, a i ovoga puta sredstva su namijenjena za knjižničnu, nakladničku, audiovizualnu i muzejsku djelatnost, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i kulturno-umjetnički amaterizam, zaštitu, očuvanje i održivo upravljanje kulturnom baštinom te transferzalna područja.

Pravo prijave imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi i medijima, kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine.

Dodajmo kako se broj mogućih prijava razlikuje pa tako pučka otvorena učilišta i centri za kulturu mogu podnijeti do pet prijava, knjižnice, muzeji i galerije do četiri, udruge do dvije, a ostali prijavitelji jednu prijavu.

Inače, u ovoj godini Zagrebačka županija podržala je 239 različitih programa u kulturi u ukupnom iznosu od 442 tisuće eura.

Tekst javnog poziva i upute za prijavitelje dostupni su na web stranici Zagrebačke županije, prijedlozi programa zaprimaju se do 3. listopada.

Nastavite čitati

Reporter 452 - 28.08.2025.

Facebook

Izdvojeno