Povežite se s nama

Kultura

Kako je nekad bilo: Na Božić se jede ono što kopa, na Novu ono što ruje…

Kako je izgledao tradicionalni turopoljski božićni stol: donosimo vam nekoliko jednostavnih starinskih recepata kojima neće odoljeti ni najizbirljivija nepca…

Objavljeno

na

Božićni običaji, pa tako i hrana koju pripremamo za blagdane, u posljednjih dvadesetak godina pokleknuli su komercijalizaciji odmičući se od tradicije i onog istinskog smisla što Božić predstavlja – mir, ljubav i obitelj. No blagdani ne bi bili blagdani da nema obitelji i hrane koja nas okuplja oko zajedničkog stola. Za razliku od nekih prošlih vremena, danas je blagdanska trpeza daleko bogatija, pa od ponude koja se nađe na stolu ne znamo što bismo prije probali. Nekad davno u Turopolju, dok je većina ljudi živjela od poljoprivrede, jelo se ono što se imalo, a meso se pripremalo jednom tjedno. No za Božić je trebalo biti svega i sve se čuvalo za taj dan. Pa krenimo od Badnjaka…
Za razliku od danas, kad se na Badnjak jede riba, nekad se postilo na drugačiji način. Netko čak hranu nije okusio cijeli dan, no tog dana obično su se posluživala jaja, domaći kruh, krumpir ili posni grah na salatu. Naravno, ne sve odjednom… Tko je što imao. U obitelji moje bake za doručak se pripremala trena ili frkana kaša, a za ručak posni grah.

Trena kaša
Sastojci:
1 kg pšeničnog brašna (glat nuler)
Malo soli
Malo vode
Priprema: U malo vode umiješati (zruliti) brašno da se naprave grudice i kuhati u slanoj vodi. Kad je kuhano, prelijati s preprženim lukom.

Posni grah
Sastojci:
1 kg graha
Voda
Luk
Malo ulja ili rastopljene masti
Priprema: Grah se probere, očisti i opere. Pristavi se u hladnu vodu i kuha bez soli. Kad je mekan, ocijedi se i ohladi. Dodaje se malo ulja i soli, ako je bilo luka, i on se narezao i dodao. Obično se uz posni grah posluživao i domaći kukuruzni kruh.

Domaći kuruzni (kukuruzni) kruh
Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna (mela)
60 dkg raženog brašna
2-3 žličice soli
Mlaka voda po potrebi
Za kvas:
2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
2-3 žlice glatkog brašna
Za premaz:
Par žlica glat nulera (pšeničnog brašna)
Mlake vode za razmutiti melu
Priprema: Oko 80 dkg kukuruznog brašna staviti u posudu, preliti s litrom kipuće vode, promiješati i ostaviti da se ohladi. Potom napraviti kvas. Kvasac razmutiti sa šećerom i 1 dl mlake vode te pustiti da se digne. Kad se ohladilo kukuruzno brašno, staviti kvas i sve dobro promiješati. Nakon toga se stavi raženo brašno te se dodaje voda po potrebi i sve se dobro treba promiješati. Tijesto se mijesi i dodaje se još vode i kukuruznog brašna koliko treba. Sve se radi u posudi i tijesto se tuče rukama oko deset minuta. Kad je gotovo, ne smije se lijepiti za ruke. Nakon toga, tijesto se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Kruh treba premazati premazom da ne ispuca. Nakon toga stavi se peći u zagrijanu pećnicu. Prvih pola sata peče se na najvećoj temperaturi (250 stupnjeva), a onda još sat vremena na 200 stupnjeva.

Nakon doručka i ručka, više se nije jelo, već se prionulo na pripremu kuće za Božić. Sve se taj dan moralo urediti i počistiti, nacijepati drva, nahraniti blago i slično. Posljednja stavka je bila kićenje borovice, a nakon toga je slijedio unos Božića u kuću. Cijela obitelj se okupila u kuhinji, ugasila su se sva svjetla, a glava obitelji, najstariji muški član, otišao je u štalu po slamu. Nakon toga se sa slamom i svijećom vratio u kuću izgovarajući sljedeće: “Daj nam Bog picekov, racekov, telekov, pajcekov, puno zdrave dječice, mira i blagoslova ovoj kući”. Dio slame se potom položio ispod stola, a od preostalog dijela se napravio oblik križa i oko njega su se posipala zrna pšenice te se sve zajedno stavilo ispod stolnjaka. Tamo je stajalo sve do Ivanja, kad se slama iznosila van i stavljala na voćke, kako bi bolje rodile iduće godine.

Navečer se išlo na polnoćku nakon koje se moglo jesti meso, najčešće krvavice. Oni koju ne uzgajaju svinje i ne kolju, danas ih možete kupiti u bilo kojoj mesnici. Ako je u obitelji bilo kiselog zelja, onda se on dinstao i poslužio uz krvavice.

Na sam Božić uglavnom se nije doručkovalo jer se jedva čekalo ručak. Oni najgladniji ujutro su pojeli malo posnog graha, ako ga je ostalo od dana prije. Za božićni ručak u Turopolju se uvijek pripremala guska ili pura s mlincima. Stara narodna kaže da se perad jede na Božić jer nogama kopa unazad – dakle, da tim činom odguruje staru godinu iza sebe – a svinjetina za Novu godinu jer svinja ruje prema naprijed, pa da nadolazeća godina bude dobra.
Božićni ručak bio je u tri slijeda – juha, glavno jelo i desert. Juha se kuhala od iznutrica (pluća, srčeko) i nogica od pure ili patke. U juhu se obavezno stavljao grincek. Danas ga kupujemo na tržnici ili trgovačkom lancu, no prije pedesetak godina postupak je bio daleko drugačiji. Kao što znamo, svaka obitelj je imala vrt na kojoj su uzgajali razno povrće. Kako mi priča baka, mrkva se čuvala u trapu. Njen djed je napravio drvenu kutiju u kojoj se prvo stavio red pijeska, pa zatim red mrkve, pa opet red pijeska, mrkve… I tako sve dok kutija nije puna. Što se tiče ostale “zelenjave”, celera i peršina, prabaka je povrće stavljala u veliku staklenku, posolila i zatvorila, čime je povrće ostalo dugo vremena svježe. Naravno, juha ne bi bila juha bez domaćih rezanaca.

Domaći rezanci
Sastojci:
Pola kg brašna
2 jaja
Malo soli
Vode
Priprema: Sastojci se pomiješaju, tijesto se zamijesi rukama, dodavajući po potrebi malo brašna, dok tijesto ne postane glatko i čvrsto. Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova te svaki dio zasebno razvaljati i ostaviti neko vrijeme da se osuši. Ako imate mašinicu za rezance, posao će brzo biti gotov, no nemate li je, dobar nož će biti sasvim dovoljan. Razvaljano tijesto treba zarolati i rezati oštrim nožem na uske trakice. Narezane rezance dobro posušiti na stolnjaku.

Juha od purećih iznutrica
Sastojci:
Pureće iznutrice (srce, pluća, jetra)
Grincek
Rezanci
Sol, papar
Voda
Priprema: Za juhu je najbitnije da se kuha što dulje na laganoj vatri, da krčka. S obzirom da se radi o purećim iznutricama, bit će dovoljno oko sat i pol do dva sata.
U većini turopoljskih kuća, uz puricu ili gusku posluživali su se domaći mlinci.

Mlinci
Sastojci:
Oko 80 dkg brašna
Prstohvat soli
Malo vode
1 jaje (može i bez njega)
Priprema: Sve sastojke izmiješati i mijesti, ali da tijesto nije ni pretvrdo ni premekano. Tijesto treba pustiti da odstoji oko pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši. Nakon toga tijesto razdijeliti u nekoliko manjih komada. Svaki komad se treba razvaljati na jako tanko. Iako se tradicionalno mlinci peku na ploči peći na drva, danas postoje druge inačice, a mlinci ispadnu jednako ukusni. Možete ih peći na tavi ili možda jednostavnije, peći na limu (protvanju) u pećnici. Kad se mlinci ispeku, treba ih staviti na hrpu da se ohlade. Kad se ohlade, ako ih ne mislite odmah pripremati, treba ih pohraniti u neku posudu koja se može zatvoriti. Moja baka ih čak stavlja u jastučnicu. Jednako učinkovito. Što se tiče samog posluživanja, postupak je sljedeći: mlince natrgati na manje komade i pofuriti (preliti) ih vrućom vodom i ostaviti neko vrijeme da se natope i omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijediti i dodati u ulje/mast na kojem se pekla pura što će im dodati taj okus zbog kojih su neodoljivo ukusni. Dodati začina po potrebi.

Purica
Sastojci:
1 purica (cca 2-3 kg)
Ulje
sol
Malo vode
Puno ljubavi i vremena
Priprema: Puricu treba posoliti i popapriti iznutra i izvana, a u unutrašnjost pure možete čak staviti i jednu neoguljenu jabuku. U lim za pečenje staviti ulje i zatim puru staviti peći. Tijekom pečenja, koje traje nekoliko sati (ovisno o kilaži, 1kg = 1 sat), puricu povremeno politi vodom i uljem u kojem se peče.

Kad su juha, purica i mlinci gotovi, stol serviran, vrijeme je za obiteljski ručak. Doduše, danas se još poslužuje francuska salata i još mnogi dodaci. Nekad toga nije bilo. Obično se kao salata posluživala zimnica – kiseli krastavci, cikla ili kisela paprika punjena sa zeljem.

Nakon ručka, moralo se malo zasladiti. Ipak je bio Božić. Naravno, nije se pripremalo sto vrsta kolača, nego jedna ili eventualno dvije vrste, a najčešće je to bila gibanica (makovnjača ili orehnjača) i mramorni kolač.

Orehnjača
Sastojci za tijesto:
50 dkg brašna (oštro za dizana tijesta)
Dva i pol dl mlijeka
1 dl ulja
2 žumanjka
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Naribana korica od pola limuna
Malo soli
Jedna svježa germa
Nadjev:
40 dkg mljevenih oraha
15 dkg šećera
10 dkg grožđica
2 dl mlijeka
Korica limuna
Snijeg od dva bjelanjka
Kvas: Blago ugrijati pola dl mlijeka i dodati mu izmrvljenu germu, 2-3 žlice brašna i žličicu šećera. Sve se izmiješa, pokrije i ostavi dizati na toplom mjestu.
Priprema tijesta: U veću posudu prosijati brašno te dodati ostale sastojke (mlijeko, ulje, šećer, rum, žumanjci, limunova korica, sol i kvas). Sve se dobro izmiješa i lupa kuhačom tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače i posude. Potom se prekrije krpom i ostaviti da se diže. Kad se tijesto udvostruči, staviti ga na pobrašnjenu podlogu, razvaljati na prst debljine, premaže nadjevom, zarolati, staviti u protvan i ostaviti još neko vrijeme da se diže. Potom se premaže razmućenim jajetom i stavi se peči. Nakon pečenja ostaviti da se skroz ohladi jer se gibanica ne smije rezati dok je vruća.

Mramorni kolač
Sastojci:
300 g brašna
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
3 jaja (bjelanjak i žutanjak posebno)
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Kakao u prahu
Limunova korica
Priprema: Brašno se prosije s praškom za pecivo. Žumanjci i šećer se miješaju dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim se doda brašno s praškom, mlijeko, naribana limunova korica i snijeg od bjelanjaka. Smjesa se razdijeli u dva dijela. U jedan se stavi kakao u prahu, a drugi ostane bijel. Dno lima za pečenje se premaže s uljem i pospe brašnom. Zatim se naizmjence stavlja žlica bijele i žlica crne smjese (jedna do druge), dok se ne popuni cijeli lim. Stavi se peči na umjerenoj temperaturi.

Turopoljska jela su, prije svega, bila jako jednostavna, no jako ukusna. Nadamo se da ste dobili pokoju ideju za blagdanski ručak. Dobar vam tek!

Kultura

FOTO Sveta misa, vijenci i svijeće za poginule branitelje Velike Mlake

Objavljeno

na

Objavio/la

Drugi dan proslave Blagdana Svete Ane i Dana mjesta Velike Mlake (nedjelja, 27.07.2025.) obilježen je Svetom misom u 11 sati u Crkvi Presvetog Srca Isusova.

Velika Mlaka, 27.07.2025. Sveta misa, vijenci i svijeće za poginule branitelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 27.07.2025. Sveta misa, vijenci i svijeće za poginule branitelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 27.07.2025. Sveta misa, vijenci i svijeće za poginule branitelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon mise polaganje vijenaca i paljenje svijeća u parku kod spomenika poginulim braniteljima Velike Mlake bilo je predviđeno prema programu u 12 sati. Zbog kiše termin je bio malo pomaknut, ali po velikom pljusku su predstavnici udruga i društava Velike Mlake ipak obavili čin sjećanja na poginule branitelje.

Velika Mlaka, 27.07.2025. Sveta misa, vijenci i svijeće za poginule branitelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 27.07.2025. Sveta misa, vijenci i svijeće za poginule branitelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 27.07.2025. Sveta misa, vijenci i svijeće za poginule branitelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 27.07.2025. Sveta misa, vijenci i svijeće za poginule branitelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

KUD Velika Mlaka, Udruga umirovljenika Velika Mlaka, Mažoretkinje Plesnog kluba Barbara, Lovačko društvo Velika Mlaka, DVD Velika Mlaka, Društvo žena Velika Mlaka, Sučija Velika Mlaka (članovi Turopoljskog banderija), Klub Josip Zidar i URV 2.gardijske brigade Gromovi, NK Velika Mlaka.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Velika Mlaka proslavila Dan svoga mjesta i blagdan Sv. Ane

Objavljeno

na

Objavio/la

Blagdan Sv. Ane i Dan Velike Mlake proslavili su njeni mještani jučer (subota, 26.07.2025.) u velikom broju na prostoru ŠRC Jure Mihalj – Đuro.

Velika Mlaka, 26.07.2025. Dan Velike Mlake i blagdan Svete Ane. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 26.07.2025. Dan Velike Mlake i blagdan Svete Ane. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poziv Vijeće Mjesnog odbora Velika Mlaka njenim žiteljima da se okupe u što većem broju animirao je mnoge da dođu u Športsko rekreacijski centar na veselo i ugodno druženje. Ideja da se u feštu uklope i utakmice Malonogometne lige VG Sjever pokazala se kao odlična, jer je početak fešte bio planiran za 18:30 sati kada je i započela prva (od pet) utakmica.

Velika Mlaka, 26.07.2025. Dan Velike Mlake i blagdan Svete Ane. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 26.07.2025. Dan Velike Mlake i blagdan Svete Ane. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon odigrane utakmice ekipe se nisu razilazile nego su nalazile slobodne stolove i klupe te počinjale feštati. Među brojnim posjetiteljima bila su skoro sva poznata lica iz Velike Mlake, koja imaju (ili su imala) veću ili nešto manju ulogu u kulturnom, sportskom i društvenom životu Grada Velike Gorice.

Velika Mlaka, 26.07.2025. Dan Velike Mlake i blagdan Svete Ane. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 26.07.2025. Dan Velike Mlake i blagdan Svete Ane. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tamburaški sastav ”Trešnja” bio je zaslužan za odlično raspoloženje posjetitelja.

Velika Mlaka, 26.07.2025. Dan Velike Mlake i blagdan Svete Ane. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 26.07.2025. Dan Velike Mlake i blagdan Svete Ane. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema popisu, na proslavi (pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice)  sudjelovali su predstavnici udruga i društava: KUD Velika Mlaka, Udruga umirovljenika Velika Mlaka, Mažoretkinje Plesnog kluba Barbara, Lovačko društvo Velika Mlaka, DVD Velika Mlaka, Društvo žena Velika Mlaka, Sučija Velika Mlaka (članovi Turopoljskog banderija), Klub Josip Zidar i URV 2.gardijske brigade Gromovi, NK Velika Mlaka, Udruga žena Kozjača.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Proslava stote obljetnice izgradnje Kapelice Gospe Karmelske u Kobiliću i Dan mjesta

Objavljeno

na

Objavio/la

Svečano obilježavanje stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske u Kobiliću održano je danas (nedjelja, 20. srpnja 2025. godine) Svetom misom kojoj je prethodio dolazak Crkvenog zbora, mimohod Povijesnih postrojbi i stanovnika Kobilića odjevenih u tradicionalne turopoljske narodne nošnje.

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon mise uslijedilo je otkrivanje i blagoslov ploče postavljene na ulaz Kapelice, a na kojoj piše tko i kada je sagradio Kapelu te blagoslov drvenih statua Svetog Josipa i Marije (dar Stjepana Trupčevića – Tobya).

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon skupnog fotografiranja druženje je nastavljeno u Društvenom domu gdje su govorili Josip Vitez, predsjednik Mjesnog odbora Kobilića, Kristijan Golub i župnik Norbert Koprivec. Pročitane su i recitacije pjesnika Stjepana Viteza.

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 20.07.2025. Proslava stote obljetnice Kapelice Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon toga druženje mještana i njihovih gostiju nastavljeno je uz prigodni domjenak.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Atraktivnim izvedbama i dodjelom priznanja završen 24. Međunarodni festival folklora

Objavljeno

na

Objavio/la

Međunarodni festival folklora u organizaciji Folklornog ansambla Turopolje (Velika Gorica) završen je sinoć (subota, 12. srpnja 2025.) na otvorenoj pozornici u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici.

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Druge večeri na 24. izdanju tradicionalne folklorne manifestacije u službenom nastupu oduševili su svojim izvedbama Folklorni ansambl ”Goce Delčev” (Bitola, Republika Sjeverna Makedonija), Omladinski ansambl ”Elitsa” (Pazardžik, Republika Bugarska), KUD ”Preporod” (Dugo Selo) i Folklorni ansambl ”Ivan Goran Kovačić” (Sisak). Organizator i domaćin festivala FA Turopolje imao je nastupe na početku i kraju večeri (nije bio u službenoj konkurenciji).

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na kraju su folklorašima uručena priznanja za učešće na festivalu, kao i priznanja u pet natjecateljskih kategorija (prema odluci sudačkog povjerenstva). Ceremonijal dodjele vodila je Zlata Cundeković, predsjednica FA Turopolje, a priznanja je uručivala Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 12.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora-služžbeni nastup folklornih grupa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditeljica festivala bila je Ana Mirenić.

Galerija fotografija

24.međunarodni festival folklora 2025. – Priznanja u natjecateljskim kategorijama

Koreografsko izvođenje: Omladinski ansambl ”Elitsa”. Opći scenski dojam: FA ”Goce Delčev”. Tehnička izvedba plesa: FA ”Ivan Goran Kovačić”. Kostimografija: FA ”Goce Delčev”. Izvornost: KUD ”Preporod”.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Sjajnim izvedbama otvoren 24. Međunarodni festival folklora u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Međunarodni festival folklora u organizaciji Folklornog ansambla Turopolje (Velika Gorica) otvoren je jučer (petak, 11. srpnja 2025.) na otvorenoj pozornici u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici.

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudionike festivala i posjetitelje pozdravio je u ime Zagrebačke županije i grada Velike Gorice Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

– FA Turopolje djeluje od 1975. godine, što je 50 godina pjesme, plesa, folklora, očuvanja naše tradicije i kulturne baštine grada Velike Gorice, Turopolja i Zagrebačke županije. Ovo je jedna od najjačih društava na području županije i izuzetno smo ponosni na njihov dugogodišnji rad i djelovanje – rekao je Kolarec.

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domaćine i goste iz nekoliko zemalja pozdravio je i Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije (ZKUUZŽ-e).

–Naša zajednica brine o više od 160 društava iz područja amaterskog folklornog stvaralaštva, a FA Turopolje jedan je od njih. Na područje županije donio je bogatstvo međunarodnog folklora i pokazao se kao izvrstan organizator – poručio je Herček.

Na 24. izdanju tradicionalne međunarodne folklorne manifestacije bogatu baštinu svojeg kraja revijalnoj večeri predstavili su gosti iz Bugarske (Omladinski ansambl ”Elitsa”, Grad Paradžik) i Sjeverne Makedonije (Folklorni ansambl ”Goce Delčev” Bitola) te Albansko kulturno društvo ”Shkendija” iz Zagreba. Organizator FA Turopolje, predsjednica Zlata Cundeković, nastupio je u uvodnom dijelu programa i na kraju večeri.

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas drugog dana festivala u službenoj konkurenciji sudjelovati će pet folklornih skupina.

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2025. 24.meðunarodni festival folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditeljica festivala bila je Ana Mirenić.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 451 - 31.07.2025.

Facebook

Izdvojeno