Povežite se s nama

Kultura

Kako je nekad bilo: Na Božić se jede ono što kopa, na Novu ono što ruje…

Kako je izgledao tradicionalni turopoljski božićni stol: donosimo vam nekoliko jednostavnih starinskih recepata kojima neće odoljeti ni najizbirljivija nepca…

Objavljeno

na

Božićni običaji, pa tako i hrana koju pripremamo za blagdane, u posljednjih dvadesetak godina pokleknuli su komercijalizaciji odmičući se od tradicije i onog istinskog smisla što Božić predstavlja – mir, ljubav i obitelj. No blagdani ne bi bili blagdani da nema obitelji i hrane koja nas okuplja oko zajedničkog stola. Za razliku od nekih prošlih vremena, danas je blagdanska trpeza daleko bogatija, pa od ponude koja se nađe na stolu ne znamo što bismo prije probali. Nekad davno u Turopolju, dok je većina ljudi živjela od poljoprivrede, jelo se ono što se imalo, a meso se pripremalo jednom tjedno. No za Božić je trebalo biti svega i sve se čuvalo za taj dan. Pa krenimo od Badnjaka…
Za razliku od danas, kad se na Badnjak jede riba, nekad se postilo na drugačiji način. Netko čak hranu nije okusio cijeli dan, no tog dana obično su se posluživala jaja, domaći kruh, krumpir ili posni grah na salatu. Naravno, ne sve odjednom… Tko je što imao. U obitelji moje bake za doručak se pripremala trena ili frkana kaša, a za ručak posni grah.

Trena kaša
Sastojci:
1 kg pšeničnog brašna (glat nuler)
Malo soli
Malo vode
Priprema: U malo vode umiješati (zruliti) brašno da se naprave grudice i kuhati u slanoj vodi. Kad je kuhano, prelijati s preprženim lukom.

Posni grah
Sastojci:
1 kg graha
Voda
Luk
Malo ulja ili rastopljene masti
Priprema: Grah se probere, očisti i opere. Pristavi se u hladnu vodu i kuha bez soli. Kad je mekan, ocijedi se i ohladi. Dodaje se malo ulja i soli, ako je bilo luka, i on se narezao i dodao. Obično se uz posni grah posluživao i domaći kukuruzni kruh.

Domaći kuruzni (kukuruzni) kruh
Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna (mela)
60 dkg raženog brašna
2-3 žličice soli
Mlaka voda po potrebi
Za kvas:
2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
2-3 žlice glatkog brašna
Za premaz:
Par žlica glat nulera (pšeničnog brašna)
Mlake vode za razmutiti melu
Priprema: Oko 80 dkg kukuruznog brašna staviti u posudu, preliti s litrom kipuće vode, promiješati i ostaviti da se ohladi. Potom napraviti kvas. Kvasac razmutiti sa šećerom i 1 dl mlake vode te pustiti da se digne. Kad se ohladilo kukuruzno brašno, staviti kvas i sve dobro promiješati. Nakon toga se stavi raženo brašno te se dodaje voda po potrebi i sve se dobro treba promiješati. Tijesto se mijesi i dodaje se još vode i kukuruznog brašna koliko treba. Sve se radi u posudi i tijesto se tuče rukama oko deset minuta. Kad je gotovo, ne smije se lijepiti za ruke. Nakon toga, tijesto se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Kruh treba premazati premazom da ne ispuca. Nakon toga stavi se peći u zagrijanu pećnicu. Prvih pola sata peče se na najvećoj temperaturi (250 stupnjeva), a onda još sat vremena na 200 stupnjeva.

Nakon doručka i ručka, više se nije jelo, već se prionulo na pripremu kuće za Božić. Sve se taj dan moralo urediti i počistiti, nacijepati drva, nahraniti blago i slično. Posljednja stavka je bila kićenje borovice, a nakon toga je slijedio unos Božića u kuću. Cijela obitelj se okupila u kuhinji, ugasila su se sva svjetla, a glava obitelji, najstariji muški član, otišao je u štalu po slamu. Nakon toga se sa slamom i svijećom vratio u kuću izgovarajući sljedeće: “Daj nam Bog picekov, racekov, telekov, pajcekov, puno zdrave dječice, mira i blagoslova ovoj kući”. Dio slame se potom položio ispod stola, a od preostalog dijela se napravio oblik križa i oko njega su se posipala zrna pšenice te se sve zajedno stavilo ispod stolnjaka. Tamo je stajalo sve do Ivanja, kad se slama iznosila van i stavljala na voćke, kako bi bolje rodile iduće godine.

Navečer se išlo na polnoćku nakon koje se moglo jesti meso, najčešće krvavice. Oni koju ne uzgajaju svinje i ne kolju, danas ih možete kupiti u bilo kojoj mesnici. Ako je u obitelji bilo kiselog zelja, onda se on dinstao i poslužio uz krvavice.

Na sam Božić uglavnom se nije doručkovalo jer se jedva čekalo ručak. Oni najgladniji ujutro su pojeli malo posnog graha, ako ga je ostalo od dana prije. Za božićni ručak u Turopolju se uvijek pripremala guska ili pura s mlincima. Stara narodna kaže da se perad jede na Božić jer nogama kopa unazad – dakle, da tim činom odguruje staru godinu iza sebe – a svinjetina za Novu godinu jer svinja ruje prema naprijed, pa da nadolazeća godina bude dobra.
Božićni ručak bio je u tri slijeda – juha, glavno jelo i desert. Juha se kuhala od iznutrica (pluća, srčeko) i nogica od pure ili patke. U juhu se obavezno stavljao grincek. Danas ga kupujemo na tržnici ili trgovačkom lancu, no prije pedesetak godina postupak je bio daleko drugačiji. Kao što znamo, svaka obitelj je imala vrt na kojoj su uzgajali razno povrće. Kako mi priča baka, mrkva se čuvala u trapu. Njen djed je napravio drvenu kutiju u kojoj se prvo stavio red pijeska, pa zatim red mrkve, pa opet red pijeska, mrkve… I tako sve dok kutija nije puna. Što se tiče ostale “zelenjave”, celera i peršina, prabaka je povrće stavljala u veliku staklenku, posolila i zatvorila, čime je povrće ostalo dugo vremena svježe. Naravno, juha ne bi bila juha bez domaćih rezanaca.

Domaći rezanci
Sastojci:
Pola kg brašna
2 jaja
Malo soli
Vode
Priprema: Sastojci se pomiješaju, tijesto se zamijesi rukama, dodavajući po potrebi malo brašna, dok tijesto ne postane glatko i čvrsto. Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova te svaki dio zasebno razvaljati i ostaviti neko vrijeme da se osuši. Ako imate mašinicu za rezance, posao će brzo biti gotov, no nemate li je, dobar nož će biti sasvim dovoljan. Razvaljano tijesto treba zarolati i rezati oštrim nožem na uske trakice. Narezane rezance dobro posušiti na stolnjaku.

Juha od purećih iznutrica
Sastojci:
Pureće iznutrice (srce, pluća, jetra)
Grincek
Rezanci
Sol, papar
Voda
Priprema: Za juhu je najbitnije da se kuha što dulje na laganoj vatri, da krčka. S obzirom da se radi o purećim iznutricama, bit će dovoljno oko sat i pol do dva sata.
U većini turopoljskih kuća, uz puricu ili gusku posluživali su se domaći mlinci.

Mlinci
Sastojci:
Oko 80 dkg brašna
Prstohvat soli
Malo vode
1 jaje (može i bez njega)
Priprema: Sve sastojke izmiješati i mijesti, ali da tijesto nije ni pretvrdo ni premekano. Tijesto treba pustiti da odstoji oko pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši. Nakon toga tijesto razdijeliti u nekoliko manjih komada. Svaki komad se treba razvaljati na jako tanko. Iako se tradicionalno mlinci peku na ploči peći na drva, danas postoje druge inačice, a mlinci ispadnu jednako ukusni. Možete ih peći na tavi ili možda jednostavnije, peći na limu (protvanju) u pećnici. Kad se mlinci ispeku, treba ih staviti na hrpu da se ohlade. Kad se ohlade, ako ih ne mislite odmah pripremati, treba ih pohraniti u neku posudu koja se može zatvoriti. Moja baka ih čak stavlja u jastučnicu. Jednako učinkovito. Što se tiče samog posluživanja, postupak je sljedeći: mlince natrgati na manje komade i pofuriti (preliti) ih vrućom vodom i ostaviti neko vrijeme da se natope i omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijediti i dodati u ulje/mast na kojem se pekla pura što će im dodati taj okus zbog kojih su neodoljivo ukusni. Dodati začina po potrebi.

Purica
Sastojci:
1 purica (cca 2-3 kg)
Ulje
sol
Malo vode
Puno ljubavi i vremena
Priprema: Puricu treba posoliti i popapriti iznutra i izvana, a u unutrašnjost pure možete čak staviti i jednu neoguljenu jabuku. U lim za pečenje staviti ulje i zatim puru staviti peći. Tijekom pečenja, koje traje nekoliko sati (ovisno o kilaži, 1kg = 1 sat), puricu povremeno politi vodom i uljem u kojem se peče.

Kad su juha, purica i mlinci gotovi, stol serviran, vrijeme je za obiteljski ručak. Doduše, danas se još poslužuje francuska salata i još mnogi dodaci. Nekad toga nije bilo. Obično se kao salata posluživala zimnica – kiseli krastavci, cikla ili kisela paprika punjena sa zeljem.

Nakon ručka, moralo se malo zasladiti. Ipak je bio Božić. Naravno, nije se pripremalo sto vrsta kolača, nego jedna ili eventualno dvije vrste, a najčešće je to bila gibanica (makovnjača ili orehnjača) i mramorni kolač.

Orehnjača
Sastojci za tijesto:
50 dkg brašna (oštro za dizana tijesta)
Dva i pol dl mlijeka
1 dl ulja
2 žumanjka
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Naribana korica od pola limuna
Malo soli
Jedna svježa germa
Nadjev:
40 dkg mljevenih oraha
15 dkg šećera
10 dkg grožđica
2 dl mlijeka
Korica limuna
Snijeg od dva bjelanjka
Kvas: Blago ugrijati pola dl mlijeka i dodati mu izmrvljenu germu, 2-3 žlice brašna i žličicu šećera. Sve se izmiješa, pokrije i ostavi dizati na toplom mjestu.
Priprema tijesta: U veću posudu prosijati brašno te dodati ostale sastojke (mlijeko, ulje, šećer, rum, žumanjci, limunova korica, sol i kvas). Sve se dobro izmiješa i lupa kuhačom tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače i posude. Potom se prekrije krpom i ostaviti da se diže. Kad se tijesto udvostruči, staviti ga na pobrašnjenu podlogu, razvaljati na prst debljine, premaže nadjevom, zarolati, staviti u protvan i ostaviti još neko vrijeme da se diže. Potom se premaže razmućenim jajetom i stavi se peči. Nakon pečenja ostaviti da se skroz ohladi jer se gibanica ne smije rezati dok je vruća.

Mramorni kolač
Sastojci:
300 g brašna
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
3 jaja (bjelanjak i žutanjak posebno)
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Kakao u prahu
Limunova korica
Priprema: Brašno se prosije s praškom za pecivo. Žumanjci i šećer se miješaju dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim se doda brašno s praškom, mlijeko, naribana limunova korica i snijeg od bjelanjaka. Smjesa se razdijeli u dva dijela. U jedan se stavi kakao u prahu, a drugi ostane bijel. Dno lima za pečenje se premaže s uljem i pospe brašnom. Zatim se naizmjence stavlja žlica bijele i žlica crne smjese (jedna do druge), dok se ne popuni cijeli lim. Stavi se peči na umjerenoj temperaturi.

Turopoljska jela su, prije svega, bila jako jednostavna, no jako ukusna. Nadamo se da ste dobili pokoju ideju za blagdanski ručak. Dobar vam tek!

HOTNEWS

Za pola stoljeća Goričkih večeri na pozornici – Gibonni!

Objavljeno

na

Pjesme vrhunskog skladatelja i pjevača Gibonnija, čiji su i tekstovi i taktovi neotključana škrinja blaga, večeras su obilježile otvorenje Goričkih večeri, manifestacije koju naš grad njeguje već pola stoljeća.

Foto Cityportal

Gradonačelnik Krešimir Ačkar na pozornicu je, pred prepunim Parkom dr. Franje Tuđmana, pozvao samozatajnog glazbenika i humanitarca kojeg u Arenu Zagreb dođe slušati gotovo 20 tisuća ljudi, a večeras velikogoričkoj publici pjeva svoje najveće hitove: Dobri ljudi, Lipa moja, Zlatne Godine, U ljubav vjere nemam, Libar i mnoge druge…

Foto: Cityportal

Dodajmo kako Goričke večeri traju od 16. do 28. svibnja i donose bogat kulturno-zabavni program na dvije lokacije – u Parku Tuđmana i na Starom gradu Lukavcu. Na jubilarki očekujte koncerte, predstave, radionice, kino na otvorenom a ulaz na sve sadržaje je slobodan.

Foto: Cityportal

Osim Gibonnija, na pozornicu Goričkih večeri stat će i popularna grupa Ogenj u petak, 23. svibnja, dolaze i 4 tenora, Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica, Vokalni ansambl Jane te Blues, Rock & Country Festival s gostima Elvisom Stanićem i Tomislavom Golubanom. Za najmlađe su pripremljene predstave, crtići na otvorenom i kreativne radionice.

Nastavite čitati

Kultura

OSS BUŠEVEC 105. im je godina tek!

Slavljeničkim koncertom “Preko Drave, Dunava i mora” provest će publiku kroz ljepote hrvatskog folklora – kroz priču Hrvata koji žive izvan domovine.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ogranak seljačke sloge Buševec ove godine obilježava 105. obljetnicu osnutka društva.

Slavljeničkim koncertom “Preko Drave, Dunava i mora”, 25. svibnja od 17.55 sati,  provest će publiku kroz ljepote hrvatskog folklora – kroz priču Hrvata koji žive izvan domovine.

U Domu kulture u Buševcu nastupat će društva iz Vojvodine, Rumunjske, Mađarske, Austrije, Češke, Italije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prilog za ulaz je 10 eura, a Ogrankaši će ih iskoristiti za putovanje u Južnu Koreju na festival 2025 Yeongdong World Traditional Music & Arts EXPO.

Potrebna je rezervacija ulaznica na 098/ 829-907.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Predstavljen 79. broj osnovnoškolskog lista ”Žir”

Objavljeno

na

Objavio/la

Jučer (četvrtak, 15. svibnja 2025.) u prostoru Slastičarnice i pizzerije ”Memy” (Velika Gorica) predstavljen je 79. broj osnovnoškolskog lista ”Žir” (list osnovnih škola Grada Velike Gorice i općina Pokupsko, Kravarsko i Orle), čiji je nakladnik Pučko otvoreno učilište (POU), Odjel za kulturu.

Velika Gorica, 15.05.2025. Predstavljen 79. broj lista ”ŽŽir”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2025. Predstavljen 79. broj lista ”ŽŽir”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2025. Predstavljen 79. broj lista ”ŽŽir”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uvodnu riječ imao je urednik Stipe Bilić, voditelj izdavačke djelatnosti u POU-u. Za ovaj broj ”Žira” stigao je veliki broj literarnih, likovnih i enigmatskih priloga.

Velika Gorica, 15.05.2025. Predstavljen 79. broj lista ”ŽŽir”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2025. Predstavljen 79. broj lista ”ŽŽir”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2025. Predstavljen 79. broj lista ”ŽŽir”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svoje uratke čitali su odabrani učenici iz 10 osnovnih škola: OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Pokupsko, OŠ Slavka Kolara Kravarsko, OŠ Šćitarjevo, OŠ Velika Mlaka (PŠ Mičevec), OŠ Vukovina, OŠ Jurja Habdelića, OŠ Nikole Hribara, OŠ Eugena Kumičića i OŠ Novo Čiče. Knjigama su nagrađeni učenice i učenici za vlastite pročitane priloge (28) i likovne ilustracije (10).

Velika Gorica, 15.05.2025. Predstavljen 79. broj lista ”ŽŽir”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2025. Predstavljen 79. broj lista ”ŽŽir”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2025. Predstavljen 79. broj lista ”ŽŽir”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U glazbenom dijelu promocije sudjelovale su učenice Umjetničke škole Franje Lučića.  Po završetku promocije učenici, nastavnici, roditelji i djelatnici POU-a, uživali su u domjenku koji im je pripremio ”Memy”, domaćin i sponzor promocije.

”Žir” je tiskan na 44 stranice. Cijena lista je 1.50 eura.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Tri glumačke dive stižu u Buševec! Pogledajte hit komediju „Gola u Kavezu”

Iako se temelji na humoru, predstava ne izbjegava dublje poruke, donoseći uravnoteženu kombinaciju smijeha i introspekcije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Hit predstava „Gola u Kavezu” stiže u Buševec u nedjelju, 18. svibnja 2025. godine s početkom u 19 sati u Domu kulture Buševec. Ulaz je moguć uz prilog od 10 eura, a zbog ograničenog broja mjesta obavezna je rezervacija putem broja 098 829 907 (Nenad).

Na pozornicu Buševca dolaze tri poznata lica hrvatskog glumišta – Barbara Nola, Ecija Ojdanić i Ana Begić Tahiri – u komediji koja kroz duhovit, ali i emotivan pristup otvara važne društvene teme.

Predstava “Gola u Kavezu” prati priču triju žena koje, iako različitih životnih puteva i karaktera, dijele univerzalne dileme i probleme, nedostatak komunikacije, strah od majčinstva, prekide s roditeljima, usamljenost i izazove prijateljstva. Kroz njihove osobne sudbine publika dobiva uvid u svakodnevne borbe suvremene žene.

Iako se temelji na humoru, predstava ne izbjegava dublje poruke, donoseći uravnoteženu kombinaciju smijeha i introspekcije.

Ne propustite priliku i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme!

Nastavite čitati

Kultura

Učenici iz Velike Gorice i okolice predstavljaju novi broj školskog lista „Žir“

U svakom proljetnom broju, pa tako i u ovom, predstavljaju se najbolji osmi razredi iz svake škole, čime se dodatno ističe rad i uspjeh učenika na kraju njihova osnovnoškolskog obrazovanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

U četvrtak, 15. svibnja, u 12 sati, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica organizira predstavljanje 79. broja lista „Žir“. Predstavljanje će se održati u slastičarnici i pizzeriji Memy, na adresi Zagrebačka 22 u Velikoj Gorici.

Na predstavljanju će sudjelovati učenici-suradnici „Žira“ iz svih osnovnih škola iz Velike Gorice, kao i iz općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. Pridružit će im se i učenici Umjetničke škole Franje Lučića Velika Gorica.

List „Žir“ jedan je od stalnih projekata Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Riječ je o zajedničkom izdanju osnovnih škola iz spomenutih gradova i općina koje okuplja različite učeničke radove, od novinarskih i literarnih do likovnih i enigmatskih. Kroz te radove učenici izražavaju svoje želje, razmišljanja i pogled na svijet.

U svakom proljetnom broju, pa tako i u ovom, predstavljaju se najbolji osmi razredi iz svake škole, čime se dodatno ističe rad i uspjeh učenika na kraju njihova osnovnoškolskog obrazovanja.

List izlazi od 1991. godine, dvaput godišnje, a tiska se u nakladi od 1000 primjeraka. Prema procjenama, čita ga oko deset tisuća učenika, roditelja i nastavnika, što potvrđuje njegovu popularnost i značaj u lokalnoj zajednici.

Kroz više od trideset godina postojanja, „Žir“ je postao izražavanja mladih, ali i svjedok njihova razvoja, kreativnosti i pogleda na svijet koji ih okružuje.

Nastavite čitati

Reporter 448 - 14.05.2025.

Facebook

Izdvojeno