Povežite se s nama

CityLIGHTS

JUDO KRALJICE: Oborit će vas s nogu!

“Ako se slučajno subotom, oko 12:30 zateknete pokraj Vatrogasnog doma i čujete glasan smijeh, znajte da je trening judo kraljica u tijeku.”

Objavljeno

na

U listopadu ove godine trenerice “Judo kluba Pinky”, Marina Drašković i Sanja Dellaido, odvažile su se na još jedan “mali, ali veliki” judo podvig. Putem društvene mreže Facebook, pozvale su žene starije od trideset da im se pridruže na treninzima veteranske grupe. Grupa se popunila za svega 24 sata i tako su rođene “Judo kraljice”.

Marina i Sanja priznaju kako su pri otvaranju grupe bile neodlučne, najprije zbog manjka prostora i termina, ali i zbog toga što nije uobičajeno otvarati grupe veterana. U judu, kao i  u svakom sportu, prioritet je uključiti djecu, potencijalne natjecatelje. 

Prevagnulo je višegodišnje nagovaranje prijateljica i poznanica koje su poslužile kao glavna inspiracija za otvaranje grupe. Prilikom druženja često bi tražile da ih iskusne bivše natjecateljice nauče judo tehnikama pa su Marina i Sanja napokon popustile “vršnjačkom pritisku”.

Ipak, trenerice priznaju da isprva nisu bile sigurne koliko će žena biti zainteresirano za grupu iz razloga što je judo fizički, kontaktni sport koji nije uobičajen način održavanja forme za žene.

– Rekla sam Sanji, ma idem ja staviti status na Facebook, da napravimo sociološki eksperiment i vidimo hoće li žene ovo zanimati. – prepričava Marina kako su se odlučile na ovaj korak.

Foto: Judo klub “Pinky” / Facebook

Grupa zasad broji tridesetak žena, od kojih otprilike petnaest dolazi na trening svake subote. Trenerice se nadaju da će, kada prođe pandemija, to biti stabilna grupa od 25 žena dobi od 30 do 65 godina.

Osim što se grupa popunila nevjerojatno brzo, Marinu i Sanju već na prvom treningu zadivila je požrtvovnost i želja s kojom su se polaznice ponijele prema treningu. Grupa se, iz šale, pri osnivanju vodila geslom “Judo babe – otpor je džabe”, no Marina naglašava da je već nakon prvog treninga shvatila da će ipak morati promijeniti ime u “Judo kraljice” jer one to zbilja i jesu.

Foto: Judo klub “Pinky”/Facebook

-Oduševljena sam tim ženama. To su žene koje imaju djecu, rade, skuhale su ručak prije treninga i organizirale život da nađu vrijeme za sebe.- ističe Marina.

Motivacije za učlanjenje u grupu su razne. Neke od polaznica motivirala su njihova djeca koja treniraju judo. Sanja primjećuje da je sada već počelo i nadmetanje, a i pokoja krađa kimona od nešto starije djece. 

-Judo sam zavoljela uz djecu i tako sam sretna što, zahvaljujući Sanji i Marini, nije kasno krenuti s “judarenjem”.- ističe “kraljica” Anita.

Foto: Judo klub “Pinky”

Grupu čine žene različitih profila stoga trenerice svaku vježbu pokazuju u tri gradacije, a svaka kraljica za sebe bira varijantu koja njoj najviše odgovara. Glavni cilj treninga je svladati padove, koji su baza judo tehnike, kako bi se spriječile ozljede. 

– Okupile smo žene koje ne žele klasičan fitness, kojima je nešto ovakvo nedostajalo u životu, prije svega druženje i zezancija. Borilački sportovi relativno su novi kod žena, a sada su dobile priliku da iskuse nešto što su oduvijek željele. – dodaje Sanja.

“Judo kraljice” na treninzima rade i ne posustaju unatoč boli i poteškoćama, brzo napreduju, žarko žele naučiti srušiti čovjeka s nogu, a kada su im trenerice predložile pripreme za pojas, sve su odmah izrazile želju da polože. 

-Već nakon prvog treninga osjetila sam pomicanje granica. Način rada koji, uz motoriku, zahtijeva i intenzivan rad “moždanih vijuga” osobno mi je bio iznenađujuć.- ističe “kraljica” Otilija.

Judo se fokusira na usmjeravanje protivnikove sile protiv njega, a s obzirom da se radi o borilačkom sportu, žene rade u parovima. Kroz taj fizički kontakt, kako ističu trenerice, ne razvijaju se samo tjelesno, već i u socijalnom aspektu – rađaju se prijateljstva.

Foto: Judo klub “Pinky”

Mislim da je bila potrebna ogromna hrabrost da žene dođu, pogotovo neke koje ne poznaju nikog. Zato smo namjerno sve otpočetka okrenuli na zezanciju. Nema strogih pravila, sve je slobodno. Dale smo im do znanja da su vrata dvorane širom otvorena i da nema pritiska.– naglašava Sanja

Vjerojatno je upravo takav pristup i doveo do toga da se “Judo kraljice” sada spontano nakon treninga nalaze na piću i druže. Sanja ističe kako je druženje vjerojatno postalo najbitniji segment ove grupe jer je bitno da žene nađu vrijeme da porazgovaraju, a ako prije toga još odrade i nešto korisno kao što je trening, tim bolje. 

-Volim trening prvenstveno zbog druženja. Spoznaje o poštivanju i zahvali koje proilaze iz judo treninga svakako su dobrodošle u ovim teškim vremenima, a uvijek dođem kući ispunjena pozitivnom energijom.- ističe “kraljica” Stanka s kojom se slažu i Tajana, Anita, Petra, Otilija i Tanja, ali i trenerice:

-Nije mi problem kad znam da imam radnu subotu.- s veseljem ističe Marina.

Foto: Judo klub “Pinky”

Trening olakšava i to što trenerice, koje su dugogodišnje prijateljice, zajedno rade s “Judo kraljicama”. Nadalje, grupi se čak pridružila i Marinina majka zajedno sa svojom prijateljicom.

-Ako se slučajno subotom, oko 12:30 zateknete pokraj Vatrogasnog doma i čujete glasan smijeh, znajte da je trening judo kraljica u tijeku.- upozorava Marinina majka Tanja.

Na treninzima se, osim padova, uče i elementi samoobrane. Radi se i o programu osnaživanja žena, a trenerice se nadaju kako će se, putem natječaja, grupa uključiti u neki od projekata protiv nasilja nad ženama.

-Na treninzima sam naučila prve pokrete samoobrane. Volim judo jer se kroz trening stječe poštovanje prema vlastitom tijelu, ali i partnerici u sportskoj borbi.- ističe Tajana.

Judo kroz trening postaje dio svijesti svake od “Judo kraljica”.

 -Kada hodam sama noću i približava mi se muškarac automatski pogledam ima li jaknu s reverima. Razmišljam mogu li ga primiti za nešto čvrsto da ga mogu baciti, ako dođe do toga, jer sam naučila primiti kimono.To je ono što će i ovim ženama uči u svijest.- ističe Marina prirodu judaškog sporta. 

 

Kroz učenje judo tehnika mijenja se i svijest o samom sebi, žene će postati samopouzdanije, a kada na ulici sretneš samopouzdanu osobu – ne približavaš joj se. U tom smjeru će vjerojatno biti i manje izložene napadima, a ako do toga dođe, znat će procijeniti situaciju i odmaknut se na pravilan način.- nadovezuje se Sanja.

Iako u samoobrani nema pravila, u samom judu kontrola emocija je sastavni dio sporta, u natjecateljskom i u filozofskom smislu. Trenerice ističu da judo pomaže balansirati razinu agresivnosti, ovladati emocijama i, na pravilan način, usmjeriti energiju.

Dva su osnovna koncepta juda, Jita-Kyoei i Seiryoku-Zenyo. Prvi označava da uzajamnim pomaganjem zajedno prosperiramo, a drugi nas uči kako upotrijebiti minimum energije za maksimum efikasnosti.

-U redu je imati puno snage, ali ako ju ne iskoristimo u pravom trenutku, na pravi način i u pravom smjeru – ne postižemo ništa. Potrebno je puno manje sile da bi se bacilo čovjeka ako znaš pravilan način da to napraviš.- ističe Sanja važnost postizanja balansa i učenje kontrole.

Foto: Judo klub “Pinky”

Riječ judo, iako se to ne primjećuje iz natjecateljskog sporta, znači “mekan način”. Marina i Sanja su i same prošle puno ljutnje i frustracija, posebice u natjecanjima, ali kako kažu: “U judu naučiš staviti ego sa strane”. Kroz godine vrhunskog sporta, natjecanja, ali i iskustva s brojnom djecom u Pinkyju i Fujiju, pa konačno i kroz ovu grupu, trenerice su spoznale stvarnu vrijednost juda. Judo je – za sve.

-Konačni cilj treniranja juda je da postanemo korisniji članovi zajednice i mislim da smo u tome napokon uspjele.- naglašava Marina.

Foto: Marina Drašković/Facebook

-Činjenica da smo to shvatile je otvorila sve te nove mogućnosti o kojima prije deset godina nismo razmišljale. Bile smo ograničene natjecateljskim judom, jer teško je razmišljati izvan kutije kada se u njoj nalaziš.- nadovezuje se Sanja.

Judo će, naglašavaju judašice, svaku osobu razviti na svoj način, u najboljem mogućem smjeru. Za njih više ne postoje konačne granice razvoja judaša, bio to vrhunski rezultat ili zabava i svladavanje osnova. 

Kako kažu Marina i Sanja: “U judu ili pobjediš ili naučiš”, a kroz druženje i treninge grupe “Judo kraljica” trenerice su naučile osloboditi se svih stereotipa i još jednom potvrdile da žene svakodnevno pomiču granice, ali i da žena ženi nije vuk.

Foto: Judo klub “Pinky”

CityLIGHTS

Turopoljski fašnik: Nastupaju Minea i Zakon šutnje, a publiku će zabavljati Mario Petreković

Na koncertu u Velikoj Gorici možete očekivati i vesele hitove poput Good boy, Vrapci i komarci, Uberi ljubicu, Rano, Da me ‘oće Stipe

Objavljeno

na

Objavio/la

Odbrojavamo dane do početka 114. Turopoljskog fašnika, a dok grupe vrijedno pripremaju svoje maske, Turistička zajednica je otkrila i tko će Velikogoričane ove godine zabavljati. U subotu, 11. veljače na pozornicu šatora u Parku dr. Franje Tuđmana stižu klinci i klinceze koji će u sklopu Malog fašnika pokazati svu svoju kreativnost kroz pjesmu i ples. Njima će se pridružiti i brojni superjunaci koji će biti zaduženi za fotografiranje i zabavu u parku.

U subotu, 18. veljače našim gradom proći će Velika fašnička povorka koja će ove godine biti u rukama voditelja i animatora, Maria Petrekovića. Ovaj svestrani radijski i TV voditelj, komičar i glumac, uz pomoć Princeze i maskota Turopoljskog fašnika bit će zadužen za smijeh i zabavu publike na velikogoričkim ulicama.

Foto: TZGVG

Nakon što velika fašnička povorka prođe gradom, u šatoru u Parku dr. Franje Tuđmana slijedi tulum uz DJ-a, grupu Zakon šutnje i Mineu. Minea je jedno od zaštitnih lica Cro dancea devedesetih, a u svojoj bogatoj karijeri do sada je izdala šest studijskih i dva kompilacijska albuma. Na koncertu u Velikoj Gorici možete očekivati i vesele hitove poput “Good boy”, “Vrapci i komarci”, “Uberi ljubicu”, “Rano”, “Da me ‘oće Stipe” i mnoge druge koje ćemo zajedno pjevati.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Potpisan sporazum o poslovnoj suradnji između Veleučilišta Velika Gorica i Platforme hrvatskih županija i gradova

Objavljeno

na

Objavio/la

26.01.2023. Velika Gorica. Potpisan sporazum o suradnji Veleučilišta Velika Gorica i Platforme hrvatskih žžupanija i gradova. Ivan Toth i Marijan Vundać. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sporazum o poslovnoj suradnji u stručno-znanstvenoj djelatnosti, unaprjeđenju studijskih programa i razvoju cjeloživotnog učenja potpisan je danas (četvrtak, 26. siječnja 2023. godine) između Veleučilišta Velika Gorica (VVG) i Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, u vijećnici Veleučilišta.

26.01.2023. Velika Gorica. Potpisan sporazum o suradnji Veleučilišta Velika Gorica i Platforme hrvatskih žžupanija i gradova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

26.01.2023. Velika Gorica. Potpisan sporazum o suradnji Veleučilišta Velika Gorica i Platforme hrvatskih žžupanija i gradova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sporazum o suradnji potpisali su dekan VVG-a dr.sc. Ivan Toth i predsjednik Platforme Marijan Vundać. Na potpisivanju su bili i članovi Izvršnog odbora Platforme. Sporazum je potpisan u cilju poboljšanja stanja zaštite od požara i sustava civilne zaštite te uspostavljanja kvalitetnije suradnje Veleučilišta Velika Gorica i Platforme hrvatskih županija i gradova.

26.01.2023. Velika Gorica. Potpisan sporazum o suradnji Veleučilišta Velika Gorica i Platforme hrvatskih žžupanija i gradova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa osnovana je u Zadru 2013. godine kao Udruga za opće dobro.

26.01.2023. Velika Gorica. Potpisan sporazum o suradnji Veleučilišta Velika Gorica i Platforme hrvatskih žžupanija i gradova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Platformu trenutno čine Dubrovačko-neretvanska županija, Istarska županija, Karlovačka županija, Koprivničko-križevačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Međimurska županija, Osječko-baranjska županija, Sisačko-moslavačka županija, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija, Varaždinska županija, Virovitičko-podravska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Zadarska županija i Zagrebačka županija, te gradovi Čakovec, Dubrovnik, Gospić, Karlovac, Pazin, Rijeka, Sisak, Split, Varaždin, Zagreb te gradovi Labin, Biograd na moru i Lepoglava.

26.01.2023. Velika Gorica. Potpisan sporazum o suradnji Veleučilišta Velika Gorica i Platforme hrvatskih žžupanija i gradova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Platforma je osnovana radi lakšeg organiziranja, umrežavanja i koordiniranja aktivnosti u cilju utjecaja na smanjenje rizika od nastanka katastrofa i izgradnje funkcionalnog sustava zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO The Secret Club pobjednik malonogometnog turnira 30. Kup HVIDR-a

Objavljeno

na

Objavio/la

08.01.2023. Velika Gorica. Malonogometni turnir 30. Kup HVIDR-a, finalni dan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

The Secret Club je pobjedom 4:2 u finalu (2×20 min.) protiv momčadi CB Va Bene osvojio naslov najbolje momčadi na tradicionalnom malonogometnom turniru 30. Kup HVIDR-a.

08.01.2023. Velika Gorica. Malonogometni turnir 30. Kup HVIDR-a, finalni dan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

08.01.2023. Velika Gorica. Malonogometni turnir 30. Kup HVIDR-a, finalni dan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na turniru je sudjelovalo 37 momčadi i utakmice su igrane od 29. prosinca 2022. do 08. siječnja 2023.godine. Ukupno su odigrane 54 utakmice u 9 dana. Utakmice su vodili suci Nogometnog saveza Velika Gorica.

08.01.2023. Velika Gorica. Malonogometni turnir 30. Kup HVIDR-a, finalni dan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

08.01.2023. Velika Gorica. Malonogometni turnir 30. Kup HVIDR-a, finalni dan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na kraju su podijeljeni pehari i prigodne nagrade te uručena priznanja (statue) najboljim pojedincima i sucima. Nagrade su uručivali gradonačelnik Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika Neven Karas, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić, zamjenik župana Ervin Kolarec, predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije i predsjednik HNK Gorica Nenad Črnko, predsjednik Nogometnog saveza Velika Gorica Željko Mihalj, predsjednik Udruge HVIDR-a Željko Klasnić i Anri Targuš.

08.01.2023. Velika Gorica. Malonogometni turnir 30. Kup HVIDR-a, finalni dan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

08.01.2023. Velika Gorica. Malonogometni turnir 30. Kup HVIDR-a, finalni dan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tajnik HVIDR-e Slavko Tolić vodio je ceremonijal dodjele, a špalirom su ga uljepšale mažoretkinje Plesnog kluba Barbara. Protokolarni dio odlično je obavio Branko Pavlica.

08.01.2023. Velika Gorica. Malonogometni turnir 30. Kup HVIDR-a, finalni dan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

08.01.2023. Velika Gorica. Malonogometni turnir 30. Kup HVIDR-a, finalni dan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

REZULTATI  (nedjelja, 08.01.2023.)  Polufinale  Keraterm CB Kod Rojca – CB Va Bene 0:2,  SC Flegar – The Secret Club 2:3-7m.

Utakmica za 3. mjesto: Keraterm CB Kod Rojca – SC Flegar 2:4 (Cebin 2 / Brkić 2, Viher, Čuljak).

Finale: The Sekret Club – CB Va Bene 4:2 (Marinić, Hodak, Bukvašević, Išek / Seferović, Matić).

NAGRADE  1.mjesto The Secret Club – pehar + prijelazni pehar + 15.000,00 kn, 2.mjesto CB Va Bene – pehar + 7.000,00 kn, 3.mjesto SC Flegar pehar + 3.000,00 kn, 4. mjesto Keraterm CB Kod Rojca – pehar + 1.000,00 kn.

Najbolji igrač: Josip Marinić (The Secret Club). Najbolji vratar: Leon Išek (The Secret Club). Najbolji strijelac (6 pogodaka): Josip Brkić (SC Flegar). Fair Play: Iličić Mont.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Za vikend na izložbi malih životinja više od 1000 primjeraka iz cijele Hrvatske

Izložba je otvorena od 6. do 8. siječnja

Objavljeno

na

Objavio/la

Oko tisuću životinja ovog će vikenda boraviti u središnjem holu Srednje strukovne škole Velika Gorica na 16. Županijskoj izložbi malih životinja s ocjenjivanjem, a ujedno i 28. Državnoj izložbi. Osim što će posjetitelji vidjeti mnogobrojne primjerke malih životinja, žiri će proglasiti i najbolje primjerke te će im dodijeliti titule šampiona te nagraditi majstore uzgoja.

– Uvijek je najviše golubova, njih je 706 u 25 pasmina, bit će 62 kunića u sedam pasmina, imamo 48 primjeraka egzotičnih ptica, 58 primjeraka velike peradi, 72 primjerka patuljaste peradi. Bit će velika raznolikost, a životinje dolaze iz cijele Hrvatske – kazao je Mihael Pavišić, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005. koje organizira izložbu.

Posjetitelji izložbu mogu pogledati u petak, 6. siječnja od 15 do 20 sati, u subotu od 8 do 20 sati te u nedjelju od 8 do 13 sati. Ulaz se za odrasle naplaćuje 15 kuna, dok je za djecu besplatan.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Goričani uz Grupu Kings, ugodno vrijeme i kuhano vino dočekali 2023. godinu na otvorenom

Objavljeno

na

Objavio/la

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Brojni Goričani su u organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice na otvorenom na prostoru kod Muzeja Turopolja s Grupom Kings dočekali 2023. godinu.

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svirka i pjesma Kings benda (od 22 sata) i kuhano vino poticali su raspoloženje građana koji su odlučili dočekati novu godinu izvan svojih domova odnosno gastronomskih destinacija.

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon odbrojavanja kojeg je vodila moderatorica Ana Katulić, točno u ponoć oduševljeno je dočekana nova 2023. godina. Iz tri top konfeta ispaljene su raznobojne konfete umjesto tradicionalnog vatrometa.

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ipak, vatrometa je bilo na mnogim mjestima u gradu, odjekivao je prasak petardi, čule su se i nešto jače detonacije, jako je dimilo.

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

31.12.2022./01.01.2023. Velika Gorica. Doček nove 2023. godine na prostoru kod Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon čestitanja i brojnih selfija Kings su nastavili svirkom i pjesmom, iako se prostor ispred pozornice ubrzo prorijedio.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno