Povežite se s nama

HOTNEWS

Jubilarni 15. Gastro Turopolja opravdao očekivanja

Objavljeno

na

Jedna od najvećih manifestacija u Velikoj Gorici uspješno je privedena kraju. Jubilarni 15. Gastro Turopolja okupio je dosad najveći broj posjetitelja koji su mogli uživati u bogatoj ponudi hrane, raznim domaćim proizvodima, odličnom vinu i mnogim popratnim sadržajima, što onima za najmlađe, a što onima za malo starije željnima dobre zabave i druženja.

 

 

Da Gastro Turopolja raste i ima veliki potencijal za daljnji razvoj potvrdio je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. „Mi danas ovdje imamo nekoliko tisuća posjetitelja, i to ne samo iz Zagreba nego su nam došli prijatelji iz cijele Hrvatske, ali i prijatelji iz susjednih zemalja. Vidi se da Gastro raste i da ima sjajan potencijal. Taj potencijal afirmira prvo od čega smo krenuli, a to je obrtništvo, gastronomija, enologija i turizam. Međutim on afirmira i nas kao područje, nas kao ljude koji smo vrijedni kako u pripremanju, tako i u uživanju u hrani. Ove godine smo proširili Gastro u odnosu na prethodne, a slijedeće vjerujem da će biti još veći. Obzirom da iza Muzeja Turopolja radimo Centar za posjetitelje, Turističku zajednicu koji će imati svoj trg i kušaonicu vina, oni će prostorno proširiti ovu manifestaciju.“

 

 

Jedan od organizatora ove manifestacije je Turistička zajednica Grada Velike Gorice, a direktorica Milada Mesarić izrazila je svoje zadovoljstvo. „Velikogoričani su u velikom broju došli, zadovoljni smo kao organizatori, svi sudionici, a ima ih jako puno su zaista sve pripremili na vrijeme, ovo je ispunjenje snova svakom organizatoru kad vidi kako ljudi uživaju u onome što smo pripremili.„

 

Kao i svih dosadašnjih, tako su i ove godine vatrogasci imali jedan poseban programski zadatak. Njih 25 koliko ih je sudjelovalo natjecalo se za laskavu titulu najboljeg društava u pripremanju turopoljske kotlovine. I dok se kotlovina od ranih jutarnjih sati lagano krčkala, kod ekipa se čekanje na finalni proizvod kratilo grickanjem špeka,sira i kobasica. A onda je tročlani ocjenjivački žiri koji nije imao nimalo lak zadatak predvođen Tomislavom Špičekom tamo oko podneva krenuo u kušanje onoga što su vatrogasci kuhali. I donijeli su odluku. Najbolju turopoljsku kotlovinu pripremilo je DVD Ribnica, slijede DVD Velika Gorica i DVD Rakitovec.

 

dvd-velika-gorica

 

Tugomir Hlopec iz DVD-a Ribnica rekao je kako je tri sata bilo sasvim dovoljno da pripreme najbolju turopoljsku kotlovinu. „Dali smo si truda i urodilo je plodom.Mi smo vam dežurni kad god su druženja u pitanju, to nas čeka i kuhanje je naše. Da bi sve uredili i pripremili,stolove, štand sudjelovalo nas je petnaestak.Iskustvo i strpljenje su presudili. U rekordnom vremenu podijelili smo sve porcije kotlovine.“

 

Iznenađenja i veselja nije nedostajalo ni kod drugoplasirane ekipe DVD-a Velika Gorica kojoj je pobjeda izmaknula za samo jedan bod. „Najmlađa smo ekipa na manifestaciji, 25 godina u prosjeku, nismo išli na medalju nego napraviti posao kako treba. Ali čini se da su spoj iskustva i mladosti učinili svoje. Kažu da smo za jedan bod ostali iza prvih. Slijedeće godine lovimo zlato.“ –rekao je Sven Fabijančić, a pun riječi hvale za svoje mlade bio je predsjednik društva Ivica Kovačić. „Izuzetno sam ponosan na ovu svoju mladu ekipu. Ako malo promatrate  Gastro, njega su uglavnom iznijeli vatrogasci, a mi smo pokazali da se znamo snaći na intervencijama tamo gdje je potrebno pomoći drugima, ali da znamo i počastiti naše velikogoričane i njihove goste.“

Gastro Turopolja bio je prilika za kušanje jela koja nisu tako česta i svakodnevna, tako se KUD „Čiče“ pobrinuo za pripremu šarana na rašljama, ali i za to da iznenade najmlađe posjetitelje, ne samo hranom nego i drvenim vrtuljkom s pletenim košarama na opće oduševljenje djece. Djeca iz DV Ciciban na Gastru su uz pomoć svojih teta stjecala svoje prve kulinarske korake.

 

„Sa sigurnošću mogu reći da je ovo najuspješniji Gastro Turopolja do sada. Ovo je 15.jubilarni Gastro jedna od najvećih manifestacija u našem gradu čiji je organizator Udruženje obrtnika Velika Gorica i Turistička zajednica. Kao i svih proteklih, tako i ove godine predstavili su se naši velikogorički  restorani, ali ne samo danas na nedjeljnom ručku, nego i tijekom cijelog ovog tjedna kada se održavao i to vrlo uspješno Gastro tjedan.“  – podsjetio je predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica Vlado Mikulčić, te istaknuo kako je iz godine u godinu vidljiva sve veća kvaliteta. „Osim promocije kulinarstva našeg lijepog Turopolja, prije svega autohtonih jela kao što su turopoljska kotlovina i pečenica od turopoljske  svinje tu je i stjecanje kvalitete. Kvaliteta je iz godine u godinu sve veća, prije svega  zahvaljujući struci, našim kuharima profesionalcima,ali i amaterima poput onih iz DVD-a. Sve se ovo zalijeva vrlo dobrim vinima naših Vukomeričkih gorica, a posebno treba spomenuti autohtonu sortu turopoljski škrlet.“

Sudjelovali su na Gastru i učenici Srednje strukovne škole koji su stjecali kulinarska iskustva uz prekaljene vatrogasne-gastro majstore, brojni OPG-ovi, a za miris mediterana pobrinuli su  članovi Udruženja obrtnika Korčula i Lastovo, bili su tu i gosti iz Slovenije.

 

Slijedeće godine uz degustaciju dalmatinske kuhinje  Korčulani će pokazati i kako se čisti riba, a evo današnjih dojmova.  „Svake godine dolazimo, super nam je ovdje, i doći ćemo i sljedeće godine. Posjetitelji rado degustiraju naše proizvode, pitaju nas za recepte. Pitaju i za delicije koje spravljamo,  tako da ćemo dogodine opet staviti nešto novo u ponudu.“ – poručuje ekipa s Korčule.

 

U velikoj tavi danas se pripremao gulaš, a posjetitelji su mogli degustirati i brojne slastice.

 

 

Zadovoljan ovogodišnjim Gastrom bio je i predsjednik Ceha ugostitelja Vladimir Birek. „Nas ugostitelja je malo premalo u Velikoj Gorici i okolici, mi ne možemo zadovoljiti sve potrebe, ali turopoljska kotlovina nije ništa lošija, zato nema mjesta prigovoru, i to je dio ugostiteljske ponude. I medari, i jabuke, i suveniri,sve to čini jedan Gastro. Zadovoljan sam, uvijek ima nešto što može bolje, pa to popravimo sljedeće godine.“

 

 

U velikom šatoru za dobru atmosferu brinuli su tamburaški sastav Harmonija i Ružmarin uz koje se druženje i zabava nastavilo nakon što se dobro ručalo na još jednom Gastru Turopolja o kojem će se zasigurno još dugo pričati.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Što se krije u malim glavama? Popričajte sa svojom djecom

Razgovor s djecom doprinosi njhovom mentalnom zdravlju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Tragični događaji podsjećaju nas na važnost mentalnog zdravlja svih ljudi, a osobito djece. Ljudi su izloženi konstatnom stresu života, dok se djeca često nađu među pritiskom obitelji, vršnjačkih odnosa i društvenih mreža. Zanemarivanje njihovog mentalnog zdravlja može imati ozbiljne posljedice na odrastanje.

Mentalni problemi kod djece, poput anksioznosti, depresije ili problema s agresijom, često budu zanemarivani od strane roditelja I profesora, ili ne budu ni prepoznati.

Roditelji imaju najvažniju ulogu kod mentalnog zdravlja svoje djece te njihov odnos s djetetom može značajno utjecati na to kako se ono nosi s izazovima i emocijama. Razgovor s djecom, pokazivanje interesa za njihove misli i osjećaje, čak i kad se možda čine nevažnima, te podrška djeci može učiniti veliki napredak u njihovom mentalnom razvoju.

Djeca ne traže uvijek rješenja, često samo žele biti saslušana, a ako primijetimo da dijete postaje povučeno, nesmiju se ignorirati te promjene, jer baš to može biti znak da mu je potrebna podrška.

Ako dijete daje naznake da se bori s ozbiljnijim problemima, potrebno je obratiti se stručnjacima. Važno je imati u na umu da posjet psihologu ili savjetniku nije znak neuspjeha, nego pokazivanje odgovornosti i ljubavi prema djetetu.

A kad smo kod ponašanja djece, oni često uče iz ponašanja upravo onih ljudi kojima su okruženi. Ako sami rješavamo konflikte mirno i otvoreno pričamo o problemima, pokazujemo primjer djeci.

Nastavite čitati

Crna kronika

Krvavi napad u školi u Prečkom! Proglašen dan žalosti

U petak ujutro ušetao je 19-godišnji mladić koji je nožem napao učenike i djelatnike škole.

Objavljeno

na

Da će djeca i učiteljice Osnovne škole u Prečkom zadnji dan škole prije školskih praznika biti svjedoci krvavog napada, nitko nije mogao niti sanjati.

Bivši učenik škole, 19-godišnji mladić ušetao je u petak ujutro u školu i nožem ranio nekoliko učenika te dvoje djelatnika škole. Jedno je dijete preminulo od zadobivenih ozljeda.
Navodi se kako je mladić živio u blizini škole, a prethodno je već bio liječen na psihijatriji. Policija je ubrzo stigla na mjesto događaja te je pod nadzorom policije.

Ozlijeđeni su prebačeni na liječenje u nekoliko zagrebačkih bolnica. Svi su izvan životnih opasnosti, a troje ih čeka operacije. Učenicima, roditeljima i zaposlenicima osigurat će se i pružiti psihološka pomoć.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević proglasio je sutrašnji dan 21. prosinca Danom žalosti na području Grada Zagreba povodom ovog tragičnog napada na učenike i zaposlenike Osnovne škole Prečko.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vozači! Ovaj vikend ste pod posebnim nadzorom

Policija će provjeravati i kažnjavati svaki prekršaj u prometu.

Objavljeno

na

Objavio/la

U cilju podizanja sigurnosti u prometu, policija će ovaj vikend na goričkim prometnicama od 20. do 23. prosinca provoditi akciju „Alkohol i droge“ te „Brzina“.

Provjeravati će te kažnjavati vozače pod utjecajem alkohola i droga te one koji se neće pridržavati ograničenju brzine.

Osim toga, kažnjavani će biti i vozači koji u autu neće biti vezani te koji će kršiti ostale prometne zakone kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prema pješacima, uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak prometnih nesreća.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Probajte im odoljeti: Ove šapice iz skloništa traže svoj topli dom

Volonteri su dostupni od 11 do 17 sati i rado će dočekati sve koji žele upoznati ove preslatke pse.

Objavljeno

na

Objavio/la

Blagdani su vrijeme zajedništva, ljubavi i topline doma. Međutim, psi iz Skloništa za životinje Velika Gorica to mogu samo sanjati. Neki su napušteni, neki izgubljeni, a neki nikada nisu ni doživjeli ljubav vlastitog doma.

Iako zimske dane provode u boksovima, njihova želja za Božić svake je godine, pa tako i ove, ista i vrlo jednostavna. Žele pronaći obitelj koja će ih voljeti i pružiti im dom.

– Dragec, ali i svaki drugi pas u skloništu ima svoju priču – rekli su volonteri.

Velikogoričko sklonište smješteno je u Jagodnom, na adresi Odranska ulica 75, a psi spremno iščekuju druženje i šetnje s posjetiteljima.

– Volonteri su dostupni od 11 do 17 sati i rado će dočekati sve koji žele upoznati naše pse, bilo da traže novog člana obitelji ili samo žele pomoći svojim društvom i šetnjom – poručili su iz skloništa.

Ako dođete i osobno upoznate strpljive pse, možda baš pronađete svog najboljeg prijatelja.

– Udomljavanje nije samo čin dobrote, već prilika za stvaranje neraskidive veze koja će obogatiti i vaš život i život psa kojeg odlučite primiti u svoju obitelj – motivirali su radnici skloništa.

Božićno vrijeme savršen je trenutak za pružanje suosjećanja i novih prilika te su zato pozvani svi koji imaju malo slobodnog vremena za posjetu pasa i oni koji možda već neko vrijeme razmišljaju o udomljavanju.

Za više informacija o postupku udomljavanja, možete ih kontaktirati putem Facebook profila Skloništa za životinje Velika Gorica, e-maila: [email protected] ili telefona: +385 95 400 0567

Nastavite čitati

HOTNEWS

Božićna drvca na svakom uglu, provjerili smo cijene

Većina prodajnih mjesta najpovoljnije cijene nude za smreke, čije se cijene kreću od 20 eura za ona manja te do 50 eura za veća drvca.

Objavljeno

na

Objavio/la

Svjetlucave lampice i ukrasi polako obasjavaju Veliku Goricu, a time počinje i potraga građana za savršenim božićnim drvcem. Prodajna mjesta božićnih drvca postaju nezaobilazne stanice za sve koji žele unijeti blagdanski ugođaj i miris u svoje domove.

Za one koje ne vole kupovati drvce u zadnji tren, savjetuje se da to učine bar tjedan dana prije Božića kako bi izbjegli gužve i dobili najbolje primjerke. Međutim, najveći broj kupaca ipak čeka zadnji tren te se prepuštaju božićnom kaosu.

– Prodaje počinju početkom prosinca, no 70% ljudi će kupiti božićno drvce zadnja tri dana – rekao nam je prodavač Stjepan Kaurić, s kojim su se složili i ostali prodavači.

Drugi Goričani ipak to rade strateški, kako bi očuvali svježinu drvca najduže moguće.

– Tko treba veću jelu, on dolazi na prije. Veća roba ide na početku, a manja roba potkraj – objasnio je Vlado Sučec, koji prodaje drvca na parkiralištu kod Tržnog centra.

Foto: Mia Karavla/cityportal.hr

Najčešće vrste u ponudi su nordijska jela, kavkaška jela, srebrna smreka te obična smreka. Posljednjih godina sve popularnija postaje nordijska jela zbog svoje izdržljivosti te elegantnog izgleda.

– Osim nordijskih koja ide najviše, dosta se prodaje i srebrna, koja ima intenzivan miris. Baš miriši jako jer ga ja siječem pred Božić. Ljudi na licu mjesta odaberu koji žele i tek ih tada siječem – rekao nam je Nikola Trumbetaš iz Velike Mlake.

Cijene drvca kreću se ovisno o veličini i vrsti drvca, no unatoč povećanju cijena ostalih proizvoda, cijene drvca ostale su slične kao i proteklih godina. Većina prodajnih mjesta najpovoljnije cijene nude za smreke, čije se cijene kreću od 20 eura za ona manja te do 50 eura za veća drvca. Smreke su popularne zbog svog karakterističnog mirisa, no iglice im kraće traju. Za one koji traže izdržljivije opcije, nordijske jele zbog svoje otpornosti i gustih grančica obično imaju početnu cijenu od 40 eura, dok veće dosežu i preko 100 eura.

– Jele su najtrajnije, svježe su dosta, ali nemaju mirisa kao smreka. Jeftine su što je najvažnije, iako su ove godine jako skupi svi – rekao nam je naš sugrađanin kojeg smo zatekli pri kupnji drvca.

Izbor veličine ovisi o veličini doma.

– Najprodavanije su srednje velika drvca, od poda do plafona od visine do 2,5 metra, objasnio je Aron, koji prodaje drvca kod goričkog kafića Chelos.

Foto: Mia Karavla/cityportal.hr

Nakon što blagdani prođu, prirodna drvca često završavaju kao otpad.

– To je druga nesreća ljudska, mora ići na otpad. Mali užitak, a uništavamo nečiji život. Čudno je to, osjećaj prema prirodi smo potpuno zaboravili, poručio je kupac te dodao:

– Moja kćer ima taj umjetni bor, no ukućani se vesele prirodnom – rekao je.

Dok se rezana drvca ne mogu reciklirati ni posaditi, ona u teglicama se itekako mogu koristiti ponovo, a neka čak i vratiti.

– Moja punica ga je držala u malom prostoru i skoro je uginuo, no kada ga je posadila, živnuo je, obnovila mu je život – izjavio je kupac.

Međutim, sve više prodajnih mjesta nudi opciju prodaje drvca u teglicama.

– Ako kupac uzme živi bor i ako ga ne planira zadržati, prodam mu ga u pola cijene pa mi ga vrati da ga ponovno posadim, poručio je Sučec.

Božićno drvce simbol je zajedništva. Bilo da birate mirisnu smreku ili elegantnu nordijsku jelu, pravi odabir unijet će radost u vaš dom. Uz malo truda i veći fokus na reciklažu, drvce postaje i dio ekološke svijesti.

Nastavite čitati

Reporter 444 - 19.12.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.