Povežite se s nama

Moja županija

Jesenska oaza zabave, okusa i tradicije u Ivanić Gradu, otvorena 20. jubilarna Bučijada

Posjetitelji Bučijade mogu doći Bučko-Expressom ili vlastitim automobilom, uz osigurane besplatne parking prostore diljem grada.

Objavljeno

na

Ivanić-Grad je zasjao u punom sjaju, otvorivši vrata jubilarne 20. Bučijade, jedne od najomiljenijih jesenskih manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine, više od 200 izlagača iz cijele zemlje donosi bogatstvo domaćih proizvoda s naglaskom na buče i bučino ulje, dok posjetitelji uživaju u neodoljivim delicijama, rukotvorinama, te zabavnom i kulturnom programu za sve generacije.

– Bučijada je postala simbol Ivanić-Grada i naša najvažnija manifestacija, koja iz godine u godinu privlači desetke tisuća posjetitelja. Ponosni smo na ovu jubilarnu, 20. godinu, koja ponovno pokazuje koliko su naši izlagači kreativni, a naši posjetitelji vjerni. Svake godine podižemo ljestvicu. Podupirat ćemo i dalje proizvođače buča i bučinog ulja, stvaranje raznih proizvoda te cijeniti naučni rad. Ovo je manifestacija koja spaja tradiciju, kreativnost i ukus, a njezin uspjeh je rezultat zajedničkog truda cijele zajednice. Hvala svima koji su utkali sebe u organizaciju od početka do danas. Svi su dobrodošli uživati u pregršt sadržaja za cijelu obitelj, i nadamo se da će ova manifestacija ostati u srcima svih posjetitelja – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Manifestaciju je svečano otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

– Čestitam svima na organizaciji i velikoj obljetnici 20 godina postojanja. Podigli ste ovu manifestaciju na višu razinu, koja svake godine postaje sve ljepša i bolja. Noviteti i programi koje uvodite privlače sve veći broj posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske, a vjerujem i šire. Vaš trud i inovacije vidljivo doprinose promociji naše kulture i turizma. Nadam se da ćete i dalje nastaviti u tom smjeru i s jednakim entuzijazmom raditi na daljnjem razvoju Bučijade – kazao je Čičak.

Da je ova manifestacija prerasla okvire grada i županije naglasio je izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak.

– Postala je međunarodna manifestacija koja nije samo ruralna. Uz velik broj izlagača i proizvođača, Bučijada nudi bogat turistički sadržaj. Uz buče i bučino ulje vežemo prije svega obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Iako je ova godina za njih bila izazovna, Vlada kroz resorno ministarstvo podupire njihov rad raznim potporama kako bi im omogućili siguran dohodak. Uz bogat kulturno-zabavni program i veliki sajam, očekujem da će ova jubilarna manifestacija i ove godine privući velik broj posjetitelja – dodao je Majdak.

Ponosni na ovu dugu tradiciju i manifestaciju su i u Zagrebačkoj županiji.

– Ova manifestacija uspjela je u svim segmentima, a uz nju je uspio i turizam i grad. U Zagrebačkoj županiji 250 proizvođača uzgaja buče, a njih 50 proizvodi bučino ulje. Na nama je da proširimo proizvodnju ulja, te da podignemo prepoznatljivost brenda kako bi svi zajedno od njega imali koristi. Ovakvi projekt moraju se širiti i nastavljati – istaknuo je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Iz raskošno ukrašenog grada gdje su ulice i parkovi prepuni živopisnih dekoracija izrađenih od preko 10 tona buča, posjetitelji nisu mogli odoljeti, pa su već prvi dan preplavili društvene mreže fotogeničnim selfijima s bučama svih oblika i veličina – idealna kulisa za jesensku avanturu.

Bučijada je prerasla u simbol grada i privlači posjetitelje iz cijele Hrvatske i šire. Direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović istaknula je važnost ovog događaja.

– Bučijada je poseban događaj koji slavi našu tradiciju, domaće proizvode i kreativnost. Ove godine smo pripremili još bogatiji program s posebnim naglaskom na bučino ulje, naše najveće blago, i raznovrsne delicije koje svi vole. Bučijada nije samo turistička atrakcija, već i pokretač lokalnog gospodarstva. Ovaj događaj povezuje lokalne proizvođače s posjetiteljima, promovirajući autentične proizvode i tradiciju našeg kraja. Svake godine doprinosi razvoju kontinentalnog turizma, ističući Ivanić-Grad kao destinaciju koja nudi više od prirodnih ljepota—kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i nezaboravne doživljaje. U narednim danima očekuje nas još puno zabave, edukativnih i kulturnih događanja za sve uzraste – dodala je direktorica.

Prvi dan manifestacije završio je nastupom tamburaškog orkestra HRT-a i koncertom Jelene Rozge, koji su donijeli vrhunsku atmosferu na Trgu Vladimira Nazora. Posjetitelji su uživali u koncertima, dok su u zraku mirisale brojne delicije od buče, od bučnice, rižota, pa sve do slatkih kreacija poput pralina s bučom i kremšnita.

Premijerno je prikazan dokumentarni film „20 godina Bučijade“ koji će se moći pogledati na YoutTube kanalu TZ-a. Film prikazuje kako je manifestacija nastala, od samih početaka kao igra za djecu do današnje trodnevne manifestacije sa brojnim sadržajima.

Što vas očekuje ovog vikenda?

Subota i nedjelja donose još bogatiji program, koji će uključivati Sajam bučinog ulja, jedinstveni edukativni događaj o bučinom ulju, radionice prirodne kozmetike i natjecanje cvjećara u kreiranju jesenskih aranžmana. Uz to, Ivanić-Grad postaje domaćin folklornim i jazz izvedbama, dok se najmlađi mogu zabaviti na Maloj Bučijadi u Sportskom parku Zelenjak.

Koncerti Joleta u subotu te Tonyja Cetinskog u nedjelju obećavaju nezaboravne večeri, a ljubitelji kulturne baštine moći će uživati u video projekcijama “Putovanje kroz prošlost grada” na pročelju Gradske vijećnice.

Za najmlađe je organiziran pregršt aktivnosti u sklopu Male Bučijade: kazališne predstave, mađioničarski nastupi, karaoke show za djecu i roditelje te natjecanja u jedenju kremšnita od buče, samo su dio bogatog programa. Odrasli i djeca mogu se okušati u utrci drvenih konjića, skakanju u vrećama i interaktivnim radionicama koje slave buču kao glavnu temu.

Naravno, Bučijada ne bi bila potpuna bez svoje gastronomske ponude, koja ove godine donosi kreativne specijalitete na bazi buče. Gastro entuzijasti uživat će u neobičnim, ali ukusnim delicijama poput piva od buče, hrskave bučnice, pralina punjenih bučom i, za one koji vole izazvati nepce, kave sa začinima od buče. Svaki gutljaj i zalogaj donosi jedinstvenu fuziju jesenskih okusa, a lokalni proizvođači ponosno predstavljaju svoje inovacije. Bučino ulje? To je tek početak – Bučijada je prava gozba za sva osjetila!

Dođite i uživajte u svakom kutku Ivanić-Grada, koji će ovaj vikend biti pretvoren u pravu jesensku oazu zabave, okusa i tradicije!

Posjetitelji Bučijade mogu doći Bučko-Expressom ili vlastitim automobilom, uz osigurane besplatne parking prostore diljem grada. Više informacija o programu i kartama za Bučko-Express možete pronaći na službenim stranicama manifestacije.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Moja županija

Priča iz Ivanića: Prvo prabake, zatim Gips i Marica, a danas – “vječne druge”…

Povijest ženskog rukometa u Ivanić Gradu duža je od stotinu godina, kroz sva ta desetljeća događalo je jako puno važnih i lijepih stvari, a u posljednjih 15-ak godina u Ivaniću blistu kad je riječ o radu s mladima…

Objavljeno

na

U čemu je tajna? Dobar trenerski rad, puno volje i puno rada! Uz to, mi smo prilično mala sredina, drukčija od drugih po tome što mi nemamo opciju selekcioniranja. Ne možemo mi od 30 djevojčica probrati njih 15 najboljih. Ne, mi ih dobijemo 15 i svih 15 učimo rukometu, njegujemo i brinemo o njima. Kako o onima najboljima, tako i o onim malo lošijim…, objašnjavaju Krešimir Krnjenić i Irena Malec, glavni operativci u Ženskom rukometnom klubu Ivanić.

Krnjević je predsjednik, a Malec tajnica i voditeljica omladinskog pogona kluba koji se doista ima čime pohvaliti. Serija uspjeha traje već više od desetljeća, a novi nastavak stigao je i ove godine, kad su na završnici državnog prvenstva dvije generacije bile sjajne: selekcija 2007-08 bila je treća u državi, a cure rođene 2009. i 2010. godine su prvakinje Hrvatske!

– Naša serija krenula je 2012., pod vodstvom Javora Bojana Leša, današnjega gradonačelnika. On je potpisao prvi veliki uspjeh, prvi je donio zlato u Ivanić. Nakon njega je došao Goran Bobić, pa onda Dora Krnjević Dokuzović, a sad su tu Igor Gajski i Lovro Malec – kaže Irena, dodajući kako je u međuvremenu u njihov mali grad stiglo 20-ak medalja s državnih završnica.

– Najvažniji je rad s djecom. To nam se uvijek nekako i vrati, kroz te medalje koje osvajamo na državnim završnicama, no problem je što je jako teško tu djecu zadržati kasnije i u seniorskom rukometu. Postoji stotinu drugih interesa kod tih mladih cura, u ovom svijetu kakav je danas teško je bez novca. Nemamo mogućnost platiti toliko da bi te cure bile spremne odreći se nečega. U takvim okvirima izvlačimo najviše što možemo, pri čemu smo se već pretvorili u “vječne druge” u 2. HRL. Nedostaje nam možda i malo sportske sreće, sigurno i novca, ali stalno nas vuče ambicija da budemo bolji. Mučimo se, ali ne žalimo se – nadovezao se predsjednik Krnjević.

Nerijetko u Ivanić Gradu odrastaju rukometašice koje svoje sportske priče nastavljaju graditi u drugim, prvoligaškim sredinama, ali često se događa i da mlade rukometašice iz drugih sredina biraju upravo ŽRK Ivanić. Jedna od njih je i Luna Gojak, djevojka koja je do kraja prošle sezone bila igračica ŽRK Udarnika, a ovoga ljeta je osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu s hrvatskom reprezentacijom.
– Nema tu ni vrbovanja ni nemoralnih ponuda, stvari su zapravo jednostavno. Ako bilo koja djevojka želi sredinu u kojoj ima uspjeha, koja se može pohvaliti medaljama, doći će ovdje. Luna je s roditeljima odlučila prihvatiti naš poziv i drago nam je što je postala naša igračica. Radit ćemo na tome da i mi i ona postanemo bolji – ističe Krnjević.

Ženski rukomet u Ivaniću živi i djeluje već duže od jednog stoljeća, u pitanju je ozbiljna tradicija.

– Da, ovo je definitivno rukometna sredina duge tradicije, budući da smo prije tri godine proslavili stotinu godina igranja ženskog rukometa u Ivaniću. Imamo pisane dokumente u kojima stoji da su 1922. godine naše prabake odigrale prvu utakmicu hazene, preteče današnjeg rukometa. Igrale su sa zagrebačkom Concordijom i to je u to vrijeme bio veliki spektakl, a ostalo je zapisano i da su ljudi bili šokirani kratkim šosevima koje su cure nosile. Odmah je zavladalo veliko zanimanje, rukomet je zaživio i po tome smo sigurno posebna sredina, po toj ljubavi prema rukometu, koji teče u krvi svih naših građana – kaže Irena.

Kad smo već kod prošlosti, vrijedi se vratiti i na sedamdesete godine, kad je u ŽRK Ivanić došao mladi trener Ante Kostelić, koji je preuzeo ekipu u kojoj je bila i Marica, njegova supruga.

– Nije Gips hofirao samo s Maricom, ha, ha… Kao klinac sam bio svjedokom tih događaja, jer i moja sestra je igrala, i znam da su sve cure bile lude za Gipsom. A Mica je tu bila najuspješnija – sa smiješkom priča Krnjević i dodaje:

– Kad je Gips došao kako bi se predstavio curama, rekao im je: “Cure, život se sastoji od sedam slova: r, u, k, o, m, e i t. Jel jasno?” Uozbiljio je rad u klubu, a onda otišao dalje. Navrate i danas kad je neki povod, a Ivica tu i živi, barem kad ne landra okolo, ha, ha…

Nastavite čitati

Moja županija

APITERAPIJA „Leteći farmaceuti“ liječe nas tisućama godina

Važnost pčelinjih proizvoda vidljiva je i u činjenici da blagostanje često opisujemo kao mjesto gdje „teče med i mlijeko“.

Objavljeno

na

Riječ apiterapija dolazi od latinske riječi apis što znači pčela i therapia što znači terapija ili liječenje. Pčelinji proizvodi čitavu su povijest balansirali između hrane i lijeka, tradicionalne i konvencionalne medicine.

Med, propolis, matična mliječ, pelud, pčelinji vosak i pčelinji otrov već se tisućama godina koriste u prevenciji ili kao terapija kod određenih zdravstvenih poteškoća, a pčele rado nazivamo „letećim farmaceutima“.

Med je nutritivno vrijedna hrana, bogata enzimima, vitaminima i mineralima osobito kalijem, kalcijem, željezom, natrijem, magnezijem ;  kiselinama poput octene, oksalne, maslačne, limunske, jabučne.  Zbog sadržaja fenolne kiseline, flavonoida te terpenskih spojeva posjeduje antioksidativna i protuupalna svojstva.

Odgađanje razvoja karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, sprječavanje razmnožavanja i rasta raznih vrsta mikroorganizama kao što su npr. Streptococcus pyogenes, Streptococcus typhi, Staphylococcus aureus ili različite Streptococcus i E.coli vrste i sojevi, čini med vrlo vrijednom namirnicom.

Zbog svog sastava i imunomodulatornog djelovanja, možemo ga uvrstiti i u prebiotik koji doprinosi zdravlju crijeva i jača imunološki sustav. Tradicionalno med primjenjujemo kod ublažavanja kašlja i simptoma virusnih infekcija dišnog sustava.

Zanimljivo je spomenuti da se pojedine vrste meda već stoljećima koriste kao dijetoterapija kod određenih bolesti. Pa se tako npr. med lipe koristi za ublažavanje simptoma nesanice; med stolisnika, kadulje i lavande za bronhitis i kašalj; za gripu i prehladu med lipe i majčine dušice; kod crijevnih smetnji med kestena i lavande; med vrijeska kod bubrežnih kamenaca i cistitisa; kod opstipacije med bagrema…

No valja imati na umu da med ponekad može biti kontaminiran  patogenim mikroorganizmima, posebno  Clostridium botulinum i njegovim sporama te je u tom slučaju njegova konzumacija opasna za dojenčad, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom. Med koji se koristi u terapijske svrhe najčešće se sterilizira gama zračenjem.

Med može izazvati alergijsku reakciju, a zbog visokog sadržaja šećera, ne preporuča se dijabetičarima.

Propolis je smolasta tvar odavnina poznata kao zaštita košnica i pčelinjih zajednica od infekcija, a ovisno o kemijskom sastavu boja mu varira od zeleno-smeđe do zelene boje. Zbog svojih biološko aktivnih komponenti koje ublažavaju simptome virusnih infekcija te skraćuju njihovo trajanje (znanstveno je dokazano da obična prehlada traje i do 2.5 puta kraće uz primjenu propolisa) povećana je njegova konzumacija u sezoni virusnih infekcija respiratornog sustava. Uz antivirusno, dokazano je i njegovo antibakterijsko djelovanje koje je jače izraženo na Gram-pozitivne bakterije (streptokoki, stafilokoki). U usporedbi sa antibioticima taj je učinak slabiji, ali u sinergiji sa antibioticima ubrzano je vrijeme izlječenja.  Primjenjujemo ga u tekućem obliku, najčešće kao alkoholni ekstrakt, a postoje i tablete, kapsule ili prah liofiliziranog oblika propolisa. Na tržištu su prisutne i masti/kreme na bazi propolisa.

Matična mliječ je kombinacija meda, peludi i  sekreta žlijezda slinovnica drugih pčela hranilica. U košnici to je hrana mladim pčelama u razvoju. Kada se pojavi potreba za maticom, mlada pčela koja je izabrana za tu ulogu hrani se isključivo matičnom mliječi tijekom prva četiri dana svog razvoja dok se ostale pčele hrane još sa medom i peludi. Za proizvodnji 500g matične mliječi u funkcionalnoj košnici potrebno je 5 do 6 mjeseci, dok u istom tom razdoblju ta košnica proizvede i do 27 kg meda. Sastav matične mliječi još uvijek nije u potpunosti poznat. Osnova sastava je voda, bjelančevine, šećeri, masti i mineralne soli. Ima antimikrobno, protuupalno i antioksidativno djelovanje. Peptid rojalizin  i nezasićena masna kiselina trans-10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA) najodgovorniji su za njeno snažno antibakterijsko djelovanje. Dokazano je da matična mliječ potiče formiranje limfocita T odgovornih za imunosni odgovor protiv virusa i tumorskih stanica.

Pelud ili cvjetni prah glavni je izvor bjelančevina pčelama. U apiterapiji cvjetni prah se još spominje u Bibliji, starim egipatskim zapisima, a u kineskoj se medicini smatra energetskim tonikom. Najčešće ga se koristi za liječenje bolesti dišnog sustava, alergija, bolesti prostate, zatim poboljšanje probave, podizanje razine energije, smanjenje simptoma stresa. Pri korištenju cvjetnog praha potrebna je pravilna konzumacija. Budući da su zrnca peludi ovijena celuloznom opnom potrebno ih je prije konzumacije natopiti kako bi opna nabubrila i prsnula. Preporuka je pelud preko noći namočiti u mlakoj vodi ili je kombinirati sa medom u omjeru 1:3 (pelud:med) te ostaviti da odstoji 10 dana uz dodatak par kapi limunovog soka.

Pčelinji vosak pčele radilice proizvode za izgradnju saća koje u košnicama služe za pohranu meda i uzgoj legla. Ljudi pčelinji vosak najčešće koriste za izradu svijeća, a svoju ulogu ima i pri proizvodnji melema, krema i obloga.

Pčelinji otrov proizvod je pčela radilica koji im služi za obranu i zaštitu pčelinje zajednice. Apitoksin je gusta, gorkasto kiselkasta, bezbojna tekućina. Zanimljivo je da je pčelinji otrov oko 30% aktivniji od zmijskog otrova, ali ugrizom zmije u tijelo ulazi veća količina otrova nego ubodom pčele. Usporedbe radi ugriz poskoka jednak je ubodu cca 350 pčela. U pučkoj medicini primjenjuje se već duži niz godina, dok novija istraživanja pokazuju da ima utjecaj na ublažavanje boli. U liječenju danas najčešće se primjenjuju razni apitoksinski preparati u obliku masti i krema.

Apiterapija postoji već tisućama godina, a važnost ovih proizvoda vidljiva je i u činjenici da blagostanje često opisujemo kao mjesto gdje „teče med i mlijeko“.

Sva pitanja vezana uz ove vrijedne proizvode koji doprinose unaprjeđenju vašeg zdravlja svakako postavite djelatnicima Ljekarni Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

Moja županija

ŽUC Zagrebačke županije uoči početka školske godine pojačava mjere sigurnosti u prometu

“Sigurnost djece i pješaka naš je prioritet”.

Objavljeno

na

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije pojačala je aktivnosti na povećanju sigurnosti djece u prometu, uoči početka nove školske godine. Poseban naglasak stavljen je na prometnice u blizini škola, vrtića i autobusnih stanica, a mjere se provode u suradnji s policijom i lokalnom samoupravom. Cilj je smanjiti brzinu vozila i povećati sigurnost pješaka, osobito djece.

Posebnu pažnju ŽUC je posvetio pješačkim prijelazima. Na čak 39 lokacija postavljeni su konzolni stupovi s LED rasvjetom, čime se osigurava bolja vidljivost pješaka, posebno tijekom večernjih sati i u uvjetima smanjene vidljivosti. Takva tehnička rješenja posljednjih godina postaju standard kada je riječ o povećanju razine sigurnosti na prometnicama.

Izvršeni su i radovi na poboljšanju vidljivosti pješačkih prijelaza. Uklonjeno je raslinje koje je smanjivalo preglednost, postavljena je nova vertikalna signalizacija te je obnovljena horizontalna signalizacija, uključujući i pješačke prijelaze. Na kritičnim točkama postavljeni su uzdignuti prijelazi.

Osim toga, uz navedene mjere, Županijska uprava za ceste već je ranije provela nekoliko značajnih projekata usmjerenih na povećanje sigurnosti pješaka. Između ostalog, postavljene su tzv. “svjetleće zavjese” na frekventnim lokacijama, kao i novi uspornici prometa kako bi se dodatno smanjile brzine vozila u blizini škola.

“Sigurnost djece i pješaka naš je prioritet. Aktivno provodimo razne mjere kako bismo smanjili rizike u prometu, osobito na mjestima gdje se djeca najčešće kreću – u blizini škola, vrtića i autobusnih stanica. Apeliramo na sve vozače da budu posebno oprezni u prometu i poštuju prometne znakove, jer svi imamo odgovornost za sigurnost najmlađih sudionika u prometu”, istaknuo je Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije.

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije najavila je kako će s ovakvim i sličnim aktivnostima nastaviti i tijekom cijele školske godine. Fokus ostaje na unaprjeđenju prometne infrastrukture te zaštiti svih sudionika u prometu, a posebno najugroženijih, djece i pješaka.

Nastavite čitati

Moja županija

Grad Vrbovec otvorio obnovljenu kulu Petra Zrinskog! Županija uložila 245 tisuća eura

Otvorenje je označilo i jubilarni, stoti završeni projekt obnove javnih zgrada na području županije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Zagrebačka županija

Kula Petra Zrinskog u Vrbovcu ponovno je otvorena za javnost nakon završetka obnove oštećenja nastalih u potresu. Obnovu vrijednu 245 tisuća eura, od čega je 210 tisuća osigurala Zagrebačka županija, predstavili su zamjenik župana Ervin Kolarec i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Kolarec je naglasio da je kula Petra Zrinskog stoti završeni projekt obnove javnih zgrada u Zagrebačkoj županiji nakon potresa.

Foto: Zagrebačka županija

“Grad Vrbovec je sa Zagrebačkom županijom potpisao ugovore u vrijednosti 5,8 milijuna eura za sedam projekata obnove. Do sada je na razini županije ugovoreno 126 projekata vrijednih 51,3 milijuna eura”, rekao je Kolarec, zahvalivši Vladi RH na osiguranim decentraliziranim sredstvima.

Gradonačelnik Denis Kralj istaknuo je kako je obnova kule bila temeljita. “Skinuta je kompletna žbuka, temelji su nanovo izbetonirani i mislim da će biti očuvana u ovom obliku za vremena pred nama. To je samo jedna u nizu zgrada koju obnavljamo u centru grada. Zahvaljujući sredstvima koje je Vlada preko Zagrebačke županije osigurala za Fond potresa za sve nas”.

Foto: Zagrebačka županija

Dodao je kako mu je drago što se otvorenje poklopilo s manifestacijom “Kaj su jeli naši stari”, te je istaknuo radove na drugim projektima. ” Uz kulu Petra Zrinskog mi smo otvorili i zgradu Likovne galerije ovdje u centru, a dvorac Patačić je u obnovi i otvaranje će biti kroz godinu dana i obnavljamo zgradu glazbene škole”, zaključio je Kralj.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Novi most preko Odre u Veleševcu! Početak radova na jesen

U listopadu kreće izgradnja mosta dugog gotovo 50 metara, a potpisivanje ugovora s izvođačem očekuje se u rujnu.

Objavljeno

na

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije planira početkom listopada započeti radove na izgradnji novog mosta preko rijeke Odre u naselju Veleševec – Selce, na lokalnoj cesti u općini Orle. Postupak odabira izvođača ušao je u završnu fazu, a ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem trebao bi biti potpisan tijekom rujna.

Vrijednost projekta procijenjena je na 800 tisuća eura.

Nosiva konstrukcija mosta je prednapregnuta armiranobetonska konstrukcija preko jednog raspona. Svijetli razmak između upornjaka bit će 28,21 metar, dok će ukupna dužina mosta iznositi 49,61 metar.

Otvaranje ponuda za izvođače provedeno je u prvoj polovici kolovoza. Sada slijedi administrativni korak, potpisivanje ugovora s tvrtkom koja je dala najpovoljniju ponudu, čime će se stvoriti preduvjeti da radovi na terenu krenu u planiranom roku, odnosno početkom listopada.

Nastavite čitati

Reporter 451 - 31.07.2025.

Facebook

Izdvojeno