Povežite se s nama

Politika

Jedanaest sati maratona u Vijećnici: Izvješća, prijedlozi, rasprave i replike bez kraja

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je počela u 9, a završila tek oko 20 sati, govorilo se o radu gradonačelnika, o izvršenju proračuna, o novim zaduženjima, o zbrinjavanju otpada… I o svemu tome pričalo se vrlo, vrlo temeljito i opsežno

Objavljeno

na

WhatsApp Image 2022 04 28 at 18.54.32

Pamtimo iz bliže i dalje prošlosti sjednice velikogoričkoga Gradskog vijeća koje su trajale dugo, dugo i predugo, koje su se protezale od jutarnjih do večernjih sati, kroz cijeli dan, tako da ono što se događalo ovog četvrtka teško može nazvati raritetom, izuzetkom ili povijesnom posebnošću. Međutim, rasplet šest sjednice ovog saziva vijeća definitivno se može nazvati – iznenađujućim. Jer, iako se na dnevnom redu našlo 13 točaka – što nije previše, ali nije ni malo – nije se baš očekivalo da će se i ovoga puta sve skupa protegnuti na cjelodnevno druženje gradske pozicije i opozicije…

Jedino što se ovom prigodom znalo bilo je da će Aktualni sat, kao što samo ime govori, trajati sat vremena. Koliko je, koja minuta ovamo ili onamo, i trajao. Sve drugo nije imalo rok trajanja niti bilo kakvo vremensko ograničenje, a vijećnici su to maksimalno koristili. Govorilo se po točkama prvo u ime klubova, zatim pojedinačno, pa su išle replike, pa odgovori na replike… I tako, činilo se na trenutke, bez kraja. Minute su prolazili, sati također, došla je i pauza za ručak, a na redu je i dalje bila druga točka?!

Duga i temeljita rasprava vodila se prvo pod točkom broj jedan, “Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje lipanj – prosinac 2021.”, analizirale su se stavke jedna po jedna, pri čemu su s jedne strane vijećnice, desne iz perspektive predsjednika Bekića, stizale pohvale za odrađeno, dok je društvo s druge strane, iz opozicijskih redova, nabrajalo što je sve obećano, a nije izvršeno. Pa smo tako slušali o asfaltiranju, ulaganjima u razne grane, planovima i projektima, ali i o medicinskom centru, preustroju gradske uprave, domu umirovljenika…

WhatsApp Image 2022 04 28 at 18.54.33 1

Uspjela se u sve to ugurati i rasprava kojom su vijećnici pokušali ustanoviti bi li bilo bolje/ljepše/prihvatljivije da se o gradonačelnikovu izvješću glasuje ili ne. Negdje sredinom rasprave ustanovljeno je kako glasovanje baš i ne bi imalo smisla, s obzirom na to da ne postoje apsolutno nikakve posljedice u slučaju da se izvješće gradonačelnika, teoretski, ne prihvati, ali unatoč tome se i ova rasprava odužila, mnogi vijećnici su osjetili potrebu reći svoje mišljenje, podijeliti svoje viđenje i kontrirati onima s druge strane.

Kad je, nekoliko sati kasnije, prva točka bila riješena, krenulo se na drugu, pod nazivom “Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2021. godinu”, a to je značilo da nas opet čekaju sati i sati izlaganja, replika i odgovora na replike.

Nabrajati i navoditi tko je tu što rekao u okviru prve, odnosno druge točke, trajalo bi vjerojatno i duže nego sama sjednica Vijeća, pri čemu bi se malo tko mogao u svemu tome snaći i pronaći. Tenzije su na trenutke i rasle, glasovi se podizali, rasprave izgledale kao da će se pretvoriti u ozbiljna politička prepucavanja, što se povremeno i događalo, ali uspjeli su naši političari cijelo vrijeme zadržati razinu pristojne i prihvatljive politike komunikacije. Vrlo, vrlo, vrlo temeljite, sveobuhvatne i opširne komunikacije.

WhatsApp Image 2022 04 28 at 18.54.33

Unatoč svemu onome što je izgovoreno, naravno da su obje točke prihvaćene većinom. Da će tako završiti bilo je jasno još tamo u 9 sati, kad je sve počelo, jer tako funkcionira gradski parlamentarizam, no oporba nije željela niti jednu točku pustiti da prođe tek tako, bez ozbiljne i opsežne rasprave. Bilo je tako i na točkama o izvješću o radu VG Čistoće, a pogotovo na onoj o podizanju kredita od strane Grada. Govorilo se i o naplati parkiranja, i o Etičkom kodeksu ponašanja članova Gradskog vijeća…

Naravno da se u svemu tome spominjala i Aglomeracija, vječna tema na sjednicama u posljednje vrijeme, govorilo se i o zbrinjavanju otpada, o Komunikacijskoj strategiji i akcijskom planu, a kao posljednja točka ponovno je na red došla – Aglomeracija.

I tako, riječ po riječ, uz poneki ispričani vic s govornice, uz sve veće podočnjake na licima prisutnih, uz sve češće upadice iz klupa, uz sve više nervoze i poneko zijevanje, stiglo je i 20 sati. I kraj jedne maratonske sjednice koja će se pamtiti. I čiji će nastavak, kažu, slijediti na sljedećoj sjednici, jer ovoga puta je dnevni red navodno – smanjen?! Da nije, vjerojatno bi rasprava trajala i dalje, i jutro poslije.

Obrazovanje

Ačkar: Od jeseni 200 mjesta više u vrtićima, širimo postojeće i gradimo nove vrtiće

Od jeseni će u velikogoričke vrtiće biti upisano oko 600 djece, što uključuje i novih 200 mjesta. Otvara se vrtić u prostoru Goričanke, dovršava se vrtić u Maloj Buni, proširuje ih se nekoliko…

Objavljeno

na

IMG 8767

Uz potporu svojih suradnika i ravnateljica velikogoričkih vrtića, gradonačelnik Krešimir Ačkar sazvao je konferenciju za novinare ispred Dječjeg vrtića Lojtrica u Selnici i otkrio planove Grada po pitanju predškolskog odgoja, ali i školskog sustava.

– Poanta ove presice je da naši sugrađani koji imaju djecu u predškolskom sustavu, ali i osnovnim i srednjim školama, saznaju na što mogu računati u razdoblju pred nama, na kakvu pomoć za njihov kućni budžet – uvodno je rekao Ačkar pa se okrenuo predškolskom odgoju:

– U našim vrtićima od jeseni će biti oko 600 djece, što znači da imamo 200 novih mjesta. Do toga smo uspjeli doći proširenjem kapaciteta koje smo dosad već odradili. Prošle godine otvorili smo ovaj vrtić u Selnici, proširujemo vrtić u Koprivničkoj ulici, kao i vrtić Žirek u samom centru grada. Proširujemo i kapacitete u Lukavcu, gdje je također prošle godine otvoren vrtić, a završavamo vrtić u Maloj Buni. Kad govorimo o urbanom dijelu grada, otvorit će se vrtić i u prizemlju centra Goričanka, u dosad nekorištenom prostoru.

Ovime će Velika Gorica, kaže Ačkar, preći brojku od 85 posto upisane djece predškolske dobi.

– Time dolazi na korak do europskog standarda, kojem težimo – dodao je gradonačelnik, koji je nekoliko dana prije ovog obraćanja javnosti otkrio kako će vrtići u srpnju biti besplatni.

– Na to smo se odlučili i u veljači i ožujku, tad zbog posljedica pandemije, koje osjećamo i dalje, a tu je još i inflacija, porast cijena energenata… Kako bismo pomogli našim roditeljima, odlučili smo se na ovu mjeru i za srpanj.

lojtrica selnica

Gledajući u budućnost, gradonačelnik Ačkar najavio je još tri nova objekta.

– Želimo proširivati kapacitete, ali pritom moramo i zadržavati visoki standard koji smo postavili, uključujući i razne programe, od Montesorija do vrtića na stranim jezicima, odnosno sve ono što bi djeci moralo biti dostupno u jednom modernom europskom gradu.

Govoreći o osnovnim školama, Ačkar je istaknuo kako će ministarstvo osigurati učenicima osnovne udžbenike, a Grad radne bilježnice i ostale materijale. Proširuju se i kapaciteti produženog boravka, u OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Jurja Habdelića bit će otvoreni novi boravci, a potraga traje i za asistentima u nastavi. Njih 66 financirat će se europskim novcem, a sve dodatne budu li potrebni, financirat će Grad.

– Podijelit ćemo 5o stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola, vođeni kriterijem uspješnosti i socijalnog statusa, a imat ćemo i 46 stipendija za deficitarna zanimanja – istaknuo je Ačkar.

Kazao je i kako je plan napraviti Dan karijera u Velikoj Gorici, kako bi se i na taj način pomoglo mladima.

– Nema boljeg ulaganja od ulaganja u obrazovanje. To je naša budućnost – zaključio je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Politika

Ačkar izabran u predsjedništvo HDZ-a: Je li sljedeći korak funkcija ministra?

Na Saboru HDZ-a izabrano je deset članova predsjedništva stranke, među kojima je i velikogorički gradonačelnik, koji je u sedam godina došao od funkcije gradskog pročelnika do čovjeka iz samog vrha stranke

Objavljeno

na

Objavio/la

ackar plenkovic

Politička karijera aktualnoga gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara ide dalje istim ritmom i istim smjerom. Rapidno prema gore. Na Saboru HDZ-a, održanom u subotu u dvorani Vatroslav Lisinski, Ačkar je postao jedan od deset članova predsjedništva stranke. Priznanje je to vrha stranke Ačkaru za sve što je napravio za stranku u posljednjem razdoblju, ali i jasan pokazatelj da se na njega u bliskoj budućnosti itekako ozbiljno računa.

“Zahvaljujem predsjedniku Andreju Plenkoviću i vodstvu stranke, kao i svim izaslanicima 19. Općeg sabora HDZ-a na ukazanom povjerenju i izboru u nacionalno predsjedništvo HDZ-a. Velika je to čast, ali i priznanje, ne samo meni osobno, već i mojim suradnicima, stranačkim kolegicama i kolegama, ali i našem gradu. Jer temelj za ovaj izbor i priznanje je sve ono što smo zajedno radili u izrazovnom razdoblju koje su obilježili potresi i pandemija COVID-a 19. Ponosan sam na naš grad, ponosan na našu Goricu. Hvala svima!”, objavio je Ačkar na svom profilu na Facebooku.

Izaslanici su za deset članova Predsjedništva HDZ-a, uz Ačkara, većinom glasova izabrali i Antoniju Jozić, Igora Androvića, Ninu Obuljen Koržinek,  Anđelka Stričaka, Marka Marušića, Ivana Celjaka, Ernesta Petryja, Blaženka Bobana i Šimu Erlića. Oni su bili i jedini kandidati, pa je bilo jasno kako će upravo ovih deset ljudi postati najbliži suradnici predsjednika stranke i Vlade Andreja Plenkovića.

Ovim imenovanjem nastavljen je tako napredak u političkoj karijeri velikogoričkog gradonačelnika, koji je ovim putem krenuo još 2002. godine, kad je kao 19-godišnjak ušao u HDZ. Međutim, nakon toga je završio Filozofsko-teološki studij pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu i stekao zvanje magistra teologije, a zatim se i zaposlio u privatnoj srednjoj školi Benedikt Kotruljević kao profesor, a zatim i u menadžmentu škole.

ačkar u saboru

U lokalnom političkom životu pojavio se 2015. godine, kad je napustio prethodni posao i postao pročelnik gradskog Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport. Već dvije godine poslije, na lokalnim izborima 2017. godine, izabran je za zamjenika gradonačelnika Dražena Barišića, a iste godine postao je i predsjednik gradske organizacije HDZ-a. Nakon Barišićeva odlaska Ačkar je do izbora nosio prefiks “v. d.”, koji je nestao pobjedom već u prvom krugu izbora za gradonačelnika u svibnju 2021., a rasplet je to kakav se i mogao naslutiti, budući da je na izborima za Sabor godinu ranije bio Velikogoričanin s daleko najviše preferencijalnih glasova.

U Sabor je Krešimir Ačkar ušao kao zamjena za Davora Božinovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, čime je dodatno iskoračio u stranačkoj hijerarhiji, a subotnjim imenovanjem i službeno je ušao u sami vrh najjače političke stranke u Hrvata. Kao sljedeći korak u ovoj priči nameće se funkcija ministra u nekoj budućoj Vladi, što u našem gradu nismo imali od Ivana Šukera.

U tom bismo, zasad hipotetskom slučaju, i mi u Velikoj Gorici morali tražiti novoga gradonačelnika, možda čak i prije nego što mu istekne ovaj mandat, koji traje do 2025. godine, jer parlamentarni izbori su godinu ranije. Takav rasplet, s obzirom na stalni Ačkarov stranački napredak, ne bi bio nikakvo iznenađenje. No, o tom potom…

Nastavite čitati

Politika

‘Nemojte nikad odustati od sporta, a mi ćemo vam osigurati ono što zaslužujete’

Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio je u Gradskoj vijećnici u zgradi POU-a sve osvajače državnih medalja iz našega grada. I dobro je bila popunjena Vijećnica…

Objavljeno

na

20220609 101507 scaled

Sve velikogoričke osvajače državnih medalja u Pučkom otvorenom učilištu primio je gradonačelnik Krešimir Ačkar, zajedno sa svojim zamjenikom Nevenom Karasom.

Lijepo je bilo vidjeti sve te mlade ljude, uspješne sportaše, okupljene na jednome mjestu, s rezultatima koji i zaslužuju ovakvu vrstu priznanja.

– Ovdje smo zbog mladih ljudi koji su ponos našega grada. Hvala im što su pronijeli ime Velike Gorice na najljepši mogući način i jako mi je drago što smo se mogli ovako okupiti, da upoznam sve ove mlade ljude i iz prve ruke – rekao je gradonačelnik Ačkar, uz poruku sportašima:

– Nemojte nikad odustati od sporta! On formira i razvija čovjeka na svaki način, ostanite uporni, a na nama iz vodstva Grada je da vam osiguramo sve što zaslužujete. I mogu samo poručiti da ste nam svi vi najbolja motivacija da sve naše planove i ostvarimo. Moramo puno više ulagati i biti puno više samokritični.

20220609 102954 scaled

Ukupno je 34 sportašica i sportaša došlo na ovaj prijem, velika brojka, a radi se samo o najboljima od najboljih…

– Svi mi naporno radimo svaki dan, puno se toga odričemo, i zato je lijepo kad ti netko oda priznanje na ovaj način. Posebno mi je lijepo vidjeti sve ove mlade sportaše, kojima ovakve stvari znače i puno više nego nama koji smo ih već doživljavali – sa smiješkom kaže Ines Grdenić, državna prvakinja u karateu.

Velik broj dobitnika, odnosno dobitnica, došao je iz plesa. Tri skupine iz dva naša kluba uzimale su nacionalne titule, kao i jedan plesni par.

– Jako puno nam znači ova nagrada. Nije uvijek lako usklađivati ples i školu, ali jako volim plesati, uživamo u našem klubu i to se vidi i na nastupima – rekla je Laura Matijević iz ARNRK Gorica.

A ovo su i svi nagrađeni:

Judo klub Kokica
Tena Pereković – prvakinja Hrvatske do 14 godina
Jana Manojlović – bronca na državnom prvenstvu

Taekwondo klub Velika Gorica
Ema Kučiš – srebrna na seniorskom PH
Sara Habijanić – srebrna na juniorskom PH
Sara Anđelić – brončana na juniorskom PH
Marinela Bašković – brončana na juniorskom PH

Karate klub Velika Gorica
Ines Grdenić – seniorska prvakinja države

Maraton klub Velika Gorica
Tena Martinec – brončana na juniorskom PH na 400 m

Atletski klub Velika Gorica
Dino Bošnjak – seniorski prvak Hrvatske na 10.000 metara
Štafeta 1200-400-800-1600 (Dino Bošnjak, Noa Tončinić, Marin Gorenjak, Martin Masnec) – brončani na seniorskom PH

Akrobatski r’n’r klub Gorica
Leona Hrvačić i David Kovač – prvaci države u kategoriji Mini
Formacija Lollipop (Paula Bendeković, Laura Matijević, Jana Kolarec, Anea Miloš, Lucija Kantarević, Eva Miličević) – prvakinje države
Formacija Mustre (Dea Grgić, Ena Starešinčić, Maja Pejić, Ema Jurić, Lucija Šustić, Doria Belčić, Lara Antunović, Petra Vujnović) – prvakinje države

Sportsko plesni klub Vega
Formacija Sugar Crush (Luna Meštrović, Tea Hrženjak, Mia Gereš, Marta Petravić, Sara Kukla) – prvakinje države

Sportsko društvo Plemenitaš
Una Sedmak – pobjednica 1. kola Kupa Hrvatske

20220609 101116 scaled 20220609 101049 scaled

Nastavite čitati

HOTNEWS

‘Samim time što ste vi, žene i djeca, živi i sigurni ovdje, doprinosite pobijedi Ukrajine’

Delegacija ukrajinskog parlamenta susrela se s raseljenim obiteljima u Velikoj Gorici i prenijela poruke zahvale i ohrabrenja predsjednika Ukrajine, Volodomira Zelenskog.

Objavljeno

na

Objavio/la

ukr naslovna

U Hrvatskoj boravi više od 18.500 raseljenih osoba iz Ukrajine, a njih oko 150 trenutno boravi na području Grada Velike Gorice. Naš grad je širom otvorio svoja vrata, osiguran je smještaj, psihološka pomoć, škola učenja hrvatskog jezika za djecu i odrasle, brojne besplatne sadržaje i sve što je potrebno.

Kako bi izrazili svoju zahvalnost na pruženoj podršci, ali i ohrabrili svoje sunarodnjake, delegacija ukrajinskog parlamenta i veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, posjetili su Veliku Goricu i susreli  se s raseljenim obiteljima I predstavnicima Grada Velika Gorica.

ukr

Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta, Olena Kondratiuk, prenijela je sunarodnjacima podršku I pozdrave predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog. Istaknula je kako bi se rat u Ukrajini mogao oduljiti I da se sad nalaze u novim okolnostima.

– Ne brinite što ste daleko od svoje zemlje i nemojte misliti da ne pomažete svojoj zemlji. Samim time što ste vi, žene i djeca, živi, doprinosite ukrajinskoj pobijedi. Pomažete time što djeca ovdje idu u školu, što ste neki od vas ovdje našli i posao. Na taj način vaši su očevi, braća i supruzi mirniji, na taj način pomažete I svojoj zemlji – poručila je potpredsjednica ukrajinskog parlamenta, Olena Kondratiuk.

Također se zahvalila Gradu Velikoj Gorici I svim stanovnicima na pomoći koju su pružili ukrajinskim obiteljima, te koordinatoru aktivnosti I susreta, Rudolfu Vujeviću, koji je i sam zbrinuo raseljene obitelji s djecom.

ukr2

Osim uključivanja u redovitu nastavu, za sve ukrajinske mališane na raspolaganju su brojne aktivnosti u našem gradu.

– Na raspolaganju su i gradski bazen, naše sportske udruge ukoliko se žele baviti sportom kojim su se bavili u Ukrajini, Muzej Turopolja i radionice koje se tamo organiziraju. Pokušavamo im pomoći i pri zapošljavanju, a povratne informacije koje dobivamo od njihovih poslodavaca su iznimno pozitivne, puni su riječi hvale – istaknuo je zamjenik gradonačelnika, Neven Karas.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, kojemu je ovo drugi posjet našem gradu, još jednom se zahvalio svima koji pomažu.

– Svaki dan komuniciram s Ukrajincima koji su u Velikoj Gorici i diljem Hrvatske. Prihvaćeni su u vrlo kratkom roku, snašli su se uz pomoć dobrih ljudi I u tom kontekst se vidi da su Hrvati ljudi, velikog srca i hvala vam na tome – poručio je ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, Vasilj Kirilič.

 

 

Nastavite čitati

Politika

Velikogorički SDP o optužnici protiv bivšeg gradonačelnika

Objavljeno

na

Objavio/la

SDP Velika Gorica press konferencija

Nakon što je Ured europskog javnog tužitelja objavio optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Dražena Barišića, na tu temu se oglasio velikogorički SDP.

– Povod konferencije za medije je objava Ureda europskog javnog tužitelja o podignutoj već drugoj optužnici u RH zbog manipulacije javne nabave u koju je uključen bivši gradonačelnik, no ne i bivši član HDZ-a, jer je on i dalje član HDZ-a, iako iz medija možemo iščitati kako je priznao da je pogodovao. Točnije bi bilo reći kako je optužnica podignuta protiv HDZ-ovog upravljanja Velikom Goricom i pitanje je vremena kada će USKOK opet pokucati na već poznata im vrata naše Gradske uprave, a sve zbog realizacije projekta aglomeracije i već ustajale prakse HDZ-ovog pogodovanja poduzetnicima – rekao je, predsjednik velikogoričkog SDP-a, Luka Tarle.

Goriči SDP-ovci također smatraju kako će zbog podignute optužnice Grad Velika Gorica imati ozbiljne financijske posljedice i političke probleme, te se pitaju hoće li se projekt pročistača otpadnih voda uopće realizirati.

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno