Povežite se s nama

Vijesti

Izložba “Space” na Dječjem odjelu gradske knjižnice

Izloženi su crteži djece mješovite skupine iz Dječjeg vrtića Velika Gorica…

Objavljeno

na

Kako bi malim čitačima bilo što ljepše, Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica tijekom ljeta posjetili su majstori. Sanirali su oštećenja nastala u potresu i osvježili prostor novom bojom. A od nedavno ulaz u sami odjel krasi nova izložba pod nazivom “Space”.

Dječica iz mješovite skupine Dječjeg vrtića Velika Gorica dala su mašti na volju i nacrtala solarni sustav, planete, izradili maketu svemirske rakete, a sve to pod vodstvom odgajateljica Željke Herlić, Anite Ostojić te Vlatke Hanžek.

Iz Dječjeg odjela pozivaju sve zaljubljenike u svemir da dođu pogledati ovu izložbu koja će biti postavljena sve do 23.rujna.

 

Udruge

FOTO Pogledajte kako su članice Udruge žena Kravarsko uredile središte mjesta

Vrijedne žene su od šiba isplele prekrasne pisanice i posadile cvijeće koje je za ovu prigodu kupila općina Kravarsko.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kako bi njihovo mjesto bilo što ljepše za nadolazeće blagdane, vrijedne članice Udruge žena općine Kravarsko uredile su središte mjesta.

– Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan kad vjernici slave Isusovo uskrsnuće. Blagdan je to koji za sobom donosi radost za vjernike, kao i različite simbole koji ukazuju na buđenje i početak novoga života. Članice Udruge žena općine Kravarsko udružile su snage i marljivo su uredile središte mjesta. Od šiba su isplele prekrasne pisanice i posadile su cvijeće koje je za ovu prigodu kupila općina Kravarsko. Ovom prilikom u svoje osobno ime i u ime članica Udruge svim ljudima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs – poručila je Dragica Ceković, predsjednica Udruge žena općine Kravarsko.

Naslovna i fotografije u članku: Udruga žena Kravarsko

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prvi je dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje

Nekada su se na Cvjetnicu u našem kraju iz svake kuće nosile posebno složene grane drijenka u crkvu na posvećivanje, nakon čega bi se grana zataknula u kućnu gredu, jer se smatrala zaštitom od groma i oluje.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zadnja nedjelja pred Uskrs je Cvjetna nedjelja ili Cvjetnica i ona nas uvodi u Veliki tjedan, najvažniji tjedan u liturgijskoj godini, kao spomen na zadnje dane Isusova života, a posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i uskrsno bdijenje.

– Tada se iz svake kuće nosilo u crkvu na posvećivanje posebno isprepletene grane drijenka. Rascvjetala žuta grana drijenka složila se u luk i povezala. Rijetki su na posvećenje nosili i imelu. Nakon posvećenja grana se zataknula u kućnu gredu i tu je stajala čitavu godinu, jer se smatrala zaštitom od groma i oluje. Za vrijeme oluje domaćin bi otkinuo komadić tog drijenka i spalio ga vjerujući da time štiti kuću i imanje od groma – navode zapisi iz Muzeja Turopolja.

Foto: Cvjetnica, fotografije iz šezdesetih godina 20. stoljeća, autor: Višnja Huzjak/ Fotodokumentacija Muzej Turopolja

Na Cvjetnicu se crkva spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem jašući na magarcu, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine. U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama ili, u krajevima gdje niti jedno nije dostupno, nekim drugim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Filip Galeković: ‘Izgorjela je četvrtina pogona, ali najbitnije nam je da nastradali kolega bude dobro’

U nesreći je teško ozlijeđen 51-godišnji djelatnik, koji se nalazi na odjelu intenzivne njege, jer su mu opekline zahvatile oko 40 posto tijela. Unesrećeni je iz Dragonošca i poznat je većini mještana, jer je ranije dugi niz godina radio kao poštar.

Objavljeno

na

Objavio/la

U strašnoj vatrenoj stihiji koja je noćas nešto iza ponoći buknula u tvornici parketa PPS Galeković u Mraclinu, jedna je osoba zadobila teže ozlijede i nalazi se na intenzivnoj njezi u bolnici, jer su opekline zahvatile oko 40 posto tijela. Radi se o 51-godišnjem djelatniku, a kako neslužbeno doznajemo unesrećeni je iz Dragonošca i poznat je većini mještana, jer je dugi niz godina radio kao poštar. Kao što smo već izvještavali, požar je noćas gasilo stotinjak vatrogasaca, ali i sami vlasnici pogona, kojima je u ovom trenutku najbitnije zdravstveno stanje njihovog radnika.

– Bili smo tu cijelu noć, pomagali gasiti, evo tri puta sam se presvlačio. Policija će utvrditi uzrok požara, izbio je dijelu za proizvodnju peleta, tu su brzo postignute visoke temperature i jako brzo se proširio i na dio proizvodnje furnira i skladište suhih elemenata, sve što radimo je jako zapaljivo. Izgorjelo je par tisuća kvadrata,oko četvrtina pogona, ali taj materijalni dio nam nije tako bitan sad, najgore nam je to što je jedan kolega nastradao. Bilo ih je troje u smjeni, on je bio u tom dijelu gdje je započeo požar, svi su krenuli onda gasiti i koliko sam shvatio, njemu se majica zapalila. Sad ćemo ga ići posjetiti u bolnicu i obići njegovu obitelj – rekao nam je Filip Galeković na mjestu noćašnje havarije.

Foto: Gradonačelnik Krešimir Ačkar u obilasku požarišta postrojenja PPS Galeković s Filipom Galekovićem/G.Kiš, cityportal.hr

Na mjesto nesreće odmah se po pozivu načelnika Civilne zaštite noćas uputio i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je uputio poruke podrške stradalom radniku i njegovoj obitelji.

– Ne pamtimo ovako veliki požar na području našeg grada, velika je materijalna šteta, ali sad je najbitnije da ozlijeđeni djelatnik bude dobro. Požar je pod kontrolom, a sve ostalo će utvrditi nadležne institucije – poručio je.

Foto: vatrogasci na požarištu postrojenja PPS Galeković /G.Kiš, cityportal.hr

Vatrogasne ekipe su još uvijek na terenu, trenutno se vrši dogašivanje i saniranje požarišta.

-Večeras malo poslje ponoći zaprimili smo dojavu o eksploziji stroja za proizvodnju peleta u tvrtki “PPS Galeković” te o jednoj ozljeđenoj osobi usljed eksplozije. Prilikom eksplozije nastao je požar koji se proširio na pogon za proizvodnju peleta i parketa te dio skladišnog prostora. Odmah po dojavi izašli smo sa 3 vozila i 10 vatrogasaca. Pošto se radi o požaru većih razmjera u pomoć smo pozvali 13 DVD sa 14 vozila i 80 vatrogasaca te zajedničkim snagama i požrtvovnošću uspijeli prekinuti širenje požara na ostale pogone i objekte – izvijestili su iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Policija poziva građane da predlože mjesta nadzora brzine

Prijedloge građani mogu slati sve do 10. travnja.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka poziva sve građane da predlože lokacije na kojima smatraju da bi bilo korisno provoditi pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

Nakon što građani daju svoje prijedloge, policija će u skladu s planom aktivnosti organizacije „ROADPOL-a“ od 17. do 23. travnja provesti  preventivno represivnu akcija „Nadzor brzine kretanja vozila“, dok će se 21. travnja od ponoći, provoditi 24-satni pojačani nadzor brzine.

Prijedloge građani mogu slati, od danas pa sve do 10. travnja, na mail zagrebacka@policija.hr.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Dubrovačke maslinove grančice za Velikogoričane

Tradicionalno, uoči Cvjetnice, gradonačelnik Krešimir Ačkar sugrađanima podijelio simbol mira i čistoće.

Objavljeno

na

Objavio/la

Simbol mira i čistoće, maslinove grančice, jutros su kod Tržnog centra svojim sugrađanima podijelili gradonačelnik Krešimir Ačkar, zamjenik Neven Karas i predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Darko Bekić.

– Pripremamo se za najveći kršćanski blagdan Uskrs, a to je prilika da svi mi preispitamo sami sebe, da se promijenimo i postanemo bolji. Da onima, s onima kojima možda nismo bili dobri, pružimo ruku pomirenja i da u miru, blagoslovu i radosti dočekamo Uskrs – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Inače, Grad već tradicionalno svake godine uoči Cvjetnice, koja označava uvod u Veliki tjedan, daruje grančice, a koje su za ovu prigodu stigle iz Dubrovnika.

01.04.2023. – Velika Gorica – Podjela maslinovih grančica uoči Cvjetnice – foto: Goga Kiš/Cityportal.hr

01.04.2023. – Velika Gorica – Podjela maslinovih grančica uoči Cvjetnice – foto: Goga Kiš/Cityportal.hr

01.04.2023. – Velika Gorica – Podjela maslinovih grančica uoči Cvjetnice – foto: Goga Kiš/Cityportal.hr

01.04.2023. – Velika Gorica – Podjela maslinovih grančica uoči Cvjetnice – foto: Goga Kiš/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Reporter 424 - 30.03.2023.

Facebook

Izdvojeno