Povežite se s nama

Vijesti

IVAN BEKAVAC Promijenit ćemo način naplate prikupljanja i odvoza otpada, prestat će se naplaćivati odvoz polupraznih kanti

Kao gradonačelnik najavljuje poduzimanje mjera kako bi se instalirao video nadzor na divljim odlagalištima, da bi se stekli uvjeti za prekršajno gonjenje onečišćivača prekršitelja.

Objavljeno

na

Jučer smo obilježili Međunarodni dan voda, a na značaj očuvanja vodnog potencijala Turopolja osvrnuo se gostujući u programu City radija kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac (MOST). Također bilo je riječi o gospodarenju otpadom, te o svakim danom sve većem broju divljih odlagališta.

Obzirom na jučerašnje obilježavanja Međunarodnog dana voda  prigodno je istaknuti značaj očuvanja vodnog potencijala našeg zavičaja, te uloge održivog gospodarenja otpadom u očuvanju voda.

-Naime već mjesecima Hrvatska plaća kaznu nadležnom tijelu EU zbog neispunjavanja obveze odvajanja najmanje 50 posto korisnog otpada, npr. papira, plastike, metala, stakla i biootpada od ostalog neiskoristivog komunalnog otpada. Hrvatska, prema podatcima, odvaja tek nešto više od 30 posto otpada. Dakle, vrlo smo daleko od cilja koji je već trebao biti ispunjen, iako smo se na njega obvezali još 2013. godine. Uzrok tome treba tražiti u nedostatku interesa Vlade RH ili možda u klijentelizmu i pogodovanju lobistima izgradnje pogona za obradu otpada koji nisu usklađeni s Direktivom EU. – rekao je Bekavac, te za potrebe boljeg razumijevanja kronološki pojasnio okolnosti donošenja akata koji su uređivali i uređuju gospodarenje otpadom na području RH.

-Tek 2017. donesena je Uredba Vlade RH o gospodarenju komunalnim otpadom, a na temelju iste uredbe započete su aktivnosti pripreme i konačno u svibnju 2018. donošenje Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Međutim ova Odluka nije zaživjela voljom Gradskog vijeća jer nisu stečeni prethodni uvjeti, odnosno nisu svi građani Velike Gorice, korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, dobili primjerene posude za odlaganje i prikupljanje otpada. 2019. i 2020. Ustavni sud Uredbe Vlade RH iz 2017. i 2019. ocijenio neustavnom, baš kao i sve akte tijela lokalne uprave donesene na temelju te Uredbe, te je tako u konačnici voljom gradske uprave, a protivno Odluci Ustavnog suda,  na snazi Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice iz 2018. Iste 2018. godine donesen je i Plan gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice koji obvezuje Grad na pripremu i slanje godišnjih izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice do konca ožujka svake godine.

-Zakon o održivom gospodarenju otpadom jasno je prepoznao značaj smanjenja količine otpada u nastanku i/ili proizvodnji i to je ključni lajtmotiv gospodarenja otpadom. Tri brda odlagališta otpada u Mraclinskoj Dubravi, trostruko povećanje cijena javne usluge prikupljanja otpada i trostruko više odvojenog otpada na Krku u odnosu na Veliku Goricu znak su da gradska uprava Grada Velika Gorica ne radi u korist građana i zelene komunalne ideologije.

Postavlja se pitanje, gdje se u svemu izgubilo važno načelo gospodarenja otpadom „Onečišćivač plaća“?

-Važno je iz svega shvatiti kako je ovim birokratskim zavrzlamama onemogućena primjena načela „onečišćivač plaća“ iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. Naime tim načelom osiguravaju se uvjeti za financijsku stimulaciju odvajanja otpada na kućnom pragu jer se oni korisnici koji odvajaju otpad doma „nagrađuju“ manjim računima za odvoz smeća. Dakle onima koji proizvode manje neiskoristivog otpada, jer recikliranjem i odlaganjem ponovno iskoristivog otpada u kante raznih boja na kućnom pragu, znatno smanjuju količinu neiskoristivog otpada namijenjenog za odvoz na odlagalište otpada trebaju biti isporučeni i znatno manji računi, što se nažalost ne događa, a uporište za ovakav propust gradska uprava nalazi u ranije spomenutoj pravnoj zavrzlami. – ističe Bekavac, te dodaje da naši sugrađani moraju znati kako ta ista zavrzlama nije spriječila gradske uprave Krka ili Preloga, te drugih naših gradova u primjeni stimulativnih modela naplate javne usluge postupanja s komunalnim otpadom.

-Jasno je iz izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom iz 2020. godine kako je u primjeni Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice iz 2018. dakle potrebno je žurno donijeti novi cjenik usluga te ga uskladiti s načelom „onečišćivač plaća“.

Gdje je danas Gorica po pitanju odvajanja otpada?

-Prije dvadesetak godina građani Velike Gorice i Krka izdvajali su otprilike slične udjele iskoristivog otpada u ukupnom otpadu, svega nekoliko postotaka, danas je Krk na 60-ak posto odvojenog iskoristivog otpada u ukupnom otpadu, a Velika Gorica zapela je na 17,6 posto, dok je prosjek RH 31 posto. Razlog ovom uspjehu drugih sredina, a neuspjehu naše lokalne gradske uprave vidim prije svega u načinu organiziranja prikupljanja otpada, kao i načinu naplate javne usluge prikupljanja otpada koji nisu usklađeni s europskim standardima. Zato ću u obnašanju dužnosti gradonačelnika već tijekom ovog ljeta započeti aktivnosti promjene načina naplate prikupljanja otpada gdje će se naplaćivati stvarno odvezeni komunalni otpad, iz prevelikih polupraznih posuda razmjerno odvezenoj količini i broju odvoza. – poručuje Bekavac.

-Baš zato s nestrpljenjem očekujem Izvješće za 2020. godinu jer je iz zadnjeg izvješća za 2019. postalo jasno kako je značajno porasla količina odloženog otpada na odlagalištu otpada u Mraclinskoj Dubravi, pa je tako s cca 18 000 tona koliko se u prosjeku odlaže godišnje zadnjih dvadesetak godina, upravo 2019. odloženo približno 21 000 tona, te prikupljeno još oko 4500 tona iskoristivog otpada namijenjenog daljnjoj oporabi.

A kako tumačite ovaj porast odložene količine otpada?

Ovaj drastičan porast količine odloženog otpada govori nažalost u prilog činjenici kako ne samo da naša gradska uprava nije u stanju provesti jedan od osnovnih zadataka Plana gospodarenja otpadom, a to je smanjenje nastanka i odlaganja komunalnog otpada, nego sad nakon dvadesetak godina stabilno lošeg upravljanja i gospodarenja otpadom bilježi još i porast odložene količine otpada. Ovo povećanje količine otpada naravno može biti povezano i s velikim porastom broja Velikogoričana u 2019.godini, ali o tome ćemo više znati nakon skorog popisa stanovništva.- pojašnjava Bekavac, te ističe da ovaj podatak nije  zabrinjavajući samo zbog toga što umjesto smanjenja količine odloženog otpada mi u Velikoj Gorici imamo znatno povećanje za otprilike 25 posto, nego i zbog toga što su kapaciteti odlaganja otpada na odlagalištu Mraclinska Dubrava ograničeni i nude još desetak godina odlaganja komunalnog otpada, a iznenadni porast količine odloženog otpada u 2019. godini govori u prilog tome kako ćemo i ranije doći u probleme s odlaganjem otpada, ne budemo li učinili značajan preokret u organiziranju, provedbi i naplati prikupljanja komunalnog otpada.

-Valja istaknuti kako Plan gospodarenja otpadom iz 2018. predviđa izgradnju dva nova reciklažna dvorišta na području naselja Velika Gorica, kao i izmještanje postojećeg s privatnog zemljišta gdje Grad Velika Gorica već godinama plaća najam, međutim zauzvrat ima uslugu neusklađenu sa zakonom i propisima, na štetu građana, a o gradnji novih dvaju reciklažnih dvorišta tek se stidljivo govori, daleko od realizacije. Nedovoljan značaj pridaje se organiziranom kompostiranju biootpada, znamo li kako je 30-ak posto komunalnog otpada biorazgradivi kućni otpad, onda moramo zaključiti kako bi se znatno smanjila količina odloženog komunalnog otpada kad bi se provelo organizirano prikupljanje i kompostiranje biootpada i zato ću se u mandatu gradonačelnika žurno zauzeti za pripremu i provedbu organiziranja prikupljanja i kompostiranja biootpada na pragu domaćinstava, te izgradnju kompostane jer je upravo to najbrži put ka smanjenju količine odloženog komunalnog otpada.

Problem divljih odlagališta sve je češći, čini se da se nalaze na svakom koraku.

-Iz istog lanjskog izvješća o provedbi plana gospodarenja otpadom vidljivo je kako ima 50-ak divljih deponija otpada diljem našeg grada. Nažalost čini se kako će i ovogodišnje izvješće potvrditi moju bojazan o povećanju broja divljih ilegalnih odlagališta otpada. Rješenje vidim u žurnoj izgradnji pogona za obradu građevnog otpada te dvorišta za prihvat građevinskog otpada, kao i novih reciklažnih dvorišta o kojima sam već govorio i koja su već godinama u planu izgradnje.

-Kao gradonačelnik odmah ću poduzeti mjere kako bi se instalirao video nadzor na tim odlagalištima te kako bi se stekli uvjeti za prekršajno gonjenje onečišćivača prekršitelja.

Iz izvješća je vidljivo kako su proračunska sredstva terećena u iznosu većem od 12.000.000,00 kuna, a rezultati nedovoljni. Stoga naglašavam značaj izgradnje suvremene Sortirnice odvojeno prikupljenih komponenti otpada gdje bi se selektiranjem, baliranjem i skladištenjem sa svrhom prodaje prihodovao nemali iznos te tako konačno iz štete i balasta stvorila dodana vrijednost, a prihodovani iznos uložio u programe i projekte zacrtane Planom gospodarenja otpadom, a neprovedene zbog nedostatka sredstava. – zaključio je Bekavac.

Cijelu emisiju poslušajte OVDJE.

CityTV

VIDEO Filip Galeković: ‘Izgorjela je četvrtina pogona, ali najbitnije nam je da nastradali kolega bude dobro’

U nesreći je teško ozlijeđen 51-godišnji djelatnik, koji se nalazi na odjelu intenzivne njege, jer su mu opekline zahvatile oko 40 posto tijela. Unesrećeni je iz Dragonošca i poznat je većini mještana, jer je ranije dugi niz godina radio kao poštar.

Objavljeno

na

Objavio/la

U strašnoj vatrenoj stihiji koja je noćas nešto iza ponoći buknula u tvornici parketa PPS Galeković u Mraclinu, jedna je osoba zadobila teže ozlijede i nalazi se na intenzivnoj njezi u bolnici, jer su opekline zahvatile oko 40 posto tijela. Radi se o 51-godišnjem djelatniku, a kako neslužbeno doznajemo unesrećeni je iz Dragonošca i poznat je većini mještana, jer je dugi niz godina radio kao poštar. Kao što smo već izvještavali, požar je noćas gasilo stotinjak vatrogasaca, ali i sami vlasnici pogona, kojima je u ovom trenutku najbitnije zdravstveno stanje njihovog radnika.

– Bili smo tu cijelu noć, pomagali gasiti, evo tri puta sam se presvlačio. Policija će utvrditi uzrok požara, izbio je dijelu za proizvodnju peleta, tu su brzo postignute visoke temperature i jako brzo se proširio i na dio proizvodnje furnira i skladište suhih elemenata, sve što radimo je jako zapaljivo. Izgorjelo je par tisuća kvadrata,oko četvrtina pogona, ali taj materijalni dio nam nije tako bitan sad, najgore nam je to što je jedan kolega nastradao. Bilo ih je troje u smjeni, on je bio u tom dijelu gdje je započeo požar, svi su krenuli onda gasiti i koliko sam shvatio, njemu se majica zapalila. Sad ćemo ga ići posjetiti u bolnicu i obići njegovu obitelj – rekao nam je Filip Galeković na mjestu noćašnje havarije.

Foto: Gradonačelnik Krešimir Ačkar u obilasku požarišta postrojenja PPS Galeković s Filipom Galekovićem/G.Kiš, cityportal.hr

Na mjesto nesreće odmah se po pozivu načelnika Civilne zaštite noćas uputio i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je uputio poruke podrške stradalom radniku i njegovoj obitelji.

– Ne pamtimo ovako veliki požar na području našeg grada, velika je materijalna šteta, ali sad je najbitnije da ozlijeđeni djelatnik bude dobro. Požar je pod kontrolom, a sve ostalo će utvrditi nadležne institucije – poručio je.

Foto: vatrogasci na požarištu postrojenja PPS Galeković /G.Kiš, cityportal.hr

Vatrogasne ekipe su još uvijek na terenu, trenutno se vrši dogašivanje i saniranje požarišta.

-Večeras malo poslje ponoći zaprimili smo dojavu o eksploziji stroja za proizvodnju peleta u tvrtki “PPS Galeković” te o jednoj ozljeđenoj osobi usljed eksplozije. Prilikom eksplozije nastao je požar koji se proširio na pogon za proizvodnju peleta i parketa te dio skladišnog prostora. Odmah po dojavi izašli smo sa 3 vozila i 10 vatrogasaca. Pošto se radi o požaru većih razmjera u pomoć smo pozvali 13 DVD sa 14 vozila i 80 vatrogasaca te zajedničkim snagama i požrtvovnošću uspijeli prekinuti širenje požara na ostale pogone i objekte – izvijestili su iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Policija poziva građane da predlože mjesta nadzora brzine

Prijedloge građani mogu slati sve do 10. travnja.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka poziva sve građane da predlože lokacije na kojima smatraju da bi bilo korisno provoditi pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

Nakon što građani daju svoje prijedloge, policija će u skladu s planom aktivnosti organizacije „ROADPOL-a“ od 17. do 23. travnja provesti  preventivno represivnu akcija „Nadzor brzine kretanja vozila“, dok će se 21. travnja od ponoći, provoditi 24-satni pojačani nadzor brzine.

Prijedloge građani mogu slati, od danas pa sve do 10. travnja, na mail zagrebacka@policija.hr.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Dubrovačke maslinove grančice za Velikogoričane

Tradicionalno, uoči Cvjetnice, gradonačelnik Krešimir Ačkar sugrađanima podijelio simbol mira i čistoće.

Objavljeno

na

Objavio/la

Simbol mira i čistoće, maslinove grančice, jutros su kod Tržnog centra svojim sugrađanima podijelili gradonačelnik Krešimir Ačkar, zamjenik Neven Karas i predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Darko Bekić.

– Pripremamo se za najveći kršćanski blagdan Uskrs, a to je prilika da svi mi preispitamo sami sebe, da se promijenimo i postanemo bolji. Da onima, s onima kojima možda nismo bili dobri, pružimo ruku pomirenja i da u miru, blagoslovu i radosti dočekamo Uskrs – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Inače, Grad već tradicionalno svake godine uoči Cvjetnice, koja označava uvod u Veliki tjedan, daruje grančice, a koje su za ovu prigodu stigle iz Dubrovnika.

01.04.2023. – Velika Gorica – Podjela maslinovih grančica uoči Cvjetnice – foto: Goga Kiš/Cityportal.hr

01.04.2023. – Velika Gorica – Podjela maslinovih grančica uoči Cvjetnice – foto: Goga Kiš/Cityportal.hr

01.04.2023. – Velika Gorica – Podjela maslinovih grančica uoči Cvjetnice – foto: Goga Kiš/Cityportal.hr

01.04.2023. – Velika Gorica – Podjela maslinovih grančica uoči Cvjetnice – foto: Goga Kiš/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Crna kronika

Vatrena stihija u Mraclinu: Uzrok požara eksplozija stroja u peletarnici?

‘Požar je sad stavljen pod kontrolu, još uvijek je na terenu oko šest lokalnih DVD-ova i naši djelatnici, puno je drvene mase, silosi s piljevinom koji je isto zahvaćen požarom’, rekao nam je Ivica Maceković, zapovjednik JVP Velika Gorica.

Objavljeno

na

Objavio/la

Prema prvim neslužbenim informacijama do požara u peletarnici PPS-a Galeković u Mraclinu došlo je zbog eksplozije stroja pri čemu je teže ozlijeđen jedan radnik, koji je hitno prevezen u bolnicu. S vatrenom stihijom se noćas dva sata borilo stotinjak vatrogasaca s našeg područja, a znatan broj ih je još uvijek na lokaciji.

– Dojavu o požaru smo zaprimili nešto iza ponoći i nakon dva sata je bio lokaliziran. Na intervenciju je izašla Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica sa svim svojim kapacitetima, kao i više od deset lokalnih DVD-a. Došlo je do eksplozije nekog stroja, radnik je zaradio opekline i prevezen je u bolnicu.

Požar je sad stavljen pod kontrolu, još uvijek je na terenu oko šest lokalnih DVD-ova i naši djelatnici JVP-a, još dovršavamo, puno je drvene mase, silosi s piljevinom koji je isto zahvaćen požarom – rekao nam je kratko Ivica Maceković, zapovjednik JVP Velika Gorica.

Na lokaciju je stigao i gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima.

 

Nastavite čitati

Crna kronika

FOTO/VIDEO Strašan požar u Mraclinu u PPS Galeković, stotinu vatrogasaca na intervenciji, jedna osoba teže ozlijeđena

Na intervenciju je izašla JVP Velika Gorica sa svim svojim kapacitetima, dvadesetak članova mraclinskog DVD-a te više od deset lokalnih DVD-a.

Objavljeno

na

Objavio/la

Noćas nešto prije ponoći došlo je do eksplozije i požara u peletarnici PPS-a Galeković. Prema za sada još uvijek neslužbenim informacijama požar se proširio na staru upravnu zgradu i skladište, a nažalost, jedna je osoba pri tome teže ozlijeđena. Na intervenciju je izašla JVP Velika Gorica sa svim svojim kapacitetima, dvadesetak članova mraclinskog DVD-a te više od deset lokalnih DVD-a – sveukupno barem stotinjak vatrogasaca, što najviše i govori o razmjerima ove nesreće, piše mraclin.hr.

Foto/video: DVD Mraclin

Nastavite čitati

Reporter 424 - 30.03.2023.

Facebook

Izdvojeno