Povežite se s nama

Vijesti

Ivan Bekavac upozorava na probleme, ali nudi i rješenja za velikogorički sport

Kandidat za gradonačelnika ističe da se trebamo usporediti s boljima i pokušamo dati najbolje od sebe, te tako uspjeh neće izostati.

Objavljeno

na

bekavac ivan

O velikogoričkom sportu, nacionalnom i lokalnom značaju, problemima i rješenjima govorio je danas u programu City radija kandidat MOST-a za gradonačelnika Velike Gorice dr. Ivan Bekavac.

Stariji Velikogoričani pamte i znaju kako je upravo sport bio središte interesa brojnih sugrađana, gdje je gorički sport danas?

-Nikad ranije naš grad nije imao tri prvoligaša, a ima ih zadnjih par sezona, i to u nogometu, košarci i rukometu. Treba naglasiti kako prvoligaše u sva tri sporta nemaju niti Split, niti Rijeka, niti Osijek. I to među prvih četiri na ljestvici. Međutim želim naglasiti kako unatoč prethodno spomenutim činjenicama postoje brojni problemi i ograničenja koja su u domeni i odgovornosti gradske uprave. Prvo neprimjereni sportski objekti, stari, ali nažalost, i novi ne zadovoljavaju potrebne sportske uvjete, pa tako rukomet nema potrebne uvjete, trenažni procesi košarkaša odvijaju se na sedam, osam lokacija što nikako nije dobro. Drugi problem je previše klubova, gdje nema dovoljno prostora za prepoznavanje i razvitak najboljih. Nogomet i košarka našli su način i suživot u tim okolnostima, međutim rukomet i odbojka nisu i plaćaju danak ovome problemu. Treće, Grad Velika Gorica ne prati dovoljno nositelje kvalitete goričkog sporta. Naime, rekao bih ide se na masovnost i broj klubova, a ne na ruku vrhunskom sportu. Treba znati kako naši prvoligaši imaju budžete u visini tek desetine iznosa kojim raspolažu drugi prvoligaši, a nisu tako uspješni na ljestvici poput goričkih klubova. Nemojmo zaboraviti kako naš gorički košarkaški prvoligaš igra u europskoj ligi s još tri hrvatska kluba, a od Grada Velike Gorice dobiva svega desetinu budžeta koji odvajaju Split, Zagreb i Zadar za svoje euro prvoligaše. Naravno razumijem da Grad Velika Gorica nema toliko sredstava niti kapaciteta, ali želim jasni prikazati koliko sportski vrijede gorički prvoligaši, a premalo naših sugrađana to zna.

Kako po tom pitanju uvjeta stoji Gradska sportska dvorana u Rakarskoj ulici?

 –Gradska sportska dvorana u Rakarskoj ulici, izgrađena prije desetak godina, zadovoljava propisane uvjete samo za odbojku. Nažalost ne zadovoljava propisane uvjete terena, kao niti odvijanja natjecanja drugih dvoranskih sportova poput rukometa, košarke ili malog nogometa. Nema dovoljne kapacitete gledališta ili pak nema drugih propisanih tehničkih uvjeta za održavanje natjecanja. Ima već godinama privremenu licencu za korištenje i to je naravno propust gradske uprave koja nije odgovorno gospodarila našim javnim novcem i napravljena je disfunkcionalna sportska dvorana.

Nije li stara sportska dvorana srednjoškolskog centra veća od nove gradske dvorane?

-Dvorana srednjoškolskog centra izgrađena prije više od trideset godina veličinom odgovara uvjetima međunarodnih natjecanja i jedini je takav objekt u našem gradu. Međutim tijekom nedavne energetske obnove oštećen je pod parket dvorane i još uvijek nije u funkciji, istom prilikom ili možda i ranije oštećene su i uništene tribine, pa tako opet tehnički ne zadovoljava uvjete organiziranja natjecanja. Zajednica sportskih udruga grada Velike Gorice mogla bi preuzeti upravljanje tom sportskom dvoranom. Rukomet i košarka konačno bi dobili svoj dom u Velikoj Gorici. Potrebno je uložiti oko dva milijuna kuna u popravak poda parketa i uređenje tribina i imat ćemo jedini funkcionalno ispravan prostor za dvoranske sportove i međunarodna natjecanja u Velikoj Gorici, jer sad nemamo niti jedan, a imamo tri prvoligaša, ponavljam. Tako bismo dobili gledalište kapaciteta 1200 gledatelja i stekli bi se uvjeti za međunarodna natjecanja. Naravno u toj dvorani nastavio bi se odvijati redovni školski sport u vrijeme nastave, a natjecanja bi se odvijala samo u večernjim satima i vikendom. Druge školske velikogoričke dvorane nisu iskoristive za ništa više od školskog sporta, samo možda dvorana Osnovne škole Nikole Hribara za košarku. Naravno nudim rješenje i u proširenju nedavno izgrađene Gradske sportske dvorane u Rakarskoj ulici u smislu otkupa obližnjeg zemljišta i izgradnje montažnih tribina, tako bi se izmještanjem gledališta stekli potrebni uvjeti za odvijanje treninga dvoranskih sportova u propisanim gabaritima i u toj dvorani. – ističe Bekavac.

bekavac i barbara zupanic

Što mislite o bazenu u Velikoj Gorici?

Nedavno izgrađeni bazen jedini je kapitalni projekt izgrađen u proteklom razdoblju, nažalost neuvjetan, neprimjeren vremenu i potrebama građana, debelo preplaćen našim novcem, bez mogućnosti i uvjeta natjecanja, te bez tribina spomenik je razbacivanju i neodgovornosti HDZ-a i partnera. Nažalost, građani su prevareni i čeka nas dug put do izgradnje poštenog olimpijskog bazena jednom i kad bude došao na red u budućoj zoni sporta i rekreacije.

Grad Velika Gorica zapravo doznačuje 11,5 milijuna proračunskih sredstava Zajednici sportskih udruga Velike Gorice koja dalje dijeli sredstva prema nekom ključu.

Da, ta sredstva dijeli pedesetak klubova i naravno nije dovoljno. Nemojmo zaboraviti kako gotovo sličan ili isti iznos od 9 milijuna kuna grad daje za održavanje postojećih sportskih dvorana. Npr. susjedne zemlje uredile su drugačije sportske prioritete na nacionalnoj razini, te se isto spušta na lokalne razine. U većoj mjeri njeguju se uvjetno govoreći uspješni sportovi, a u manjoj mjeri drugi sportovi. Međutim Hrvatskoj tek predstoji odrediti se u nekom smislu. Nered na nacionalnoj razini prenosi se i na lokalnu, pa zato imamo ovakvu situaciju. Na primjeru Njemačke možemo učiti, jedna zemlja koja je izgubila od Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u nogometu, određuje projekt razvoja nogometa, provede projekt i dvanaest godina kasnije postaje svjetski prvak. Uspoređujmo se s boljima i pokušajmo dati najbolje od sebe, uspjeh neće izostati.

Velika Gorica ima sportsko rekreacijsku zonu, predviđenu urbanističkim planovima i drugim planovima uređenja i planiranja grada?

 –Između ceste koja vodi prema zračnoj luci, od drvene kapelice Ranjenog Isusa, pa do bivšeg remontnog zavoda nalazi se sportsko rekreacijska zona koja se, u mojoj viziji, nastavlja sportsko rekreacijskim centrom vodenih sportova na jezeru Čiče je dragulj Velike Gorice, ogroman potencijal smješten u koridoru između Plesa, Rakarja s jedne, te Pleške ulice, Cibljanice, groblja i Podbrežnice  s druge strane. Tu želim pripremiti i započeti izgradnju zone sporta i rekreacije, sa svim potrebnim sadržajima, poput sličnih projekata u drugim brojnim gradovima Europe. Javno privatnim partnerstvom osigurat ćemo sredstva, a interes gradske uprave bit će dati potrebne uvjete za početak izgradnje novog zdravog centra našeg grada, za 21, stoljeće, koji će počivati na zelenoj suvremenoj gradnji, stvoriti dodanu vrijednost našem gradu,  dati budućnost koju današnja uprava ne sanja, niti razumije.

Ivan Bekavac odrazao konferenciju za medije na temu zdravstvene zastite u VG

Govorili ste dosta o profesionalnom sportu, imate li plan za školski sport?

Osnovna ideja je da se školski sport odvija kontinuirano kroz cijelu školsku godinu, naravno poštivajući nacionalni plan svih školskih aktivnosti, kao i klupska natjecanja. Trenutno se sve svelo na jedan jedini dan u kome se odrade natjecanja u svim sportovima dobiju se pobjednici podijele diplome ili tako nešto i to je to do slijedeće školske godine. Jednom riječju trenutni sustav je ispunio formu (odradio jednodnevna natjecanja te tako dobivši pobjednike u svim sportovima obavio zadanu formalnost) ali je razvojno dugoročno gledano apsolutno neprihvatljiv. Moje mišljenje je da se u projekt trebaju uključiti sve osnovne škole u gradu u jednu natjecateljsku grupu, a drugu grupu sačinjavale bi područne osnovne škole kojih po riječima poznavatelja te problematike ima 10. Znači na taj način bi se uključilo u aktivni model cjelogodišnjim natjecateljskog planom oko 18 osnovnih škola u interne natjecateljske forme. Konkretno da svaka osnovna škola ima jednu selekciju oko 15 učenika za natjecanje to bi činilo bazu natjecatelja od 270 učenika.

U daljnjoj budućnosti, a pogotovo kada bi postojale bolje infrastrukturne pretpostavke (konkretno dvorane za odigravanje utakmica ) broj učenika bi premašio brojku 600 na način da svaka škola sudjeluje na početnoj razini što znači učenici 3. i 4. razreda odnosno učenici razredne nastave u nekoj formi mini-lige, a stariji učenici bi bili podijeljeni u dvije grupe 5. i 6. razredi kao i 7. i 8. razredi. Na taj način bi se postigla forma masovnog bavljenja sportom. – govori Bekavac, te ističe pozitivne aspekte ovakvog sportskog natjecanja po osnovnim školama.

-Socijalizacijski efekt. Sami smo svjesni jasne činjenice da se djeca malo igraju u realnim stvarnim uvjetima, a previše u virtualnim internetskim ili mobilnim aplikacijama u svojim stanovima. Tu je i natjecateljski ili sportski karakter. Natjecanjem sudjeluješ u pobjedama i porazima svoje osnovne škole ili svoje momčadi, to će te nužno natjerati da se homogeniziraš sa svojim razredom, a time i potražiš pomoć ostalih koji nisu dovoljno zainteresirani ili ne sudjeluju u sportskim aktivnostima da dolaze na utakmice i bodre korektnim sportskim navijanjem sa dijela tribina koji su za to predviđeni. Ovakva homogenizacija u neku ruku kompletan logistički projekt igračima na sportskom terenu pokrenuo bi u nekoj slobodnoj procijeni oko 8000 učenika osnovnih škola u Velikoj Gorici.

-Eho koji bi proizveli ovim modelom i svim logističkim sadržajima ( uključivanje plesnih koreografija i općenito plesa u prekidima između dvije, ali i tijekom utakmica) bio bi predmet zanimanja, vjerujem i za lokalnu medijsku televizijsku produkciju što bi opet bilo od posebnog značaja da se svaka osnovna škola može predstaviti sa svojom tradicijom odnosno svojim logom na dresu i svojim programom unutar natjecanja kada je domaćin natjecanja. No, zapelo je baš tamo gdje je najvažnije, a to su objekti jer su neadekvatni ili ih uopće nije moguće koristiti s obzirom da su osnovnoškolske dvorane trenutno skoro pa neadekvatnih dimenzija. Izuzetak su možda dvije dvorane, a ostale su neupotrebljive za ovakav vid razvitka sporta.

Tko bi na sebe trebao preuzeti odgovornost za ovako nešto?

-Uvijek postoje, u svakoj školi ravnatelji koji su zainteresirani, a koji sa svojim suradnicima mogu i znaju nositi pedagoške programe, oni su osposobljeni i za sportske programe koji su također pedagoški. Za ovu cjelogodišnju manifestaciju moramo pronaći sredstva da se dodatno plate nositelji programa, a ne manje važno je da sve bude osnovcima besplatno. Sportska oprema na teret grada. – ističe Bekavac, te zaključuje kako projekt može početi čim epidemiološke mjere dopuste.

Intervju s dr. Ivanom Bekavcem poslušajte OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazovanje

FOTO Završni ispit položila 83 maturanta Ekonomske škole

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0559 1
DSC 0512

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Adrijana Đuretić, Petar Šipušić i Vesna Brkljačić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenicima završnih razreda Ekonomske škole Velika Gorica (generacija 2018./2022.) svečano su uručene maturalne svjedodžbe u holu Srednjoškolskog centra, danas (utorak, 28.06.2022.) i tim činom su učenici i simbolično okončali srednjoškolsko obrazovanje.

DSC 0480

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0492 1

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon intoniranja državne himne u uvodnom govoru ravnateljica Ekonomske škole Vesna Brkljačić izrazila je veliko zadovoljstvo rezultatima ove generacije maturanata, jer je završni ispit položilo 83 od 85 maturanata. Naglašeno je kako su pandemijske godine obilježile školovanje ove generacije, koja je zbog online nastave te epidemioloških mjera zakinuta za mnoga lijepa događanja, primjerice, maturalac.

DSC 0598

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.A razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0602

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.B razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Spomenuti su izvrsni rezultati koje je ova generacija tijekom školovanja ostvarila na županijskim i državnim natjecanjima u znanju, struci i sportu. Najboljim maturantima ove generacije proglašeni su Petar Šipušić i Adrijana Đuretić, kojoj je pripala čast da u ime svih učenika pozdravi nazočne profesore, roditelje i maturante. Prigodni glazbeni program pjesmom i svirkom ispunio je duet nastavnika – Ivan Veljača i Kristijan Ban.

DSC 0606

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.C razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0612

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.D razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svim učenicima završne svjedodžbe uručila je i čestitala ravnateljica Brkljačić, uz asistenciju razrednika odnosno razrednica. Nakon upisa u ‘Ljetopis maturanata Ekonomske škole Velika Gorica’ i okončanja službenog dijela svečanosti, uslijedilo je zajedničko fotografiranje učenika, profesora i roditelja te druženje.

DSC 0636

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Petar Šipušić s roditeljima i razrednikom Ivanom Moharom. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0632 1

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svakako treba naglasiti da je uručivanje maturalnih svjedodžbi učenicima Ekonomske škole istinska svečanost. Ravnateljici i kompletnom nastavničkom vijeću uvijek iznova uspijeva napuniti hol, ne samo maturantima, nego i roditeljima. Taj veliki odziv roditelja je istinska čestitka maturantima, koji disciplinirano čekaju do kraja da svi dobiju svoje svjedodžbe, a onda slijedi zajedničko fotografiranje.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Koncert Metaklape u završnici manifestacije Goričke večeri

Posljednji dan manifestacije donosi kino na otvorenom…

Objavljeno

na

Metaklapa

Još samo danas i sutra traju Goričke večeri, a posljednji koncert u sklopu manifestacije će biti večeras kada će na pozornici u Parku dr.Franje Tuđmana zapjevati Metaklapa i gosti.

Klapsku pjesmu u malo drugačijem aranžmanu donosi Metaklapa koja spaja tradicionalnu klapsku pjesmu i heavy metal glazbu. Biti će to zanimljiva večer, u kojoj ćete moći čuti pjesme popularne grupe Iron Maiden bez instrumenata.

Na koncertu će nastupiti i klapa Leggero i Vokalisti svetog Josipa, a koncert počinje u 20 sati.

Sutrašnji dan donosi nam posljednje kino projekcije na otvorenom. Od 18 sati klinci i roditelji mogu pogledati animirani sinkronizirani film Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, a u 20 sati počinje projekcija glazbene drame Divlja Ruža. Ne zaboravite pritom sa sobom ponijeti grickalice i dekicu.

Foto: FB Metaklapa

Nastavite čitati

Vijesti

Do kraja kolovoza gorička Gradska knjižnica ima ljetno radno vrijeme

Knjižnica će raditi dvokratno sve do 31.kolovoza…

Objavljeno

na

Gradska knjiznica Velika Gorica

Gradska knjižnica Velika Gorica od petka ima ljetno radno vrijeme, a radit će dvokratno.

Središnji i Dječji odjel, ponedjeljkom, srijedom i petkom radit će u jutarnjim satima od 8 do 14, a utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati. S obzirom da Dječji odjel subotom ne radi, knjige iz tog odjela možete vratiti u Središnji odjel za odrasle od 8 do 12 sati.

Kada je u pitanju Područna knjižnica Galženica ona će ponedjeljkom, srijedom i petkom raditi od 14 do 20 sati, a utorkom i četvrtkom od 8 do 14 sati. Subotom će biti otvorena od 8 do 12 sati.

Ovakvo radno vrijeme knjižnice potrajat će do kraja kolovoza.

Nastavite čitati

Vijesti

Pogledajte kako je nekada, a kako danas prostorno izgleda Velika Gorica

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest…

Objavljeno

na

gis1

Kako bi građani imali mogućnost pratiti prostorno stanje grada kroz povijest, Grad Velika Gorica implementirao je novu funkcionalnost gradskog GIS-a kojim je omogućeno pratiti postojeće i povijesno stanje, ali i postojeće i buduće stanje, kod primjerice sljedećih izmjena i dopuna Prostornog plana.

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest, a radi lakšeg snalaženja, prilikom otvaranja aplikacije, izrađene su upute koje građanima olakšavaju upotrebu novog alata.

Link za pristup s uputama:

https://gis.gorica.hr

Nastavite čitati

Vijesti

Mladi, i ovog ljeta “Nema maženja bez paženja“

Preliminarna istraživanja HZJZ-a pokazala kako je oko 30 posto učenika trećih razreda srednje škole imalo neku vrstu spolnog odnosa…

Objavljeno

na

Ljubav par

Mladi su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora kada je u pitanju spolno i reproduktivno zdravlje. Stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta “Živjeti zdravo” provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja pod nazivom “Nema maženja bez paženja”, a koja će trajati sve do 4.rujna.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 1208 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 355 (29,3%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa. Od 355 spolno aktivnih učenika samo njih 57 (16%) ima osnovnu razinu znanja o kontracepcijskim metodama.

– Zato je od iznimne  važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama, a u sklopu ovogodišnje kampanje provodimo online edukaciju putem objava i kvizova na društvenim mrežama. Najoriginalnije fotografije, videozapise i slogane kao i najbrže točne odgovore na kvizove znanja darivat ćemo poklon paketima – rekli su iz HZJZ-a te dodali kako će tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Hrvatske i plakata u ljekarnama biti prikazane preventivne poruke kako bi potaknuli svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

– Pozivamo sve zainteresirane da svakog tjedna šalju i podijelile s nama fotografije/videozapise pored naših plakata, info panoa i svlačionica na plažama. Uključite se i podijelite s nama i vaše slogane na temu spolnog zdravlja, a one najoriginalnije ćemo i darivati – pozvali su iz Zvoda za javno zdravstvo.

Popis svlacionica i ljekarni 2048x2048 1

 

Ilustracija/Pixabay/StockSnap

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno