Povežite se s nama

Vijesti

Istraživanje: Nismo među najmlađima, al’ dobro se držimo – prosječna dob Velikogoričana 42,8 godina

Podaci o dobnoj strukturi u hrvatskim gradovima potvrđuju trend starenja. Dva grada iz Zagrebačke županije su među 10 najmlađih, dok je naša Velika Gorica među mlađima.

Objavljeno

na

Podaci Državnog zavoda za statistiku o dobnoj strukturi u hrvatskim gradovima još jednom potvrđuju trend starenja Hrvatske. Naime, prosječna globalna dob na zemlji je 31 godina, u Europi je 43 godine, a u hrvatskim gradovima je čak 45,1 godina.

Iako se naša Velika Gorica nije našla među 10 gradova s najmlađim stanovništvom, ipak po prosječnoj dobi od 42,8 godina pripada u kategoriju onih mlađih. No, dva grada iz Zagrebačke županije našla su se među najmlađima.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Jedina dva grada u kojima je starost stanovništva u prosjeku niža od 40 godina su Solin i Imotski.  Treći najmlađi grad je Metković s prosjekom godina 40,9, zatim Dugo Selo čiji stanovnici su u prosjeku napunili 41, te Kaštela sa 41,9 godina. Među 10 gradova s najmlađim stanovništvom u zemlji su još Sinj – 42,1, Pregrada – 42,5, Trilj – 42,6 te Sveta Nedelja i Donja Stubica u kojima prosječna dob stanovnika iznosi 42,7 godina.

Među mlađim gradovima u kojima je prosječna dob stanovnika ispod 43 godine, tu su uz Veliku Goricu  i Otok (42,8), Zlatar i Vinkovci (42,9), Našice, Vrgorac, Mursko Središće, te Prelog i Zagreb (43). U Novom Marofu i Makarskoj stanovnici su u prosjeku stari 43,1 godinu, Đurđevcu, Zadru i Čakovcu 43,2 godine, Omišu 43,3, Zaprešiću 43,4, Ivanić Gradu, Samoboru i Ludbregu 43,5. Ispod 44 godine su još Ivanec, Pleternica, Đakovo, Vrbovec, Biograd na Moru, Lepoglava, Čazma, Klanjec, Novska i Gospić.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prosječnu dob između 44 i 45 godina imaju stanovnici čak 32 grada, u 18 je prosječna dob između 45 i 46 godina, godinu stariji – između 46 i 47 godina su u prosjeku stanovnici u 16 gradova, u osam su stari između 47 i 48 godina, u sedam između 48 i 49 godina, a dva između 49 i 50 godina. U četiri grada – Visu, Skradinu, Vrbovskom i Vrlici, stanovnici su u prosjeku stariji od 50 godina, a najstariji su u Vrlici – 51,5 godina, piše gradonačelnik.hr.

 

Kultura

Advenska nedjelja u Veleševcu: Stižu prvi dječji foklorni susreti ‘I ja jesam posavečko dete’

Posjetitelji će se moći zasladiti finim fritulama i okrijepiti kuhanim vinom, a za svu djecu pripremili su i prigodno iznenađenje.

Objavljeno

na

Kulturno umjetničko društvo Veleševec organizra svoje prve Dječje folklorne susrete. Baš kao u tradicionalnoj pjesmi, nazvali su ih ‘I ja jesam posavečko dete’, a održat će se ove nedjelje u Društvenom domu u Veleševcu.

Bit će tu pjesme, plesa, igre i svirke, a uz male članove KUD-a domaćina nastupit će i njihovi gosti. No, to nije sve, posjetitelji će se moći zasladiti finim fritulama i okrijepiti kuhanim vinom, a za svu djecu pripremili su i prigodno iznenađenje. Početak programa je u 15 sati.

– Povedite svoje male i velike i dođite podržati naše najmlađe – pozvali su iz KUD-a Veleševec.

Nastavite čitati

Crna kronika

Baka kažnjena s 300 eura zbog šamaranja unuka koji je lupio svog psa

Mladu baku policiji je prijavila snaha, a sutkinja je drastično srezala traženu kaznu.

Objavljeno

na

Ovih dana donesena je nepravomoćna sudska presuda kojom je 52-godišnja baka Sandra proglašena krivom i novčano kažnjena, jer je nekoliko puta ošamarila 8-godišnjeg unuka nakon što je on nogom lupio psa tijekom šetnje u parku. Kako piše Danica.hr, sve se dogodilo u ožujku u ranim večernjim satima u zagrebačkom kvartu Siget.

Dječak je vodio psa na povodcu, a nakon što je pas potrčao i povukao ga, dječak je izgubio ravnotežu i pao na tlo u blato. Zbog toga je bio ljut na psa, pa ga je udario nogom.

– U tom trenutku je baka prišla do unuka kako bi ga odmaknula od psa, te ga potom tri puta ošamarila po desnom obrazu, čime ga je tjelesno kažnjavala, a što je kod malodobnog djeteta izazvalo osjećaj straha i uznemirenosti – navodi se u presudi.

Nakon što su se vratili kući, dječak je majci, Sandrinoj snahi, ispričao što se dogodilo i ona je pozvala policiju. Rekao je kako se zbog svega osjećao tužno. Mlada baka je na sudu sve poricala navodeći kako je unuka samo htjela odmaknuti i odgurnuti od psa koji je režao zbog udaraca nogom pa se bojala da će ga ugristi.

Policija je u prijavi tražila kaznu od 1600 eura i zabranu prilaska unuku, no sutkinja je to odbila, te ju je kaznila s 300 eura i 40 eura prekršajnih troškova, a zabranu joj nije izrekla jer je to bio ‘izoliran slučaj u obitelji’.

Nastavite čitati

Vijesti

Vikend-prognoza: Najkraće rečeno – ‘ludo’ vrijeme!

Nakon kišovito-južinastog petka, pa i većeg dijela subote, dolazi nagli pad temperature i snijeg! I onda opet -sunčano!

Objavljeno

na

Vikend pred nama donosi nam kako kažu prognostičari – turbulento vrijeme!

– Danas, u petak, temperature zraka u najtoplijem dijelu dana, na Jadranu do 20 Celzijusa, na istoku Slavonije do 22Jedino će na krajnjem sjeveru hrvatske biti hladno uz niske temperature zraka – najavljuju sa stranice Vremenska prognoza by MeteoTeam.
Prognostičari DHMZ-a za naše područje za danas predviđaju pretežno oblačno vrijeme, poslijepodne uz kraća sunčana razdoblja. U prvom dijelu dana možemo očekivati i povremenu kišu, a dnevni maksimalac ide do 13 Celzijusa.

Foto: Ilustrativna/ Stephen Andrews/ pexels.com

U subotu nam najavljuju snažnu promjenu vremena, nagli pad temperature zraka i snijeg!
– U subotu, vrlo toplo, visoke temperature zraka do 20°c, a onda u poslijepodnevnim i večernjim satima, stiže jako zahlađenje, nagli pad temperature zraka za više od 15 Celzijusa, iznimno jaka fronta u sklopu ciklone koja će se formirati u Genovskom zaljevu. Od poslijepodnevnih sati pa dalje prema večeri i noći: Gorski Kotar, Lika, obilan snijeg, vjerojatna i grmljavina, u 2 – 3 sata padanja snijega, formiranje pokrivača na oko 15 cm, moguće i do 25 cm.  Sjeverna, sjeverozapadna Hrvatska, također snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača do 10 cm, u višim područjima i iznad toga. Slavonija, izgledna kiša, prema zapadu snijeg i snježni pokrivač, onako dekorativno.

Foto: Arhiva/ 06.04.2021. Velika Gorica. Snijeg nakon Uskrsa u gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na sjevernom Jadranu vrlo velike količine kiše, bujične poplave, porast vodostaja rijeka, Kupe, Korane, Mrežnice, izlijevanje iz Korita u Gorskom Kotaru zbog obilnih količina oborine. Noć na nedjelju i nedjelja rano ujutro donosi nestabilno vrijeme, snijeg i dalje u Gorskom Kotaru i Lici jakog inteziteta uz podebljavanje snježnog pokrivača, a snijeg će padati i u nizinama uz snježni pokrivač – kažu prognostičari Vremenske prognoze by MeteoTeam.
Prema prognozama DHMZ-a, temperature zraka u subotu na našem području ne bi trebale biti previsoke, uglavnom do 7 Celzijusa, dok za navečer najavljuju znatno niže.
– U subotu će vrijeme biti oblačno, povremeno s kišom, a krajem dana susnježica i snijeg. U subotu popodne nagli pad temperature te će od nedjelje biti hladnije. U nedjelju djelomice sunčano, još mjestimice u unutrašnjosti malo snijega, a na Jadranu kiše. U ponedjeljak većinom sunčano –  prognoziraju iz DHMZ-a.

Nastavite čitati

Politika

SDP VG dobio odgovor na pitanje kad će početi priključenje novih korisnika na odvodnju

‘Što ako obećani i stalno produljivani rokovi za završetak pročistača ponovno neće biti poštivani?! Tko će snositi troškove ako propadne i aktualni treći natječaj?’, piše, među ostalim, u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

Objavljeno

na

Gradska organizacija SDP-a Velika Gorica poslala je priopćenje za javnost vezano uz situaciju s natječajem za pročistač otpadnih voda, a povodom odgovora koji su dobili iz VG Vodoopskrbe oko rokova priključenja novih korisnika na novoizgrađenu mrežu odvodnje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Svjedoci smo ovih dana da je ponovno produžen rok za predaju ponuda za treći ponovljeni natječaj za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava Velika Gorica. Kontinuirano smo godinama na sve moguće načine upozoravali da dinamika i rokovi izgradnje na projektu aglomeracije Velika Gorica nisu dobri i da ‘debelo’ kasne.

Kvalitetu radova više ne treba ni spominjati, a toga su svjesni i svi građani naselja koja su obuhvaćena projektom aglomeracije.

Isto tako upozoravali smo da je velikogorički pročistač sastavni dio projekta Aglomeracija i i da bez njegove izgradnje i rekonstrukcije sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda neće biti završen i funkcionalan.

Građane i nas se uvjeravalo da sve ide po planu, a da pročistač nikako nije problem, jer on “prelazi u iduće financijsko razdoblje”. Najprije se govorilo da će se  kućanstva početi priključivati na novi sustav odvodnje nakon završetka izgradnje pročistača. Kasnije se komuniciralo da će se jedan dio kućanstava početi priključivati odmah nakon završetka izgradnje mreže.

Foto: Pročistač otpadnih voda VG/ Cityportal.hr

Međutim, u odgovoru na postavljeno vijećničko pitanje kolege Robića konačno smo dobili jasan odgovor kada će se početi sa priključivanjem novih korisnika na novo izgrađenu mrežu odvodnje: nema priključivanja na sustav odvodnje dok ne završe pročistač!

Ovaj odgovor nažalost potvrđuje da smo bili u pravu (suprotno uvjeravanju aktualne vlasti) kada smo tvrdili da se:

– građani još barem tri godine neće moći priključiti na sustav odvodnje
– da polaganjem cijevi u zemlju imamo „novi krvožilni sustav“, ali da on neće funkcionirati dok se ne riješi pitanje „srca“, odnosno pročistača.

Upitna kvaliteta radova, manipuliranje aktualne vlasti sa rokovima za priključke, a pogotovo produljenje roka za dostavu ponuda na treći natječaj za izgradnju i  rekonstrukciju pročistača pokazuju da se gradska uprava ne zna nositi sa ovako zahtjevnim projektom. To će građane koji su im dali povjerenje da vode naš grad još više koštati i na tu manipulaciju smo uporno upozoravali! Između ostalog, postavlja se i pitanje angažiranog odvjetničkog ureda koji sasvim sigurno ne radi pro bono i koji je plaćen za sudjelovanje u pripremi i trećeg ponovljenog natječaja.

Foto: Pročistač otpadnih voda VG/Cityportal.hr

Što ako obećani i stalno produljivani rokovi za završetak pročistača ponovno neće biti poštivani?! Tko će snositi troškove ako propadne i aktualni treći natječaj, jer ne mora nas pratiti u narodu poznata “treća sreća”?! Shodno svemu rečenom, možemo nažalost zaključiti da i u najboljoj varijanti da se i izabere izvođač radova u narednih nekoliko mjeseci, novih priključaka neće biti skoro tri, a možda i pet godina! To je nažalost gorička realnost! – piše u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

Nastavite čitati

Vijesti

Otvara se drive-in punkt za PCR testiranje na hripavac

Brzo testiranje obavljat će se na adresi Mirogojska cesta 16 u Zagrebu, od ponedjeljka do petka, od 11 do 14 sati.

Objavljeno

na

Danas u Zagrebu s radom počinje drive-in punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ na kojem će biti moguće obaviti PCR testiranje na hripavac (pertusis) i COVID-19.

Na adresi Mirogojska cesta 16 radit će od ponedjeljka do petka, u razdoblju od 11 do 14 sati, što će vjerujemo pomoći ubrzanom testiranju i radu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje testiranje na hripavac provodi radnim danima od 8 do 11 sati, navode iz ‘Štampara’.

– Na PCR testiranje se može doći automobilom ili pješice, no ljubazno molimo pacijente da na testiranje, ako su u mogućnosti, dolaze automobilom, pri čemu se obrisak uzima bez izlaska pacijenta iz vozila. Nalaz testiranja bit će poslan slijedećeg radnog dana liječniku koji je uputio pacijenta na pretragu (e-nalaz) a testiranje na osobni zahtjev nije moguće – poručuju.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno