Poveži se s nama

CityTV

INTERVJU TJEDNA – mag.pharm. Miranda Kokotović, Ljekarne Zagrebačke županije

Objavljeno

Burnout sindrom odnosno sindrom izgaranja na poslu, je svakako postao milenijski problem suvremenog načina života. Kako ga prepoznati, koji su mu simptomi te kako ga prevenirati, doznajte u emisiji Intervju tjedna. Kako nam s farmakološke strane mogu pomoći djelatnici Ljekarni Zagrebačke županije, doznali smo od magistre farmacije Mirande Kokotović. Više pogledajte u videu.

CityTV

VIDEO City puls: Na Podbrežnici se gradi cageball igralište

Objavljeno

on

Bili smo u obilasku radova na području grada i provjerili kako napreduju radovi u Tomaševićevoj ulici te što se to gradi u Podbrežnici. Doznajte i kakav je to sporazum potpisao gradonačelnik Krešimir Ačkar s predstavnicima Međunarodne zračne luke Zagreb. Saznajte i koja sorta jagode je po procjeni potrošača  najbolja, ali i što vas sve čeka na Goričkim večerima…

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: Ivan Palčić iz Vukovine proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom

Objavljeno

on

Bili smo u Buševcu i provjerili kako napreduje europski projekt Buš Eko, ali i doznali više o projektu samoodrživih naselja. U Vukovini nas je dočekao Ivan Palčić, najbolji mladi poljoprivrednik i ispričao nam svoju priču. Pogledati možete i priču Stjepana Mihanovića koji izrađuje makete tradicionalnih drvenih objekata, a direktorica županijske Turističke zajednice ivana Alilović, otkrila nam je što turiste zanima kada posjete naš zeleni prsteni.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Sudbina je htjela da upravo Stjepan iz Kurilovca od zaborava sačuva tradicionalnu drvenu arhitekturu

Za izradu jedne makete, potrebno je i do nekoliko mjeseci. Stjepan se često vraćao na lokacije građevina koje je pritom izrađivao kako bi bio siguran da je napravio sve kako treba…

Objavljeno

on

Već više od 20 godina, Kurilovčanin Stjepan Mihanović, u podrumu svoje obiteljske kuće, gdje živi sa suprugom Biserkom, marljivo izrađuje drvene makete turopoljskih crkvi, kapelica, čardaka i kurija. No, nije sve krenulo iz hobija i čiste ljubavi već ih je natjerala tužna sudbina. Naime, ovaj nadasve simpatičan bračni par, ostao je bez sina koji je bio teško bolestan. Brinući se o njemu i provodeći dane kod kuće, Stjepan je krenuo tesati. Iako sina nema već 13 godina, sve je ostalo isto.

21.05.2021. – Kurilovec – Kurilovčanin Stjepan izrađuje drvene makete tradicionalnih građevina foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ljubav ili hobi? Upitali smo. – Ne znam, to moraš biti „munjen“, odgovara Stjepan. Spustim se u podrum i zaboravim na sve. Opušta me – dodaje.

Kapelu sv. Ivana Krstitelja u Buševcu, sv. Barbare u Velikoj Mlaki, kuriju Modić-Bedeković, čardak iz Mraclina, te ali i druge Stjepanove makete, mnogi su imali prilike vidjeti na nekim izložbama. Velik je to posao. Stare, ali još uvijek vješte ruke, uz mnogo truda, strpljenja i preciznosti, drvene ljepotice pretvaraju u prava umjetnička djela. Za izradu jedne makete, potrebno je i do nekoliko mjeseci.

– Jedna kuća se radi otprilike osam mjeseci. Nije to samo tako, priča Stjepan. Problem mu predstavlja drvo s kojim radi. Hrast mora biti zdrav i „živ“, ako nije dobro sve moram trgati i rušiti i slagati ispočetka – priča nam Stjepan.

21.05.2021. – Kurilovec – Kurilovčanin Stjepan izrađuje drvene makete tradicionalnih građevina foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

No, kako bi što bolje i vjernije prikazao svoja mala umjetnička djela te kako bi bio siguran da je napravio dobar posao, Stjepan se često vraćao na lokacije i adrese objekata koje je pritom izrađivao. Tako je bilo i sa Alapićevom kurijom.

– Puno puta sam išao u Vukovinu gledati jesam li dobro vidio i napravio te je li moja maketa ima dosta sličnosti sa građevinom u stvarnosti.
Sve je toliko napravljeno u najsitnije detalje, i to tako da se može rastaviti kako bi i slabovidna djeca mogla opipati svaki dio napravljene makete, kaže Stjepan. Njihova vrijednost prepoznata je i od strane zagrebačkog Konzervatorskog odjela.

Ne postoji način po kojem izabire što će raditi, već radi ono što mu se osobno sviđa, a trenutno radi na replici rodne kuće Slave Šenoe plemenite Ištvanić.

– Evo, već tri dana razmišljam o rasporedu u kući, gdje će biti wc, kuhinja..da li mi je to sila? Nije, ali volim to. Nemam kaj biti zadovoljan. Ja sam to napravio, a drugi će reći da li je lijepo i dobro ili nije. Ja samo znam da sam napravio najtočnije što sam mogao. – priča nam Stjepan te dodaje kako su mu traženje materijala, rezbarenje, rezanje i slaganje najmanji problem. Najteže mu je doći do nacrta i planova. A kaže i sve je manje drvenih kuća.

21.05.2021. – Kurilovec – Kurilovčanin Stjepan izrađuje drvene makete tradicionalnih građevina foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz dana u dan i tako već dvadeset godina, Stjepan, većinu svoga vremena provodi uglavnom u podrumu.

– Nikad nisam gore. Nemam televizor, ne svađam se s obitelji, imam samo nekoliko zečeva koje moram nahraniti i to je sav moj posao – kaže Stjepan. Na to, previše se ne žali supruga Biserka.

– S jedne strane sam zadovoljna, jer mi se makne. Inače bi mi stalno prigovarao u kuhinji da nisam nešto dobro napravila. Kada je dolje onda je mir u kući. On radi svoje, a ja svoje – priča nam kroz smijeh Biserka koja ponekad, kada zašteka, mu uskoči u pomoć.

Za sada svoj stalni dom, pronašla je jedna drvena ljepotica u goričkom Centru za posjetitelje, dvije su privremeno smještene u Domu za starije u Brezovici, a ostale čekaju neka bolja vremena i ljude koji bi ih trajno zbrinuli.

– Nadam se da će netko biti pametan i tko će reći nemojte to baciti barem još neko vrijeme, tako da i mlađe generacije upoznaju baštinu turopoljskog kraja – ističe Stjepan.

Nadamo se da će netko prepoznati trud ovog skromnog umjetnika te da ovo kulturno blago ne ostane zaboravljeno i duboko zakopano u podrumu obiteljske kuće Mihanović.

 

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno