Povežite se s nama

HOTNEWS

GRADSKO VIJEĆE Izabrani članovi Savjeta mladih, ravnateljica DV Ciciban i v.d.ravnateljica knjižnice

Kao posljednja točka sjednice, našlo se izvješće o provedbi projekta Aglomeracije

Objavljeno

na

Nakon nešto manje od tri mjeseca ponovno su se sastali gorički gradski vijećnici na 5.sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Na dnevnom redu našlo se 16 točaka, no na samom početku zatražena je stanka od strane Odbora za izbor i imenovanje.

Marjana Kuliš ispred Odbora pojasnila je kako se dogodila proceduralna greška oko izbora ravnateljice Gradske knjižnice jer ju je predložilo Upravno vijeće. Problem je nastao jer to Upravno vijeće, prema Zakonu o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti imenuje Gradsko vijeće, a ne izvršna vlast što se dogodilo u ovom slučaju. Vijećnicima i velikogoričkoj javnosti ispričao se zamjenik gradonačelnika Neven Karas te naglasio kako žele ispraviti ovu pogrešku. Točka o imenovanju nove ravnateljice Gradske knjižnice skinuta je s dnevnog reda, a uvrštena je točka o imenovanju članova Upravnog vijeća knjižnice. Tako su za članove izabrani Leon Lukinić, Toma Vujević i Zlata Filipović. Svoje nezadovoljstvo izrazila je oporba koja smatra kako bi u upravnom vijeću trebalo biti više osoba koje se razumiju u djelatnost knjižnice.

17.02.2022.,Velika Gorica, Sjednica gradskog vijeća, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Gradska knjižnica za sada još neće imati službeno ravnateljicu, ali je po žurnom postupku naknadno ubačena i točka o imenovanju v.d. ravnateljice. U narednom periodu tu dužnost će obnašati diplomirani bibliotekar Pamela Sever.

Na dnevnom redu našao se i prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o načinu obračuna i naplate posebne naknade za izgradnju građevina i nabavu opreme za gospodarenje otpadom na području Grada Velike Gorice, a o kojem se povela poduža rasprava. Podsjetimo kako s prvim danom ožujka kreće novi sustav gospodarenja otpadom.

Naime, radi se o posebnoj naknadi koja se utvrđuje u iznosu od 10 kuna mjesečno po korisniku, a iskazuje se kao zasebna stavka na mjesečnom računu koji davatelj javne usluge sakupljanja komunalnog otpada ispostavlja korisniku javne usluge.

“Posebna naknada namjenski je prihod Proračuna Grada Velike Gorice i smije se koristiti isključivo za financiranje kapitalnih ulaganja vezanih za izgradnju i kapitalno održavanje građevina te kapitalnu nabavu opreme, strojeva i vozila za gospodarenje otpadom, sukladno Planu gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice za razdoblje 2018.–2023. Godine.“ – stoji u obrazloženju.

17.02.2022.,Velika Gorica, Sjednica gradskog vijeća, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vijećnik Ivo Jelušić smatra kako je donošenje ove odluke nepotrebno jer će ona prestati važiti u srpnju iduće godine, a Ivan Bekavac i Zoran Lovrić smatraju kako to ide na štetu osoba slabijeg imovinskog statusa. Na kraju ova točka je izglasana većinom glasova.

Jedna od točaka bilo je i imenovanje ravnateljice Dječjeg vrtića Ciciban. Na natječaj su pristigle dvije prijave, a još jedan mandat povjeren je dosadašnjoj ravnateljici Tatjani Karlović Oslaković.

Osim toga, vijećnici su izabrali i članove goričkog Savjeta mladih i njihove zamjenike. Od pristigle 25 kandidature, njih 23 ispunilo je formalne uvjete, a Gradsko vijeće tajnim glasovanjem izabralo je 11 članova. To su: Tomislav Brebrić, Ivan Čolić, Karla Draženović, Marko Đurašin, Ivan Gavran, Karmen Krkanić, Mihael Kuliš, Kristina Klarić, Kristijan Milić, Antonio Šipušić i Damir Zobec.

17.02.2022.,Velika Gorica, Sjednica gradskog vijeća, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kao posljednja točka sjednice, našlo se izvješće o provedbi projekta Aglomeracije, o čemu je izvijestio direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

U opširnoj raspravi oporbeni vijećnici naglasili su kako nisu zadovoljni kako se sve odvija, ali i kako dobivaju premalo informacija o ovom važnom projektu. Zabrinuti su za rokove provedbe projekta kao i sanaciju prometnica. Nezadovoljan kvalitetom sanacije 36 ulica je i sam gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je naglasio kako je aktivirano isto toliko garancija za njihov popravak. Ispričao se građanima i zamolio za strpljenje te obećao kako niti jedna cesta neće ostati ovakvom kakva je sad.

Na kraju gradonačelnik Ačkar zatražio je i od oporbenih vijećnika da za iduću sjednicu pripreme konkretna pitanja o projektu kako bi se mogle dati što točnije informacije.

17.02.2022.,Velika Gorica, Sjednica gradskog vijeća, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

HOTNEWS

Mjesec dobrih djela: Mlišani iz Lojtrice prikupljali knjige, igračke, čepove, ali i sadili drveće

Svojim sudjelovanjem u ovoj globalnoj akciji žele poboljšati živote drugih i na taj način promijeniti svijet.

Objavljeno

na

Djelatnici i mališani iz Dječjeg vrtića Lojtrica sa svojih četiri hvalevrijedna projekta, uključili su se u obilježavanje Mjeseca dobrih djela koji je zapravo nastao iz Dana dobrih djela. Oni su samo jedni od sedam tisuća pojedinaca i organizacija iz Hrvatske koji svojim sudjelovanjem žele poboljšati živote drugih i na taj način promijeniti svijet. Pokretač činjenje dobrih djela u Hrvatskoj je udruga ‘Djeca za bolji svijet’.

Foto: DV Lojtrica

Mališani iz Lojtrice tako su se prvo uključili u volontersku akciju “Čitam, dam, sretan sam. Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!” kojom je obilježen Međunarodni dana darivanja knjiga.

– U akciji su sudjelovala djeca, roditelji i djelatnici iz svih osam objekata vrtića Lojtrica, kao i tvrtka Mail Boxes Etc. VG. Prikupljene slikovnice predane su na Dječju stomatologiju KBC Zagreb, u Hrvatski zavod za socijalni rad Velika Gorica i na Pedijatrijski odjel bolnice Ogulin. Cilj ove naše akcije bio je pobuditi kod djece ljubav prema čitanju i volonterskom djelovanju, potaknuti djecu da više čitaju te da svojim djelovanjem pomognu onima kojima je to najpotrebnije u teškim trenutcima – ističu iz DV Lojtrica te dodaju kako je iduća akcija u kojoj su sudjelovali bila prikupljanje PVC čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, a čepove će predati na reciklažno dvorište Čistoće u Zagrebu.

Sakupljale su se i igračke ‘Reci aaa…i čeka te nagrada’ za djecu koja posjećuju Dječji odjel stomatologije KBC-a Rebro, a koja imaju mogućnost izbora igračke kao nagradu za suradnju tijekom pregleda.

Tu je bio i projekt sadnje drveća ‘Zalij drvo da izraste prvo!’ koji se odvijao u područnom objektu vrtića u Selnici Ščitarjevskoj, a bio je u suradnji s mjesnim odborom, VG Komunalcem i Gradom.

Posađeno je 8 stabala javora za koje je izrađen plan održavanja, s naglaskom na održivi razvoj poput prikupljanja kišnice. A uz to u predvorju vrtića izrađen je informativni pano „Kutić dobrih djela“.

– Dobra djela koja činimo ovim projektom su u skladu s globalnim ciljevima za održivi razvoj su očuvanje života na zemlji, očuvanje vodenog svijeta, informiranje o projektu i važnosti volontiranja i brizi za svijet u kojem živimo. Završetak projekta zamišljen je kao druženje svih sudionika na „PiknikDanu“, uz javnu prezentaciju projekta – istaknuli su iz Dječjeg vrtića Lojtrica.

Foto: DV Lojtrica

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prilika za nezaposlene: Upišite #StartupVG akademiju i postanite specijalist za ERP sustave

Za vrijeme trajanja programa polaznici primaju naknadu u iznosu minimalne plaće, kao i plaćene troškove prijevoza..

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica u suradnji s HZZ-om i IT tvrtkama kroz projekt #StartupVG Inkubator upisuje 13. generaciju polaznika #StartupVG IT Akademije za zanimanje Specijalist za ERP sustave. Riječ je o poslovnom informacijskom sustavu koji omogućuje potpunu kontrolu nad poslovnim procesima u poduzeću.

Program je namijenjen nezaposlenim osobama, prijavljenima u evidenciju HZZ-a. Program traje 6 mjeseci u punom radnom vremenu, a obavlja se kombinacijom praktične i teoretske nastave.

– Uvjet za upis je SSS te dobro poznavanje nekih od ključnih poslovnih procese u tvrtkama kao što su financije i računovodstvo, prodaja, nabava, logistika, upravljanje ljudskim potencijalima. Prednost imaju kandidati s VSS/VŠS te oni s iskustvom u radu s ERP sustavima – ističu iz Grada.

Zainteresirani kandidati proći će proces selekcije koji se sastoji od testiranja predispozicija, predznanja i motivacije. Planirani početak edukacije je kraj svibnja. Za vrijeme trajanja programa polaznici primaju naknadu u iznosu minimalne plaće, kao i plaćene troškove prijevoza.

Prijaviti se možete do 19. travnja, a više saznajte ovdje.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ministrica Obuljen Koržinek otvorila Interpretacijski centar Muzeja Turopolja

Ovo označava jednu novu povijest Muzeja Turopolja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Službeno je otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja. Europski je to projekt koji je u velikom postotku sufinanciran bespovratnim europskim sredstvima, a vrpcu su danas simbolično prerezali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Ovom izgradnjom dobiva se jedan suvremeni prostor koji svaki muzej treba. Jedno su izložbeni prostori za stalne postave, a drugo su oni prostori gdje se događa najvažniji dio stručnog muzejskog posla i gdje kroz različite aktivnosti, edukativne, istraživačke i prezentacijske, stručnjaci muzeja s posjetiteljima i građanima komuniciraju tu vrijednu baštinu – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek te dodala kako nema mnogo ovakvih mikroregija u Hrvatskoj poput Turopolja koji su zadužili hrvatsku kulturu, znanost i umjetnost, društveni i javni život te od Hrvatskog-leksikografskog zavoda dobile svoju malu enciklopediju – leksikon.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja samo je jedan u nizu projekata koji su rezultat izvrsne suradnje Grada Velike Gorice, Vlade RH i ministarstava. Ovo označava jednu novu povijest Muzeja Turopolja, naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Hvala svima koji su sudjelovali u procesu realizacije ovog projekta. Kultura predstavlja identitet i njoj moramo dati značajan faktor. Još nekoliko kulturnih i povijesnih objekata obnavlja se na našem području sredstvima ministarstva poput Starog grada Lukavca, crkva NBDM odnosno naša gorička katedrala kako je od milja nazivamo, ali i kapela svetoga Vida. Neka naša Gorica i turopoljska tradicija nezaustavljivo dalje ide naprijed – poručio je gradonačelnik Ačkar.
Inače, Muzej Turopolja, osim turopoljskog kraja, pokriva i dio Pokuplja, Posavine i Vukomeričkih gorica, a koliko je ovo važan projekt za same djelatnike i našu kulturnu baštinu u svom govoru je istaknula ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić Čurla.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

– Danas je izuzetno emotivan dan za sve nas djelatnike muzeja i otvaramo petu lokaciju na kojoj muzej djeluje. Ovo je zaista kapitalni projekt muzejske baštine i kulture, ne samo Turopolja već i cijele Hrvatske. Zgrada će proširiti našu djelatnost, no ona neće imati klasičan izložbeni prostor već će svojim prostorom proširiti izložbene kapacitete tako što će rasteretiti staru zgradu – istaknula je u svom govoru ravnateljica Biškupić Čurla te je zahvalila svima koji su bili sudionici realizacije ovog važnog projekta.

Centar se prostire na tri etaže. Na prvom katu su uredi za djelatnike muzeja kao i specijalizirana muzejska knjižnica s više od dvije tisuće naslova stručne literature. U prizemlju je multifunkcionalna dvorana koja će imati nebrojene mogućnosti za sve pedagoško-andragoške programe koje muzej provodi, a spadaju u kulturni život jednog grada.

– Tu je i preparatorska radionica u kojoj će se raditi na konzervaciji i restauraciji muzejskih predmeta. Podrum ispod zgrade bit će muzejski depo u kojem će se nalaziti više od 7,5 tisuća predmeta iz svih zbirki Muzeja Turopolja s ciljem očuvanja materijalne baštine našeg kraja – objasnila je Biškupić Čurla.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Vrijedni Komunalci u akciji čišćenja jezera, pronašli maske za mobitel, flaše, klizaljke…

Ribice i kornjače, pažljivo su prije svega izvađene i prebačeno na sigurno.

Objavljeno

na

Djelatnici VG Komunalca, zasukali su rukave i ovaj sunčani petak iskoristili za akciju redovnog proljetnog čišćenja i pranja jezera u Parku dr. Franje Tuđmana.

Kako ističu iz ove goričke komunalne tvrtke obavlja se kompletno pražnjenje jezera i pranje dna od mulja. A ribice i kornjače, pažljivo su prije svega izvađene i prebačene na sigurno.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Čisti se i uređuje okoliš oko jezera, orezuje se grmlje, dosađuje bilje, dodat će se u jezero i novi šljunak.

Djelatnici su iz jezerca izvadili van i predmete koje su neodgovorni građani u njega bacili, a svaki puta ih iznenadi ‘blago’ koje pronađu. Bilo je maskica za mobitel, kolica iz dućana, flaša, ali i jednu klizaljku.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Također oprana je i servisirana i fontana za vodoskok.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz Banića ukrao materijal i pribor za bojanje vrijedan 200 eura

Iskoristio je odsutnost djelatnika trgovine.

Objavljeno

na

Domišljati lopov opskrbio se stvarima za bojenje zidova iz trgovine Banić promet. Gorička policija izvijestila je kako je krađa prijavljena 11. travanja dok se ona zapravo dogodila 25. ožujka.

Naime, nepoznati počinitelj iskoristio je odsutnost djelatnika trgovine te je tom prilikom ukrao više artikala od kante boje, krep papira, akrilne valjke i time nanio štetu višu od 200 eura.

Foto ilustracija: Pexels/Malte Luk

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno