Poveži se s nama

Vijesti

Građanska inicijativa Naša Podbrežnica nastavlja borbu protiv spojne ceste

Skupljaju potpise protiv ceste koja će spojiti Zadarsku i Dobrilinu ulicu

Objavljeno

Nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, početkom srpnja, spomenut plan probijanja Zadarske ulice u kvartu Podbrežnica i njeno spajanje na Ulicu Jurja Dobrile u susjednom kvartu, stanovnici tog dijela Gorice pokrenuli su prvo online peticiju, a onda su krenuli i ‘fizičko prikupljanje’ potpisa protiv ove odluke Grada. Građanska incijativa Naša Podbrežnica za sada je, tvrde, prikupila više od 70 posto potpisa stanovnika kvarta skupljenih on-line ili fizičkim putem. Njihova borba protiv spojne ceste se nastavlja.

– Gradnjom spojne ceste, stanovnici kvarta, dobiti će minutu do dvije brže vrijeme dolaska u bilo kojem pravcu. Je li to vrijedno ulaganja oko 5 milijuna kuna? Mi mislimo da se taj novac može uložiti u polivalentno igralište koje čekamo već 40 godina. Da bi se sagradila spojna cesta, potrebno je uništiti šetnicu koja starijim građanima pruža komadić mira za rekreaciju bez buke automobila – kažu iz inicijative i dodaju kako su građani sami na kraju Zadarske ulice postavili djeci koš za igru, a na tom dijelu djeca iz vrtića uče rolati i igraju se kada je u parku blato.

– Za vrijeme nedavne karantene, obitelji su uživale u “prirodi” upravo na toj šetnici. Odmah pokraj šetnice nalaze se i gradski vrtovi gdje građani slabijeg imovinskog stanja mogu posaditi povrće da bi imali za preživjeti. I sada Grad to planira onečistiti automobilima i smogom – objasnili su stanovnici Podbrežnice.

 

U tom dijelu već se gradi trgovina EuroSpin.

– Najavljena je i izgradnja trgovine Muller.  Treba li sagraditi cestu kroz mirno naselje da bi građani došli brže do trgovina, treba li opteretiti mirno naselje kamionima, ugrožavati dječju igru i mirno odrastanje? Kako to ne bi bilo sve, urbanistički plan iz 2012. godine, o kojemu nitko ništa nije pitao nas stanovnike, pokazuje da će se uz uništenje šetnice graditi spojna cesta pokraj naselja do obilaznice, kao i jedna dodatna cesta odmah pokraj gradskih vrtova. Onečišćenje na kvadrat za to malo posađenog povrća – upozorili su iz inicijative i naglasili kako će se time znatno sniziti i cijene njihovih nekretnina.

– Mi nismo protiv napretka grada, njegove urbanizacije. Mi samo trebamo trebamo i želimo polivalentno igralište, miran obiteljski život i odrastanje naše djece. Uništavaju se uspomene stare 40 godina. Urbanizacija grada može biti i gradnja igrališta a ne samo cesta, zgrada i trgovina – zaključili su iz građanske inicijative.

Vijesti

DIP objavio nove rezultate o izlaznosti: Do 16.30 sati glasovalo 30,7 posto građana

Pokupsko ima najveću izlaznost u cijeloj Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Državno izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke o izlaznosti građana na lokalnim izborima. Do 16.30 sati na biralištima u Velikoj Gorici glasovalo je 30,70 posto građana, odnosno 17.058 birača. Usporedbe radi, 2017. godine na lokalnim izborima do 16.3o sati na biralištima je glasovalo 29,52 posto Velikogoričana. Sličan postotak izlaznosti je i na razini cijele županije. Naime, u Zagrebačkoj županiji do 16.30 sati glasovalo je 33,58 posto birača, odnosno 90.686 građana. Radi se o nešto malo manjoj izlaznosti nego na prošlim lokalnim izborima, kada je do 16.30 sati izlaznost bila 34,10 posto.

U općini Orle izlaznost je 32,30 posto, u općini Kravarsko 46,87, a u općini Pokupsko 66,08 posto. Pokupsko ima najveću izlaznost u Zagrebačkoj županiji.

Dodajmo i kako je izlaznost na razini cijele države 35,54 posto.

16.5.2021. Petrovina – Lokalni izbori 2021. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Vijesti

Do 11.30 sati na izbore u Velikoj Gorici izašlo 13,80 posto birača

Izbori traju do 19 sati

Objavljeno

on

Od 7 sati ujutro otvorena su birališta na lokalnim izborima u Velikoj Gorici. 55.556 građana s pravom glasa biraju gradske četvrti i mjesne odbore, gradonačelnika i župana te gradsko vijeće i županijsku skupštinu. Do 11.30 sati na 68 birališta na goričkom području izašlo je 13,80 posto birača, odnosno 7.665 Velikogoričana, javlja Državno izborno povjerenstvo. Što se tiče Zagrebačke županije, do sada je glasovalo 15,12 posto stanovnika. Odazvi je isti kao i prije četiri godine.

Svoju građansku dužnost obavili su i kandidati za gradonačelnike Velike Gorice, svatko na svom izbornom mjestu.

 

Na svom biračkom mjestu glasovao je i kandidat Domovinskog pokreta za župana Zagrebačke županije Velikogoričanin Domagoj Lovrić.

Što se pak goričkih općina tiče, najmanja je izlaznost u općini Orle gdje je izašlo 13,24 posto birača. No, takav slabiji odaziv ne čudi budući da je pobjedu za mjesto načelnika već odnio Ervin Vujica kao jedini kandidat. U općini Kravarsko do 11.30 sati na birališta je izašlo 19,34 posto birača, a u općini Pokupsko čak 27,64 posto.

Nastavi čitati

Vijesti

Povelja Republike Hrvatske stigla u Turopolje

Za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske

Objavljeno

on

Na prijedlog Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, još u vrijeme prije pandemije, Plemenitoj općini turopoljskoj i njenoj postrojbi Turopoljskom banderiju dodjeljelo je Predsjedničko priznanje Povelja Republike Hrvatske – za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske.

– Nadali smo se i čekali svečano uručenje, no Predsjednik je odlučio da neće biti prijma povijesnih postrojbi te nam je s Pantovčaka, preko ureda Saveza u Karlovcu, stigla u Turopolje. Priznanje je to svim članovima Plemenite općine turopoljske na neumornom radu na očuvanju turopoljske baštine, naročito banderijalcima koji su proteklih 30 godina ponosito nosili odoru Turopoljskog banderijalca! – kazali su iz Plemenite općine turopoljske Juraj.

 

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno