Povežite se s nama

HOTNEWS

Građanima predstavljeni načini smanjenja otpada od hrane, ali i noviteti u sustavu gospodarenja otpadom na području grada

Sudionici konferencije obišli su i novo reciklažno dvorište u Kurilovcu.

Objavljeno

na

Poduzetnici, predstavnici vrtićkih i školskih ustanova, jučer su u Poduzetničkom inkubatoru Velika Gorica imali priliku sudjelovati na specijaliziranoj radionici pod nazivom ‘Kako postupati s otpadom od hrane: Prilike za poduzetnike’. Riječ je o radionici koju je organizirao Grad Velika Gorica u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Velike Gorice VE-GO-RA i trgovačkim društvom VG Čistoća, a u suradnji s projektom CITIES FOOD2003 sufinanciranog iz programa Obzor2020 Europske unije.

Prof. dr. sc. Sanja Kalambura, prodekanica Veleučilišta Velika Gorica, u svom je predavanju istaknula važnost promjene svijesti građana u odnosu prema hrani jer prema nekim statistikama u Hrvatskoj se godišnje baci više od 300 tisuća tona hrane.

– Hrana je nedopustiv otpad i ne bismo ju smjeli bacati. Uvijek ju nekako možemo prenamijeniti. Hranu treba pametno kupovati, skladištiti i na kraju upotrijebiti maksimalno moguće. Ovakva događanja odlična su za osvještavanje ljudi o potrebi da ne bacamo hranu – istaknula je Kalambura koja je još govorila o tome kako i kome donirati viškove hrane te koliko je Hrvatska po tom pitanju napravila u zakonodavnom okviru.

O usluzi sakupljanja biootpada iz kuhinja i kantina, govorio je Miroslav Kos iz Biogoriva koji je istaknuo kako trenutno s Gradom Velika Gorica i VG Čistoćom surađuje na projektu zbrinjavanja otpadnih jestivih ulja od građana.

– Projekt je zahtjevan i treba vremena. Riječ je o pilot projektu, a u planu je postavljanje spremnika na javnim površinama, ali i postavljanje plastičnih kanti u stambene zgrade. Građani će ulja koja stave u plastične i metalne boce imati gdje propisno odlagati. Ulje koje se zbrine ide na pročišćavanje, odnosno reciklira se, a kasnije se koristi kao bio gorivo – ističe Kos.

A na kraju su prisutnima predstavnici Zelene tehnologije predstavili pametna rješenja u obliku malih kućanskih kompostera, ali i velikih profesionalnih uređaja kapaciteta od 30 kg po procesu, pa sve do tonu ostataka od hrane.

Spomenimo i kako će na jesen Grad Velika Gorica s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva potpisati Dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane.

Nakon jutarnje prezentacije o otpadu od hrane, u poslijepodnevnim satima održana je konferencija na temu ‘Novi sustav gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice’. Plan razvoja poduzeća u novim uvjetima gospodarenja otpadom predstavio je predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak, ali i najavio neke novitete koje građani mogu očekivati u skorije vrijeme.

– Trenutno smo na 35 posto odvojeno prikupljenog otpada, a cilj nam je do 2035. godine doći do brojke od 65 posto što je ujedno i zadatak Hrvatske kojeg je postavila Europska unija. Time se ujedno smanjuje i količina miješanog komunalnog otpada, a u tome nam jedino mogu pomoći naši sugrađani s pravilnim odlaganjem otpada – istaknuo je Rak.

Kako bi građanima još više približila važnost razvrstavanja otpada, VG Čistoća planira razne sadržaje na društvenim mrežama, a do kraja godine uvest će i mobilnu aplikaciju.

– Građani će putem nje moći plaćati račune, vidjeti raspored odvoza otpada, moći će se i educirati o razvrstavanju otpada. Tu su i brojna ulaganja u komunalnu infrastrukturu – od proširenja novog reciklažnog dvorišta do otvaranja sortirnice – dodao je Rak.

Upravo o planiranim građevinama za gospodarenjem otpadom, koje se nalaze u strateškom planu razvoja VG Čistoće, a koji će se provoditi do 2030. godine, govorio je Marko Ružić iz VG Čistoće. Kako je istaknuo, za neke od njih ishođene su građevinske dozvole i riješeni imovinsko pravni odnosi.

– U Mraclinskoj Dubravi predviđena je izgradnja pogona za obradu biootpada odnosno kompostane i pogona za reciklažu građevnog i glomaznog otpada. Planirano je i proširenje odlagališta otpada na novoj parceli. Na novom reciklažnom dvorištu u Kurilovcu planiran je i Centar ponovne uporabe predmeta izdvojenih iz otpada, a gradit će se i pretovarna stanica – govori Ružić i ističe kako je u Mraclinu prošle godine u pogon puštena kazeta za odlaganje otpada koji sadrži azbest.

– VG Čistoća je ishodila dozvolu za gospodarenje otpadnim azbestom, a sa sakupljanjem te vrste otpada krenulo se krajem prošle godine. Građani će se moći javiti i naručiti odvoz, a u planu je da Grad sufinancira taj sustav te bi tako ova usluga za građane bila besplatna – istaknuo je Ružić.

Na konferenciji je također bilo riječi i o sprječavanju ilegalnog odlaganja otpada na području Velike Gorice, a predstavljeni su i rezultati novog sustava gospodarenja otpadom, za koje je Marijan Galović iz VG Čistoće napomenuo da omogućavaju kandidiranje Grada Velike Gorice za dobivanje „Zero Waste“ certifikata, za koji je potrebno proizvoditi manje od 100 kg miješanog komunalnog otpada po stanovniku godišnje, čemu je Velika Gorica već vrlo blizu. Na kraju konferencije, sudionici su posjetili i razgledali novo reciklažno dvorište u Kurilovcu.

HOTNEWS

FOTO Županijski vatrogasci studeni iskoristili za osposobljavanje i školovanje

Prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije, stoga županijski vatrogasci moraju biti spremni na sve.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijski vatrogasci studeni su posvetili učenju i osposobljavanju. Iako se vatrogastvo često percipira kroz gašenje požara, prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije kao što su prometne nesreće, spašavanje iz ruševina, intervencije s opasnima tvarima ili spašavana s visina i dubina. Upravo kako bi vatrogasci bili spremni na sve i pomogli stanovništvu u nevolji, svakodnevno prolaze obuke, uvježbavaju različite scenarije te se školuju.

Tako je nedavno održano osposobljavanje županijskih vatrogasaca za 12 pripadnika iz šest Vatrogasnih zajecica, od kojih su Velika Gorica, Dugo Selo, Vrbovec, Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko. Na lokaciji Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica vatrogasci su prolazili obuku za Spašavanje iz dubina i visina 2. stupanj. Osposobljavanje je provodio Marijo Paluh, inače pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ujedno na ovom osposobljavanju g. Josip Vađić polaže za instruktora za spašavanje iz dubina i visina. Osposobljavanje je organizirala županijska Vatrogasna zajednica s Državnom vatrogasnom školom.

A od 4. do 8. studenog u prostorijama DVD Sveti Ivan Zelina održano je osposobljavanje Vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama 2. razine.

– Predavanja je održao Tihomir Varga. Osposobljavanju je pristupilo 11 vatrogasca iz: VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Vrbovec, VZG Jastrebarsko, JVP Nova Gradiška, JVP Grada Daruvara, JVP Grubišno Polje. Hvala Vatrogasnoj zajedici Grada Sveti Ivan Zelina i DVD Sveti Ivan Zelina na dobroj organizaciji – istaknuli su iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Županijski vatrogasci također su odradili četverodnevno osposobljavanje za ‘Požare otvorenih prostora’ prema francuskom modelu. Domaćin je bio DVD Samobor gdje je i održana obuka za 23 vatrogaca iz Vatrogasne zajednice Samobor, Zagrebačke županije te samog dobrovoljnog vatrogasnog društva, a priključili su im se i vatrogasci iz DVD-a Komiža s Visa i susjedi iz PGD-a Obrežje.

Osposobljavanje je otvorio Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj koji je tom prilikom naglasio koliko je velika suradnja hitnih službi Republike Francuske i Republike Hrvatske a započela je gotovo od same suverenosti Hrvatske te se sustavno nastavlja i nadograđuje a ovo osposobljavanje je samo jedna suradnja u nizu između naših republika.

Predsjednik DVD Samobor Tomislav Gregorić se zahvalio veleposlaniku i svim djelatnicima veleposlanstva na pruženoj prilici za organizaciju navedenog osposobljavanja.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Podršku i uspjeh u radu poželjeli su pomoćnik za operativno rukovođenje Županijskog vatrogasnog zapovjednika Zagrebačke Županije  Željko Barun, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i Predsjednik VZG Samobor Zdenko Jednar.

Osposobljavanje su provodili vatrogasci Francois Querrou i Jean-Francois Nardini, djelatnici vojne vatrogasne postrojbe Francuske vojske na Korzici, jedne od tri takve ustrojene jedinice u Francuskoj, a trenutno se ustrojava četvrta takva postrojba na jugo-zapadu Francuske.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

U četiri dana koliko traje osposobljavanje nadamo se stjecanju novih znanja i razmjeni iskustva što smo već prvi dan dobrim dijelom uradili. Slijede vježbe na otvorenom prostoru koje će zasigurno biti najznačajniji dio ovog osposobljava.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorička poduzeća na meti lopova, provaljeno u Velikoj Kosnici i Novom Čiču

Ukraden alat, električni mopedi i kablovi.

Objavljeno

na

Iste večeri provljeno je u prostore poduzeća na području Velike Gorice. Provale su bile između 19. i 20. studenoga. Jedna je bila u Velikoj Kosnici, gdje je nepoznati počinitelj provalio u prostore poduzeća koje se nalazi u Zagrebačkoj ulici. Ukrao je električne mopede i alat. U tijeku je kriminalističko istraživanje te za sada visina materijalne štete nije utvrđena.

Nedaleko Kosnice, provaljeno je u prostor poduzeća u Novom Čiču. Ukradeni su naponski kablovi, a šteta je više tisuća eura.

Podsjetimo i kako je nedavno provaljeno na gradilište u poslovnoj zoni Meridian 16 gdje su ukradeni elektro materijali i kablovi. Oštetili su tvrtku za više desetaka tisuća eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Domaćin Ivan osvojio je 37 bodova za svoju večeru: „Da nije bilo gemišta, mislim da bismo se zapalili“

Troje ovotjednih domaćina izjednačeni su po broju bodova.

Objavljeno

na

Treći dan turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’ kuhao je Ivan, koji je Leu, Branku, Zvonka i Karla ugostio u Velikoj Gorici. Kao i prethodni ovotjedni domaćini, Branka i Karlo, Ivan je osvojio 37 bodova. Lea i Karlo dali su mu po deset bodova, Zvonko devet zbog previše papra u glavnom jelu, a Branka osam jer joj je glavno jelo bilo preljuto, a desert nedovoljno sladak.

Pripremu je započeo predjelom nazvanim ‘Primorske lađice’. Domaćin je sam napravio tijesto od kojih je napravio košarice i napunio ih smjesom tune i povrća.

„Tuna na neki njegov turopoljski način“, komentirao je Zvonko očekivanja od predjela.

„Meni Ivan djeluje baš spretno u kuhinji i vjerujem da je u kuhinji svoj na svome“, rekao je Karlo.

Slijedila je priprema glavnog jela ‘Paprena svinja’ – medaljoni lungića uvaljani u izmrvljenu pistaciju s umakom od zelenog i bijelog papra i pire krumpirom.

Preostalo je pripremiti ‘Desert iz kutije za jaja’.

„Sunce mu njegovo, ne znam što reći na ovo“, izjavio je Zvonko kad je vidio naziv deserta.

Naime, kreativni Ivan iskoristio je kutiju za jaja kao kalup u koji je stavio lisnato tijesto s kompotom od jabuke, jagodama i mliječnom čokoladom.

Foto: RTL

Gosti su se okupili za stolom i nazdravili još jednoj večeri koju će provesti zajedno.

„Ivan mi se nije činio kao da ima tremu, činio mi se uzbuđen i možda malo umoran“, rekla je Branka.

Predjelo ‘Primorske lađice’ oduševilo je goste.

„Izgleda vrhunski, lijepo aranžirano“, rekao je Karlo, a slično je komentirala i Lea: „Jednostavno, decentno, ništa pretjerano, a lijepo.“

„Okus predjela je bio savršen“, zaključila je Branka.

Glavno jelo se nije svima jednako svidjelo.

„Odradio je to čovjek vrhunski, izgledalo je kao da smo u restoranu. Sve je bilo super, nemam nikakvih zamjerki“, zadovoljan je bio Karlo, dok su ostali komentirali kako je umak bio pretjerano papren.

„To su bile ozbiljne količine papra na mesu koji je žario i palio. Da nije bilo gemišta, mislim da bismo se zapalili“, izjavio je u svom stilu Zvonko.

„Pire je bio savršen, baš po mom guštu. Meso mi je bilo fino samo što ne volim ljuto, ali to je do mene, Ivan je napravio kako misli da treba biti“, rekla je Lea.

Foto: RTL

Uz ‘Desert iz kutije za jaja’ domaćin je gostima poslužio i sorbet od naranče. Desert se uglavnom svidio gostima, iako je Branka komentirala kako joj nedostaje šećera.

Nakon večere, domaćin je svojim gostima podijelio male bombonijere i maslinovo ulje iz maslinika svoje majke, a zatim je ekipi zasvirala i zapjevala klapa, što se gostima posebno svidjelo!

Troje ovotjednih domaćina izjednačeni su po broju bodova, a hoće li sutra Lea preuzeti vodstvo – ne propustite večeras na RTL-u u novoj epizodi ‘Večere za 5’ od 17.50! Epizoda je dostupna na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji.

Nastavite čitati

HOTNEWS

VG Legacy opet u akciji! Bebama u ‘Kući ljubavi’ novi krevetići ‘pod bor’

Cilj je opremanje spavaonice u domu za djecu bez roditeljske skrbi.

Objavljeno

na

Polako ulazimo u prosinac, mjesec obasjan svjetlima blagdanske čarolije, radosti, zajedništa i nade. No, mjesec je to solidarnosti i pomaganja drugima.

A kako bi bebe iz ‘Kuće ljubavi’, doma za djecu bez roditeljske skrbi dočekale Božić u novim krevetićima, VG Legacy kreće u akciju i poziva sve ljude dobre volje da im se priključe kako bi mališanima koji su njihovi dugogodišnji štićenici uljepšali snove.

– Želimo za 18 beba nabaviti nove krevetiće. Za opremanje spavaonice trebamo osam krevetića s podizanjem jedne strane čija je cijena 260 eura te tri medicinska povišena krevetića za novorođenčad koji iznosi 960 eura po krevetiću. Hvala svima kolji se uključe, doniraju, sheraju…Molimo vas da ih u mislima čvrsto zagrilte i da osjete da nisu sami. Ljubav je nepobjedivo čudo – proučili su iz VG Legacya.

Svoju donaciju možete uplatiti na račun humanitarne udruge VG LEGACY :

HR9124840081135191457
Opis plaćanja: Snivaj sanjaj

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Prometna nesreća kod Leggiera, naoružajte se strpljenjem

Stvaraju se gužve na tom potezu.

Objavljeno

na

U Ulici Matice hrvatske, kod Leggiera iza 14 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila, javlja nam čitateljica. Policija trenutno obavlja očevid, a s obzirom da je riječ o važnoj gradskoj prometnici stvaraju se gužve.

S obzirom na kišovito vrijeme, mokre i skliske kolnike budite oprezni i naoružajte se strpljenjem.

Foto:Čitateljica

Foto:Čitateljica

Nastavite čitati

Reporter 442 - 24.10.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.