Poveži se s nama

Vijesti

Grad objavio tri javna poziva kojima je cilj potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije

Evo što će Grad subvencionirati

Objavljeno

Grad Velika Gorica je objavio tri javna poziva kojima žele potaknuti energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. Cilj ovih poziva je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije kojima će se smanjiti potrošnja energije, potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije, utjecati na smanjenje emisija CO2 u atmosferu te smanjiti mjesečne troškove za energente čime se izravno utječe na poboljšanje kvalitete života.

Prvi od tri poziva je javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na području Grada Velike Gorice u 2021. godini. Bespovratna sredstva za ovu namjenu mogu dobiti građani koji su se prijavili na javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koji je 25. lipnja 2020. godine objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Makimalan iznos sufinanciranja po ovom javnom pozivu je 8.000 kuna.

Građani se mogu javiti i na javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju. Predmet ovog poziva je dodjela bespovratnih sredstava za sufinanciranje vlastitog učešća za ugradnju nove fotonaponske elektrane za proizvodnje električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju u samostalnom ili mrežnom radu na postojeće obiteljske kuće, za građane Velike Gorice koji su se prijavili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili na natječaj Zagrebačke županije. Maksimalni iznos gradske potpore za ovu namjenu je 7.000 kuna po prijavitelju.

U sklopu javnog poziva za sufinanciranje zamjene neučinkovitih ložišta za obiteljske kuće sa dizalicama topline tijekom 2021. godine, Grad će sufinancirati korisnicima ugradnju dizalica topline sa maksimalno 40 posto opravdanih troškova, do maksimalnog iznosa od 25 tisuća kuna po prijavitelju, ukoliko isti nisu prijavili na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ugradnju dizalica topline. Ipak, sredstva za ovu namjenu mogu dobiti i oni koji su se prijavili na poziv Fonda, ali u tom slučaju, Grad će sufinancirati vlastito učešće korisnika za ugradnju dizalica topline sa maksimalno 10 posto opravdanih troškova, do maksimalnog iznosa od 10 tisuća kuna po prijavitelju.

Kultura

FOTO: Szeged Trombone Ensemble otvorio 15. Velikogorički Brass festival

Objavljeno

on

Autor

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mađarski ansambl Szeged Trombone Ensemble otvorio je 15. Velikogorički Brass festival  u Parku dr. Franje Tuđmana večeras (četvrtak, 24. lipnja 2021.) s početkom u 20 sati. Prije izlaska mađarskih glazbenika na pozornicu okupljenim posjetiteljima kratkim govorima obratili su se Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, Tomislav Špoljar, umjetnički direktor Brass festivala i Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, koji je i otvorio Festival.

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Među posjetiteljima su bili, između ostalih, predstavnik Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj, Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica i Dražen Kurilovčan, voditelj Odjela za kulturu POUVG-a.

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Moderatorica programa bila je Mirjana Marković.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Počela gradnja objekta za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom

Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju…

Objavljeno

on

Polaganjem kamena temeljca, počela je gradnja objekta za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom Udruge „Srce“ iz Svetog Ivana Zeline. Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju. Gradnja objekta se u stopostotnom iznosu – s 14,09 milijuna kuna, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta „Okruženje za samoostvarenje“, u sklopu kojega se objekt gradi, je Udruga „Srce“, a partneri Grad Sveti Ivan Zelina i Zagrebačka županija.

– Iako se naše društvo sporo razvija, današnje polaganje kamena temeljca je dokaz da ono ipak postaje inkluzivno i da u njemu vidimo budućnost. U proteklih 16 godina Udruga ‘Srce’ je uvijek oko sebe imala dobre ljude, a njihova pomoć nije izostala ni ovoga puta- rekla je Đurđa Penava, predsjednica „Srca“, dodavši da je projekt „Okruženje za samoostvarenje“ prepun emocija.

Župan Stjepan Kožić rekao je da bi društvo bilo puno osjetljivije prema osobama kojima je potrebna pomoć kada bio bilo više udruga poput „Srca“.

– Svega ovoga ne bi bilo bez marljivih članova Udruge, prije svega roditelja, asistenata i volontera, koji su znali na koji način uspješno osmisliti i prijaviti ovaj projekt za bespovratna europska sredstva. Zagrebačka županija je dosad podržala niz vaših aktivnosti, a bit će uz vas i u budućem vremenu. Pomoći će realizaciju projekata koje ćete iznjedriti s ciljem podizanja kvalitete života vaših štićenika –  rekao je župan.

 

Nastavi čitati

Kultura

Ivanje u Novom Čiču posvećeno najmlađima

Radionice, čitanje priča za djecu, šatorski kamp i još mnogo toga…

Objavljeno

on

Mještani Novog Čiča u subotu će proslaviti dan svog zaštitnika sv.Ivana Krstitelja. Na žalost, zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom COVID-19, Ivanje će se održati bez već naveliko poznate Međunarodne smotre folklora.

– S obzirom na to, ove godine smo ovu manifestaciju odlučili održati u skromnijem izdanju i posvetiti je najviše djeci – rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

Na prostoru Etno naselja Novo Čiče, održat će se različite radionice i čitanje priča za djecu, izvest će se predstava za djecu pod nazivom “Uzbuna u plastičnom carstvu “, a postavit će se i šatorski kamp i napuhanci kako bi se najmlađi što bolje zabavili.

– Naravno, pripremili smo i kraći tamburaški koncert članova tamburaške sekcije KUD ”ČIČE” Novo Čiče, a po prvi puta predstavit će se i sekcije osoba s invaliditetom, te će se predstaviti tamburaška i pjevačka sekcija – objašnjava Duvnjak.

Uz sve ove sadržaje, moći ćete uživati u domaćim gastro delicijama, a cijeli program počinje u 16:30 sati.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno