Povežite se s nama

Vijesti

Gorički SDP poželio sugrađankama sretan Dan žena

Borba za rodnu ravnopravnost ne prestaje nikada…

Objavljeno

na

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena tradicionalnu čestitku sugrađankama uputio je i gorički SDP. Osim čestitke i poklonjenog cvijeća, iz SDP-a su istaknuli kako osim što zagovaraju ravnopravnost spolova 365 dana u godini, na ovaj dan žele upozoriti da borba za rodnu ravnopravnost ne prestaje nikada.

– Utjecaj pandemije koronavirusa protekle dvije godine na život i rad žena također je ogroman. Osim što su predvodnice u borbi protiv pandemije, jer prevladavaju u zdravstvenom sektoru, mnoge su teško pogođene jer su na nesigurnim radnim mjestima koja su nestala ili su se promijenila zbog krize. Negativan trend zapošljavanja na određeno vrijeme ili bilo koji drugi nesigurni oblik rada konstantno je prisutan. Najčešće su upravo žene pogođene prekasnim radom, neisplatom plaća i potplaćenošću, diskriminacijom i mobingom – istaknuli su iz goričko SDP-a te predložili nekoliko mjera koje bi poboljšale ravnopravnost spolova.

To je osnivanje gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, više ulica imenovanih po ženama, besplatni higijenski ulošci za sve učenice u osnovnim i srednjim školama te poticanje žena na aktivniju ulogu prilikom kandidiranja na sve izborne liste.

 

 

Vijesti

Bolestan i bez obitelji, Mato treba vašu pomoć

VG Legacy prikuplja uloške za inkontinenciju te vodonepropusne plahte i zaštite za madrac. 

Objavljeno

na

Kroz svoje humanitarne akcije VG Legacy susreće i pomaže mnogim ljudima. A jedan od njih je i Mato, kojeg su upoznali i pomogli mu nakon velikog razornog petrinjskog potresa. Ovih dana primili su vijest kako je njihov štićenik i prijatelj Mato bolestan te mu je potrebna pomoć. Mato je već čovjek u godinama i živi sam, a iz udruge ističu kako će se boriti do kraja kako bi u njima imao barem tračak obitelji.

– Kada smo pomogli dedi Mati, doživjeli smo i najveću moguću zahvalnost. On je jedva dočekao nama ponuditi pomoć gdje je trebalo, donirao je i svoje domaće proizvode za svadbu štićenika Doma za nezbrinutu djecu u čijoj smo organizaciji sudjelovali.  To prijateljstvo i međusobno pomaganje se nastavilo i dan danas – navode iz Legacyja i pozivaju sve koji mogu pomoći ovom usamljenom starcu.

S obzirom na to da je jedna od posljedica bolesti koju Mato ima, inkontinencija, prikupljaju uloške za inkontinenciju te vodonepropusne plahte i zaštite za madrac.

Pomoći možete i uplatom na račun HR9124840081135191457 – “Za dedu Matu”, a iz Legacyja ističu kako će kupiti sve što je potrebno i što prije dostaviti prijatelju Mati.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Poskupljuje gorivo: Vlada objavila nove cijene

Cijena litre benzina bit će viša za sedam centi i iznositi 1,41 euro, dok će litra dizela poskupjeti za pet centi, na 1,51 euro

Objavljeno

na

U ponoć poskupljuje gorivo. Odluka je to koju je Vlada donijela na telefonskoj sjednici. Cijena litre benzina bit će viša za sedam centi i iznositi 1,41 euro, dok će litra dizela poskupjeti za pet centi, na 1,51 euro. Jednako toliko raste i cijena plavog dizela koji će se prodavati za 1,01 euro.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će:
1,41 EUR/l (10,62 kn/l) za benzinsko gorivo (povećanje 0,07 EUR/l)
1,51 EUR/l (11,38 kn/l) za dizelsko gorivo (povećanje 0,05 EUR/l)
1,01 EUR/l (7,61 kn/l) za plavi dizel (povećanje 0,05 EUR/l)
1,38 EUR/kg (10,40 kn/kg) UNP za spremnike (povećanje 0,08 EUR/kg)
1,95 EUR/kg (14,69 kn/kg) UNP za boce (povećanje 0,08 EUR/kg).

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile:

1,63 EUR/l (12,32 kn/l) za benzinsko gorivo
1,76 EUR/l (13,29 kn/l) za dizelsko gorivo
1,13 EUR/l (8,52 kn/l) za plavi dizel
1,63 EUR/kg (12,28 kn/kg) UNP za spremnike
2,26 EUR/kg (17,02 kn/kg) UNP za boce.

Nastavite čitati

Vijesti

Iz prve ruke doznajte iskustva i izazove školovanja u inozemstvu

Na predavanju u POU VG poslušajte sve o programima mobilnosti za mlade.

Objavljeno

na

U Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica u četvrtak 02. vejače, bit će održano predavanje za mlade koje zanimaju programi mobilnosti za u inozemstvu. Iz prve ruke moći ćete čuti osobna iskustva mladih koji su studirali u inozemstvu.

Program je namijenjen za učenike srednjih škola od 1. do 4. razreda, a program razmjene ima mnogo izazova, ali svakako ima i svoje prednosti. Učenici se kroz proces integracije upoznaju s kulturom, tradicijom i jezikom druge zemlje. Svi učenici koji idu na razmjenu također će redovito pohađati srednju školu u stranoj zemlji kojoj su dodijeljeni – to je obavezan dio kulturne integracije.

Dugoročni program razmjene u pravilu traje jednu akademsku godinu, tijekom koje pohađate školu i živite s jednom ili nekoliko obitelji u zemlji domaćinu. Kako biste stekli bolje razumijevanje kulture, tijekom svog boravka živjet ćete u Rotary obitelji zemlji domaćina.

Predavanje će biti u vijećnici, a počinje u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Foto: Pixabay/StockSnap

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Sara Slade osvojila 3. mjesto na državnom natjecanju barmena

Objavljeno

na

Objavio/la

27.01.2023. Zagreb. Sara Slade 3. mjesto na natjecanju ”Badel Barmen Junior cup”. Foto: SSŠVG

27.01.2023. Zagreb. Sara Slade 3. mjesto na natjecanju ”Badel Barmen Junior cup”. Foto: SSŠVG

Sara Slade učenica 2. razreda Srednje strukovne škole Velika Gorica osvojila je 3. mjesto na 3. državnom natjecanju barmena ”Badel barmen Junior cup” u organizaciji Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu (27.01.2023.).

27.01.2023. Zagreb. Sara Slade 3. mjesto na natjecanju ”Badel Barmen Junior cup”. Foto: SSŠVG

Na natjecanju je sudjelovalo 53 natjecatelja iz 27 škola. Natjecali su se u tri discipline: 1. priprema kratke barske mješavine, 2. priprema duge barske mješavine i 3. flair tehnika. Iz Srednje strukovne škole Velika Gorica sudjelovale su: Sara Slade, Matea Štimac, Laura Kos (sve 2.h razred) i Aleksandra Kos (3.h razred). Njihova mentorica je Sanja Gršetić, stručna učiteljica.

Sara je osvojila 3. mjesto u disciplini najbolja kratka barska mješavina.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Vijesti

Troje vozilo pod utjecajem alkohola, najviše imao 50-godišnjak zaustavljen na obilaznici

Najveći broj prekršaja ovog vikenda odnosi se na nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje

Objavljeno

na

Prometna policija objavila je rezultate svoje posljednje vikend-akcije “Pojačan nadzor vozila i vozača u dane vikenda. U vremenu od 27. do 30. siječnja policajci su zabilježili 21 prometna prekršaja. Najviše se prekršaja odnosi na nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, a policija je zbog tog prekršaja opomenula 10 vozača. Još šest kazni policija je ispisala zbog prebrze vožnje, tri zbog vožnje pod utjecajem alkohola, jednu zbog nekorištenja pojasa i jednu zbog prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu.

Najveću koncentraciju alkohola kod vozača ovog vikenda policija je zabilježila u petak u 23.05 sati u Aveniji pape Ivana Pavla II. Nadzorom prometa kod raskrižja s D-30 zaustavili su 50-godišnjaka kojem su alkotestiranjem izmjerili 1,84 promila alkohola u organizmu.

– Muškarac je smješten u prostorije za zadržavanje ove policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva do 12 sati i protiv istog je podignut Optužni prijedlog – kažu iz policije i dodali kako su se u vrijeme provođenja akcije dogodile četiri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno